Dodaj do ulubionych

Problem z bliskością po porodzie

IP: *.dynamic.chello.pl 21.12.15, 16:16
Witam,

Jestem mamą 13 miesięcznego chłopca, który dość mocno daje mi się we znaki. Różnie sobie radzę z macierzyństwem, przeważnie wydaje mi się, że wcale. Do tego dochodzi problem z zupełnym spadkiem libido. Czy to normalne? Jak sobie z tym radzić? I czy to kiedyś minie?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • anna_zarzycka Re: Problem z bliskością po porodzie 22.12.15, 18:42
      Witam, spadek libido po porodzie jest dość powszechny. Natomiast mimo tego że wiele matek uskarża się na brak ochoty na seks lub na męczące czy denerwujące ponawianie prób zbliżenia przez partnera i to jest wspólne, to powody braku zainteresowania seksem dla każdej z kobiet różnią się jednak i ważne jest, aby poświęcić temu uwagę, czym jest spowodowany w Pani przeżyciu.
      Wpływać mogą na to kwestie fizjologiczne, sam poród to czy był trudny i zostawił uraz, czy było to dobre doświadczenie, karmienie piersią (ono również poprzez gospodarkę hormonalną obniża libido), zmęczenie i zaabsorbowanie rodzicielstwem jak i kondycja psychiczna ? stres ? zadowolenie z siebie jako matki, czas dla siebie, adaptacja do nowej roli i zmian i emocjonalna reakcja na nie. Czasem kobiecie w swoim zmęczeniu i przejęciu łatwiej widzieć brak ochoty na zbliżenie z mężem w powszechnych powodach niż dociekać własnych i szukać wyjścia z tej sytuacji.
      Zazwyczaj po jakimś czasie - kilku, kilkunastu miesiącach niechęć do zbliżeń mija. Sprzyja temu szukanie czasu dla siebie nawzajem (bez dziecka), wzajemna czułość i cierpliwość i empatia zarówno do partnerki jak i jej do partnera. Budowanie bliskości i nie oczekiwanie, że będzie tak jak przed porodem, bo to sprzyja frustracji. Zadbanie o swoją kobiecość. Mam świadomość, że bardzo łatwo się to pisze, a dużo trudniej wprowadza w życie. Jednak czasem chodzi o drobne a jednak ważne chwile razem we dwoje,
      Pozdrawiam serdecznie Anna Zarzycka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka