Dodaj do ulubionych

** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023

01.01.23, 06:46
zaczynamy NR 2023
dziwnie pisze sie jeszcze koncowke daty "3",ale sie przyzwyczaimy,

niech przyniesie Nam duzo lask Bozych i wszystkiego co sobie marzymy.
Obserwuj wątek
    • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 01.01.23, 06:55
      witam piekne Grono Vistulowe,
      odswietnie,bo w Nowy Rok 2023,niedzielnie,

cos mozna napisac wiecej na poczatek roku?
      chyba to ze mamy nadzieje na lepsze dni dla Nas
      i niech tak sie te nadzieje - pragnienia same dobre Nam DARZA..

szkoda tylko,ze nie ma takich zim jak kiedys,
      ktore na zdjeciach pokazuje.
      • jaga_22 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 01.01.23, 09:50
        Witajcie... wiele nie spałam,dopiero jak fajerwerki ucichły.Wychodzi,że spałam 3 godz. Koty przesiedziały pod łóżkiem wink
        Na dworze słoneczkoi i 15st. big_grin
        • maria88 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 01.01.23, 11:57
          Witam Noworocznie.
          Swoje musiałam odespać, spałam do 9tej. Słonko piękne +10 ale wieje.
          Spokojnie, ludziska odpoczywają. Sporo było fajerwerków , biedne psiny i kotki
          mam nadzieje,że przeżyły. Powinni zabronić.
          Muszę zerknąć co dzisiaj w programie, kiedy koncert noworoczny.
          Mimo nie złej pogody , wolę domek.
          Dobrego dnia i całego roku.
          • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 01.01.23, 13:22
            witajcie odswietnie Noworocznie
            Jagusia i Maria
            i pozostale Forumki..

tak ladnie sie ogladalo fajerwerki,rozniaste wzory na niebie lsnily,
            tez uwazam,ze powinny ograniczyc do minimum ich uzycie,
            zbiorowo na Ryku dla ludnosci wystrzelic i do domu bractwo do lozeczkow odsypiac ..

moj amarylis mnie cieszy swym urokiem

milo spedazjcie swiatecznie dzien NR.
          • lusia_janusia Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 01.01.23, 13:24
            https://www.gify.net/data/media/1369/miesiac-ruchomy-obrazek-0231.jpg
            Jaga, trudno kociakom sie przyzwyczaic do rakiet noworocznych,
            ale pod lozkiem czuly sie z pewnoscia bezpiecznie.

Ciekawe jak Kallisto przezyla swoja noc Sylwestrowa, czy potanczyla
            na caly rok????.

Ja tez swoje odespalam, sniadanie pozno, obiad bedzie rowniez
            pozno.
            Mario88, corka jeszcze cierpiaca z katarem i gardlem, ale wnuczka
            ok. taka dostalam informacje.

Tak Kendo, kiedys byly zimy z duza iloscia sniegu i mrozne,
            teraz tylko je wspominamy.

Spokojnej pierwszej niedzieli w Nowym Roku Nam zycze.
            • maria88 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 01.01.23, 15:49
              No własnie, nie widzę ostatnio wpisów Kalisto.
              • kallisto Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 01.01.23, 16:59
                Dobry wieczor w pierwszy dzień Nowego Roku!!🎉🎉🎉

Przeżyłam, nóżka mało kręciłam. Rozwija mi sie rwa gruszkowa. Miesienien groszkowaty umiejscowiony głęboko w posladku dostal zapalenia. Rwie mnie w całej nodze podobnie jak w rwie kulszowej tulko tym razem nie bolą ledzwie.
                I zawsze cos🤪 dostalam od rodzinnej skierowanie na RTG i zabiegi w ramach NFZ albo grantów. Może jest możliwość szybkiego zapisania sie.puki co to mąż rozmasowuje mi mięsień masazerem.

Piękna pogoda weszliśmy w styczen, wierzenie ale cieplutko.
                Balowalismy do 3 nad ranem. Wrocilismy ok.poludnia, dość wczesnie, lubimy odpoczywać po swojemu we własnym domu. A ze z nas zadne "pijoki" to i kaca nie ma😁

Zycze Wam kochane CUDOWNEGO , SZCZESLIWEGO roku obfitujacego w same dobro pod katem zdrowia i milosci🍾🥳
                • lusia_janusia Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 02.01.23, 07:03
                  Hejsan!!! ...Hejsan !!!! ....
                  .O dodarla do Nas zguba, Kallisto, zadowolona
                  z przyjecia Sylwestrowego.

Czyli juz rok rozpoczety i chyba dni nie beda sie
                  roznily od tych minionych; nazwy dni pozostaja te same,
                  to samo wstajac rano robimy itd.

Nie wiem co madrego jeszcze napisac, cienko mi sie spalo,
                  i wczesnie juz nie spie, a przedemna caly dzien.

Dobrego poniedzialku Nam zycze.
                  • maria88 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 02.01.23, 09:03
                    Witaj LUSIU. Pospałam do osmej bo wieczorem brałam
                    wiecej pigułek. Skoczyło mi wieczorem cisnienie, chyba po pikantniejszym jedzonku.
                    Rano jest okey, ale głowa jakaś cięzką Pogoda ładna.Mamy słonko +10.
                    Podali ze warunki biometorologiczne dobre ale chyba nie dla wszystkich.
                    Zaraz zmykam do łazienki, sniadanko a potem to i tamto.
                    Jutro idę do dentystki bo ostatnio leczony ząb sie odzywa.
                    Nieprzewidzany wydatek i stres z początkiem roku, ale nie ma innego wyjściqa..
                    Zdrówka i spokojnego dnia życzę.

• kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 02.01.23, 09:35
                      witajcie Lusia I Maria
                      i reszta jeszcze spiacych moze Forumek,

dokladnie Lusia,
                      tez mam tak ze sapniem czasami "cienko spie"-spodobalo mi sie to okreslenie..
                      zaraz z domu wybywam,
                      tylko kawke dopije,

Mario,masz sie z tymi skokami cisnienia,
                      mieze nie sa tak duze,wiec nie mierz tak czesto..

pogoda-leje/+7 C

ciepelka zdrowka zycze

dla Kallisto rozluznienia rwy kulszowej,
                      jak mnie tak lapie to od razu gomastyke robie i uwazam pozniej przy årzychylaniu/dzwiganiu-zdrowka szybkiego zycze
                      • kallisto Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 02.01.23, 16:22
                        Witajcie w drugi dzien stycznia.
                        Cieplutko u nas jak na wiosne byleby nie obróciło sie to w tęgi mróz.

Czekam aż ziemniaczki dojdą do obiadu, a głodna jestem jak wilk.

Moja rwa dobrze się ma, nie dopuszcza. Momentami drętwieje czyli dobrze nie jest. Choc i dramatu nie ma, jeszcze chodzę, a moglabym przestać.

Ponure popoludnie choc juz od tygodnia dzien nam sie wydłuża, co raz blizej wiosny. Po przełomie roku inaczej patrzy sie na zime, ktora bardzo powoli ale zostawiamy z tylu.

Musze chwile odpocząć, mimo ze ciezko w pracy nie bylo ale jakos tak....dziwnie. Może to sprawa ciśnienia o ktorej pisze Maria🤔

Miluskiego popoludnia.

Ps. U nas ptaki zaczynaja pieknie śpiewać, a kos nadaje od 2 tygodni.
                        • maria88 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 02.01.23, 16:54
                          Witaj KALISTO widze, że nie dajesz sie choróbstwom.
                          Ja tez taka jestem,że nie lubię chorować, ale coś trzeba robić żeby stan się nie pogorszył.
                          Chyba wiece polegiwuj i cieplutko trzymaj.
                          U mnie tez pogoda wiosenn ale juz na sobote zapowiadaja -7
                          i opady sniegu. Jesli to sie sprawdzi to nie pójde na cmentarz
                          chociaz sobie obiecałam.
                          Jutro czeka mnie dentystka , oby nie chciała rwać, bo ząb był leczony
                          nie tak dawno a czuję pod uciskiem.
                          Może z tego powodu tez mi ciśnienie skacze.
                          Dobrego wieczorku zyczę.
                          • jaga_22 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 02.01.23, 18:19
                            Witajcie... teraz później będę się meldowała,bo jeżdżę na rehabilitację,
                            trzeba z rana coś przygotować na obiad,a zanim wrócę,to już wieczór.
                            Cieplutko było dziś,nawet teraz jest 10st. Czytałam,że mrówki się obudzuiły
                            i co to będzie jak przyjdzie mróz.
                            Rzeczywiście zimę mamy niebywale ciepłą,ale w końcu to nie wiosna nas czeka,
                            jeszcze ma przyjść niezły mróz.
                            Lusiu,jak Tobie cienko,to mnie super cienko się spało.Budziłam się co godzinę,
                            dopiero mocniej usnęłam o 4-tej. i spałam do 7-mej.
                          • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 02.01.23, 18:26
                            hej kallisto,
                            dobra wiadomosc o rwie kulszowej,
                            nie dawaj sie ,,,
                            najwazniejsze by w stoy nie zmarznac,,

Mario,tu pada caly dzien i +7 C,

miejmy udany caly roczek bez zadnych przykrych niespodzianek
                            • maria88 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 02.01.23, 19:48
                              JAGO jestes zdyscyplinowana w leczeniu jak widzę.
                              Ja skierowanie mam juz od miesiaca i jeszcze nie byłam
                              ustalic terminu. Czekam na cieplejsza pore roku.
                              Przeraża mnie to przebieranie sie, ubieranie etc.
                              Kiedys byłam to tam, był ruch jak w ulu.
                              Mozna załapac jakiegoś covida.
                              Pilnuj sie!
                              Jak długo masz tam jeżdzić.
                              Dojazd autobusem tez teraz niebezpieczny bez maski.
                              • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 02.01.23, 19:56
                                Mario,z tego co wiem,
                                to Jagusia miejskim autobusem bedzie dojezdzac,
                                a jak bedzie miec laseczke,to za kazdym razem zapomni o niej..
                                ten zimowy czas jakos nie bardzo pasuje na rehabilitacje,
                                najlepiej pozna wiosna/latem/wczesna jesienia,
                                ale zycze efektownej poprawy w zdrowiu.
                                • jaga_22 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 02.01.23, 20:44
                                  Mario,bo ja dostaję skierowanie z datą i godziną,a więc nie ma ociągania.
                                  Może to i dobrze,że teraz,to może się do wiosny podkuruję.
                                  Kendo dziś też zgubiłam laskę,a miałam tylko jedną swoją od trekingu.
                                  Zostawiłam ją na samym początku załatwiania.Potem nie mogłam znaleźć
                                  skarpetki,wsadziłam ją do buta.Na koniec nie mogłam znaleźć szaliczka.
                                  Dziś ledwo autobus dogoniłam,bo on już dojeżdżał do przystanku,a ja pośrodku jezdni big_grin. Dobrze,że na razie ciepło.W sumie wyjdzie 2 tyg.
                                  • maria88 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 02.01.23, 23:19
                                    JAGO jesteś bardzo dzielna
                                    Wstajesz rano, szykujesz obiadek i siebie do wyjścia.
                                    Dojeżdzasz i wracasz MZK+ przebieranka w szatni.
                                    Codziennie?
                                    Zyczę pogody ale ona chyba się zepsuje.
                                    • lusia_janusia Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 03.01.23, 07:33
                                      Hej !!!! ..
                                      Kallisto, pomysl, ze juz wyczekiwanie do wolnego od pracy
                                      sie skraca z kazdym dniem, tygodniem, miesiacem i rokiem.
                                      Przeciwnie do Twojej pogody u mnie wczoraj caly dzien padal
                                      deszcz przy plusowej temperaturze.

Mario masz postanowienia z wizyta u stomatologa, on na mnie
                                      tez czeka, tylko moja odwaga jakas taka niemrawa, zeby sie
                                      wybrac?.

Jaga ta wczorajsza noc to calkowicie nie przespana, nawet nie czulam
                                      zmeczenia, zeby okiem zmrurzyc, natomiast wieczor byl drzemiacy,
                                      nocke dzisiejsza przespalam bez wybudzenia.
                                      Podejrzewam ze to chyba pocovidowe pozostalosci, chociaz nie mialam
                                      testow robionych ale w 2021 bylam chora 2 m-ce to chyba on pozostalosci
                                      mi zostawil?.

Jaga a co ciekawego na tej rehabilitacji Ci proponuja, gimnastyke, masaze,
                                      czy jakies inne zabiegi i czemu one maja sluzyc????
                                      Jaga powinnac miec jakas pomoc przy tej eskapadzie, coby osoba pamietala
                                      za Ciebie o wszystkim, a nie mozesz sobie zalatwic jakies pomocy coby
                                      miala bilet za darmo jako Twoj opiekun, mysmy z Kendo tak pomagaly
                                      naszej sp,mamnie w roznych srodkach lokomocji.

Spokojnego wtorku Nam zycze.
                                      • jaga_22 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 03.01.23, 08:41
                                        Witajcie... wolę z rana z Wami się przywitać,bo potem czas leci galopkiem.
                                        Mario,jeszcze nie jest ze mną tak źle żeby miał mi ktoś pomagać,powoli,
                                        ale do skutku big_grin to czyste gapiostwo wink
                                        Już po śniadaniu,zaraz wstanę i nastawię na grochówkę.Poprzednia tak mężowi
                                        smakowała,że chce powtórki big_grin
                                        Mam ładny kawałek wędzonego boczku,to w sam raz,tylko pora mi zabrakło.

Cieszę się,że mam lampy na kręgosłup i masowanie,a na barki Tens -elektrostymulacja
                                        i ćwiczenia z linkami na rękach,góra dół,oraz imitujące pływanie i żabkę.
                                        Bardzo dobrze mi to idzie,bo ręce odciążone ,a ćwiczenie się robi.
                                        To na razie.
                                        Taki miałam wschód słonka,ale czy na długo? mamy teraz 8st.
                                        • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 03.01.23, 08:58
                                          hej Wam,
                                          no Jagusia powinna laske jakos przymocowac do dloni na dlugim sznureczku,nie zapomniala by,
                                          a nie mozesz TNS-u pozyczyc do domu?,tu pozyczaja pacjetom na czas nieokreslony,
                                          mialam go ale nie moglam uzywac,
                                          myslam ,ze wszystkie plomby mi powypadaja nawet na tych najnizszych wibracjach,(s.p. Pancio go uzywal,szlam tylko wymienic te gumowe podkladki)
                                          dostawalam masaze laserem i manualnie,to sie z kolei gesilam(dostawalam gesiej skorki)dziwili sie,bo pierwsza taka pacjetke mieli.
                                          ladny wscho dlonca Jagus

Mario,
                                          mam tez zeba leczonego
                                          za kazda wizyta roczna zwrazam uwage na niegu u dentysty,
                                          nic na rentgenowskich zdjeciach nie pokazuje,wiec tlumacza to ,ze tak moze byc normalnie,
                                          ale spradz swe dolegliwosci zeba na wszelki wypadek,a moze to od zatok tez moze bolec?

Lusia,dzis wlasnie w radio dyskutuja,ze musza wznowic poszezrc przychodnie zajmujace sie powiklaniami pocovidowymi,bo soraz wiecej ludzi sie zglasza z roznymi powiklaniami.

Kallisto ma juz koncert kosa,tu na razie sikoreczki cwieraja..

miejcie sobie udany dzionek
                                          • lusia_janusia Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 03.01.23, 09:05
                                            Jaga, pamietam sp.mama tez chodzila na takie lampy
                                            na kregoslup, czyli pomoc rehabilitacyjna w dalszym ciagu
                                            skuteaczna skoro tak dlugo ja stosuja, a inne cwiczenia na pewno
                                            zdadza egzami, dopiero po tych gimnastykach odczuwa sie
                                            poprawe.
                                            • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 03.01.23, 09:18
                                              ciekawe jak dlugo i ile Jagusia masz ych zabiegow rehabilitacyjnych,
                                              tu przewaznie norma 10 razy,a reszte co mozna to w domu sie wykonuje.
                                              zycze poprawy zdrowka.
                                              • jaga_22 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 03.01.23, 17:47
                                                Jestem dziś wcześniej to już prawie 3 godz.jak jestem w domu.
                                                Grochóweczka smaczna,jeszcze będzie na jutro.
                                                Ja mam rozpisane na 9 dni.Najgorzej,że jeszcze muszę się zmieścić w tym czasie
                                                z pobraniem krwi dla reumatolog,a później wizyta do niej.
                                                Jakoś muszę,innej rady nie ma wink
                                                Ciekawa jestem czy dziś też będę lepiej spała.
                                                Laski dziś nie wzięłam z premedytacją,ale 2 tabletki wzięłam.
                                                Od soboty ma być dużo chłodniej.Dziś nawet założyłam czapeczkę,bo wiało.
                                                Teraz mamy 5st,
                                                Najbardziej liczę na lampy,bo tens kiedyś miałam i nie widziałam różnicy.
                                                Mrożenia nie chciałam,bo kiedyś miałam na bark i tylko mi się pogorszyło
                                                i ten ból został.A na lampy ciężko się dostać.
                                                Miłego wieczoru smile
                                                • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 03.01.23, 19:17
                                                  i szczesliwie Jagusia dotarla do domciu bez laseczki..
                                                  mysle,ze lampy najbardziej sa skuteczne,

tu tez sie chlodniej zrobilo nawet noca ma byc na minusie,ale chyba nie dzisiejsszej.

pozatem wrocilam z drucianej kawiarenki,
                                                  jak zawsze milo mamy sobie
                                                  o wszystkim pogadamy i posimiejemy sie tez troche.

cielpego i milego wieczoru bez boli.
                                                  • jaga_22 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 03.01.23, 20:10
                                                    https://i.pinimg.com/564x/89/4d/cc/894dcc0334418f8ed87e956ab64a399b.jpg
                                                  • maria88 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 03.01.23, 20:15
                                                    Witam. Już wiem co u JAGI z rehabiltacją.
                                                    Ale JAGO czy po takim nie codziennym dla Ciebie ruchu
                                                    nie skacze Ci popołudniu ciśnienie?
                                                    Pytam bo mnie po większych spacerach ,podskakuje cisnienie
                                                    a może cukier mam za wysoki jak przyjdę i zjem np. cos obiadowego
                                                    to czuje ,że mam wypieki i podwyższone cisnienie.
                                                    A może to cukier skacze z powodu stresu jaki przeszłam z psiną Juz głupieję.
                                                    6 miesiecy temu cukier był w normie 98.
                                                    Chyba po niedzieli prywatnie powtórzę.

Dzisiaj zaliczyłam dentystkę tez zeszło mi pół dnia,
                                                    bo musiałam dojechać a z powrotem tez robiłam zakupy.
                                                    Ząbek bolał tylko pod uciskiem, wtedy gdy jadłam ale niezbyt mocno.
                                                    Doktor stwierdziła,że siś rusza i nawet sporo.
                                                    Prześwietlenie tego zęba i sąsiednich nic nie wykazało .
                                                    W związku z tym połączyła tego zęba z sąsiednim, maleńkim drutem/blaszką/
                                                    żeby miał oparcie i żeby się wzmocnił . Zobaczymy jak będzie dalej.
                                                    Przyczyną może być zanikanie dziąseł w starszym wieku lub
                                                    naruszenie zęba w czasie jedzenia, tak myślę.
                                                    Uf kończe.
                                                    KENDO milo spędza czas i bardzo dobrze że są miłe i fajne sąsiadki do
                                                    pogaduszek, ale jakis sąsiad tez by się przydał.
                                                    Spokojnej nocki zyczę.

• lusia_janusia Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 04.01.23, 07:59
                                                    Hej !!!!
                                                    Jaga zainspirowalas grochowka, moze wkrotce sobie tez
                                                    nagotuje?.Nie kupuje boczku, ale mam Polska kielbaske to
                                                    tez bedzie smakowac. Zyczelepszego samopoczucia po rehabilitacji.

Mario88, dentysci juz maja rozne pomysly na nasze zeby, moze akurat
                                                    ten sposob zadziala?.

Kendo ma przyjechac, deszcz zapowiedziany i juz pada, cala noc padal,
                                                    pogoda jakas odmienna od zimowej, szkoda tylko butow na takie pluchy.

Pogodnej srody i dobrego samopoczucia Nam zycze,
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 04.01.23, 08:54
                                                    Hej Wam Vistulanki,

Jagusia wita /zegna sie slicznymi obrazkami
                                                    dobrze,ze zadowolona zrehabilitacji,szybko powroci do zdrowia

Maria ,ciekawe rozwiazanie u dentysty na zabka dostala,nich sie wzmocni i dalej sluzy do przegryzek,

Lusia ,deszczu nie lubi,podobnie i ja,
                                                    faktycznie ,kalosze by dzis pasowaly,
                                                    ma lac caly dzien,

Kallisto ,optymistycznie patrzy na zime,
                                                    ale jeszcze luty mamy przed soba,
                                                    zobaczymy co nam da.

udanego i milego dzionka Nam zycze
                                                  • maria88 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 04.01.23, 10:16
                                                    U mnie słonko ale idzie tez pogoda nie ciekawa z niższą temperaturą i opadami, wiatrami.
                                                    W nocy bylo zerowo. Teraz wzrost nie wielki.
                                                    Dzisiaj skorzystam z pogody i wyjdę po konieczne zakupy.
                                                    Apteka i Rossman gdzie dentystka poradziła kupno szczoteczek
                                                    do czyszczenia przestrzeni między zębowych.

LUSIA iKENDO będa zajęte chyba wnusią.

Zyczę ciepełka i dobrego samopoczucia.
                                                  • lusia_janusia Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 04.01.23, 10:22
                                                    Mario88, dzisiaj sie relaksuje od wnusi, a umowione
                                                    jestesmy na sobote, na odwiedziny jej u mnie ale juz
                                                    zostawia wozek.
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 04.01.23, 10:43
                                                    witaj Mario,
                                                    o,te szczoteczki do czyszczenia midzyzenego sa super,nieraz uzywam tez nitki..
                                                    udanych zakupow zatem zycze,

Lusia nasza mala to eksoertka do pokazania jak jest zmeczona na spacerze,
                                                    skad sie to u niej bierze??
                                                    szkoda ze leje,
                                                    moze po poludniu zmaleje deszcz,bo do sklepu przez mostek chcialabym podejsc tez.

udanego dzionka Wam zycze
                                                    i nieobecnym jeszcze Forumkom

tak sie juz przekzywil amarylis i wszystkie paki sie rozwinely,
                                                    sliczny.
                                                  • jaga_22 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 04.01.23, 17:11
                                                    Witajcie... za szybko dzień zleciał,a ja niczego nie zdążyłam zrobić.
                                                    Rano ledwo się wyrobiłam.Muszę mieć 3 godz. żeby się przygotować,mimo,że mam wszystko przygotowane.
                                                    Jednak nie wszystko wink zapomniałam spodenek i musiałam zawrócić z drogi.
                                                    Umęczyłam się okropnie,ale zdążyłam na autobus.
                                                    Dziś bardziej bolało z rana,widać kosteczki nie są zadowolone,że się je tak ruszawink
                                                    Może jutro będzie lepiej?
                                                    Wrony wyciągają ze śmietników co się da ,bo może coś znajdą do jedzenia.
                                                    Czekając na autobus przyglądałam się ptaszkom .
                                                  • kallisto Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 04.01.23, 19:21
                                                    Dobry wieczor Forumeczki.

Wpadam wieczornie zostawic witanki, a raczej dobranocki, chociaz to dopiero 19🤔

Pożarłam świeży szpinak z bio pomidorami z Lidla. Tanie byly, chyba 7 zl za takie pudełko 6 pomidorow to sie skusilam. Do tego chlebek z ziaren.

Robilam dzisiaj RTG kręgosłupa, o maaaaaateńko co ja tam zobaczylam😱😱😱😱 i sie przerazilam😭 tak skrzywionych kręgów nigdy nie widzialam. Wiedzialam, ze krzywy, bo zawsze zwichrowany byl ale aż tak to bym sie nie spodziewala. Ciekawe co na to powie rodzinna, ciekawe jaki bedzie opis? Ciekawe czy wyprawi mnie znowu do ortopedy, a ten do neurochirurga. Zdjecia sa bardzo bardzo szczegółowe. Na 3 kręgach widac jakby haczyki. Nie wiem co to jest? Zadnego metalu przeciez nie mam. Plamki, male, duze wypustki, mikro cząstki, strasznie tam tego duzo jak rezonans. Pamietam , ze na kiedysniejszych RTG byly kręgi nic wiecej, a na tym to las pełny "znaków zapytania".
                                                    Dobrze, ze robia tak szczegółowe prześwietlenie, można postawic dokładna diagnozę. Jakiś czas temu mialam pis, ktory wskazywał na anomalia, trzeba pewnie porównać stary z nowym żeby spr.rorznice.

Ot i wciaz cos.....

Jagus czy mialas kiefys laser na bóle? Jeśli tak to czy dal jakiś efekt ?
                                                    Od pon.tez bede chodzić na zabiegi, ale najpierw wizyta u fizjoterapeuty żeby zlecił cos na te cholerna przypadlosc. No chyba, ze przejdzie mi do poniedzialku to wtedy zrezygnuje.

Ide cos pooglądać w tv, może cos nie wciągnie, jeśli nie to poczytam o zyciu sredniowiecznych kobiet .

Trzymajcie sie cieplutko i zdrowo.
                                                  • lusia_janusia Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 05.01.23, 08:17
                                                    Hej!!! ..
                                                    Mario88, pogoda i u mnie sie pogarsza, oziebia zamiast sniegu
                                                    pada od soboty prawie nieprzerwanie deszcz, temperatury na plusie.
                                                    I taka aura pogodowa wplywa na samopoczucie, mimo wszystko daje
                                                    rade co dzien przy czyms cos zrobic, nie opuszczajac marszu nawet
                                                    w deszczu, ale on juz jest krotszy.

Jaga nabiera sprawnosci fizycznej, mimo dluzszego przygotowywania '
                                                    sie do wyjscia, ale mysle ze juz blizej finiszu bedzie ten czas krotszy, bo
                                                    dojdziesz do wiekszej sprawnosci?.
                                                    Ptaszki glodne, robaczki pochowaly sie globoko w ziemi, to szukaja
                                                    jedzenia w koszach nie zamknietych robiac balagan.

Kallisto, wcale sie nie dziwie ze jestes przerazona swoim rentgenem
                                                    (to co opisalas jak on wyglada) z kregoslupa, fachowy opis pewnie zleci odpowiednie zalecenia.

Chyba sie wezme za odkurzacz, obiad skladany z lodowki, pozniej
                                                    przyjedzie Kendo i pojedziemy na jej stare wlosci rozkrecac bujany
                                                    fotel, zeby go przewiezc do niej na balkon.

Spokojnego czwartku Nam zycze.
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 05.01.23, 08:56
                                                    witajcie czwartkowo
                                                    szybko dni mi jakos umykaja,

Kallisto,strasznosci zobaczylas o swoim kregoslupie,
                                                    moze cos zaradza na jakas poprawe lu podadza jakies zalecenia,cobyc bardziej uwazala na kregoslup,

pogoda straszna a sklep i pozniej dowoz i odbior fotelika na balkon..
                                                    jakos damy rade z Lusia,

miejcie sobie udany dzionek
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 05.01.23, 08:58
                                                    acha,do Jagusi,
                                                    najwazniejsze ,ze zdazylas a bol pewnie postresowy
                                                    i ze zaczelas inaczej kostusie uzywac przez masaze/gimnastyke,

Kallisto,mialam kiedys masaz laserowy,
                                                    ale na moja przypadlosc nic nie pomoglo..
                                                  • maria88 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 05.01.23, 11:14
                                                    Witam. Pogoda wszędzie jesienna, plucha, zimno i wieje.
                                                    W nocy zerwało mi termometr zaokienny , trzeba nowy.
                                                    Dla mnie wiatr sa zabójcze na zatoki. Ostatnio podkurowałam
                                                    i boję się nawrotu i spacerowania w tą pogodę.
                                                    Słonko może się pokazać ale mimo to chyba pozostanę.
                                                    Trzymajcie się w zdrowiu.
                                                  • jaga_22 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 05.01.23, 17:21
                                                    Witajcie,cieszę się bardzo,że będzie kilka dni wolnych,bo na razie nie widzę dobrych efektów ,tylko boli jak jasna...
                                                    Kalisto mam laser,ale na bark,a na kręgosłup Solux,Tens ,rozciąganie ,masowanie przy kręgosłupie,uciskanie, a dziś miałam igiełki.W poniedziałek zobaczę jak toto wygląda ,bo leżałam na brzuchu.
                                                    Jak będę miała czas to Ci opiszę mój kręgosłup. big_grin
                                                    Dziś widziałam małe pączuszki na krzaku,ale nie wiem na jakim,niestety
                                                    niewiele widać wink
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 05.01.23, 19:19
                                                    Hej Mario i Jaga wieczornie,
                                                    co do pogody to tu tez wieje i mawet ociupinke mzawkowalo,
                                                    ale autkiem suchym wjechalam do garazu,

jak to mowia Jago,
                                                    ze pierwsze razy zawsze boli,
                                                    pozniej sie cialko przyzwyczaja albo naprawiaja sie zastale-sztywne muskuly i dlatego pobolewa,
                                                    ale pacjet wie co mu najlepiej sluzy i po jakim zabiegu nie cierpi boli,

Maria,masz racje,przesiedz w domku wiatrzysko,
                                                    szkoda by bylo znowu poswiecac czas na podelczanie zatok,
                                                    dbajmy o zdrowko,

a tak pozatem to dzionek umknol szybko jakos.

odpoczywajcie przy TV z jakims ciekawym filmem
                                                  • lusia_janusia Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 06.01.23, 09:10
                                                    Hej!!!!
                                                    Przy swiecie, spedzimy go kazda z nas inaczej, relaksowo?
                                                    pogoda wlasciwie nie zacheca do wyjscia, snieguje z deszczem
                                                    przy plusowej temperaturze.

Jakos tez czuje w zatokach zmiany, pijac kawe bez mleka dzisiaj
                                                    oddychalam do filizanki zeby odetkac jedna dziurke w nosie,
                                                    pomoglo i moge oddychac przy zamknietych ustach.

Cos musze sobie wymyslec na spedzenie tego swieta?.
                                                    Mam nadzieje ze u Was bedzie ono rowniez przyjemne?.
                                                  • jaga_22 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 06.01.23, 09:37
                                                    Witaj Lusiu i reszta Vistulanek,
                                                    Na razie się byczę,zjadłam śniadanie i znowu do łóżeczka.
                                                    Po południu może wnuczek przyjdzie to sobie pogramy.
                                                    Jest na zerze,ale nie wiem jak na dworze,jak wstałam tylko domknęłam balkon.
                                                    Pogoda siedząca w domku tak czy siak.
                                                    Do poniedziałku kosteczki muszą odpocząć,bo rano pobranie krwi,a w południe
                                                    rehabilitacja w innym miejscu.Nie wiem czy zdążę wrócić do domu żeby zjeść.

Zdjęcia z Magicznego Ogrodu Bot. U.W. to już od Ali.
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 06.01.23, 09:50
                                                    sliczne zdjecia swiatelkowe Jagus,
                                                    podziekuj Corce

witajcie Vistulanki,

dobry czas na odpoczynek ,czy zajecie sie tym co sie nie zdazylo podczas innych dni,czy oddacj sie duchownie,bo w kosciolach mase ludzi bedzie..

no coz,snieguke przy plusie,bedzie ciapa,
                                                    ale pieknie wyglada swiat z wirujacymi platkami sniegu,
                                                    wlaczylam choineczkowe lampki i mam prawdziwa zme swiateczna,

kurujcie sie Jaga/Lusia,
                                                    na pewno w ten "swiety czas" bedzie efektowny,

milego swietowania i ciepelka
                                                  • maria88 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 06.01.23, 12:53
                                                    Witam. Chyba u Ukraińców dzisiaj rozpoczna się okres świat B.N. - wigilia.
                                                    JAGO takim spaniem przy rozszczelnionym oknie to odezwały mi sie zatoki
                                                    a Ty tez byłas z tego powodu chora i to samo powtarzasz.
                                                    W kazdym pokoju i kuchni mam zamontowane nawiewniki powietrza.
                                                    Ponieważ teraz częściej wietrznie na dworze poczułam te wiatry w mieszkaniu.
                                                    Dzisiaj zakleiłam w pokoju gdzie spię bo czułam w nocy jak mi
                                                    wiatr chodzi po głowie.W drugim pokoju też tak zrobię. Zostawię tylko w kuchni
                                                    dla bezpieczeństwa. Okna tez w kuchni tylko rozszczelniam /nie uchylam/ sama.
                                                    Uporządkuję dzisiaj swoje teczki z rachunkami za ub.rok.
                                                    Spokojnego dnia zyczę.
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 06.01.23, 14:31
                                                    witam Mario,
                                                    no duzy plan z papierkami-czego osobiscie tez nie lubie,
                                                    ale rachunki sami sobie sciagaja ci co musza,
                                                    wiec tylko inna poczta przychodzi ,co nieraz musze jednak ja zatrzymac,

mam tez nawiewniki nad kazdym oknem
                                                    do polowy pozamykalam,bo mam taka mozliwosc,
                                                    w kuchni otwieram okno,jak intensywnie cos gotuje,
                                                    inaczek okap daje sobie rade,
                                                    wietrze chate 5 min z przeciagie,wszystkie okna mam otwarte,

pozatem dzis juz bede odpoczywac,cze i Tobie zycze.
                                                  • jaga_22 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 06.01.23, 16:00
                                                    Miałam się byczyć,ale córka wczoraj dostała nowiutki samochód,to
                                                    chciała się przejechać,a przy okazji,zabrała wnuczki.
                                                    Całe szczęście,że mąż wczoraj nasmażył mielonych,a robi dobre.
                                                    Może jutro nikogo nie będzie,ale na wszelki wypadek rozmrażam podudzia.

Mario,przy większych mrozach spaliśmy przy uchylonym oknie.
                                                    Takie przyzwyczajenie,że musi być świeże powietrze czuć.
                                                    Pewnie się odkryłam to się przeziębiłam,ale kichanie i cieknący nos,
                                                    to jeszcze nie choroba.Kiedyś jak był większy mróz,to spałam w czapce big_grin
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 06.01.23, 16:38
                                                    Jagusia,kazdy z nas ma inne przyzwyczajenie w sypialni,
                                                    ja podczas dnia wietrze pokoje a po gotowaniu obiadu to juz z przeciagiem coby wszelakie zapachy przelacialy,
                                                    w sypialni lubie cieplo,ale nie goraco,bo inaczej poty mnie oblewaja,
                                                    na fajba kawusie z ciastezkami..

milego wieczoru
                                                    a jak to ? dostala Corka nowy samochod?
                                                    kupila?
                                                  • lusia_janusia Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 06.01.23, 17:57
                                                    Jaga, nie ma to jak mieszkac w stolicy, atrakcj b,wiele,
                                                    podziekuj Ali za piekne fotki, a to Ala odbierala samaochod, czy starsza
                                                    corka sobie wymienila na nowke?

Taka nowiuatka bryka( a jakiej marki samochod) to szkoda na zimowa pore po soli jezdzic, czy ma garaz?.

U mnie tez papiery czekaja do posortowania jak u marii88, ale chyba
                                                    po niedzieli sie za nie wezme.
                                                    A przy otwarym balkonie to nie mam odwagi spac ze wzgledu bezpieczenstwa,
                                                    ze na parterze mieszkam i wzgledow zdrowotnych.

Zycze Nam przyjemnego, cieplutkiego wieczoru.
                                                  • jaga_22 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 06.01.23, 18:11
                                                    No tak,kupiła ,a ten co ma mógłby wziąć Kacper,też toyota yaris,
                                                    bo przecież ma prawko i dobrze jeździ.
                                                    Nie ma za dużo przebiegu,był serwisowany.A mógłby mieć do pracy,o ile się zatrudni ,bo na razie bez pracy..wink
                                                  • jaga_22 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 06.01.23, 18:17
                                                    Lusiu nowy stoi w garażu,a poprzedni na ulicy.
                                                  • jaga_22 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 06.01.23, 18:20
                                                    Fajny ma kolor.

• kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 06.01.23, 18:35
                                                    Jagus,ladne autko i nowoczene,
                                                    pewnie mase ma elektroniki,
                                                    s nie zamalale dla corki i syna?
                                                    ja moje kupilam-(zamienilam z poprzedniego klio,bo bylam nie zadowolona z niego) Clio w 2016 roku bodajze i ma duzo elektroniki,
                                                    no przyzwyczailam sie ,jet tylko na beznzyne ,ale ekonomiczny w utrzymaniu,jak na samotna emertytke,
                                                    jak go kupowalam to sp.Xystos,powiedzial,
                                                    ze to juz kupuje go tylko dla siebie,zlecilam firmie by zabezpieczyli lakier ,i nie musze go pucowac,wystarczy,ze na myjke wjade ..
                                                    w tym roku musze odnowic zabezpieczenie lakieru..

niech autko Corce dobrze sie sprawuje i zycze"

gumowych drzew"

szkoda,ze wnukom jakos se nie uklada z praca,
                                                    mogl by juz miec samochodo i zawiazac rodzine..
                                                    ale moze jeszcze czas ten nadejdzie czego zycze...
                                                  • lusia_janusia Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 06.01.23, 18:40
                                                    Jaga ten kolor to chyba metalik okreslenie albo oceaniczny na zdjeciu
                                                    wyglada. No podoba mi sie, nie jest maly, ale corka pewnie ladnie przy nim wyglada?. wiem ze toyoty sa dobrymi samochodami.

No pewnie, niech chlopak szuka pracy i uzywa samochod,?. Nauczy sie
                                                    gospodarzyc swoimi finansami, zeby starczylo na oplaty i na samochod,
                                                    nie mowiac juz o jedzeniu.
                                                  • kallisto Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 07.01.23, 07:39
                                                    Cześć dziewczynki.
                                                    Nie składało mi się żeby wstępować na forum z wielu powodów. Noga dokucza, to leżakuje dużo. Wczoraj cały dzień walkonilam się w łóżku z małymi przerwami. CD z opisem dostarczyłam do rodzinnej, czekam na tel. Co dalej będziemy robić. Pewnie zechce mnie skierować do ortopedy, a mnie wluczyc się po lekarzach już nie chce…. Mam jednak chytry plan, jeśli dostanę wskazanie do ortopedy to nie będę czekać w kolejce tylko pójdę prywatnie do tego, który ma operować mi stopę. Może uda się załatwić jedno i drugie i przyspieszyć operacje😁
                                                    W czwartek dostałam od córki iPhone. Cudowne urządzenie pod każdym katem ale forum złe mi się otwiera, akurat na forum jest minimalna czcionka. Ciężko się czyta.
                                                    Dzisiaj zabieram młodsza córkę z wnuczka do siebie. Od kilku dni wnuczka choruje na grypę. Na szczęście typu A po teście. Córka wczoraj zaczęła gorączkować. Zięć do wtorku w Las Vegas, wiec nie mogą być same. W poniedziałek i wtorek mam wolne to będziemy się nimi opiekować.

Jagus zdjęcia iluminacji, które zrobiła Twoja córka przecudne, zwłaszcza ten świetlny tunel. Autko prima sort. Bardzo fajny kolor, ekonomiczny i nowoczesny. Trzeba tylko dobrze „oblać” żeby super jeździł i bez awaryjnie😁 zawsze chciałam mieć Yariskę ale jakoś się nie składało. Mieliśmy toyote, modelu nie pamietam. To było niezawodne auto. Mało palił , cudowny w prowadzeniu. Pozdrów Alę i niech śmiga swoim cackiem w przyjemnej aurze🙂
                                                    Clio tez miałam, śliczne było ale rozwaliła mi je baba na skrzyżowaniu…
                                                    Teraz mam Forda B maxa z przesuwnymi drzwiami, bardzo praktyczne przy wożeniu wnuków.
                                                    Jeździ jak burza i bardzo oszczędne.
                                                    O i napisałam się za te dni nieobecności.
                                                    Czekam aż córka da znać ze się obudziły. Sama obudziłam się o 5,30 i nie mogę usnąć i wyspać się do woli jak wczoraj.

Milutkiego dnia i slonka na sobotę🌞
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 07.01.23, 09:34
                                                    Hej Kallisto,no nadzialo sie u Ciebie,
                                                    szkoda jak dzic choruja,ale pod troskliwa opieka z Twojej strony szybko wroca do zdrowia,
                                                    oby wy sie nie pochorowali..

odpoczywajcie milo i spedzajcie czas na zwolnionych obrotach przy chorobie,
                                                    duzo popijacie "zdrowych herbatek" i wracajcie do zdrowia.
                                                  • jaga_22 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 07.01.23, 10:33
                                                    Przywitam się tylko z Wami i wstaję.Jestem już po śniadaniu i trzeba przygotować rozmrożone mięsko do pieczenia.
                                                    Córka poprzednie też miała takie i dobrze jej służyło.A to dla niej wystarczające,najwyżej trójkę wozi. Ma trochę inaczej,nowocześniej.
                                                    Samochody hybrydowe używają dwóch silników – spalinowego i elektrycznego.
                                                    W mieście są najekonomiczniejsze,bo się doładowują jak stoją,a u nas korki ogromne.
                                                    Kalisto to masz problem duży z nogą,jak ja z kręgosłupem.Życzę poprawy
                                                    Myślę ,że nic mi nie pomoże ta rehabilitacja.Od wczoraj zaczęłam brać inny lek który mam zapisany - Paguenil. tylko ten facet który mi robił USG oczu,czy
                                                    nie mam plamki,na pytanie czy to jest lek przeciwzapalny? odpowiedział że nie.
                                                    A ja durna nie przeczytałam,dopiero przedwczoraj w internecie znalazłam,
                                                    że jest przeciwzapalny i przeciwbólowy.Ano zobaczymy,żeby choć troszkę ulżyło.

Lusia z Kendo będą miały dziś co robić,życzę fajnej zabawy zatem big_grin
                                                    Może coś z literkami? Moja starsza Aneta mająć 4.5 r. nauczyła się sama składać słowa.Bardzo ją to bawiło.Pytała mnie co to za literka i pomału nauczyła się pisać
                                                    i czytać.
                                                    A wnuki niestety mają charakter ,czy geny ojca.Starszy pracuje,a młodszy
                                                    nie potrafi utrzymać się w pracy.Może kiedyś zmądrzeje wink
                                                    Niełatwo ma córka,ale się nie poddaje,ja już jej nie pomogę w niczym.

Córka dziękuje,jest zarobiona i nie ma czasu na kulturę.
                                                    Z pracy przychodzi pieszo do domu,to ma parę km. drogi.Coś dziś kaszle.
                                                    Ostatnio towarzyszy jej Kacper ,bo zaczyna się tuczyć i we dwoje raźniej.
                                                  • maria88 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 07.01.23, 13:51
                                                    Witam i ja jeszcze się nie przywitałam. Wróciłam przed chwilką z cmentarza.
                                                    Dzisiaj mija rocznica smierci mamuski.Zapaliłam światełka, pomodliłam się
                                                    i co nie co ogarnęłam.Na cmentarzu dużo wody, blota, trzeba uważać aby
                                                    się nie poslizgnąć. W drodze powrotnej dopiero wyszło słonko i jeszcze jest.
                                                    Zabieram się za obiad, cos muszę na dzisiaj i jutro zrobić.
                                                    Udanego popołudnia życzę.
                                                  • kallisto Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 07.01.23, 19:26
                                                    No i nastał wieczór.

Tradycyjnie sobota logistyczna. Córka nie chciała na noc, przyjedzie jutro i zostawi wnusie do wtorku.

Jagus masz racje z hybryda w aucie, wspaniałe rozwiązanie w dzisiejszym gąszczu aut na ulicach? Auto córki pewnie w automacie? Tez super rozwiązanie. Do ub.roku nie miałam okazji wypraktykowaliśmy po tym co ludzie opowiadali o takiej skrzyni biegów. Nie dziwie się teraz, ze ten kto spróbował automata to innego już nie chce. Osobiście prowadzę dwa różne auta, a gdy wsiadam w mężowe to „ przywiązuje” sobie lewa nogę do drzwi😄

Dobrze, ze jutro niedziela, kolejny wolny dzień choć dla nas będzie hardcorowy, będzie Zuzka. Rzep nie odkleja się na minutę. Zadbałem już o atrakcje, dwie książki z zagadkami, kpl. 5 pacynek napalcowych i kreatywna układanka.

Ot o po sobocie…..
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 07.01.23, 20:05
                                                    witajcie wieczornie Forumeczki,
                                                    no kazda z Nas miala zajecie,,jak to przy sobocie..
                                                    wrocilam od Lusi,
                                                    mala od ostaniego razu co ja widzialam podrosla
                                                    coraz wiecej gada i nasladuje starszych,widac po jej rozmowie..
                                                    w "temacie co dzisiaj"zamiesze pare zdjeci z dzisiejszego dnia..

Elsa tez sie przykleja ,sama chwile sie pobawi ale zaraz cos innego wymysla i chce towarzystwa..

spedzajcie milo wieczor i ladujcie akumulatorki na jutro.
                                                  • lusia_janusia Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 07.01.23, 22:04
                                                    Hej!!! .
                                                    wieczornie, po wstepnym odpoczynku na kanapie,'
                                                    chyba ucielam sobie krotka dzemke, ale zrobilam kromke
                                                    chlebka Polskiego z maslem i herbatka zapijam do jutrzejszego
                                                    sniadania powinno wystarczyc.

pogoda byla wzgledna w drodze powrotnej do domu mzawkowalo,
                                                    u corki snieg rozjechany na ulicach.

Spokojej, przespanej nocy Nam zycze.
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 08.01.23, 08:50
                                                    witajcie niedzielnie/poswiatecznie
                                                    czas myslec co nam przyniesie styczen i czy bedzie laskawy dla nas,

pogodowo zle i tak czasami czlek sie czuje,
                                                    ale pomysly do zrobienia sa ,
                                                    wiec nudow i sluchania gdzie pobolewa nie bedzie.

zycze milo spedzonej niedzieli solo czy w gronie rodzinnym,

ostani kwiatek z czterech pakow przekwita,
                                                    tak mysle,by go przetrzymac do nastepnego sezonu,
                                                    ale jakos uprzednio nie udalo mi sie
                                                  • maria88 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 08.01.23, 09:17
                                                    Witam.Moja godzina pobudkowa to 8-ma.
                                                    Może jak pogoda sie poprawi to chce wstawać skoro świt.
                                                    Wczoraj wieczorem była mgła po spadku temepratury.
                                                    Dzisiaj w pobliżu zera ale spokojnie bez wiatru.
                                                    Słonka oczywiscie brakuje.
                                                    Odpoczywajcie i cieszcie się niedzielą.
                                                    Spokojnego dzionka.
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 08.01.23, 09:31
                                                    witaj Mario,
                                                    no pogodowo niemal podobnie,choc bez mlgy
                                                    bardzo wilgotno,
                                                    zycze tez milego odpoczynku niedzielnego
                                                  • lusia_janusia Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 08.01.23, 10:49
                                                    Witam niedzielnie!!!.....
                                                    Odwieczny temat pogodowy nie do chwalenia.
                                                    Samopoczucie prawie jak pogodowa aura, ale
                                                    mimo wszystko trzeba byc w pionie, dobrej mysli itd....

Spokojnej relaksowej niedzieli Nam zycze.
                                                  • kallisto Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 08.01.23, 10:54
                                                    Miłe dzień dobry Wam przekazuję🌺

Czekam na moje dziewczynki. Mieszkamy w tym samym mieście ale trochę odległość nas dzieli. Dwie różne dzielnice ale tez nie jest to uciążliwa trasa, w 20 minut można przejechać. Starsza córka mieszka za tzw miedza , no może za druga miedzą, 800 m od nas.

Dzisiaj czuje się bardzo dobrze, odcwczoraj biorę pyralginę i mogę tańczyć😄
                                                  • lusia_janusia Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 08.01.23, 11:05
                                                    Kallisto, pamietam tableki pyralgine, przez jakis czas ich nie
                                                    produkowali w Polsce, dla mnie byly rowniez skuteczne i pomagaly
                                                    w bolach-

Niedziela zapowiada Ci sie w towarzystwie, bedziesz pewnie
                                                    dogadzac i leczyc miksturkami swoich zawirusowanych milusinskich,
                                                    oby z dobrym rezultatem.
                                                  • jaga_22 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 08.01.23, 12:26
                                                    Witam i ja... choć mogłabym trochę coś zrobić,ale tylko zrobiłam sobie śniadanie i jeszcze w łóżeczku jestem.
                                                    Fajnie,że Kalisto dobrze się czuje i że pyralgina poskutkowała.Kiedyś tylko pyralginą się ratowało.
                                                    U mnie Ala dalej kaszle,wczoraj miała 37,ale już spadło.Zaparzam jej podbiał
                                                    i popija syropek.Nie chce iść na zwolnienie.
                                                    Siedzę i piszę,ale już muszę się położyć.Do kitu takie życie.
                                                    Obiad mam,to nic nie muszę.Odpoczywam na dzień jutrzejszy,
                                                    bo muszę załatwić 2 sprawy.

Kalisto i Lusia z Kendo bawcie się dobrze z Rodzinką.
                                                    Córka przyzwyczaja się do automatu i chwali sobie.

• kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 09.01.23, 08:30
                                                    o jejku Jagus,
                                                    sp.Xystos miala Mazda automatkik,
                                                    jechalam nia jak siedzial obok,
                                                    nigdy sama
                                                    mam ze skrzynia biegow,
                                                    jak to mowia"lubie mieszac w garach"
                                                    no strasznosci Jagus masz z tymi bolesciami..przytulam na zlagonienie boli...

witajcie Forumeczk,jak to Kallisto nas nazywa..
                                                    i pewnie juz uzdrowila wnusie,bo sama sie dobrze czuje,
                                                    od Lusi mieszkam 5 min.drogi samochodem i 15-20 min piechote..,
                                                    jak wzglednie pogodowo to na nogach ide w ramach marszu,

dzionek jakis zachmurzony,
                                                    plan jest wiec nudow nie bedzie,

miejcie sobie mily i udany dzionek
                                                  • jaga_22 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 09.01.23, 10:13
                                                    Witaj Kendi i Reszta ludziów big_grin szybko mi poszło,w tamtą stronę wzięłam taxi,a z powrotem już dwoma autobusami.
                                                    Jeszcze wczoraj myślałam,że będzie bardzo ciężko,ale jakoś było sprawniej.
                                                    Teraz czekam na drugi wyjazd żeby mi kosteczki naprawiali.
                                                    Tym razem autobus pod sam szpital i powrót bliziutko domu.
                                                    Spytałam o wyniki i potwierdziło się,żadnego papieru,wszystko w internecie będzie miał lekarz,tylko czy ja swoje wyniki znajdę żeby zobaczyć?
                                                    Zrobiłam sobie śniadanko z dwóch kromeczek bułki masłem ,pasztetem świątecznym plaster szynki i świeżutkie jajko. Teraz już mi głód nie grozi big_grin

Czekam na swój autobus 20 minut,bardzo się dłużyło.Jeszcze tylko 2 przystanki.
                                                    Wczoraj w tv. pokazywali Sztokholm.A to jakaś wysepka.
                                                  • kallisto Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 09.01.23, 11:37
                                                    Witajcie.

Szybko zleciał poranek i już południe się zbliża. Jeszcze trochę i trzeba brać się za obiad.
                                                    Siedzimy z wnusia, czytamy, rozwiązujemy łamigłówki i oglądamy śmieszne filmy.
                                                    Zaczęła wieczorek kaszleć i właściwie dlaczego skoro dalej bierze leki przeciw grupowe?🧐

Jagus dzielna jesteś👍

Miłego dzionka dla wszystkich i pogodnych chwil🌺
                                                  • maria88 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 09.01.23, 12:32
                                                    Witam. KALISTO szybko dzionek upłynie na zabawach i opiece wnusi.
                                                    Nie zapominaj o sobie tez KALISTO.
                                                    JAGA wczoraj wygrzała kosteczki a dzisiaj zuch w załatwianiu sprawek zdrowotnych.
                                                    Mnie wczoraj oprzed południem powtórzyły sie bóle lędzwiowe
                                                    i trwaja do dzisiaj.Nocka smarowałam sie spirytusem więc trochę pomogło.
                                                    Wieczorkiem skoczyło mi tez cisnienie nawet sporo więc poradziłam sobie captoprilem.
                                                    Od rana ruszam sie jak mucha w smole i wybieram sie do apteki
                                                    po plaster ITAMI ponoć dobry.
                                                    Trzymajcie sie w zdrowiu.
                                                    Mam nadzieje że jak ta pogoda sie zmieni to i zdrowie wróci.
                                                  • lusia_janusia Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 09.01.23, 15:38
                                                    Hej!!! ...
                                                    Ponurzasto, chmurzasto i deszczowo, szkoda wychodzic na zewnatrz,
                                                    a zimno na sniegowce, a dobrych butw szkoda na takich deszczowe
                                                    olbrzymie kaluze.

Zawsze pozna jesienia, zima i wiosna przyczepiaja sie nam rozne
                                                    dolegliwosci, tak z nikad. Niektore przechodza po starych wyprobowanych
                                                    leczniczych, wlasnych, sposobach, ale gorzej jak juz trzeba z dolegliwosciami
                                                    udac sie do lekarzy po slniejsze srodki lecznicze,
                                                    Wszystkim Nam obolalym, cierpiacym i zdrowiejacym szybkiego poprawy
                                                    samopoczucia zycze.
                                                  • kallisto Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 09.01.23, 16:27
                                                    Spokojnie spędzamy dzień, zjadły jogurt z dodatkami.
                                                    Odebrałam pas gorsetowa z apteki, czy mi w nim lepiej? Nie wiem😌
                                                    Nosicie czasami taki usztywniacz na kręgosłup?
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 09.01.23, 16:43
                                                    Jagusia dzielna byla z zaplanowaniem dojazdow i wie,ze nastepny raz bedzie jeszcze "lzejszy"
                                                    mozna znalesc swe opisy choroby w internecie,jak sie ma zalogowany app z danymi o szpitalnictwie,czy jak sie tam u was to zwie,
                                                    ja moge,jak lekarz juz wrzuciu w net do mojego zurnalu-tak sie tu zwie nasza kartoteka,

Kallisto milo spedza czas z wnusia,
                                                    musi biez bardzo zadowolona z bycia u Babci,
                                                    dziwne te chorubska sa teraz ludzie po 4 tygodnie nie moga pozbyc sie kaszlu i problemow z gardlami,

Maria mam znowu problem z cisnieniem,
                                                    ot,jakas przypadlos nawiedzila zlosliwa..dobrze,ze sa tabletki na wyrownanie,

Lusia objasinla,z ew naszym peselowskim wieku,juz mozemy oczekiwac roznych przypadlosi zdrowotnych
                                                    obysmy tylko wlasnymi sposobami kuracyjnymi mogli ich sie pozbyc to bedzie OK,

spedzajcie milo wieczorek,
                                                  • jaga_22 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 09.01.23, 18:00
                                                    Rano pobrano krew,a teraz weszłam na numer podany i już mam wyniki.
                                                    Cukier mam za duży 23,9 ale już w szpitalu mówili,że jestem zagrożona.
                                                    Może wieczorem za dużo się najadłam na zapas ? big_grin
                                                    Wizyta u lekarza 13-tego,ciekawe co powie.Inne trochę się poprawiły.
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 09.01.23, 19:11
                                                    jak widze Jagus,
                                                    cukier jakos inaczej ma wartosi co oznacza w normie czy za dyzu,
                                                    tu do 7 nie wiem jaka jednostke wpisac,
                                                    ale na pomierzaczu pokazuje to niby OK dla mezczyzny ,kobiety 5,
                                                    a 23,9 to duzo by bylo za duzo wedlug mojego mniemania,
                                                    slubny nieraz mial wlasnie dochodzace do 18..

ale wyrownia cukrowego zycze ,jak najmniej slodkosci Jagis.../bialego pieczywa...
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 10.01.23, 08:19
                                                    witajcie Forumeczki,
                                                    jeszcze szaro za oknem/+5 C/moze nie bedzie padac,
                                                    dzionek jakos zleci z zaplanowanym planem

zycze nam skladnego dzionka
                                                  • kallisto Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 10.01.23, 09:32
                                                    Biegnę za Tobą Kendo i witam Ciebie u pozostałe babeczki.
                                                    Poranek tradycyjnie grymasy za oknem, wciąż mokro, nawet spacerów nie ma.

Popadłyśmy z Zuzią owsiankę z owocami, treściwa i pożywna pyszota.
                                                    Dzień bez planów, co dzień przyniesie to będzie.
                                                    Córka już w pracy, akurat dzisiaj ma dwa krótkie szkolenia.
                                                    Ostatnio (po roku pracy) dostała awans i zarzadzacgrupa ludzi. Szybko wdrożyła się w prace i w obowiązki. Pracuje dla Stanów, Francji, Włoch, Anglii i innych krajów, tzw projekty o których często się słyszy. Jagi Ala mozectez pracuje w podobnym systemie? Cała trójka trójka pracuje w jednej firmie IT. Młodszy zięć jest programista . Obecnie pracuje nad pierścionkiem dla kobiet z menopauza. Projekt amerykański. Czy wejdzie na nasz rynek? Może w przyszłości. Takie cuda teraz się tworzy. Dla mnie to magia jakas….

Utrobwracam do pracy, strasznie mi z ta myślą choć ostatnio jest bardzo bardzo przyzwoicie. Nowa szefowa wzięła na siebie bardzo dużo obowiązków. Jutro przychodzi kolejna nowa osoba, Dorota.
                                                    Zobaczymy czy zechce się wdrożyć i czy się nie zniechęci za te psie pieniądze.

Dobrego i pogodnego wtorku🌹
                                                  • maria88 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 10.01.23, 15:41
                                                    Witam znowu póżnym popołudniem. Dzionek mi szybko uciekł bo wstałam o 9tej.
                                                    Zbudziłam się wczesniej ale padało, i pada cały czas, pochmurnie, kostki dokuczały więc się nie zrywałam.
                                                    Wzięłam w południe Apap więc teraz lepiej. Nawet wyjśc nie mam ochoty po żelatynę.
                                                    Zamierzam zrobić galaretke z kurczakiem.
                                                    Dbajmy o zdrowie bo wirusów multum.
                                                    KALISTO fajnie, że masz zdolne i zaradne dzieci.
                                                    W dzisiejszym świecie to jeszcze programiści, informatycy
                                                    i ze znajomości jezyków obcych mogą mieć dobrą pracę i zarobki.
                                                  • lusia_janusia Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 10.01.23, 15:57
                                                    Hej !!! .
                                                    to ja za maria88, tez poznym popoludniem,
                                                    dzien byl piekny sloneczny z minimalnym wiatrem dla
                                                    odmiany innych dni.
                                                    Wyszlam tylko raz, ale chyba za chwile musze do sklepu
                                                    sprawdzic jedna rzecz, a moze i kupie, jakos nie mozna sie
                                                    obejsc bez wchodzenia do sklepow, a wszystko co potrzebuje
                                                    to mam w domu w zasiegu reki.

Kallisto, corka ma podpore i moze na Ciebie liczyc w opiece
                                                    Zuzi, a ta jest milusinska, to razem przyjemnie spedzacie czas.
                                                    W pracy tez sie zaczyna dobrze ukladac, wiec nie bedziesz pewnie
                                                    taka zmeczona, tymbardziej ze szykujesz sie na operacje to wprowadzisz
                                                    nowa do obowiazkow.
                                                    Juz widac, ze dzien jest troszeczke dluzszy przy slonecznej pogodzie
                                                    za dnia.

Przyjemnego wieczoru, spokojnego, przespanego snu Nam zycze.
                                                  • kallisto Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 10.01.23, 16:38
                                                    Przed południem zadzwoniła starsza córka Dorota z pytaniem o moja nogę. Okazało się, ze czekała na koniec zajęć wnuka Michasia. Poprosiłam żeby go przywiozła. Pozbawiły się maluchy. OK. 15 Zięć zabrał Michasia, a córka zabrała Zuzię przed chwila. Młodszy zięć już na lotnisku, czekał na busa i będą już w 3kę. U mnie Pusto, cicho, nudno…. Mąż w pracy i nastała cisza….

Lusia to prawda, dzisiaj bez obcego języka to marna praca i marna płaca. Dobrze, ze tak im się ułożyło, wszyscy w tym samym fachu. Jeszcze kilka lat temu nie pomyślałabym, ze tak to będzie wyglądać.
                                                  • jaga_22 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 10.01.23, 18:01
                                                    Witam jeszcze później,bo rano tylko ugotowałam rosół na zupę warzywną.
                                                    Jak wróciłam to trzeba było dokończyć.
                                                    Normalnie dni mi urywa przez to jeżdżenie,ale jeszcze tylko 3,
                                                    Gdyby była inna pogoda ,to nawet by było przyjemnie.Prawie cały dzień padało.
                                                    Kalisto córka pracuje w Ministerstwie, dawne Min.Cyfr.
                                                    a druga w telewizji.Syn młodszy informatyk,a starszy założył własną firmę.
                                                    A ja teraz lubię jak jest cicho i może być nudno,żeby tylko pogoda była ładna.
                                                    W młodszym wieku pomagałam córce,bo mieszkali z nami.Odprowadzałam do przedszkola,szkoły,a teraz już do niczego się nie nadaję sad
                                                    Do rzeczy byłam 20 lat temu wink takie to życie,ale narzekać nie mogę,
                                                    chyba że na zdrowie wink
                                                    Koty układają się spać .
                                                    Miłego wieczoru smile
                                                  • jaga_22 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 10.01.23, 18:28
                                                    Zależy od przelicznika poziomu cukru.
                                                    mg/dL <> mmol/L

Stężenie glukozy w osoczu z krwi żylnej na czczo Interpretacja wyniku

70–99 mg/dl (3,9-5,5 mmol/l) prawidłowy poziom glukozy na czczo

100–125 mg/dl (5,6 do 6,9 mmol/l)------ nieprawidłowy poziom glukozy na czczo
                                                    (stan przedcukrzycowy)

126 mg/dl (7,0 mmol/l) lub więcej jeżeli wynik przekroczy tę wartość w dwóch badaniach
                                                    przeprowadzonych w dwóch różnych dniach, to
                                                    diagnozuje się cukrzycę

Jeśli poziom cukru w osoczu krwi żylnej jest niższy niż 70 mg/dl, mamy do czynienia z niedocukrzeniem, czyli hipoglikemią.
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 10.01.23, 20:05
                                                    Jagus,dziekuje za objasnienie,
                                                    patrzac na te cyfry to tak samo i tu wyglada w tych nawiasach,
                                                    roznica jednostek pomarowych tak zminienia wszystko,
                                                    Lenka kolo kaloryfera sie umieszcza,bo cieplutko,

Kallisto ,fajnie,ze pracka sie ustabilizowala i masz troche wytchnienia,
                                                    ciekawe tez bedzie,jak z "ta nowa"wyjdzie..?

Mario,ja tez do sklepu nie musze,ale akurat mloko dzis musialam zakupic na jutrzejsza owsianke..

Lusia tez niby nic nie potrzebuje,aledzis rozmawiajac to sie wybieramy,sprawdzic jedena rzecz w sklepach,a ze po drodze do punktu docelowego to pasuje..
                                                    tak dzionek sie robi dluzszy,
                                                    dzis slicznie bylo +7 C i sloneczko troszke swiecilo i dzionek od razu weselszy sie zrobil.

ciekawego wieczoru zycze
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 11.01.23, 08:43
                                                    hej,hejjj Forumki Vistulowe
                                                    od samego rana w radio
                                                    przezywaja szwedzi,
                                                    szwedzka korona spadla duzo do dunskiej,
                                                    za 100 skr dostanie sie tylko 60 dunskich koron,
                                                    a byly czasy,ze szwedzi przeplywali do dani by tam zakupy zrobic bo bylo duzo taniej,
                                                    sama bylam dwa raz na takim zahandlowaniu,,
                                                    bo byly organizowane bussy,,,

zycze dzionka bez niespodzainek/rowniez ciepelka
                                                  • lusia_janusia Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 11.01.23, 10:50
                                                    Hej !!!! ..
                                                    Musialam doswiecic sobie swiatlem, bo nie widzialam
                                                    klawiatury, tak zrobilo sie ponuro za oknem, pada deszcz +6..C,
                                                    ciekawe kiedy bedzie prawdziwa zima w naszym regionie?.
                                                    A ciepla i slonca pragniemy wszyscy.

I nie wiem jak sobie zagospodarowac dzisiejszy dzien, bo
                                                    w glowie mam wiele kreatywnych planow, tylko jakos checi
                                                    do pracy brak, a jutro moze zjawic sie wnuczka, to musze ogarnac
                                                    pokoje, bo obiadki ma przygotowane na zas.

Tymczsem zycze Nam by srodka okazala sie udanym dniem.
                                                  • maria88 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 11.01.23, 12:26
                                                    Witam,witam. W tv zapowiedziano zimowa aurę dopiero na koniec stycznia.
                                                    Pochmurnie +2 ale jeszcze nie wieje i chyba nie pada a ma padać i wiać.
                                                    Czekam na telefon od pana do uruchomienia drukarki.
                                                    Kostki bolą mniej ale juz jako tako, chyba wyjdę złapać powietrza .

Zycze spokojnego dzionka.
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 11.01.23, 20:45
                                                    Lusia/Maria witajcie wieczornie,
                                                    podobnie nieobecne Jga/Kallisto,
                                                    dzionek zlecial,
                                                    nie padalo pozniej wiec autko mialam suche by wjechac do garazu,

w zmienne temperatury tez mnie kostusie zaczynaja pobolewac

mam nadzieje,
                                                    ze drukarka uruchomiona i wieczorek macie milo zaplanowany
                                                  • kallisto Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 11.01.23, 21:30
                                                    Wpadam wieczorem zostawić kilka śliw na dobranoc.

Ciężkie miałam popołudnie…. Chyba pogoda daje mi do wiwatu….

Śpijcie słodko i do jutra.
                                                  • lusia_janusia Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 12.01.23, 07:29
                                                    No tak pogoda nie oszczedza nas juz z roznymi dolegliwosciami,
                                                    dodaje nam wiecej boli, mam jednak wielka nadzieje, ze chociaz
                                                    wiosna okaze sie sloneczna i bardziej sucha od tej jesiennej
                                                    pogodowo zimy?.

Hej!!! ...
                                                    Juz sie jakos szybko wyspalam, dawno po tabletce, siadaniu
                                                    a kawe dopijam, rozmrazam miesko i chyba bedzie dzien
                                                    kulinarny.
                                                    Niestety w nocy sie deszczem rozpadalo, temp,+6..C i znowu
                                                    trzeba rozjasniac pokoje swiatlem.

Udanych planow na czwartkowy dzien Nam zycze w zadawalajacym
                                                    zdrowiu.
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 12.01.23, 08:40
                                                    Hej Lusia,
                                                    tezwyspalam sie szybko,
                                                    tez juz z kawcia siedze przy kuchennym stole z laptopem,
                                                    tak,pogodnie co drugi dzien..zapowiedzieli deszcz na dzis i jutro
                                                    i tak mysle,ze kulinarnie tez dzis sie zajme,

zdrowka i udanych zajec zycze
                                                  • maria88 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 12.01.23, 19:11
                                                    Póżno ale jestem.Dzionek był suchy ale wyszłam póznym popołudniem.
                                                    Trochę pomachałam sicereczkami. Wieczorem to nic nie widac więc muszę za dnia.
                                                    Dobrego wieczoru i spokojnej nocki zyczę.
                                                  • kallisto Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 12.01.23, 19:24
                                                    Hej dziewczyny.

Jaka tu cisza od rana, zapracowane, zajęte, zakochane?🤩

Odtajam od 16 ej. Byle jak się czuje ale co tam mogłoby by być gorzej.
                                                    Dziękuje Kendus za tipsa, na powikłania po covidzie nie ma lekarstwa. Nie interesują mnie programy choć wątpię czy u nas takie są ? Nie spisob na wszystko znaleźć czas i biegać mi się już nie chce po specjalistach, nic to nie da przecież.

Wciąż zimno i nieprzyjemnie, niech ta aura idzie precz, jak długo można znosić taki zimowy kaprys?🙈

Idę się pokręcić po kuchni to się rozkręcenie, może energia mi wroci, przygotuje kanapki do pracy.
                                                    Rano przed praca pojechałam do spożywczego po min. moja owsiankę, żurawinę. Kupiłam wszystko inne ale ani owsianki ani żurawiny😱 zrobiłam w pracy taki detox z twarogu, banana, czerwonej papryki i pół litra soku. Po drodze do domu nadrobiłam sprawunki i jutro zjem owsiankę.
                                                    Zahaczyłam o chiński market, kupiłam ciepłe bambosze, dwie pary majtosków, mini dzbanuszek kuchenny, ociekarke na sztućce do pracy i walentynkowe męskie skarpety dla męża. Granatowe w czerwone serca z napisem ilove😆 ma jyz skarpety w mikro marchewki, a teraz miłosne dostanie.

Ot i tyle u mnie.
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 12.01.23, 20:12
                                                    hej Mario/Kallisto,
                                                    no Maria troche potuptala /kurze najlepiej podczas dnia wycierac,

Kallisto juz o Walentynkowym prezecie dla slubnego pomyslala,
                                                    handel jak co roku ma duzo gadzetow/upominkow na ten dzien,

bedac zawsze w kraju,
                                                    lubialam zajsc do chinskiego sklepu,nieraz ciekawe rzeczy taniej mozna bylo zakupisc,
                                                    przyzwyczailam sie do owsianki co rano i juz tak dwa miesiace kontynuuje z roznymi dodatkami.

miecie sobie mily wieczou .
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 13.01.23, 08:32
                                                    witajcie piatkowo,
                                                    okolo 6 godz.bylo +7 C
                                                    obecnie +6 C/mam padac deszcz uffff..

pozatem proza dnia,obiady zrobione,
                                                    wiec luz zzz bluzzzz-jak Kallisto miewala pisac..

miejcie sobie skladny dzionek
                                                  • jaga_22 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 13.01.23, 09:11
                                                    Witam żebyście o mnie nie zapomniały,ale jakoś czas leci,
                                                    a wczoraj przyjechał wnuczek to sobie pograliśmy.
                                                    Na razie nie jest lepiej,ale podobno każdy organizm inaczej reaguje,
                                                    to czekam na polepszenie.A dziś jeszcze wieczorem mam wizytę u lekarza.
                                                    Jak ja już mam dość leczenia sad
                                                    Wczoraj było pięknie,a dziś od rana pada,jakoś pokonam ten dzień.
                                                    I Lenka szczęśliwa,że córka w domu,to się byczy big_grin Ala musi zostać na zwolnieniu do jutra,ale już prawie dobrze,tylko głowa jeszcze pobolewa.
                                                    Mamy 6st.ale co z tego jak paskudnie.
                                                    Dobrego dnia smile
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 13.01.23, 14:57
                                                    witaj Jagusia,
                                                    no jakos nikt o Tobie nie zapomina,
                                                    pozdrawiamy/pytamy/chwalimy zdjecia od Ali/i kocieta,
                                                    oj wiem,jak to jest sie leczyc,kiedy trzeba po lekarzach chadzac/robic proby/chodzic na zbaiegi..ufff
                                                    ale juz masz blizej niz dalej do konca i bedziesz czekac na poprawe zdrowia czego zycze,

tu+7C/wietrznie i cos zaczelo mzyc ,jak wracalam do domu.
                                                  • maria88 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 13.01.23, 16:20
                                                    Pora się wpisać.Dziś 13ty i piątek. Mam nadzieje,że nie powinno nic nam się złego wydarzyć.
                                                    Dzisiaj mam zaliczone odwiedziny księdza. Młody, sympatyczny , tyle mogę napisać.
                                                    Nawet nie myślałam,że będzie tak duża frekwencja sąsiadów czekających na
                                                    odwiedziny.\Potem zaliczyłam Lidl i z udanymi zakupami spożywczymii wróciłam.
                                                    Podobały mi sie nawet bardzo swetry wełniane. Miękkie, przyjemne w dotyku i co
                                                    ważne w jednym kolorze a nie wzorzyste. Nie kupiłam chociaż cena to ca.50zł
                                                    bo w domu półki się uginają od nie noszonych.
                                                    Przy obecnej inflacji kupuję tylko to co mi konieczne.
                                                    KALISTO mogłaby sobie kupić. Ponadto sporo juz rzeczy przydatnych
                                                    dla seniorów /dzień dziadka i babci nie długo/. Miedzy innymi
                                                    przeróżne ogrzewacze i plastry grzewcze.
                                                    Tyle wiadomosci z marszu.
                                                    Spokojnego wieczorku zyczę.
                                                  • lusia_janusia Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 13.01.23, 16:24
                                                    Hej !!!
                                                    Jasny dzionek juz gdzies sie podzial, nawet sciereczka nie
                                                    pomachalam za dnia za przykladem dobrej rady marii88, ale
                                                    jutro tez jest dzien,
                                                    doszykowalam sobie zupke, pojadlam, zabokalam na wieczorny
                                                    pas w pralni, ale nie wiem czy dalej mam ochote deptac po schodach,

Jaga miasz intensywne zabiegi, poprawe mowia, ze odczuwa sie
                                                    po paru tygodniach, ale trzeba zachowywac ruchowosc kosteczek.

Kallisto, nasze zdrowie juz wymaga niestety ciaglych odwiedzin
                                                    u lekarzy- specjalistyow, ja dopiero sie wybieram jak juz moje sposoby
                                                    i metoody nie przynosza skutkow.

Jaga piekne wiosenne niebo miala przez dzien, a kotki wszystkie
                                                    cieplolube szukaja ciepelka,

Spokojnego wieczoru piatkowego Nam zycze.
                                                  • jaga_22 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 13.01.23, 20:38
                                                    Lusiu,to piękne niebo to było wczoraj,a dziś miałam pochmurno i deszczowo.
                                                    Jestem szczęśliwa,że już po zabiegach,jeszcze wieczorem musiałam lekarza zaliczyć.
                                                    Znowu mi zwiększyła dawkę w zastrzyku.. To mam już spokój do marca.
                                                    Wracałam to już było ciemno. Mówimy Wam DOBRANOC smile
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 14.01.23, 09:27
                                                    Jagusia,no kocieta przytulone do siebie nareszcie,
                                                    na poczatku kladly sie w odleglosci od siebie..

witajcie Zalogo Vistulowa
                                                    +6 C/slonecznie sie zapowiada
                                                    wiec dzionek bedzie udany,
                                                    czego i Wam zycze
                                                  • lusia_janusia Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 14.01.23, 10:16
                                                    Hej !!!!
                                                    Jaga, to teraz tylko czekac i sluchac na poprawe samopoczucia.
                                                    Lenka z Myszka nawzajem sie ogrzewaja, przyjemny widoczek.

Maria88, tak wlasnie jest, z tymi ciuszkami,
                                                    my wczoraj z Kendo,
                                                    przeszlysmy do przez miasto, i no co?? zauroczyly nas b,ladne
                                                    i okazjonalne tuniki( ktora bluzka, jak gdyby z weluru w zebrowy desein,
                                                    bialo czarny, polaczona z dluga biala tunika,wywijanymi makietami,
                                                    pasujaca na kazda okazje i przez caly rok.

Kendo ma plany w pralni, ja sie mimo wszystko wczoraj z 2 maszynami
                                                    uporalam, to dzisiaj tylko pokoje mi zostaly do nadania im blasku.

Przyjemnej, spokojnej sobototy Nam zycze.
                                                  • maria88 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 14.01.23, 10:27
                                                    Witam przy sobocie. Nie mam planów , wiem tylko,że ugotuje barszczyk.
                                                    Poza tym bezplanowo. Ciepło, bez wiatru wielkiego więc trzeba pomaszerować byle gdzie.
                                                    Udanej soboty życzę.
                                                  • lusia_janusia Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 14.01.23, 10:35
                                                    mario88, i dobrze ze sie chce wyjsc z czterech scian,
                                                    zawsze jest mozliwosc spotkania jakas znajoma dusze,
                                                    chwile sie porozmawia i dlalej dzionek leci.
                                                  • jaga_22 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 14.01.23, 11:13
                                                    Witajcie dziewczyny ... nawet mam ładny dzień i 7st. Słono było,poszło sobie i wróciło.Zupełnie inne podejście do wszystkiego.Jesteśmy dziećmi słońca big_grin
                                                    Obiadu nie muszę gotować ,bo jeszcze mam naleśniki z farszem mięsnym,a dziś dla odmienności włożę do środka plaster żółtego sera.Wczoraj wypróbowałam.

Wczoraj reumatolog porównała ostatnie wyniki i powiedziała,że mam cukrzycę.Jeszcze nie wierzę.W szpitalu mówili,że na pograniczu.Muszę
                                                    zmierzyć w domu parę razy.Cieszyłam się,że przynajmniej cukrzycy nie mam.

Moje kotki to zadziorki.Faktycznie,coraz częściej widzę je razem.
                                                    Wczoraj Myszka próbowała polizać Lenkę,a ona ugryzła ją w tyłek.
                                                    Dla odmiany Lenka chciała przytulić się bliżej Myszki,to ta ją pacnęła.
                                                    Teraz jest konkurencja o Alę,bo leżała chora,to one koło niej,j
                                                    ja już jestem nieważna big_grin

Jak się czujesz Kalisto,lepiej troszkę?
                                                    Dobrej,zdrowej i miłej dla Was soboty.
                                                  • lusia_janusia Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 14.01.23, 13:07
                                                    Jaga, masz mila rozrywke obserwujac swoje futrzaki,
                                                    ciekawe jakby sie zachowywala Lenka czy Myszka gdyby
                                                    mieliscie jeszcze pieska np,?

Zadziwiajaca mialam wedrowke do sklepu w sloncu,
                                                    zachwile zaraz tez wyjde lapac vitaminy D, ale wiatr jest
                                                    nie przyjemny, zimny jakis, szczypiacy w policzki.

Mam nadzieje Jaga ze spedzisz mila sobote przy mierzeniu
                                                    sobie cukru, nie moze byc za lepiej, moze to jakies tylko
                                                    ostrzezenie ze strony lekark?? i, trzeba chyba zrobic odpowiednie
                                                    badanie na cukier,?
                                                    milej soboty zycze Nam wszystkim,
                                                  • kallisto Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 14.01.23, 15:34
                                                    Hej.

Miło się czyta, ze u Was wszystko no w miarę dobrze.

Niestety ze mną nie wesoło, chrypa nisze od wtorku. Gardło mnie nie boli nie dokucza, mam jakaś blokadę przed wydobyciem głosu i tubowy głos. Nie pomagają pastylki do ssania. Nie wiem kiedy mi to minie.
                                                    Mało tego, wczoraj dzwoniła rodzinna, rozmawiałyśmy nt. Wyniku kręgosłupa. Wygoniła mnie na zwolnienie, nakazała leżeć w odpowiedniej pozycji. Dostałam skierowanie na rehabilitacje wcramach NFZ i na reh W ramach programu w którym szybciej robią zabiegi. W poniedziałek dowiem się na kiedy. Wizyta u neurologa i neurochirurga. W poniedziałek idę prywatnie na rehabilitacje tak przez dwa tyg. Dyskopatia aż się patrzy….. w pon. Poszukam dojścia do lekarza specjalisty, który zabierze mnie na operacje, bo jak się okazuje jestvto nieuniknione.
                                                    Zrobiłam przerwę w leżakowaniu żeby o tym napisać. Moje leżakowanie wyglada tak, ze leżę na plecach z wysokim podparciem pod nogi, biodra zgięte na 90 stopni i kolana zgięte na 90 stopni. Ponieważ leżę na płaskim to nie mam możliwości pisania.
                                                    Ot i widziciectyle u mnie. Wrak kobieta…..

Mąż zrobił pyszne hamburgery z wołowina, coś innego niż zwykle.

Trzymajcie się zdrowiutko kochane, idę przyjąć moja pozycje😁
                                                  • maria88 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 14.01.23, 16:09
                                                    Jak widzę zdrowko KALISTO jak huśtawka.Zyczę żeby dolegliwości były przejsciowe,
                                                    związane z aurą.Kalisto w lecie było okey a tak nagle operacja kregosłupa?
                                                    Ostatnio tez mi było cos nie tak, wysmarowałam sie
                                                    basmaem tygrysim od chińczyków , kupionym za grosze na bazarku i
                                                    przez 1 dzień rewelacje. Nie ma bólu.
                                                    JAGO po świetach jest i dlatego cukier Ci podskoczył.
                                                    Zyczę wszystkim zdrówka.
                                                    Jutro ma byc brzydki dzionek, deszczowy i chłodny, wiec jak tu byc zdrowym?
                                                    Ja mam hustawke cisnienia ale na razie sama daje radę.
                                                    Spokojnego wieczorku zyczę.
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 14.01.23, 17:41
                                                    Witajcie wieczornie Vistulanki Krzyzowe"-no bo to juz z wiekiem nasza podpora calego ciala szwankuje,
                                                    strasznosci z Jagusi cukrzyca,moze to tylko ,wlasnie ostrzezenie ..
                                                    ogranicz swinskie miesko/bialy chlebus,a wiecej warzyw i straczkwowych dan,

Kallisto ma okropnosci z krzyzem,praca biurowa zdradliwa na te czesc ciala..
                                                    a chrypka? to jakis virus paskudny co osiada na stunach glosowych ,
                                                    kuruj sie jakos...
                                                    moj prywatny trener ,dzis spotkalam go w piwnicy,chodzil sobie,bo jest podziebiony,wlasnie zachrypniety,
                                                    kiedy powiedzialam mu,ze nie czulam zakwasow po tym treningy,
                                                    stwierdzil,ze jestem w dobrej kondycji fizycznej i moge przejsc do zwiekszonych interwali w wykonywaniu ciwiczen,

Lusia zadowolona z zakupu ,zaraz cykne fotke,
                                                    zapomnialam calkiem o tym,

zycze nam efektownego dbania o nasze zdrowko i ciepelka na wieczor.
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 15.01.23, 08:53
                                                    witajcie niedzielnie,
                                                    za oknem ponuro/deszczowo/+6 C/
                                                    moze deszczyk jakos przestanie i na marsz sie wybiore,
                                                    czlek sie przyzwyczail do maszerowania i kiedy pada,
                                                    czegos brak dla ciala..

miejcie sobie relaksujaca niedziele
                                                  • lusia_janusia Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 15.01.23, 13:38
                                                    hej!!! ..
                                                    Sztormowy wiatr goni chmury na niebie, czasem
                                                    odsloni slonce, chyba tez sie wybiore na marsz, poki
                                                    nie pada, bo zapowiedziany deszcz, a w nocy padal ze sniegiem,
                                                    ok,2, bo nie spalam i jeszcze przez okno spogladalam,

Milej, spokojnej niedzieli Nam zycze.
                                                  • maria88 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 15.01.23, 14:36
                                                    U mnie nie pada ale nie mam ochoty chociaz 1 dzionek byc w ciepełku.
                                                    Boje się przewiania bo nie dawno to i tamto mi dokuczało
                                                    a pogoda nie zachęca. Pochmurnie i wieje.Nawet snieżenie zapowiadali.
                                                    Zdrowej niedzieli zyczę.
                                                  • kallisto Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 15.01.23, 15:55
                                                    Hej.
                                                    Niestety wiatr okrutny chyba zmieni nam znowu aurę tylko czy na lepszą cieplejszą czy zimną ze śniegiem i mrozem?
                                                    Jak czytam Lusia o pogodzie u Was to identiko mamy u nas.

Mario z bólami borykam się od wielu lat. Co rusz dokuczają mi lędxwie, dość mocno, wtedy z akazdy raz biore srodki p/bólowe i przechodzi. Teraz tak mnie zmogło, ze bez konkretnych decyzji ani rusz. Tuz po świętach się zaczęło, rwa kulszowa. Wynik pokazał co jest na prawdę na rzeczy, wypadający krążek międzykregowy czyli dysk. Przy wypadających dyskach żartów nie ma. Jeszcze chodze funkcjonuję, mogę tez zaprzestać chodzić lub może mi sie zatrzymac mocz. Dlatego musze wziąc się za siebie, czas na zwolnienie lekarskie...........

Przyjemnej niedzieli, my już po obiedzie, mąż usmażył schabowe sote, zmieniaki i masłową śmietanę z jogurtem.
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 15.01.23, 17:16
                                                    Kallisto,obiad maz smaczny przygotowal,
                                                    a zdrowko to faktycznie masz do "bani"swiecie,jak ci sie to narobilo..
                                                    wreszcie dotarlo ,ze mus brac zwolnienie lekarskie i leczyc/zapobiegac,by gorzej sie nie porobilo z kregoslupem,

Mario,jak mocno pada,siedze w domu,
                                                    mrzawka,wychodze,dzis z Polonia wyszlysmy i akurat zaczelo padac,
                                                    odczekalysmy i odbylysmy spacer w sloneczku,mimo,ze powiewalo zimnym wiatrem,czapke nsunelam wiecej na czolo i kaptur i bylo OK,

zapowiedzieli deszczowy tydzien nastepny-zobaczymy co wiatry nawieja.

relaksu milego zycze.
                                                  • maria88 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 15.01.23, 17:18
                                                    KALISTO dobrze masz,że mąż umie cos ugotować gdy potrzeba.
                                                    Czy nie za wczesnie masz ten problem z dyskiem? Jestes młoda babka jeszcze.
                                                    Może najpierw jakieś masaże, kąpiele a nie od razu co najgorsze.
                                                    Operacja moze się udać lub nie.
                                                  • jaga_22 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 15.01.23, 18:45
                                                    Witajcie wieczorową porą... Myślałam,że niedzielę przeleżę,ale wnuczek przyszedł to nie było jak,więc pograliśmy w kilka gier.Nie mogę długo siedzieć nawet w łóżku,to jutro sobie poleżę,bo bardziej boli.

www.doz.pl/czytelnia/a15799-Wypadniecie_dysku__przyczyny_objawy_leczenie_cwiczenia

Kalisto a miałaś rezonans? bo nie pamiętam.Ja miałam robiony 2 razy i się wszystko potwierdziło.

• kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 15.01.23, 19:07
                                                    witaj wieczornie Jagusia,
                                                    jak zwykle od razu z linkiem na rozszezenie tematu z kregoslupem,
                                                    u Ciebie tez nie najlepiej z krzyzem,
                                                    moze cos ta terapia,ktora przeszlas da jakis rezultat?

miej sobie cieplutko i bezbolowo w lozeczku
                                                  • kallisto Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 15.01.23, 19:43
                                                    Miałam Jagus dwa lata temu. Teraz miałam rtg w 3 D i w opisie jest degeneracja krążka miedzykregowego.
                                                    Cierpiałam nie raz ale tak jak teraz to nigdy. Dostałam neurovit i dużo leżę i odbarczam nerw. Jest nieco lepiej ale to tylko dlatego, ze nie obciążam zbędnie kręgosłupa i nogi. Zobaczę jak jutro będzie w pracy.
                                                    Dzięki właściwie mojej rodzinnej uświadomiłam sobie, ze teraz to jest trochę poważnie. To ona zabiegała o to, żebym poszła na zwolnienie. Dała mi sygnał, ze cis muszę zacząć robić.
                                                    Po rozmowie z mężem i szefowa folguje z praca, zaczynam dbać o siebie, w końcu……

Mario kochana może za wcześnie ale biorąc pod uwagę to, ze zaczęłam prace przed 18 ką i to ze byłam 40 kg chucherko i to ze wtedy przerzuciłam po 4 tony kredy dziennie to mój wtedy już sfatygowany stelaż dostał po kościach. Przez lata tylko mu dokładałam obciążenia, nigdy nie umiałam się oszczędzać. Jeszcze działka sobie doprawilam….

Moja siostra w wieku 40 lat miała operacje na dysk. Nigdy ciężko nie pracowała.
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 16.01.23, 06:49
                                                    hej kallisto,
                                                    no strasznosci masz z kregoslupem,
                                                    mam nadzieje,ze dzis w domu sie kurujesz..

witajcie Vistulanki,

tak to jest kiedy mlodzi jestesmy i ponad sliy cos robimy,
                                                    w pozniejszym wieku wszystko sie zaczyna odzywac negatywnie..
                                                    miejmy nadzieje,ze wszystko sie jakos zaleczy,jak i u Jagi /Kallisto

miejmy skladny dzionek i caly tydzien
                                                  • jaga_22 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 16.01.23, 09:55
                                                    Witam dopóki jeszcze mogę siedzieć i po śniadaniu zaraz się ułożę w wygodniejszej formie.
                                                    Dziś Ala po zwolnieniu już powinna iść do pracy ,ale jeszcze dziś wzięła wolne.
                                                    Wczorajsze siedzenie dało mi w kość wink
                                                    Kalisto przed operacją i tak będziesz musiała jeszcze zrobić rezonans.
                                                    Na razie pa...mam słonko i 2st.
                                                    Ciśnienie spada,przyda się kawa smile
                                                  • lusia_janusia Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 16.01.23, 09:56
                                                    Hej!!! ...
                                                    Slonce wyszlo zza chmur na pocieszenie naszych
                                                    zdrowotnych niedomagan, wspolczuje , pocieszam ze
                                                    lekarze jakos pomoga dla Kallisto, a Jaga czeka teraz
                                                    na poprawe samopoczucia po rehabilitacji, chociaz
                                                    mala poprawa, to daje jakies zadowolenie?.

Nasza maria88, jakos sobie radzi, zapobiega w roznych
                                                    niedomaganiach samopoczucia.

Dzien zapowiada sie na przyjemny ze sloncem, to jest
                                                    nawet jakies inne planowanie.

Zycze Nam milego poniedzialku.
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 16.01.23, 13:42
                                                    witajcie Jaga i Lusia,
                                                    tak,bardzo przyjemnie ze sloncem
                                                    +5 C/powiewa mroznie,ale w zaciszu w sloneczku stanac to balsam dla ciala i paszczydelka,

mam nadzieje,ze jakos sie wykaraskacie z tych bolesci krzyzowych Jaga i Kallisto,okropnosci,kiedy takie bole daja w kosc i nie mozna chodzic/siedziec,

ciepelka i dobrego nastroju zycze
                                                  • jaga_22 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 16.01.23, 16:36
                                                    Nadzieja matką głupich,ale co nam pozostaje.Uważajcie na siebie,ja też nosiłam ciężary.A owili,że kościię wzmacniają,a figa z makiem.Oby tylko opsteoporozy nie dostać,bo osteopenię to już mam od paru ładnych lat.

www.mp.pl/pacjent/objawy/63737,bol-krzyza
                                                  • maria88 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 16.01.23, 19:43
                                                    Witam wieczornie. Dzionek uciekł szybko.Były inne plany
                                                    a zrobiły sie też inne. Do poludnia stwierdziłam,że powinnam prasować,
                                                    co zrobiłam. Poprasowane trzeba showac, więc przy okazji porządek w szafie z ręcznikami,
                                                    poscielą, bielizna nocna i dzienna , potem obiadek i tak zeszło.
                                                    Marsz był po 16tej,kropił deszcz wiec szybko i do domku z powrotem.
                                                    Nareszcie dorwałam sie do laptopa .
                                                    Nocki bez zakłóceń zyczę.

• kallisto Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 16.01.23, 19:48
                                                    Cześć wszystkim.
                                                    Ale będę miała dobrze, dwa tygodnie wolnego hura!!!! Co prawda będę mogła chodzić tylko na zabiegi dwa razy w tym tyg i trzy razy w przyszłym.24 mambwizyte u neurochirurga.

Jak widać każda z nas boryka się z przypadłościami i bólami, eh…....

Obżeramy się w domu, a nie powinnam😡 tak to jest jak dużo wolnego czasu to człowiek łazi obszyła żarcia😡
                                                  • maria88 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 16.01.23, 21:47
                                                    Masz przedsmak emerytury KALISTO.
                                                    Zdrówka życzę i bezbolesnych zabiegów.
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 17.01.23, 08:41
                                                    witajcie Vistulanki,

Jagusia,trzeba miec jaks wiare w cos,
                                                    bo wiemy,-ze wiara czyni cuda"

Kallisto,odpoczniesz troche i stres faktor opadnie to i na pewno
                                                    wynik w rehabilictacji bedzie badzo pozytywny czego zycze,

Mario,tak to z naszymi planami casami,
                                                    nieraz sie zmienia,ale dobrze,ze wszystko sie wykona co sie zaplanowalo

za oknem juz duzo widniej o tej godz.
                                                    +4 C/wieje/na pozniej obiecany deszcz

udanego dzionka zycze

acha Jagi kotki widac coraz czesciej obok siebie poleguja
                                                  • jaga_22 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 17.01.23, 09:53
                                                    Witajcie... ciekawa jestem jakie zabiegi będzie miała Kalisto.
                                                    Pewnie jestem niecierpliwa,a organizm sam sobie regoluje co i kiedy ma być lepiej.
                                                    Dziś faktycznie mniej boli,ale spałam z poduszką między nogami,to chyba
                                                    dobra jest rada.Budziłam się 5 razy,ale dosyć szybko usypiałam mimo,że
                                                    nic nie brałam.
                                                    wstałam z nową energią,a jak będzie zobaczymy w praktyce.
                                                    Dziś nie mam zamiaru leżeć.,przynajmniej takie mam założenie.
                                                    Na dworze 3st i słonko mgławe,ale jest big_grin

• kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 17.01.23, 09:57
                                                    witaj Jagus,
                                                    ta poduszka to bardzo dobre rozwiazanie na bolace krzyze,
                                                    moze i juz nastepuje jakas poprawa,ze mniej odczuwasz bolu,
                                                    ale nie forsuj sil,bo mozesz zepsuc to co juz zaczelas naprawiac,

rozadku prackowego zycze i udanego dnia
                                                  • kallisto Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 17.01.23, 10:07
                                                    Witajcie kochane.

Ależ się wylewałam, co prawda obudziłam się bardzo wcześnie ale samo lenistwo jak to się mówi jest bardzo SŁODKIE😄

Kendo „stres faktor” mi się podoba, i już mi opadł😂😂😂
                                                    Tez ciekawa jestem zabiegów ale na pewno jakieś ćwiczenie. Zastanawia mnie dlaczego od razu nie zapisał mi zabiegów na 10 dni jak to maja w zwyczaju? Może prywatne podejście jest inne niż na fundusz?🧐

Gdy byłam dzieckiem, mama parzyła mi bułkę w mleku na śniadanie. Bardzo często to jadaliśmy zwłaszcza gdy bułki zaczęły czerstwiec. Czasami tez dawałam moim niemowlaków, taką miękką papkę. Akurat została mi 3 dniowa paryska bułka, zaparzyłam mlekiem i zjadłam. Jadlyscie kiedyś takie papu?😁
                                                  • lusia_janusia Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 17.01.23, 11:33
                                                    Hej !!! ...
                                                    Z planami to roznie zawsze bywa, ale plany sie wydluzaja w czasie
                                                    a inne robotki wykonczone, mam takie przypadlosci jak u marii88.

Jaga juz zauwaza zmiany po rehabilitacji, oby trwaly jak njdluzej
                                                    .
                                                    Kallisto, wydaje mi sie ze juz przed Toba to wczesniejsz emerytura
                                                    sie szykuje, nie ma co nadwyrezac swoich kosteczek, bo zycie krotkie,
                                                    trzeba dbac o niego zeby w jak najlepszej kondycji dotrwac do konca?
                                                    Nie obraz sie na moje wywody, ale to co opisalas to chyba sie kwalifikuje
                                                    na b,dluga rehabilitacje i odpoczynek.
                                                    U nas takich ludzi z takimi dolegliwosciami nie dopuszczaja do pracy.
                                                    bo wstawajac z krzesla przy biurku, moze cos szczyknac w krzyzu i
                                                    nie zrobisz dalej kroku?.

Optymistyacznie do pogody i naszego samopoczucia,
                                                    zycze Nam samozaparcia do zycia i milego wtorku.
                                                  • kallisto Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 17.01.23, 11:40
                                                    Lusiu masz zupełna racje, jest czas pracy, jest czas odpoczynku. Mąż mówi ze mam „chorować” długo i siedzieć na zwolnieniu ile się da. Nie bardzo mogę bo wyjazdy przede mną. O zdrowie jednak będę dbać, dość tego, żebym tak tyrala oglądając się na innych nie na siebie. Dysk to poważna sprawa. Szefowa zaleciła mi tez zamiast urlopu zwolnienie, bo nigdy nie wiadomo do czego się przyda, a może do renty? Choć u nas szybko na rentę nie wysyłają. Mnie tez się nie uśmiecha, wole być zdrowa, a nie na rencie z groszem w kieszeni.

Zrobiłam sobie kisiel w kubku😁
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 17.01.23, 13:38
                                                    Hej Kallisto/Lusia
                                                    i coz Ci siedzac na recie z duza "wyplata",
                                                    jak krzyz bedzie Cie hamowal w kazdym kroku co bedziesz chciala zrobic,
                                                    wazniejsze jest to by na recie byc w miare zdrowym i miec mile spokojne odpoczywanie recistki..
                                                    dobrze,ze wzielas zwolnienie a nie urlop,ktory zawsze mozesz wykozystan nawet w niespodziewanych sytuacjach

jadlam taka bulke z mlekiem,
                                                    sp.Tato takie sniadanie nam nieraz zrobil,nawet zjadliwe to bylo..

Lusia cos z planami sobie porobila,
                                                    ale chyba sie obrobila,
                                                    podobnie i ja,

miejmy udane popoludnie i mily wieczor
                                                  • kallisto Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 17.01.23, 21:26
                                                    No i dzień zleciał.
                                                    Ma się mocno ochłodzić ciekawe tylko kiedy i w jakim rejonie. Powiem Wam, ze po tych paluchach i zgniliźnie chce mi się pooddychać mroźnym powietrzem.

Śpijcie dobrze.
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 18.01.23, 09:31
                                                    Kallisto,
                                                    juz tu mamy tylko+1 C,
                                                    wiec chlodno i powiewa mroznym wwiatrem,

witajcie Vistulanki,
                                                    dokladnie,inaczej sie oddycha mrozikowym powietrzem,
                                                    jak tym wilgotnym i z zapachem gnijacych lisci,
                                                    czlek czuje sie zdrowszy
                                                    i tego Nam zycze,coby chociaz bylo ze -3 C przez pare dni.
                                                  • maria88 Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 18.01.23, 10:13
                                                    Dalej +3 i wieje, jutro ma snieżyć.
                                                    Nie planuje bo dzisiaj to nie wiem jak będzie czasowo.
                                                    Trzymajcie się w zdrowiu.
                                                  • lusia_janusia Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023 18.01.23, 10:25
                                                    Hej !!! ...
                                                    Mimo starania trzymania sie zdrowo, zawsze sie cos nas uwiesi
                                                    i nie chce odpuscic?
                                                    Ale takie jest zycie, trzeba sie zmagac z roznymi przeszkodami.

Pogoda sloneczna mimo wszystko dodaje nam sil, ale ostatnio
                                                    to takiej pogody mozna liczyc na palcach, u mnie jakos co drugi dzien
                                                    slonecznie.

Dzien tez mam mniej wiecej zaplanowany, wiec nie bedzie nudno,
                                                    czego i Wam z rozwaga o zdrowie zycze.
                                                  • kendo Re: ** S * T * Y * C * Z * E * N * * 2023