ksiestwokaliskie 21.09.07, 00:32 Zapraszam do wspólnej zabawy, co by nie było zbyt sztywno, a i żeby mózgownice rozruszać;) fotoforum.gazeta.pl/72,2,784,69349148.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
greffen Re: Forumowe fotozagadki :) 21.09.07, 00:40 Ponieważ nie mam aparatu więc w konkursie nie uczestniczę. Ale wiem coś smutnego o tej kamieniczce. No cóż ale to tez historia naszego grodu. Tutaj zmarł śmiercią tragiczną Krzysztof Marks jeden z najciekawszych artystów kaliskich lat 70 i 80. Swoją drogą szkoda że tak mało o nim i o jego twórczości napisano. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Forumowe fotozagadki :) 21.09.07, 00:42 greffen napisał: > Ponieważ nie mam aparatu więc w konkursie nie uczestniczę. Nie musisz mieć aparatu, by uczestniczyć w konkursie > Ale wiem coś smutnego > o tej kamieniczce. No cóż ale to tez historia naszego grodu. > Tutaj zmarł śmiercią tragiczną Krzysztof Marks jeden z najciekawszych artystów > kaliskich lat 70 i 80. Swoją drogą szkoda że tak mało o nim i o jego twórczośc > i > napisano. Nie słyszałem nigdy o nim. Co tworzył? Swoją drogą, spodziewałem się, że to właśnie Ty jako pierwszy będziesz wiedział gdzie się znajduje ta kamieniczka. Chyba nikt nie obleciał tylu kaliskich dziur co Ty ;) Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Forumowe fotozagadki :) 21.09.07, 00:49 www.asnyk.kalisz.pl/ProMemoria/Marks.htm Krzysztof Marks pochowany jest w grobowcu rodziny Prylińskich na cmentarzu miejskim w Kaliszu. Byłem w niesamowitym mieszkaniu w którym obok mebli z XIX w antyków (a wszystko na swoim miejscu od 1919 r)na ścianach wisiały jego obrazy i grafiki. Wyglądało to niesamowicie (jak dekoracje z Witkacego)i o dziwo pasowało do siebie. Niestety dziś już tego zobaczyć w pierwotnej postaci nie można. Pan Krzysztofa pamiętam z dzieciństwa i jego wielką długa brodę. Dostałem od niego zresztą śliczną widokówkę z teatrem w okresie międzywojennym. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Forumowe fotozagadki :) 21.09.07, 10:44 Jablkowskiego 13 . Nie mialem odwagi pozniej tam pojsc. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Forumowe fotozagadki :) 21.09.07, 14:42 Oczywiście masz rację. Nigdy tam nie byłem, dopóki obowiązki zawodowe mnie nie zmusiły. W ten sposób odkryłem 2 perełki - tą kamienicę oraz kościół Babtystów. To co ok333? wrzucisz jakąś fotkę do fotokonkursu? Odpowiedz Link Zgłoś
wolf2007 Re: Forumowe fotozagadki :) 21.09.07, 18:47 na tej ulicy mieszka wielu "artystow" Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Forumowe fotozagadki 21.09.07, 10:56 Swoją drogą: takie kamieniczki w takim Toruniu, Krakowie, Piotrkowie są odnowione, zadbane, śliczne, i zdobią miasto. U nas odwrotnie. Urywa się im balkony, wstawia okropne plastikowe okna, doczepia tvsat-talerze. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Forumowe fotozagadki 21.09.07, 11:51 W ferworze budowy kolejnych super- , hipermarketow i galerii wladze o tym zupelnie zapomnialy . Najwyzsza pora by pomyslec o najblizszym srodmiescia kwartale zawartym pomiedzy ulicami Harcerska+Poznanska , AWP - Kosciuszki i Kopernika . Prace te powinny odbywac sie kompleksowo i poprzedzone oczywiscie konkursem urbanistyczno - architektonicznym .Juz nie pamietam , czy jest tam w tym kwartale jakas kamienica wpisana do Rejestru Zabytkow ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Forumowe fotozagadki 21.09.07, 14:47 Dziwna sprawa, bo ani Jabłkowskiego 13, ani kościół Babtystów - Podgórze 1 (później wrzucę fotę), nie są wpisane do rejestru. W spisie za to znajduje się kamienica przy ulicy Podgórze 8 - stoi ona mniej więcej na wysokości ulicy Gołębiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Forumowe fotozagadki :) 21.09.07, 18:19 W fotozagadkach macie zdjęcie od ok333. Zgadujcie szybko, bo ja wiem co to za miejsce i wam niebawem odpowiem :> Odpowiedz Link Zgłoś