Dodaj do ulubionych

Sniadania, obiady, kolacje - czyli tylko kulinarni

08.11.21, 17:05
Kendus skoro tak to zrobilam wątek 3 w 1 żeby nie skakać z jednego dluuuugiego na drugi dluuugi😊

Mój dzisiejszy obiad to makaronowa zapiekanka.
Nie lubię przypraw Knoora ale ten pokochalam od pierwszego razu.
Otoz klade suchy makaron na dno naczynia zaroodpornego. Na makaron wczesniej podsmazone przyprawione kawałeczki poledwiczek drobiowych. Na miesko podsmazona cebule i pieczarki. Zalewem mieszanka przyprawy Kmoor do zapiekania z woda smietana i zalewem to wszystko. Po 35 minutach w termoobiegu potrawa jest gotowa. Palce lizac, polecam.

Natychacie mnie swoimi pomysłami na pastę tunczykowa z jakiem i gotowana kapustke Marii. Dobrze ze s a takie posty, zawsze można cos zgapic😀
Obserwuj wątek
    • kendo Re: poprzednie linki o gotowaniu... 08.11.21, 19:21
      dolacze linki uprzednie ten o sniadaniu/kolacji
      forum.gazeta.pl/forum/w,11086,163115007,163115007,Sniadania_i_kolacje.html
      nastepny watek o gotowaniu obiadow czesc 2
      forum.gazeta.pl/forum/w,11086,171693710,171693710,Jadlospis_lubimy_gotowac_czesc_2.html
      i pierwszy watek obiadowy
      forum.gazeta.pl/forum/w,11086,168254395,168254395,Jadlospis_lubie_gotowac_.html
      • kendo Re: pasta z tunczyka z puszki w zalewie z olju 08.11.21, 19:27
        w zaleznosci jaka duza puszka tunczyka-
        * daje 3-4 jajka na twardo usiekane
        * mala cebule lub polowke albo mloda cebulke ze szczypiorem
        *troche majonezu/koper/przyprawy
        * wszystko wymieszane,odstane dla zmieszania smakow-SMACZNEGO

        kupujac puszke tunczyka,
        czytam na etykiecie by nie byla do salatki-bo to drobnica,
        musi pisac tunczyk w kawalku
        moze byc tez w wodzie,ktora odcedzam podobnie i olej
              • kallisto Smazone ziemniaki 09.11.21, 16:57
                Nie tradycyjnie ugotowane ale od surowosci. Wrzucam na woka pisypuje przyprawa do ziemniakow, ciut oliwy i ciut soli. Smaze pod pokrywka do miekkosci i do zarumienienia. Tak wygladaja, a jak smakuja mmmm
                • kendo Re: Smazone ziemniaki 09.11.21, 19:12
                  Kallisto,
                  wiem jak smakuja,
                  robie podobnie,
                  z roznica,
                  dodaje uchakana cebule i czosnek przez praske wycisniety,
                  lubie do tgo kwasne mleko no i cos tresciwego typ kawalek mieska..
                  • kallisto Re: Smazone ziemniaki 09.11.21, 20:02
                    Gdy smazylam ziemniaki to pomyslalam o kwadnym leku ale ze to prawie zima to musze z nim poczekac do lata. Co prawda mam madlanke ale jakos ona mi do miesa nie pasuje. Zostala pircja miesa z obiadu to jutro bede miala urlop od gotowania.
                    Musze jednak zrobic zakupy bo w czwartek swieto. W piatek mam wolne od pracy to pojade na babskie zakupy, moze uda mi sie jakis fajny kaszel kupic chyba ze poskapie to dla odmiany wroce z pełnym a nie pustym portfelem. Ostatnio mam węża w kieszeni.
                    • kendo Re: Smazone ziemniaki 10.11.21, 09:14
                      Kallisto,
                      ja uzywam hywelka do sera by plasterji zrobic do smazenia
                      sv.ikea-club.org/item/30305735.html
                      fajne cienkie wychodza..

                      ja ostanio z zakupami to mam roznie,
                      jak cos w sklepie praktycznego na grzbiet zobacze to kupie .
                      • kendo Re: z mikrofaluwki chlebek-sniadanie 11.11.21, 08:31
                        www.aftonbladet.se/matdryck/a/AL03Jz/nybakat-brod-i-mikron--pa-nagra-fa-minuter
                        ciekawa recepta,
                        anemicznie to wyglada,
                        ale w tosteze nabralo kolorow,
                        bede musial test przeprowadzic,jak zakupie te maki,
                        sprawdze tez do czego moge je pozniej uzyc,jak chlebke nie bedzie smaczny..

                        tez jest recepta na sniadaniowe jaka zapiekane-tez ciekawy przepis
                            • kallisto Fasolka po bretońsku 06.12.21, 17:43
                              Zwana tak ze bretonką po fasolsku😂
                              Ugotowalam na jutro i garść juz zjadlam. Jutro doprawie i dodam reszte składników.
                              Lubicie?

                              W sobote upieklam gąbkę ziemniaczaną. Podczas scierania ziemniakow przypomniała mi sie babka Jagi z patelni. Znaczy babka z patelni nie Jaga😂 ja Musialam piec w blasze no na 4 glofomorow. Z ziemniakow bryza, Wyszla przepyszna.
                              • lusia_janusia Re: Fasolka po bretońsku 07.12.21, 07:16
                                Kallisto, dla mnie taka zupka to najlepiej smakuje wlasnie
                                jesienia i zima, dobrze ze przypomnialas, jak zrobi mi sie
                                luz w zamrazarce to sobie ja ugotuje na pare talerzy na zas.
                                A o babce ziemniaczanej tylko zytam i obiecuje sobie ze ja
                                zrobie i do tej pory nie zrobilam.
                                • lusia_janusia Re: Fasolka po bretońsku 07.12.21, 21:58
                                  Z nudow i smaku, na ktory juz dawno mialam smaka
                                  usmarzylam placki ziemniaczane, tarlam na duzych oczka,
                                  szybciej.
                                  W trakcie smazenia zadzwonila Kendo, byla w miescie po
                                  drodze i zaprosilam ja na towarzystwo do plackow i byla
                                  taka przedkolacja, placki +mleko siadle+crem fraich, dawno, b.dawno
                                  ich nie robilam to byly smaczne, chrupiace, stwierdzila Kendo.
                                  • lusia_janusia Re: tarta piers kurczaka 08.12.21, 09:40
                                    kyclingpaj (tarta z piersi kurczaka z papryka,)
                                    wydaje mi sie ze latwy do zrobienia i szybko, nie trzeba
                                    zagniatac ciasta, tylko gotowym ciastem przykryc--

                                    www.expressen.se/alltommat/recept/kycklingpaj-med-paprika-och-champinjoner/
                                    550 g piersi z kurczaka - w kostkach
                                    2 papryczki - najlepiej w różnych kolorach
                                    250 g pieczarek
                                    2 dl crème fraiche - lekko doprawiony papryką i chili
                                    1 ciasto - gotowe, schłodzone (230 g)
                                    1 jajko
                                    100 g sałatki
                                    masło
                                    Sól
                                    pieprz czarny - świeżo zmielony

                                    Zrób to
                                    15 minut


                                    Nastaw piekarnik na 225˚. Obierz papryke, i pokrój w paski. pieczarki na cwiartki.

                                    Smaż kurczaka na 1 łyżce masła na dużej patelni, aż zacznie nabierać ładnego koloru. Dopraw 1 łyżeczką soli i 1 śmietaną świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dodaj papryki i pieczarki i smaż przez około 5 minut. Wymieszać w crème fraiche i 1 dl wody.

                                    Mieszankę z kurczaka wlać do okrągłej formy do ciasta o średnicy około 26 cm. Ciasto rozwałkować i położyć na wierzchu jako pokrywkę. Dociśnij ciasto na brzegach, robiąc kilka małych nacięć w cieście. Posmaruj pokrywkę ubitym jajkiem. Pieczemy ciasto na środku piekarnika przez około 15 minut. Podawać z sałatką.

                                    Smacznego chyba w najblizszuy czasie
                                    takie danie sobie wymodze.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka