joy77 31.07.07, 14:38 Witam Was, Czy jest w SAPie standardowy raport parujący WZ i fakturę? Można wykorzystać tabelę obiegu dokumentów w SD - VBFA, ale podejrzewam, że istnieje standardowe rozwiązanie. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc, Marek Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hiubi Re: Raport parujący dokument WZ i fakturę 02.08.07, 21:00 Nie spotkałem takiego raportu... nie rozumiem też do końca sensu. Przecież do 1 WZ może być wiele Faktur i odwrotnie. W specyficznie biznesowych warunkach taki raport owszem ma sens ale nie ogólnie. Odpowiedz Link
bogdand1 Re: Raport parujący dokument WZ i fakturę 02.08.07, 21:51 powierdzam... pytałem kolegi biegłego w temacie i tez nie słyszał o takim raporcie pozdr. B. sap.zapytajnaforum.pl Odpowiedz Link
joy77 Re: Raport parujący dokument WZ i fakturę 03.08.07, 07:24 Cześć, Potrzebę takiego raportu zgłosił nasz dział zbytu. Po zakończeniu miesiąca sprawdzają, czy do każdego dokumentu WZ została wystawiona faktura. Pozostaje więc ABAP / VBFA. Dziękuję za uwagi, Marek Odpowiedz Link
rwwr Re: Raport parujący dokument WZ i fakturę 03.08.07, 08:29 ...było tak od razu pisać, niech sprawdzają przez VF04 w liście wyświetla się wszystkie WZ do których jeszcze nie została utworzona faktura. Odpowiedz Link
rwwr Re: Raport parujący dokument WZ i fakturę 03.08.07, 08:31 ..i jeszcze jedno proszę zaznaczyć checkbox "Związane z dostawą" Odpowiedz Link
joy77 Re: Raport parujący dokument WZ i fakturę 03.08.07, 09:47 Cześć, Dziękuję Ci za pomoc. Nie rozumiem jednak - co dokładnie system listuje gdy jestem w VF04, wprowadzam datę np. od 01.07.2007-31.07.2007 i zaznaczam "związane z dostawą". Bo gdy wprowadzę takie ustawienia to widzę tylko ok. 10 pozycji co jest niemożliwe ponieważ miesiąc się zakończył i prawie każda WZ jest powiązana z fakturą.... Marek 1. Jeśli w VF04 zaznaczę checkbox "Związane z fakturą" to Odpowiedz Link
rwwr Re: Raport parujący dokument WZ i fakturę 03.08.07, 09:57 W podanym przez ciebie zakresie czasowym system wyswietla wszystkie WZ, ktore nie zostaly jeszcze zafakturowane w danym okresie. Odpowiedz Link
rwwr Re: Raport parujący dokument WZ i fakturę 03.08.07, 09:58 Napisalas/es Po zakończeniu miesiąca sprawdzają, czy do każdego dokumentu WZ została wystawiona faktura. Wiec w transakcji VF04 wyswietla tylko te WZ do ktorych faktura nie zostala jeszcze wystawiona. Odpowiedz Link
joy77 Re: Raport parujący dokument WZ i fakturę 03.08.07, 10:36 W kolumnie "Dokument SD" mam między innymi WZ, dla którego na pewno została wystawiona faktura. Sprawdziłem to w transakcji VL03N > obieg dokumentów. Co więcej - ilości na pozycjach faktury zgadzają się z ilościami na dokumencie WZ. Jaka może być więc przyczyna, że VF04 wylistowała tą fakturę? Jeszcze raz dziękuję za pomoc, Marek Odpowiedz Link
joy77 I jeszcze ważna uwaga 03.08.07, 10:47 Przeglądnąłem jeden dokument WZ, który wydawał się mi sparowany z fakturą. W zakładce "Przegląd statusu" w transakcji VL03N wszystkie pozycje mają status "C" (przetworzone całkowicie), natomiast "Ogólny status dostawy" ma wartość "B" (przetworzone częściowo). Nie wiem dlaczego ale być może to jest przyczyna pojawiania się tej WZ-tki w VF04. Dziękuję, Marek Odpowiedz Link
joy77 Aktualizacja statusu dostawy 03.08.07, 10:59 Z tego co wyczytałem, może się zdarzyć, że status dostawy (z niezafakturowanej w zafakturowaną) trzeba aktualizować ręcznie. Dobry opis tego problemu jest tutaj: www.sapfans.com/forums/viewtopic.php?t=291989&highlight=billing+status Pozdawiam, Marek Odpowiedz Link
rwwr Re: Raport parujący dokument WZ i fakturę 03.08.07, 11:34 Napisales -> W kolumnie "Dokument SD" mam między innymi WZ, dla którego na pewno została wystawiona faktura. Sprawdziłem to w transakcji VL03N > obieg dokumentów. Moze faktura zostala wystornowana z jakiegos powodu i dlatego WZ pojawia sie ponownie w liscie. Sprobuj recznie utworzyc f-re w VF01 do tej WZ i sprawdz co sie bedzie dzialo, czy utworzy f-re czy tez bedzie jakis protokol bledow. Status w dostawie B lub C raczej nie powinien byc powodem dla ktrorego WZ-ka zfakturowana pojawia sie ponownie w liscie. Odpowiedz Link
joy77 Re: Raport parujący dokument WZ i fakturę 03.08.07, 11:37 Była tylko jedna faktura tylko do tej WZ. Wypowiedź wyżej znajdziejsz odniesienie do dyskusji na ten temat na sapfans.com Z tego co przeczytałem system czasami źle nadaje statusy dla dokumentów WZ i stąd te problemy. Aby skorygować te statusy należy użyć specjalnego programu. Jak tylko przeczytam notę OSS, to podzielę się doświadczeniami. Serdecznie dziękuję za pomoc, Marek Odpowiedz Link