Dodaj do ulubionych

zagraniczn frakcja w prasie i nie tylko

05.03.13, 09:31
poprzedni watek
forum.gazeta.pl/forum/w,11086,135197094,135197094,zagraniczna_frakcja.html
watek zalozony z mysla o dyskusji nad tematami podawanych z zagranicy kraju,
poniewaz sa "dwie frakcje narodowe"
wiec bedzie o czym dyskutowac,
na tematy polskie i szwedzkie jak i z calego swiata...

zapraszam do "dyskusji"
Obserwuj wątek
    • kendo Re: zagraniczn frakcja w prasie i nie tylko 05.03.13, 09:35
      www.dn.se/ekonomi/dafgard-sparade-leverantor-av-hast
      wlasnie slyszalam w porannym dziennku,
      ze wiedza,
      ze mieso konskie zostalo zakupione w polsce

www.expressen.se/kvp/dansk-hepatitepidemi-kan-spridas-till-sverige/
      juz nie wiadomo jakie owoce trzeba bedzie jesc,
      a tak lubialam maliny,zawsze mrozone kupuje...

zaraza z Azji/Arabi tu przychodzi,
      ich chodowla wszystkiego jest podlewana woda z odchodami...
      i zarazenie zoltaczka gotowe...
      swiecieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee !!!!!!!!!!!!!!!!,az starch cokolwiek jesci
      to chyba o swieze jagody chodzi,
      bo nie doczytalam do konca...
      • henryk245 Re: zagraniczn frakcja w prasie i nie tylko 05.03.13, 09:48
        ..co jesc? wylacznie warzywa uprawiane na ptasim guano lub na sztucznych nawozach
        naturalny nawoz z obory/chlewni gwarantuje nam E-koli bakterie , a te zmutowane
        daja sepse.

czytalem kiedys,ze sa ludzie odzywiajacy sie prana wylacznie
        ale ci ludzie nielubia rozglosu wiec sie nieujawniaja
        jezeli wezmiemy za prawde,ze czlowiej jest tworem chemiczno-elektrycznym
        to teoria istnienia prany niejest bardziej niedorzeczna niz teoria wzglednosci A.Einsteina.
        • kendo Re: zagraniczn frakcja w prasie i nie tylko 05.03.13, 09:57
          *Henryk,
          na takie odzywianie potrzeba
          wiary w siebie
          dlugie trenowanie
          kontrola lekarska
          mysle,ze europejczycy nie maja w genach tego "faktoru wytrzymalosci na glod"
          by zaczac trenowac...
        • lusia_janusia Re: zagraniczn frakcja w prasie i nie tylko 05.03.13, 10:01
          Henryk miales na mysli prana zywnosc? czy to cos innego.

Dzisiaj w wiadomosciach w Tv mowili, z krol Szwedzki siedzi na tronie
          juz 40 lat, objal go w wieku 27 lat, jak jego ojciec zginal chyba w wypadku
          samolotowym.
          • pia.ed Carl Gustav den XVI 05.03.13, 10:22
            Obecny król objął tron po swym dziadku ... po jego śmierci
            jesienią 1973 roku.

Ojciec zginał tragicznie w wypadku prywatnego samolotu
            blisko Kastrup w Danii, w styczniu 1947 , i nigdy nie zdążył zostać królem.
            • pia.ed Carl Gustav XVI zaczyna dzis objazd po Szwecji 05.03.13, 12:36
              Zakonczy go 11 wrzesnia.

www.expressen.se/nyheter/kungen-firar-40-med-rundresa-i-sverige/
          • slo-onko Re: zagraniczn frakcja w prasie i nie tylko 05.03.13, 10:45
            a coz to za "prana" zywnosc ????
            • lusia_janusia Re: zagraniczn frakcja w prasie i nie tylko 05.03.13, 10:50
              Slo wyzej Henrk opisal troche...
            • henryk245 Re: zagraniczn frakcja w prasie i nie tylko 05.03.13, 12:10
              sv.wikipedia.org/wiki/Prana

prana to tzw. "urenergi" ktora jest wszechobecna w wszechswiecie
              czytalem ongis o paru ludziach w Londynie odzywiajacych sie
              owa energia,wiekszosc z nich jest Hindusami ale sa tez europejczycy

pl.wikipedia.org/wiki/Prana
              tajemnicza to grupa jak Illuminaci-niewiele przecieka do opini publicznej
              moim zdaniem,skoro niemusza jesc to pracowac tez chyba niemusza ?
            • pia.ed Re: zagraniczn frakcja w prasie i nie tylko 05.03.13, 12:11
              slo-onko napisała:
              > a coz to za "prana" zywnosc ????

Ja z tego zrozumiałam, ze trzeba sprowadzać ptasie gówno z wyspy na oceanie i wtedy będzie prana żywność ...
              choć dla mnie ta żywność wygląda dalej na "zasraną, " tyle ze odchodami ptasimi,
              a nie krowimi ... wink

Autor: henryk245
              ..co jesc? wylacznie warzywa uprawiane na ptasim guano lub na sztucznych nawozach

czytalem kiedys,ze sa ludzie odzywiajacy sie prana wylacznie
              ale ci ludzie nielubia rozglosu wiec sie nieujawniaja
              jezeli wezmiemy za prawde,ze czlowiej jest tworem chemiczno-elektrycznym
              to teoria istnienia prany niejest bardziej niedorzeczna niz teoria wzglednosci A.Einsteina.

• pia.ed Re: zagraniczna frakcja 05.03.13, 12:17
                Oppsan! Mialam wykropkowac litery po g i zapomniałam ... Sorry ... sad
                • kendo Re: zagraniczna frakcja 05.03.13, 12:52
                  *Pia,,,aja baja za takie slownictwo,
                  groze paluszkiem...

prana to wedlug indyjskiej nauki "pokarm"
                  tr<eba byc duchowo przygotowanym ,
                  podczas specjalnej techniki medytowania czerpie sie pokarm z kosmosu
                  • slo-onko Re: zagraniczna frakcja 05.03.13, 13:07
                    e tam, nie mzona tak zyc i funkcjonowac chyba,ze "chwile" dla potrzeb programu tv.
                    dla mnie to jakis wymysl, cos zupelnie niewiarygodnego.
              • henryk245 Re: zagraniczn frakcja w prasie i nie tylko 05.03.13, 13:32
                Pia,troche za dlugo w vikingowie mieszkasz,jedz na urlaub do europy
                i przewietrz szare komorki
                moj wpis zawieral dwa watki
                o nawozach
                i o pranie,energi kosmicznej ktorej jestesmy malenka czasteczka

mnie tez sie wydaje niewiarygodne by jakis ludz opanowal
                kontrolowane przyswajanie owej energi ..ale tyle mitow
                z duchowoscia zwiazanych krazy ze najlepiej jest nienegowac
                tak na wszelki wypadek.

Pzdr.
                • henryk245 nadchodza zmiany,na lepsze?,dla kogo? 06.03.13, 10:07
                  www.svt.se/nyheter/sverige/experten-sa-ser-internets-framtid-ut
                  projekt juz jest-SVT licencje beda placic nawet ci ktorzy telewizora niemaja
                  od laptopa,surfplatty i smartpfona tez licencje trzeba bedzie placic
                  jakos to przeboleje oile niebeda mnie fizycznie zmuszac by SVT ogladac-
                  -dla mnie jeszcze jeden haracz.

Pzdr.
                  • lusia_janusia Re: nadchodza zmiany,na lepsze?,dla kogo? 06.03.13, 10:16
                    www.svt.se/nyheter/varlden/satt-homosexuella-politiker-bakom-mur
                    Walesa sie narazil publicznej opini o wypowiedzi homoseksuela, ,z Grodzka
                    przeszla operacje zmiany plci, wielka dyskusja.
                    Nie mam podgladu, nie wiem czy weszlo to co chcialam, zeby weszlo. - wywiad z walesa
                    pokazany w Szwedzikich mediach.
                    • lusia_janusia Re: nadchodza zmiany,na lepsze?,dla kogo? 06.03.13, 10:17
                      Z ostatniej chwili. No mozna posluchac.
                    • pia.ed Lech Walesa 06.03.13, 10:48
                      Malo tego ... Walesa w swoim wywiadzie oświadczył, ze nie poda reki homoseksualistom,
                      ani nie przyjmie od nich kwiatów ...
                      Kwiaty mu kiedyś chcieli mu dać, i rzeczywiście nie przyjął.

Jednego nie mogę pojąc, ze tak mówi CHRZEŚCIJANIN, który codziennie słuchał mszy w Belwederze ... miał własnego kapelana ...
                      Przecież to głos nienawiści, rzekomo religijnemu człowiekowi nie pasujący ... uncertain

• pia.ed Wybicie szyby nie jest czynem rasistowskim 06.03.13, 10:59
                        Młodzi chuligani wybili szybę w wejściu do biura przy synagodze,
                        to natychmiast na caly świat rozeszła się wiadomość,
                        ze to "hatbrott" skierowany przeciwko Żydom ...

Ale jak jednej nocy ci sami chuligani zniszczą 25 okien w Rosengårdsskolan,
                        a następnej nocy podpala przedszkole, to jest tylko skadegörelse ...

www.skanskan.se/article/20130306/TTINRIKES/303069950/-/hatbrottsmisstankar-avskrivs-i-malmouml
                        • pia.ed Afganczyk wlozyl reke ... 06.03.13, 11:30
                          Na koncercie młody Afgańczyk który jeszcze nie zna języka szwedzkiego
                          i potrzebuje na rozprawie tłumacza molestował dziewczynę
                          a kiedy ta się odwróciła i popatrzyła na niego, to uderzył ja dwukrotnie w twarz...

www.exponerat.info/kvinna-krankt-och-acklad-av-en-afghans-taffsande/
                          • henryk245 Re: Afganczyk wlozyl reke ... 06.03.13, 13:59
                            www.exponerat.info/kvinna-krankt-och-acklad-av-en-afghans-taffsande/

moze jestem zbyt radykalne ,ale ja bym takiego sq...... wykastrowal
                            i odeslal do jego kraju pospiesznym wielbladem !
                            • pia.ed Nie mozna odeslac ich do kraju pochodzenia 07.03.13, 02:29
                              Akurat weszłam aby wkleić artykuł z DN ... Kiedy go przeczytasz to się dowiesz,
                              ze Afganistan i jeszcze kilka krajów muzułmańskich wcale nie chcą
                              odsyłania swoich ziomków...
                              Pewnie liczą na pieniądze które ci będą wysyłali do kraju na zakup broni ...

Henryk245 napisał:
                              > ja bym takiego ... odesłał do jego kraju pospiesznym wielbłądem

PS. Artykuł wkleję za chwile, bo jak teraz nie wyśle to mi wszystko zniknie.
                              • pia.ed Nie mozna odeslac bez zgody ... 07.03.13, 02:36
                                A kto dobrowolnie opuści Szwecję? wink

www.skanskan.se/article/20130307/TTINRIKES/303079994/1395/-/svaringrt-att-tvaringngsutvisa-4nbsp000
                                • henryk245 SVT 07.03.13, 08:15
                                  Larmrapport: Dödligheten hög hos placerade barn
                                  26.000 barn omhändertas varje år Barn som placeras i familjehem eller HBV äter mer psykofarmaka senare i livet och har högre dödlighet. Nu larmar Socialstyrelsen om att de utsatta barnen måste prioriteras mer.
                                  PUBLICERAD 7 MARS 2013 - 02:57 – UPPDATERAD 7 MARS 2013 - 07:07

Artikeltexten fortsätter längre ner Hoppa till artikeltexten
                                  DELA VIA E-MAIL
                                  SKRIV UT
                                  Barn som omhändertas uppvisar självskadebeteende och får psykofarmaka i mycket högre grad än andra unga. De klarar också skolan sämre och dör oftare i unga år, visar Socialstyrelsens utvärdering.

Bilden är alarmerande, skriver Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm tillsammans med enhetschef Mona Heurgren i Svenska Dagbladet.

De föreslår bland annat att utskrivningen av psykofarmaka ses över och ökat stöd i skolan.

www.svt.se/nyheter/placerade-barn-mar-samre

zle sie dzieje w raju,ale na szczescie public servicess media nieprzemilczaja zla-
                                  -publikuja i nikt jak dotychczas niedostal kopniaka z pracy w SR & SVT

w polsce niema komitetu praw ludzkich,wiec nieprawidlowosci prosze przesylac do mnie
                                  bezposrednio albo do szwedzkiego komitetu praw ludzkich,podaje link :

www.kmr.nu/
                                  nietylko demaskowaniem szarlatanow pod plaszczykiem pseudowiedzy sie
                                  zajmujemy-innymi dziedzinami z gwalceniem praw ludzkich tez sie zajmujemy

moj KMR:

h2dp@gmx.de

Pzdr.
                                  H.
                                • kendo Re: Nie mozna odeslac bez zgody ... 07.03.13, 08:30
                                  nie pokazalo mi tego artykulu po otwarciu linka

ale domyslam sie
                                  ze dostaja oplacona podroz i pewnie jakas pule pieniedzy na zagospodarowanie sie,
                                  jak gdy "poprzedni" jugoslowianie wracali dobrowolnie do swoich domow po wojnie....
                                  • pia.ed Zbiorowy gwalt na 14 -latce ... 07.03.13, 12:13
                                    Nie wiem o jaki artykul Ci chodzi ... Jesli o ten, ze tylko w Sztokholmie
                                    nie mozna wydalic 4 000 osob, to moge wkleic ten krotki tekst ...

Ci o ktorych mowa, nie dostaja NIC z tego powodu, ze
                                    nigdy nie mieli prawa mieszkac w Szwecji
                                    i jesli tylko beda mieli dokumenty, to zostaną wsadzeni sie w najbliższy samolot
                                    i odstawieni na lotnisko w ich kraju.

Weszłam, bo chce wkleic o zbiorowym gwałcie na 14-letniej
                                    dziewczynce w Tensta, zgwałciło ja 7 chlopakow
                                    w wieku od 15 do 17 lat ... może kiedys sie dowiemy jakiego sa pochodzenia.

www.aftonbladet.se/nyheter/article16371998.ab
                                    • kendo Re: Zbiorowy gwalt na 14 -latce ... 07.03.13, 12:21
                                      na pewno napisza pozniej,
                                      po zakonczeniu dochodzenia i badaniu wszystkiego materialu,ktory zabrali....

az sie w glowie nie miesci,
                                      gwalciciele coraz mlodsi 6 st.po 16 lat,troje(3st) chlopakow po 15 lat,

nie pisza tez w jakich okolicznosciach dziewczyna zostala zgwalcona,
                                      wyglada,ze to bylo w domu,bo policja zabrala posciel do analizy??
                                      • pia.ed Re: Zbiorowy gwalt na 14 -latce ... 07.03.13, 12:55
                                        Tak, to bylo w mieszkaniu, ale dziewczynka nie musiala wcale byc tam dobrowolnie,
                                        tylko ktorys z kolegow mogl jej dac do popicia Coca cole z "pigulka gwaltu" na ulicy,
                                        a potem cala siódemka zaniosła ja do mieszkania ...
                                        • kendo Re: Zbiorowy gwalt na 14 -latce ... 07.03.13, 13:04
                                          o bozeszz Pia
                                          ale scenario malujesz,
                                          ale tak i moglo byc,
                                          teraz mlodziez na wszystko ma sposob,
                                          pisza,ze dziewczyna niema fizycznych oznak na sobie,
                                          czyli chyba nie pobita ? i niema widocznych sladow obrony?
                                          poczekajmy moze wkrotce napisza cos wiecej....
                                          • henryk245 Re: Zbiorowy gwalt na 14 -latce ... 07.03.13, 14:08
                                            .. juz w latach´70tych slyszalem przechwalki nastoletnich tubylcow
                                            jak sie zalatwia dziewczyne dla kolegow,dziewczyna umawia sie
                                            z jednym chlopakiem na lozkowa randke i dzie dobrowolnie do
                                            jego mieszkania a tam ju czeka kilku kolegow "Romea" i dziewczyna
                                            jest bez szans,wytlumaczyc jej sie tez trudno jest ..przeciez poszla dobrowolnie.

ten gwalt o ktorym dyskutujecie to chyba tylko "czubek gory lodowej",o reszcie
                                            dziewczyny milcza,wstydza sie.

ja w dalszym ciagu uwazam ze gwalcicieli powinno sie chirurgicznie kastrowac-
                                            w Czeskiej Republice gwalcicieli kastruje sie chirurgicznie ,EU protestuje
                                            a czeskie wladze olewaja EU´s protesty,i bardzo dobrze !
                                            • pia.ed Re: Zbiorowy gwalt na 14 -latce ... 07.03.13, 17:27
                                              Przechwałki "tubylców" w latach 70 -tych były najczesciej tylko przechwałkami,
                                              bo to byl okres czasu kiedy seks byl sprawa tak naturalna jak napicie się wody ...
                                              Nikogo nie trzeba było zbiorowo gwałcić aby moc wsadzić małego.

Natomiast to co sie dzieje w Szwecji od jakiś dziesięciu lat, wola o pomstę do nieba.
                                              Dwunasto - trzynastoletni chłopcy czają się na wracające do domu dziewczynki,
                                              zaciągają je do garażu i chociaż czasem nie ma normalnego gwałtu,
                                              ale muzułmańskie chłopczyki chociaż popatrzą i dotkną tego,
                                              na co w normalnych warunkach musieliby czekać aż do nocy poślubnej.
                                              • kendo Re:Prinsesa Lilian odeszla 10.03.13, 19:26
                                                www.dn.se/nyheter/sverige/prinsessan-lilian-har-avlidit
                                                97 letnia Lilian byla zonata Prins Bertil, wojek Krola,
                                                pochodzila z walijskiej robotniczej klasy,

2010 dwor krolewski podal oficjalnie dowiadomosci,ze 95 letnia Lilian cierpi na alzheimers
                                                juz wtedy nie mogal uczestniczyc w slubie Victoria i Daniel Westling den 19 czerwiec
                                                • kendo Re:Prinsesa Lilian odeszla 10.03.13, 19:52
                                                  www.svd.se/nyheter/inrikes/prinsessan-lilian-ar-dod_7983902.svd
                                                  tu wiecej zdjec z prinsesami....
                                                  • lusia_janusia Re:Prinsesa Lilian odeszla 10.03.13, 21:38
                                                    Ciekawe czy beda pokazywali przebieg uroczystosci pogrzebowych
                                                    w Tv. to chyba bedzie na koniec marca?
                                                  • kendo Re:Prinsesa Lilian odeszla 11.03.13, 08:54
                                                    bedzie.
                                                    dzis miedzy 8:00-8:10 dzwony kosciele bily w smutku,
                                                    bedzie spoczywac obok Ksiecia Bertila i najprawdopodobniej glowy roznych krajow przybeda na ceremonie pogrzebowa,
                                                    uznao ja w koncu za Ksiazniczke
                                                  • pia.ed Bez zgody komuny Hörby 11.03.13, 09:04
                                                    www.skanskan.se/article/20130311/HORBY/703109981/1019/-/asylboende-i-centrum
                                                  • kendo Re: Bez zgody komuny Hörby 11.03.13, 09:07
                                                    pia.ed napisała:

> www.skanskan.se/article/20130311/HORBY/703109981/1019/-/asylboende-i-centrum

zebrali by ich wszystkich i na polnocy "osiedlili"
                                                  • lusia_janusia Re: Bez zgody komuny Hörby 11.03.13, 09:36
                                                    Sa na poludniu komuny, ktore wogole nie chca przyjmowac
                                                    azylantow. Wiem co potrafia robic i dzieci, bo sama widziala,
                                                    az strach zwrocic im uwage....
                                                  • pia.ed Re: Bez zgody komuny Hörby 11.03.13, 10:46
                                                    Maja racje komuny, ze nie chca przyjmowac ...
                                                    ale takie komuny się teraz ZMUSZA ...

Oczywiscie dobrze byloby wszystkich azylowcow na pierwsze DWA lata
                                                    umieścić na polnocy Szwecji, bo tam sa wolne mieszkania
                                                    i bardzo duze bezrobcie.
                                                    Osoby ktore znajda prace, beda mogly sie przeprowadzic na poludnie Szwecji.

Tych ktorzy dopiero staraja sie o azyl tez powinno sie wywieźć na północ ...
                                                    i tam powinni oczekiwać na decyzje Migrationsverket.
                                                    W ten sposob skonczylyby sie kradzieze i gwalty, bo w malych miejscowosciach byliby pod okiem wszystkich mieszkancow, a w duzym miescie takim jak Malmö sa anonimowi ... i robia co chca.
                                                  • pia.ed Indie ... samobojstwo kierowcy busa ... 11.03.13, 10:50
                                                    Tu jest opisana cal historia, jak kierowca busa który normalnie wozi dzieci do szkoły, wybrał sie na prywatna wycieczkę razem z pijanymi braćmi i kolegami.
                                                    Ten bus miala nieszczescie zatrzymac para studentow co skonczylo sie gwaltem i smierca studentki sad

www.sydsvenskan.se/varlden/valdtaktsanklagad-tog-sitt-liv/
                                                  • lusia_janusia Re: Indie ... samobojstwo kierowcy busa ... 11.03.13, 10:57
                                                    Indie to dziki kraj pod wzgledem prawa, kazdy rzadzi pod swoj stroj.
                                                    I duzo czasu uplynie i zbierze duzo ofiar smiertelnych kobiet, zanim
                                                    prawo bedzie sprawiedliwe i konsekwentnie scigac gwalcicieli przestepcow.
                                                  • kendo Re: Indie ... samobojstwo kierowcy busa ... 11.03.13, 12:28
                                                    glowny "gwalciciel" sam sobie kare wymierzyl przez powieszenie w celi,
                                                    reszta czeka dalej na wyrok,
                                                  • pia.ed Polscy szmuglarze w Norwegii ... 13.03.13, 00:30
                                                    Dobra kara ... pozbawienie specjalnie zbudowanego samochodu ...

www.exponerat.info/polska-smugglare-frantogs-sina-specialbilar-av-domstol/
                                                  • kendo Re: Polscy szmuglarze w Norwegii ... 13.03.13, 08:54
                                                    polak potrafi zakombinowac,
                                                    oby tylko w dobrym celu,,
                                                    szmuglowanie nikomu na dobre nie wyszlo,
                                                    perdzej czy pozniej i tak sie wpadnie,
                                                    kara faktycznie odstraszajaca...
                                                  • henryk245 Re: Polscy szmuglarze ... 13.03.13, 16:18
                                                    w szczytnym celu tez sie szmuglowalo,i za fryko
                                                    papier,offset plyty i farbe drukarska do PRL-u
                                                    odbiorcy nigdy mi nieznani,mieli numery naszego auta

pod latarnia najciemniej,DDR-owcy "trzepali" strasznie
                                                    ale ja mialem u nich szczescie,lubialem uciac sobie pogaduchy z
                                                    grenz polizajami , poklepac ich psy i zaciagnac z soba ktoregos
                                                    polizaja do "Mitropa" zaraz w poplizu przystani promowej w Saschnitz

puzniej gdy przejezdzalem przejscie w Forst/Olszyna to niemiecki
                                                    celnik tylko pobieznie w paszporty zajzal , przybil stepel i do polskiego
                                                    celnika-ci z reguly uwazali ze skoro niemcy nic nieznalezli to oni wysilac
                                                    tez sie niemusza,auto zawsze z naklejkami Svenska Röda Korset i odznaka
                                                    w klapie marynarki ..noo i jakies paczki z szwedzkiego czerwonego krzyza
                                                    dla potrzebujacych w polsce
                                                    pod ta przykrywka duzo plyt offset i farby do polski wjechalo a ja mialem
                                                    eksta doze adrenaliny

aaach,weselej sie ongis zylo,a teraz nuda.
                                                  • kendo Re: Polscy szmuglarze ... 13.03.13, 16:41
                                                    a kiedys przewiozlam naboje w samochodzie,
                                                    mialam w drzwiach w tej kieszeni,
                                                    zapomnialam wyjac kiedy wrocilismy ze strzelnicy...
                                                    dopiero po powrocie tutaj,
                                                    kiedy samochod do generalnego czyszczenia wzielam (zawsze po dlugiej podrozy) az mi krew odplynela...gdyby to celnik znalazl?????????????a one sobie fajnie w pudeleczku lezaly..
                                                  • slo-onko Re: Polscy szmuglarze ... 13.03.13, 18:00
                                                    bo widzisz Kendo,specjalnie ich tam nie ukrylas. gdybys swiadomie chciala je przemycic to szczescie by Cie pewnie ominelo.
                                                    ja wiem sama po sobie, po mnie widac,ze chcialabym oszukac,wiec nie ryzykuje, sprzedalabym sie jednym spojrzeniem,jestem cykor to na szczescie tego robic nie musze.
                                                    ale kto ma dobre gadane jak Henryk to duzo zwojuje totez mnie takiego talentu brakuje,szkoda.
                                                  • lusia_janusia Re: Polscy szmuglarze ... 13.03.13, 18:04
                                                    Ja nie wiem jak bym zareagowala, bo nigdy nic takiego nie mialam
                                                    do schowania, a jak jezdzilo sie do bylego ZSSR., to robili zrzutke dla
                                                    celnika i nic nie szukali.
                                                  • lusia_janusia Re: pochodzenie. 14.03.13, 09:36
                                                    Angela Melker ma polskie pochodzenie,jej dziadek pochodzil z Poznanskiego Ludwik Kazmierczak sie nazywal.
                                                  • lusia_janusia Re: pochodzenie. 14.03.13, 09:37
                                                    wyborcza.pl/1,75248,13555238,Angela_Merkel_ma_polskie_korzenie.html
                                                    Zapomnialam dolaczyc linka, a to on,
                                                  • slo-onko Re: pochodzenie. 14.03.13, 09:42
                                                    no oprosze ile niespodzianek kryje sie w swiecie polityki.
                                                    tylko z jakich powodow dziadek zniemczyl nazwisko, moze lepiej nie dociekac....
                                                  • pia.ed Re: pochodzenie. 14.03.13, 11:25
                                                    slo-onko napisała:
                                                    > tylko z jakich powodów dziadek zniemczył nazwisko, może lepiej nie dociekać ...

A dlaczego od razu podejrzewać Bogu ducha winnego człowieka?
                                                    Urodził sie i wychował w niemieckim zaborze, może nawet w domu mówiło sie po niemiecku
                                                    bo nie wszyscy o polskim nazwisku musza byc patriotami,
                                                    i przez 150 lat pielęgnować polskość,
                                                    wiec zmienił nazwisko, aby było łatwiejsze do wymówienia ...

Mnie to wcale nie dziwi, bo znam kilku Polaków którzy po przybyciu
                                                    do Szwecji zmienili nazwisko, a nawet pisownie imienia (Rickard)
                                                    z myślą o rozwoju swojej kariery w Szwecji, a także ze względu na swoje dzieci
                                                    które miały sie tu urodzić ...

• lusia_janusia Re: pochodzenie. 14.03.13, 11:41
                                                    Przeciez Melker nosi nazwisko swojego meza.
                                                  • pia.ed Re: pochodzenie. 17.03.13, 11:19
                                                    lusia_janusia napisała:
                                                    > Przecież Merkel nosi nazwisko swojego męża.

Oczywiście ... ale jako panna już nie nazywała się Kazimierczak,
                                                    bo nazwisko rodzinne zmieniono w roku 1933 ...
                                                    Powinno być o tym w artykule. Ja czytałam to w każdym razie w polskiej prasie,
                                                    dużo o tym niedawno pisano.
                                                  • kendo Re: pochodzenie. 17.03.13, 11:25
                                                    komentarze wstawiaja niektorzy,
                                                    ze ma polskie korzenie
                                                    i z tego wzgledu lubi Tuska....
                                                  • kendo Re:debata 17.03.13, 20:38
                                                    www.kristianstadsbladet.se/debatt/article1837721/rdquoJag-kanner-att-nastan-alla-svenskar-ar-rasisterrdquo.html
                                                    co mysla inne nacje o szwedach
                                                    .."ze sa przyjemni na teraz,ale kiedy odwrocimy plecy ,sa zupelnie inni.." dlaczego,cyt.

wiele osob sie nad tym zastanawia....
                                                  • jaga_22 Re:debata 17.03.13, 21:03
                                                    Rzeczywiście u nas przez 2 dni mówili na ten temat.

www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/angela-merkel-ma-polskie-korzenie-jej-dziadek-pochodzil-z-poznania,311810.html
                                                  • kendo Re:Angela Merkel 18.03.13, 09:18
                                                    ciekawam,jaki teraz maja stosunek ludzie do niej
                                                    kiedy sie dowiedzieli "o jej korzeniach"????????????
                                                  • kendo Re:falszywe dwudziestki 22.03.13, 10:08
                                                    www.expressen.se/nyheter/falska-tjugosedlar-i-omlopp-i-stockholm/
                                                    okres przedwielkanocny sprzyja dla kombinatorow w Stockholmie,
                                                    radza sprawdzac szlak wodny na paierku,jego kwalite i" metalowa nitka"
                                                    ciezko tak na pierwszy rzut oka zobaczyc podrobke,

najczesciej zauwazona w bakkowych automatach do liczenia,
                                                    zatrzymuja sie w maszynie..
                                                  • lusia_janusia Re:falszywe dwudziestki 22.03.13, 10:28
                                                    Jakos rzadko teraz mam pieniadze w portfelu, raczej place karta.
                                                  • kendo Re:falszywe dwudziestki 22.03.13, 10:45
                                                    mialam 5 dwudziestek,
                                                    sprawdzialm,
                                                    wszystkie sa "prawdziwe"
                                                    ale podczas swiat ludziska sie przemieszczaja,
                                                    wiec trzeba sprawdzac,moze i tu sie zdazyc,ze przywedruja.
                                                  • lusia_janusia Re:falszywe dwudziestki 22.03.13, 12:27
                                                    Wszystko mozliwe.
                                                  • henryk245 Re:falszywe dwudziestki 22.03.13, 15:34
                                                    swobodnadyskusja.myfreeforum.org/sutra35753.php#35753

o polsce rowniez za oceanem,i dalej jeszcze ...
                                                  • kendo Re:co zgladzilo dinozaury?????????? 22.03.13, 19:37
                                                    www.expressen.se/nyheter/nya-forskarsvaret-om-dinosaurierna/
                                                    poczatkowe teorie ,ze meteoryt zniszczyl dinozary przed 65miljonami lat ,
                                                    obalaja naukowcy z ameryki,
                                                    twierdza,ze byla to kometa
                                                    przez dokladniejsze zbadanie krateru 200 km w srednicy w meksyku na Yucatanhalv wyspie

ciekawe,
                                                    maja teraz dokladniejsze maszyny do mierzenia wszystkich gazow/drobinek z kosmosu,
                                                    wiec moze znajada jakies konkretne wytlumaczenie
                                                  • lusia_janusia Re:co zgladzilo dinozaury?????????? 22.03.13, 21:17
                                                    Miejmy nadzieje, se tak bedzie, chociaz juz tyle terori
                                                    powstawalo i obalano.
                                                  • henryk245 zlodzieje dzieci ... 23.03.13, 08:46
                                                    .. w Argentynie zalapali sie na dozywotnie wiezienie
                                                    kradli dzieci zgodnie z obowiazujacym wowczas w
                                                    Argentynie prawem,prawo sie zhumanizowalo
                                                    i wymierza wyroki za retroaktywne zbrodnie
                                                    przeciw ludzkosci

kiedy w Szwecji ...???

www.svt.se/nyheter/varlden/argentina-livstidsdomar-for-brott-under-militardiktaturen

• pia.ed Ale urny ... 25.03.13, 11:42
                                                    www.fakt.pl/Spoczeli-w-jednym-grobie-Agnieszka-Adam-i-ich-malenka-coreczka-Nina-K-ofiary-bestialskiego-mordu-w-Gdansku-zostali-pochowani-we-wspolnej-mogile,artykuly,205162,1.html
                                                  • lusia_janusia Re: Ale urny ... 25.03.13, 14:39
                                                    To tagiczne w skutach wydazenie, zaloba dla calej rodziny,
                                                    a co nie mozna uziemic tego bandzioraPia, bo z artykulu
                                                    sie nie dowiedzialam.
                                                  • kendo Re: Ale urny ... 25.03.13, 16:23
                                                    tragedia...
                                                    a urny???????????? no co kraj to obyczaj....
                                                  • pia.ed Re: Ale urny ... 25.03.13, 16:47
                                                    lusia_janusia napisała:
                                                    > a co nie mozna uziemic tego bandziora Pia, bo z artykulu
                                                    > sie nie dowiedzialam.

Lusiu, morderstwo wydarzyło sie tydzień temu ...
                                                    i od tego czasu codziennie sie o nim pisało.
                                                    Zabity mężczyzna to handlarz militariami, znajomy mordercy, Samira S.
                                                    Aresztowano już następnego dnia ...
                                                    Byl to prawdopodobnie rabunek, po którym Samir S. mial uciec do Rosji.

Samir S. i Adam K. znali się od dawna. Łączyła ich pasja i biznes związany z militariami.
                                                    Od kiedy gdańszczanin handlował z mieszkającym w Elblągu Rosjaninem?
                                                    Tego na razie nie wiadomo.

W aktach sprawy z 2011 roku, w której Adam K. odpowiadał za nielegalny handel bronią, przewijają się brzmiące z rosyjska nazwiska. Jedna z osób, do której gdańszczanin wysyłał SMS-y, zapisana była w jego telefonie jako „Rusek”. Śledczy podtrzymują, że motywem okrutnej zbrodni miał być rabunek.

Po otworzeniu stronki wpisałam na gorze po prawej stronie Samir S. morderca
                                                    i ukazała się masa artykułów na temat. Zrób to to dowiesz się więcej ...
                                                    Ten zabity tez nie byl tak świetlaną postacią jak go przedstawiono w czasie pogrzebu ...

www.fakt.pl/Gdanscy-sledczy-nie-maja-watpliwosci--to-Samir-S-32-l-urodzony-w-Azerbejdzanie-Rosjanin-zamordowal-mala-Nine-14-mies-i-jej-rodzicow,artykuly,204418,1.html
                                                  • lusia_janusia Re: Ale urny ... 25.03.13, 18:05
                                                    Dziekuje Pia wystarczy mi Twoje naswietlenie
                                                    sprawy, jakos sie nie pasjonuje takimi tragediami.
                                                  • pia.ed Historia z Gdanska ... 26.03.13, 01:01
                                                    No ale to możesz przeczytać ... najnowsze wiadomości w tej sprawie.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13612676,Mroczne_spojrzenie_Samira__Przez_trzy_godziny_siedzial.html#BoxWiadTxt
                                                  • henryk245 Re: Ale urny ... 26.03.13, 19:10
                                                    Rosjanin ponoc mieszka w Polsce od dwudziestu lat
                                                    w chwili aresztowania byl kompletnie zaskoczony
                                                    nieukrywal swych powiazan z zamordowanym meszczyzna

jezeli bandzior to az tak glupi? zabil i wziol do swego domu
                                                    dowody zbrodni ?,czy nielatwiej byloby mu zabic gdzie
                                                    na miescie? w miejscu gdzie nikt by go oto niepodejzewal ?

zbyt latwo policji przyszlo ich sledcze zwyciestwo(?)
                                                    obcokrajowca a zwlaszcza rosjanina w polsce
                                                    opinia spoleczna laknela "krwi" i prokuratura
                                                    to laknienie zaspokoila,narazie.

fakt posiadania militariow nalezacych ongis
                                                    do denata niemusi oznaczac popelnienia
                                                    przestepstwa przez aresztowanego.

uzywajmy mozgu do myslenia,nie serca.

Pzdr.
                                                  • pia.ed Duzo wczesniejszy artykul ... 28.03.13, 13:30
                                                    Masz racje, Henryk .. Ja tez się zastanawiałam nad tym, ze zbyt łatwo znaleźli dowody.... Artykuł napisany zaraz po zabójstwie wydaje sie wskazywać w zupełnie innym kierunku.

www.dziennikbaltycki.pl/artykul/784178,brutalne-morderstwo-w-gdansku-czy-ktos-chcial-uciszyc-adama,id,t.html

henryk245 napisał:

> jezeli bandzior to az tak glupi? zabil i wziął do swego domu
                                                    > dowody zbrodni ?,czy nie latwiej byloby mu zabic gdzie
                                                    > na miescie? w miejscu gdzie nikt by go oto nie podejrzewal ?
                                                    >
                                                    > zbyt latwo policji przyszlo ich sledcze zwyciestwo(?)
                                                    > obcokrajowca a zwlaszcza rosjanina w polsce

> uzywajmy mozgu do myslenia, nie serca.

>

• pia.ed Sarny w Skåne zdychaja z powodu braku pokarmu ... 05.04.13, 16:11
                                                    a najczesciej staja się ofiarami lisów, kiedy osłabione nie maja siły ociekać ...

www.expressen.se/kvp/halva-radjursstammen-dor-i-skane---fodobrist/
                                                  • kendo Re: Sarny w Skåne zdychaja z powodu braku po 05.04.13, 16:16
                                                    biedne zwierzaczki,
                                                    co roku przechodza za moja dzialka,
                                                    nie widzialam ich jakos dlugo...
                                                    pole czarne bez zadnej roslinki..
                                                    trawy suche
                                                    na drzewach ani sladu listeczek,
                                                    moze gdzies w laskach pobliskch maja jakas trawke....
                                                  • kendo Re: mapa skazonych truciznami miejsc 07.04.13, 12:10
                                                    www.aftonbladet.se/nyheter/article16159276.ab
                                                    ciekawe...
                                                  • henryk245 na Podhalu to majom dobrze ... 07.04.13, 12:49
                                                    Polak, Rusek i Niemiec palą ognisko i piją gorzałę. Po wypiciu pierwszej butelki Niemiec zaczyna się chwalic jakia to u nich w kraju rozwinięta jest technika:
                                                    - U nas to w domach są takie windy co jeżdżą do góry, na dół i po skosach.
                                                    Słysząc to Rusek opowiada jaka to w Rosji wspaniała jest medycyna:
                                                    - U nas lekarze przeszczepili jednemu pacjętowi oczy sokoła i facet w dzień i w nocy muchę widzi z 400 metrów.
                                                    Na to Polak odpowiada:
                                                    - A u nas pod Zakopanem mieszka taki jeden baca co jak wyciągnie swoje przyrodzenie to mu 32 wróbelki w rzędzie saidają
                                                    Po jakimś czasie pękła druga flaszka i Niemiec zaczyna mówić:
                                                    - Wybaczcie panowie, troche zakoloryzowałem. Te windy w Niemczech to tak naprawdę jeżdżą tylko w górę i w dół oraz prawo i lewo. Pod ukosami to nie.
                                                    Rusek na to:
                                                    - Ja także muszę panów przeprosić, ale ten pacjent, któremu przeszczepiono oczy sokoła to widzi tak dobrze tylko w dzień.
                                                    Po tej wypowiedzi Polak przeprasza swoich towarzyszy mówiąc:
                                                    - Panowie ale temu bacy ten 32 wróbelek siedzi mu już tylko jedną nóżką.
                                                    Kolejna chwila i kolejna flaszka. Niemiec zwraca się do swych towarzyszy:
                                                    - Panowie wybaczcie mi proszę to kłamstwo ale te nasze windy to takie zwykłe windy, które jeżdżą tylko w góre i w dól. Przepraszam panów bardzo.
                                                    Rosjanin na to:
                                                    - Panowie ja także nakłamałem. Ten pacjent z oczyma sokoła to wogóle nic nie widzi. Wybaczcie mi prosze.
                                                    A Polak:
                                                    - I ja muszę panów przeprosić, bo ten baca, o którym opowiadałem, to nie jest z Zakopanego tylko z Nowego Targu
                                                  • pia.ed Zdarzylo sie na Rosengårdzie ... 08.04.13, 10:19
                                                    Na poczatku myslalam ze chodzi o młodą Cygankę, ktora chciała wyjść za mąż
                                                    i upozorowała swoje znikniecie ... U nich są takie zwyczaje,
                                                    ze nieletnia dziewczynę sie "porywa" często za zgoda rodziców wink

Kiedy czytałam dalej, to zobaczylam ze to byla dziewczynka muzulmanska ...
                                                    czyzby one takze spaly w chustec na glowie???
                                                    "12-åringen är tunt klädd, hon ska ha på sig en röd pyjamas,
                                                    blå tröja och blå slöja.
                                                    "

www.skanskan.se/article/20130408/MALMO/130409786/1004/-/padrag-i-rosengard-efter-forsvunnen-flicka
                                                  • pia.ed Re: Zdarzylo sie na Rosengårdzie ... 08.04.13, 10:24
                                                    Po wysłaniu weszłam na Skånskan i już była nowa wiadomość,
                                                    ze dziewczynka spala u sąsiadów,
                                                    i wpół do dziewiątej zjawiła się w szkole ...

www.skanskan.se/article/20130408/MALMO/130409786/1004/-/forsvunna-flickan-funnen
                                                  • pia.ed Dzis miedzynarodowy dzien Romow ... 08.04.13, 17:05
                                                    Pewnie Romowie oskarżą Kommunhuset o dyskryminację ...

VÄXJÖ.

Den romska flaggan skulle hissas utanför kommunhuset i Växjöför att uppmärksamma
                                                    romernas internationella dag den 8 april.

Initiativet togs av nätverket Flysam som förra veckan fick grönt ljus från
                                                    det kommunala fastighetsbolaget Vöfab vars personal skulle hjälpa till.
                                                    Men när en liten delegation väntade på plats på måndagsmorgonen dök ingen från Vöfab upp.
                                                    Kommunalrådet Bo Frank (M) hade utfärdat kontraorder.
                                                    Enligt kommunchefen Ove Dahl hissar kommunen enbart nationalstatsflaggor
                                                    med undantag för Prideflaggan eftersom Växjö kommun säger sig prioritera mångfald.

www.skanskan.se/article/20130408/TTINRIKES/304089914/1395/-/vaumlxjouml-stoppade-romsk-flagga
                                                  • pia.ed BBC o bezdomnych w Göteborgu ... 11.04.13, 03:50
                                                    Cala Europa dowiedziała sie ze w Göteborgu jest 3 500 "bezdomnych"
                                                    kiedy w rzeczywistości tylko niecałe 100 żyje na ulicy.

W Szwecji za bezdomnego uważa się tego, kto nie ma własnego mieszkania, ale to nie znaczy, ze ten ktoś nie ma dachu nad głową ...
                                                    Ktoś kto został wyeksmitowany z mieszkania i mieszka u rodziny, albo w lokalu przechodnim, jest "bezdomny", a tak się przecież nie liczy w pozostałych państwach Europy.

Göteborg klagar på BBC om hemlösa

Göteborgs kommun vill att det brittiska medieföretaget BBC ska rätta en uppgift som förekom i ett tv-reportage om hemlöshet i staden. Kommunens sociala resursförvaltning har skrivit till BBC om saken.
                                                    I reportaget uppgavs att 3 500 personer lever på Göteborgs gator, enligt officiella uppgifter. Kommunen håller med om siffran som mått på antalet hemlösa, men hävdar att bara knappt 100 av dessa sover utomhus.
                                                    EU-immigranter är, enligt uppgift, inte medräknade.

www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article16577833.ab
                                                  • kendo Re: BBC o bezdomnych w Göteborgu ... 11.04.13, 08:37
                                                    niedlugo "koniec zimy"
                                                    to wszyscy bezdomni wypelzna na ulice/parki
                                                    i beda "roznosci swe zapachy"
                                                    po sklepie chodzic i w najmniej uczeszczanych zaukach przez kljeta beda dojadac bulke ktora sobie bez zaplaty wzieli...

widzial na wlasne oczy ten incydent,
                                                  • pia.ed Re: BBC o bezdomnych w Göteborgu ... 11.04.13, 15:20
                                                    Na placu Triangeln jest jeden bezdomny, który cala zimę stoi na dworze
                                                    ze swoimi tobołkami i prawdopodobnie śpi gdzieś pobliżu, bo jest tam
                                                    od rana do wieczora ...
                                                    Noclegownia jest daleko stamtąd, wiec to nie jest oczekiwanie na nocleg.

Wiele lat temu byl pewien bezdomny który spędzał noce na cmentarzu
                                                    w pomieszczeniu gdzie pracownicy cmentarza trzymaja swoje narzedzia.
                                                    Slyszalam, ze po pracy nie zamykali drzwi aby ten człowiek mógł się przespać.
                                                    On nie marzł, bo miał na sobie cieple futro, był ubrany jak na Sybir,
                                                    i prawdopodobnie zostawial na cmentarzu czesc swych rzeczy,
                                                    bo jak wychodzil to miał tylko jedna czy dwie torby plastikowe.

Ten bezdomny na Triangeln ma takich torb duzo więcej ...
                                                    a niektórzy bezdomni maja rowery i na kierownicy wiszą ich bagaże.

Pare miesiecy temu na schodach Sant Patri liceum zostal w nocy zamordowany bezdomny Wegier. Zabojca byl psychicznie chory bezdomny ze Sztokholmu ... ktory przyjechal
                                                    na "goscinne wystepy" do Malmö. Morderce szybko zlapali, bo nocowal w poblizu, i wg oceny pychiatry ze Sztokholmu byl bardzo niebezpieczny ... juz przedtem kogos ciezko zrani
                                                    nozem.

• pia.ed Orientexpressen w Malmö 12.04.13, 16:58
                                                    Jesli kogos ten temat interesuje to może sobie poczytac,
                                                    a przede wszystkim obejrzeć ...

forum.gazeta.pl/forum/w,86794,143809629,143809629,Orientexpressen_w_Malm_.html
                                                  • kendo Re: Orientexpressen w Malmö 12.04.13, 17:13
                                                    super sparawa z pociagiem,
                                                    pokazywali w TV,
                                                    ale nie wiedzialam o co chodzi,bo akurat wlaczylam na ta sekwencje...

moze Pia beda do srodka wpuszczac to "zalap sie i zdasz relacje"

zawsze kojarzy mi sie z filmami ten pociag.
                                                  • pia.ed Re: Orientexpressen w Malmö 12.04.13, 21:15
                                                    Wlasnie tego Sydnytt nie widzialam ...
                                                    Do pociagu wpuszczać nie beda, nawet nie wpuszcza na peron - na którym będą wysiadać i wsiadać pasażerowie.
                                                    Express ten stawał w mniejszych miasteczkach na trasie, aby utrzymać tabele odjazdu, to wtedy ludzie mogli podejść aż do okien. Tak sie domyśliłam z pokazanych zdjęć ...

Wklejam link z innego forum bo tam pisałam o Orientexpressen.

Po prawej stronie linku wklejonego przez Grzecha jest duzo innych ciekawych filmikow.

forum.gazeta.pl/forum/w,86794,143809629,143809629,Orientexpressen_w_Malm_.html
                                                  • pia.ed Pierwsze szwedzkie truskawki ... 13.04.13, 01:06
                                                    www.expressen.se/kvp/arets-forsta-gubbar---dyrgripar-for-750-kr/
                                                  • kendo Re: Pierwsze szwedzkie truskawki ... 13.04.13, 08:49
                                                    jakos niemam przekonania "smakowego"
                                                    do tak wczesnych truskawek,
                                                    pisza,ze cena wyzza byla od zeszlego roku z 400;-dzis 750 ;-
                                                    w zyciu tyle bym nie zaplacila....

zawsze mnie ciekawi kto kupuje je na "aukcji owocowej"??
                                                  • pia.ed Re: Pierwsze szwedzkie truskawki ... 13.04.13, 10:29
                                                    I to nie byla cena za 1 kg, tylko za 250 gram ... uncertain
                                                    Przypuszczam, ze pierwsze truskawki kupily luksusowe restauracje, bo to one kupują np. ziemniaki za 500 kr/kg ...
                                                  • kendo Re: Pierwsze szwedzkie truskawki ... 13.04.13, 10:35
                                                    tez tak pomyslalam Pia...
                                                    jednak mimo wszystko
                                                    taka truskawka niema jeszcze "pelnego smaku ",
                                                    smaku "slonca"
                                                  • kendo Re: Orientexpressen w Malmö 13.04.13, 08:50
                                                    jacy ludzie jada tym Expressem????
                                                    pisza ile bilöet kosztuje??
                                                    jaka odleglosc tz skad do kad on jedzie??
                                                  • pia.ed Re: Orientexpressen w Malmö w drodze do Europy ... 13.04.13, 21:02
                                                    forum.gazeta.pl/forum/w,86794,143809629,143873696,Re_Orientexpressen_w_Malm_.html
                                                  • kendo Re: BBC o bezdomnych w Göteborgu ... 12.04.13, 17:11
                                                    czasami szkoda mi ich,,
                                                    ale niektorym takie zycie pasuje...
                                                  • kendo Re: Polski narkoz-lekarz oskarzony 14.04.13, 08:46
                                                    www.kristianstadsbladet.se/inrikes/article1860911/Lakare-atalad-efter-brostoperation.html
                                                    ze strony szwedzkiej,
                                                    wraz z pielegniarkami,za wykonanie operacji w Gdansku ,
                                                    powiekszenia piersi i zfalszowanie zurnalu pacjetki,
                                                    ktora sie nie wybudzila z narkozy w 2010 roku,
                                                    obecnie jest sparalizowana,
                                                    najprawdopodobniej slyszy,
                                                    nie wiadomo czy widzi....
                                                  • pia.ed Zbiza sie Eurovision Song Contest w Malmö ... 18.04.13, 22:25
                                                    Niesamowite plany na dwa tygodnie związane z festiwalem piosenki ...

www.expressen.se/kvp/kultur/eurovision-festen-ar-pa-vag-att-na-malmo/
                                                  • pia.ed Byli u kogos "gluchoniemi" z Francji? 18.04.13, 23:48
                                                    www.aftonbladet.se/nyheter/article16627965.ab
                                                  • pia.ed Byli u kogos "gluchoniemi" ? 18.04.13, 23:57
                                                    Dwie osoby juz schwytano ... i przesluchano.
                                                    Ciekawe w jaki sposob? W jezyku migowym? wink

www.skanskan.se/article/20130416/SJOBO/130419670/1016/-/greps-for-falsk-insamling-till-8221dova8221-
                                                  • kendo Re: Byli u kogos "gluchoniemi" ? 19.04.13, 08:48
                                                    tu byli kolo taniego sklepu EKO-halen...
                                                    nabrali pare kobiet....
                                                  • pia.ed Re: Byli u kogos "gluchoniemi" ? 19.04.13, 08:57
                                                    A czy pisano cos o ich wygladzie?
                                                    To ze przyjechali z Francji, oznacza tylko jedno: to sa Cyganie.

Kilka lat temu ktos puscil wsrod nich wiesc, ze Szwecja przyjmuje wszystkich,
                                                    to z Francji zjechaly sie cale karawany husbilar ... Zostali dosc szybko wydaleni,
                                                    ale przez ten czas jako "asylsökande" mieli zapewnione spanie, jedzenie
                                                    i pieniadze na papierosy.
                                                    Wolny czas wykorzystywali oczywiscie na kradzieże ...

• kendo Re: Byli u kogos "gluchoniemi" ? 19.04.13, 09:56
                                                    nie,nie pisano o wygladzie,
                                                    tylko,ze stali pod sklepem z kartka paieru,
                                                    gdzie bylo wszyszczegolnione co i na co zbieraja....
                                                    nawet organizacja byla wymienioa-zrzeszenie gluchoniemych w moim miescie"

kiedy kobita ,ktora dala "slony datek"z cikawosci zadzwonila by dowiedziec sie wiecej nic organizacja nie widziala o tej akcji pod sklepem...

kiedy policja sie zjawila pod sklepem osoby juz nie bylo....

"pracuja systematycznie i z glowa"
                                                    pisali,ze w innym dniu byli w innym miescie rowniez pod sklepem...
                                                  • pia.ed Re: Byli u kogos "gluchoniemi" ? 19.04.13, 23:33
                                                    Jak ludzie mogą byc tak łatwowierni ... Przecież gdyby byli z jakiejś organizacji,
                                                    to by mieli ID-kort.
                                                    W Sydsvenskan, w ktorej moge czytac tylko naglowki, napisali,ze ktos komus dal "kram"
                                                    i sciagnal zloty naszyjnik z szyi .., To jest cyganska specjalnosc.

A to to "przyszlosc Szwecji", banda młodzieży z Kroksbäck, drugiego getta på Rosengårdzie.
                                                    Czaili sie przy drozce rowerowej przy Stadionie, gdzie sa kompletne pustki i rabowali.
                                                    Mlodego Szweda wracajacego z pracy tak pobili, ze wylądował w szpitalu ...
                                                    Myslal ze w ogole nie przeżyje.
                                                    Trzymali go jako zakladnika, kiedy inni poszli do bankomatu z jego karta ...
                                                    Zabrali mu mobil, pieniądze i rower.
                                                    www.skanskan.se/article/20130419/MALMO/130419447/1004/-/atalas-for-flera-ran
                                                  • pia.ed Liga 15 -17-latkow brutalnie rabowala ... 19.04.13, 23:55
                                                    www.expressen.se/kvp/spred-skack-i-malmo---nu-atalas-tonarsligan/
                                                  • kendo Re: Liga 15 -17-latkow brutalnie rabowala ... 20.04.13, 09:12
                                                    niezle sie liga ustawila-strategicznie...

co to da,ze beda osadzani,
                                                    po nich nastepna liga zajmie miejsce "troszke dalej" lub w innym punkcie...
                                                  • pia.ed Re: Liga 15 -17-latkow brutalnie rabowala ... 23.04.13, 13:04
                                                    De åtalade är 16-årige Amir Al-Mayahi, 16-årige Niko Jabczynski, 16-årige Gzim Mikullovci, 16-årige Ali Mohammed, 16-årige Ardit Sakipi, 16-årige Hassan Siala, 16-årige Muath Alhammami, 17-årige Safa Kasem och 17-årige Daniel Rodrigues känner varandra, enligt åklagaren, som dock inte vill kalla det en liga. Offren har bland annat blivit av med mobiltelefoner, bankkort och plånböcker sedan de blivit överfallna och hotade till livet. Åtalet omfattar bland annat grovt rån, olaga frihetsberövande, bedrägeri och övergrepp i rättssak.

Gabriel Andersson, 29, gick med en pizzakartong i famnen och hade bara några meter kvar till sin port när den unge rånaren klev fram ur mörkret med en stor kniv i handen. Under timmen som följde blev han misshandlad, dödshotad, rånad och tillfångatagen i sin egen lägenhet.

- De tvingade mig att ligga i min säng med täcket över huvudet medan de plundrade lägenheten. Jag väntade bara på att få en kniv i ryggen, det var fruktansvärt.

Read more: www.exponerat.info/nio-invandrarungdomar-atalas-for-flera-grova-ran-i-malmo/#ixzz2RHdAH0wl
                                                  • kendo Re: Byli u kogos "gluchoniemi" ? 20.04.13, 09:11
                                                    nigdy nie daje nic do puszki dla zbierajacego,
                                                    jezeli wpierw nic nie oglaszaja ...tz .ze zbieraja na jakis cel,

dla domokrazcow wcale nie otwieram drzwi,kiedy dzwonia do nich,
                                                    z nikim sie nie umawialam na odwiedziny
                                                    wiec z gory wiem,ze cos chca sprzedac "wyludzic"
                                                  • pia.ed Co piaty rój pszczół martwy po zimie ... 23.04.13, 09:53
                                                    Zatruły się własnymi odchodami ...
                                                    Link byl ze Skånska dagbladet ale mi uciekl ...

• pia.ed Invandrare har som vanligt sina egna regler ... 23.04.13, 12:35
                                                    2013 04 23 02 20 01

En pakistansk läkare, Khalilullah Safi, står åtalad för dataintrång då han åt föräldrar har kontrollerat deras döttrar med att försökt kartlägga deras sexliv via deras gynekologjournaler. Alla kvinnor har varit av utländsk härkomst – detta är den så kallade ”hederskulturen” igen.

Read more: www.exponerat.info/invandrare-har-som-vanligt-sina-egna-regler-och-skiter-i-lagen/#ixzz2RHVk7EFt
                                                  • lusia_janusia Re: Invandrare har som vanligt sina egna regler . 23.04.13, 20:36
                                                    Ja juz nie wiem Pia czy to u nich takie normalne
                                                    to kontrolowanie?
                                                  • pia.ed Re: Invandrare har som vanligt sina egna regler . 23.04.13, 23:11
                                                    lusia_janusia napisała:
                                                    > Ja juz nie wiem Pia czy to u nich takie normalne to kontrolowanie?

Trudno uwierzyc, ale to prawda ... Przeciez 17-letni brat zamordowanej 19-latki z Landskrona bil ja za to, ze nie żyła wg zasad Koranu. Opuscila swego meza, za ktorego wydano ja w Kurdystanie kiedy miala 14 lat, i ktory ja maltretowal.
                                                    Wróciła do matki w Landskrona, i wtedy ojciec mieszkający w Kurdystanie
                                                    wyslal jej 14-letniego brata zeby ja pilnował ...
                                                    Kiedy nie dala sie złamać, to zamordowal ja ponad 100 uderzeniami
                                                    dwoch nozy i nożyczek uncertain Czy to nie jest kontrola?

A sprawdzanie przescieradla przez teściowa po nocy poślubnej jak nazwać?
                                                    Jak nie ma na nim krwi, to potrafią młoda małżonkę zabić ..
                                                    nawet jesli straciła dziewictwo z własnym mężem (przed slubem).
                                                    Robia to jej krewni, bracia lub kuzyni, bo splamiła honor rodziny ...
                                                  • pia.ed Przejechal na wózku Afrykę ... 23.04.13, 23:17
                                                    Chciał mieć asystenta ktory by mu pomagał w Szwecji, a samodzielnie przejechał Afrykę na wózku, na którym zresztą nie zawsze musi siedzieć ... Odmowiono mu, a on twierdzi ze nieslusznie.

www.aftonbladet.se/nyheter/article16657467.ab
                                                  • lusia_janusia Re: Przejechal na wózku Afrykę ... 24.04.13, 00:02
                                                    Podejrzewam ze bedzie sie odwolywal, przeciez na tej wyprawie,
                                                    wszyscy sobie nawzajem pomagali, czyli funkcjonowalo kolektywnie
                                                    byli asystemtami na wzajem dla siebie.
                                                  • pia.ed Re: Przejechal na wózku Afrykę ... 24.04.13, 01:56
                                                    No ale co innego pomagać sobie na piaszczystych drogach i krzakach,
                                                    w bardzo ciezkim terenie trzeba pchać wózek
                                                    ...

Teraz ten człowiek mieszka w mieście z dobra komunikacja, a pracuje w hali sportowej.
                                                    i jak sie dobrze czuje, to nawet wózka dla inwalidów nie potrzebuje ...
                                                    Asystent jest potrzebny dla ludzi, ktorzy nie potrafią sie zalatwic bez pomocy, albo są niedorozwinięte umysłowo ... jak małe dzieci ktore trzeba pilnować..
                                                  • pia.ed Cyganki rzucily sie na szyje staruszce 24.04.13, 02:03
                                                    I skradły wybrane przez nią na poczcie 4000 kr smile
                                                    Widzialam na wyspie Rodos jak Cyganka rzucila sie na szuje Szwedowi,
                                                    a jej male dziecko sięgało mu do kieszeni.
                                                    Akurat przachodzilam kolo niego, i krzyknęłam glosno, ze go okradają ...
                                                    i Cyganka z dzieckim szybko odeszła poszukać następnej ofiary.

www.skanskan.se/article/20130423/MALMO/130429800/1004/-/tredje-kvinnan-greps
                                                  • lusia_janusia Re: Cyganki rzucily sie na szyje staruszce 24.04.13, 09:33
                                                    Ja sie lekko utarlo, ze ta nacja zyje lekko z okradania innych
                                                    ludzi.....
                                                  • kendo Re: Cyganki rzucily sie na szyje staruszce 24.04.13, 09:39
                                                    niektore nacje beda miec na sobie "rozne pietna" do konca istnienia swiata,
                                                    beda rowniez sie "sadzic/zyc w obcym kraju wdedlug swych praw z dziada pradziada"

co z tego ,ze szwecja walczy z tym??
                                                    a i tak popelniane sa rozne "wedlug obecnej kultury" "przestepstwa"
                                                  • pia.ed Ciekawy napad na jubilera na Mollevångu ... 28.04.13, 16:45
                                                    Tam jest kilka sklepów ze zlotem ... prowadzonych wiadomo ze nie przez Szwedów wink
                                                    Ponieważ poprzedni (udany) napad miał miejsce tydzień temu, wiec rabusie byli pewni ze im się uda ... No ale przeliczyli się, bo nie pomyśleli, ze jubilerowi pomogą ziomkowie.
                                                    Na Möllevångstorget w piątkowe przedpołudnie nie ma nikogo innego niż młodzież arabska.
                                                    Szybko obezwładnili pierwszego rabusia, za drugim pobiegli i go schwytali ukrytego w pobliskiej aptece, a trzeciego jeden z przechodniów sfotografował wiec można go uważać za złapanego ...

www.aftonbladet.se/nyheter/article16683293.ab
                                                  • pia.ed Mollevång ... oj, to nie ten link ... 28.04.13, 16:50
                                                    www.aftonbladet.se/nyheter/article16681748.ab

https://gfx.aftonbladet-cdn.se/image/16684052/752/normal/4551cbfec7e5f/r%C3%A5n2.jpg
                                                  • pia.ed Re: Cyganki rzucily sie na szyje staruszce 30.04.13, 01:06
                                                    kendo napisała:
                                                    > niektóre nacje będą mieć na sobie "rożne piętna" do końca istnienia świata ...

A czy na to nie zasluguja?

www.exponerat.info/illegal-zigenerska-haktad-for-55-grova-aldringsstolder/
                                                  • kendo abdykacja w Holadndi i urodziny szedzkiego Krola 30.04.13, 20:10
                                                    www.google.se/search?q=sromotnik+bezwstydny&hl=sv&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=kvx_UeHFMPTE4gSaqYHQCg&sqi=2&ved=0CDQQsAQ&biw=1066&bih=605#hl=sv&tbm=isch&sa=1&q=beatrix+krolowa+holandii&oq=beatrix+krolowa+holandii&gs_l=img.12...1830.55873.0.58355.43.32.0.2.2.5.146.2766.23j9.32.0...0.0...1c.1.11.img.ep2cOhjcRXE&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.45645796,d.bGE&fp=79507ffa3910836e&biw=1066&bih=605
                                                    Beatrix Krolowa ,oddala "tron" dla syna Willelm Alexander
                                                    sama przybrala tytul ksiezniczki....
                                                    szwedzka para krolewska Victoria i Daniel byli na koronacji "nowego krola"

Victori tata,krol Carl XVI Gustaf dzis obchodzi 67 urodziny
                                                    www.aftonbladet.se/nyheter/article16693585.ab
                                                  • pia.ed Pakistanski lekarz dostal wyrok ... 02.05.13, 12:10
                                                    Za wejście na ginekologiczne żurnale 19 pacjentek, choć był internista w Ośrodku Zdrowia, dostał wyrok w zawieszeniu.
                                                    Musi natomiast zapłacić odszkodowanie 5 kobietom za "kränkning".
                                                    Pewnie tym, które miały nieprzyjemności od rodziców
                                                    kiedy lekarz podał do wiadomości co odkrył w żurnalach ...

www.expressen.se/kvp/lakare-skyldig-till-dataintrang---doms/

> 2013 04 23 02 20 01
                                                    >
                                                    > En pakistansk läkare, Khalilullah Safi, står åtalad för dataintrå
                                                    > ;ng då han åt föräldrar har kontrollerat deras döttrar med att försök
                                                    > t kartlägga deras sexliv via deras gynekologjournaler. Alla kvinnor har varit a
                                                    > v utländsk härkomst – detta är den så kallade ”hederskulturen&
                                                    > #8221; igen.
                                                    >
                                                    > Read more: www.exponerat.info/invandrare-har-som-vanligt-sina-egna-regler-och-skiter-i-lagen/#ixzz2RHVk7EFt
                                                    >

• lusia_janusia Re: Pakistanski lekarz dostal wyrok ... 02.05.13, 12:51
                                                    Uwazam Pia ze chyba dostanie nauke na przyszlosc w swoim
                                                    zawodzie, ze nie mozna szperac w innych juornalach bez zgody
                                                    pajenta, Chyba takie kontrole powinny byc przeprowadzane we
                                                    wszystkich duzych osrodkach zdr.gdzie jest duzo imigrantow, bo lekarze
                                                    mysla ze maja prawo do wgladu nie -swojej dzialki - jak ja to okreslam.
                                                    Ciekawa jestem czy zaplaci???...
                                                  • pia.ed Re: Pakistanski lekarz dostal wyrok ... 02.05.13, 21:03
                                                    Pakistańczyk skoro pracował w Ośrodku Zdrowia, to mial szwedzka
                                                    legitymację lekarską ... a żeby ją otrzymać trzeba znać:
                                                    język szwedzki,
                                                    szwedzki język medyczny,
                                                    a także przepisy obowiązujące w służbie zdrowia
                                                    (konieczna zgoda pacjenta na wgląd do jego żurnali).

Na studiach w Pakistanie dowiedział się, ze obowiązuje go tajemnica lekarska,
                                                    bo ten przepis jest międzynarodowy...

A dlaczego ma nie zapłacić odszkodowania??? Przecież jest na to wyrok sądu ...
                                                  • lusia_janusia Re: Pakistanski lekarz dostal wyrok ... 03.05.13, 07:13
                                                    Pia przeciez wiesz, ze tacy ludzie, ktorzy posuwaja sie ze
                                                    zwyklej ciekawasci lub innych wzgledow w "pod Twoja podszewke"
                                                    maja rozne zamiary, wiem ze z zaplata takich kar sa zawsze problemy
                                                    i naczesciej osoba poszkodowana zglasza sprawe do komonika i ten sciaga
                                                    naleznosci od kogo trzeba, slyszalam jak ludzie opowiadali.
                                                  • kendo Re: Pakistanski lekarz dostal wyrok ... 04.05.13, 10:07
                                                    ciekawy byl swych krajanek zycia seksualnego..

niech placi kare dla 5 pacjetek,
                                                    a jak nie to,
                                                    bedzie jak Lusia pisze ,komornik....
                                                  • pia.ed Re: Pakistanski lekarz dostal wyrok ... 04.05.13, 12:04
                                                    lusia_janusia napisała:
                                                    > Pia przeciez wiesz, ze tacy ludzie, ktorzy posuwaja sie ze zwyklej ciekawasci lub innych wzgledow w "pod Twoja podszewke" maja rozne zamiary, wiem ze z zaplata takich kar sa zawsze problemy i naczesciej osoba poszkodowana zglasza sprawe do komornika ...

Lusiu, to lekarz z dochodem 50 000 miesięcznie, zatrudniony na państwowym stanowisku, skazany prawomocnym wyrokiem ... z wyrokiem w zawieszeniu.
                                                    Ma oczy wszystkich na sobie ... nie może sobie pozwolić na nonszalancje,
                                                    bo ktos mu może specjalnie "świnie podłożyć" aby się pozbyć takiego typa.
                                                    Tacy ludzie sie nie wymigują ... bo wiedza z czym to grozi.

• pia.ed Krolewskie przedmioty z sarkofagu odnalezione 07.05.13, 11:17
                                                    www.dn.se/nyheter/sverige/kungliga-begravningsregalier-hittade
                                                  • pia.ed Morderca siostry z Lanskrona ... 07.05.13, 12:11
                                                    Zamieniono mu wyrok wiezienia na ungdomsvård ...

www.expressen.se/kvp/sluten-ungdomsvard-for-mordet-pa-maria/
                                                  • kendo Re: Morderca siostry z Lanskrona ... 07.05.13, 13:07
                                                    o ranyyyyyyyyyyyyyyyyyy....
                                                    dalabym wiezienie do odsiadki...
                                                  • pia.ed Zmiana wyroku byla "zgodnie z prawem" 14.05.13, 12:10
                                                    Brat nie miaj jeszcze skonczonych 17 lat kiedy zamordowal siostre ...
                                                    a 16-letnie dziecko wg prawa nie mozna skazac na wiezienie.

www.expressen.se/kvp/efter-morddomen-maste-folja-lagen/
                                                  • kendo Re: Zmiana wyroku byla "zgodnie z prawem" 14.05.13, 12:30
                                                    pia.ed napisała:

> Brat nie miaj jeszcze skonczonych 17 lat kiedy zamordowal siostre ...
                                                    > a 16-letnie dziecko wg prawa nie mozna skazac na wiezienie.
                                                    >
                                                    >
                                                    > www.expressen.se/kvp/efter-morddomen-maste-folja-lagen/

tak,pozniej sie doczytalam ....

dzis ma byc rosprawa o innym "wypedzaniu demona z dziecka "w Borås
                                                  • pia.ed Re: Zmiana wyroku byla "zgodnie z prawem" 14.05.13, 13:37
                                                    Tego o Borås jeszcz nie czytałam ... Tam bylo KILKA takich przypadkow w ostatnich latach,
                                                    ale zadnego wyroku. To jakas niby chrzescijanska sekta zalozona przez imigrantow z KONGO ... Istnieje tez w Sztokholmie i w Malmö.
                                                  • kendo Re: Zmiana wyroku byla "zgodnie z prawem" 14.05.13, 13:42
                                                    pia.ed napisała:

> Tego o Borås jeszcz nie czytałam ... Tam bylo KILKA takich przypadkow w os
                                                    > tatnich latach,
                                                    > ale zadnego wyroku. To jakas niby chrzescijanska sekta zalozona przez
                                                    > imigrantow z KONGO ... Istnieje tez w Sztokholmie i w Malmö.

dzis w porannych wiadomosciach på TV podali....
                                                    wieczorem moze albo jutro przejze gazety ....
                                                    a moze wieczorem wspomna na dziennkiu wieczornym
                                                  • kendo Re: Krolewskie przedmioty z sarkofagu odnalezione 07.05.13, 13:08
                                                    cale szczescie,ze sie odnalazly,
                                                    byly w worku plastykowym porzucone...
                                                    niezastapione krolewskie insygnia czy jak to sie zwie
                                                  • kendo Re: Krolewskie przedmioty z sarkofagu odnalezione 14.05.13, 13:06
                                                    bylo to krola Erika XiV,ktory w Västerås w kosciele jest pochowany
                                                    syna Gustafa Vazy
                                                    o jego smierci zdania sa podzielone,
                                                    jedne zrodla podaja ,ze zostal otruty/inne ze sobie zycie odebral....
                                                  • pia.ed Re: Pakistanski lekarz dostal wyrok ... 07.05.13, 17:36
                                                    Dzis w Sydsvenskan jest tytul, ze chca "odebrac legitymacje lekarzowi z Malmö"
                                                    ale nie wiem czy chodzi o tego samego lekarza ...
                                                    Na Sydsvenskan nie mogę wejść, bo mnie blokuje, a Skånska dagbladet jeszcze o tym nie napisała.
                                                    Zaczyna mnie blokować także na Svenska dagbladetuncertain
                                                  • kendo Re: Pakistanski lekarz dostal wyrok ... 07.05.13, 18:35
                                                    masz skopiowalam Ci caly artykul Pia

Dömd läkare utreds

Malmö.
                                                    Malmöläkaren dömdes för att ha spionerat på flera kvinnors patientjournaler. Nu kan han förlora rätten att arbeta som läkare.
                                                    .

– Lagstiftningen är solklar. Har man inte patientkontakt har man inte med de här journalerna att göra, säger Lars Rahm, sektionschef på Socialstyrelsen.

Under 2010 loggade läkaren, då verksam vid en vårdcentral på Rosengård, in 177 gånger i 19 kvinnors journaler - trots att han inte var deras läkare.
                                                    Istället var han bekant eller släkt med de flesta kvinnorna eller deras anhöriga.
                                                    Brottsligt, slog Malmö tingsrätt fast i en dom i förra veckan. Läkaren förklarade själv att inloggningarna skett av misstag.
                                                    Det köpte inte tingsrätten som konstaterade att det kan ”uteslutas att misstag kan ligga bakom detta mönster av slagningar. Till detta kommer att de fem afghanska kvinnorna [som vittnat i rättegången] samstämmigt berättat att det finns en kultur bland vissa afghaner i Malmö att skvallra och att det finns en hederskultur enligt vilken man ska ha kontroll på ogifta kvinnor.”
                                                    Läkaren fick villkorlig dom för dataintrånget, men slapp böter eftersom han förlorade jobbet.
                                                    Domen hindrar dock inte läkaren från att arbeta vidare - än så länge.
                                                    Socialstyrelsen granskar just nu läkarens lämplighet. Utredningen kan leda till:
                                                    • Han förlorar sin legitimation.
                                                    • Han får fortsätta som läkare, men granskas extra noga under tre års tid.
                                                    Beslutet fattas av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

– Vi ska titta på praxis, hur man gjort vid liknande fall. Med tanke på domen har vi starka skäl att ifrågasätta hans lämplighet som läkare, säger Lars Rahm.
                                                    Vad läkaren gör idag vet Socialstyrelsen inte.
                                                    – Men som jag uppfattat det är han inte verksam inom Region Skåne. Men idag vet vi ju hur branschen ser ut. Han kan vara hyrläkare och det finns tjänstgöring i Danmark eller andra närliggande länder, säger Lars Rahm.
                                                    Kan han arbeta som läkare i andra länder om han förlorar sin legitimation?
                                                    – Det skulle vara svårt. Vi har ett tätt samarbete med övriga nordiska länder.

zastanawiaja sie nad werdyktem i jak potraktowac jego legitymacje lekarska,....
                                                  • pia.ed Re: Pakistanski lekarz dostal wyrok ... 07.05.13, 22:02
                                                    No to jak to jest ...on nie jest z Pakistanu tylko z Afganistanu ...
                                                    Informacje ze on jest Pakistańczykiem wzięłam z innego artykułu ...
                                                    ale nie ze szwedzkiej oficjalnej prasy.
                                                    Teraz podali WSZYSTKO.

NO I BARDZO SIE ZDZIWIŁAM, ZE JEGO PRZEWINIENIE JEST Z 2010 ROKU ...
                                                    A teraz dopiero wyrok???
                                                  • pia.ed Czym skorupka za mlodu nasiąknie ... 07.05.13, 23:55
                                                    900 dzieci wzięło udział ...

www.skanskan.se/article/20130507/ESLOV/130509526/1005/-/rekord-for-kalvinknatet-

FULTOFTA NATURCENTRUM

www.skanskan.se/webbtv/1218606851001/skanes-basta---fulltofta
                                                  • kendo Re: Czym skorupka za mlodu nasiąknie ... 08.05.13, 09:41
                                                    bardzo popieram takie akcje,
                                                    "praktyczne z pozytecznym"
                                                    tu tez maja takie akcje,
                                                    widzialam w ubieglym roku,
                                                    dzie wracajace z takiego biegu z wiszacymi orderami na szyjach,
                                                    bo przeciez takie maluchy sa spragnione zwyciestwa i odznaczenia
                                                  • kendo Re: Pakistanski lekarz dostal wyrok ... 08.05.13, 09:36
                                                    przeciez wiesz Pia,
                                                    jak pracuja biuralisci nawet w lawach sadowych nieraz sie ociagaja ,
                                                    pewnie wedlug nich nie bylo to naglace do wyznaczenia kary....
                                                  • pia.ed O afganskim lekarzu ... 08.05.13, 20:03
                                                    www.exponerat.info/socialstyrelsen-granskar-den-afghanske-lakarens-lamplighet/
                                                  • lusia_janusia Re: O afganskim lekarzu ... 09.05.13, 08:53
                                                    To teraz bedzie lekarz musial sie przekwalifikowac na inny zawod.
                                                    Ciekawe co bedzie robil?
                                                  • pia.ed Re: O afganskim lekarzu ... Znajdzie zajecie 09.05.13, 13:46
                                                    Bedzie za 2 000 sztuka podcinał napletki muzułmańskim chłopcom ...
                                                  • pia.ed Re: O afganskim lekarzu ... Poradzil sobie 09.05.13, 13:50
                                                    OTWORZYŁ WŁASNA FIRMĘ ...

No to zgadlam ... wink

"Enligt Ratsit driver han nu ett eget företag, Safi Hälsa & Vård AB".

Read more: www.exponerat.info/socialstyrelsen-granskar-den-afghanske-lakarens-lamplighet/#ixzz2SnMfwHyq

• lusia_janusia Re: O afganskim lekarzu ... Poradzil sobie 09.05.13, 14:12
                                                    A czy te praktyki nie byly zakazane w Szwecji?
                                                    tak gdzies slyszaslam na ktorychs wiadomosciach dawniej....

To musial dostac zezwolenie na otwarcie praktyki i co w niej bedzie
                                                    robil musial okreslic?.