Dodaj do ulubionych

czy znajomość czeskiego pomaga w pisowni ó i u?

23.01.13, 11:54
Mam pytanie do obecnych na forum znawców obu języków: czy znajomość czeskiego może pomóc w rozróżnianiu w pisowni języka polskiego między ó i u? Jest jakaś reguła którą można zastosować z żeby dobrze po polsku napisać słowo zawierające te głoskę (jest to chyba traktowane jako jedna głoska gdyż we współczesnym polskim tak samo się wymawia)?
Obserwuj wątek
    • tlum.cz Re: czy znajomość czeskiego pomaga w pisowni ó i 23.01.13, 12:06
      Polskie "ó" to odpowiednik czeskiego "ů".
      Przykład:
      vůz - bez vozu
      wóz - bez wozu

Zastrzeżenie: Ale oczywiście nie należy zawsze mechanicznie zamieniać zawsze "ů" na "ó" lub "ó" na "ů". Na przykład w polskim forma zdrobniała dla liczby "osiem" brzmi "ósemka", natomiast w czeskim "osm" zdrabnia się na "osmička".

Co dotyczy zasad w polskim, to coś mi znalazł google: www.zasady-pisowni.dyktanda.net/pisownia-u.php
      język-polski.pl/zasady-ortograficzne/1453-pisownia-o-u
      zapytaj.onet.pl/Category/006,017/2,7292498,quotoquot_i_quotuquot__zasady_ortografii_i_wyjatki.html
      • mamusinka2 Re: czy znajomość czeskiego pomaga w pisowni ó i 22.02.13, 20:00
        Czy dobrze rozumiem tlum.cz, że np. u tzw. krókie po częsku bęzie odpowiednikiem u otwartego po polsku? (budzik, bez budzika (pl) budík, bez budíku (cz, mam nadzieję, że wzór hrad;-)
        • tlum.cz Re: czy znajomość czeskiego pomaga w pisowni ó i 22.02.13, 20:09
          Nie wiem, czy dobrze rozumiem pytania. Polski i czeski wywodzą się z tego samego języka, więc stąd te podobieństwa (np. budzić/budit), ale oczywiście są też różności: w polskim jest "ręka", w czeskim "ruka".
          • mamusinka2 Re: czy znajomość czeskiego pomaga w pisowni ó i 23.02.13, 20:16
            Racja, ale u słowa ręka nie ma problemu z ó i u:-) Moje pytanie raczej dotyczyło tego, co mam powiedzieć córce, kiedy mnie pyta czy, załóżmy, w słowie 'później' pisze się ó czy u. Moja odpowiedź powinna być (proszę mnie ewentualnie poprawić), jeżeli po czesku jest w podobnie brzmiącym słowie litera o czy ů/ú po polsku będzie ó, natomiast jeżeli jest w czeskim słowie jest u będzie po polsku u otwarte (np. nuda/nuda). Brakuje jednoznacznej reguły w przypadku jeżeli jest po czesku o (krótkie), po polsku może być u (np. nota/nuta) ale też może być ó (np. později/później). Jeszcze coś pominęłam?
            • tlum.cz Re: czy znajomość czeskiego pomaga w pisowni ó i 23.02.13, 20:31
              Nie wiem, co masz powiedzieć córce. Tu może można by zastosować mnemotechnikę (mnemotechnickou pomůcku), bo "później" to "PO czymś", więc "o-ó". Język nie zawsze jest logiczny.
    • slobodanw Re: czy znajomość czeskiego pomaga w pisowni ó i 23.01.13, 12:27
      > Mam pytanie do obecnych na forum znawców obu języków: czy znajomość czeskiego m
      > oże pomóc w rozróżnianiu w pisowni języka polskiego między ó i u? Jest jakaś re

Generalnie znajomość każdego innego języka słowiańskiego pomaga w ortografii. Nie tylko w u versus ó ale w przypadku czeskiego np. rz versus ż.
      Moja 7-letnia córka, mimo że zna dopiero podstawy czeskiego to już potrafiła w szkole zaargumentować, że np. król piszemy przez ó bo odmienia się na kraľ

> guła którą można zastosować z żeby dobrze po polsku napisać słowo zawierające t
      > e głoskę (jest to chyba traktowane jako jedna głoska gdyż we współczesnym polsk
      > im tak samo się wymawia)?

Mnie jeszcze polonistka w podstawówce uczyła wymawiać ó i h. Z kolei rz sam wbiłem sobie w nawyk (jak czeskie). Robiąc dziecku w domu dyktando nie ma szans, żeby mi cokolwiek źle napisało. Oczywiście w szkole nikt jej już, niestety, w ten sposób nie przeczyta. Ale domowe dyktanda sprawiają, że prawidłowa pisownia wchodzi dzieciakowi w krew.
      • mamusinka2 Re: czy znajomość czeskiego pomaga w pisowni ó i 22.02.13, 19:54
        A jaka jest różnica pomiędzy wymową (rozumiem, że to już archaizm) między ó i u? Co do h i ch to jest mi jasne. Moje pytanie było związane podobną sytuacją. Córka (lat 8) zna perfekcyjnie (w mowie) język czeski. Ale problemy z polskim ó i u, oraz rz i ż pozostają. Więc chciałam pokazać jak znajomość drugiego języka może być przydatna nie tylko dla oglądania bajek,
        śmiesznych reklam i serialu Comeback:-O
        P.S. A propos h i ch, jedyna rzecz która jest mi niejasna: jak prawidłowo po polsku pisać pewne nieprzyzwoite słowo rozpoczynające się na ową literę:-) Widziałam na murach już obie pisownie (głównie w znanym, obraźliwym dla policji skrócie)?
        • slobodanw Re: czy znajomość czeskiego pomaga w pisowni ó i 22.02.13, 20:15
          ó jest górne (coś jak anglojęzyczne oo) | u jest dolne, różnica mimo wszystko wyczuwalna i do zaprezentowania.
          Zgodnie zresztą z zapisem ó to po prostu długie o i tak też winno być wymawiane.
          Ciekawym jest, że akurat w czeskim reprezentowane jest przez ů s kroužkem. Czemu akurat taki zapis, szczerze mówiąc nie wiem, być może tlum.cz rzuciłby trochę światła na tą kwestię...
          • tlum.cz Re: czy znajomość czeskiego pomaga w pisowni ó i 22.02.13, 20:25
            Dawniej się w czeskim mówiło "uo", a potem to "o" przeprowadziło się w druku nad "u". W słowackim mówi się "uo", ale zapis jest "ô".
            • slobodanw Re: czy znajomość czeskiego pomaga w pisowni ó i 22.02.13, 20:29
              To rzeczywiście wiele tłumaczy. Chociaż, o ile słowackie ô zostało faktycznie fonetycznym "ło" o tyle czeskie ů jest fonetycznie daleko.
              Anyway, bardzo dziękuję za tą informację. Nie wiedziałem tego a dość konkretnie tłumaczy mi to pewne zależności!

pozdr.
              • tlum.cz Re: czy znajomość czeskiego pomaga w pisowni ó i 22.02.13, 20:42
                Znalazłem historię "ů" (i innych czeskich głosek): prirucka.ujc.cas.cz/?id=148
                • slobodanw Re: czy znajomość czeskiego pomaga w pisowni ó i 22.02.13, 20:48
                  Świetne źródło. Bardzo dziękuję!
                  • mamusinka2 Re: czy znajomość czeskiego pomaga w pisowni ó i 23.02.13, 20:21
                    Też dziękuję (a ja bym to wszystko zwaliła na Husa;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka