Dodaj do ulubionych

Niech żyje nietolerancja.

01.12.10, 19:48
Jak żyje już tyle lat w tym mieście to jeszcze takiej kampanii nienawiści nie widziałem. Od kiedy to w naszym mieście wyznanie prawosławne jest czymś złym. I to w dodatku m,in z ust wszechmiłujacych księży. Szlak mnie jasny na miejscu trafia jak słyszę że w jednym z kościołów argumentem za głosowanie na Andruszkiewicza w wyborach, jest argument że Siniakowicz NIE JEST CZYSTEJ KRWI!!! Co przodkowie prawosławni w oczy kola, może zróbmy getto dla prawosławnych? Co dalej, wytykanie palcami, szydzenie z dzieci, a może rzucanie kamieniami w prawosławne okna?
W życiu nie zaufam burmistrzowi którego „ludzie” puszczają plotki, że jak Siniakowicz wygra to pozmienia ulice na radziecko brzmiące, w urzędzie będą witać sie po rosyjsku. Jakim to trzeba być cymbałem żeby uwierzyć w coś takiego... i jakim żeby cos takiego wymyślić. Ludzie zmienimy język urzędowy, na rosyjski. będziemy pisać cyrylicą, wszędzie będą aleje Gagarina i Lenina i to wszystko jak Siniakowicz zostanie burmistrzem, może jeszcze krowy przestaną dawać mleko, a kury znosić jajka. Średniowiecze umysłowe i nic więcej.
Ktoś chyba zapomniał że gdyby zacząć dopatrywać się czystości krwi, to niewiele osób by ten test przeszło. Może Pan Andruszkiewicz i jego świta jest czystej krwi? Jakieś tam wypowiedzi o jedności to można w bajki włożyć. Trzeba było Pani Andruszkiewicz wydać oficjalne ogłoszenie potępiające tych którzy takie plotki głoszą, zdecydowanie potępiające.
Obserwuj wątek
    • head_hunter Re: Niech żyje nietolerancja. 01.12.10, 21:02
      Czy ja w końcu doczekam się KONKRETNYCH wypowiedzi? W którym to kościele radzili prawosławnym szyby w oknach wybijać? Jakiego dnia,o której godzinie,który klecha? Haniebne nawoływania należy piętnować,pod warunkiem że miały miejsce. Póki co pachnie mi to krecią robotą "czyjegoś człowieka puszczającego plotki" służące jakiemuś płatnikowi.KONKRETY człowieku,bo bez nich jest to tylko żałosne pomówienie.
      • hreczko PO kiego diabła ktoś podjudza? 02.12.10, 10:46
        head_hunter napisał:

> Czy ja w końcu doczekam się KONKRETNYCH wypowiedzi? W którym to kościele radzil
        > i prawosławnym szyby w oknach wybijać? Jakiego dnia,o której godzinie,który kle
        > cha? Haniebne nawoływania należy piętnować,pod warunkiem że miały miejsce. Póki
        > co pachnie mi to krecią robotą "czyjegoś człowieka puszczającego plotki" służą
        > ce jakiemuś płatnikowi.KONKRETY człowieku,bo bez nich jest to tylko żałosne pom
        > ówienie.

Pewnie się nie doczekasz. POst niejakiego kulik65 wygląda mi na prowokację prze II turą wyborów i próbę zdobycia elektoratu przy wykorzystaniu antagonizmów wyznaniowych.
        W skali całego kraju P O wykreowało już medialnie rzekomą wojnę polsko-polską. Jest to nowy nick, z dorobkiem 1 postu, ten niejaki kulik65, założony specjalnie na te okazję, żeby kilku wyborców złapac, ewidentne manipulowanie. Liderzy partii miłującej pokój wykreowali medialnie rzekomą wojne polsko-polską (która okazała się skuteczna w skali kraju), to teraz lokalny działacz próbuje wykreować zadymkę w skali lokalnej. Po tym jak przekupili Sie... stołkiem wicestarosty, myślę, że zdolni są do tego się posunąc.
        Wybór burmistrza z tych 2 kandydatów jest jak wybieranie miedzy dźumą a chole ra. Z jednej strony wąsaty kandydat, który bardziej pasuje do roli św. Mikołaja niż burmistrza 15 tysięcznego miasta i z aparycji i ze sposobu bycia, a z drugiej strony zdeterminowany lokalny Piskorski, który zrobi wiele żeby w końcu wyprowadzić się od teściów na swoje. Wybór naprawdę nie do pozazdroszczenia. Jak nie wybierzecie, miasto na tym ucierpi.
        • akka_vacat Re: PO kiego diabła ktoś podjudza? 02.12.10, 13:44
          Szooook!, bo nie sadziłam, ze kiedyś to powiem, ale ... widzę sprawę podobnie jak Hreczko - on/ona. Myślałam, że jeszcze jakimś akcentem stomatologicznym zabłyśnie ;), ale .... nie!
          Więc dziw podwójny normalnie...
          • fakir530 Re: PO kiego diabła ktoś podjudza? 02.12.10, 19:32
            Zgadzam sie z Toba, to jest jawna prowokacja!
            Wy tam , ja tutaj mozemy(musimy) zyc w zgodzie- takie sa realia , poto zeby jakos przetrwac.
            Zycie jest piekne i okrutne zarazem.
            Wczoraj bylo, dzisaj jest...a jutra moze nie bedzie??????
    • ludwik_xv Niech zyje idiota,autor marnej prowokacji 02.12.10, 17:12
      100 lat ciezkich robot w kamieniolomach.Idioci na nic wiecej nie zasluguja. Pytanie takie cisnie mi sie,czy to idiota zleca cos innemu idiocie,czy to tylko samowolka wyborcza? Marne losy Siemiatycz,jesli to pierwsze :(
      • kirsan Re: Niech zyje idiota,autor marnej prowokacji 02.12.10, 18:20
        Ja, gdy kiedyś napisałem o pomazanej tablicy z nazwą ulicy Cerkiewnej, zostałem od razu nazwany fanatykiem. Teraz widzę na kogoś innego lecą wyzwiska w stylu "idiota". Taka właśnie na tym forum atmosfera.
        • ludwik_xv Re: Niech zyje idiota,autor marnej prowokacji 02.12.10, 18:46
          Klamiesz i dlatego zaslugujesz na miano fanatyka.Pisales nie o pomazanej tabliczce jak tu klamliwie sugerujesz,tylko o nieprawomyslnej nazwie.A to jest zupelna roznica! Zawsze i kazdego falszerza rzeczywistosci,bede nazywal dosadnie i po imieniu.Nie miewam z tym klopotow,a w Wersal bawie sie tylko z ludzmi parwdomownymi.Nie moja to wina,ze wystarczy uderzyc w stol,a nozyce same sie odzywaja :D
          • kirsan Re: Niech zyje idiota,autor marnej prowokacji 02.12.10, 19:19
            Ty zaś cały czas obrażasz ludzi, więc zasługujesz na miano osoby niezrównoważonej.
            • ludwik_xv Re: Niech zyje idiota,autor marnej prowokacji 02.12.10, 19:34
              Zabraklo argumentow,trzeba wiec zdyskredytowac interlokutora? Sluchaj,ty chyba radziecka szkole przeszedles,ale niestety nie dostrzegles zmiany czasow.Dzisiaj nie wystarczy rzucic ochlapa w roszalaly tlum glupcow,szczujac ich przeciw sobie.Przynajmniej wysil sie ze swoim kolega i spreparucie cos bardziej przystajacego do rzeczywistosci.Prosze tylko o jedno,ukloncie sie parwdzie,jak sie znia bedziecie kolejny raz mijali!
              • fakir530 Re: Niech zyje idiota,autor marnej prowokacji 02.12.10, 19:44
                czesc ludwik_xv -troche sie zagubilem,nie wiem czy odpowiadasz dla mnie(roznica czasu) czy masz kogos innego na mysli?
                • ludwik_xv Re: Niech zyje idiota,autor marnej prowokacji 02.12.10, 19:53
                  Czesc fakir530.Tobie moge powiedziec,ze milo cie "widziec" na tym forum.Pozdrawiam! :)
              • kirsan Re: Niech zyje idiota,autor marnej prowokacji 03.12.10, 19:12
                Spokojnie, nie zapieniaj się tak. Ja przynajmniej, w przeciwieństwie do ciebie, nie używam argumentów do osoby, typu "idiota" i "fanatyk". Z uwagi na datę urodzenia radzieckiej szkoły też raczej nie miałem szansy przejść. Rozszałały zaś to jesteś tutaj na razie też tylko ty...
                • ludwik_xv Re: Niech zyje idiota,autor marnej prowokacji 03.12.10, 20:03
                  Czyz autora idiotycznego wpisu nie nazywa sie idiota??? Czy lansowanie zamazanej tabliczki jako dowodu na nieprawomyslnosc wszystkiego co wiaze sie z prawoslawiem nie jest fanatyzmem??? Czy akt obrony idioty dokonywany przez fanatyka nie jest wdepnieciem tego drugiegio w g...o???
                  Skad wiec pretensja,ze ktos glosno powiedzial,ze smierdzi??? Jesli nadal nic nie zrozumiales,to nie musisz zaraz sie zapiekac. Moge prostszymi slowami,albo ewentualnie duzymi literami.Wystarczy ladnie poprosic.
                  • kirsan Re: Niech zyje idiota,autor marnej prowokacji 03.12.10, 21:23
                    Heh, a jednak jesteś niezrównoważony.
                    • ludwik_xv Re: Niech zyje idiota,autor marnej prowokacji 03.12.10, 22:38
                      Przeswiadczenie o swojej nieomylnosci i madrosci,to jeden z typowych objawow fanatyzmu.Widze ze jestes przeswiadczony o kolejnej swojej zdolnosci - oto w swoim zadufaniu uczyniles sie psychiatra.Juz tylko krok i z fanatyka zrobi sie boski Neron :D
          • kulik65 Re: Niech zyje idiota,autor marnej prowokacji 03.12.10, 20:08
            Słusznie napisałeś że w Wersal to ty się bawisz, ciekawe na jakich salonach tak się wyrobiłeś.
            Tylko prawdomównie proszę.
            • ludwik_xv Re: Niech zyje idiota,autor marnej prowokacji 03.12.10, 20:28
              Zacznij od udowodnienia swojej prawdomownosci.Przyznaje ze jakos ci do tej pory nie wyszlo.Wycofuje sie z dyskusji do czasu,az udowodnisz to,co napisalej w pierwszym poscie.W przeciwnym razie nie ma z toba o czym rozmawiac.
    • panicelina Re: Niech żyje nietolerancja. 03.12.10, 09:15
      Przeraża mnie w Siemiatyczach, a raczej w siemiatyckiej społeczności fakt, że ludzie oceniani są po wyznaniu i za nie nienawidzeni...
      • czesiula Re: Niech żyje nietolerancja. 03.12.10, 09:55
        Nigdy żaden ksiądz takich argumentów nie używał...Jawna prowokacja i to w bardzo złym guście...Myślę, że nawet wyzanwcy prawosławia nie wierzą w takie bzdury...Przykre, do cholery....
        • hreczko Re: Niech żyje nietolerancja. 03.12.10, 12:35
          czesiula napisała:

> Nigdy żaden ksiądz takich argumentów nie używał...Jawna prowokacja i to w bardz
          > o złym guście...Myślę, że nawet wyzanwcy prawosławia nie wierzą w takie bzdury.
          > ..Przykre, do cholery....

Nawet w polityce sa granice których nie nalezy przekraczac, a pan kreator ją przekroczył. Większość nie uwierzy, bo sprawa na kilometr śmierdzi prowokacją partii miłosci. Ale jak widac nie wszyscy trzeźwo myślą, ot patrząc choćby na post paniceliny, która jest przerażona :). Niewiele trza, by wywołać przerażenie u paniceliny, jak ona przeżywa coroczny atak petard na sylwestra?
          • panicelina Re: Niech żyje nietolerancja. 03.12.10, 14:19
            Hreczko, chyba źle mnie zrozumiałeś/-łaś. Mnie nie przeraża, to co napisał założyciel tego wątku, bo nie sądzę,że takie zdarzenie miało miejsce. Gdyby było inaczej, autor nie zamknął by buziuchny po jednym poście. Tyle osiągnął, że smrodu narobił. Mnie przeraża zachowanie Siemiatyczan, że wybór burmistrza zależy od wyznania. Że jest taka nienawiść katolika do prawosławnego i że co jakiś czas pojawiają się tu i ówdzie kosmici, szukający nieobecnych na tych ziemiach narodowości.
            • head_hunter Re: Niech żyje nietolerancja. 03.12.10, 14:59
              panicelina napisała:
              > Że jest taka nienawiść katolika do prawosławnego i że co jakiś czas
              > pojawiają się tu i ówdzie kosmici, szukający nieobecnych na tych ziemiach narod
              > owości.

Pracuję z ludźmi trzech wyznań,w tym z katolikami i prawosławnymi.Nie stwierdziłem żadnej nienawiści,nawet na tak zdawałoby się drażliwym gruncie jak różnice wynikające z innych wyznań.Jeśli w którymś miejscu pojawia się jakaś nienawiść,to ostała się ona między panami w czarnych sukienkach,którzy mają swój cel w takim antagonizowaniu ludzi.Tym celem jest taca,a ściślej rzecz ujmując kasa na tej tacy.Im woda jest mętniejsza,tym ryby lepiej przynętę łykają.W myśl tej zasady,pojawia się co jakiś czas jakiś "mesjasz" z jednej lub drugiej strony i głośno krzyczy na forum o urojonych prześladowaniach lub nienawiści na jakimś tle.Ten wątek jest doskonałym tego przykładem,a słowa Ludwika mogą być jego podsumowaniem - nie wystarczy byle ochłap rzucony w rozwścieczony tłum.Ten tłum myśli mając własny rozum.Nie potrzeba nam takich "mesjaszy".Niech sami między sobą prowadzą swoje wojny,a miłosierdzie jakiego pełno na ścianach ich świątyń,niech do serc swoich przeniosą i nim się kierują.A od władzy świeckiej wara im!

Niestety założyciel tego wątku nie potrafi w żaden sposób udokumentować swoich wypocin.Zatem kolejny raz muszę zgodzić się ze słowami Ludwika,o wątpliwej inteligencji niejakiego kulika65.Chyba odniósł odwrotny do zamierzonego skutek,ale tak to bywa jak się kłonicą nakręca zegarek.Wyrażam swój niesmak i współczucie dla autora.Niech się leczy na nogi.
              • czesiula Re: Niech żyje nietolerancja. 03.12.10, 16:00
                Jak mawiał jeden z bohaterów serialu "Dom"- Głupota ludzka nie ma granic.
                Ja też pracuję z osobami różnych wyznań, często rozmawiamy na te, jak niektórym się wydaje, drażliwe tematy, ale o obrażaniu nie ma mowy, a takich ohydnych rzeczy nigdy nie słyszałam...Żal mi biednego, zakompleksionego kulika65...Tak się dać pociągać za linki...A jeśli sam to wymyślił, to musi byc bardzo nieszczęśliwy...
                • panicelina Re: Niech żyje nietolerancja. 03.12.10, 17:12
                  O siemiatyckich duchownych wypowiadać się nie będę, bo nigdy z ich ust w mojej obecności takie słowa nie padły. Za to często byłam świadkiem wypowiedzi ludzi wykształconych i zdawało by się inteligentnych na temat osób będących innego wyznania.
                  Wychowałam się w środowisku mniej pod względem wiary zróżnicowanym i nagle znalazłam się w Siemiatyczach, gdzie miałam okazje spotkać na swej drodze i katolików i prawosławnych. Stwierdzić muszę, ze niektórych postawy dogłębnie mnie rozczarowały. Podział ten rysuje się w każdej dziedzinie życia, we wszystkich strukturach społecznych. Od tylu lat, jak tu mieszkam, sytuacja ta nie uległa zmianie.
                  Bez względu na cel autora, dobrze,że na ten bodziec była reakcja.
    • kulik65 Re: Niech żyje nietolerancja. 03.12.10, 20:03
      O ho, widzę że co niektórzy strasznie się zacietrzewili. Jakich dowodów chcecie, mam iść do konfesjonału z dyktafonem. Jak widać, stara zasada krytykować to my, ale nie nas obowiązuje. Nic się nie dzieje, nikt nie dowozi „chętnych” na wybory w zamian z oddanie głosu. To co trzeba wam zdjęcia dostarczyć, czy wystarczy ogólne zapewnienie, że wszystko jest ok. To że nie braliście w czymś udziału nie znaczy że to nie istnieje.
      Podobnie jak niektórzy organizują różne imprezy i się z tego rozliczają, albo kupują zabytkowe plebanie, tylko ze szlachetnych pobudek, prawda.
      Czy wam się podoba czy nie, argument religijny jest bardzo często i mocno wykorzystywany, i to z obu stron.
      A tak na marginesie to czy niedoszłe władze powiatowe nie poleciały po błogosławieństwo do biskupa? Nie uważacie, że taka manifestacja religijności jest trochę żałosna? Cofki można dostać jak się widzi jaki ruch zaczyna panować w pierwszych w kościele przed wyborami i to nie tylko samorządowymi.
      Słowem wyjaśnienia, założyłem konto specjalnie po to żeby poznać forumową opinię, widzę że warto tu jednak częściej się wypowiadać.
      • ludwik_xv Re: Niech żyje nietolerancja. 03.12.10, 20:19
        O czym ty mowisz? Czy ty w ogole zrozumiales czego od ciebie oczekiwano? Nie zdolales udowodnic ani jednego swojego slowa.Same brednie i inwektywy.Po czyms takim,tylko idiota bedzie chcial dyskutowac z kims kto stawia zarzuty jak klocki w muszli klozetowej.Jestem pewien,ze czeka cie watek jedynych slusznych wpisow,jedunego slusznego autora.Byl tu kiedys taki,ktory probowal wszystkim udowodnic ze sa Ukraincami,tylko jeszcze o tym nie wiedza.Zycze powodzenia,bo widze ze zapowiada sie kolejna misja,kolejnego misjonarza.
        • kulik65 Re: Niech żyje nietolerancja. 03.12.10, 20:36
          ludwik_xv napisał:

> O czym ty mowisz? Czy ty w ogole zrozumiales czego od ciebie oczekiwano? Nie zd
          > olales udowodnic ani jednego swojego slowa.Same brednie i inwektywy.

Czytaj ze zrozumieniem, pytałem jak ma to udowodnić, popytaj znajomych może ci coś opowiedzą.

>Po czyms takim,tylko idiota bedzie chcial dyskutowac z kims kto stawia zarzuty jak klocki
          > w muszli klozetowej.

Nawet się już jeden znalazł
          • head_hunter Re: Niech żyje nietolerancja. 03.12.10, 20:57
            Nie zrobisz z rynsztoku,górskiego potoku
            Jeśli autor woli w g... wciąż swawolić.

Bez KONKRETÓW,więc również beze mnie.
            • kulik65 Re: Niech żyje nietolerancja. 03.12.10, 21:00
              miło że dołączyłeś
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka