Dodaj do ulubionych

Nauka czeskiego w Krakowie

25.08.06, 01:43
Witam Wszystkich.
Chcę mówic w tym pięknym języku - uczę się sama z różnych rozmówek i
podręczników, ale doszłam do wniosku, iż tradycyjny sposób (w małej grupie z
lektorem) da mi dużo więcej.
Zaczęłam więc szukac kursów w krakowskich szkołach językowych - jest ich
ponad 30. Napisałam mnóstwo maili i trzy szkoły "odpowiedziały", że chętnie
zorganizują taki kurs (dla dorosłych, od podstaw), lecz muszą byc
przynajmniej 4 (a w jednym przypadku 6) osoby chętne.
I tu stawiam pytanie: czy ktoś z Was chciałby się również
zacząc "profesjonalnie" uczyc czeskiego?
Może na razie nie napiszę, które to szkoły są "chętne" - nie chciałabym
podpaśc w pierwszym poście ;). To potem, jak się okaże, iż są chętni (a może
nawet już uczyli się w tych firmach i wiedzą co nieco na ich temat).
Pozdrawiam
P.S. Mam nadzieję, że nie wszyscy tu już znacie czeski. ;)
Obserwuj wątek
    • primo_indywiduum Zgłaszam się! :) 25.08.06, 20:11
      Witam!
      Ja również jestem z Krakowa i od czerwca szukam już takiej grupy. Udało mi się
      jedynie ustalić, że na UJ na wydziale slawistyki organizowany jest kurs od
      października. Jeśli jednak dało by się zacząć wcześniej to jestem chętna. moje
      GG to 785911

Osobiście mam nadzieję na rodowicie czeskiego lektora i grupę która otwarta
      jest na mówienie i nie stawia wszystkiego na podręcznik.
      • primo_indywiduum rekrutacja 02.09.06, 09:51
        Jeda osoba na pewno i powinna zgłosić się w poniedziałek na nasze forum. Druga
        osoba niby też mówiła, że chce, ale pominęła szczegół, że aktualnie jest za
        granicą i wróci może za dwa tygodnie, więc najwyżej do nas dołączy póżniej.
    • primo_indywiduum Czechofil 25.08.06, 20:15
      Chciałabym też w miarę możliwości aby tempo uczenia się było w miarę możliwości
      jak najszybsze. Pozdrawiam i czekam na rychłą odpowiedź!
      • taktyl Re: Czechofil 25.08.06, 20:19
        lektoraty na uj sa przeznaczone tylko dla studentow uj - i jest to traktowane dosyc rygorystycznie bo chetnych jest masa:)
        ja tez jestem zainteresowana kursem czeskiego; czekam na wiadomosci:)
        • primo_indywiduum UJ 26.08.06, 12:45
          Byłam na UJ na wydziale slawistyki dopytywać się czy jest w ogóle taka
          możliwość i powiedziano mi, ze kursy organizują co roku, a grupy tworzą osoby
          zupełnie z zewnątrz, czyli nie studenci UJ.

Teraz jestem jednak za tym by utworzyć własną grupę i zacząć jeszcze przed
          październikiem. Popytam znajomych i przykleję ogłoszenia!
          • taktyl Re: UJ 26.08.06, 16:41
            osoby z zewnatrz czyli osoby spoza bohemistyki; bylam na tym kursie rok temu - nie bylo szans jak ktos nie byl z uj, niestety
    • kanapony Re: Nauka czeskiego w Krakowie 26.08.06, 01:48
      Świetnie, to są 3 osoby, kto wie - może więcej będzie...
      Podaję więc namiary tych szkół. Proponuję, byście do nich również napisali - by
      wiedzieli, że czeski ma jednak "wzięcie" i to nie "nikłe" - to był cytat z
      jednego z maili odmownych... ;)
      1. EMPIK Szkoła Języków Obcych, Rynek Główny 5 lub Sienna 2, Tel.: (12) 422-03-
      61, (12) 421-55-14, www.empik.edu.pl; i tam chcą zorganizowac kurs dla
      grupy 6-cio osobowej, choby od zaraz jak mi pan odpisał.
      2. Światowid, ul. Tuchowska 1/1, tel. (012) 422-49-59,
      www.jezyki.krakow.pl; tutaj zaś - 4 osoby (to szkoła otwarta na nowości
      chyba).
      3. Tricolore, ul.Wenecja 19, tel./fax (12) 422 84 05, www.tricolore.pl;
      tu też grupka 4-ro osobowa jest wymagana.
      Ponadto, gdyby było większe zainteresowanie to obiecały się zastanowi: Archer i
      BritishSchool.
      Jeśli ktoś się tam już uczył to niech da znac - co, jak i wogóle... Interesują
      mnie zwłaszcza lektorzy (ale tu zdaję się na opinie innych - nie znam nikogo,
      nie słyszałam nic), no i warunki finansowe.
      W razie czego mój gadulec: 2119421.
      Pozdrawiam
      • kanapony Re: Nauka czeskiego w Krakowie 26.08.06, 12:13
        Mam kolejne informacje: odezwało się Tricolore. Ich kurs będzie kosztował 550
        zł, a jak przyprowadzi ktoś kogoś ze sobą to 50 zł zniżki!! Oferta kusząca moim
        zdaniem - rozglądajcie się wśród znajomych. Im więcej nas tym lepiej. !
        • pampeliszka Re: Nauka czeskiego w Krakowie 26.08.06, 15:21
          Ahoj, a dlaczego nie chcecie we trojke wynajac lektora bez posrednictwa biura?
          Wyszloby znacznie taniej.
          • primo_indywiduum Poszukujemy więc również lektora (nativa) 26.08.06, 17:00
            To oczywiście świetny pomysł, ale gdzie miałybyśmy się spotykać?
            Mam znajomości w THE STAIRWAY SCHOOL OF ENGLISH na dunajewskiego to może
            udałoby się załatwić salę. Masz może jakiś inny plan? I lektora?
            • pampeliszka Re: Poszukujemy więc również lektora (nativa) 26.08.06, 19:08
              Na Waszym miejscu znalazlabym studenta z Zaolzia (mnie uczyla dziewczyna z
              Zaolzia, ktora studiowala w Krakowie na UJ, czeski i polski od urodzenia, wiec
              dla osob poczatkujacych lepsza niz Czech, ktory po polsku nie mowi).
              Prawdopodobnie ma jedynke albo dwojke w akademiku, wiec grupa 3 osobowa to nie
              bylby dla niego problem. I on zarobilby wiecej i Wy zaplacilibyscie mniej. Ale
              to tylko taki moj pomysl.Kilka lat temu chetnie bym do Was dołaczyła.
              • primo_indywiduum Pampeliszka jesteś genialna! 26.08.06, 21:40
                To pomysł nader wspaniały jednakże jak tu znaleść odpowiednią osobę? Mogę
                wywiesić ogłoszenie, ale jeśli znasz kogoś odpowiedniego to bylibyśmy niezwykle
                wdzięczni.
                • kanapony Re: Pampeliszka jesteś genialna! 27.08.06, 00:44
                  Lektor:
                  +y: taniej,
                  -y: trzeba znaleźc tego lektora z: miejscem, z wiedzą, kwalifikacjami (!),
                  ochotą, i który się nie wycofa!
                  Szkoła:
                  -y: drożej,
                  +y: wszystko zrobią za nas, może dostaniemy materiały, mamy salę, lektor ma
                  umowę - trudno mu zrezygnowac, na pewno ma kwalifikacje (zwłaszcza
                  metodologiczne), może na koniec dadzą jakieś certyfikaty...

Tak się nad tym zastanawiam... Ale oczywiście - jestem z Wami, dziewczyny! W
                  końcu liczy się - mówic!!! Motywacja i chęc są, czego chciec więcej?
                  Myślałam też o sali... Jeszcze niedawno miałam swój pokój - nie byłoby
                  problemu... Bede myślec dalej.
                  Zdr
                • pampeliszka Re: Pampeliszka jesteś genialna! 27.08.06, 08:43
                  Wiesz co, zapytam tą moją znajomą, czy nie zna kogos odpowiedniego.Ona niestety
                  sie w tym roku wybiera do Paryza.
                  Mozecie tez sprobowac na forum "Czechy" popytac. Albo w "Piascie" wywiesic
                  kartke, studenci zagraniczni z reguły tam mieszkaja.No i zostaje bohemistyka,
                  ale raczej tam beda Polacy, ktorzy sie sami ucza. Choc do podstaw w sumie to
                  powinno tez wystarczyc, na rok czy dwa.
                  A co do materiałow, to jest swietna ksiazka z plytami "Chcete mluvit ceski?"
                  polsko-angielska, bardzo jasno i prosto zrobiona, do podstaw idealna, moim zdaniem.
                  • taktyl Re: Pampeliszka jesteś genialna! 27.08.06, 13:23
                    i kosztuje 75 zl:)
                    • pampeliszka Re: Pampeliszka jesteś genialna! 27.08.06, 13:25
                      Az tyle? Ja kupowalam płyty w Pradze za 300 koron zdaje sie, a podrecznik chyba
                      za 200. Ale to dawno bylo i ceny są czeskie.
                      Zawsze sie mozecie zrzucic wspolnie.
                      • thomaa Re: Pampeliszka jesteś genialna! 27.08.06, 22:15
                        pampeliszka napisała:

> Az tyle? Ja kupowalam płyty w Pradze za 300 koron zdaje sie, a podrecznik
                        chyba za 200.

no wlasnie - 500 Kč = +/- 75 PLN
                        • pampeliszka Re: Pampeliszka jesteś genialna! 28.08.06, 09:18
                          No tak, ale razem z płytami tyle wychodzi...
                          • thomaa Re: Pampeliszka jesteś genialna! 28.08.06, 12:49
                            aaaa czyli to 75, to cena samej ksiazki, tak? To faktycznie niemalo...
                      • kanapony Re: Pampeliszka jesteś genialna! 27.08.06, 23:12
                        To, moim zdaniem nie jest dużo. Książka rzeczywiście jest bardzo dobra. Sama
                        kupiłam ją za tyle na Podwalu (wcześniej byłam w kilku księgarniach językowych -
                        zawsze drożej ją sprzedawano). Ale nie zapomnijcie, że są jeszcze do niej
                        płyty - ok. 80 złotych (za CD, za kasety pewnie mniej). I też w tej księgarni
                        są najtaniej (w sumie ponad 50 zł zaoszczędziłam).
                  • vasermon Re: Pampeliszka jesteś genialna! 28.08.06, 11:15
                    Pojawiła się już też polska wersja książki pt. Chcemy mówić po czesku 1.
                    Oczywiście z płytami. ;)
                    • primo_indywiduum emmm.... 28.08.06, 20:56
                      Cóż ja wolałabym chyba jednak lektora i rozgadaną grupę.
    • kanapony Re: Nauka czeskiego w Krakowie 29.08.06, 01:28
      * Jak skończę "Chcete mluvit... 1" to się rzucę na "Chcete jeste lepe mluvit...
      2", choc wątpię czy wydadzą ją do tego czasu po polsku i w ładniejszej szacie
      graficznej i z płytkami. A jej cena!!! Na Podwalu chyba coś koło stówki!
      * A druga sprawa, ja chyba /na pewno/ też wolę z lektorem i w małej, gadatliwej
      grupce... Owszem, zaczynam od podstaw, ale nie skończe na tym na pewno - i chcę
      by uczący mnie wiedział jak się do tego zabrac. Zaś student praktykę będzie
      miał na bank lepszą, ale co z teorią?
      * Trzecia sprawa - odezwała się znów szkoła Światowid - ich cennik znajduje się
      na stronie: www.jezyki.krakow.pl . Za roczny kurs w zależności od ilości
      osób: 6-10: 790 zł, 5: 842 zł, 4: 998 zł. Do tego dochodzą zniżki. Wychodzi:
      10,9 - 13,9 zł za godzinę zajęc.
      Przypominam, że w Tricolore zaproponowano nam 550 zł + 50 zł zniżki za
      przyprowadzoną sobę (to chyba za semestr).
      Empik nie dał jeszcze znaku życia. A na ich stronie nie ma cennika.
      A ile zapłaciłybyśmy lektorowi? 15 - 20 zł za godzinę od osoby?? Tak kalkuluję,
      choc nie wiem jak to z korkami wśród językowców (podobno 50 zł w zwyż). No to w
      Światowidzie mamy taniej!!! Zastanówcie się nad tym (i o nic się nie martwimy,
      wystarczy się zjawic na zajęciach!).
      * Ostatnia sprawa - jest nas 3. Jeszcze minimum jedna osoba. LUDZIKI zbliża sie
      wrzesień, decydujcie się!!!! W milionowym Kraku ktos chyba chciałby też naumiec
      się czeskiego !? 8)
      • primo_indywiduum vibirave indywiduum 30.08.06, 11:57
        Myślę, że lokalizacja również ma znaczenie. Dla mnie ul. Wenecja(tam mieści się
        tricolor) to bardzo blisko ze szkoły. Zakładam, że uczymy się w dni powszednie.
        A światowid to drugi koniec miasta. I tak sobie wybrzydzając proponuję coś
        bliżej centrum, by każdy miał blisko. Musimy się jeszcze dograć jakoś godzinami.
    • goye Re: Nauka czeskiego w Krakowie 30.08.06, 00:48
      Hello,
      Ja chciałabym uczyć się czeskiego od podstaw. chętnie zapiszę się na taki kurs
      od września. proszę daj mi znać o tym czy mogłabym uczestniczyć w nim i ew.
      kiedy. dzięki z góry za odpowiedź.
      pozdrawiam,
      Gosia
      • kanapony Re: Nauka czeskiego w Krakowie 30.08.06, 03:44
        WSPANIALE, jest nas 4 osoby!!!
        - primo_indywiduum,
        - pampeliszka,
        - goye,
        - kanapony.
        W takim razie - decydujcie się, czy nadal szukamy lektora? (pampeliszko, jak
        tam Twoje ogłoszenia??)
        czy mam mailowac "stanowczo" do szkoły? do której?? Światowid czy tricolore??
        Dla spóźnialskich - we wcześniejszych postach wszystkie warunki finansowe są
        podane.
        Dodam tylko, że są to zajcia 2 razy w tygodniu.
        Cmoki
        -
        • kanapony Re: Nauka czeskiego w Krakowie 30.08.06, 04:05
          Na moim ulubionym deplu (www.dyskusje.pl - polecam, świetni tam są ludzie), a
          konkretnie na jednym z forów: Bohemistyka,
          pewien miły gośc, którego uważam za specjalistę (robi doktorat w Brnie, jest po
          bohemistyce) powiedział, że....
          może skopiuję Jego słowa:
          ---
          strasznie te lekcje wynosza - ja za tlumaczenie bralem o wiele wiecej za
          godzinke z czeskiego na polski i odwrotnie i wtedy bylem na 4 roku bohemistyki
          -
          • kanapony Re: Nauka czeskiego w Krakowie 30.08.06, 04:06
            poprawka, pierwsze słowo "się" nie skopiowało

tanio strasznie te lekcje wynosza - ja za tlumaczenie bralem o wiele wiecej za
            godzinke z czeskiego na polski i odwrotnie i wtedy bylem na 4 roku bohemistyki
            • pampeliszka Re: Nauka czeskiego w Krakowie 30.08.06, 14:10
              Ahoj, ja podstawy mam juz dawno za sobą, teraz raczej przydałby mi sie kurs
              slownictwa biznesowego, wiec mnie nie liczcie do tej grupy.
              Wyslalam linka do tej dyskusji do kolezanki z Zaolzia, miala podac dalej.
              Jak ktos sie zainteresuje, to sie do Was odezwie. A jak nie, to faktycznie te
              szkoły nie są strasznie drogie, zupełnie przyzwoicie to wypada.
              Milej nauki, holki.
              Nazdar.
              • pampeliszka Re: Nauka czeskiego w Krakowie 30.08.06, 14:11
                Aha, a za godzine czeskiego w dwie osoby placilismy 200 koron (po 100 od łebka)
                • primo_indywiduum ze wszystkich sił... 30.08.06, 15:32
                  "Zawiesiłam" już mnusto ogłoszeń na rozlicznych forach. Jutro powieszę pare na
                  mieście. Ach... tyle zaangażowania, to musi się udać. Mogę jeszcze dziwnie się
                  ubrać i skakac po rynku. Może napiszą o mnie w gazecie i... będziemy miały
                  swietną reklamę!
              • kanapony Re: Nauka czeskiego w Krakowie 30.08.06, 19:27
                No jasne, pomyliłam linijki i skopiowałam Twój nick
                a miało byc: taktyl.
                Sorry Taktyl!!
                Ale najważniejsze - jest nas 4.
                • taktyl Re: Nauka czeskiego w Krakowie 30.08.06, 19:37
                  no bo juz sie zastanawialam czemu mnie pominieto:) jesli o mnie chodzi to jestem za szkola tricolore
                  pozdrawiam
    • kanapony Re: Nauka czeskiego w Krakowie 30.08.06, 19:39
      Primo_induwiduum, jak tam z ogłoszeniami Twoimi? Zgłasza się ktoś? Ja
      oczywiście czekam na rezultat, daj znac, co i jak. A potem, gdyby się nikt nie
      zgłosił to napiszę do szkoły. I zapytam, co mam dalej robic - czy od razu się
      do nich na lekcję zwalamy, czy na potkanie informacyjne i kiedy...
      Jedna z nas woli tricolore bo w centrum, jak pozostałe?? Dla mnie - też bliżej,
      ale i Światowid mógłby byc, dostosuję się do Was.
      Acha, ale teraz może byc problem z Czechami, w końcu jest sesja a watpię czy
      oni zostawiaja sobie jakieś poprawki... mogą zjawic się dopiero w
      październiku...
      ---
      Wina nigdy nie leży po jednej stronie.
      www.dyskusje.pl
      • primo_indywiduum Iacta alea est! 31.08.06, 21:08
        Chyba znalazłam dodatkowe dwie osoby!
        Mają jeszcze potwierdzić na pewno, ale mam nadzieje, że będą z nami.
        Czy to już może będzie 6? :)
        Jeśli się uda będzie to wielki skok na przód! Chyba nie trzeba tego tłumaczyć:)
        Dalej grupo! Poradzimy sobie! Szerzmy czechofilię!
        • kanapony Re: Iacta alea est! 01.09.06, 02:16
          Srdce na chwilę przestało mi bic z wielkiej radości!
          Kolejne dwie osoby! Dawno nie słyszałam tak miłych dla ucha słów.
          A jak lektor?
          Wydaje mi się, że Taktyl i Goye wybrały Tricolore. Dla mnie OK - bliżej.
          Jeszcze Ty się nie wypowiedziałas i Twoje DWIE! osoby. (Pamiętaj o zniżkach
          za "zwerbowanie"! - trzeba im to wyraźnie powiedziec przy zapisie).
          Jeśli jutro znajdę czas, a na 95 % mi się to uda to podejdę do nich i zapytam
          co i jak, niewiążąco na razie.
          • kanapony Re: Iacta alea est! 01.09.06, 02:17
            Nie, nie wytrzymam do jutra. Zaraz im poślę maila "pytacza". Może rano, zanim
            wyjdę z domu, będzie odpowiedź?
    • scj.centrum Re: Nauka czeskiego w Krakowie 31.08.06, 21:46
      W Gliwicach w SCJ w zeszłym roku szkolnym bylo14 osób uczących się języka
      czeskiego.Myślę ,że w Krakowie nie powinno być problemu z ukompletowaniem
      grupy.
      • primo_indywiduum Tricolore niczym czeska flaga... 01.09.06, 10:41
        To ja rozpoczęłam wątek lokalizacji nader dlamnie istotny stąd potwierdzam, że
        tricolore jest idealny. Myślę że gdyby nawet udało się zebrać tylko 5 osób to
        do października i tak było by nas więcej. :)
        Bardzo się cieszę, że jakoś się uda. Już mam ochotę się uczyć!
        • kanapony Re: Tricolore niczym czeska flaga... 02.09.06, 19:21
          Mam odpowiedź z Tricolore, może skopiuję ją z maila:

"(...) myślę, że najrozsądniej by było, gdyby wszycy Pańswto podeszli do nas
          razem i wtedy ustalimy, jaki termin Wam odpowiada, wtedy też dokonamy zapisu. To
          lepsze rozwiązanie, niż kontaktowanie się z każdym pojedynczo a potem
          informowanie reszty o propozycjach terminów, co zawsze przypomina trochę
          zabawę w głuchy telefon. Jeśli więc jest to "technicznie wykonalne", żeby
          Pańswto pojawili się u nas wszyscy razem, będzie to najlepszy i najszybszy
          sposób na załatwienie wszystkich formalności. (...)
          Serdecznie pozdrawiam i zapewniam, że będziecie Państwo zadowoleni z wyboru
          naszej Szkoły."

no to zaczynamy się umawiac? Postarajmy się znależc jakiś dogodny dla nas
          termin. Ja NIE mogę:
          pon: 15-18,
          śr: 7-9 i 12-14,
          czw: 15-19,
          pi: 8-11.
          W tych godzinach za Chyny się nie wyrwę, może wtorek najbliższy??
          Czekam na Wasze propozycje.
          • primo_indywiduum Re: Tricolore niczym czeska flaga... 02.09.06, 21:28
            Ja jako, że właśnie idę do klasy maturalnej dowiem się o swoim podziale godzin
            dopiero w poniedziałek. Wiadomo jednak, że godziny poranne raczej odpadają.
            Myślę o tych póżno popołódniowych.
            • taktyl Re: Tricolore niczym czeska flaga... 03.09.06, 15:13
              ja to poki co niewiele moge powiedziec na ten temat:/ generalnie moglabym dopiero od 17, ale nie wiem jeszcze w jakich dniach bede miala kurs niemieckiego i czeski na uj, a wiedziec bede dopiero od pazdziernika; mam nadzieje, ze nawet ustalona date kursu bedzie mozna zmienic
              • kanapony Re: Tricolore niczym czeska flaga... 04.09.06, 01:34
                najpierw umówmy się na spotkanie w Tricolore - organizacyjne, w miarę szybko i
                wcześnie, póki nam nie zaczną się studia, szkoła z maturą i praca...
                a dopiero na miejscu, może już z lektorem lub organizatorem ustalimy terminy
                spotkań, tak aby nam pasowało
                stanę na głowie - musimy się dopasowac!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                a w razie czego (odpukac) chyba "mam" lektora z kompetencjami!
                • kanapony Re: Tricolore niczym czeska flaga... 04.09.06, 01:36
                  i miejsce!
                  • labradorczyk Re: Tricolore niczym czeska flaga... 04.09.06, 16:54
                    Jestem lektorem jezyka czeskiego z wieloletnim stazem i w tej chwili mieszkam w
                    Krakowie, jak by ktos byl zainteresowany, mozemy sie umowic...
    • ghaaliya Re: Nauka czeskiego w Krakowie 04.09.06, 17:38
      Ahoj! tez bym sie chciala nauczyc czeskiego!! Powiedzcie mi co i jak!!

Buziak;*
      • kanapony Re: Nauka czeskiego w Krakowie 04.09.06, 19:06
        Ghaaliya to nic trudnego
        ale na początek przeczytaj dokładnie cały ten wątek - dowiesz się co i jak
        jest nas na razie 4-6,chętnie Cię powitamy wśród nas
        teraz umawiamy się na spotkanie organizacyjne - jak tam Wasze terminy??
        rzucajcie propozycje
        • kahina Re: Nauka czeskiego w Krakowie 04.09.06, 20:25
          A szanowny labradorczyk zapomniał chyba napisać, że jest też rodowitym
          Czechem :))) Pozdrowienia dla entuzjastów języka czeskiego :)
          • primo_indywiduum podziały i terminy 05.09.06, 07:13
            Spotkajmy się spotkajmy! Mam już swój podział godzin i choć jest sztywny i
            niezmienny to zawsze można sie z czegoś urywać:)

Ps: Mmm... lektor Czech.
            • kanapony Re: podziały i terminy 06.09.06, 00:17
              oho, moja droga! już ja Cię przypilnuję - zero wagarów!! Matura za kilkaset
              dni!!
              ;D
    • ghaaliya Re: Nauka czeskiego w Krakowie 05.09.06, 15:48
      Czyli stanęło na Tricolore? cena 550 za sem.? Ja to myslalam, ze to od
      października by sie zaczeło jak rok akademicki.. co myslicie?
      Narazie mysle tylko o egzamnie wrzesniowym do zdania, wiec narazie czeski musi
      poczekac:( Trzymajcie za mnie kciuki!
      Pozdrawiam wszystkich!
    • primo_indywiduum Spotkanie organizacyjne 05.09.06, 18:44
      Kolejna osoba zgłosiła sie do naszej grupy! Ma na imię Ania i prosi aby
      spotkanie organizacyjne odbyło się po godzinie 18:15.
      Ja z mojej strony proszę, abyśmy z nim nie zwlekali i jak najszybciej umówili
      jego datę. Ja się dostosuję.
      • kanapony Re: Spotkanie organizacyjne 06.09.06, 00:24
        A więc dobrze, skoro nie proponujecie prawie nic - to jestem zmuszona narzucic
        termin. Ponieważ jutro, to za wcześnie...
        Proponuję piątek 8 IX - godzina (wstępnie) 18:30 w siedzibie tricolore. Zaraz
        do nich napiszę i uprzedzę, że będziemy tam.
        Ale - bardzo Was proszę - zajrzyjcie jeszcze jutro po południu na forum.
        Napiszę, co odpowiedziała mi pani ze szkoły (w końcu zaczyna się łikend...).
        Dodatkowo - już teraz zarezerwujcie sobie poniedziałek, o tej samej godzinie:
        18:30.
    • ghaaliya Re: Nauka czeskiego w Krakowie 06.09.06, 13:55
      Bardzo prosilabym by ktos napisal mi od kiedy mialyby sie zaczac zajecia, bo od
      tego uzalezniony jest moj udział!!

PS. Myslicie ze w rok w tricolore nauczymy sie czeskiego??

Ahoj:*
      • primo_indywiduum Nic nie stoi na przeszkodzie, by... 06.09.06, 18:08
        .. nauczyć się czeskiego w jeden rok. Jak się chce to wszystko jest mozliwe!

Zamierzamy zacząć jak najszybciej, ale przecież zawsze będziesz mogła dojść
        później.
        • bohemia1 Re: Nic nie stoi na przeszkodzie, by... 06.09.06, 20:42
          Jestem absolwentka fililogii czeskiej na UJ. Cieszy mnie, ze jest tyle osob,
          ktore chca sie uczyc czeskiego, bo ja uwielbiam ten jezyk:) Jezeli ktos by mail
          jakies pytania odnosnie jezyka, kursow, ksiazek, nauki, to sluze pomoca.
          Pozdrawiam!
          • ghaaliya Re: Nic nie stoi na przeszkodzie, by... 06.09.06, 21:12
            Tak ja mam pytanie:] czy mozna sie tego piekne jezyka nauczyc w jeden rok? Tak
            na miare zeby rozumiec i w ni mowic?
            Oraz pytanie drugie: czy gramatyka tego języka jest trudna?

Pozdrawiam:)))
            • kanapony Re: Nic nie stoi na przeszkodzie, by... 07.09.06, 05:19
              nie słyszałam by gramatyka czeskiego była trudna - bardzo podobna do naszej jest
              przeglądałam części gramatyczne w moich knihach i właściwie... nie jest źle
              końcówki deklinacji, koniugacji i tych pierdułek są czasem inne (i chyba więcej
              jest różnych typów odmian)... więc trzeba trochę pokuc na początku, ale to
              wchodzi do głowy szybko...
              ale jakże mi tego właśnie brakuje nieraz w angielskim, to taki ubogi język (pod
              kątem słownictwa również mam takie wrażenie)- czasami, czytając coś szybko,
              zupełnie zmieniam sens zdania, fajnie bo łatwo, ale gdy chce się mówic...
              ciągle czegoś brakuje)
              a w czeskim - problem z głowy!

rozumienie... no cóż, skoro teraz rozumiemy
              50 % z tego, co szybko mówi Czech
              i 70 % z tego, co wolno mówi Czech
              to po roku nauki... sama dokończ
              ;)
            • bohemia1 Re: Nic nie stoi na przeszkodzie, by... 07.09.06, 10:06
              witaj ghaaliya! Juz odpowiadam na Twoje pytania:)
              Gramatyka nie jest wyjatkowo trudna, choc jak w wiekszosci jezykow sa pewne
              wyjatki od regul. Niestety nie moge sie zgodzic z kanapony, ze mowiacego wolno
              Czecha mozna zrozumiec w 70%. Moze w podstawowych kwestiach tak (np. przy
              rezerwacji pokoju itp.), ale jest juz zdecydowanie trudniej w przypadku
              sluchania rozmowy dwoch osob (nie wspominajac o czytaniu prasy). Poza tym jezyk
              czeski jest bardzo zroznicowany (jest spisovna cestina, hovorova cestina,
              obecna cestina + oczywiscie slang, argot i odmiany dialektalne). Rok nauki jest
              wystarczajacy, zeby nauczyc sie podstaw i dogadac w prostych kwestiach.
              Oczywiscie to rowniez zalezy od zaangazowania, ilosci godzin w tygodniu jaki
              sie poswieca na nauke i kontaktu z jezykiem na biezaco. Podkreslam, ze czeski
              jest zroznicowany i najpierw nalezalo by sie uczyc spisovne cestiny, a potem
              obecne / hovorove cestiny (ktora w wiekszosci Czesi posluguja sie na co dzien).
              Zycze duzo motywacji przy nauce:) Mysle,ze warto:))
              • nakarm_nutrie Re: Nic nie stoi na przeszkodzie, by... 07.09.06, 11:23
                Ja po roku nauki byłam w stanie w miarę OK dogadać się z kelnerem, panią w
                hostelu i naisać kartkę po czesku :) "prawdziwych" mieszkańców Pragi ciężko mi
                było zrozumieć.

pozdrawiam
                absolwentka bohemistyku UW :)
      • kanapony Re: Nauka czeskiego w Krakowie 07.09.06, 05:11
        UWAGA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Spotkanie w piątek o 18:30 w szkole jest aktualne,
        będą na nas czekali
        tam uzgodnimy - KIEDY zaczynamy zajęcia

więc jeśli macie napięty harmonogram:
        to tym bardziej stańcie na rzęsach i przyjdźcie - dostosujecie sobie terminy
        zajęc "pod siebie"
        bo inaczej osoby takie jak ja, mające na razie dużo czasu ustawią sobie zajęcia
        tak jak im wygodnie ;)
        przypominam - ul. WENECJA 19

a co do czasu... myślę, że pasjonat w rok może zacząc mówic bardzo dobrze
        (jeśli przyłoży się do słówek) i z mikroskopijnymi błędami
        do zobaczenia!!
        • taktyl Re: Nauka czeskiego w Krakowie 07.09.06, 18:22
          jutro wyjezdzam i nie bede mogla byc na spotkaniu; jak juz wczesniej napisalam prosilabym o ustawienie zajec w godzinach popoludniowych, najwczesniej jestem w stanie byc na 16.30 i ta godzina jest dla mnie najdogodniejsza; prosilabym tez by nie ustawiac zajec w poniedzialki;
          pozdrowienia i czekam na informacje o spotakniu;
          hej

p.s. zalozenie ze zaczynajac od podstaw mozna bardzo dobrze opanowac jezyk nie w kraju, gdzie sie go uzywa w rok jest nierealne:)
          • ghaaliya Re: Nauka czeskiego w Krakowie 07.09.06, 19:17
            No cóż, to bedziemy sie uczyc wiecej niz rok:P

Mnie tez nie bedzie niestety jutro, bo za kilka dni mam egzamin i nie wychodze
            zza ksiązek:/

U mnie wszystko zalezy od planu na studiach, który pewnie pojawi sie przed samym
            pierwszym października. Fajnie by było gdybyśmy zaczeli wlasnie od poczatku
            miesiaca, nie wiem co Wy na to?

W kazdym razie czekam na wszelkie informacje co uda sie jutro ustalic:))
            • kanapony Re: Nauka czeskiego w Krakowie 08.09.06, 05:47
              nie wyskoczysz na pół godziny nawet?
              weź książkę ze sobą i czytaj w MPK to oderwiesz się na 15 minut tylko
              no bo ileż dłużej może to trwac?
          • kanapony Re: Nauka czeskiego w Krakowie 08.09.06, 05:45
            no dobra, zapisałam sobie - będę o Twoich warunkach pamiętac
            pewnie, że nie myślałam o rozmowie z Czechem, ale my sobie za rok pogadamy w
            miarę płynnie
            czyż nie ;)
    • primo_indywiduum KURS CZESKIEGO!!! 08.09.06, 20:55
      No, drodzy członkowie grupy języka czeskiego ogłaszam wszem i w obec, że
      zajęcia rozpoczynają się w najbliższą środę o godzinie 18:15. Kolejne zajęcia o
      tej samej porze w piątek. Proszę o zabranie ze sobą chociaż 300zł, które wypada
      uiścić podczas podpisywania umowy. Resztę dopłacić można potem. Zajęcia trwają
      90 min niczym mecz piłki nożnej :)(to porównanie ma was wpędzic w bojowe
      nastroje i uświadomić, że wiele może się zdażyć w trakcie jednego
      takiego "meczyku") Podczas ustalania terminów staraliśmy się wziąść pod uwagę
      wszystkie tak zwane niemożności uczestników, którzy oczywiście takowe
      zgłaszali. W przypadku wszelakich animozji informuję, że wszyscy wiedzieli o
      spotkaniu organizacyjnym. Pragnę jednak pocieszyć niezadowolonych (oczywiście
      pewnie takich nie ma), że możemy dokonać w tym względzie jeszcze pare zmian.
      Dziękuję i zapraszam.
      PS: Bardzo proszę, aby wszyscy ostatecznie przekonani wysłali na nrgg.2119421
      informację o swoim pewnym przybyciu. To bardzo wazne.
      :))))
      • kanapony Re: KURS CZESKIEGO!!! 09.09.06, 01:02
        potwierdzam!!!
        zaraz poskaczę troche po innych forach i umieszczę nowe ogłoszenia, a nóż
        widelec ktoś jeszcze zechce sie uczyc czeskiego??
        skoro jest chętna szkoła to trzeba wykorzystac - może dwie grupki utworzą??
        • taktyl Re: KURS CZESKIEGO!!! 10.09.06, 19:43
          bardzo fajnie - mi pasuje; napiszcie z jakiego bedziemy sie uczyc porecznika i kto, skad bedzie lektorem - juz byly jakies ustalenia - oraz ile w sumie jest osob?
          pozdrowienia
          • nakarm_nutrie Re: KURS CZESKIEGO!!! 10.09.06, 23:15
            właśnie, napiszcie, kto będzie lektorem?
            • kanapony Re: KURS CZESKIEGO!!! 11.09.06, 01:00
              ups, nie zapytałyśmy o nazwisko lektora
              wiemy tylko tyle, że to Polka, która studiowała w Pradze
              • nakarm_nutrie Re: KURS CZESKIEGO!!! 11.09.06, 12:33
                to daj znać proszę, jak się dowiesz - tu albo na gg :)
                • bohemia1 Re: KURS CZESKIEGO!!! 11.09.06, 16:25
                  tez jestem ciekawa :)
      • wsbczeski KURS CZESKIEGO!!! KATOWICE - CHORZOW 16.10.13, 12:20
        Kurs języka czeskiego - Chorzów
        Wyższa Szkoła Bankowa w Chorzowie zaprasza na kursy języka czeskiego, prowadzone przez doświadczonego nauczyciela, rodowitego Czecha.
        czeski dla początkujących i czeski dla średniozaawansowanych
        350 zł za semestr, świadectwo WSB
        kurs-czeskiego.pl/
        • czechaga Re: KURS CZESKIEGO!!! KATOWICE - CHORZOW 10.10.14, 11:29
          Witam serdecznie!

Zapraszam uczniów, studentów na darmowy kurs języka czeskiego od podstaw, odbywający się w Centrum Młodzieży i Ewangelizacji w ścisłym centrum Katowic w ramach inicjatywy związanej ze ŚDM 2016 Młodzi dla Młodych.

Ponieważ ilość miejsc jest ograniczona, decyduje kolejność zgłoszeń. Zapisy/zgłoszenia do 31 października na adres agnieszka.heba@gmail.com . Kurs rusza 7 listopada.

Pozdrawiam
    • kanapony Jest problem 12.09.06, 01:31
      z moim gadulcem
      świruje palanciarstwo!!
      od przedwczoraj chyba
      jeśli więc ktoś coś do mnie napisał to nie odczytałam tego
      tak w ciemno nieco potwierdziłam więc nasze zjawienie się w Tricolore
      mam nadzieję, że nie damy plamy
      w razie czego i jakichś pytań piszcie na forum albo na skrzynkę gazecianą
      pzdr
      • kanapony UWAGAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AAA 12.09.06, 15:33
        zaszły małe zmiany,
        skontaktowała się ze mną właścicielka szkoły Tricolore i musimy przesunąc kurs,
        oto fragment maila, który otwarłam przed chwilką, mam nadzieję, że zdążyliście
        to przeczytac i nikt tam jutro nie pójdzie:

"(...)Wcześniejsze rozpoczęcie zajęć nie jest możliwe, a przynajmniej nie już
        od tego tygodnia,z trzech powodów:
        Po pierwsze, w szkole trwa jeszcze remont i nie jest dostępna główna sala,
        prace remontowe uniemożliwiają naukę w normalnych warunkach.
        Po drugie, semestr rozpoczyna się normalnie 16 października, więc jest bardzo
        duże prawdopodobieństwo, że znaleźliby się jeszcze jacyś chętni na naukę języka
        czeskiego - rozpoczynając zajęcia wcześniej, odbieramy im możliwość zapisu, a
        przynajmniej bardzo ją komplikujemy, bo wiązało by się to z odrabianiem
        zaległości itp.
        Po trzecie, pani lektorka z języka czeskiego jest ze mną umówiona na koniec
        września na przygotowanie programu, nie mogę od niej wymagać, zeby zrobiła to w
        1 dzień - byłoby to przede wszystkim ze szkodą dla Państwa.

Jeżeli bardzo Pańswtu zależy na wcześniejszym rozpoczęciu, można to
        ostatecznie przyspieszyć, ale maksymalnie o tydzień, dwa..."

oczywiście terminy nasze: środa i piątek o 18:15 pozostają w mocy. Jak ustalony
        zostanie termin rozpoczęcia zajęc - dam znac.
        Pozdrawiam wszystkich
        • taktyl Re: UWAGAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA AAA 12.09.06, 17:42
          a tak sie cieszylam, no trudno
          pozdrowienia
          • bohemia1 Re: kurs czeskiego 12.09.06, 18:32
            Powiem szczerze, ze mocno mnie zaskoczyla taka postawa szkoly jezykowej, bo
            wydaj mi sie, ze tak nie powinno sie robic na dzien przed rozpoczeciem kursu...
            A z lektorem date rozpoczecia kursu tez sie ustala duzo wczsniej.
            W kazdym badz razie przykro mi, ze tak sie to potoczylo.Wiem, ze przygotowanie
            zajec tez troche czasu zajmuje (sama dawalam lekcje z czeskiego), ale mimo
            wszystko... Jezeli bardzo wam zalezy na nauce czeskiego i chcielibyscie zaczac
            wkrotce, to chetnie z Wami poprowadze zajecia. Niezmiernie milo jest widziec,
            ze ktos tak bardzo chce sie uczyc češtiny:) Materialy mam, bo sama konczylam
            filologie czeska, jezdzilam na szkoly jezykowe do Czech. Szczerze - uwielbiam
            ten jezyk :)
            • kanapony Re: kurs czeskiego 12.09.06, 23:25
              ależ to nie wina szkoły, bardziej moja
              to ja się nie dogadałam z asystentką - nie zrozumiałyśmy się wzajemnie

a naszą lektorką będzie pani Grażyna Rzepka
    • kanapony kolejna UWAGA 19.09.06, 19:30
      Możemy już się zapisywac na kurs, dziś mailowała szefowa Tricolore
      martwiła się, że nie ma chętnych
      okazało się, że NIE MUSIMY czekac do pierwszej lekcji (wprowadziłam Was w bład)
      a więc - ruszajcie i zapisujcie się (myślę, że zapłacic rzeczywiście będzie
      można przed pierwszą lekcją) - szybciutko !!!!!!!!
      • taktyl Re: kolejna UWAGA 19.09.06, 19:34
        a ja bym chciala wiedziec kiedy zaczynaja sie zajecia, z jakiej bedziemy sie uczyc ksiazki itp.;
        • kanapony Re: kolejna UWAGA 19.09.06, 19:46
          zajęcia ruszą najwcześniej 4 X, czekam na informację (normalnie ruszają od
          połowy X)
          zaraz napiszę do Tricolore, czy tam sie orientują jaka książka będzie nas
          obowiązywała
          myślę jednak, że tą informację przekaże nam dopiero lektorka, w końcu wybór
          należy do niej, zaś ona ma czas do końca września na opracowanie programu
          nauczania,
          • taktyl Re: kolejna UWAGA 19.09.06, 22:10
            dzieki, czekam na ewentualne info
            pozdrowienia
    • kanapony ROZPOCZĘCIE 23.09.06, 01:01
      najnowsze informacje:
      rozpoczęcie zajęc - 18 X, godzina 18:15
      w przyszłym tygodniu (czyli do 29 IX) potencjalni uczestnicy powinni udac się
      do Tricolore i zapisac
      do zobaczenia za 25 dni!!!
    • kanapony Re: Nauka czeskiego w Krakowie 28.09.06, 10:04
      No, ja się wczoraj zapisałam na kurs. Dlaczego jako pierwsza? Nie róbcie "mi"
      tego i nie rezygnujcie!!!
      Dowiedziałam się też, że pani lektorka to młoda osoba (po 30). Była już w
      szkole i pokazywała program, podręczniki i pomoce. Niestety pani asystentka nie
      pamiętała tytułu podręcznika. Natomiast powiedziała mi, że p.lektorka podchodzi
      do tego kursu z dużym zaangażowaniem (będziemy oglądac filmy, bajki, czytac
      czasopisma, książki i mnóstwo innych, pozaksiążkowych rzeczy robic). Co
      ciekawe, będzie to pierwsza praca naszej pani w Krakowie (jako lektora)!!! Do
      tej pory nie otrzymała ona takiej propozycji. Za to uczyła w innych miastach, a
      nawet w Stanach!!!
      Więc - ruszajcie się zapisywac.
      • taktyl Re: Nauka czeskiego w Krakowie 05.10.06, 19:37
        dzis zapisalam sie na czeski - bylam 6 osoba:)
        pozdrawiam i do zobaczenia
    • kanapony Re: Nauka czeskiego w Krakowie 09.10.06, 01:13
      Już 2 osoby stąd zapisane!
      co z pozostałymi??
      za 10 dni zaczynamy - Tricolore pyta, co z uczestnikami??
      ???????????
      czy rezygnujecie??
      jeśli tak - dajcie znac - odwołam Was
      • grochemosciane Re: Nauka czeskiego w Krakowie 29.10.06, 22:33
        no i co z tym kursem: jaki był (jest?) finał waszej wielomiesięcznej dyskusji:
        pytam jak krakus, ale wieloletni mieszkaniec Pragi i Ołomuńca...
        • taktyl Re: Nauka czeskiego w Krakowie 30.10.06, 19:33
          jaki wplyw na zadane pytanie ma fakt, ze jestes krakusem/wieloletnim mieszkancem Pragi/Olomunca - tak z czystej ciekawosci pytam;

kurs odbywa sie, uczeszcza na niego 6 osob; mam nadzieje, ze bedzie lepszy:)

uwaga: jezyka czeskiego naucza rowniez profi-lingua jak sie okazalo

pozdr.
          • grochemosciane Re: Nauka czeskiego w Krakowie 30.10.06, 20:49
            No taki wpływ, że lubię wpływy bohemistyczne w Krakowie, a jest ich bardzo mało
            i brakuje mi kontaktu z "żywym językiem": nie wiem, czy satysfakcjonuje Cię moja
            odpowiedź: wyjaśnia? a gdzie to tak pisałem o moich miejszcach zamieszkania?
            • taktyl Re: Nauka czeskiego w Krakowie 30.10.06, 21:47
              "pytam jak krakus, ale wieloletni mieszkaniec Pragi i Ołomuńca" :)
              domyslam sie ze Cie to interesuje, tak poprostu wyhaczylam bo mi sie to ciekawe wydalo (tzn ta perspektywa)
              pozdr.
              • grochemosciane Re: Nauka czeskiego w Krakowie 30.10.06, 21:51
                miłe wspomnienia...
          • kanapony Re: Nauka czeskiego w Krakowie 31.10.06, 22:02
            Tak, zauważyłam, iż więcej szkół ma teraz w ofercie język czeski.
            Natomiast wtedy, gdy szukałam i wysłałam maile do wszystkich krakowskich szkół
            językowych, które nie miały zastrzeżenia, że uczą tylko angielskiego (ponad 30)
            to - nie pamietam dobrze - Profi-Lingua chyba nawet nie odpowiedziała. A jeśli
            odpisano mi to przecząco (tylko 3 "szkoły napisały": OK). Oczywiście cieszę
            się, że tamten kurs jest - nie wiem czemu, ale chciałabym, by jak najwięcej
            ludzi chciało poznać ten język...
            Taktyl'ko, czy Ty jesteś zadowolona? Bo z ostatniej części Twojego maila wieje
            coś na kształt smutku?
            Ja myślę, że z lekcji na lekcję będzie coraz lepiej. Wydaje mi się, że jak
            będziemy się przykładać, robić postępy, to pani G. na pewno to zauważy, i bez
            naszych dodatkowych próśb o "utrudnianie" zacznie to robić. Nauczyciele mają
            takie zboczenie - idzie im łatwo... no to może przemycę dodatkowe wiadomości...
            Pozdrawiam i do zobaczenia za 3 dni.
            Acha, czy masz "Język czeski na co dzień" - mała, niebieska książeczka z płytką
            do słuchania? Słówek trochę i podstawowych zwrotów. Ja mam i mogę (a nawet
            chcę) się podzielić. Zresztą przyniosę w piątek, może inni z kursu też zechcą?
            • bohemia1 Re: Nauka czeskiego w Krakowie 02.11.06, 16:47
              niestety wiekszosc szkol tylko ma jezyk czeski w ofercie, bo w praktyce go nie
              ma...
              • taktyl Re: Nauka czeskiego w Krakowie 02.11.06, 18:37
                o jakiej wiekszosci mowisz:)? w krakowie tylko tricolore i profilingua maja; jak wiesz o jakis innych to daj znac
                • grochemosciane Re: Nauka czeskiego w Krakowie 02.11.06, 20:51
                  Nic z tego dziewwczyny nie rozumiem: chcecie sobie zmienić lektora, szkołe, czy jak?
                • bohemia1 Re: Nauka czeskiego w Krakowie 03.11.06, 14:13
                  jest jeszcze Everest i niby Berlitz tez ma w ofercie czeski
                  • grochemosciane Re: Nauka czeskiego w Krakowie 03.11.06, 17:11
                    A Pani bohemia1 to gdzieś uczy czeskiego?
                    • bohemia1 Re: Nauka czeskiego w Krakowie 04.11.06, 19:20
                      a i owszem, ucze :)
                      • grochemosciane to może coś bliżej... 04.11.06, 20:33
                        w której szkole chociaż...
                  • nakarm_nutrie Re: Nauka czeskiego w Krakowie 04.11.06, 13:39
                    bohemia1 napisała:

> jest jeszcze Everest i niby Berlitz tez ma w ofercie czeski

Everest w firmach uczy czeskiego.
                    • grochemosciane O: w firmach... 04.11.06, 15:45
                      Może w przyszłym roku wkręce sie jeszcze na bohemistykę: w firmach fajnie musi
                      się uczyć: ciekawe, czy mają popyt?
                      • taktyl Re: O: w firmach... 04.11.06, 16:51
                        chcesz isc na studia filologiczne?
                        • grochemosciane Re: O: w firmach... 05.11.06, 08:32
                          Przyszły rok mógłbym mieć trochę luźniejszy: może dałoby się bohemistykę chwycić
                          jako drugi kierunek?
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka