Dodaj do ulubionych

masowe przeksięgowanie transakcji

02.11.10, 10:00
Witam, szukam transakcji do masowego przeksięgowania dużej (olbrzymiej) ilości rekordów z jednego konta na drugie, ale nie saldem tylko pozycja po pozycji. W poprzedniej firmie, na mniej skomplikowanym systemia miałam taką możliwość. Wchodziłam do transakcji, wybierałam konto, dokonywałam ograniczeń, klikałam "przeksięguj", program pytał o sposób (czarne czy czerwone) i nowe konto, a następnie księgował linijka po linijce wyksięgowanie i księgowanie na nowym koncie (nie wiem tylko czy było ograniczenie ilości linijek, bo nigdy nie "wyklrzaczył" się z powodu zbyt dużej ilości lini). Czy SAP zaposiada może taka transakcję?
Obserwuj wątek
    • sap_erka Re: masowe przeksięgowanie transakcji 11.11.10, 16:17
      Nikt się nie udzielił, to może ja coś podpowiem.
      Dokument FI ma ograniczenie pozycji 999 czyli 499 ksiegowań po jednej stronie (WN lub MA).
      Nie wiem o jakim piszesz systemie na którym księgowałeś ... ale chyba nie o SAP.
      Standard ... z tego co pamiętam nie ma 2 rodzajów storna tak jak zwykłe systemy FK (mogę się jednak mylić i mieć przestarzałe informacje) mogę to sprawdzić.
      Podpowiem Ci jednak abyś porozmawiał z AM FI. Przecież jest wiele innych rozwiązań a nie ćwiczenie w dużej ilości odpalania jednej i tej samej transakcji.
      Mam na myśli jakieś LSMW lub ABAPowe rozwiązanie ... jakieś małe rozszerzenie.
      To też zależy od tego jaką transakcją będzie wykonywane to przeksięgowanie.
      Są w SAP operacje masowe... pytanie co chcemy przeksięgowac ... o jakich modułach mówimy? Czy tylko FI? czy zahaczamy o AA, MM, IM, PS ? A i jeszcze jedno na kontach KG zawsze zostaje widoczny każdy ruch.
      Jeśli mozesz więcej napisać ... to napisz, może uda mi się coś podpowiedzieć lub porozmawiaj z Twoim administratorem modułowym, on napewno Ci pomoże.
    • patata Re: masowe przeksięgowanie transakcji 15.11.10, 17:05
      W SAP moża zrobic to za pomocą standardowego narzędzia LSMW.
      W związku z tym że jest to narzędzie uniwersalne (we wszystkich transakcjach/obszarach SAP) użycie go pewnie nie będzie takie proste jak to miało miejsce w Twoich wcześniejszych systemech.
      Pozdrawiam
      patata
      • sap_erka Re: masowe przeksięgowanie transakcji 15.11.10, 18:36
        Wpsomniałam o LSMW ale ...
        Jeśli ragsap jest zwykłym użytkownikiem to raczej nie wykona tego sam, podejrzewam, że system jest dobrze zabezpieczony uprawnieniami.
        Abapowiec lub AM nie zadawałby tego pytania.
        LSMW jest raczej narzędziem administratorów.
        Nie wiemy tu wiele, a dokładniej - jakiej transakcji chce kolega użyć? w jakich modułach te księgowania mają początek? Z reguły wszystko wydaje się być proste a gdy zgłębimy temat często jakieś nieprzewidziane chochliki wychodzą :)
        Poza tym ... nie wszystko da się wykonać poprzez np. nagranie, często trzeba wykonac jakiś kodzik lub warunek, a aby to wykonać trzeba się na tym znać.
        Na przykład - nie wszystkie nagrane transakcje zachowują się tak jakby były wywołane z palca. Ktoś kto się tym bawi, wie o czym piszę.
        Ja raczej polecam kontakt z AM lub uszczegółowenie pierwszego postu.
        pozdrawiam
        • em_es Re: masowe przeksięgowanie transakcji 17.11.10, 10:49
          Trzeba jeszcze pamiętać, że LSMW dokładnie nagrywa ekrany, więc jeśli ktoś ma skonfigurowane np. różne układy ekranu dla każdego rodzaju dokumentu, to będzie trzeba nagrać osobno dla każdego z nich. Grupy statusów kont też mogą zmieniać ekrany w transakcjach księgujących, o walidacjach nie wspomnę.
          I w ogóle zgadzam się, LSMW to nie jest narzędzie dla zwykłego użytkownika. Co prawda kodu deweloperskiego o ile pamiętam nie wymaga, ale niezłej znajomości systemu już tak ;)

PS. niekoniecznie ograniczenie dokumentu do 999 pozycji oznacza 499 pozycji po WN i MA, widywałam dokumenty z 998 pozycjami po jednej stronie i jedną po drugiej - ale to już dygresja ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka