Dodaj do ulubionych

Ambiwalentne uczucia i brak zrozumienia

IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.18, 19:01
Witam,
Jestem na samej koncowce ciazy. Ktora byla co prawda zaskoczeniem, ale nie koncem swiata. Od poczatku mialam mieszane uczucia. Z jednej strony sie ciesze, jestem dumna, szczesliwa i podekscytowana tym, ze niebawem zostane mama. A z drugiej- boje sie macierzynstwa, zaleznosci od dziecka, ograniczenia mojej wolnosci i tej ogromnej odpowiedzialnosci. A wiec sa chwile ze boje sie, jestem smutna, bezradna, slaba, zla w zwiazku z ciaza i takie,w ktorych jestem z tego powodu najszczesliwsza na swiecie. Czuje ze to jest w porzadku, ze to jest normalne i wiem ze wiele kobiet przezywa w podobny sposob ciaze i macierzynstwo.
Mam problem z tym, ze moj partner tego nie rozumie, nie akceptuje tej ambiwalencji moich uczuc, nie wspiera mnie w tych gorszych momentach, gdy jestem slaba, gdy placze, gdy boje sie... twierdzi, ze dla niego wszystko w tym temacie jest radoscia i ze zawsze tak bedzie, ze to ze mna jest cos nie tak, ze mam takie chwile zwatpienia. Jest mi bardzo smutno, ze nie moge dostac od niego wsparcia i akceptacji rowniez tych trudnych uczuc zwiazanych z rodzicielstwem....
Obserwuj wątek
    • justynadabrowska60 Re: Ambiwalentne uczucia i brak zrozumienia 01.02.18, 19:20
      Szanowna Pani, dzięki za ten list. Jest dokładnie tak, jak Pani napisała - ambiwalencja jest zrozumiałą i naturalna częścią relacji macierzyńskiej, nie tylko w okresie ciąży ale także po narodzinach dziecka. A badania wyraźnie pokazują, że im lepszy ma kontakt kobieta ze swoją ambiwalencją, im łatwiej jest jej dopuścić do siebie, uznać i przeżywać wszelkie uczucia, nie tylko te pozytywne, tym lepiej sobie potem radzi w macierzyństwie. To zrozumiałe, że pojawiają się rozmaite lęki, niepokoje, obawy a nawet żal czy rozczarowanie. W końcu to ogromna zmiana życiowa a jej konsekwencje są niebanalne.
      Pozdrawiamy serdecznie i trzymamy kciuki za dalszy ciąg!

Justyna Dąbrowska
      • Gość: Biszkoptowa Re: Ambiwalentne uczucia i brak zrozumienia IP: *.dynamic.chello.pl 01.02.18, 23:14
        Dziekuje za odpowiedz pani Justyno. Czy poleca Pani jakies publikacje na ten temat? Badania, artykuly, ksiazki? Wywiad z Pania o trudnych macierzynskich emocjach sprowadzil mnie na to forum. Pozdrawiam serdecznie
        • justynadabrowska60 Re: Ambiwalentne uczucia i brak zrozumienia 02.02.18, 12:27
          Osobiście bardzo lubię "Zrodzone z kobiety" Adrienne Rich. Pięknie opowiada o relacji macierzyńskiej jako instytucji i jako doświadczeniu. I o tym, jakie to dla niej samej było złozone doświadczenie. Jest sporo książek polskich autorek, które piszą osobiście - np "Projekt dziecko" Małgorzaty Łukowiak, matki trójki dzieci, która opisuje barwnie swoja ambiwalencję. Kiedyś prowadziła blog "zimno". Bardzo inspirująca.
          Pozdrawiam ciepło:)
          • justyna_dabrowska Re: Ambiwalentne uczucia i brak zrozumienia 22.02.18, 10:37
            Właśnie ukazała sie po polsku książka Ciążą Joan Raphael Leff, bardzo polecam! I ciepło pozdrawiam

Justyna Dąbrowska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka