pia.ed 21.04.14, 16:00 Trochę o zmianie stylu ubierania ... www.expressen.se/tv/program/kungligt-med-johan-t-/kungligt-med-johan-t--del-4/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lusia_janusia Re: Wiadomości z królewskiego dworu ... 21.04.14, 17:42 Pia, temat zawsze wdzieczny, i opowiedzial to troche chumorystycznie. Pi Victyori widac, ze zmienila styl ubierania, jak dostala inna stylistke. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wiadomości z królewskiego dworu ... 22.04.14, 00:16 Nie napisali tylko, czy ta sama stylistka doradziła jej te bardzo nieciekawe kreacje z ostatnich dwóch lat ... szczególnie tą, którą miała na sobie przyjmując gratulacje imieninowe przez zamkiem królewskim. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wiadomości z królewskiego dworu ... 22.04.14, 00:21 Pia, zobacz jak ubior zewnetrzy zmienia zupelnie osobe, i przyslowie sie sprawda... jak cie widza , tak cie pisza?... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wiadomości z królewskiego dworu ... 22.04.14, 00:32 Do któregoś ze strojów, w ktorych Victoria wyjątkowo dobrze wyglądała, doszła tez fryzura z rozpuszczonymi włosami i świetny makijaż ... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wiadomości z królewskiego dworu ... 22.04.14, 00:45 Pia, ogladalam dzisiejszy ten swiateczny program z palacu Haga, ale wydaje mi sie, ze te zdjecia juz pokazywali przy innych okazjach, a wypowiedzi ciotki Christyny wydawaly mi sie jakos malo entuzjastzczne, ...moze nie w tym doslownym znaczeniu..., ale tak lakonicznie mi to wygladalo. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wiadomości z królewskiego dworu ... 22.04.14, 01:06 Prawdę mowiac, to oglądałam wtedy ciekawy film i o tym programie z zapomniałam ... ale będzie jeszcze kilka powtórek ... a także można oglądać przez parę tygodni na "tv play" ... Wiele zdjęć z programu dostało się do prasy i już je oglądałyśmy. Natomiast jak z reklamy wynikało, w filmie pokazywano zdjęcie ślubne ojca i matki obecnego króla, a także zdjęcia czterech małych sióstr króla, bo wychowały się właśnie w Hagaslott. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wiadomości z królewskiego dworu ... 22.04.14, 09:05 Pia, wlasnie widzialam tylko migawki tych zdjec, bo cwiczylam na nowym programie w kompie, ale tez jak nie zapomne to postaram sie poogladac caly program. W jakis sposob jestem ciekawa ich zycia, ale Christina wypowiadala sie bardzo ostroznie na temat Victori i Daniela, ze mieszkaja w Haga. ...Takie odnioslam wrazenie... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wiadomości z królewskiego dworu ... 26.04.14, 12:30 Nadworny dziennikarz opowiada ... Zwroc uwage, kiedy zaczyna wspominac co zdarzylo sie przed laty - oczywiscie przy jego udziale - i mowi o rozpietej koszuli ... co by dzis nie przeszło ... Niestety dopiero potem sie zreflektowalam, ze mowi o sobie samym ... Bede musiała wrócić do tego fragmentu, bo to bylo na początku. Potem jest jeszcze inna scena: z zareczyn Victorii i Daniela Westing. Zwroc uwage, jak Daniel jest pulchny na twarzy, po za tym bez okularów. Ledwie podobny do "dzisiejszego" Daniela... No i okazuje sie, ze Madeleine z mężem i dzieckiem mieszka w apartamencie o powierzchni tylko 100 kw metrów ...Teraz rozumiem, ze jej goście muszą mieszkać w hotelu ... Właśnie w hotelu zostały zrobione ostatnie zdjęcia Estelle i Leonore, zrobione przez Victorie. www.expressen.se/tv/program/kungligt-med-johan-t-/kungligt-med-johan-t---del-5/ PS. Ten odcinek jest dość długi ... i mowi o bardzo wielu rzeczach. Będę musiala go posłuchać jeszcze raz. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wiadomości z królewskiego dworu ... 26.04.14, 17:25 Pia, to jest klasa ponad klase, nie wiem czy 100 m2 to jest malo dla Madlen. Dla mnie wydaje sie ta powierzchnia domkiem jednorodzinnym. Co do ubiorow, to dla takich ludzi jak oni musza byc zachowane pewne normy stroju, obyczaju, i bycia. Maja zatrudniony caly sztab ludzi od kazdej dziedziny, co ich stylizuja, pisza przemowienia, robia inrednich w komnatach palacowych. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wiadomości z królewskiego dworu ... 26.04.14, 19:07 Madeleine sie nie skarżyła na mala powierzchnie ... jak na Manhattan może jest to dużo, bo tam ceny za każdy metr kwadratowy sa niebosiężne, ale mam znajoma Polkę, samotna matkę dwojga dzieci, która mieszka w mieszkaniu kwaterunkowym właśnie na 100 kwm. To są trzy sypialnie, stołowy i kuchnia, co wg norm szwedzkich jest standardem, bo każde dziecko powinno mieć własny pokój ... matka/rodzice tez własny, a salon liczy się jako wspólna powierzchnia. Niańce do dziecka rodzice Leonore pewnie wynajęli osobne mieszkanie w pobliżu. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wiadomości z królewskiego dworu ... 26.04.14, 19:57 Wysłuchałam jeszcze raz nagrania ... Okazuje sie, ze młodzieniec z długimi blond włosami, w rozpiętej pod szyja koszulce, to ten poważnie dziś wyglądający dziennikarz! Przeprasza, ze krytykował Daniela za jego sportowy styl, kiedy sam tak wyglądał 10 lat temu. Mowi tez, ze w czerwcu będą trzy "święta" pod rzad ... Najpierw, 6 czerwca, święto narodowe Szwecji, potem 8 czerwca chrzciny Leonore, a 10 czerwca urodziny Madeleine (kończy 32 lata). Niemiecka prasa, jak zwykle zainteresowana szwedzką rodziną królewską podała sensacje, ze Victoria ma nieznaną, " tajną" siostrę ... Okazało sie, ze chodzi o panią minister która dostała podczas podróży w Afryce taki sam szal jak Victoria i wykrzyknęła: "Teraz wyglądamy jak siostry "... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Wiadomości z królewskiego dworu ... 26.04.14, 21:22 Pia, ale juz robia sensacje z prezentow. To 6.VI - chyba jest wolny dzien od pracy?, wlasnie sprawdzilam w kalendarzu wypada w piatek, Svensony beda znowu kupowac pelne wozki kielbas i bulek i uskuteczniac grylowanie. Zeby pogoda dopisala. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wiadomości z królewskiego dworu ... 26.04.14, 21:45 Od paru dopiero lat jest to dzień wolny od pracy ... najwyzej od 10 lat. Stworzono go zabierając jakieś kościelne święto, tzn drugi dzień tego święta ... jeśli się nie mylę. A dlaczego akurat "svensony" maja grilować? U mnie rekordy grilowania bija Arabowie ... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wiadomości z królewskiego dworu ... 26.04.14, 22:00 lusia_janusia napisała: > Pia, ale juz robia sensacje z prezentów. Jakich prezentów? Pewnie napisali to w damskiej prasie, której ja nie czytam ... Odpowiedz Link
kendo Re: 68 lat Krola 30.04.14, 16:40 www.expressen.se/nyheter/estelle-i-rampljuset-nar-morfar-kungen-firades/ Estelle,jak zwykle "skradla uwage na siebie" bardzo jest serdeczna dla publicznosci, usmiecha sie i wdziecznie macha raczka pozdrawialac ludzi,ktorzy wrecz oczekuja na jej gesty. www.expressen.se/nyheter/leonores-grattis-till-kung-carl-xvi-gustaf/ najmlodsza ksiezniczkka wnuczka mieszkajaca ameryce sle dziadkowi zyczenia urodzinowe z balonikiem... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 68 lat Krola 30.04.14, 16:57 *Kendo, slodkie sa takie male dzieciaki, Odpowiedz Link
kendo Re: 68 lat Krola 30.04.14, 17:04 *Lusia to zdjecie dwoch kuzynek jest w Aftanbladet musisz zjechac nizej do gratulacji wnuczkowych dla Krola Odpowiedz Link
kendo Re: 68 lat Krola 30.04.14, 17:41 slodziasta Estelle, jak bardzo sie robi do mamy Victorii podobna Odpowiedz Link
kendo Re: 68 lat Krola 30.04.14, 18:11 www.svd.se/nyheter/inrikes/grattis-kungen-68-ar_3513876.svd?sidan=1 w wielkim skrocie zycie Krola Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: 68 lat Krola 30.04.14, 19:05 *Kendo, ale zrobili mu kolaz zdjec. - no krolowi oczywiscie. Odpowiedz Link
kendo Re: 68 lat Krola 30.04.14, 19:38 powyciagali "starocie" bo jak sie nawet na swoje zdjecia patrzy z tamtych lat to wydaja sie inniejsze...czlowiek sie zadziwia,,ze np.wtedy tak moda byla i gonilo sie za ciuszkiem... Odpowiedz Link
kendo Re: ksiezniczki i ksiaze 01.05.14, 15:52 tworza nowa kolekcje mody www.expressen.se/mode/kungliga-modefajten-george-och-estelle/ i jak wiadomo, kazdy rodzic biegnie di sklepu by zakupic ubranko dla swej pociechy... Odpowiedz Link
pia.ed Ostatni w tym sezonie "Kungligt"... 05.05.14, 14:44 www.expressen.se/tv/program/kungligt-med-johan-t-/kungligt-med-johan-t---del-6/ Odpowiedz Link
kendo Re: Ostatni w tym sezonie "Kungligt"... 05.05.14, 15:36 bylo gadanie "nadwornego journalisty", co w swiecie krolewskim sie dzialo... Odpowiedz Link
kendo Re: Krolewskie festowanie w czerwcu 06.05.14, 10:43 www.aftonbladet.se/nyheter/article18827418.ab googel tlumacz Obchodzimy w czerwcu * Siostra króla Księżniczka Desiree zamienia 76 lat w dniu 2 czerwca. * Marianne Bernadotte obraca 90 w dniu 15 lipca, ale obchodzi się z wielkim święcie gali w Grand Hotelu w Sztokholmie w dniu 2 czerwca. * Święto Narodowe Szwecji w dniu 6 czerwca, rodzina królewska świętuje dzień na Skansen w Sztokholmie. * Chrzest księżniczki Leonor Lilian Maryja odbyła się 8 czerwca o godzinie 12:00 w kościele zamkowym w Drottningholm. * Tego samego dnia obchodzi Księżniczka Madeleine i Chris O'Neill papieru ślub ponieważ są małżeństwem od roku. * Księżniczka Madeleine zamienia 32 lat w dniu 10 czerwca. * Kuzyn The Royal Children Oscar Magnusson wypełnia 37 lat w dniu 20 czerwca. * Chris O'Neill obraca 40 w dniu 27 czerwca. * W czerwcu-lipcu oczekuje królewskie dzieci kuzyn Gustaw Magnusson i jego żona Vicky Andren zostać rodzicami po raz pierwszy. oj bedzie sie dzialo, gapiow przybedzie zwlaszcza na chrzciny Leonor coreczki Madeleine i Chris Odpowiedz Link
kendo Re: blogg o krolach 08.05.14, 16:44 joberg.blogg.se/ ciekawie napisany, nie tylko o krolach Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: blogg o krolach 08.05.14, 19:53 TV na pewno bedzie pokazywac dla mas.? Odpowiedz Link
kendo Re: blogg o krolach 09.05.14, 09:50 tez mysle Lusia, ze w Tv chociazby sam chcest pokaza Odpowiedz Link
slo-onko u nas dzisiaj taka wizyta 14.05.14, 10:31 wiadomosci.onet.pl/szczecin/dunska-para-ksiazeca-z-wizyta-w-szczecinie/fvvxe Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: u nas dzisiaj taka wizyta 14.05.14, 10:47 SLO, to mieli bogaty program w swojej wizycie. Ciekawe co jedli na sniadanie?. Na ulicach chyba nie bylo takich sensacji jak za dawnych czasow, kiedy to odwiedzali nas przyjaciele? obylo sie chyba tym razem bez wiwatow?.. Odpowiedz Link
slo-onko Re: u nas dzisiaj taka wizyta 14.05.14, 10:54 Lusiu nawet nie wiem czy się cos dzialo. mieli być w urzędzie maista,rzut beretem od mojej szkoły,ale nie miałam okazji wyjścia to i nie widziałam. myslalam,ze będą wizytować firme mojej corki,ktora to pracuje wlasnie w dunskiej firmie.okazalo się,ze szef firmy (Dunczyk) był tylko na konferencji prasowej. pewnie podadza cos w wiadomościach telewizyjnych to sobie obejrze. Odpowiedz Link
kendo Re: u nas dzisiaj taka wizyta 14.05.14, 11:51 ta para krolewska podoba mi sie, sa tacy "skromni", jak patrze na nich to widac,ze zgodne malzenstwo Odpowiedz Link
pia.ed Re: u nas dzisiaj taka wizyta 14.05.14, 13:34 Na razie on ma tytuł kronprins ... a królowa Margareta, ur.1940, nie myśli o zrzeczeniu się tronu. Mam nadzieje, ze młodzi zdążą wychować swoja czwórkę dzieci zanim spadną na nich obowiązki królewskie .. Nie było żadnej pompy w czasie ich wizyty, bo to wizyta robocza w celu nawiązania współpracy miedzy miedzy Danią i Polską. Odpowiedz Link
kendo Re: u nas dzisiaj taka wizyta 14.05.14, 15:34 tak pomyslalam,ze "wizyta robocza" im mniej ludzi bylo w to zamieszanych tym byli bezpieczniejsi, bezpieka zaoszczedzila na "obstawie" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: u nas dzisiaj taka wizyta 14.05.14, 16:21 *Pia, *Kendo, swoich vaktow osobistych tez mieli na pewno?- Odpowiedz Link
kendo Re: u nas dzisiaj taka wizyta 14.05.14, 17:01 zawsze maja, tak pomyslalam spontanicznie o krajowych bezpiekach... Odpowiedz Link
kendo Re: rola krolowej Sylvii 17.05.14, 12:17 Sylvia odwiedzila Holandie, www.dn.se/nyheter/sverige/dagarna-med-drottningen/ * Dottning Silvia przed piecem na Silviahemmet, ośrodek badawczy, który otworzył w Walentynki 1996, który miał duży wpływ na opiekę nad demencją w Szwecji.(na zdjeciu 8) * Silvia ciężko pracuje, aby umieścić na demencję na porządku dziennym. Ale powinien królewski serce pytanie, wpływa priorytety społeczeństwa? W poszukiwaniu odpowiedzi zapytal w sobota magazyn Amsterdamu i spotkał wpływowa królową. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: rola krolowej Sylvii 18.05.14, 10:06 Angazuje sie dlatego, ze jej matka cierpiala na te chorobe. Odpowiedz Link
kendo Re: rola krolowej Sylvii 18.05.14, 10:12 tak,bardzo caly Dwor cierpial z tego powodu... niech sie "udziela" moze wczesniej naukowcy wymnajda cos efektywnego by zatrzymac przebieg choroby" Odpowiedz Link
pia.ed Królowi zabrakło pieniedzy ... 19.05.14, 14:04 Za dużo wydatków na przyjęcia i ślub miał w zeszłym roku ... Przecież same uroczystości ślubne księżniczki Madeleine trwały trzy dni. .www.aftonbladet.se/nyheter/article18911580.ab Odpowiedz Link
pia.ed Re: Królowi zabrakło pieniedzy ... 19.05.14, 22:26 www.kristianstadsbladet.se/inrikes/article2160380/Hovet-blir-oppnare-om-ekonomin.html Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Królowi zabrakło pieniedzy ... 19.05.14, 22:45 *Pia, to juz najwyzszy czas zeby i krol nauczyl sie zyc oszczednie, tak jak robia to inni. Takie jest moje zdanie. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Królowi zabrakło pieniedzy ... 19.05.14, 22:55 Nie musi mieć sześciu samochodów-weteranow w swoim garażu, może sprzedać kilka z nich, i już ma parę milionów koron "na drobne wydatki" ... Zreszta ma posiadłości ziemskie z ktorych ma dochody, juz nie mowiac o akcjach, ktore dzięki dobrym doradcom, na ktorych nie stac przeciętnego człowieka ... dają mu następne miliony. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Królowi zabrakło pieniedzy ... 19.05.14, 23:59 *Pia, wlasnie o to chodzi, ale tego nie pisza jawie, tylko czasem cos nieopatrznie wycieknie na wierzch. Podejrzewam ze dzieci maja rowniez podobne oszczednosci, i to nie tylko w naszych bankach, dla zabezpieczenia?.... Odpowiedz Link
kendo Re: Królowi zabrakło pieniedzy ... 20.05.14, 09:02 *Pia, za weteran samochud nic sie nie placi.... wiec to co posiada,ma "za darmo" a zysk ewentualny bedzie jezeli sprzeda weterana... samochod musi byc stary 30 lat by "zasluzyc na miano weteran samochod" wlasnie, nie rozumie czemu "zebrze o wiecej" ma "zapasy finansowe" wiec niech czerpie z nich... dzieci tez mogli dolozyc sie do uroczystosci weselnych,jak robia ich "normalni rowiesnicy" Odpowiedz Link
kendo Re: na Hiszpanskim dworze - abdykacja 02.06.14, 11:09 www.expressen.se/nyheter/spanska-kungen-juan-carlos-abdikerar/ 76 -szescio letni Juan Carlos hiszpanski Krol abtykuje z tronu, rzadzil 39 lat,ostanie jego rzady byly za bardzo skandaliczne,podzielily kraj na "dwie grupy" jego "nastepca" syn Ksiaze Felipe Niech zyje nowy krol, Odpowiedz Link
kendo Re: na Hiszpanskim dworze - abdykacja 02.06.14, 11:34 www.expressen.se/nyheter/dokument/tronen-gungar-under-spaniens-juan-carlos/ Juan Carlos I. 74, officer i Hiszpanski Krol od listopada1975, zonaty z grekiska Sofia od 1962. Sofia. 73, Ksizniczka av Grekland i Danmark,Hiszpanska ksiezniczka . Felipe. 44, spansk ksiaze,zonaty z g Letizia, 39, ojciec dla Leonor, 6, i Sofia, 5. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: na Hiszpanskim dworze - abdykacja 02.06.14, 12:21 *Pia, *Kendo, sa powiazania rodzinne ze Szwedzkim dworem., bo Carolka ojca siostra to byla krolowa Dani i jej corka wlasnie w Hiszpani wyszla za maz. O ile mnie nie zawodzi pamiec. Odpowiedz Link
pia.ed Re: na Hiszpanskim dworze - abdykacja 02.06.14, 13:14 Ja tez pamiętam, tylko trochę inaczej ... i wcale nie jestem pewna mojego rozumowania. To córka dawnej królowej duńskiej wyszła za mąż w Grecji, a dopiero jej wnuczka została zona hiszpańskiego króla ... stad ma tytuły księżniczki duńskiej i greckiej. A TUTAJ JEST ARTYKUŁ NAPISANY PRZEZ KRÓLEWSKIEGO DZIENNIKARZA ... NAPRAWDE WARTY PRZECZYTANIA W CALOSCI. Pisze, ze nadszedl czas na zmiany na tronach w Europie, co zapoczątkowała Belgia i Holandia. "Następni w kolejce" to królowa Danii, Margareta i szwedzki król Carl Gustav który jednak nie myśli o abdykacji ... www.expressen.se/kronikorer/johan-t-lindwall/detta-satter-press-pa-andra-regenter/ lusia_janusia napisała: > bo Carolka ojca siostra to byla krolowa Dani i jej corka wlasnie w Hiszpani > wyszla za maz. O ile mnie nie zawodzi pamiec. Odpowiedz Link
pia.ed Czyzby nowy krolewski blogier? 02.06.14, 13:26 Jego poprzedniczka jest na urlopie macierzyńskim ... bloggar.aftonbladet.se/kungligt/2014/06/juan-carlos-av-spanien-abdikerar/ Odpowiedz Link
kendo Re: na Hiszpanskim dworze - abdykacja 02.06.14, 14:31 *Pia, no przeczytalam caly artykul. w skrocie wymienil krolow/krolowa co abdykowali;Holandia - Krolowa Beatrix-obecnie ksiezniczka,jako pierwsza oddala tron dla syna Willem-Alexande /Belgia - Albert II, mysle,ze Gustav jeszcze nie abdykuje, czuje sie dobrze, nic o jego "zdrowotnych niedomaganiach " nie wspominali, wiec z 10 lat jeszcze na tronie "posiedzi" choc mysle,ze te ostanie 5 lat,bedzie wiecej Victoria "obowiazkow panstwowych przejmowala".... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: na Hiszpanskim dworze - abdykacja 02.06.14, 19:51 *Pia, *Kendo, tez mi sie wydaje xe tronu tak szybko nie opusci, chyba Victyoria jeszcze sie tzx i nie spieszy aby objac tron, bo ma troche spokojniej zeby wychowac Estelle. Odpowiedz Link
pia.ed Re: na Hiszpanskim dworze - abdykacja 02.06.14, 21:09 kendo napisała: > myślę,ze Gustav jeszcze nie abdykuje, czuje sie dobrze, nic o jego "zdrowotnych niedomaganiach " nie wspominali, wiec z 10 lat jeszcze na tronie "posiedzi" Tu nie chodzi o zdrowie ... W szwedzkiej dlugo żyjącej rodzinie królewskiej opuszcza sie tron dopiero po śmierci ... czyli Carl Gustav ma przed soba jeszcze 25 lat panowania ... Chyba właśnie w tym artykule napisano, ze szwedzki król zapytany czy nie pójdzie w ślady dworu holenderskiego i belgijskiego, tylko parsknął ze złości ... . Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: na Hiszpanskim dworze - abdykacja 02.06.14, 21:47 *Pia, to podobne do niego, nie powie wiecej niz mu kazano. Odpowiedz Link
kendo Re: na Hiszpanskim dworze - abdykacja 03.06.14, 08:24 ih,hiiiiiiiiiii, wrozysz Pia Krolowi dlugie zycie w zdrowiu, niech mu tam bedzie,niech na tronie jak najdluzej bedzie w zdrowiu intelektualnym i "!trzezwosci umyslu" chociaz nigdy nie wiadomo "co na koga czeka" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: na Hiszpanskim dworze - abdykacja 03.06.14, 09:43 On sam jakos nie ma okreslonego terminu, kiedy by chcial odejsc. Albo po prostu nie podaje do publicznej wiadomosci. Odpowiedz Link
pia.ed Re: na Hiszpanskim dworze - abdykacja 03.06.14, 10:35 lusia_janusia napisała: > On sam jakos nie ma okreslonego terminu, kiedy by chcial odejsc. > Albo po prostu nie podaje do publicznej wiadomosci. A dlaczego miałby mieć jakiś "określony termin" ??? Królowie na szwedzkim tronie nie abdykują ... taka jest tradycja. Odpowiedz Link
pia.ed Madeleine, Chris i Leonore juz w Szwecji 03.06.14, 10:37 www.aftonbladet.se/nyheter/article18992868.ab Przylecieli z lotniska Newark pod Nowym Jorkiem o siódmej rano. Odpowiedz Link
kendo Re: Madeleine, Chris i Leonore juz w Szwecji 03.06.14, 10:49 *Pia identyczny link zamiescilam wczesniej tu forum.gazeta.pl/forum/w,11086,146698577,151311047,Re_Pierwsze_odwiedziny_Leonore_w_Szwecji.html Odpowiedz Link
kendo Re:szwedzkie ksiazniczki 03.06.14, 14:08 web.comhem.se/anetteskungar1/birgitta.htm siostra Krola,i jedyna ksiezniczka co wyszla za ksiecia Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen 1932 kungligamodebloggen.svenskdam.se/prinsessan-birgitta/ pl.wikipedia.org/wiki/Brygida_%28ksi%C4%99%C5%BCniczka_Szwecji%29******************* Prinssesa Margareta www.google.se/search?q=prinsessa+Margareta+1934&client=firefox-a&hs=gxo&rls=org.mozilla:sv-SE:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=XLaNU5mpM-7CygP614DIDQ&ved=0CEAQsAQ&biw=1600&bih=786 najstarsza siostra pl.wikipedia.org/wiki/Margaretha_%28ksi%C4%99%C5%BCniczka_Szwecji%29 *********************************** ksiezniczka Desiree,trzecia corka Krola Gustawa Adolfa pl.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9sir%C3%A9e_%28ksi%C4%99%C5%BCniczka_Szwecji%29 ******************************* Prinsessa Christina sv.wikipedia.org/wiki/Prinsessan_Christina,_fru_Magnuson , po szwedzku wiecej informacji... pl.wikipedia.org/wiki/Christina_%28ksi%C4%99%C5%BCniczka_Szwecji%29 mase zdjeci www.google.se/search?q=prinsessa+Christina+1943&client=firefox-a&hs=k9o&rls=org.mozilla:sv-SE:official&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=SLmNU9_BMMKZyAPGpIC4Dg&ved=0CD4QsAQ&biw=1600&bih=786 ciekawa historia do poczytania johanoberg.wordpress.com/ Odpowiedz Link
kendo Re:blog krolewski 03.06.14, 14:33 kungahuset.bloggplatsen.se/ Pia, kiedys chyba to linkowalas? czy inny blog krolewski? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:blog krolewski 03.06.14, 15:17 *>Ale fajny blog, mozna zadawac pytania, zeby sie dowiedziec, no, co jedli na obiad? hhhiiii............... Odpowiedz Link
kendo Re:blog krolewski 03.06.14, 15:51 cos TY?? nie doczytalam sie, chyba wtedy pancio ze sklepu wrocilo i szlam zobaczyc co kupil, niemal nie usnelam przy kompie ogladajac maluchow zdjecia ide na fotel moze sie zdzemne,bo pojadla/popila... Odpowiedz Link
pia.ed Blog krolewski ... 03.06.14, 20:42 Ten do ktorego kiedys podalam link, to byl nie ten blogg, w kazdym razie inaczej wtedy wyglądał ... Blogerka urodziła dziecko 2 tygodnie po Madeleine, i zapowiedziała, ze ktos inny bedzie tam pisal. Znalazłam zdjęcie ojca i matki króla Carl Gustav den XVI ... kendo napisała: > kungahuset.bloggplatsen.se/ > Pia, > kiedys chyba to linkowalas? czy inny blog krolewski? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Blog krolewski ... 03.06.14, 20:59 *Pia, mase do ogladania w tym linku, co wieczor po pare filmikow mozna zaliczac. Odpowiedz Link
kendo Re: Blog krolewski ... 04.06.14, 09:40 moze wlasnie "nowa blogerak" zmienila cala szate wygladu Bloga?? szukalam Tego zapodanego linka i nie znalazlam.. pia.ed napisała: > Ten do ktorego kiedys podalam link, to byl nie ten blogg, > w kazdym razie inaczej wtedy wyglądał ... > > Blogerka urodziła dziecko 2 tygodnie po Madeleine, i zapowiedziała, > ze ktos inny bedzie tam pisal. > > > > > Znalazłam zdjęcie ojca i matki króla Carl Gustav den XVI ... > > > kendo napisała: > > > kungahuset.bloggplatsen.se/ > > Pia, > > kiedys chyba to linkowalas? czy inny blog krolewski? Odpowiedz Link
pia.ed To jest prawdziwy blog krolewski ... 03.06.14, 20:50 Tylko ze na nim zieje w tej chwili pustka bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/ > kungahuset.bloggplatsen.se/ Odpowiedz Link
kendo Re: linki do prawdziwego blog krolewski ... 04.06.14, 09:44 dzieki Pia, wlasnie znalazlas ten pierwszy blog, ten drugi link wczoraj tez natrafilam i zamiescilam. pia.ed napisała: > Tylko ze na nim zieje w tej chwili pustka > > bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/ > > > > kungahuset.bloggplatsen.se/ > Odpowiedz Link
pia.ed Hovbloggen w "Aftonbladet" ... 04.06.14, 12:28 Dzis pojawiła się nareszcie informacja, ze w Monaco będzie potomek!!! bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/ Odpowiedz Link
kendo Re: Hovbloggen w "Aftonbladet" ... 04.06.14, 13:06 pia.ed napisała: > Dzis pojawiła się nareszcie informacja, ze w Monaco będzie potomek!!! > > bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/ fajna wiadomosci dla mieszkancow, tez czytalam ploteczki o tej parze, ze wiecznie sie klocna nawet bedac na slubie Victorii Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Hovbloggen w "Aftonbladet" ... 04.06.14, 14:17 *Pia, *Kendo, jestescie na biezaco ze wszystkim, tego nie czytalam, ze sie kloca. Ale to dobra wiadomosc, ze wycekiwany nowy monarcha ma sie urodzic. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Hovbloggen w "Aftonbladet" ... 04.06.14, 14:36 Na temat kłótni nigdy nic nie slyszalam ... moze jakiś Damtidning o tym pisał, a takich nie kupuje ... Natomiast prasa czesto podkreśla, ze młoda zona ksiecia Monaco jest zawsze smutna ... a href="bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/" target="_blank" rel="nofollow">bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/</a> > fajna wiadomosci dla mieszkancow, > tez czytalam ploteczki o tej parze, > ze wiecznie sie klocna nawet bedac na slubie Victorii Odpowiedz Link
pia.ed Nowa karoca królowej Elżbiety II ... 04.06.14, 23:43 W karecie, którą jechała ulicami Londynu, umieszczono fragmenty jabłoni Izaaka Newtona, która pomogła mu sformułować prawo powszechnego ciążenia. Jest fragment sań polarnika Roberta Scotta i baraku z Blechley Park, gdzie złamano kod Enigmy. Królewski pojazd jest połączeniem nowej technologii z tradycją. Kareta ma na przykład akumulator i elektryczne, kuloodporne szyby. Jej pozłacane klamki ozdobione są 24 diamentami i 130 szafirami. Wykonano je w Nowej Zelandii. Jak każdy tego typu pojazd, tak i karoca potrzebuje odpowiedniego napędu. W tym przypadku jest nim 6 rasowych, niemechanicznych koni. Zależało mi na tym, aby symbolizowała 1000 lat historii Korony i jej powiązanie ze Wspólnotą Brytyjską - mówi twórca karocy Australijczyk Jim Frecklington. Nie omieszkał też umieścić w projekcie śrubki z legendarnego Spitfire'a, który uczestniczył w Bitwie o Anglię i kuli spod Waterloo, gdzie brytyjskie wojska pokonały armię Napoleona. W podgrzewanej kabinie królowa Elżbieta II siedzieć będzie na kawałku Głazu Przeznaczenia, o który przez stulecia walczyły angielskie i szkockie armie. www.rmf24.pl/ciekawostki/news-krolowa-ma-nowa-karoce,nId,1437293 Odpowiedz Link
slo-onko Re: Nowa karoca królowej Elżbiety II ... 05.06.14, 07:28 aaaaaaaale cudowności. ozlocona,ale ze smakiem,iscie królewski kunszt. w domku sobie odtworzę na glos,poslucham,popatrze,pociesze oko,ale nie będę zalwoac,ze nie jestem krolowa Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Nowa karoca królowej Elżbiety II ... 05.06.14, 08:03 Ale przepych, i wszystko sie zmiescilo razem z krolowa w owej karecie, Ciekawe jak sie ona czuje, jak ludzie ja witaja na ulicach, a ona musi im pomachac reka. Bo to juz jako rodzynek i ozdoba kraju, bo rzadzi nie ona tylko parlament- Odpowiedz Link
kendo Re: Felipe VI obejmuje tron w Hiszpanii 19.06.14, 10:37 www.aftonbladet.se/nyheter/article19084780.ab Felipe VI, 46,obejmoje dzis tron tata Juan Carlos I abdykowal wczoraj Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Felipe VI obejmuje tron w Hiszpanii 19.06.14, 14:52 To Hiszpanie maja wielka uroczystosc. Bedzie na pewno transmisja w TV. Odpowiedz Link
kendo Re: Felipe VI obejmuje tron w Hiszpanii 19.06.14, 15:02 *Lusia rano juz byla nawet Express transmitowal, siostra jedna nie byla,poniewaz razem z tata abtykowanym sa zamieszani w jakies finansowe przekrety,a sam abdykowany w nielegalne polowanie na slonie, no i schorowany tez juz jest,wiec ustapil miejsce synowi... Odpowiedz Link
kendo Re: Felipe VI obejmuje tron w Hiszpanii 20.06.14, 09:07 po wczorajszej koronacji syna hiszpanskiego na krorla, jego wysokosci zona Letizia stala sie nagle "dyktatorka mody" przyznam,ze ldanie/gustownie byla ubrana, nawet swe coreczki gustownie ubrala. www.expressen.se/mode/letizia---spaniens-nya-modedrottning/ mozna rowniez zauwazyc, ze ma zadnej bizuteri na sobie nawet palcach zadnych pierscionkow piers zdobi tylko "krolewska kokardka z medalionem" Krol ma obraczke na palcu Odpowiedz Link
kendo Re: nastepca tronu Monaco 23.06.14, 19:57 www.expressen.se/mode/charlene-av-monaco-i-vitt-som-visar-magen/ Charlene av Monako oczekuje na następcy tronu, jej elegancki styl - widac jak promienieje ze szczęścia. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: nastepca tronu Monaco 23.06.14, 22:16 Przyjemna para jak sie na nich patrzy, ale on do nie to moglby sie troche odchudzic, tak ja uwazam?. Odpowiedz Link
kendo Re: nastepca tronu Monaco 24.06.14, 10:58 zdaje sie bylo ta na slubie Victori, pras wzmianke dala,ze ta para krolewska publicznie sie klucila... plotka-plotka cos musi jednak byc,bo na zdjeciach sa" razem ale osobno" nie widac takiej przyjazni w oczach jak u Victori-Daniel/Madeleine-Chris Odpowiedz Link
kendo Re: ksiezniczka Estelle z Mama Victoria 18.12.14, 21:46 wybieraja choinke swiateczna slicznie mala wyglada www.expressen.se/mode/prinsessan-estelle-fixar-gran-i-rod-kappa/ Odpowiedz Link
kendo Re: wczoraj Sylvia 71 latnie urodziny obchodzila 24.12.14, 13:34 www.expressen.se/nyheter/kungabarnens-firande-av-drottning-silvia/ wraz z dziecmi i przyjaciolmi, wczoraj swietowala Sylvia sew urodziny, dzis z najblizszymi spedza Swieta Wigilijne Odpowiedz Link
pia.ed Ksiezniczka Madeleine i jej rodzina 24.12.14, 21:34 W wywiadzie telewizyjnym ksiezniczka Madeleine potwierdzila, ze niedlugo przenosi sie do Europy ... takie pogloski byly juz na jesieni. Typuje sie, ze para przeniesie sie do Londynu, bo tam mieszka tesciowa Madeleine, i tam wychowal sie maz. W samym Londynie nie beda mieszkac ... tylko pewnie kupia posiadlosc w poblizu, ze wzgledu na dzieci. A Madeleine bedzie spedzac duzo czasu w Sztokholmie gdzie ma mieszkanie. Odpowiedz Link
pia.ed "Wracamy do domu" ... 25.12.14, 01:35 www.svt.se/nyheter/sverige/prinsessan-vi-flyttar-hem-igen Odpowiedz Link
kendo Re: "Wracamy do domu" ... 25.12.14, 10:05 wczoraj w Expressen czytalam, ze planuja powrot, mysle, ze czula sie tam osamotniona, nie mogla sobie "dobrac odpowiedniego towarzystwa z asocjacji" czy jak to sie zwie z wyzszych sfer, mysle,ze dobrze robia, w Europie lepiej beda sie czuc i zawsze blizej rodziny... Odpowiedz Link
pia.ed Re: "Wracamy do domu" ... 25.12.14, 11:49 Taka swiatowa kobieta jak Madeleine wszedzie czuje sie dobrze. Nowy Jork byl jej drugim domem, i tam tez mogla znalezc odpowiednie towarzystwo ... Wydaje mi sie, ze najbardziej chodzilo o to by dzieci mialy blizej dziadka i babci ... i kuzynow. Szkolne przyjaciolki Madeleine tez maja dzieci - bliskosc Szwecji ma wiec wielkie znaczenie. Kiedy urodzi sie drugie dziecko, Madeleine bedzie mogla mieszkac w Sztokholmie, a Chris bez najmniejszego problemu dojezdzac do niej na weekendy. Odpowiedz Link
pia.ed Re: "Wracamy do domu" ... juz w Sztokholmie? 31.12.14, 21:04 www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20097156.ab Madeleine z mezem i dzieckim jest juz w Sztokholmie, ktore to miasto bedzie" baza" rodziny, w kazdym razie czasowo. Ich mieszkanie w Nowym Jorku jest oproznione i od 1 stycznia 2015 r.czekac bedzie na nowego lokatora. Odpowiedz Link
kendo Re: "Wracamy do domu" ... juz w Sztokholmie? 31.12.14, 21:12 pia.ed napisała: > www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article20097156.ab > > Madeleine z mezem i dzieckim jest juz w Sztokholmie, ktore to miasto bedzie" b > aza" rodziny, w kazdym razie czasowo. > Ich mieszkanie w Nowym Jorku jest oproznione i od 1 stycznia 2015 r.czekac bedz > ie na nowego lokatora. mieszkanie w NY maja wypozyczyc innym, www.aftonbladet.se/nyheter/article20096251.ab za 61 tys.koron na miesiac, www.aftonbladet.se/nyheter/article20096759.ab a obecnie nie maja paniki by szukac nowego lokum , mysle,ze dopiero po urodzeniu drugiego dziecka zdecyduja gdzie maja sie "ulokowac" Odpowiedz Link
pia.ed Re: "Wracamy do domu" ... juz w Sztokholmie? 31.12.14, 21:33 Cos mi sie te informacje z Aftonbladet kupy nie trzymaja ... Skoro to byl "hyreslägenhet" czyli "mieszkanie czynszowe", to po prostu oddali wlascicielowi budynku lokal w ktorym mieszkali i teraz on to mieszkanie bedzie wynajmowal nastepnemu lokatorowi, a nie oni ... kendo napisala: > mieszkanie w NY maja wypozyczyc innym, > www.aftonbladet.se/nyheter/article20096251.ab > za 61 tys.koron na miesiac, > Odpowiedz Link
kendo Re: "Wracamy do domu" ... juz w Sztokholmie? 31.12.14, 22:07 *Pia nie pamietam,jak bylo z tym mieszkaniem, wiem ze remontowali go wedlug swego gustu w same extra "widzimisie ksiezniczki" trzeba by bylo sie wroci do tylu i sprawdzic,czy nie kupili go.. zaraz poszukam Odpowiedz Link
kendo Re: " do domu" ... juz w Sztokholmie?hyra nia w NY 31.12.14, 22:21 *Pia tu pisalysmy o nowym mieszkaniu-apartamencie Madeleine i Chrisa na mahatanie, jednak go kupili,dobrze pamietalam to watek Madeleine i Chris beda mieli dziscko ,czy jak ten watek brzmial?? forum.gazeta.pl/forum/w,11086,146698577,149628980,nowe_mieszkanko_dla_ksiezniczki.html Odpowiedz Link
kendo Re: rodzenstwo krolewskie 01.01.15, 10:25 www.expressen.se/nyheter/dokument/prinsessan-christina-trivs-bast-utan-titel/ najmlodsza z siostr Krola, ksiezniczka Christina stoi najblizej w relacjach siostrzanych dla Krola, Odpowiedz Link
pia.ed " Do domu" ... juz w Sztokholmie 01.01.15, 11:37 Kendo ... wlasnie dlatego napisalam, ze informacje z Aftonbldet sa dziwne i sprzeczne ze soba ... Tez pamietalam, ze mieszkanie bylo kupione bo planowali, ze w Nowym Jorku zostana na stale ... bogaci ludzie swoje mieszkania na Manhatanie kupuja, bo ich na to stac. Inna sprawa, ze ich mieszkanie wcale mi sie nie podoba ... szczegolnie kuchnia, ktora jest ciasna i ma gazowa kuchenke!!! Szafki wygladaja jakby mialy wiele lat na karku ... Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill har lämnat sin hyreslägenhet i New York. De har för avsikt att hitta ett nytt boende i Europa. A ile czasu pomieszkali w tym nowym mieszkaniu??? Kupili go niedlugo przed urodzeniem pierwszego dziecka a dziecko nie ma jeszcze roku ... > tu pisalysmy o nowym mieszkaniu-apartamencie Madeleine i Chrisa na mahatanie, > jednak go kupili ,dobrze pamietalam Odpowiedz Link
pia.ed Krolewskie oficjalne pozdrowienia noworoczne 02.01.15, 11:57 www.msn.com/sv-se/noje/nyheter/kungafamiljens-egen-ny%c3%a5rsh%c3%a4lsning/ar-BBhmVpq?ocid=AARDHP Obiecuja takze, ze wkrotce pokaza prywatne zdjecia z minionego 2014 roku ... Odpowiedz Link
kendo Re: skandal na angielkim dworze 03.01.15, 10:49 www.expressen.se/nyheter/brittiska-kungahuset-skakas-av-sexskandal/ alez skandal, moze cos w tym prawdy jest, posadzaja,ze mial seksuane kontakty z nieletnimi dziewczynami w ameryce ale przytyl sobie...a ma takie warunki by dbac o swoj wizerunek... Odpowiedz Link
kendo Re: para Krolewska na znaczku 12.01.15, 20:09 www.expressen.se/nyheter/kungen-och-silvia-pa-helt-nya-frimarken/ w czwartek zostana w obieg puszczone nowe znaczki z para krolewska Kung Carl Gustaf i Silvia pozowali do zdjec na zamku, utalentowanej fotografce,tego samego dnia wystawia swe fotografie,Anna-Lena Ahlströms "Korlestwo" zadowolone z rezultatu swych twarzy na znaczkach tez mi sie podoba, sa bardzo naturalni Odpowiedz Link
pia.ed Para krolewska na znaczku 12.01.15, 21:33 Duzo zalezy od fotografa, ale jeszcze wiecej od grawera ... Ten moze portret calkiem spaskudzic jesli nie jest swietnym fachowcem. Fotografowac w kilkudziesieciu ujecjach, wybrac najlepsze zdjecie, a potem poddac fotoshopowi nie jest takie trudne ... Natomiast sporzadzic porteret z malutkich wygrawerowanych kreseczek musi byc bardzo ciezkie i pracochlonne. Ale moze jednak jest teraz inna technika??? Odpowiedz Link
kendo Re: Para krolewska na znaczku 13.01.15, 15:40 pamietam robil to polski grawer (Slominiski??????nie pamietam nazwiska ,mieszkajacy w Stockholmie Odpowiedz Link
pia.ed Re: Para krolewska na znaczku 13.01.15, 20:30 Tez chcialam o nim napisac ... ale pamietalam tyle co Ty ... jakas litera sie nie zgadzala i nie moglam go znalezc na Google. Sprobuje jeszcze raz, bo wlasnie przyszlo mi do glowy szukac pod svenska frimärken 1973 - 1976 ... Jesienia 1973 zmarl stary krol, dziadek obecnego i tego samego dnia Carl Gustav XVI objal tron. Odpowiedz Link
pia.ed Zareczyny na znaczku ... 1976 13.01.15, 21:09 Zareczynowy znaczek wydano w dniu slubu mlodej pary, 19 czerwca 1976 roku. Wlasnie ten znaczek pamietalam najlepiej ... Informacji o grawerze nie bede juz szukac. tiny.pl/qz7zg Odpowiedz Link
kendo Re: Zareczyny na znaczku ... 1976 14.01.15, 10:32 www.google.se/search?q=Frim%C3%A4rken+med+Silvia+och+Carl+Gustaf+1976&biw=1093&bih=520&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=K3i1VOWFAYPOyQOdioH4Cg&ved=0CB8QsAQ#imgdii=_&imgrc=ojM1ijzXYr3I0M%253A%3B-Z9AZtklJOFFPM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.facitstamps.se%252Fshop%252F9690%252Fart90%252F1856895%252F1856895-origpic-a3bd1e.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.facitstamps.se%252Fsv%252Ferbjudanden%252Fsvenska-kungafrimarken.html%3B466%3B485 tu mozna wszystkie znaczki obejzec,jakie zostaly wydane mialas na mysli ten znaczek?? z cala rodzina ,dzieci w wieku szkolnym , , * Odpowiedz Link
kendo Re:Czeslaw Slania 14.01.15, 10:36 www.youtube.com/watch?v=72LYFFfuWkE , wymienieni sa dwa rytowniki, znalazlam,tego o ktorym myslalam. www.legitymizm.org/multimedia-dks-czeslaw-slania Odpowiedz Link
pia.ed Re:Czeslaw Slania 14.01.15, 13:04 Obudzilam sie w srodku nocy i "uslyszalam" niewyrazne Czeslaw Slonia ... Weszlam, juz w dzien, na Google.se i mimo troche blednego wpisu natychmiast wyskoczyla mi wiadomosc o jego smierci z Dagens Nyheter w marcu 2005 roku. Pracowal dla Poczty Szwedzkiej od 1959. Stworzyl ponad 1 000 znaczkow, a jego ostatni znaczek ukazal sie miesiac przed jego smiercia. Zyl 83 lata. Weszlam na Forum i okazalo sie, ze go znalazlas przede mna!!! www.dn.se/kultur-noje/frimarksgravor-czeslaw-slania-ar-dod/ Odpowiedz Link
kendo Re:Czeslaw Slania 14.01.15, 15:46 czesto o nim sie czytalo. tu wzmianka o jego wybitnosci i odznaczeniu: ..Za działalność artystyczną Czesław Słania otrzymał najwyższe tytuły i odznaczenia państwowe m.in. Order Kapituły Rycerskiej nadany przez królową Danii Małgorzatę II, Krzyż Komandorski Orderu Zasługi Rzeczypospolitej Polskiej nadany przez Prezydenta RP oraz Order św. Grzegorza przyznany przez papieża Jana Pawła II. Od 1972 r. Czesław Słania szczycił się mianem Nadwornego Rytownika króla Szwecji Gustawa VI Adolfa. www.mkidn.gov.pl/pages/posts/powrot_do_kraju_spuscizny_artystycznej_po_czeslawie_slani-77.php tu pod koniec strony, ostani znaczek przed jego smiercia, wydany w szwcji ,o nominale 50kr, www.slania.nu/misc/polska/Ku_pamieci.htm znaczek sliczny Odpowiedz Link
kendo Re:znowu plotka czy prawda o dziecku 12.02.15, 14:01 www.expressen.se/noje/henemark-funderar-pa-att-lamna-sverige/ z krolem, nastepna afera z Camila ,ze ma wspolne dziecko z krolem,ktore jest w internacie w szwajcari, na razie nik z "dworu" sie nie wypowiedzial na ten temat.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:znowu plotka czy prawda o dziecku 12.02.15, 14:05 W kazdej protce jest odrobina prawdy, lub dziennikarze chca sciagnac wieksza poczytnosc gazety, Ale skoro odmawia wszelkich interviu, to...na zlodzieju czapka gore... chce opuscic Szwecje?.... Odpowiedz Link
kendo Re:znowu plotka czy prawda o dziecku 12.02.15, 14:22 zalila sie Camila i polecala kazdemu zagooglac imie rzekomego syna..Marley Henemark jakos nie mam ochoty s"sprawdzac" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:znowu plotka czy prawda o dziecku 12.02.15, 14:31 *Kendo, jakos takie plotki nie wywieraja na mnie najmniejszego wrazenia. Prominienci sie nujdza i organizuja sobie spotkania, a co na nich robi, i jak to pozniej z tego sa tego rodzaju plotki. Odpowiedz Link
kendo Re:znowu plotka czy prawda o dziecku 12.02.15, 14:35 lusia_janusia napisała: > *Kendo, jakos takie plotki nie wywieraja na mnie najmniejszego > wrazenia. Prominienci sie nujdza i organizuja sobie spotkania, a co na nich > robi, i jak to pozniej z tego sa tego rodzaju plotki. masz racje, Krol powie znowu w wywiadzie. -.. przewracamy nastepna kartke w ksiazce.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:znowu plotka czy prawda o dziecku 12.02.15, 14:37 *Kendo, wlasnie, tak to lekko po nim splywaja te rozne pomowienia, ale co ma zrobic, jak chyba sobie zdaje sprawe jak jest naprawde. Nabilysmy sobie 2x guzy netowe. Odpowiedz Link
pia.ed Znowu plotka czy prawda o dziecku 12.02.15, 14:39 Kup najnowszy numer Hänt i veckan to sie dowiesz, ze ta piosenkarka nigdy nie rodzila, w zwiazku z tym dzieci nie ma ... Chlopiec w internacie w Szwarcarii ma imie i nazwisko slynnego czarnego amerykanskiego piosenkarza. Skad sie wiec te wiesci wzialy nikt nie wie. Czytalam to we wtorek w poczekalni u dentysty, bo nawet nie patrze na oszukancze tytuly "szmatlawcow" na afiszach reklamowych przed sklepami ... Camilla sama opowiedziala i zazyczyla sobie, aby nareszcie "przewrocono strone w gazecie" jak to sie wyrazil krol - pytany o swoja rzekoma niewiernosc wobec krolowej Silvii. kendo napisała: > www.expressen.se/noje/henemark-funderar-pa-att-lamna-sverige/ > z krolem, > nastepna afera z Camila ,ze ma wspolne dziecko z krolem,ktore jest w internacie > w szwajcari, > na razie nik z "dworu" sie nie wypowiedzial na ten temat.. Odpowiedz Link
kendo Re: Znowu plotka czy prawda o dziecku 12.02.15, 14:58 *Pia, wlasnie ten tygodnik sie tlumaczy dlaczego podanao tak informacje, nie kupuje tego tygodnika,choc moja kolezanka twierdzi-..ze fajna gazetka-.. Odpowiedz Link
pia.ed Plotka o dziecku ... 12.02.15, 15:46 To jest bardziej afera z Hänt Extra niz z Camilla Henemark bo w bezczelny sposob oszukali czytelnikow aby kupic nowy numer! Na okladce podali, ze " wspolne dziecko" jest w internacie w Szwajcarii, a w srodku numeru, ze takie wspolne dziecko w ogole nie istnieje. – Man kan naturligtvis säga att det är anmärkningsvärt, det som påstås på förstasidan. Det @framstår ju som att den här personen existerar@, medan det av insidesartikeln @framgår att personen inte existerar@. Odpowiedz Link
kendo Re: Plotka o dziecku ... 12.02.15, 16:56 nie podejzewam,ze poda redakcje tygodnika o "oszczerstwo" widac,ze niema juz sily walczyc z mediami.. powiedzial,ze chce sie ze szwecji wyprowadzic.. szkoda kobiety, byla adoptowana jako dziecko.. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Plotka o dziecku ... 12.02.15, 17:37 Dzieci adoptowane moga miec bardzo dobrze ... Ogladam czesto program chyba "Saknad i wszystkie mowia, ze mialy szczesliwe dziecinstwo, ale brakuje im "korzeni" z kraju pochodzenia ... Camilla miala chyba szwedzka matke ktora ja oddala ... nie z biedy tylko ze jej nie chciala, a to wielka trauma dla odrzuconego w ten sposob dziecka. PS. Koncze pisanie, moze wroce poznym wieczorem albo w nocy Odpowiedz Link
kendo Re: Plotka o dziecku ... 12.02.15, 18:58 pia.ed napisała: > Dzieci adoptowane moga miec bardzo dobrze . nic o adopcji jej nie znalazlam,a wydawalo mi sie ze o tym slyszalam.. > Camilla miala chyba szwedzka matke ktora ja oddala ... nie z biedy > tylko ze jej nie chciala, a to wielka trauma dla odrzuconego w ten sposob dz > iecka. tak,matka Camilli szwedka z zawodu fryzjerka, bedac jakis czas w angli poznala brittisk-nigeriansk advokat, pracujacego w England przed porodem wrocila do szwecji by urodzic dziecko, La Camilla za mlodych lat byla duzo szczuplejsza, po aferze z krolem miala sie zareczyc z kobieta,czy nawet to zrobila,obecnie jest juz sama ,ale dalej sie przyjaznia..mysle,ze byl to "celowy krok z jej strony" by uciszyc plotki... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Plotka o dziecku ... 12.02.15, 19:57 *Pia, *Kendo, Ja slyszalam w TV jak La Camila opowiadala ze matka szwedzka ja adoptowala, i w tej aferze z krolem ja wspierala. Odpowiedz Link
kendo Re: Plotka o dziecku ... 12.02.15, 21:00 lusia_janusia napisała: > *Pia, *Kendo, > Ja slyszalam w TV jak La Camila opowiadala ze matka szwedzka ja adoptowala, i w > tej > aferze z krolem ja wspierala. o wlasnioe, to chyba Lusia ten sam program ogladalysmy, bo mam to w pamiecie.. prasa od razu "komponowala zdjecia" ** zespol ktory bil rekordy popularnosci Army of Lovers Odpowiedz Link
pia.ed Plotka o dziecku ... Wspaniale zdjecia 13.02.15, 00:07 Nigdy ich przedtem nie widzialam ... Znalazlam na Wikipedii, i zgadza sie z tym co przedtem pisalam, ze Camilla jest urodzona z bialej szwedzkiej matki i kolorowego ojca pochodzacego Nigerii. Na temat adopcji nie ma nic, a Camilla nosi nazwisko panienskie rodzonej matki. Biografi "Henemark föddes som dotter till hårfrisörskan Gerd Henemark och en brittisk-nigeriansk advokat, verksam i England. Henemarks mor träffade hennes far då hon arbetade i England under 1960-talet. Före förlossningen flyttade Henemarks mor tillbaka till Sverige." PS. Nie jestem oblatana w tych sprawach, bo w telewizji patrze wylacznie na angielskie i amerykanskie kryminaly. sv.wikipedia.org/wiki/Camilla_Henemark Odpowiedz Link
kendo Re: Plotka o dziecku ... Wspaniale zdjecia 13.02.15, 09:51 zdzwilam sie ,ze wlasnie nie wspominajac nic o adopcji, Lusia tez o tym slyszala,jak sie Camilla wypowiadala kiedys.. moze trawie pewnego razu na ta notatke,to zamieszcze. Odpowiedz Link
kendo Re: Krolewski Dwor wraca ponownie do lask ludu 15.02.15, 19:18 www.alltomstockholm.se/stadsliv/article4120946.aos po wielu negatywnych krytykach Dwpru Krolewskiego, najwiecej bylo o Madeleine zaczely naplywac listy najczesciej od dzieci z wyrazami "pelnych wyznan,ze kochaja rodzine krolewska," Krol i Ksiezniczka Victorja najwiecej listow otrzymuja, kazdy z nich jest odpowiadany przez "dworskiego kanceliste i zarkiwanego pozniej" nawet podano adres H.M. Konungens Hovmarskalksämbete Kungl. Slottet 107 70 Stockholm to co piszemy tez list,z prozba, ze chcemy zwiedzic caly ich zamek.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Krolewski Dwor wraca ponownie do lask ludu 15.02.15, 19:28 Kendo, bo ta ksiezniczka jest najbardziej wyniosla z calego dworu, to pupilta tatusia ktorla, mysli ze ja to usprawiedliwia. Odpowiedz Link
kendo Re: Krolewski Dwor wraca ponownie do lask ludu 13.05.15, 10:43 o jejku, plany do korony angielskiej, jak za pradawnych czasow www.kristianstadsbladet.se/tt-utrikes/harfarg-bakom-planerat-prinsmord/ cyt..Książę Karol i książę William zostanie zamordowany. to mialo utorować drogę do rudowłosego Ksiecia Harry by zostac królem w Wielkiej Brytanii. To był tylko jeden z planów Jaźni rudowłosego 37-letni mężczyzny. Teraz człowiek z Southampton oskarżony o przygotowane aktaku terrorystycznego Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Krolewski Dwor wraca ponownie do lask ludu 13.05.15, 10:50 *Kendo, az nie chce sie wierzyc, ze jeszcze sie rodza tacy ludzie nawiedzeni, co do koroy i priorytetow. Odpowiedz Link
kendo Re: Krolewski Dwor wraca ponownie do lask ludu 13.05.15, 11:07 jak sie czyta dalej, to osobnik mial kontak z Brejvikiem tym norweskim "brzydalem" co na wyspie wtedy tyle ludzi "zniszczyl" Odpowiedz Link
slo-miana Re: Krolewski Dwor wraca ponownie do lask ludu 13.05.15, 11:08 jakiś oszołom, dzisiaj już nie taka droga dochodzi się do tronu jak kiedyś. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Krolewski Dwor wraca ponownie do lask ludu 13.05.15, 11:39 To jakis psychicznie chory człowiek, który napisał w swoim notatniku, ze na tronie powinien siedziec rudowlosy krol. Sam jest rudowlosy i uważa, ze dlatego nie jest dostrzegany w społeczeństwie. Szukał w necie ładunków wybuchowych i cyjanidu, aby zabić osoby o ciemnych włosach Z Andersem Brejvikiem nie miał żadnych kontaktów ... tylko porównuje się z nim i chce go naśladować. Prokurator oskarża go się o przygotowania terrorystyczne, bo taka jest procedura, ale wiadomo, ze zostanie uznany za niepoczytalnego i zamknięty w zakładzie psychiatrycznym. Innymi słowy "Wiele hałasu o nic" ... I en anteckningsbok hade mannen skrivit hur han ville döda personer med mörkt hår, berättade åklagaren Annabel Darlow i domstolen Old Bailey i London. Han hade också skrivit om hur han ville genomföra en stor terrorattack. Darlow sade att 37-åringen uppfattar sig själv som marginaliserad och förringad av samhället eftersom han är en vit rödhårig man. Mannen, som jämför sig själv med den terrordömde norrmannen Anders Behring Breivik, har även sökt på nätet efter sprängämnen och skaffat kemikalier för att tillverka cyanid. > www.kristianstadsbladet.se/tt-utrikes/harfarg-bakom-planerat-prinsmord/ Odpowiedz Link
kendo Re:Hoolwodzkie kapelusiki na krolewskim Dworze 19.05.15, 09:36 www.expressen.se/mode/kungligheter/victoria--madeleine-bjod-pa-riktig-hattfest/ kapelusz na zdjeciu 7 i 8 jto juz przesada,chyba na jakis bal karnawalowy, reszta to "skromna tradycja nakrycia glowy" Odpowiedz Link
pia.ed Chris wymeldowal sie ze Szwecji ... 28.05.15, 01:31 Zrobil to juz miesiac temu. A na jesieni wyprowadza sie ze Szwecji Madeleine. Beda mieszkac w Wielkiej Brytanii. Wiadomosc taka zamiescila gazeta Dagens Nyheter. Czy o tym juz wiecie, ze Chrisa nie bedzie 6 czerwca, w swieto narodowe Szwecji? Jego obecna praca wymaga ciaglego podrozowania i pobyt tego dnia w Sztokholmie jest niemozliwy. Odpowiedz Link
kendo Re: Chris wymeldowal sie ze Szwecji ... 28.05.15, 09:45 "twardy chlop" z niego, nie chcial tytulu ksiazecego ,z ktorym wiazalo by sie by zrezygnowal ze swej pracy, woli jednak pracowac "na siebie i rodzine", no Anglja,lezy blizej niz ameryka,wiec w kazdej chwili bedzie Madelein czy jej rodzice/rodzenistwo sie odwiedzac.. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Chris wymeldowal sie ze Szwecji ... 28.05.15, 12:16 Tu nie chodzi o "zarabianie na rodzine", tylko o styl zycia - niemozliwy, gdyby przyjal tytul ksiazecy. Kazdy jego krok bylby sledzony przez media, zadnych ekstrawagancji ... Bylby na stale zwiazany ze Szwecja, a wcale nie wiadomo czy Szwecja jako miejsce zamieszkania mu sie podoba. Musialaby tez zmienic religie i obywatelstwo. Odpowiedz Link
kendo Re: Chris wymeldowal sie ze Szwecji ... 28.05.15, 15:52 o,masz racje Pia, Madeleine teraz pewnie na oczy przejzala z kim sie zwiazala, a przeciez tlumaczyli jej jak bedzie,bo w mediach sie o tych tradycjach rospisywali.. Odpowiedz Link
kendo Re: zmiana obyczajow ... 28.05.15, 18:10 www.aftonbladet.se/nyheter/article20872158.ab tego roku Krol i nikt z rodziny krolewskiej nie bedzie otwieral bram palacu w dniu 6 czerwca, zrobi to riksmarskalk Svante Lindqvist wszyscy beda zajeci sprawami wagi panstwowej w dzien Narodowy Szwecji. spotkaja sie jednak wszyscy by korteszem przejechac do Skansem by wrocic na obiad na zamek do zaproszonych gosci.. Odpowiedz Link
pia.ed Chris wymeldowal sie juz ze Szwecji ... 28.05.15, 20:02 ... Madeleine teraz pewnie na oczy przejzala z kim sie zwiazala, > a przeciez tlumaczyli jej jak bedzie ,bo w mediach sie o tych tradycjach rospisywali.. Madeleine dobrze wiedziala o wszystkich tradycjach ... i wiedziala od poczatku, ze Chris nie pasuje na ksiecia. Przeciez jej dzieci nic na tym nie stracily, bo maja tytul po matce. Zreszta ona sama nigdy nie garnela sie do reprezentowania Szwecji, wolala prowadzic rozrywkowe zycie, tak jak Chris, czyli wszystko jest OK. Odpowiedz Link
kendo Re: Chris wymeldowal sie juz ze Szwecji ... 29.05.15, 09:25 pia.ed napisała: > Zreszta ona sama nigdy nie garnela sie do reprezentowania Szwecji, wolala pro > wadzic rozrywkowe zycie, tak jak Chris, czyli wszystko jest OK. > > dla niej chyba nie OK,bo media wiecznie sie czegos jej czepiaja, za zycie jakie prowadzi... jakos nie umie sobie "zaskarbic sypati u ludu szwedzkiego" Odpowiedz Link
pia.ed Re: Chris wymeldowal sie juz ze Szwecji ... 29.05.15, 12:05 Madeleine trzyma sie daleko od Szwecji jej tu nie lubia ... i dlatego wybrala meza Amerykanina. Jej wcale nie zalezy na sympatii Szwedow. Cos czytalam na samym poczatku, ze Madeleine musi spedzac w Szwecji 3 miesiace w roku, ale z jakiego powodu nie pamietam ... Odpowiedz Link
kendo Re: Chris wymeldowal sie juz ze Szwecji ... 29.05.15, 15:02 pia.ed napisała: > Madeleine trzyma sie daleko od Szwecji jej tu nie lubia ... > i dlatego wybrala meza Amerykanina. > Jej wcale nie zalezy na sympatii Szwedow. to widzac w wywiadach,jak nadrabia mina by byc mila... > > Cos czytalam na samym poczatku, ze Madeleine musi spedzac w Szwecji 3 miesiac > e w roku, > ale z jakiego powodu nie pamietam ... tez o tym czytalam, ale czy to nie chodzilo o "przynaleznosc jakas do tytulu "cos tak jakos tlumaczyli... Odpowiedz Link
kendo Re: krolewski samochod do sprzedania 02.06.15, 10:18 Mercedes 280 S (W116) jako pierwsze auto w ”S-klassen”niemieckiej produkcj,auto co bylo super w tym czasie , zakupiony dla krola Carl XVI Gustaf 1973 r,oczywiscie byl uzywany,troche podrdzewialy po 40 latach uzywania,do sprzedania www.aftonbladet.se/bil/article20894802.ab Odpowiedz Link
pia.ed Zdjecia z brytyjskiego dworu ... 07.06.15, 00:52 Nie pamietam czy Kate Midletton z mezem mieli osobny temat na tym forum ... w kazdym razie wklejam najnowsze zdjecia dzieci, zrobione przez mame ... www.aftonbladet.se/nyheter/article20920745.ab Odpowiedz Link
kendo Re: Blog o krolewskich rodzinach 10.06.15, 09:57 johanoberg.wordpress.com/ Blog o rozdaniu polarprisutdelningen i konserthuset,prestizowych nagrod dla zasluzonych artystow.. bloggar.aftonbladet.se/hovbloggen/ Odpowiedz Link
kendo Re: kreacje z uroczystosci slubnych 14.06.15, 10:39 www.expressen.se/mode/kungligt/brollopets-stilvinnare--se-getingbetygen/ najgorzej ubrana byla "norweska dworska elita,zdjecie 5/6/7 oraz matka Sofii z babcia dostali tylko 3 pszczolki zdjecie 11 Odpowiedz