Dodaj do ulubionych

vistulowa księgarnia

31.05.05, 08:18
nowy krotszy watek ksiazkowy ze zgapka staregosmile
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11086&w=13523687
ps. poprzedni przeladowany watek czasem nie ukazuje wpisanych postow
Obserwuj wątek
    • kendo Re: vistulowa księgarnia 31.05.05, 09:24
      dzieki sloo za nowy tematsmile)

!Wichrowe wzgorza! Emily Bronte

czytal ktos??bo zaczelam wczoraj.
      • slo-onko Re: vistulowa księgarnia 31.05.05, 09:43
        kendo napisała:

> dzieki sloo za nowy tematsmile)
        >
        > !Wichrowe wzgorza! Emily Bronte
        >
        > czytal ktos??bo zaczelam wczoraj.

jak to?smile a one nie poszly w .......?wink))
        ja kiedys zaczelam ale znudzila mnie i zostala rzucona w kat. kiedys i tak do
        niej wroce, bo jakos tak nijak miec ksiazke niedoczytana do koncasmile
        • kendo Re: vistulowa księgarnia 31.05.05, 10:09
          poszly sloo po polsku,
          a wypozyczylam po szwedzku wczorajwink)
          akurat jak pytalam o "lodowych ludzi"
          wyjelam ksiazke na stol ,przetlumaczylam tytul
          i podal mi....ale ze jak to zwykle svenssonek niewiezy imigrantowi w
          tlumaczenie,sprawdzil orginal tytulu w angielsikm
          i sie zgadzalosmile)
          • nick000 Re: vistulowa księgarnia 31.05.05, 16:04
            coś sobie teraz przypominam, przed kilku laty widzialem "Sagę o ludziach lodu", chyba tak sie ten cykl nazywał. Było tego nieskończenie wielka liczba tomów a ukazywały sie one cyklicznie, do kupienia były w kioskach, chyba.
            • slo-onko Re: vistulowa księgarnia 31.05.05, 16:08
              nick000 napisał:

> coś sobie teraz przypominam, przed kilku laty widzialem "Sagę o ludziach lodu"
              > , chyba tak sie ten cykl nazywał. Było tego nieskończenie wielka liczba tomów a
              > ukazywały sie one cyklicznie, do kupienia były w kioskach, chyba.

czy w kioskach to ie wiem ale na bank saga smile
              jest ich juz 41, ciekawe czy ostatnia jest tak ciekawa jak pierwsza? bo zwykle bywa tak,ze kolejna czesc to nie to co pierwsze z tego cyklu.
              • kendo Re: vistulowa księgarnia 31.05.05, 16:31
                nieczytalam ich,
                ale kuzyn mi opowiadal ze ciekawa lektura,
                nawet wytknal mi nic jej nie przeczytalam.

czytaj sloo,podajac tytuly ,
                a ja bede szperac w antykwariacie za tytulami
                ale jak wiedziec ,ze to zalicza sie do"sagi ludzi lodu"????????
                • slo-onko Re: vistulowa księgarnia 31.05.05, 16:38
                  kendo napisała:

> nieczytalam ich,
                  > ale kuzyn mi opowiadal ze ciekawa lektura,
                  > nawet wytknal mi nic jej nie przeczytalam.
                  >
                  > czytaj sloo,podajac tytuly ,
                  > a ja bede szperac w antykwariacie za tytulami
                  > ale jak wiedziec ,ze to zalicza sie do"sagi ludzi lodu"????????

a np. tak, jesli zoabzcysz pierwsza to rozpoznasz i druga:
                  www.merlin.com.pl/frontend/towar/393433
                  otworz obrazek.
                  • slo-onko Re: vistulowa księgarnia 31.05.05, 16:46
                    "Odnalezione szczescie" i "zauroczenie" to dwie pierwsze zcesci, mysle,ze za 13 pln warto zaryzykowac. kolejnym razem chyba je zamowie. reflektujesz Kendus?smile
                    • kendo Re: vistulowa księgarnia 31.05.05, 16:49
                      sloo,bede szukac w atykwariacie,wiec dziekuje za szczere checi .
                  • kendo Re: vistulowa księgarnia 31.05.05, 16:47
                    aaaaaa..to juz wiem....mozna sobie zebrac wszystkie,za ta cene
                    ja wczoraj zakupilam 3 szt .kazda za 10 SKR = 5 zl.a mysle,ze mam wiecej,
                    ale nie "lodowatych"wink)

1). Pod wieczna gwiazda
                    2). Ponad wszelkie granice
                    3). Cienie wokol Linda
                    • slo-onko Re: vistulowa księgarnia 31.05.05, 16:48
                      niektore sa jeszcze tansze.
                      • kendo Re: vistulowa księgarnia 31.05.05, 16:51
                        no widzisz ,jak szczescie dopisze zbierzesz cala serje....

ja musze przeczytac choc jedna i zobaczyc czy w moim smaku czytaniawink)
                        te 3 probki naswietla mi moze obraz jakis.
                        • slo-onko Re: vistulowa księgarnia 31.05.05, 16:55
                          kendo napisała:

> no widzisz ,jak szczescie dopisze zbierzesz cala serje....
                          >
                          > ja musze przeczytac choc jedna i zobaczyc czy w moim smaku czytaniawink)
                          > te 3 probki naswietla mi moze obraz jakis.

czasem bywa tak,ze czesc ksiazki pochlania bez reszty i chcesz dobrnac jak najdalej, a czesc jej jest nuzaca. najbardziej w ksiazkach lubie kiedy sam jej poczatek mnie zaciekawi tak, by trudno bylo sie od niej oderwac.
                          • kendo Re: vistulowa księgarnia 31.05.05, 16:59
                            tez oczekuje to od kazdej nowej ksiazki,
                            nieraz zaczyna sie akcja po polowie....
                            po niedzieli bedzie wiecej czasu wiec przysiade do zaznajamiania sie z Sandemo
                          • slo-onko Re: vistulowa księgarnia 31.05.05, 17:00
                            no dobra to ide do obowiazkow, dokladnie do najbardziej lubianego miejsca-do kuchnismile lubiane, bo tam zawsze mozna znalezc cos do jedzenia smile

aha i nie znarawiam watku poniewaz w kuchni mozna czytac ksiazke kucharska tak wiec wszytsko krazy w okol jednego tematu-ksiazkismile
                            • kendo Re: vistulowa księgarnia 31.05.05, 17:06
                              slo-onko napisała:

> no dobra to ide do obowiazkow, dokladnie do najbardziej lubianego miejsca-do
                              ku
                              > chnismile lubiane, bo tam zawsze mozna znalezc cos do jedzenia smile
                              >
                              > aha i nie znarawiam watku poniewaz w kuchni mozna czytac ksiazke kucharska
                              tak
                              > wiec wszytsko krazy w okol jednego tematu-ksiazkismile

ja nieraz lubie wieczorkiem czytac w kuchnismile)
                              obstawiam sie ciachem/cukiereczkami/herbatka/nastawiam radio na cichunio
                              siadam i przenosze sie w inny swiatsmile)
                              • kendo Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 17:47
                                www.merlin.com.pl/frontend/towar/329670
                                **
                                sloo zobacz znalazlam ta ksiazke,o ktorej wczorja wspominalam,
                                miej to na pamieci do nastepnego Twego zamowienia,
                                jezeli nie znajde i antykw.to bede prosic slicznie o przysloge,
                                dasz znac kiedy bedziesz czynic zamowienie dobrze sloo??smile)
                                • nick000 Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 18:48
                                  jak zobaczyłem link z okładka wklejony przez Slo, to jestem pewny, ze te książki ktore widziałem jakiś czas temu w kioskach sa serią "Saga o ludziach lodu"
                                  • kendo Re: vistulowa księgarnia/ -Sandemo 31.05.05, 19:55
                                    nick000 napisał:

> jak zobaczyłem link z okładka wklejony przez Slo, to jestem pewny, ze te
                                    książ
                                    > ki ktore widziałem jakiś czas temu w kioskach sa serią "Saga o ludziach lodu"

jest zamieszczona wzmianka ,ze to z serii"lodowych"
                                • nick000 Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 18:53
                                  Jedną z njalepszych powieści historycznych jakie czytałem jest monumentalna powieść Antoniego Gołubiewa pt. "Bolesław Chrobry". Rzecz o czasach wczesnego sredniowiecza na ziemiach Polskich, ksztaltowanie sie państwowości pokazane poprzez pryzmat wielkich i zwykłych ludzi, piękny historyczny fresk pisany świetną polszczyzną i niestety nigdy przez autora nie dokończony.
                                  • kendo Re: "Boleslaw Chrobry" A. Glubiew 31.05.05, 19:50
                                    nick000 napisał:

> Jedną z njalepszych powieści historycznych jakie czytałem jest monumentalna
                                    po
                                    > wieść Antoniego Gołubiewa pt. "Bolesław Chrobry". Rzecz o czasach wczesnego
                                    sre
                                    > dniowiecza na ziemiach Polskich, ksztaltowanie sie państwowości pokazane
                                    poprze
                                    > z pryzmat wielkich i zwykłych ludzi, piękny historyczny fresk pisany świetną
                                    po
                                    > lszczyzną i niestety nigdy przez autora nie dokończony.

a to moze byc ciekawe....
                                • slo-onko Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 19:08
                                  kendo napisała:

> www.merlin.com.pl/frontend/towar/329670
                                  > **
                                  > sloo zobacz znalazlam ta ksiazke,o ktorej wczorja wspominalam,
                                  > miej to na pamieci do nastepnego Twego zamowienia,
                                  > jezeli nie znajde i antykw.to bede prosic slicznie o przysloge,
                                  > dasz znac kiedy bedziesz czynic zamowienie dobrze sloo??smile)

Kendus , Twoj aniol juz jest w pzrechowalnismile
                                  tak robie ,ze pzred kolejnym zamowieniem chowam je tam, zeby potem nie szukac tylko myk i juz ja zamawiamsmile mysle,ze niebawem bede znow cos zamawiac, tak wiec aniol bedzie dla Ciebie smile
                                  • kendo Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 19:53
                                    slo-onko napisała:

> kendo napisała:
                                    >
                                    > > www.merlin.com.pl/frontend/towar/329670
                                    > > **
                                    > > sloo zobacz znalazlam ta ksiazke,o ktorej wczorja wspominalam,
                                    > > miej to na pamieci do nastepnego Twego zamowienia,
                                    > > jezeli nie znajde i antykw.to bede prosic slicznie o przysloge,
                                    > > dasz znac kiedy bedziesz czynic zamowienie dobrze sloo??smile)
                                    >
                                    > Kendus , Twoj aniol juz jest w pzrechowalnismile
                                    > tak robie ,ze pzred kolejnym zamowieniem chowam je tam, zeby potem nie szukac
                                    t
                                    > ylko myk i juz ja zamawiamsmile mysle,ze niebawem bede znow cos zamawiac, tak
                                    wiec
                                    > aniol bedzie dla Ciebie smile

ale sie ciesze sloo,
                                    jak bedziesz skladac zamowie,powiedz,
                                    a moze zreszta powiem ja jak ja wyszperalam w antykusmile)
                                    umawiamy sie,tak?? bo mozesz chyba w kazdej chwili zrezygnowac z niej w razie
                                    co?
                                    • slo-onko Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 19:58
                                      kendo napisała:

> slo-onko napisała:
                                      >
                                      > > kendo napisała:
                                      > >
                                      > > > www.merlin.com.pl/frontend/towar/329670
                                      > > > **
                                      > > > sloo zobacz znalazlam ta ksiazke,o ktorej wczorja wspominalam,
                                      > > > miej to na pamieci do nastepnego Twego zamowienia,
                                      > > > jezeli nie znajde i antykw.to bede prosic slicznie o przysloge,
                                      > > > dasz znac kiedy bedziesz czynic zamowienie dobrze sloo??smile)
                                      > >
                                      > > Kendus , Twoj aniol juz jest w pzrechowalnismile
                                      > > tak robie ,ze pzred kolejnym zamowieniem chowam je tam, zeby potem nie sz
                                      > ukac
                                      > t
                                      > > ylko myk i juz ja zamawiamsmile mysle,ze niebawem bede znow cos zamawiac, ta
                                      > k
                                      > wiec
                                      > > aniol bedzie dla Ciebie smile
                                      >
                                      > ale sie ciesze sloo,
                                      > jak bedziesz skladac zamowie,powiedz,
                                      > a moze zreszta powiem ja jak ja wyszperalam w antykusmile)
                                      > umawiamy sie,tak?? bo mozesz chyba w kazdej chwili zrezygnowac z niej w razie
                                      > co?

tak moge dopoki nie dam polecenia "do zaplaty"smile
                                      wiem juz co mam zamowi: dla Ciebie, dla mnie o lodachbig_grin i dla swojej malej 2 cz. z mlodziezowkismile
                                      • kendo Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 20:04
                                        moze zdaze w tym tygodniu,a najpozniej w poniedzialek pojde szperac,
                                        bo ma niealfabetycznie ulozone usch ....nielubie takiego balaganusad
                                        • slo-onko Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 20:12
                                          kendo napisała:

> moze zdaze w tym tygodniu,a najpozniej w poniedzialek pojde szperac,
                                          > bo ma niealfabetycznie ulozone usch ....nielubie takiego balaganusad

ale jakos katalogowo to chyba maja ulozone, bo ianczej trudno cokolwiek znalezc?smile
                                          • nick000 Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 20:15
                                            Kendo, szczególnie Ty jako Skandynawka powinnas przecztać powieść Sigrid Undset pt. "Olaf syn Auduna", świetnie, realistycznie przedstawione życie wikingów w XIII wieku.
                                            • slo-onko Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 20:15
                                              nick000 napisał:

> Kendo, szczególnie Ty jako Skandynawka powinnas przecztać powieść Sigrid Undse
                                              > t pt. "Olaf syn Auduna", świetnie, realistycznie przedstawione życie wikingów w
                                              > XIII wieku.

a juz myslalm,ze zaproponujesz jej "Odarpi syn Egigwy" big_grinDDDwink
                                              • nick000 Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 20:24
                                                slo-onko napisała:

> nick000 napisał:
                                                >
                                                > > Kendo, szczególnie Ty jako Skandynawka powinnas przecztać powieść Sigrid
                                                > Undse
                                                > > t pt. "Olaf syn Auduna", świetnie, realistycznie przedstawione życie wiki
                                                > ngów w
                                                > > XIII wieku.
                                                >
                                                > a juz myslalm,ze zaproponujesz jej "Odarpi syn Egigwy" big_grinDDDwink

i kawałekfoczego miesa na deserwink obowiązkowo dobrze zmrozonegosmile))))
                                                • kendo Re: vistulowa księgarnia/ " 31.05.05, 20:26
                                                  niezam tej ksiazki....
                                                  smakowalam tylko miesko z renifera,
                                                  szyneczka cieniutko pokrojona/wedzone....miecho ciemno buraczkowe i nawet
                                                  zjadliwe.
                                            • kendo Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 20:24
                                              nick000 napisał:

> Kendo, szczególnie Ty jako Skandynawka powinnas przecztać powieść Sigrid
                                              Undse
                                              > t pt. "Olaf syn Auduna", świetnie, realistycznie przedstawione życie wikingów
                                              w
                                              > XIII wieku.

czytalam tylko "czerwona zmije" tez o wikingach /niechszescijanskich
                                              czasach/rozbujnikach tomidlo grube,av Frans G. Bengtsson
                                              mieli robic ekranizacje i jakos ucichla sprawa,okazalo sie chyba ze zadrogie
                                              bedzie
                                              • nick000 Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 20:29
                                                kendo napisała:

> nick000 napisał:
                                                >
                                                > > Kendo, szczególnie Ty jako Skandynawka powinnas przecztać powieść Sigrid
                                                >
                                                > Undse
                                                > > t pt. "Olaf syn Auduna", świetnie, realistycznie przedstawione życie wiki
                                                > ngów
                                                > w
                                                > > XIII wieku.
                                                >
                                                > czytalam tylko "czerwona zmije" tez o wikingach /niechszescijanskich
                                                > czasach/rozbujnikach tomidlo grube,av Frans G. Bengtsson
                                                > mieli robic ekranizacje i jakos ucichla sprawa,okazalo sie chyba ze zadrogie
                                                > bedzie

a czy wiesz, ze to Wikingowie byli od mniej więcej XII wieku najbardziej fanatycznymi chrześcijanami, nawracali ogniem i mieczem, przy okazji biorąc łupy i kobiety, to oni byli załozycielami moskiewskiej dynastii Rurykowiczów i przez kilka wieków władali Rusią.
                                                • kendo Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 20:41
                                                  a wiem...i budowali osoady nad rzeka Wolga,jak sie niemyle
                                                  bardzo dziki narodek i wojowniczy.
                                                  • nick000 Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 20:51
                                                    kendo napisała:

> a wiem...i budowali osoady nad rzeka Wolga,jak sie niemyle
                                                    > bardzo dziki narodek i wojowniczy.

podbili część Anglii, kawał Francji i całą Sycylię, zapuszczali sie aż do Palestyny, odkryli i zasiedlili Grenlandię, dotarli do Ameryki grubo przed Kolumbem, niesamowici ludzie.
                                                  • slo-onko Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 20:52
                                                    nick000 napisał:

> kendo napisała:
                                                    >
                                                    > > a wiem...i budowali osoady nad rzeka Wolga,jak sie niemyle
                                                    > > bardzo dziki narodek i wojowniczy.
                                                    >
                                                    >
                                                    > podbili część Anglii, kawał Francji i całą Sycylię, zapuszczali sie aż do Pale
                                                    > styny, odkryli i zasiedlili Grenlandię, dotarli do Ameryki grubo przed Kolumbem
                                                    > , niesamowici ludzie.

wiesz co Nick TY powinienes byc historykiemsmile
                                                    zadziwiasz mnie , a Twoja pamiec siega czasow odleglych:0 wiesz nawet co dzialo sie w sredniowieczuwink
                                                  • nick000 Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 20:57
                                                    slo-onko napisała:

> nick000 napisał:
                                                    >
                                                    > > kendo napisała:
                                                    > >
                                                    > > > a wiem...i budowali osoady nad rzeka Wolga,jak sie niemyle
                                                    > > > bardzo dziki narodek i wojowniczy.
                                                    > >
                                                    > >
                                                    > > podbili część Anglii, kawał Francji i całą Sycylię, zapuszczali sie aż d
                                                    > o Pale
                                                    > > styny, odkryli i zasiedlili Grenlandię, dotarli do Ameryki grubo przed Ko
                                                    > lumbem
                                                    > > , niesamowici ludzie.
                                                    >
                                                    > wiesz co Nick TY powinienes byc historykiemsmile
                                                    > zadziwiasz mnie , a Twoja pamiec siega czasow odleglych:0 wiesz nawet co dzialo
                                                    > sie w sredniowieczuwink

hahahah, pamietam tamte czasy doskonle, to moje dzieciństwowink
                                          • kendo Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 20:20
                                            slo-onko napisała:

> kendo napisała:
                                            >
                                            > > moze zdaze w tym tygodniu,a najpozniej w poniedzialek pojde szperac,
                                            > > bo ma niealfabetycznie ulozone usch ....nielubie takiego balaganusad
                                            >
                                            > ale jakos katalogowo to chyba maja ulozone, bo ianczej trudno cokolwiek
                                            znalezc
                                            > ?smile

wiedzial tylko w ktorym regale i na ktorej polce,
                                            podstawila mi stoleczek i prosze bardzo sie rozejzecwink)
                                            to siadlam i grzebalam siewink)
                                            • slo-onko Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 20:25
                                              kendo napisała:

> slo-onko napisała:
                                              >
                                              > > kendo napisała:
                                              > >
                                              > > > moze zdaze w tym tygodniu,a najpozniej w poniedzialek pojde szperac
                                              > ,
                                              > > > bo ma niealfabetycznie ulozone usch ....nielubie takiego balaganusad
                                              > >
                                              > > ale jakos katalogowo to chyba maja ulozone, bo ianczej trudno cokolwiek
                                              > znalezc
                                              > > ?smile
                                              >
                                              > wiedzial tylko w ktorym regale i na ktorej polce,
                                              > podstawila mi stoleczek i prosze bardzo sie rozejzecwink)
                                              > to siadlam i grzebalam siewink)

hm, to dziwne tymbardziej w takim kraju. a komputer to tam chociaz maja, by cos skatalogowac? bo u nas w takiej miescince jak Dziwnowek jest biblioteka miejska ale malenka,ze komputera tam nie ma ale inne chyba posiadaja wtych czasachsmile
                                              • nick000 Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 20:31
                                                slo-onko napisała:

> kendo napisała:
                                                >
                                                > > slo-onko napisała:
                                                > >
                                                > > > kendo napisała:
                                                > > >
                                                > > > > moze zdaze w tym tygodniu,a najpozniej w poniedzialek pojde s
                                                > zperac
                                                > > ,
                                                > > > > bo ma niealfabetycznie ulozone usch ....nielubie takiego bala
                                                > ganusad
                                                > > >
                                                > > > ale jakos katalogowo to chyba maja ulozone, bo ianczej trudno cokol
                                                > wiek
                                                > > znalezc
                                                > > > ?smile
                                                > >
                                                > > wiedzial tylko w ktorym regale i na ktorej polce,
                                                > > podstawila mi stoleczek i prosze bardzo sie rozejzecwink)
                                                > > to siadlam i grzebalam siewink)
                                                >
                                                > hm, to dziwne tymbardziej w takim kraju. a komputer to tam chociaz maja, by cos
                                                > skatalogowac? bo u nas w takiej miescince jak Dziwnowek jest biblioteka miejsk
                                                > a ale malenka,ze komputera tam nie ma ale inne chyba posiadaja wtych czasachsmile

a w naszej koziej wólce w bibliotece są komputery nie tylko do pracy ale i ogólno dostępne z internetemsmile achasmile
                                                • slo-onko Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 20:32
                                                  nick000 napisał:

> slo-onko napisała:
                                                  >
                                                  > > kendo napisała:
                                                  > >
                                                  > > > slo-onko napisała:
                                                  > > >
                                                  > > > > kendo napisała:
                                                  > > > >
                                                  > > > > > moze zdaze w tym tygodniu,a najpozniej w poniedzialek p
                                                  > ojde s
                                                  > > zperac
                                                  > > > ,
                                                  > > > > > bo ma niealfabetycznie ulozone usch ....nielubie takieg
                                                  > o bala
                                                  > > ganusad
                                                  > > > >
                                                  > > > > ale jakos katalogowo to chyba maja ulozone, bo ianczej trudno
                                                  > cokol
                                                  > > wiek
                                                  > > > znalezc
                                                  > > > > ?smile
                                                  > > >
                                                  > > > wiedzial tylko w ktorym regale i na ktorej polce,
                                                  > > > podstawila mi stoleczek i prosze bardzo sie rozejzecwink)
                                                  > > > to siadlam i grzebalam siewink)
                                                  > >
                                                  > > hm, to dziwne tymbardziej w takim kraju. a komputer to tam chociaz maja,
                                                  > by cos
                                                  > > skatalogowac? bo u nas w takiej miescince jak Dziwnowek jest biblioteka
                                                  > miejsk
                                                  > > a ale malenka,ze komputera tam nie ma ale inne chyba posiadaja wtych cza
                                                  > sachsmile
                                                  >
                                                  > a w naszej koziej wólce w bibliotece są komputery nie tylko do pracy ale i ogó
                                                  > lno dostępne z internetemsmile achasmile

a panie bibliotekarki czatuja sobie z roznymi nikamiwink))))
                                                  jak sie nudza oczywisciewink
                                                  • kendo Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 20:38
                                                    niezauwazylam,bo zawsze tam jak po ogien wpadam,
                                                    ale tak pomyslalam,ze powinna to miec na kompie,popytam to ulatwi szukanie...

PS..
                                                    i poslucham sloo i wezme patyczka i po pazurkach postukam
                                                    morsy i foczki umiescic gdzieindziej byle nie tuwink)
                                                  • nick000 Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 20:39
                                                    slo-onko napisała:

> nick000 napisał:
                                                    >
                                                    > > slo-onko napisała:
                                                    > >
                                                    > > > kendo napisała:
                                                    > > >
                                                    > > > > slo-onko napisała:
                                                    > > > >
                                                    > > > > > kendo napisała:
                                                    > > > > >
                                                    > > > > > > moze zdaze w tym tygodniu,a najpozniej w poniedzi
                                                    > alek p
                                                    > > ojde s
                                                    > > > zperac
                                                    > > > > ,
                                                    > > > > > > bo ma niealfabetycznie ulozone usch ....nielubie
                                                    > takieg
                                                    > > o bala
                                                    > > > ganusad
                                                    > > > > >
                                                    > > > > > ale jakos katalogowo to chyba maja ulozone, bo ianczej
                                                    > trudno
                                                    > > cokol
                                                    > > > wiek
                                                    > > > > znalezc
                                                    > > > > > ?smile
                                                    > > > >
                                                    > > > > wiedzial tylko w ktorym regale i na ktorej polce,
                                                    > > > > podstawila mi stoleczek i prosze bardzo sie rozejzecwink)
                                                    > > > > to siadlam i grzebalam siewink)
                                                    > > >
                                                    > > > hm, to dziwne tymbardziej w takim kraju. a komputer to tam chociaz
                                                    > maja,
                                                    > > by cos
                                                    > > > skatalogowac? bo u nas w takiej miescince jak Dziwnowek jest bibli
                                                    > oteka
                                                    > > miejsk
                                                    > > > a ale malenka,ze komputera tam nie ma ale inne chyba posiadaja wty
                                                    > ch cza
                                                    > > sachsmile
                                                    > >
                                                    > > a w naszej koziej wólce w bibliotece są komputery nie tylko do pracy ale
                                                    > i ogó
                                                    > > lno dostępne z internetemsmile achasmile
                                                    >
                                                    > a panie bibliotekarki czatuja sobie z roznymi nikamiwink))))
                                                    > jak sie nudza oczywisciewink

hahahah, zauwązcie, ze stało sie to narodową rozrywka Polaków, często w pracy nawet mocno zajęty zurawia zapuszcam na forum zeby chociaz przez chwile zobaczyć co sie dzieje, to swietna rozrywka, z tym ze ie jak vistula, fajne i przyjazne dzięki piszącym tu ludziom.
                                                  • slo-onko Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 20:41
                                                    jesli mamy dyskutowac na inny temat niz ksiazki to moze pzreniesmy sie na :
                                                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11086&w=18376549
                                                  • nick000 Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 20:55
                                                    slo-onko napisała:

> jesli mamy dyskutowac na inny temat niz ksiazki to moze pzreniesmy sie na :
                                                    > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11086&w=18376549

a co, źle Ci tuwink??? ja sie nigdzie nie przenoszę, możemy tam spotkać jakiegoś stracha albo co jeszcze gorszegowink
                                                  • slo-onko Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 21:01
                                                    nick000 napisał:

> slo-onko napisała:
                                                    >
                                                    > > jesli mamy dyskutowac na inny temat niz ksiazki to moze pzreniesmy sie na
                                                    > :
                                                    > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11086&w=18376549
                                                    >
                                                    > a co, źle Ci tuwink??? ja sie nigdzie nie przenoszę, możemy tam spotkać jakiegoś
                                                    > stracha albo co jeszcze gorszegowink

nie badz taki buntowniczy tylko maszeruj tamsmile odpowiedz tam na pytanie smile
                                                    ja zaraz zmykam.
                                                  • kendo Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 21:03
                                                    slo-onko napisała:

> nick000 napisał:
                                                    >
                                                    > > slo-onko napisała:
                                                    > >
                                                    > > > jesli mamy dyskutowac na inny temat niz ksiazki to moze pzreniesmy
                                                    > sie na
                                                    > > :
                                                    > > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11086&w=18376549
                                                    > >
                                                    > > a co, źle Ci tuwink??? ja sie nigdzie nie przenoszę, możemy tam spotkać ja
                                                    > kiegoś
                                                    > > stracha albo co jeszcze gorszegowink
                                                    >
                                                    > nie badz taki buntowniczy tylko maszeruj tamsmile odpowiedz tam na pytanie smile
                                                    > ja zaraz zmykam.

alez uparte chlopiewink))))))))))))
                                                    mysli ze to jakis bazar a to powazna kisegarniasmile)
    • slo-onko Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 20:36
      nick000 napisał:

> slo-onko napisała:
      >
      > > nick000 napisał:
      > >
      > > > slo-onko napisała:
      > > >
      > > > > nick000 napisał:
      > > > >
      > > > > > Kendo, szczególnie Ty jako Skandynawka powinnas przecz
      > tać po
      > > wieść
      > > > Sigrid
      > > > > Undse
      > > > > > t pt. "Olaf syn Auduna", świetnie, realistycznie przeds
      > tawion
      > > e życi
      > > > e wiki
      > > > > ngów w
      > > > > > XIII wieku.
      > > > >
      > > > > a juz myslalm,ze zaproponujesz jej "Odarpi syn Egigwy" big_grinDDD;
      > -)
      > > >
      > > > i kawałekfoczego miesa na deserwink obowiązkowo dobrze zmrozonegosmile)
      > )))
      > >
      > > i w igloo spalaby na skorzesmile
      > > tylko czy to skora eskimosa czy foki?big_grin
      >
      > a moze eskimos udawałby skórę, o ludzie, znowu watek sie nam narowiwink Kendo, b
      > ierz w reke kijaszka i tłucz ile wleziesmile

co bij co bij?????smile)) Odarpi byl synem czy nie? ksiazka jest napisana o Odarpim czy nie?smile no to rozmawiamy o liteaturze czy nie?smile
      • nick000 Re: vistulowa księgarnia/ "Tessa"-Sandemo 31.05.05, 20:42
        slo-onko napisała:

> nick000 napisał:
        >
        > > slo-onko napisała:
        > >
        > > > nick000 napisał:
        > > >
        > > > > slo-onko napisała:
        > > > >
        > > > > > nick000 napisał:
        > > > > >
        > > > > > > Kendo, szczególnie Ty jako Skandynawka powinnas
        > przecz
        > > tać po
        > > > wieść
        > > > > Sigrid
        > > > > > Undse
        > > > > > > t pt. "Olaf syn Auduna", świetnie, realistycznie
        > przeds
        > > tawion
        > > > e życi
        > > > > e wiki
        > > > > > ngów w
        > > > > > > XIII wieku.
        > > > > >
        > > > > > a juz myslalm,ze zaproponujesz jej "Odarpi syn Egigwy"
        > big_grinDDD;
        > > -)
        > > > >
        > > > > i kawałekfoczego miesa na deserwink obowiązkowo dobrze zmrozon
        > egosmile)
        > > )))
        > > >
        > > > i w igloo spalaby na skorzesmile
        > > > tylko czy to skora eskimosa czy foki?big_grin
        > >
        > > a moze eskimos udawałby skórę, o ludzie, znowu watek sie nam narowiwink Ke
        > ndo, b
        > > ierz w reke kijaszka i tłucz ile wleziesmile
        >
        > co bij co bij?????smile)) Odarpi byl synem czy nie? ksiazka jest napisana o Odarpi
        > m czy nie?smile no to rozmawiamy o liteaturze czy nie?smile

no tak, racja, Slo jako znana pisarka wie co mówiwink
    • mala20033 Re: vistulowa księgarnia 31.05.05, 21:07
      Czytam ja po angielsku,ale polskie tlumaczenie jest tez w ksiegarniach!!!

Amos Oz
      "Opowieść o miłości i mroku "....

Opowieść o miłości i mroku to podróż ku historii życia, miłości i obsesji kilku
      pokoleń rodziny Oza - prostych ludzi z Litwy i wykształconych mieszkańców
      Odessy, dziadka pisarza, zaprzysięgłego romantyka, narodowca, poety i miłośnika
      kobiet, babki, widzącej w sobie Europejkę, w której Lewant budził odrazę i
      strach, czy pradziadka, trzynastoletniego pana młodego, który uparł się, i
      spełnił, tuż po ożenku noc poślubną ze swą młodszą o rok żoną. Oz wspomina
      dzieciństwo i młodość, pełne delikatności i cierpienia małżeństwo rodziców -
      kobiety o lirycznej duszy, która popełnia samobójstwo, i gorliwego uczonego,
      który nie zdołał zrealizować swych marzeń. Ich wrażliwość zderza się ze światem
      czasu wygnania z Europy, obawy o przetrwanie, strachu przed śmiercią. To
      autobiografia, która obok fikcji, przedstawia marzenia Oza, książki, te
      ulubione, i te, które pisał, życie dziwne, czasem trochę lunatyczne, ludzi
      zastraszonych, marzycieli i szaleńców czasu Palestyny mandatu brytyjskiego i
      pierwszych lat nowego państwa. Pokazuje z humorem, a czasem ironią, Jerozolimę,
      Tel Awiw, życie w kibucach, świat literacki i akademicki, ludzi z krwi i kości -
      poetę Czernichowskiego, którego zapach pamięta, mrugającego prozaika Agnona,
      łysego premiera Ben-Guriona. Ukazuje Europę Cierpień młodego Wertera, Byrona,
      Turgieniewa, Europę burzy i naporu, Wiosny Ludów, nacjonalizmów, militaryzmu.
      Opowieść sięga najgłębiej źródła, z którego pochodzą wcześniejsze książki
      autora. Oz ocala obrazy, zapachy, barwy, głosy, smaki, idee, sposoby mówienia i
      błędy językowe, opisuje świat z miejsca, w którym się urodził i wychował, nie
      twierdząc przy tym, że to środek świata.
      • kendo Re: vistulowa księgarnia 31.05.05, 21:12
        nawet ciekawe..opis przez pokolenia....
        milego czytania malenka.
        • mala20033 Re: vistulowa księgarnia 31.05.05, 21:18
          Nie moge sie doczekac powrotu do domu i.."odplyniecia" w kraine tej ksiazki...
          • kendo Re: vistulowa księgarnia 31.05.05, 21:28
            mala20033 napisała:

> Nie moge sie doczekac powrotu do domu i.."odplyniecia" w kraine tej ksiazki...

wez nastepnym razem do pracy i czytaj z szufladywink)

tez nieraz tak mam jak wciaga mnie ksiazka,
            zapominam o wszystkich obowiazkach i czytamsmile)
            • mala20033 Re: vistulowa księgarnia 31.05.05, 21:32
              Nie moge..ale licze czas do wyjscia.Wiele jego utworow czytalam.Sa wspaniale!
              • kendo Re: vistulowa księgarnia 31.05.05, 21:37
                moze kiedys poczytam tego autora.

teraz chce cos poczytac po szwedzku,stesknilam siewink)
                • mala20033 Re: vistulowa księgarnia 31.05.05, 21:39
                  Ja te ksiazke czytam po angielsku.Podejrzewam ze jej szweckie tlumaczenie juz
                  jest lub lada moment bedzie.Jest on bardzo popularny na swiecie.
                  • kendo Re: vistulowa księgarnia 31.05.05, 21:49
                    mala20033 napisała:

> Ja te ksiazke czytam po angielsku.Podejrzewam ze jej szweckie tlumaczenie juz
                    > jest lub lada moment bedzie.Jest on bardzo popularny na swiecie.

przy odawaniu tej obecnej spytam,,,,
                    zawsze nowosci maja na pierwszej polce.
                    • mala20033 Re: vistulowa księgarnia 31.05.05, 21:56
                      Polecam tez jego "Czarna skrzynke".Swietna!
                      • kendo Re: vistulowa księgarnia 31.05.05, 22:08
                        dzieki mala za tipssmile)
    • mala20033 Re: vistulowa księgarnia 03.06.05, 22:13
      Czytam teraz "Sprawe Honoru.Dywizjon 303 Kosciuszkowski" Olson i Cloud...czyta
      sie!
      • nick000 Re: vistulowa księgarnia 03.06.05, 22:39
        świetna książka, nareszcie ktos na zachodzie zaczął doceniać nasz wkład w
        zwycięstwo, szkoda ze tak późno.
        • mala20033 Re: vistulowa księgarnia 03.06.05, 22:45
          No i ten watek amerykanski...dwaj amerykanscy lotnicy pomagajacy po pierwszej
          wojnie swiatowej tworzyc polskie lotnictwo.Prapradziadek jednego z nich byl
          przyjacielem Pulawskiego.Wspaniale sie czyta!!!
          • mala20033 Re: vistulowa księgarnia 03.06.05, 22:52
            Jeden z tych amerykanskich lotnikow Cooper dostal sie do niewoli sowieckiej i
            tam go przesluchiwal....sam Izaak Babel!!Potem opisal to Babel w "Dzienniku
            1920" ktory niedawno przeczytalam!!!
            • kendo Re: vistulowa księgarnia 04.06.05, 09:11
              sad((((((((((((((((((,
              nie lubie takiej tematykisad(((((((((..sorrysad(
              • nick000 Re: vistulowa księgarnia 04.06.05, 19:23
                kupiłem dzisiaj urocza książeczkę, jest to reprint wydania z 1922 roku, nosi tytuł: O kobiecie i miłości, wybór najznakomitszych pisarzy i myślicieli. Ułożył Kazimierz Bukowski. Wydał oddzial warszawski Instytutu Literackiego "Lektor" sp. z o.o. Warszawa-Lwow-Poznań-Kraków-Lublin 1922.
                Ciekawe spojrzenie na kobietę i uczucia, w stosownym czasie bede cytowałwink
                • nick000 Re: vistulowa księgarnia 04.06.05, 19:27
                  Przy okazji wpadł mi w rece wybór przysłów zawartych w książeczce pt. "Lepsza cnota niż wór złota, czyli wizerunek przysłowiem malowany" Jolanty Ostrowskiej, tez fajnasmile
                  • kendo Re: vistulowa księgarnia 04.06.05, 19:32
                    ciekawe pozycje nicku....
                    bedziemy czekac na cytaty...moga byc interesujacewink) zwalaszcza te o kobieciesmile
                    • kendo Re: vistulowa księgarnia 05.06.05, 12:41
                      sloo,
                      a mnie wciagnela lektura,ta ktora Ty odlozylas kiedys ,
                      a teraz czytam po szwedzku ....
                      • slo-onko Re: vistulowa księgarnia 05.06.05, 13:32
                        kendo napisała:

> sloo,
                        > a mnie wciagnela lektura,ta ktora Ty odlozylas kiedys ,
                        > a teraz czytam po szwedzku ....

tzn jaka bo nie bardzo pamietam?smile
                        a ja koncze Choynowskiego, nawet ciekawasmile taka dyskusja pomiedzy dwoma mezczyznami w czasach I wojny swiatowej.

Kendus kupilam nasiona maciejki, w pon. chce wyslac. po obiedzie napisze list z pewna propozycjasmile
                        teraz biegne do kuchnismile
                        • kendo Re: vistulowa księgarnia 05.06.05, 13:34
                          sloo,
                          napisze Ci ,ze to ta "wichrowa" ksiazka....

OK.bede czekac na lisciksmile)
    • mala20033 Re: vistulowa księgarnia 05.06.05, 20:50
      Kendus,,"Sprawa Honoru" to ksiazka napisana o Polakach,dla Polakow i jest jak
      gwiazdka z nieba dla Polski.

Zaczynam czytac z serii Nike "Trawiasta ulice" Asara Eppela...
      Bardzo zle mi dzis Gazete otwiera..Cudnej Niedzieli Vistulakom..Mala
      • kendo Re: vistulowa księgarnia 05.06.05, 21:01
        moze byc ciekawa....

tez mi net sie zawiesza,az mnie ponosisad(
        • kendo Re: vistulowa księgarnia 06.06.05, 13:55
          a sluchajcie,obecnie na GW.reklamuja,ze jutro jest w sprzedazy ksiazka
          Emila Zoli "Germinal" -o czym to jest ??
          • nick000 Re: vistulowa księgarnia 06.06.05, 14:26
            pamietasz "Ziemię obiecaną", tematyka podobna, Francja i górnicze miasteczko,
            nedzna egzystencja ludzi, walka o równe prawa itp. Czyta sie dobrze chociaz są
            dłużyzny.
            • kasikk Re: vistulowa księgarnia 06.06.05, 14:31
              no i strasznie naturalistyczne opisy
              gdzieś jest opis sikania na stronę, czy pół
              jak ktoś nie lubi dosłowności, to nie polecam, ale mnie się Germinal podobał smile)
              • kendo Re: vistulowa księgarnia 06.06.05, 14:36
                wlasnie nieraz takie opisy sa nudne....
                dziki kasikku-to niech ktos inny sobie zakupiwink)
            • kendo Re: vistulowa księgarnia 06.06.05, 14:35
              nick000 napisał:

> pamietasz "Ziemię obiecaną", tematyka podobna, Francja i górnicze
              miasteczko,
              > nedzna egzystencja ludzi, walka o równe prawa itp. Czyta sie dobrze chociaz

> dłużyzny.

usch..nie,nie to nie dlamnie ta tematykasad(
              dziki nicku za podpowiedz.
              • mala20033 Re: vistulowa księgarnia 06.06.05, 16:23
                "Germinal" bylo lektura szkolna.Mocna ksiazka jak to Zola.Dobra,ale
                brutalna.Nakrecono potem wiele filmowych wersji.Mnie sie podobala,choc mocno ja
                przezylam.Podobala mi sie tez "Nana","Wszystko dla Pan".Pisarz wiernie
                odtwarzajacy tamta epoke.
                • kendo Re: "Wichrowe wzgorza" Emily Bronte 16.06.05, 18:56
                  przeczytane ,koncem nie bylam zaskoczona,
                  jakos wiedzialam,ze tak sie zakonczy,po przeczytaniu polowy ksiazki.
                  nawet dobra byla,jak na moj smak literatury.
                  • mala20033 Re: "Wichrowe wzgorza" Emily Bronte 16.06.05, 22:45
                    Z "Wichrowymi" to mam takie wspomnienie.Lezalam w szpitalu wojewodzkim.
                    Byla tam biblioteka.Wypozyczylam te ksiazke.A ze nie zawsze chcialo mi sie na
                    sali rozmawiac,to siadalam na takim lozku na kolkach stojacym na korytarzu i
                    tam te ksiazke czytalam.Stad ksiazka ta ,poniekad wspaniala kojarzy mi sie z
                    zapachem..szpitala i tym szpitalnym przewoznym lozkiem.
                    • kendo Re: "Wichrowe wzgorza" Emily Bronte 17.06.05, 09:37
                      i wiesz co malenka,
                      powiedziala bym,ze niektore postacie ksiazkowe,rowniez trzeba by bylo wyslac do
                      szpitala psychiatrycznego lub na rozmowe z psychologiem.
    • jtka Re: vistulowa księgarnia 16.06.05, 21:01
      jak na razie przeczytalam dwie książki z nadesłanych mi, tj.
      "Wichrowe wzgórza" - niesamowita , wciągnęła mnie straszetnie i moim zdaniem
      jest to ciekawa "charakterystyka poszczególnych osobowości"wink miłość miłoscia
      w tej książce, ale ważniejsze było, według mnie, ukazanie , jaki wpływ miało
      wychowanie na poszczególne postacie. Bardzo mi sie podobałosmile))
      i druga "Jestem nudziara" - literatura "lekka, łatwa i przyjemna" , przy
      której można się uśmiać, fajne są teksty a propo lotników, a bardziej pilotówwink
      czyta się szybciutkosmile)))))) Tyż mi sie podobałasmile
      Resztę będę sukcesywnie czytać , może nie od razu , bo mi się znowu troszku
      plącze, ale będę, obiecuję, pisać na ich tematsmile))))))
      • kendo Re: wichrowe wzgorza 16.06.05, 21:09
        bylam wstrzasnieta postacia Hathclifa-twarda z niego sztuka
        i biedak skonczyl "oblakaniem z milosci"
        chcial rowniez wywrzec podobny pres na swych "poddanych".
        podobne spostrzezenia mam co do wychowania i terroru psychicznego i
        fizycznego,zawzietosci,ale wszystko moza wlasnie tlumaczyc traktowaniem
        wzajemnym.
        tez uznaje ja za dobra lekture.
        • kendo Re: "Jane Eyre"-Charlotte Bronte 17.06.05, 16:01
          oddajac "wichrowe".......zarekomedowano mi ksiazke
          napisana przez jej siostre Charlotte,

romantyczna, realistyczna opowiesc milosna miedzy Jane Eyre i tajemniczym
          Edwardem
          ksiazka zaliczana do klasyki angielskiej,zaraz po wydaniu w Londynie 1847 r.
          zdobyla slawe,jest rowniez zfilmatyzowana pod tym samym tytulem,
          nieogladalam,choc cos przypominam,ze bylo w TV programie.
    • mala20033 Re: vistulowa księgarnia 19.06.05, 04:19
      Przeczytalam "Lwy mojego podworka" Newerlego.Wspaniala.Co za czuly i cieply
      opis matki.I obrazowy opis okupacji,powstania odbieranych przez autora gdy byl
      dzieckiem.
      • kendo Re: vistulowa księgarnia 19.06.05, 09:05
        malenka...Ty sie fascynujesz literatura "wojenna" co ??
        • mala20033 Re: vistulowa księgarnia 20.06.05, 01:21
          Nie nie tylko..raczej literatura faktu.Dobra ksiazka..tak najlepiej to
          okreslic..dobra ksiazka.
          • kendo Re: vistulowa księgarnia 28.06.05, 20:46
            sloo,siostra przeczytala "Biala Masajke"-ta od Ciebie co dostalam-dzieki
            zakupilam druga czesc po szwedzku i dzis zawiozalm,
            jest jeszcze trzecia ksiazka dalszy ciag,a niespisalam sobie tylulusad(

mowi,ze lektura bardzo wciagajaca.
            ai Tyberiusza tez przeczytala i chwali sobie.
            • slo-onko Re: vistulowa księgarnia 28.06.05, 20:52
              kendo napisała:

> sloo,siostra przeczytala "Biala Masajke"-ta od Ciebie co dostalam-dzieki
              > zakupilam druga czesc po szwedzku i dzis zawiozalm,
              > jest jeszcze trzecia ksiazka dalszy ciag,a niespisalam sobie tylulusad(
              >
              > mowi,ze lektura bardzo wciagajaca.
              > ai Tyberiusza tez przeczytala i chwali sobie.

smile))))
              Tyberiusza chetnie bym sobie kupila,zeby keidys jeszcze raz o nim poczytac.
              dzis zostaly zamowione ksiazki i m.in. dla Ciebie o ludziach lodusmile
              • kendo Re: vistulowa księgarnia 28.06.05, 21:04
                sloo...to mialo byc "Tess" czy cos w tym stylu,
                tej samej autorki....czy to sie zalicza do ludzi lodu??
                • slo-onko Re: vistulowa księgarnia 28.06.05, 21:15
                  kendo napisała:

> sloo...to mialo byc "Tess" czy cos w tym stylu,
                  > tej samej autorki....czy to sie zalicza do ludzi lodu??

Kendus a to nie bylo to?
                  www.merlin.com.pl/frontend/towar/393433
                  czy znow cos pokrecialm?jak tak to zamienie. ale wydaje mi sie,ze nawet pisalam,ze zamowie CI aniola?smile
                  • kendo Re: vistulowa księgarnia 28.06.05, 21:19
                    oj sloo,to nie to bylo,sad(((((((((((
                    to pokazywalas mi,ze tak wygladaja,
                    a ja znalazlam wlasnie Tess i niepamietam czy to ta sama autorka.
                    • kendo Re: vistulowa księgarnia 28.06.05, 21:23
                      www.merlin.com.pl/frontend/search/1?q=tessa&gdzieSzuk=fraza&ofertashock&dzial=1
                      **
                      to byl Czarny aniol -Margit Sandemo
                    • slo-onko Re: vistulowa księgarnia 28.06.05, 21:26
                      kendo napisała:

> oj sloo,to nie to bylo,sad(((((((((((
                      > to pokazywalas mi,ze tak wygladaja,
                      > a ja znalazlam wlasnie Tess i niepamietam czy to ta sama autorka.

no jak to? pisalam o aniele?smileze bedziesz go malasmile a Tess to moze cos innego?dodatkowego? jeszce mowialas,ze sage nie koniecznie czytac w kolejnosci?smile
                      nie ma problemu moge zamienicsmile
                      • kendo Re: vistulowa księgarnia 28.06.05, 21:28
                        sloo,o sadze mowilam,ze w atykwariacie poszukam,
                        a Czrny aniol-to gdzies czytalam ,acha u nas jest pod tylulem Tessa.
                        • slo-onko Re: vistulowa księgarnia 28.06.05, 21:32
                          kendo napisała:

> sloo,o sadze mowilam,ze w atykwariacie poszukam,
                          > a Czrny aniol-to gdzies czytalam ,acha u nas jest pod tylulem Tessa.

tamten byl aniol o czarnych skrzydlach wiec mogl mi sie pomylicwink))))
                      • slo-onko Re: vistulowa księgarnia 28.06.05, 21:28
                        sory znalazlam tez aniol ale czarnybig_grinDDDD
                        www.merlin.com.pl/frontend/towar/329670
                        • slo-onko Re: vistulowa księgarnia 28.06.05, 21:30
                          jutro zamieniesmile znow pomieszalamsmilezobaczylam aniola i juz nie myslam jakiwink
                          aniol to aniolbig_grinDDD
                          • kendo Re: vistulowa księgarnia 28.06.05, 21:32
                            slo-onko napisała:

> jutro zamieniesmile znow pomieszalamsmilezobaczylam aniola i juz nie myslam jakiwink
                            > aniol to aniolbig_grinDDD

faktycznie jestes ustresana...bosze....biedne sloo<galski milunie<

a bedzie mozna zmienic??
                            • slo-onko Re: vistulowa księgarnia 28.06.05, 21:34
                              kendo napisała:

> slo-onko napisała:
                              >
                              > > jutro zamieniesmile znow pomieszalamsmilezobaczylam aniola i juz nie myslam jak
                              > iwink
                              > > aniol to aniolbig_grinDDD
                              >
                              > faktycznie jestes ustresana...bosze....biedne sloo<galski milunie<
                              >
                              > a bedzie mozna zmienic??

jasne,zez zanego ale wystarczy jeden telefonik i mila panienka z okienka zamienia wykresla dodaje i co tylko chce. mysle,ze do jutra bede w stanie zapamietac,ze czarny aniol a nie rozowa landrynkabig_grinDDD
                              • kendo Re: vistulowa księgarnia 28.06.05, 21:37
                                slo-onko napisała:

> kendo napisała:
                                >
                                > > slo-onko napisała:
                                > >
                                > > > jutro zamieniesmile znow pomieszalamsmilezobaczylam aniola i juz nie mysl
                                > am jak
                                > > iwink
                                > > > aniol to aniolbig_grinDDD
                                > >
                                > > faktycznie jestes ustresana...bosze....biedne sloo<galski milunie<
                                > ;
                                > >
                                > > a bedzie mozna zmienic??
                                >
                                > jasne,zez zanego ale wystarczy jeden telefonik i mila panienka z okienka
                                zamien
                                > ia wykresla dodaje i co tylko chce. mysle,ze do jutra bede w stanie
                                zapamietac,
                                > ze czarny aniol a nie rozowa landrynkabig_grinDDD

to sie ciesze,ze nie bedzie problemusmile)
                                a ciekawe czy jest taka ksiazka z landrynkowym tytulemwink)?wink)
                        • kendo Re: vistulowa księgarnia 28.06.05, 21:30
                          slo-onko napisała:

> sory znalazlam tez aniol ale czarnybig_grinDDDD
                          > www.merlin.com.pl/frontend/towar/329670

tak sloo,o ta ksiazke chodzi,
                          u nas jest pod tytulem Tessa,jak czytalam jej tytuly.
                          • kendo Re:" Jane Eyre" av Charlotte Bronte 30.06.05, 09:55
                            zakonczone czytanie pozna noca,
                            ksiazka do polecenia tym co lubia watek milosny,
                            bohaterka Jane osierocona we wczesnym dzicinstwie opowiada swe zycie.
                            Bardzo silna postac charakteru/moralnosci/i glebokiej milosci do Edwarda,
                            konczy sie jak bajaka,po wielu trudach zyciowych,
                            akurat lektura na upalne lato.
    • slo-onko Re: vistulowa księgarnia 11.07.05, 19:30
      Saga o ludziach lodu: "Zauroczenie"-Margit Sandemo-wzruszajaca historia 17-letnie Salje, ktora przeszla ciezka droge , by spelnic swoje marzenia. Historia fantastyczna z czarami i demonami, wywolujaca emocje i lzy, przejmujaca i lekko itrygujaca zarazem. Nie da sie przeczytac jednej czesci i odstawic sagi na polke, powiesc jest tak wciagajaca, ze ma sie ochote przeczytac wszytkie tomy jednego dniasmile Rozpoczynam czytanie cz. 2 odrazusmile
      • mala20033 Re: vistulowa księgarnia 11.07.05, 19:41
        Ja czytam ksiazke o Rosji i Putinie,ale to zainteresowac moze tyklo Odina i
        Nika..
    • mala20033 Re: vistulowa księgarnia 20.07.05, 00:11
      Kupilam dzis ksiazke o Hilary Clinton..
    • mala20033 Re: vistulowa księgarnia 20.07.05, 21:32
      Czytam teraz ksiazke o Hilary Clinton...ciekawa postac..
    • mala20033 Re: vistulowa księgarnia 21.07.05, 02:50
      Ide poczytac..dobrej nocy
    • slo-onko Re: vistulowa księgarnia 24.07.05, 11:07
      w przeciwienstwie do intrygujacego charakteru Renaty J. i jej dramatycznie skonczonych romansow czytam teraz biograficzna opowiesc o Dafne. Jestem na polmetku ale pomimo tego,ze pisarka jest nam nieznana ciekawie opisala swoje dziecinstwo z watkami wojennymi. teraz zaczynam druga czesc-mlodosc.
      w zaleznosci od natchnienia i humoru przeplatam te opowiadanie z kronika o wielkim czlowieku JP II.
    • slo-onko Re: vistulowa księgarnia 24.07.05, 11:08
      Kendus w takim razie bede musiala Ci wyslac "Czarnego aniola" poczta?sad
      • kendo Re: vistulowa księgarnia 24.07.05, 12:12
        slo-onko napisała:

> Kendus w takim razie bede musiala Ci wyslac "Czarnego aniola" poczta?sad

wlasnie,
        nic nie wyszlo z mini spotkania,wiec przy okazji jakiejs innej ksiazki
        wedrujacej mozesz i Aniola dolaczyc,bede bardzo "wdzieczna"-dzieki z gory.
        • mala20033 Re: vistulowa księgarnia 24.07.05, 17:19
          Kendusiu..jakie ksiazki kupilas w Polsce???Buziaczki Mala
          • kendo Re: vistulowa księgarnia 24.07.05, 19:23
            zakupilam ,zakupilam,
            zgapilam sie jeno,bo byl wtedy dzien upalny
            a tam niema zadnego swiezego powietrza,zeby zamowic jedna pozycje,
            ale nic to nastepnym razem bedzie.
            • kendo Re: Czarny Aniol- Margit Sandemo 28.07.05, 20:37
              ale sie czyta,nie moge sie oderwac,
              jestem na polmetku,jak wczesnie Was opuszcze dzis to skonczesmile)
              podoba mi sie ten rodzaj literatury.
              • kendo Re: Czarny Aniol- Margit Sandemo 29.07.05, 10:10
                skonczylam....czytajac do polmetka myslam nad dwoma alternatywami zakonczenia,
                gdy jednak w momencie ,gdy Tessa zobaczyla obraz Rutgera wiedzialam ze jest u
                swego kochanego...tez takie mialas sloo odczucie czytajac ??

a druga sprawa,to moja pierwsza pozycja przeczytana skandynawskiej autorki w
                polskim przetlumaczeniu
                i czasami mialam odczucie ,ze tlumaczenie bylo po prosu laickie-za biedne w
                barwe slow,moze uda mi sie przeczytac w orginale dla porownania,co zrobie z
                wielka frajda.

PS;..jeszcze raz dziekuje Ci sloo za ksiazke.
                • kasikk Re: Czarny Aniol- Margit Sandemo 29.07.05, 10:13
                  kendunia, każde tłumaczenie cos zabiera
                  dlatego chciałbym znać dużo języków i czytać sobie w ogryginałach
                  inaczej to brzmi...
                  • kendo Re: Czarny Aniol- Margit Sandemo 29.07.05, 10:20
                    masz racje kasikku,
                    tez bym chciala znac ich wiele,
                    jednak jestem za leniwa by sie ich uczyc,bo przeciez nigdy,jak to mowia nie
                    jest zapozno na naukewink
                    wiesz czytajac angielskie przeklady jakos nie zauwazylam takich"niedociagniec"
                    w tej przeczytanej wczoraj byly widoczne "prostackie sformuowane zdania",
                    ale cala fabula podobala sie.
                • slo-onko Re: Czarny Aniol- Margit Sandemo 29.07.05, 11:49
                  no wg mnie to taki z lekka kiczowaty romasik, mocno zmyslona historia jak w
                  brazylijskich filmachwink ale dopoki sie nie przeczyta dopoty nie wie sie co
                  zawiera trescsmile
                  kiedy przeczytalam pierwsza czesc Sagi o ludziach lodu to bylam zachwycona ale
                  po drugiej cz. dalam juz sobie spokojsmile
                  • kendo Re: "wojna futbolowa" Kapuscinskiego 02.08.05, 20:23
                    nawet,nawet.....
                    kawal historii sie przypomnialo z lat dziecinnych,
                    kiedy to media zbulwersowane podawaly rozne wiesci ze swiata afrykaniskiego.
                    • nick000 Re: "wojna futbolowa" Kapuscinskiego 02.08.05, 20:28
                      a jak dobrze napisana, proponuje Cesarza tego samego autora, wypisz wymaluj
                      współczesna Polska, chociaz akcja reportazu dzieje sie w Etiopii pod panowaniem
                      Selazje.
                      • kendo Re: "wojna futbolowa" Kapuscinskiego 14.09.05, 13:03
                        nick000 napisał:

> a jak dobrze napisana, proponuje Cesarza tego samego autora, wypisz wymaluj
                        > współczesna Polska, chociaz akcja reportazu dzieje sie w Etiopii pod
                        panowaniem
                        >
                        > Selazje.

slyszalam wlasnie opinie o tej pozycji same pozytywne,
                        napewno kiedys przeczytam.. dzieki za tips.
                        • kendo Re: nowe czytadlo.... 14.09.05, 13:08
                          polecono mi dzis w trzech czesciach swedzka literature z mojego rgionu,
                          ciekawe czy bedzie sie czytac z zainteresowaniem
                          Elsi Rydsjö
                          Zapach tymianku
                          Maly srebrny flet
                          Czerwona gora
                          opisane :milosc/wojna/dramat z sielanka przeplataja sie.....
                          • kendo Re: nowe czytadlo.... 14.09.05, 13:59
                            Re: SRODA!!!!!......co raz blizej do weekendu!!!
                            mycha 14.09.05, 13:34 + odpowiedz

wybijałaś rytm idąc na spacerekwink

marzę o tym żeby mieć trochę wolnego czasu na poświęcenie go lekturze.
                            od momentu tego całego wariatkowa nawet nie mam chwili żeby podrapać się po
                            głowiesad
                            ale liczę, że już niedługo i znowu będę mogła ślęczeć nad czytadłem.
                            mam pozaczynanych tyyyle książek...
                            poczet faraonów - książka jak cegła i czytam z przerwami na inne książki
                            człowiek średniowiecza - dość ciężko się ją czyta, napisana naukowym językiem
                            i nie pamiętam tytułu (wiem, wstyd się przyznać), opisane są w niej herby
                            polskich szlachciców i ich historia - ciekawa, ale też podejście naukowe.
                            wstyd, wstyd mycha, opuszczasz się!

• Re: SRODA!!!!!......co raz blizej do weekendu!!!
                            mycha 14.09.05, 13:50 + odpowiedz

hihihi
                            mam taką kanapę w mojej biblioteczce białą nawet nie wiem, czy to skórzana, czy
                            poprostu w takim stylu, ale akurat taka do wygodnego rozpłaszczenia się na niej
                            i czytaniasmile
                            ja tak ze skrajności w skrajność. z jednej takie właśnie, z drugiej czasami
                            lubię coś lekkiego, łatwego przyjenego, typu romansidło, coś przyrodniczego,
                            przygodowego...
                            a wogóle to przymierzam się do dostojewskiego. od dłuższego czasu dookoła niego
                            chodzęsmile)
                            ale te wywody to chyba powinnam w innym wątku zamieścićsmile

juz sa na swoim miejscusmile)
                            • kendo Re: Elsi Rydsjö 14.09.05, 17:24
                              www.bok.bonnier.se/foton/abfoton/elsi_rydsjoe.htm
                              Elsi Rydsjö ur. 1920 i Bosarp, mieszka w Simrishamn,region Skåne ,nawet blisko
                              odemnie(nawet nie wiedzialam) Corka skånskiego wierszoklety Daniel Rydsjö . V
                              20 r zycia debiutowala z dziewczecymi ksiazkami,ukonczyla gimnazjum i
                              pracowala jako wolna jurnaliska.
                              z duza dokladnoscia przedstawia zycie kobiet ubarwiajac watkami romantycznymi
                              w dramatycznych dziejach historycznych szwecji.
                              na swoim kacie ma wydany zbior wierszy "Dedykacja" 1962 r.oraz

Kvinnorna på Stensvik (1977) = Kobiety z Stensvik
                              Kristallen den fina (1978) =Piekny krysztal
                              Kom hjärtans fröjd (1979) shockczekiwanie na szczescie,
                              När morgonvinden blåser (1980) = Powiew porannego wiatru
                              Älska har sin tid (1981) = Kochanie ma swoj czas
                              Röd är ryttarens häst (1983) =Czerwony kon
                              Allra kärestan min! (1984) =Moja najukochansza
                              Spelar min lind (1985) = Graj lipo
                              Kristin från öarna (1986) = Krystyna z wysp
                              En doft av timjan (1987) = Zapach tymianku
                              Liten flöjt av silver (1988) = Srebrny maly flet
                              De röda bergen (1989) = Czerwona gora
                              Kärlekens ansikten (1990) = Twarz milosci
                              Karolinas Poltava (1992)
                              Kommer aldrig solen? (1993) = Nigdy nie przyjdzie slonce
                              Det blåser vind från östansjö (1995) = Wiatr znad morza
                              Den sjunde vågen (1997) = Sodma waga
                              Allting har sin tid (1999) = Wszystko ma swoj czas
                              Susanna (2000)
                              Karolinernas kvinnor (2001) = Karolinernas kobiety
                              Kära min syster (2002) = Kochana siostra
                              Vinden drar (2003) = Wiatr odchodzi
                              Dit du går (2004) = Tam gdzie ty
                              Flicka genom sekel (2005) = Dziewczyba wieku

Elsi Rydsjö förlägger gärna sina berättelser till Skåne, som hon skildrar med
                              kärlek och sakkunskap. Kvinnorna på Stensvik inledde en romantrilogi i
                              småländsk glasbruksmiljö. Genom sin lättillgängliga berättarstil och sin
                              förmåga att levandegöra människoöden har Elsi Rydsjö blivit en av Sveriges mest
                              lästa författare.

• kendo Re: Elsi Rydsjö 12.10.05, 09:07
                                zakonczone czytanko:"zapach tymianku"/"maly srebrny flet"/czerwona gora"
                                historia trzech pokolen i ich zmagania w 17-wiecznej szwecji,gdzie szlachta
                                decydowala o zyciu biedoty,gdzie w zaskakujacych sytuacjach spotykaja sie
                                najblissi i gdzie ten "zly" umiera a dobro zwycieza,gdzie walka z pestem
                                pochlania najwiecej ludzi.
                                Najciekawsze bylo to,gdy konmi jechali z Ystad w moje okolice az trzy dni,ta
                                trase samochodem pokonuje sie obecnie w ciagu 1 godziny.
                                Czytalo sie ciekawie,niemniej watek nieco banalny,calosc w cieplym "klimacie".
    • mycha Re: vistulowa księgarnia 22.09.05, 13:51
      przekręciłam ostatnią stronę książki "człowiek średniowiecza" pod redakcją
      jacques'a le goffa. napisana językiem naukowym, momentami ciężka w czytaniu,
      ale potrafiła wciągnąć. jest charakterystyka tego okresu: stytuacja
      ekonomiczna, polityczna, kulturowa, życie codzienne, podział na funkcje
      pełnione w społeczeństwie. i szczegółowy opis każdej z tych kategorii. oraz
      zmiany jakie zachodziły przez cały okres wieków średnich.
      polecam, szczególnie tym, którzy się interesują historią i tą epokąsmile)
    • mala20033 Re: vistulowa księgarnia 09.10.05, 01:54
      Polecam "Pod zaba" Tibora Fischera"...cudowna!!A ile humoru w niej!!!!!!!!!
    • mala20033 Re: vistulowa księgarnia 12.10.05, 16:44
      Czytam teraz "Ivana Groznego"
      • kendo Re: vistulowa księgarnia 12.10.05, 20:13
        a to moze byc ciekawa lekturasmile)

oddalam ksiazeczki...
        zaczelam teraz czytac "blondyn"-po hiszpanskusmile)
    • slo-onko Re: vistulowa księgarnia 13.10.05, 20:05
      od kilku miesiecy na naszym rynku gosci "Kod Leonarda da Vinci", chodzilam kolo niego dlugo. cena byla bolesna, az tu nagle niespodzianka, przecena na 19 zl. kupic nie kupic? potargowac mozna. wiekszosc czytelnikow juz ja czytala, ja dopiero mialabym okazje. czy powinnam ja kupic? czekam na Wasze podpowiedzismile
      • kendo Re: vistulowa księgarnia 13.10.05, 20:15
        zakupilam rowniez to czytadlo na przecenie tu,
        jeszcze nie doszlo do kolejnosci czytanie,
        ale wiem,ze mala przeczytala,
        najlepiej chyba sie dowiesz via e-mail.
      • nick000 Re: vistulowa księgarnia 13.10.05, 20:15
        jasne, ze tak, znakomicie skonstruowane czytadło, książka na dwa wieczory lub jedną noc, wciąga, nie można Brownowi odmówić jednego, potrafi pisać a intrygę wymyślił taką, ze echwink
        • slo-onko Re: vistulowa księgarnia 13.10.05, 20:28
          nick000 napisał:

> jasne, ze tak, znakomicie skonstruowane czytadło, książka na dwa wieczory lub
          > jedną noc, wciąga, nie można Brownowi odmówić jednego, potrafi pisać a intrygę
          > wymyślił taką, ze echwink

dziekuje smile nie moglam pwostrzymac sie przed jej kupnem, cena kusila jak nicsmile
          dzis zaczne, zobaczymy jak mi pojdzie? Gam idzie chwilowo na polke.
          • mala20033 Re: vistulowa księgarnia 14.10.05, 01:13
            Czyta sie..milej lektury..
            • slo-onko Re: vistulowa księgarnia 14.10.05, 07:40
              Pierwsza recenzja "Kodu Leonarda da Vinci"-czyta sie bosko tak jak mowil Nick.
              Gdyby nie to,ze trzeba rano wstac do pracy moglabym czytac do rana. Prawie tak
              tez bylosmileponowilam czytanie od 5,14 i mam za soba 1/6 trescismile tresc ciekawa i
              mocno itrygujaca, chce sie czytac dalej i dalej.
              • kendo Re: vistulowa księgarnia/"kody" 14.10.05, 09:59
                ja sie chyba niewyrobie z czytaniem,tyle ich stoi w kolejce...
                • slo-onko Re: vistulowa księgarnia/"kody" 14.10.05, 10:48
                  kendo napisała:

> ja sie chyba niewyrobie z czytaniem,tyle ich stoi w kolejce...

Kendus, radze Ci,zeby kolejna byl Kodsmile nie pozalujeszsmile jesli ja wczoraj ledwo
                  kupilam te ksiazke i lacznie z dzisiejszym rankiem przeczytalam juz tyle
                  tzn.,ze musi w niej cos byc,ze tak wciaga smile
                  • kendo Re: vistulowa księgarnia/"kody" 14.10.05, 10:54
                    sloo,
                    wszystko bedzie chyba czytane po powrocie znow tu,
                    na razie uwijam sie jak w ukropie by zdazyc ze wszystkim do wyjazdu.
    • slo-onko Re: vistulowa księgarnia 15.10.05, 15:39
      musze pedzic do sklepu odkupic swoja nowa ksiazke, ktora zagarnela mi mama Kubusia Puchatka . jesli juz ich nie bedzie to sie chyba zaplaczesad(((
      • kendo Re: vistulowa księgarnia 15.10.05, 16:06
        jak to Ci zagarenla??
        jak mama Kubusia Puchatka??
        napisz czy byly,jak nie to bede szukac w Jel.Gor.
        • slo-onko Re: vistulowa księgarnia 15.10.05, 17:26
          kendo napisała:

> jak to Ci zagarenla??
          > jak mama Kubusia Puchatka??
          > napisz czy byly,jak nie to bede szukac w Jel.Gor.

byly smile))))) Ci co mieli kupic kupili duzo wczesniej, wiec te przecenione leza na polkach.
          M. zagarnela, bo sama miala ochote ja kupic. kiedy jej pow.,ze taka tania to od razu bylo widac,ze ma na nia chrapkewink dlatego oddalam swoja i poszlam sobie odkupic smile jesli tu by zabralko to moglabym zamowic w merlinie,ale wtedy bym czekala,a tak juz ja mam z powrotemsmile
          • kendo Re: vistulowa księgarnia 15.10.05, 20:06
            usch,,,to dobrze sloo,
            nieraz sa takie sytuacje ,ktore sie koncza pomyslniesmile)
            zrobilam sobie przerwe,bo niemal koncze czytadlo,ktroe kajtulo Ci zakupilo,
            nic nie mwie....ale "polkniesz ja".
            • slo-onko Re: vistulowa księgarnia 15.10.05, 20:15
              kendo napisała:

> usch,,,to dobrze sloo,
              > nieraz sa takie sytuacje ,ktore sie koncza pomyslniesmile)
              > zrobilam sobie przerwe,bo niemal koncze czytadlo,ktroe kajtulo Ci zakupilo,
              > nic nie mwie....ale "polkniesz ja".

aha smile
              a ja jestem na polmetku kodusmile