sergiusz 04.11.10, 09:52 Cztery piętra, dziewięciopiętrowa wieża... Kino dla 1,9 tys. osób. Kabaty przestaną być spokojną dzielnicą. Szczegóły: warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,60265,8608762,Nowy_multipleks_w_Warszawie__9_ekranow_na_Kabatach.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amucka Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 04.11.10, 10:04 Jestem przerażona... Jak to? Przecież ten cały plan zagospodarowania przestrzennego sprzed roku czy dwóch miał byc zawetowany przedz radnych i ostatecznie właśnie takie megakompleksy miały nie mieć wstępu w tamten rejon. Czy coś się zmieniło? Czy ktoś coś wie? Nieposzerzona Wąwozowa, brak świateł przy Zaruby i przy Relaksowej - to są nasze problemy a nie brak mega galerii z mega kinem! Odpowiedz Link
sergiusz Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 04.11.10, 10:16 Tym bardziej, że kino jest dwie stacje dalej. Lepiej rozbudować Real przy Puławskiej, do którego jest łatwiejszy dojazd z wielu kierunków. Odpowiedz Link
indian_curry Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 04.11.10, 11:16 jeśli to się potwierdzi, to masakra Odpowiedz Link
pianissima Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 04.11.10, 12:30 Z artykulu wynika, ze to sa fakty, a nie jakies hipotetyczne zalozenia. Pewnie dlatego z kopyta ruszylo poszerzanie KEN, wkrotce bedzie mega-budowa. Odpowiedz Link
fuks88 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 04.11.10, 15:29 ... masakra... czas się wynosić... Odpowiedz Link
ding_yun Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 04.11.10, 15:41 Rzeczywiście to dość bezsensowny pomył. Multikino na Imielinie chyba w zupełności wystarczy. Prawdę mówiąc miałam nadzieję, że zamiast Tesco powstaną tam jakieś dobre delikatesy, Alma albo Piotr i Paweł. Odpowiedz Link
domi_33 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 04.11.10, 21:30 skoro można budować lakiernię w otulinie rezerwatu przyrody to czemu i nie jakiś mały kompleksik żeby jeszcze więcej spalin dołożyć. pewnie chcą aby las samoistnie wymarł bo już ostrzą zęby na ten teren żeby osiedla tam wybudować. ciekawe co tu jeszcze wymyślą ci idioci... włos się jeży. współczuję sąsiadom. Odpowiedz Link
jotka001 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 05.11.10, 16:21 pianissima napisała: > Pewnie dlatego z kopyta ruszylo poszerzanie KEN Poszerzanie KEN ruszyło z kopyta ze względu na najbliższe wybory, a nie na jakieś galerie handlowe Odpowiedz Link
gwadelupa Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 04.11.10, 22:04 No fakt, słabo mi się zrobiło... właściwie to bez komentarza. Moze cos sie jeszcze da zrobic???? Nie wiem, ekologów jakichś uruchomić, jak można W LESIE budować taki kompleks handlowy? Odpowiedz Link
domi_33 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 05.11.10, 14:48 ja pisałam do Greenpeace w sprawie oleju kreozotowego, którym zatruwają przyrodę i planu budowy lakierni na stacji postojowej kabaty zaraz obok rezerwatu przyrody, ale jakoś nie byli zainteresowani. są zajęci puszczą białowieską. no ale może ktoś jeszcze spróbuje. trzymam kciuki aby się udało. Odpowiedz Link
rubeus Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 05.11.10, 22:50 Ludzie - nie histeryzujcie !!!! Myślcie rozsądnie !!!! I sprawdźcie archiwum forum !!!! Sadyba Best Mall ma powierzchnię ponad 50 tys mkw, a multipleks 12 sal kinowych, plus to kino 3d. Owszem jest tam ruch, ale to nie jest kolos wielkości Arkadii czy Galerii Mokotów, tudzież złotych tarasów. Kabat są ciut lepiej skomunikowane pod względem komunikacji miejskiej niż sadyba (metro !!!! ) Owa 'wieża', to nic innego jak zwykły 9-cio piętrowy budynek - taki sam jaki stoi po przeciwnej stronie Al. K.E.N a wyższe od niej są wieżowce przy Dembego należące do spółdzielni Osiedle Kabaty. Co w tym strasznego ???????????????? , jeśli powstanie, to pójdzie w większości pod biura - tak jak to co wystawili przy E.Leclercu na rogu K.E.N i Ciszewskiego. Może mieszkaniówka Odpowiedz Link
tomasz.a.rutkowski Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 05.11.10, 23:41 również i na tym forum nie pozostaje mi nic innego powiedzieć jak to, że na rubeusa zawsze można liczyć i zawsze dostanie się przymyślaną, wiarygodną i rozsądną wiadomość Odpowiedz Link
rubeus Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 06.11.10, 00:03 Wcześniejsze wpisy o planach TESCO jakoś nie zostały zauważone. Dopiero nieco ubogi informacyjnie i kapkę sensacyjny tekst ze stołecznej wywołał reakcję. forum.gazeta.pl/forum/w,11115,104425037,104425037,TESCO_zmieni_swoje_oblicze_.html Odpowiedz Link
juleg Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.11.10, 10:13 Oprócz greenpeace jest jeszcze wwfpl.panda.org/ Odpowiedz Link
pianissima Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.11.10, 15:22 Wg mnie centrum handlowe ma wady, ale tez zalety. Osobiscie bardziej jestem za niz przeciw, szczegolnie jesli przebudowa choc troche wplynie na lad w Tesco, bo panujacy tam permamentny burdel i brud przyprawia mnie o mdlosci od lat Najbardziej przygnebiajace zakupy jakie mozna sobie wyobrazic. Trzeba jednak przyznac, ze Tesco wymienilo lodowki i mrozonki sa juz mrozonkami a nie paciaja Odpowiedz Link
karinciag Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.11.10, 22:23 Pianissima ja tez się cieszę z tej rozbudowy Tesco I szczerze mówiąc nie mogę sie już tego doczekać Mam nadzieje że oprócz syfu jaki panuje w Tesco i wokół Tesco znikną też te moczymordy obrzydliwe Odpowiedz Link
tommen Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 09.11.10, 14:52 każda inicjatywa mająca na celu ucywilizowanie tesco jak i terenu wokół niego zasługuje na poparcie Odpowiedz Link
pikona Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 11.11.10, 15:00 do zwolennikow rozbudowy Tesco szkoda ze nie piszecie jak rozjada nasze ulice Tiry dostarczajace towar to nowego centrum, bedzie ich wiele , wiele razy wicej nic teraz. poczekajcie na wypadki , zniszczone ulice, korki etc. Radni PO sprzedali mieszkancow Kabat,wyrazajac zgode na rozbudowe pomimo sprzeciwu mieszkancow. Oznacza to ze takie centrum moze terroryzowac innych za przyzwoleniem wladz Dzielnicy !!! brawo ale juz na PO nie bedziemy glosowac na Kabatach !!! Teco powinno zniknac z Kabat - nie potrzebujemy ani takiego centrum (wystarczy Sadyba Best Mall i GM ) ani kin ( Multikino jest 2 stacje od Kabat). Mamy dosc codziennych halasow , brudu, i tirow stanowiacych niebezpieczenstwo dla ruchu mamy dosc holoty pijacej alkohol wokol Tesco po nocy oraz wyscigow samochodowych na terenie Tesco !!! Odpowiedz Link
tommyss Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 11.11.10, 20:35 Jako zwolennik rozbudowy Tesco czuję się wywołany do odpowiedzi 1. Żadne tiry niczego nie rozjadą. Rozbudowa nie oznacza jakiegoś drastycznie większego hipermarketu. Oznacza za to więcej miejsc parkingowych (parking piętrowy), więcej butików, sklepików, usług. Te zaś nie potrzebują dostaw tirami, tylko co najwyżej półciężarówkami, w dodatku nie codziennie, ale raz na tydzień bądź raz na kilka tygodni. Równie dobrze możesz zatem protestować przeciwko wszelkim sklepom, knajpkom i punktom usługowym na Kabatach, bo tam również raz na kilka dni/tygodni pojawia się auto z dostawą. Nie wspomnę już o tych tysiącach mieszkańców, z których każdy ma co najmniej jedno auto. Jak oni wszyscy codziennie rozjeżdżają, korkują, niszczą, blokują i stwarzają zagrożenie. Wysiedlić moim zdaniem, koniecznie wysiedlić. Albo co najmniej zabrać im auta i niech metrem jeżdżą. Zaraz będzie lepiej. Ulice będą puste, nie będzie korków, ani zniszczeń. Co prawda te ulice będą wtedy nikomu niepotrzebne, bo przecież wszyscy metrem, no ale co tam, precz z logiką, niech żyją śliczne, puste, niezniszczone ulice. 2. Wypadki - pogadaj z jakimkolwiek policjantem z drogówki, a każdy powie Ci, że kierowcy ciężarówek to elita, zaś liczba wypadków z udziałem samochodów ciężarowych jest znacząco mniejsza, niż liczba wypadków z udziałem osobówek. Kierowcy ciężarówek nie siadają za kółkiem, żeby się popisać, zabawić, pościgać. Oni za tym kółkiem pracują i to ciężko. Jeśli czasem wymuszą pierwszeństwo to tylko dlatego, że ogół społeczeństwa robi wszystko, żeby tylko ciężarówy nie wpuścić przed siebie, bo to przecież nie honor i w ogóle strata 0,3 sekundy po drodze do pracy bądź do domu (nie, nie jestem kierowcą ciężarówki). 3. Co do sprzedania mieszkańców przez radnych to pragnę Ci przypomnieć, że Tesco było na Kabatach zanim większość mieszkańców Kabat w ogóle pomyślała o zamieszkaniu w tym uroczym miejscu, czy nawet przeprowadzce do Warszawy. 4. Hołota pijąca alkohol wokół Tesco i wyścigi po parkingu - no kręci się tam owszem kilku trolli, którzy chętnie pomogą załadować zakupy do bagażnika w zamian za kieliszek chleba, ale są uśmiechnięci, łagodni jak baranki, grzecznie się witają i żegnają, trolle-de-luxe chciałoby się rzec. Wyścigów nie widziałem/słyszałem tam nigdy, ale jeśli faktycznie coś takiego tam się odbywa to może zgłoś to na policję, albo do straży miejskiej? Picie alkoholu w miejscach publicznych jest o ile się nie mylę zabronione, a od kilku tygodni policja może również interweniować na parkingach centrów handlowych, stosując do nich ogólnie obowiązujące przepisy kodeksu drogowego. Zarówno policja jak i straż miejska działające na Ursynowie to bardzo fajni ludzie, pomocni i zaangażowani w swoją pracę, także myślę, że pomogą. 5. Argument, że jest Sadyba i GM oraz Multikino więc Tesco niepotrzebne - jasne, bloki mieszkalne na Kabatach również są całkiem zbędne. Jest ich już przecież tyle na starym Ursynowie, Mokotowie, Woli, Ochocie, Pradze, Żoliborzu. Jest również w Polsce wiele innych miast, a w każdym z nich wiele bloków. Ba, bywają nawet bloki w środku szczerego, ornego pola (pozostałości po PGR-ach zazwyczaj). Także wiesz, rzuć te Kabaty w cholerę, wyprowadź się gdzieś z dala od Tesco, może w jakieś takie miejsce, gdzie do najbliższego sklepu trzeba dojeżdżać PKS-em, a pieczywo dowożą raz na tydzień. Zadupie? Nie pasuje? No to pogódź się z faktem, że Kabaty to część Warszawy, stolicy dużego kraju i hipermarket, a nawet galeria handlowa są tu czymś naturalnym, w przeciwieństwie do lasu i świeżego powietrza. Sad but true. Odpowiedz Link
pikona Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 11.11.10, 22:09 Mijasz sie z prawda : 1.juz teraz do niewielkiego Tesco podjezdza dziennie kilkanascie Tirow + mniejsze i wieksze samochody dostawcze - skoro ma powstac 8x wieksza Galeria Handlowa z malymi sklepikami to ciekawe jak ma pozostac taki sam lub niewiele wiekszy ruch tych samochodow skoro kazdy bedzie musial byc zaopatrywany 2. kierowcy Tirow to elita ? czego chamstwa i prostactwa chyba - nawet prostej czynności fizjologicznej z która rade daja sobie juz roczne dzieci nie potrafią wykonac do wystawionej toalety na placu dostaw Tesco tylko " leja" na ogrodzenie... acha i jeszcze wg Ciebie to kasta uprzywilejowana do wymuszania pierwszeństwa hahaha bez komentarza 3. nie przypominaj skoro znowu nie wiesz.. Tesco to żałosna pozostałość szwabskiego HIT-u rownie obskórnego i smierdzącego - wybudowanego raptem 10 lat temu - problem w tym, że nie było wtedy planów rozbudowy do wielkości Galerii !!! To zasługa tych co rządzili w 2008 roku nasza dzielnica - wtedy zatwierdzono plan rozbudowy pomimo protestów mieszkańców Kabat 4. nie mieszkasz koloTesco to skąd niby masz widzieć co dzieje się po nocach na terenie i wokól Tesco - wygodnie jest podjechac na zakupy od czasu do czasu ale wydawac opinie jakby sie mieszkalo w tej okolicy ... 5 . do głupot i ironii nie ma sensu sie ustosunkowywać ... Odpowiedz Link
tommyss Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 12.11.10, 11:19 ad1. Już pisałem - małe sklepiki nie potrzebują zaopatrzenia codziennie więc natężenie ruchu nie ulegnie radykalnemu wzrostowi. Rotacja zapasów w butikach jest dużo wolniejsza niż w hipermarkecie. ad2. Pisałem o kierowcach ciężarówek jako o elicie pod względem umiejętności i chęci bezpiecznego prowadzenia auta, nie zaś o elicie pod względem załątwiania potrzeb fizjologicznych. Sikając na ogrodzenie nie powodują chyba znaczącej liczby wypadków drogowych, nie sądzisz? Swoją drogą większa galeria handlowa oznaczać będzie więcej toalet, w dodatku będą to zapewne toalety nieco lepiej utrzymane niż funkcjonujące tam obecnie. To być może przekona kierowców do załatwiania swoich potrzeb w ogólnie przyjęty, cywilizowany sposób. Co do wymuszania pierwszeństwa, ale tak w praktyce, a nie w teorii, to mogę powiedzieć tylko tyle, że jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, żeby jakiś tir na Kabatach wymusił na mnie pierwszeństwo, natomiast wielokrotnie zdarzyło mi się, że wymusił samochód osobowy. I tyle na ten temat. Rozumiem, że na Tobie te kilkanaście tirów dziennie wymusza pierwszeństwo notorycznie? 3. Doskonale wiem, że ten blaszak nazywał się kiedyś HIT. To nie zmienia wszakże faktu, że powstał wcześniej niż niejeden blok w okolicy. 4. Jasne, Ty lepiej ode mnie wiesz gdzie ja mieszkam i co widzę. 5. O, zauważyłaś ironię. No to nie jest tak źle. Teraz jeszcze zauważ, że oprócz Ciebie istnieją inni ludzie, mający być może inne potrzeby niż Ty i inne również prezentujący poglądy. Wielu ludzi z Kabat i okolic korzysta z Tesco i będzie korzystać z centrum handlowego, które powstanie po przebudowie. Gdyby tych ludzi nie było wielu, to Tesco nie inwestowałoby w tę rozbudowę i przez kolejne lata miałabyś pod oknami smutnego blaszaka, wyścigi po parkingu i tirowców sikających na płot. Po rozbudowie będzie ładny (na pewno ładnieszy niż blaszak) budynek, sporo zadbanych toalet wewnątrz i piętrowy parking, który znacznie utrudni wszelkie ekscesy motoryzacyjne na tym terenie. Przemyśl to sobie. Odpowiedz Link
babalaga Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 13.11.10, 22:12 ja proponuje basen, scianki wspinaczkowe , dom kultury i male kino, zeby dzieciaki tych wszytkich co teraz po Kasztanowej chodzą z wózkami nie stay sie galeriankami i galerianami, zeby bylo gdzie spedzac czas... Odpowiedz Link
karinciag Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 13.11.10, 22:16 A co to za argument że niepotrzebna jest rozbudowa Tesco bo na Mokotowie jest Galeria a na Imielinie kino?? Ja chcę iść na zakupy i chcę iśc do kina a nie ciągle jechać!! Odpowiedz Link
babalaga Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 16.11.10, 19:20 ale nie ma problemu, mozna nawet w kapciach tylko tzreba bylo kupic mieszkanie w galerii ursynow albo zamieszkac w Zlotych tarasach. to jest brak logiki - chce mieszkac w ciszy pod lasem i miec wszedzie blisko. Odpowiedz Link
karinciag Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 17.11.10, 16:24 Gdybym chciała mieszkać w ciszy to bym kupiła sobie dom za miastem a tu wiadomo że ciszy nie będzie więc... Złote Tarasy dobrze że są bo zmieniły trochę wizerunek dworca centralnego ale to nie ma nic wspólnego z Kabatami. Centrum ma Tarasy a Kabaty będą miały ... swoją galerię handlową Odpowiedz Link
rubeus Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 17.11.10, 19:02 Obawiam się, że nie będziemy mieli czegoś eleganckiego, tylko jak wynika z przecieków na innym forum - taki trochę większy i nowszy blaszak, tyle że 2x wyższy od obecnego, no i parking piętrowy... Odpowiedz Link
gebhard Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 19.11.10, 16:11 nie rozumiem głosów entuzjastów rozbudowy Tesco: każda rozbudowa spowoduje zwiększenie się ruchu samochodowego na KEN i nie tylko (z Konstancina chociażby), naprawdę chcecie pod Lasem Kabackim drugiej Galerii Mokotów? Las Kabacki jest naturalną barierą i przy nim zabudowa oraz ruch uliczny powinny się rozrzedzać a zagęszczać jak ktoś już to wcześniej wspomniał idealnym miejscem na takie funkcje są okolice przyszłego skrzyżowania obwodnicy S2 i Puławskiej jak dla mnie każdy pomysł lokowania na Kabatach funkcji usługowej o znaczeniu ponadlokalnym jest nietrafiony i krótkowzroczny Odpowiedz Link
observerr Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 22.12.10, 01:54 Mądrze powiedziane - nic dodać, nic ująć. Charakter dzielnicy powinien wykluczać "ponadregionalne" przybytki. Ale o TESCO muszę napisać - bo nie mogę się powstrzymać. To najsyfniejszy hipermarket, jaki można sobie wyobrazić. Nawet jak wymienił lodówki - i tak pozostaje megasyfem na tle innych marketów. Obiekty byłego HITA, które przejęło Tesco były megasyfem na tle syfu Tescowego. HIT słynął z "załatwiania" sobie lokalizacji w miejscach, gdzie hipermarket jest oczywistym kuriozum (centrum Wrocławia, Górczewska w W-wie, czy właśnie Kabaty). Mnie osobiście marzyłaby się na kabatach jakaś Alma, Piotr/Paweł etc. A tak mam Tesco. Oczywiście każdy może powiedzieć - rób zakupy gdzie indziej. I tak się staram, ale czasami market ma swoje zalety. Stąd tęsknota za w/wymienionymi. Odpowiedz Link
jan-w Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 19.02.11, 00:27 pikona napisał: > do zwolennikow rozbudowy Tesco > szkoda ze nie piszecie jak rozjada nasze ulice Tiry dostarczajace towar to nowe > go centrum, bedzie ich wiele , wiele razy wicej nic teraz. poczekajcie na wypad > ki , zniszczone ulice, korki etc. > Radni PO sprzedali mieszkancow Kabat,wyrazajac zgode na rozbudowe pomimo sprzec > iwu mieszkancow. Zapomniałeś już że to emeryci z wózkami z całej Warszawy rozjadą Kabaty w drodze do Tesco? Tak straszyli przeciwnicy rozbudowy w poprzedniej zadymie na ten temat Jak ja kocham ludzi piszących o sobie: "my" mieszkańcy, nie zgadzamy się, nie będziemy głosować, nie potrzebujemy, mamy dość. To są twoje osobiste poglądy. Większość mieszkańców chce centrum handlowego. Z pewnością inwestor bardzo dokładnie to zbadał - nie utopił by pieniędzy w nierentowną budowę. A o tym czy mieszkańcy chcą Tesco, czy nie, świadczy codzienne głosowanie nogami i portfelami - tłum w Tesco. Przeciwnicy rozwoju (jeżeli chcą) mogą się wynieść na wieś. Odpowiedz Link
kasia_pi Jest projekt 18.02.11, 10:52 warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,9127088,Zamiast_blaszaka_Tesco_na_Kabatach_bedzie_galeria.html Muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczona. Odpowiedz Link
pianissima Wizualizacja 18.02.11, 11:56 Wyglada to tysiac razy lepiej niz ohydny parking, ktory teraz ogladaja z okien mieszkancy wszystkich okolicznych budynkow. Z tego co widac galeria chyba bedzie sie zaczynala bezposrednio przy Wawozowej, a parkingi znajada sie z tylu, to logiczne rozwiazanie i prawde mowiac cieszy mnie, choc nie mieszkam w sasiedztwie. Powstanie tez spory plac, na ktorym pewno znajdzie sie miejsce na letnie ogrodki. Jest szansa, ze na Kabatach zrobi sie ladniej, obecne Tesco przypomnia ropiejacy wrzod na czubku nosa. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Wizualizacja 18.02.11, 20:51 wizualizacje dziwnym trafem zawsze wyglądają ciekawiej, niż efekt końcowy. No cóż, ale takie mamy uroki życia jednak w mieście. Odpowiedz Link
marek.dumle Re: Jest projekt 18.02.11, 13:43 > Muszę przyznać, że jestem pozytywnie zaskoczona. A ja muszę przyznać, że jestem negatywnie zaskoczony. Odpowiedz Link
karinciag Re: Jest projekt 18.02.11, 14:05 No super to będzie wyglądało. Duuuuuużo lepiej niż na razie blaszak Tesco. A na kiedy jest zapowiedziana ta inwestycja?? Odpowiedz Link
wela3 Re: Jest projekt 18.02.11, 19:21 Niestety. ja się nie zachwycam tym projektem, Kabaty staną się bardzo hałaśliwą i ruchliwą okolicą, już nie z takim czystym powietrzem, z bardzo dużym ruchem samochodowym a przecież i bez tego są już korki i czasami bardzo jest trudno przejść przez ulicę np Wąwozową. Współczuję wszystkim którzy mieszkają w okolicach Tesco. Odpowiedz Link
pianissima Re: Jest projekt 19.02.11, 11:53 Przesadzasz Powstanie 100 sklepow, czyli galeria wielkosci Klifa czy Sadyby, tylko dwa i pol razy wieksza niz galeria Leclerka. Cala Warszawa nie bedzie tu ciagnac. Filmy pewno te same co w Multikinie, wiec nawet dalszy Ursynow nie bedzie sie masowo zjezdzal. Powstanie galeria dla nas, Wilanowa, ktory dlugo jeszcze pozostanie pustynia i Natolina oraz Zielonego Ursynowa. Za to Kabaty naprawde staja sie najlepszym miejcem do mieszkania. Beda juz mialy wszystkie cechy bardzo dobrej dzielnicy Zachodu: od terenow zielonych, przez parki, restauracje, uslugi, sklepy, rozrywki, baseny, po dobra komunikacje zbiorowa z miastem. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Jest projekt 19.02.11, 12:12 ja znam ludzi, którzy już teraz (pojęcia nie mam PO CO??) do Tesco jeżdżą ze Śródmieścia, więc wcale bym taka pewna, że nie będzie więcej klientów, niż jest teraz, nie była. Ale ja może nie jestem obiektywna, bo nie lubię Tesco i nie chadzam tam Odpowiedz Link
pianissima Re: Jest projekt 19.02.11, 15:24 Bo tanie jest. Tez nie lubie, chodze jak musze czyli ze dwa-trzy razy w roku. Moze po zakonczeniu budowy bedzie tam chociaz czysciej... Odpowiedz Link
marek.dumle Re: Jest projekt 20.02.11, 13:28 pianissima napisała: > Przesadzasz Powstanie 100 sklepow, czyli galeria wielkosci Klifa czy Sadyby, > tylko dwa i pol razy wieksza niz galeria Leclerka. Cala Warszawa nie bedzie tu > ciagnac. Wielkości Sadyby?! No to ładnie... Jak będą korki takie jak pod Sadybą i kłopoty z parkowaniem takie jak pod Sadybą, to mogiła... Odpowiedz Link
jan-w Re: Jest projekt 21.02.11, 00:28 W przeciwieństwie do Sadyby i okolic, to nie jest jedyny supermarket z dodatkowymi sklepami w okolicy. Odpowiedz Link
marek.dumle Re: Jest projekt 21.02.11, 17:25 W życiu to tak zazwyczaj jest, że teoria, którą sobie wyobrażają mieszkańcy czy nawet władze miejskie często nie pokrywa się z rzeczywistością. I zmiany są zazwyczaj na minus. Mnie się wydawało, przed wybudowaniem, że szkoła Primusa to będzie pikuś. Że nie będzie uciążliwa i kłopotliwa dla mieszkańców Kabat. Bo w założeniu miała być to szkoła ursynowska, a nie ogólnowarszawska. A życie okazało się jak zwykle odmienne od wizji urbanistów. Odpowiedz Link
protozoa Re: Jest projekt 21.02.11, 18:37 A jednak masz primusofobię, ale ad rem - nie o Primusie, ale o projekcie przebudowy Tesco. Dlaczego ma to być uciążliwe? Ludzie przemieszczają się po mieście - tak jest w każdej aglomeracji. A nowe kompleksy- sklepy, kina, punkty usługowe buduje sie między innymi po to, zeby na miejscu była lepsza infrastruktura. A, że skorzystają inni to co w tym złego? Kabaty nie są niczyja własnością prywatna i jak dotąd każdy ma prawo tu przyjechać, wejść do sklepu i o zgrozo! wysłać dziecko do prywatnej szkoły znajdującej się na terenie osiedla. Trzeba zadbać o wystarczającą ilość miejsc parkingowych, a wtedy odpadnie argument złego parkowania ( zgadzam sie, że może być to irytujące), lepsza komunikację z innymi dzielnicami ( odpadnie tłok w metrze i kilku autobusach na krzyż). Ja się tam cieszę Odpowiedz Link
chiara76 Re: Jest projekt 21.02.11, 19:08 jeszcze nie widziałam centrum handlowego, stricte galerii, w którym którykolwiek punkt usługowy (jubiler, pralnia itd) byłby w stu procentach świetny. Może mam zbyt wygórowane oczekiwania. Najprawdopodobniej. Pewnie dlatego, jak miałam do zmniejszenia pierścionek, który miał kamień szlachetny i zaniosłam go do jubilera w galerii, to pan mi wprost odmówił mówiąc, że się boi i tak wylądowałam u świetnego jubilera , nie na Kabatach a Ursynowie, ale nie szkodzi, bo się nie bał, bo jest fachowcem, z dyplomem. To sobie mogłam dojechać, naprawdę, a przynajmniej odkryłam dobrego rzemieślnika, który umie to co robi. Odpowiedz Link
protozoa Re: Jest projekt 22.02.11, 13:05 Nie sądzę, żeby np. Kruk był zła firma jubilerską. A dobrej pralni od dawna nie widziałam. Punkty usługowe a ściślej ich jakość nie mają przełożenia na lokalizację. Pewnie, że mozna jeżdzić po całej Warszawie,żeby znaleźć stosownego fachowca albo punkt usługowy - tylko po co? Lepiej iść na spacer do lasu. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Jest projekt 22.02.11, 14:27 mimo wszystko ja osobiście uważam (mogę mieć swoje zdanie przecież), że są usługi, które chcę mieć na poziomie najwyższym. Nie napiszę Ci, w którym markowym jubilerze to było, ale nie była to firma krzak, wierz mi. Tak, chętnie chodzę do lasu, ale chętnie też odbiorę usługę dobrze zrobioną, a nie będę jeździć z poprawkami, co zaowocuje brakiem czasu. Ot, ja się tym pomysłem galerii nie ekscytuję bo moje doświadczenia, jak pisałam, z punktami usługowymi w centrach handlowych są złe i ja z takowych nie korzystam, po prostu. Jak napisałam, wolę jeździć i akurat na szczęście nie jest tak, jak straszysz po całej Warszawie Acha, jedno napiszę, no tak, do dentysty jadę przez całe miasto bo zwyczajnie mam takiego, którego z rąk nie wypuszczę gdzie bym nie mieszkała (wiem, że z zagranicy do faceta dojeżdżają), a moja wizyta u jednej pani stomatolog na Kabatach skończyła się utwierdzeniem, że do dobrego fachowca trzeba dojechać, przynajmniej w tym kraju. Ja na szczęście przy samym Tesco nie mieszkam, kuzynka mieszkała bliżej i narzekała na hałas, ale nie do tego stopnia, że stała pod Tesco z transparentem, teraz się wyniosła w spokojniejsze miejsce Odpowiedz Link
protozoa Re: Jest projekt 22.02.11, 15:26 OK. Każda z nas może mieć swoje zdanie. Dentystę, ginekologa itd mam swojego, jubilera już nie. Czasem potrzebne są drobne usługi i nie warto tracić pół dnia, aby przejechać przez całe miasto. Też nie mieszkam tuz pod Tesco. Mieszkam natomiast w poblizu osławionego bazarku. I osobiście ( też mam prawo do własnego zdania) po stokroć wole galerię niż "elegancki" bazarek na Wąwozowej. Przy czym najelegantsze są ceny, jakość- niekoniecznie. Co nie oznacza, że czasem, rzadko bo rzadko, tam nie kupuję. Nie ekscytuje sie przbudową, ale się cieszę, że powstanie cos porządnego w miejsce obskurnego blaszaka i wałęsających sie tam meneli. Odpowiedz Link
domi_33 Re: Jest projekt 19.02.11, 15:20 wela3 napisała: > Niestety. ja się nie zachwycam tym projektem, Kabaty staną się bardzo hałaśliwą > i ruchliwą okolicą, już nie z takim czystym powietrzem, z bardzo dużym ruche > m samochodowym to czyste powietrze to już od zeszłego roku jest czysta fikcja. no miejmy nadzieję, że tyle jest już w Warszawie galerii że ludziom z Bemowa czy Targówka nie będzie się chciało specjalnie jechać samochodem do galerii na Kabatach. Odpowiedz Link
protozoa Re: Jest projekt 21.02.11, 13:04 I fajnie, że jest! Ładniejszy i w 100% bardziej funkcjonalny od dotychczasowego blaszaka. Bedą sklepy i punkty usługowe, ktróych nie ma za duzo na Kabatach. Może ktos pokusi sie o niewielka salę koncertową albo teatr. W tej chwili koncerty tylko w kościołach i teatralna pustynia Żyjemy w wielkim mieście a nie Kłaju Górnym. Jeżeli będzie dobra komunikacja ( może coś co "spina" dwa końce Wąwozowej i przedłużenie linii 503 do Kabat, obiecywane parkingi to chyba trzeba się tylko cieszyć. Jest parę braków na Kabatach : sklepu rybnego z prawdziwego zdarzenia, jubilera, wspomnianej sali teatralnej i/lub koncertowej, w tej części porządnej przychodni mającej kontrakt z NFZ, piekarni z bardzo dobrym chlebem, księgarni z prawdziwego zdarzenia ( najbliższa to Papirus i Stentor, ale nie mają one do końca "duszy"), drobnych usług typu zegarmistrz, poprawki krawieckie, "złota raczka" - naprawdę na wagę złota, mało tez sklepów ekskluzywnych. Są za to sklpey i stoiska typu second hand, lepszy czy gorszy towar bazarowy itd. Może będzie okazja, żeby to zmienić. Odpowiedz Link
aga_wa1 galeria zamiast poczty 25.02.11, 19:34 aaaaaha,, DO GALERII za chwil pójde na nogach...parafrazując -co to bedzie GALKAL? (patrz GalMok) ale na poczte po list-np pozew rozwodowy))-KAŻDEGO moze to spotkac-a z sądu kurierów nie wysyłają już kilka przystanów będziemy dylać-i stac nie 1,5 h ale trzy... TAK TAK likwidują poczte na Ekologicznej. bedziemy stac na Belgradzkiej gdzie juz teraz jest masakra... kto zyw niech sie wpisuje na listy spoleczne na poczcie.... Odpowiedz Link
protozoa Re: galeria zamiast poczty 25.02.11, 20:00 Poczta taka czy inna jest w tym rejonie bardzo potrzebna. W poniedziałek podpiszę się na liście. Poczta na Belgradzkiej obsługiwała już Kabaty na samym początku, wtedy gdy placówki na Ekologicznej jeszcze nie było. I już wtedy kolejki były długie- a warto pamiętać, że ludzi było znacznie mnie. Fakt, że korzystamy z poczty elektronicznej, ale jednak czasem listonosz puka do drzwi....... Odpowiedz Link
jan-w Kolejny artykuł i komentarze. 24.02.11, 12:00 forum.gazeta.pl/forum/w,752,122542192,122542192,_Nie_dla_Tesco_na_Kabatach_Zakorkuje_nam_metro_.html Odpowiedz Link
endi01 Re: Jest projekt 25.02.11, 00:11 cyt: "Jak będę chciał galerii to przecież mogę pojechać do Galerii Mokotów, czego i tobie życzę" - no właśnie... a może zamiast zatruwać życie mieszkańcom Mokotowa wolałbyś dojść na piechotę na Wąwozową/KEN? Ja wolę Odpowiedz Link
metron1 Mentalność ...... 25.02.11, 09:08 endi01 napisał: > cyt: > "Jak będę chciał galerii to przecież mogę pojechać do Galerii Mokotów, czego i > tobie życzę" > - no właśnie... a może zamiast zatruwać życie mieszkańcom Mokotowa wolałbyś doj > ść na piechotę na Wąwozową/KEN? > Ja wolę Jak Kali jedzie korkować Galerię Mokotów to dobrze, jak Kalemu ktoś przyjedzie do galerii na Kabatach to już źle,bardzo źle bo i metro zakorkowane i hałas i ogólna katastrofa Odpowiedz Link
redek9 Re: Mentalność ...... 04.03.11, 13:25 > Jak Kali jedzie korkować Galerię Mokotów to dobrze, jak Kalemu ktoś przyjedzie > do galerii na Kabatach to już źle,bardzo źle bo i metro zakorkowane i hałas i o > gólna katastrofa nie wiem dlaczego nie byłaś jeszcze w stanie tego zauwaźyć, że Galeria Mokotów znajduje się w znacznym oddaleniu od domów mieszkalnych, poza tym dojazd do niej nie koliduje z dojazdami do sąsiednich osiedli mieszkaniowych? Odpowiedz Link
marek.dumle Re: Jest projekt 25.02.11, 09:43 endi01 napisał: > cyt: > "Jak będę chciał galerii to przecież mogę pojechać do Galerii Mokotów, czego i > tobie życzę" > - no właśnie... a może zamiast zatruwać życie mieszkańcom Mokotowa wolałbyś doj > ść na piechotę na Wąwozową/KEN? Nie zatruwam życia mieszkańcom Mokotowa, bo nie szlajam się po galeriach. Odpowiedz Link
gt4 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 27.02.11, 07:44 Witam, mieszkam w bezpośrednim sąsiedztwie Tesco i nie jestem przeciwny, aby powstała ta Galeria... ale faktycznie powinny zostać spełnione warunki architektoniczne, które przełożą się w praktyce na obniżenie uciążliwość tego obiektu. W ten sposób projektują najlepsze pracownie architektoniczne tj. sprawdzają jak "żyje teren", obiekt do przeróbki; jak funkcjonują i żyją ludzie w tym otoczeniu itd (tak powstał Meteropolitan w W-wie proj. Normana Fostera). Oto klika faktów, które otrzymałem od krakowskich architektów - plan galerii jest gotowy: 1. układ komunikacyjny wjazdu i wyjazdu na poszczególne ulice pozostaje bez zmian tj. główny ruch będzie się odbywał na KEN i częściowo Wąwozową (tylko wyjazd). Zostanie przerobione skrzyżowanie, które niedawno zostało oddane do użytku! 2. zaopatrzenie galerii pozostaje w obecnym miejscu, ale modyfikacji ulegną doki dla tirów (osobne dla Tesco i osobne do galerii) i NIE zostanie odseparowane, zadaszone (co sugerowałem mojej wspólnocie, aby taka sugestia została pisemnie wysłana do zarządu inwestora i architektów). 3. plac dostaw zostanie otoczony ekranami, który powyżej swojej wysokości już nie spełnia zadania (obserwacje obecne, nie wiem czy tylko przedłużą obecne ekrany, czy postawią lepszy bardziej pochłaniający dzwięki), do tego dochodzi kiepska akustyka, która potęguje dźwięki. Dodatkowo będzie mur wewnętrzny na ok. 2 - 2,5 m. 4. prawie na całej długości deptaku, wysokość galerii wzrośnie do czterech pięter 5. "Mam informację, że w kwietniu br zostanie wystawiony projekt w urzędzie dzielnicy z możliwością zgłaszania wniosków przez mieszkańców. Będę Państwa informowała o terminie w ogłoszeniu na klatce schodowej. Dziękuję za zgłoszenie" Taką informację otrzymałem od przedstawicieli zarządu swojej wspólnoty. Liczyłem na szybką interwencję do inwestora i architektów. Późniejsze zgłoszenia to w praktyce już chyba tylko "musztarda po obiedzie", obym się w tej kwestii mylił. Podobno jestem jedyną osobą przy Zaruby 9, która się interesuje tym projektem. Czyżby? Odpowiedz Link
protozoa Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 27.02.11, 13:17 Nie mieszkam w bezposrednim sąsiedztwie Tesco, ale na tyle blisko, że istnieje prawdopodobieństwo, że pod moim domem i pod moimi oknami będzie zwiększony ruch ( Tiry- także w nocy, klienci -w godzinach, gdy galeria będzie czynna. Tylko co z tego? Dokładnie nic. Decydowałam sie na przeprowadzkę ze Śródmieścia ( w którym się urodziłam i mieszkałam wiele lat) na peryferie miasta. Miasta, nie na wieś, mając świadomość, że miasto się rozrasta, powstaja nowe mieszkania, a z polnych ścieżek ulice - także te ruchliwe. Mieszkanie w mieście , obok mankamentów typu ruch, smród spalin, korki ma jednak sporo plusów. I do nich nalezy dostęp do sklepów, kin, punktów usługowych itd. Wiem, że większość z nas chciałaby stacji benzynowej w niedalekiej odległości, ale broń Boże nie pod własnymi oknami - możże być pod domem Kowalskiego. Świeże pieczywo na śniadanie - super, ale niech dowiezie je samochód dostawczy jadący równoległa ulicą. Szanowni sąsiedzi! tak się nie da. żyjemy w mieście- nikt nie zmuszał nas do zamieszkania na terenie Warszawy, możemy przenieść się do leśniczówki czy schroniska w Bieszczadach, korzystając z jej udogodnień i godziąc się na niedogodności. Kabaty są częścią miasta, ładną architektonicznie. której szkoda szpecić obskurnym blaszakiem. Nowa galeria i jako takim sklepem typu hipermarket ( wszyscy na nie psioczymy i wszyscy tam kupujemy - jedni w Tesco inni- tak jak ja w Realu, jeszcze inni w paru konkurencyjnych sieciach) bardzo się przyda w tym miejscu. Stopowanie i obstrukcje tylko opóźnią i podrożą inwestycję. Odpowiedz Link
karinciag Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 27.02.11, 13:59 Zgadzam się w 100% z Protozoą Odpowiedz Link
wela3 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 27.02.11, 19:16 Wszystkim entuzjastom Galerii przytoczę znane dobre przysłowie "Polak mądry po szkodzie" niestety. Odpowiedz Link
jan-w Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 27.02.11, 22:03 karinciag napisała: > Zgadzam się w 100% z Protozoą Ja także. A niechętnym proponuję dowiedzieć się co oznacza anglosaski skrót NIMBY. A mającym więcej czasu przestudiowanie np: www.staff.amu.edu.pl/~matczak/images/spo%B3eczne%20uwarunkowania%20eliminacji%20syndromu%20nimby.pdf Ta praca sprzed 15 lat znakomicie opisuje także ten przypadek. Odpowiedz Link
mayi Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 28.02.11, 09:45 Nie to, żebym był niechętny, wręcz przeciwnie, niemniej poczytałem sobie, interesujące. Warto też przeczytać samą końcówkę, drugi przypis, a zwłaszcza dwa ostatnie zdania. Odpowiedz Link
marek.dumle Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 28.02.11, 17:26 jan-w napisał: > A niechętnym proponuję dowiedzieć się co oznacza anglosaski skrót NIM > BY. 1.To nie takie proste. NIMBY oznaczałoby - chcę galerię, ale nie przed swoim domem. A co w przypadku osób, których jest z pewnością sporo na Ursynowie, które (podobnie jak ja) "nie używają" Galerii? 2.NIMBY w tym przypadku jest OK! Źle skomunikowane miejsce ciasno wciśnięte między osiedla mieszkaniowe nie nadaje się na galerię. I ludzie, którym inwestor chce ten pasztet postawić pod domem mają prawo protestować. I mają prawo żądać, żeby inwestor znalazł sobie na swoją inwestycję miejsce lepiej skomunikowane i nie zakłócające życia prywatnego mieszkańców. Odpowiedz Link
jan-w Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 28.02.11, 23:05 Źle skomunikowane? Ciasno wciśnięte? O czym ty piszesz? Rozejrzyj się tam. Dzięki Bogu, decydują o tym ludzie którzy nie są ślepi. Ludzie którzy chcą mieć łąkę przed oknami, nie powinni kupować mieszkań w mieście. Nie mają żadnych praw do cudzego terenu. Kiedy budowano ich domy, wcześniejsi okoliczni mieszkańcy zapewne składali równie uzasadnione protesty. Odpowiedz Link
marek.dumle Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 28.02.11, 23:37 > Źle skomunikowane? Ciasno wciśnięte? O czym ty piszesz? Rozejrzyj się tam. Pozwalam sobie wyciąć z cytatu część "niemerytoryczną" (proszę o wybaczenie). Żeby zrozumieć co znaczy "źle skomunikowane" i "ciasno wciśnięte" wystarczy się przejechać po innych galeriach w Warszawie. Galeria Mokotów - na skrzyżowaniu dwóch przelotówek, owszem wciśnięta, ale między biurowce. Arkadia - przy rondzie krzyżującym kilka przelotówek, żadnych osiedli Sadyba - przy przelotówce, niestety wciśnięta między osiedla, kiepskie parkowanie itd Reduta na Połczyńskiej, Wola Park na Górczewskiej, Głębocka, Janki, M1 Ząbki, M1 Okęcie itd. - wszystkie mieszczą się przy przelotówkach i nie są wciśnięte pomiędzy osiedla mieszkaniowe. Porównanie z potencjalną Galerią na Kabatach wygląda żenująco. Żadnej przelotówki. Po zabudowaniu parkingu będzie ciasno wciśnięta w zabudowę osiedlową. Mniej więcej tak fatalnie jak Sadyba Mall. Jedyny argument komunikacyjny za galerią w tym miejscu to metro. Tylko czy warszawiacy mają zwyczaj jeździć metrem do galerii?! Odpowiedz Link
jan-w Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 01.03.11, 00:24 Argumenty na które nie potrafi się odpowiedzieć (a użyte wcześniej przez siebie) nazwać niemerytorycznymi? Bardzo wygodny zabieg, ale nieskuteczny. Niech zwolennicy łąki za oknami, mieszkają na wsi. Miasto jest dla tych którzy wolą mieszkać w mieście. Niszczyciele maszyn też twierdzili że mają rację, ale cywilizacja ich zmiotła w niebyt. I tyle na ten temat. Odpowiedz Link
redek9 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 01.03.11, 21:45 czy będziesz konsekwentny i zaproponujesz wycięcie parków np. Łazienek i zbudowanie tam apartamentowców z galeriami handlowymi? wycięcie Lasu Kabackiego wszak leży w granicach miasta? zastąpienie trawników parkingami, to są przecież łąki a my potrzebujemy duuużo miejsc parkingowych? czy słyszałeś o zrównoważonym rozwoju miasta? dlaczego preferujesz nowobogacki rozwój "na chama" nie liczący się z mieszkańcami i otoczeniem? dlaczego Warszawa nie może się rozwijać tak jak to ma miejsce w cywilizowanych krajach np. w Skandynawii, Niemczech, Austrii, Holandii? potrafisz merytorycznie i logicznie odpowiedzieć? Odpowiedz Link
jan-w Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 01.03.11, 22:59 Spróbuj najpierw zrozumieć to co napisałem, a potem dopiero ewentualnie z tym polemizuj, zamiast z tym co sobie wyobraziłaś. Erystyczne manipulacje naprawdę nie są twoją mocną stroną. Odpowiedz Link
redek9 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 02.03.11, 07:15 niestety merytoryczna dyskusja z tobą jest niemożliwa, swoimi "popisami" pisarskimi chcesz odwrócić uwagę od prawdy i braku argumentów, próbujesz ale bezskutecznie, a prawdą jest, że popierasz nowobogacki rozwój na chama, nie liczący się z ludźmi i otoczeniem, polecam wycieczkę do Helsinek, Sztokholmu, gdzie będziesz mógł się przekonać jak powinno się rozwijać miasto w cywilizowany sposób Odpowiedz Link
redek9 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 02.03.11, 07:17 i jeszcze prośba do ciebie: możesz nie epatować nowobogackim brakiem kultury i braku umiejętności dyskusji? Odpowiedz Link
jan-w Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 02.03.11, 07:36 Osoby które nie chcą się uczyć, pozostaną głupie, prymitywne i zakompleksione. Odpowiedz Link
protozoa Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 02.03.11, 13:11 Nikt nie proponuje, aby wyciąć choć 1m2 Lasu Kabackiego! Jesli ktoś to napisał proszę o link. Natomiast galeria ma powstać na miejscu istniejącego obskurnego blaszaka i na terenach niezagospodarowanych nie mających nic wspólnego z lasem. Las Kabacki jest naszym wspólnym dobrej, "zielonymi płucami", miejscem spacerów i nikt nie zamierza go ruszać. Nikt też nie zamierza zastępować trawników miejscami parkingowymi, ale fakt, że istnieje tu osiedle, na którym mieszkają ludzie m.in. piszący na tym forum, oznacza, że potrzebne są miejsca parkingowe. Głównie dla mieszkańców, ale tez i dla gości. Przeciętnie na każde mieszkanie przypadają dwa samochody. Ludzie mają prawo je posiadać i muszą je gdzieś parkować. Ideałem byłyby miejsca parkingowe usytuowane pod ziemią- w tym także te dla gości. Przy jednej mizernej linii metra i fatalnymi połączeniami autobusowymi, brakiem tramwajów trudno się dziwić, że ludzie na co dzień jeżdżą samochodami. Zwłaszcza, że na Ursynowie, a szczególnie na Kabatach jest bardzo mało miejsc pracy. Jan ma rację, jesli ktoś chce ciszy, spokoju, małego ruchu nie musi mieszkać w mieście. W promieniu maksymalnie 50 km od granic Warszawy jest naprawdę dużo miejscowości, w których woda czysta a trawa zielona. Ale i do najbliższego sklepu 2 km, a drogi nie zawsze odśnieżone. Odpowiedz Link
redek9 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 02.03.11, 17:23 brak logiki: z jednej strony piszecie, że Kabaty to świetne miejsce na Galerię Handlową bo jest świetnie skomunikowane, z drugiej strony teraz dowiadujemy się, że na Kabatach cyt "Przy jednej mizernej linii metra i fatalnymi połączeniami autobusowymi, brakiem tramwajów", czyli sama przyznałaś to kiepskie miejsce na galerię, ze względu na komunikację, w mieście mieszkańcy mają prawo do odpoczynku i spokoju, po to też jest instytucja ciszy nocnej, taka Galeria, będąca nawet w Warszawie ewenementem w środku osiedla mieszkaniowego, będzie ten spokój zakłócać, poza tym dlaczego wyrzucasz ludzi tam mieszkających poza Warszawę zamiast samej przejechać się jeden lub dwa przystanki metrem (kursuje co klika minut) od następnych galerii? Odpowiedz Link
protozoa Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 02.03.11, 18:58 Kocham powyrywane z kontekstu zdania. Wspaniale mozna nimi manipulować. Pozostaję przy swoim- jest jedna mizerna linia metra! Bo w całej Warszawie jest tylko i wyłącznie, jak dotąd, jedna. Linii tramwajowej nie ma. Nie ma jej zreszta na całym Ursynowie, nie ma, o ile się nie mylę także w Białołęce, Ursusie itd. Nie ma jej na nowych obrzeżach miasta. To samo dotyczy autobusów- jest ich zdecydowanie za mało. Podobnie jak w większości dzielnic. A oznacza to dokładnie to co napisałam: ludzie z braku alternatywy jeżdżą samochodami. Tak samo jest w innych dzielnicach. Usytuowanie galerii przy końcowej stacji metra i przy pętli autobusowej daje możliwości dojazdu w rózny sposób: - samochodem ( i do tego potrzebne są parkingi - najlepiej wielopoziomowe, podziemne) - metrem - autobusami ( bo może będzie to okazja do np. przedłużenia linii 503 czy połączenia dwóch krańców Wąwozowej - skorzystają na tym także mieszkańcy tej okolicy). Czy gdziekolwiek napisałam, że mieszkańcy miast nie mają prawa do odpoczynku? Nigdzie!!! Czy zaprzeczyłam istnieniu ciszy nocnej? Nie przypominam sobie. Natomiast jestem realistką. Tzw. cisza nocna jest zakłócana przez dyskoteki ( są w mieście), samochody ( jeżdżą), sygnały straży pożarnej czy karetek pogotowia. Zapewniam, że na Hożej ( siedziba pogotowia ratunkowego) sygnały karetek są bardzo dobrze słyszalne także o 3 czy 4 nad ranem. Czy zatem mamy spodziewać się protestów okolicznych mieszkańców i akcji protestacyjnych przeciw pogotowiu? Nadmieniam, że stacja mieści się wśród domów i sporo ludzi tam mieszka. W Berlinie, w samym środku miasta niedaleko Ku'Dammu i o zgrozo! ogrodu zoologicznego jest całkiem spora galeria Centrum Europa. I co? Dokładnie nic. Galeria to nie tylko centrum handlowe. To także kina, punkty usługowe, mam nadzieję, że knajpki itd. Ludzie zamiast jeździć po całej Warszawie w poszukiwani guzika pójdą w jedno miejsce - zrobią zakupy w hipermarkecie , kupią w pasmanterii przysłowiowy guzik, zajrza do przyzwoitej księgarni po coś do czytania , a wieczorem wyskoczą do kina albo zamiast pichcić w domu spotkają się z przyjaciółmi w knajpce. Odpowiedz Link
redek9 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 04.03.11, 08:20 kocham relatywizm moralny i manipulacje faktami, tak jak to mi pasuje jak chce udowodnić, że Galeria na Kabatach to świetne miejsce to piszę, że jest świetna komunikacja: metro, autobusy, jak chce znaleźć wymówkę na wożenie się samochodem to piszę o rachitycznej komunkacji, to jaka ta komunikacja jest? jak jadę do Galerii na Kabatach to jest świetna, jak woże się samochodem do sklepu za rogiem, do pracy, do szkoły to nagle staje się nagle rachityczna? Odpowiedz Link
asiuniap Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 04.03.11, 02:15 Protozoa: Przeciętnie na każde mieszkanie przypadają dwa samochody. Ludzie mają prawo je posiadać i muszą je gdzieś parkować. Robiłaś statystyki czy to kolejny bąk puszczony przez Ciebie? A. Odpowiedz Link
redek9 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 04.03.11, 08:12 Protozoa: > Przeciętnie na każde mieszkanie przypadają dwa samochody. Ludzie mają prawo je > posiadać i muszą je gdzieś parkować. dlaczego "muszą"? i to kosztem innych??? Odpowiedz Link
ania_dentystka Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 04.03.11, 10:23 Redku, auta są faktem. Napisałam o tym co ja widzę Asiuni. Co proponujesz? Wydanie dekretu zakazującego mieszkańcom Kabat kupowania samochodów? Przecież to nierealne. Sama- w dzisiejszej dobie- nie wyobrażam sobie jednego samochodu w domu - mąż w pracy a ja z dwojgiem dzieci bez auta. I dlaczego twierdzisz, że parkowanie lub posiadanie samochodu byłoby kosztem innych. Nie, bo tak samo kosztem innych jest np. kupowanie pod ich domem czy jeżdżenie autobusem gdy jego trasa przebiega pod ich blokiem, wsiadanie do niego, gdy oni mają przystanek pod oknami. Pozdrawiam wiosennie. Ania. Odpowiedz Link
redek9 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 04.03.11, 13:01 proponuje wprowadzenie opłaty za zatłoczenie, istnieje np. w Londynie Congestion Fee, wjazd do szerokiego centrum miasta kosztuje 8 funtów, bezwzględne i natychmiastowe (tak jak to jest np. w Nowym Jorku) odcholowywanie samochodów parkujących na trawnikach, przejściach dla pieszych, niezgodnie z przepisami, to znacznie pomogłoby rozwiązać problemy, Warszawa ma bardzo dobrą komunikację i nie ma powodów, aby rodzina poruszała się 2-3 samochodami, a kosztem dla innych jest parkowanie na trawnikach, robienie korków, tam gdzie można dojechać komunikacją publiczną, tarasowanie chodników, przejść dla pieszych, przystanków autobusowych, itd. Odpowiedz Link
ania_dentystka Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 04.03.11, 14:51 Redku, Pozwól, że każde z nas pozostanie przy swoim zdaniu. Kabaty nie są centrum miasta .Są peryferyjnym obszarem. Nie ma zakazu kupowania samochodów, rejestrowania ich i jakiejkolwiek formy reglamentacji np. 1 auto na rodzinę. W związku z tym jeśli ktoś ma pieniądze i ochotę może mieć nie 2-3 samochody w rodzinie a nawet 5. Jest to jego suwerenna decyzja. Oczywiście jeśli kierowca cokolwiek zniszczy - np. trawnik, zaparkuje niegodnie z przepisami np. na przejściu dla pieszych, chodniku czy wejściu na cudzą posesję powinien być ukarany. Natomiast jeżdżenie samochodem to dla jednych robienie korków- jak to określiłeś- a dla innych wygoda. Odpowiedz Link
ania_dentystka Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 04.03.11, 10:19 Asiuniu, Mieszkam na Kabatach od bardzo niedawna. Mało znam sąsiadów, ale z racji malucha sporo przebywam w domu i widzę ilość samochodów przypadających na rodzinę. Oto przykłady moich najbliższych sąsiadów: - 3 osoby kobieta( niepracująca chyba, bo stale ja słychać), mężczyzna ( chyba w jakiejś firmie, bo podjeżdża późnym wieczorem), dorosły syn ( chyba student) - 4 samochody, w tym jedna terenówka - sąsiedzi obok - małżeństwo z dwojgiem dzieci w wieku przedszkolnym - 2 samochody i kolejnym dojeżdża niania. - małżeństwo w średnim wieku z dwojgiem dzieci chyba studiujących - 4 samochody i my małżeństwo po 30, ja na urlopie macierzyńskim, 2 dzieci - 2 samochody i dojeżdżający rodzice i teściowie. Czasem nocują. Nie wiem jak jest w tzw. blokach, może jest mniej aut. Ale nie ma chyba na Kabatach mieszkania, w którym nie byłoby samochodu, a jesli już to sporadycznie. Pozdrawiam wiosennie. Ania. Odpowiedz Link
redek9 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 04.03.11, 13:21 czy w Warszawie nie ma komunikacji publicznej? albo może mieszkają sami niepełnosprawni? czy jest jakiś przymus, dekret, który zmusza do korzystania z "osobistego samochodu" do wszelkiego rodzaju sprawunków, czynności nawet do zrobienia zakupów w sklepie o 200 metrów od domu? Odpowiedz Link
ania_dentystka Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 04.03.11, 14:56 Jest komunikacja publiczna, ale nie ma też przymusu, aby z niej korzystać. Mam dwoje dzieci - ucznia szkoły podstawowej i malucha. I nie zamierzam jeździć z nimi komunikacją publiczną skoro posiadam samochód. Dodam samochód duży. Po prostu dla mojej własnej wygody. Jak już wspomniałam rzadko robię zakupy w sklepach typu galerie, ale czasem się to zdarza i nie zamierzam dźwigać ciężarów dalej niż z własnego garażu. I nie trzeba byc niepełnosprawnym, żeby nie korzystać z komunikacji miejskiej. Pozdrawiam wiosennie. Ania. Odpowiedz Link
zielona_wrozka Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 06.03.11, 19:26 "dlaczego preferujesz nowobogacki rozwój "na chama" nie liczący się z mieszkańcami i otoczeniem?" I to pisze mieszkaniec Kabat? co za hipokryzja.... Myślisz, że Twoje osiedle, blok, mieszkanie powstało w próżni?? Ja w takim razie protestuję przed osiedlami na Kabatach. Zanim ich nie wybudowano było w tej dzielnicy cicho, miło, spokojnie, CZYSTO (sorry, ale takiego syfu w Lesie Kabackim jak jest teraz nie było tu chyba nigdy), było mniej samochodów i mniej parkingów, za to zawsze znalazło się miejsce do parkowania, nie było korków, miałam widok z okna na las, a nie na betonową ścianę kolejnego bloku, wszędzie można było dojść szybko i prosto bez kluczenia między pogrodzonymi osiedlami, chodniki były równiejsze, trawa bardziej zielona a niebo bardziej niebieskie. Potem nastała era nowych kabackich osiedli budowanych nie licząc się z mieszkańcami i otoczeniem czyli "na chama", za gęsto, za blisko, za wysoko. Niby jakim prawem pozwolono budować osiedla kosztem mieszkańców starego Ursynowa? Tak więc protestuję i żądam wyburzenia i zaorania bloków oraz wysiedlenia mieszkańców tam skąd przyjechali. Bo sobie nie życzę i już. Absurdalne? Czemu? Te bloki i tabuny ich mieszkańców spustoszyły okolicę dużo bardziej niż zrobi to jakaś niewielka galeria handlowa. Las Kabacki coraz mniej przypomina las a coraz bardziej deptak w miejskim parku połączony z wysypiskiem śmieci. Galeria handlowa nie powstanie tu dla mieszkańców Bemowa, Żoliborza czy Mokotowa tylko dla mieszkańców Ursynowa w tym Kabat. Gdyby nie coraz bardziej rozrastające się Kabaty nie byłoby potrzeby na taka inwestycję. Tak więc sami jesteście sobie winni, nawet jeśli jak twierdzicie nie chadzacie ani do galerii, ani do marketów. Jednak tu mieszkacie więc jesteście potencjalnymi klientami. Taka kolej rzeczy, nowe osiedla to nowi mieszkańcy, nowi mieszkańcy to nowe inwestycje czy to handlowo-usługowe czy to drogowe. Chciało się mieszkać w mieście to trzeba się liczyć z konsekwencjami. Jeszcze naście lat temu (nie wspomnę o tym co było 20 czy 30 lat wstecz) nie było potrzeby budowania tu takiej galerii, teraz najwidoczniej jest, a te Wasze protesty są co najwyżej śmieszne. Mentalność Kalego - ja mogę zatruwać swoją osobą życie innym, ale innym wara od mojej przestrzeni życiowej. Odpowiedz Link
redek9 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 06.03.11, 19:44 coś się pogubiłaś i na siłę usiłujesz udowodnić swoje nielogiczne i nieprawdziwe tezy 1. mój dom powstał na miejscu ugoru, gdzie podejrzewam, że mieszkańcy starego Ursynowa ngdy nawet nie postawili nawet stopy, takich ugorów było mnóstwo na południe od ul. Przy Bażantarni 2. Las Kabacki jest pustoszony i zaśmiecany przez wszystkich z moich obserwacji wynika, że bardzo często przez wyrostków i dresiarzy, którzy przyjeżdzają metrem (też ze starego Ursynowa), może nawet przez twoich znajomych lub ciebie 3. czy to ci się podoba czy nie Galeria w środku osiedla jest absurdem, bo jest uciążliwa dla mieszkańców, w cywilizowanym świecie tak się Galerii nie buduje 4. nie rozumiem twoich zarzutów odnośnie moralności Kalego, bo ja nie zatruwam swoją osobą niczyjej przestrzeni życiowej, staram się bojkotować takie sklepy jak Tesco, które szkodzą innym, zakupy robię np. w Galerii Mokotów, Arkadii gdzie nikt w pobliżu nie mieszka, staram się jeździć komunikacją miejską, nigdy nie parkuję na trawniku, pod czyimś oknem, na przejściu dla pieszych, itd. a co do mieszkania w mieście i liczenia się z innymi ludźmi zapraszam na wycieczkę do miast w cywilizowanej części Europy Odpowiedz Link
jan-w Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 06.03.11, 20:46 > 3. czy to ci się podoba czy nie Galeria w środku osiedla jest absurdem 1. W środku jakiego osiedla? Z pewnością nie Kabat na których brzegu powstanie. 2. Jest absurdem? Podobnie jak inne galerie handlowe na całym świecie Odpowiedz Link
redek9 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.03.11, 08:55 kilkadziesiąt metrów od domów, jest to ansurd nawet w Warszawie, w środku osiedla Kabaty, nie zauważyłeś domów???? galerie buduje się w oddaleniu od domów tak jak w Warszawie Galeria Mokotów, Arkadia, KEN Center Odpowiedz Link
zielona_wrozka Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 06.03.11, 20:46 redek9 napisał: > coś się pogubiłaś i na siłę usiłujesz udowodnić swoje nielogiczne i nieprawdziw > e tezy > 1. mój dom powstał na miejscu ugoru, gdzie podejrzewam, że mieszkańcy starego U > rsynowa ngdy nawet nie postawili nawet stopy, takich ugorów było mnóstwo na poł > udnie od ul. Przy Bażantarni Byś się zdziwił gdzie mieszkańcy starego Ursynowa stawiali swoje stopy. Tesco też stoi na miejscu ugoru, a na miejscu Tesco powstanie galeria handlowa. > 2. Las Kabacki jest pustoszony i zaśmiecany przez wszystkich z moich obserwacji > wynika, że bardzo często przez wyrostków i dresiarzy, którzy przyjeżdzają metr > em (też ze starego Ursynowa), może nawet przez twoich znajomych lub ciebie Owszem, nie twierdzę, że nie, ale jednak nie da się zaprzeczyć temu, iż przed powstaniem osiedli na kabatach osób które pustoszyły Las Kabacki było znacznie mniej i musisz mi uwierzyć na słowo było tu wtedy znacznie ciszej, spokojniej i czyściej. Nie było też wcześniej metra bo nie było osiedli, tak samo jak nie było galerii, marketów czy ulic bo nie było osiedli. Budują się osiedla, budują się galerie i markety. Taka jest kolej losu. Też mi się to nie podoba. Uwierz mi, że żyło się tu dużo lepiej lat temu naście czy dwadzieścia, zanim Kabaty rozrosły się do obecnych rozmiarów, ale nie protestuję bo wiem, że takie jest życie w mieście. > 3. czy to ci się podoba czy nie Galeria w środku osiedla jest absurdem, bo jest > uciążliwa dla mieszkańców, w cywilizowanym świecie tak się Galerii nie buduje Galeria nie będzie w środku osiedla. Z jednej strony galerii będą ugory, od dwóch kolejnych stron między osiedlem a galerią jest ulica (KEN i Wąwozowa). Co prawda z jednej strony bloki są tuż przy Tesco, ale przypominam, iż to osiedle wybudowano tuż przy markecie a nie market przy osiedlu. Widziały gały co brały, nikt nie zmuszał do kupowania tam mieszkań. > 4. nie rozumiem twoich zarzutów odnośnie moralności Kalego, bo ja nie zatruwam > swoją osobą niczyjej przestrzeni życiowej, staram się bojkotować takie sklepy j > ak Tesco, które szkodzą innym, zakupy robię np. w Galerii Mokotów, Arkadii gdzi > e nikt w pobliżu nie mieszka, staram się jeździć komunikacją miejską, nigdy nie > parkuję na trawniku, pod czyimś oknem, na przejściu dla pieszych, itd. > a co do mieszkania w mieście i liczenia się z innymi ludźmi zapraszam na wyciec > zkę do miast w cywilizowanej części Europy Ale masz samochód i nim jeździsz, zapewne w drodze do i z pracy przejeżdżasz komuś (być może nawet mi) pod blokiem aby dostać się na swoje osiedle, generujesz ruch uliczny, zwiększasz hałas tworzysz korki. Tak samo jak jadąc do Galerii Mokotów czy do Arkadii, aby się tam dostać musisz przejechać przez Kabaty, Ursynów, Mokotów uprzykrzając ludziom życie. Jeżeli jeździsz komunikacją to także zatruwasz innym życie, bo autobus którym się poruszasz też przejeżdża komuś pod blokiem, a gdybyś tym autobusem nie jeździł (tak jak liczna część mieszkańców Kabat) nie byłby on potrzebny i by pod oknami nikomu nie jeździł. I tak jak napisałam wcześniej galeria ma powstać bo jest tu mnóstwo osiedli i po to, aby odciążyć mieszkańców Mokotowa czy Sadyby. Aby mieszkańcy Kabat i Ursynowa nie musieli jeździć i zatruwać życia mieszkańcom innych dzielnic. Gdyby nie było osiedli (w tym Twojego) galeria nie byłaby potrzebna. Odpowiedz Link
redek9 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.03.11, 09:34 Byś się zdziwił gdzie mieszkańcy starego Ursynowa stawiali swoje stopy. Tesco też stoi na miejscu ugoru, a na miejscu Tesco powstanie galeria handlowa. Tesco stoi w środku osiedla, nie pisałem, że na miejscu ugoru, stoi kilkadziestiąt metrów od domów, lokalizacja tego sklepu jest absurdem 2. Las Kabacki jest pustoszony i zaśmiecany przez wszystkich z moich obse rwacji wynika, że bardzo często przez wyrostków i dresiarzy, którzy przyjeżdzają metrem (też ze starego Ursynowa), może nawet przez twoich znajomych lub ciebie Owszem, nie twierdzę, że nie, ale jednak nie da się zaprzeczyć temu, iż przed p owstaniem osiedli na kabatach osób które pustoszyły Las Kabacki było znacznie m niej i musisz mi uwierzyć na słowo było tu wtedy znacznie ciszej, spokojniej i czyściej. Nie było też wcześniej metra bo nie było osiedli, tak samo jak nie było galerii , marketów czy ulic bo nie było osiedli. Budują się osiedla, budują się galerie i markety. Taka jest kolej losu. > Też mi się to nie podoba. Uwierz mi, że żyło się tu dużo lepiej lat temu naście > czy dwadzieścia, zanim Kabaty rozrosły się do obecnych rozmiarów, ale nie prot estuję bo wiem, że takie jest życie w mieście. twoja wypowiedź nie zaprzecza, że śmiecisz w Lesie Kabackim, możesz przestać to robić????? > > 3. czy to ci się podoba czy nie Galeria w środku osiedla jest absurdem, b > o jest > > uciążliwa dla mieszkańców, w cywilizowanym świecie tak się Galerii nie bu > duje > > Galeria nie będzie w środku osiedla. Z jednej strony galerii będą ugory, od dw > óch kolejnych stron między osiedlem a galerią jest ulica (KEN i Wąwozowa). Co p > rawda z jednej strony bloki są tuż przy Tesco, ale przypominam, iż to osiedle w > ybudowano tuż przy markecie a nie market przy osiedlu. Widziały gały co brały, > nikt nie zmuszał do kupowania tam mieszkań. nie widziały, bo najpierw ludzie kupili mieszkania, na etapie dziury w ziemi, dopiero poźniej Gmina uraczyła ich HITEM (potem TESCO), ja nie kupiłem tam mieszkania, ze względu na plany właśnie tego sklepu "osiedlowego" Ale masz samochód i nim jeździsz, zapewne w drodze do i z pracy przejeżdżasz ko muś (być może nawet mi) pod blokiem aby dostać się na swoje osiedle, generujesz ruch uliczny, zwiększasz hałas tworzysz korki. Tak samo jak jadąc do Galerii M okotów czy do Arkadii, aby się tam dostać musisz przejechać przez Kabaty, Ursyn ów, Mokotów uprzykrzając ludziom życie. Jeżeli jeździsz komunikacją to także zatruwasz innym życie, bo autobus którym s ię poruszasz też przejeżdża komuś pod blokiem, a gdybyś tym autobusem nie jeźdz ił (tak jak liczna część mieszkańców Kabat) nie byłby on potrzebny i by pod okn ami nikomu nie jeździł. bredzisz i tyle, ja mam według ciebie nie obciążać nikogo i poruszać się pieszo, a ty nie obciążając nikogo będziesz zasuwać swoją bryką do Lasu Kabackiego tam śmiecić razem ze swoimi koleżkami, ale oczywiście to według ciebie nie będzie to obciążenie otoczenia, typowa moralność Kalego I tak jak napisałam wcześniej galeria ma powstać bo jest tu mnóstwo osiedli i p o to, aby odciążyć mieszkańców Mokotowa czy Sadyby. Aby mieszkańcy Kabat i Ursy nowa nie musieli jeździć i zatruwać życia mieszkańcom innych dzielnic. Gdyby ni e było osiedli (w tym Twojego) galeria nie byłaby potrzebna. Galeria nie jest potrzebna, bo na Ursynowie są już dwie, czy jest jakiś przymus, że musicie przyjeżdzać do Galerii na Kabaty???? nie możecie przyjeżdzać do już istniejących?????? twoje osiedle według twojej logiki też zakłóca spokój innym, też w miejscu twojego domu powinien być park, twój samochód też smrodzi, na dodatek ty chcesz to swoje obciążenie zwiększyć budując koolejną galerią ludziom pod oknami, dla swojej wygody, snobizmu, itd. bo nie chce ci się wysiąść na iinym przystanku metra i pojechać do innej Odpowiedz Link
zielona_wrozka Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.03.11, 10:23 redek9 napisał: > Byś się zdziwił gdzie mieszkańcy starego Ursynowa stawiali swoje stopy. > Tesco też stoi na miejscu ugoru, a na miejscu Tesco powstanie galeria handlowa. > Tesco stoi w środku osiedla, nie pisałem, że na miejscu ugoru, stoi kilkadziest > iąt metrów od domów, lokalizacja tego sklepu jest absurdem Nie, Ty nie napisałeś, że stoi na miejscu ugoru, to napisałam ja. Była to odpowiedź na Twoje stwierdzenie, że osiedle na którym mieszkasz stoi na miejscu ugoru więc nikomu nie przeszkadza. Tak więc zauważ, że Tesco - wcześniej HIT też stanął na miejscu ugoru. > > 2. Las Kabacki jest pustoszony i zaśmiecany przez wszystkich z moich obse > rwacji > wynika, że bardzo często przez wyrostków i dresiarzy, którzy przyjeżdzają > metrem (też ze starego Ursynowa), może nawet przez twoich znajomych lub ciebie > > Owszem, nie twierdzę, że nie, ale jednak nie da się zaprzeczyć temu, iż przed p > owstaniem osiedli na kabatach osób które pustoszyły Las Kabacki było znacznie m > niej i musisz mi uwierzyć na słowo było tu wtedy znacznie ciszej, spokojniej i > czyściej. > Nie było też wcześniej metra bo nie było osiedli, tak samo jak nie było galerii > , marketów czy ulic bo nie było osiedli. > Budują się osiedla, budują się galerie i markety. Taka jest kolej losu. > > Też mi się to nie podoba. Uwierz mi, że żyło się tu dużo lepiej lat temu > naście > > czy dwadzieścia, zanim Kabaty rozrosły się do obecnych rozmiarów, ale ni > e prot > estuję bo wiem, że takie jest życie w mieście. > twoja wypowiedź nie zaprzecza, że śmiecisz w Lesie Kabackim, możesz przestać to > robić????? Chyba się troszeczkę zagalopowałeś. Takie stwierdzenie to zbyt dalece idąca nadinterpretacja. Na tej samej zasadzie mogę powiedzieć, że skoro nigdzie nie napisałeś, że nie kradniesz samochodów to znaczy, że jesteś złodziejem. > > > 3. czy to ci się podoba czy nie Galeria w środku osiedla jest absur > dem, b > > o jest > > > uciążliwa dla mieszkańców, w cywilizowanym świecie tak się Galerii > nie bu > > duje > > > > Galeria nie będzie w środku osiedla. Z jednej strony galerii będą ugory, > od dw > > óch kolejnych stron między osiedlem a galerią jest ulica (KEN i Wąwozowa) > . Co p > > rawda z jednej strony bloki są tuż przy Tesco, ale przypominam, iż to osi > edle w > > ybudowano tuż przy markecie a nie market przy osiedlu. Widziały gały co b > rały, > > nikt nie zmuszał do kupowania tam mieszkań. > nie widziały, bo najpierw ludzie kupili mieszkania, na etapie dziury w ziemi, d > opiero poźniej Gmina uraczyła ich HITEM (potem TESCO), ja nie kupiłem tam miesz > kania, ze względu na plany właśnie tego sklepu "osiedlowego" Gdy wybudowano HIT na około były ugory i kilka budów w pewnej odległości. Osiedla najbliżej marketu wybudowano, zdaje się, jak market już funkcjonował. Ponadto jak napisałeś były plany, można się było zapoznać i kupić mieszkanie gdzieś indziej. > > Ale masz samochód i nim jeździsz, zapewne w drodze do i z pracy przejeżdżasz ko > muś (być może nawet mi) pod blokiem aby dostać się na swoje osiedle, generujesz > ruch uliczny, zwiększasz hałas tworzysz korki. Tak samo jak jadąc do Galerii M > okotów czy do Arkadii, aby się tam dostać musisz przejechać przez Kabaty, Ursyn > ów, Mokotów uprzykrzając ludziom życie. > Jeżeli jeździsz komunikacją to także zatruwasz innym życie, bo autobus którym s > ię poruszasz też przejeżdża komuś pod blokiem, a gdybyś tym autobusem nie jeźdz > ił (tak jak liczna część mieszkańców Kabat) nie byłby on potrzebny i by pod okn > ami nikomu nie jeździł. > bredzisz i tyle, ja mam według ciebie nie obciążać nikogo i poruszać się pieszo > , a ty nie obciążając nikogo będziesz zasuwać swoją bryką do Lasu Kabackiego ta > m śmiecić razem ze swoimi koleżkami, ale oczywiście to według ciebie nie będzie > to obciążenie otoczenia, typowa moralność Kalego A do tych wniosków to już zupełnie nie wiem jak doszedłeś. > > I tak jak napisałam wcześniej galeria ma powstać bo jest tu mnóstwo osiedli i p > o to, aby odciążyć mieszkańców Mokotowa czy Sadyby. Aby mieszkańcy Kabat i Ursy > nowa nie musieli jeździć i zatruwać życia mieszkańcom innych dzielnic. Gdyby ni > e było osiedli (w tym Twojego) galeria nie byłaby potrzebna. > Galeria nie jest potrzebna, bo na Ursynowie są już dwie, czy jest jakiś przymus > , że musicie przyjeżdzać do Galerii na Kabaty???? nie możecie przyjeżdzać do j > uż istniejących?????? twoje osiedle według twojej logiki też zakłóca spokój inn > ym, też w miejscu twojego domu powinien być park, twój samochód też smrodzi, na > dodatek ty chcesz to swoje obciążenie zwiększyć budując koolejną galerią ludzi > om pod oknami, dla swojej wygody, snobizmu, itd. bo nie chce ci się wysiąść na > iinym przystanku metra i pojechać do innej Galerie na Ursynowie są dwie, ale chyba w żadnej z nich nie byłeś skoro je tak chwalisz. Idąc dalej Twoim tokiem rozumowania powiem tak: dlaczego dla własnego snobizmu i wygody zamieszkałeś na Kabatach? Na osiedlu wybudowanym kosztem innych mieszkańców dzielnicy pod czyimiś oknami? Czy w całej Warszawie i innych miastach nie było już wolnych mieszkań? Żeby dostać się np. do Galerii Mokotów muszę wsiąść w samochód lub autobus, w ten sposób uprzykrzam życie innym ludziom wokół, generuję korki, spaliny i ruch uliczny. Jak w mojej dzielnicy powstanie galeria będę mogła wybrać się tam na piechotę co będzie znacznie mnie uciążliwe. Odpowiedz Link
marek.dumle Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 06.03.11, 20:06 > Galeria handlowa nie powstanie tu dla mieszkańców Bemowa, Żoliborza czy Mokotow > a tylko dla mieszkańców Ursynowa w tym Kabat. A kto to pani powiedział? Przy TAKIM gabarycie tej galerii twierdzi pani, że to osiedlowy sklepik?! Zna pani realia innych galerii warszawskich takiej wielkości? Odpowiedz Link
zielona_wrozka Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 06.03.11, 21:00 marek.dumle napisał: > > Galeria handlowa nie powstanie tu dla mieszkańców Bemowa, Żoliborza czy M > okotow > > a tylko dla mieszkańców Ursynowa w tym Kabat. > > A kto to pani powiedział? > Przy TAKIM gabarycie tej galerii twierdzi pani, że to osiedlowy sklepik?! > Zna pani realia innych galerii warszawskich takiej wielkości? Nikt mi nie mówił, wystarczy trochę logicznego myślenia. To nie będzie gmach wielkości Arkadii czy Galerii Mokotów. Nie twierdzę też, że będzie to osiedlowy sklepik do którego będą przychodzić TYLKO mieszkańcy Kabat, ale śmiem twierdzić, iż mieszkańcy wymienionych dzielnic mają dużo większe galerie, dużo bliżej siebie i nie będą musieli (ani chcieli) przejeżdżać przez całe miasto na zakupy, zwłaszcza, że w większości galerii handlowych są te same sklepy z tym samym asortymentem i z tymi samymi cenami jak to w sieciówkach bywa. Za to wydaje mi się, że większość mieszkańców Ursynowa (w tym Kabat) będzie wolała przejść się do galerii handlowej we własnej dzielnicy, zamiast tracić czas na dojazd do innych części miasta. Do tego typu galerii rzadko jeździ się chyba na duże zakupy, a raczej po to aby spotkać się ze znajomymi, coś zjeść iść do kina zrobić drobne zakupy ubraniowe itp itd. Po prostu spędzić czas. Nie sądzę więc aby nagle cała Warszawa zechciała zjeżdżać na Kabaty aby akurat tu robić zakupy. Nie jestem nawet pewna czy mieszkańcy Piaseczna oraz Wilanowa będą tak tłumnie pchać się do galerii na Kabatach. Tym pierwszym dużo łatwiej dostać się do Galerii Mokotów a tym drugim na Sadybę. Odpowiedz Link
marek.dumle Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 06.03.11, 21:15 > Nikt mi nie mówił, wystarczy trochę logicznego myślenia. > To nie będzie gmach wielkości Arkadii czy Galerii Mokotów. > Nie twierdzę też, że będzie to osiedlowy sklepik do którego będą przychodzić TY > LKO mieszkańcy Kabat, ale śmiem twierdzić, iż mieszkańcy wymienionych dzielnic > mają dużo większe galerie, dużo bliżej siebie i nie będą musieli (ani chcieli) > przejeżdżać przez całe miasto na zakupy, zwłaszcza, że w większości galerii han > dlowych są te same sklepy z tym samym asortymentem i z tymi samymi cenami jak t > o w sieciówkach bywa. To jest myślenie życzeniowe. W tej części miasta nie ma galerii, więc ta kabacka będzie jedyną. I tak jak do Arkadii przyjeżdżają ludzie z Ursynowa tak można się spodziewać, że do tej wielkości galerii na Kabaty będą przyjeżdżali ludzie z połowy miasta. Zwłaszcza jeżeli parkowanie będzie łatwiejsze niż w wiecznie zapchanej samochodami Galerii Mokotów. Nikt nikomu nie zabroni przyjeżdżać do galerii na kabaty, więc - dlaczego mieliby nie przyjeżdżać? Odpowiedz Link
zielona_wrozka Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 06.03.11, 21:33 marek.dumle napisał: > > Nikt mi nie mówił, wystarczy trochę logicznego myślenia. > > To nie będzie gmach wielkości Arkadii czy Galerii Mokotów. > > Nie twierdzę też, że będzie to osiedlowy sklepik do którego będą przychod > zić TY > > LKO mieszkańcy Kabat, ale śmiem twierdzić, iż mieszkańcy wymienionych dzi > elnic > > mają dużo większe galerie, dużo bliżej siebie i nie będą musieli (ani chc > ieli) > > przejeżdżać przez całe miasto na zakupy, zwłaszcza, że w większości galer > ii han > > dlowych są te same sklepy z tym samym asortymentem i z tymi samymi cenami > jak t > > o w sieciówkach bywa. > > To jest myślenie życzeniowe. W tej części miasta nie ma galerii, więc ta kaback > a będzie jedyną. I tak jak do Arkadii przyjeżdżają ludzie z Ursynowa tak można > się spodziewać, że do tej wielkości galerii na Kabaty będą przyjeżdżali ludzie > z połowy miasta. Zwłaszcza jeżeli parkowanie będzie łatwiejsze niż w wiecznie z > apchanej samochodami Galerii Mokotów. Nikt nikomu nie zabroni przyjeżdżać do ga > lerii na kabaty, więc - dlaczego mieliby nie przyjeżdżać? Mieszkańcy Ursynowa i Kabat jeżdżą do innych galerii bo nie mają swojej. Jeżeli będą mieli swoją nie będą jeździć (a na pewno rzadziej) do innych galerii, tak samo mieszkańcy innych dzielnic nie będą przemierzać pół miasta skoro u siebie już mają galerię i to większą niż ta na końcu miasta. Po wybudowaniu galerii na Kabatach inne wymienione wcześniej galerie zostaną odciążone i parkingi na nich zapewne będą mniej zapchane. Nikt nikomu nic nie zabrania, ale ludzie są z natury wygodni i wolą sobie życie ułatwiać niż utrudniać. Po co mają jechać na Kabaty i przepychać się przez osiedlowe uliczki skoro łatwiej jest dostać się do innych miejsc w których sklepów jest więcej i już się zna wszystkie kąty? Jasne, że ludzie z innych dzielnic będą przyjeżdżać, zwłaszcza na początku z ciekawości aby zobaczyć coś nowego, ale bądźmy logiczni, cała Warszawa nie rzuci się szturmem na galerię kabacką zapominając o innych galeriach handlowych w mieście. Odpowiedz Link
marek.dumle Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 06.03.11, 21:51 Pożyjemy - zobaczymy. Nie sądzę bym się mylił. Pierwszy naiwny nie jestem. Znam to miasto od dawna i wiem jak funkcjonuje. Jeżeli coś się w nim zmienia to zazwyczaj na gorsze. Odpowiedz Link
ania_dentystka Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.03.11, 09:42 Dość dużo spaceruję po Kabatach i okolicach. Od chwili pojawienia się tej dyskusji przyglądam się sklepom i punktom usługowym . I im dłużej to robię tym bardziej dochodzę do wniosku, że galeria jest potrzebna. Oto moje obserwacje: 1. Dwa paskudne bazarki - jeden dość daleko "Na Dołku" usytuowany wśród nowych domów, obskurny, głośny, na szczęście głównie sobotnio-niedzielny. Mieszkańcy narzekają, że handlarze zostawiają po sobie brud a kupujący rozjeżdżone trawniki ( brak miejsc parkingowych). Podobno tanio. Drugi róg Wąwozowej i Stryjeńskich. Mniej obskurny- kiedyś podobno były to "pawilony", ale też nieładny. Za to horrendalnie drogi. Ileś tam warzywniaków konkurujących ze sobą cenami......w górę. W ciągu dnia niewiele się dzieje, ożywienie późnym popołudniem. Mały wybór różnorodności sklepów. 2. Sklepy i sklepiki osiedlowe. Jedne tańsze typu Żabka inne droższe co nie oznacza, że lepsze. Trzeba bardzo uważać, żeby panie nie wcisnęły np. przeterminowanego jogurtu czy masła. Personel stale się zmienia. 3. Kilka punktów usługowych takich jak serwis narciarski. Zwykle świecą pustkami. 4. Sporo fryzjerów, kosmetyczek raczej marnych za to ceny z kosmosu. Do fryzjera, pedicuristki i kosmetyczki jeżdżę prawie 30 km- cena podobna jakość nieporównywalnie lepsza. 5. Biura podróży- 3 czy 4. Nic ciekawego, umiarkowane zainteresowanie klientem. 6. Tesco i sklepy w mini galerii. Fatalne pod każdym względem. 7. Oczywiście lumpeksy, co pozostawię bez komentarza. 8. Jakieś kawiarenki czy bary- jedne lepsze inne gorsze często puste- cen nie znam bo rzadko bywam. 9. Żaluzje, rolety, szafy. Nigdy nie widziałam tam ruchu. 10. Liczne banki- jak wszędzie. i na tym koniec. Odnoszę, być może mylne wrażenie, że część obiektów handlowo- usługowych nie spełnia swojej roli a część służy czyszczeniu brudnych pieniędzy. Z czego żyją skoro nigdy nie ma tam ludzi ( albo nie miałam szczęścia nigdy nikogo tam zobaczyć). Biorąc to pod uwagę jestem zdania, że atrakcyjna galeria jest jednak nam potrzebna. Jeśli będzie konkurencyjna cenowo i pod względem komfortu robienia zakupów ściągnie okolicznych klientów. Są znane prawa rynku. Sklep , o ile jest prowadzony uczciwie, nie utrzyma się bez klientów. Musi o nich dbać. Narzekamy na rozjechane trawniki . Dajmy ludziom parkingi pod ziemia ( znów galeria) nie będą parkować gdzie popadnie. Odpowiedz Link
redek9 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.03.11, 10:02 parkingi w Galeriach generalnie są dla kientów, samochody zbyt długo parkujące są wywożone przez ochronę, więc nie będzie to parking dla mieszkańców Odpowiedz Link
ania_dentystka Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.03.11, 10:31 Czy ja gdziekolwiek napisałam, że mają to być parkingi dla mieszkańców? Nie ! Napisałam, że mają być dla ludzi, a z kontekstu mojej całej wypowiedzi wynika, że robiących zakupy. Wejdź w skórę ludzi mieszkających wokół paskudnego bazarku "Na Dołku"- wszystkie trawniki porozjeżdżane, chodniki zatarasowane, krzyk, śmieci. Może więc jeśli w obrębie galerii da sie ludziom- kupującym- miejsca parkingowe to nie będzie takich obrazków. Odpowiedz Link
redek9 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.03.11, 12:55 obrazków takich nie będzie przede wszystkim jeżeli nie będzie tam galerii, wtedy nie będzie zwiększonej liczby kupującym a co za tym idzie samochodów Odpowiedz Link
ania_dentystka Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.03.11, 14:48 Galeria , o ile wiem, buduje parkingi więc będzie mozna parkować zgodnie z przepisami niczego nie niszcząc. Odpowiedz Link
redek9 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.03.11, 15:03 Galeria , o ile wiem, buduje parkingi więc będzie mozna parkować zgodnie z prze > pisami niczego nie niszcząc. powiedz to ludziom, którzy mieszkają w okolicach Galerii Ursynów i Złotych Tarasów, jak wygląda tam parkowanie zgodnie z przepisami Odpowiedz Link
ania_dentystka Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.03.11, 15:08 Pamiętam, że parking w Złotych Tarasach był dla mnie wybawieniem gdy czekałam na spóźniający się pociąg na Dworcu Centralnym. Po prostu miałam gdzie legalnie zostawić samochód. Jeśli ludzie łamią przepisy jest straż miejska i wysokie mandaty skutecznie odstraszą źle parkujących. I tego się domagajmy. Odpowiedz Link
jan-w Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.03.11, 15:11 Przy GU nie ma bezpłatnego parkingu dla klientów. Przy Tesco z pewnością będzie. Odpowiedz Link
ania_dentystka Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.03.11, 15:15 Nawet płatne parkowanie jest wybawieniem gdy nie ma miejsc. Z pewnością część z nas chętnie zapłaci kilka złotych, żeby zaparkować bez stresu. Odpowiedz Link
redek9 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.03.11, 15:25 taaa ciekawe zatem dlaczego parkingi w Złotych Tarasach świecą pustkami, za to można zaobserwować krążące stada samochodów, których kierowcy chcą zaparkować na skrawku wolnego bezpłatengo miejsca? Odpowiedz Link
ania_dentystka Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.03.11, 15:33 Nie zauważyła, żeby były puste, choć przyznaję, że rzadko tam bywam. Jeśli nie godzimy się na parkowanie stawia się zakaz i straż miejska egzekwuje ten zakaz. Póki nie ma ludzie mogą parkować na skrawku wolnego miejsca. I jeśli komuś chce się krążyć, szukać i wypalać benzynę to jego problem. Odpowiedz Link
redek9 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.03.11, 15:19 taa tak samo jak z pewnością miał tam być sklep osiedlowy Odpowiedz Link
zielona_wrozka Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.03.11, 10:33 redek9 napisał: > parkingi w Galeriach generalnie są dla kientów, samochody zbyt długo parkujące > są wywożone przez ochronę, więc nie będzie to parking dla mieszkańców a kto napisał, że będzie/ma być? Odpowiedz Link
ania_dentystka Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.03.11, 10:40 Odnoszę wrażenie, że przeciwnicy rozsądnych inwestycji - w tym przypadku przebudowy Tesco są po prostu niedojrzali emocjonalnie i społecznie. Jak dzieci. Jeśli Kali przeszkadzać innym to być dobrze, jeśli ktoś Kalemu to Kali być bardzo, bardzo zły i protestować, co nie przeszkadzać Kalemu utrudniać życie innym. A do tego dobrze się czują w miejscu zbliżonym do tego, w którym wyrośli. Sklep WSS Samopomoc Chłopska ( który był w każdej wsi) jest podobny do blaszaka. Targi i bazary też są wspomnieniem z dzieciństwa. Nie mam nic przeciwko ludziom przyjezdnym czy ze wsi. Niech będą, ale niech szanują prawa miasta. I miejskie inwestycje. Odpowiedz Link
redek9 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.03.11, 13:09 odnosze wrażenie, że zwolenicy budowy Galerii to nowobogaccy przyjezdni ze wsi, którzy nie rozumieją, że mieszkanie w mieście wiąże się z obowiązkiem liczenia z innymi mieszkańcami tego miasta, uważają, że liczą się tylko oni, ich wygoda, bo mają kasę, a inni szczególnie ci biedniejsi nie mają żadnym praw, a jeżeli ci inni mają odwagę walczyć o swoje to są niedojrzali emocjonalnie, oszołomym frustraci itd., tacy ludzie przyjezdni ze wsi, nie rozumieją, że miasto to nie pole, gdzie można robić wszystko, bo w pobliżu nie ma innych ludzi, oczywiście nie mam nic przeciwko ludziom ze wsi, ale powinni oni liczyć się z tym, że mieszkają razem z innymi i nie mogą robić co im się podoba nie licząc się z innymi, jednocześnie ci ludzie są niewykształceni społecznie, mają ograniczoną wiedzę o świecie, nie wiedzą jak w cywilizowanym świecie są realizowane miejskie inwestycje, jak odbywa się rozwój miasta, ci ludzie mają charakter i świadomość typowo sowiecką rodem z PRL-e, gdzie uważano, że im więcej betonu, asfaltu, spalin tym wyższa cywilizacja Odpowiedz Link
ania_dentystka Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.03.11, 15:03 Jesli to do mnie, to uprzejmie informuję, że: 1. Urodziłam się i przez pierwsze lata życia mieszkałam w mieście 4 krotnie większym od Warszawy . 2. Czy jestem nowobogacką osobą tego nie wiem, a tym bardziej nie wiedzą osoby , które mnie nie znają. 3. Zawsze liczyłam się z potrzebami innych ludzi co nie oznacza, że nie cenię sobie wygody. 4. Wszyscy mamy te same prawa, ale ponieważ nie wszyscy identyczne oczekiwania ktoś komuś musi ustąpić. I to nie tylko w przypadku galerii. 5. Osoby niedojrzałe emocjonalnie zachowują się mniej więcej tak jak niszczyciele maszyn. Sprzeciwiają się jakiejkolwiek inwestycji. Zachowują się także jak nasz przyjaciel Kali - póki Kali tankować benzyna pod cudza klatka schodowa, kupować chleb pod cudza dom to jest ok, jeśli ktoś budować pod dom Kalego sklep to być źle, bo ograniczać wolność Kalego. 6.Miasto to nie pole i własnie dlatego powstają np. galerie. W polu nikt nich nie buduje bo po co. 7.Jest kilka miast na świecie, których mieszkańcy niewiele mają wspólnego ze świadomością typowo sowiecką rodem z PRL, a betonu, asfaltu i spalin jest tam dostatek. A tak z czystej ciekawości- skąd się wziąłeś? Tez masz w jakimś stopniu PRL-owski rodowód, bo albo się urodziłeś jeszcze w PRL, albo chodziłeś tam do szkoły lub studiowałeś. Więc wszyscy jesteśmy tą epoka i sąsiedztwem jakoś skażeni. Odpowiedz Link
redek9 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.03.11, 15:17 nie wszyscy, którzy żyli w PRL-u są nim skażeni, skażeni są ci, którym władza ludowa dała "awans społeczny", to ci, którzy zdobyli wykształcenie, ale nie nabyli kultury i głębszych wartości takich jak np. poszanowanie drugiego człowieka, szacunek do historii, otoczenia, przyrody, itd., dla takich ludzi liczy się tylko kasa, wygoda, nie mają oni głębszych wartości, tacy ludzie nie znają historii, kultury, zabytków miasta, w którym mieszkają, za to świetnie znają rozkład wszystkich Galerii, pubów, klubów, gdzie mogą się pokazać i wydać swoją kasę, potwierdzając w ich mniemaniu swój wysoki status społeczny, który określa tylko kasa, a co do moralności Kalego raczej opisujesz swoją postawę, co do mnie jest to strzał kulą w płot, bo nie mieszkam obok TESCO i całkowicie mi wystarcza na Ursynowie Galeria KEN Center (zbudowana w takim miejscu, że nie przeszkadza nikomu w okolicy) Odpowiedz Link
ania_dentystka Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.03.11, 15:31 To znaczy, że skończyliśmy dyskusje urbanistyczno-architektoniczne a zaczynamy polityczno-historyczne. Bardzo mało ludzi w tym kraju nie jest w jakimś stopniu skażonym PRL. Jeśli parzy cię to oddaj świadectwo szkolne, dyplom ( jeśli takowy posiadasz), bo to awans otrzymany od "władzy ludowej". Ciekawa jestem też tych "głębszych wartości"- bo jak widzę to z poszanowaniem drugiego człowieka jakoś marnie,z szacunkiem do historii podobnie ( tak! PRL to tez cząstka naszej historii, która była taka lub inna, ale była, nie da się jej wymazać). Podobnie z otoczeniem - im brzydziej ( blaszak) tym lepiej. Czy jest cokolwiek złego, że wykształceni ludzie chcą dobrze zarabiać i coś posiadać? Nie. Tak jest na całym świecie. I zapewniam , że znajomość zabytków miasta nie jest odwrotnie proporcjonalna do grubości portfela. I np. w Stanach status społeczny w dużej mierze określa stan konta. Może nam się to podobać lub nie, ale nie polemizujmy z faktami. Odpowiedz Link
redek9 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.03.11, 15:49 chcesz budować Galerię ludziom pod oknami to jest twoje "poszanowanie drugiego człowieka", a co do reszty nie zrozumiałaś, szczególnie jeśli chodzi o wykształcenie i kulturę, więc powtórzę może dotrze? pisałem, o ludziach wykształconych w PRL, którzy nabyli jedynie wykształcenie nic poza tym, jednocześnie udowodniłaś, że tak jak dla wszystkich ludzich bez wartości posiadanie jest dla ciebie jedynym wyznacznikiem statusu społecznego Odpowiedz Link
ania_dentystka Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.03.11, 16:16 Nie jedynym ale jednym z........ Przynajmniej nie jestem hipokrytką. Odpowiedz Link
redek9 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 07.03.11, 16:45 jedynym, napiszę ci dosłownie o co chodzi bo dalej nie rozumiesz lub udajesz, że nie rozumiesz, chodzi o ludzi, którzy gdyby nie PRL nie zdobyliby wykształcenia potocznie nazywanych "granatem oderwanych od pługa", poza tym chyba nie rozumiesz znaczenia słowa hipokryta Odpowiedz Link
ak-a Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 20.03.11, 14:36 Chyba przesadziłeś!!!!! Odpowiedz Link
tommen Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 02.03.11, 08:16 > Niech zwolennicy łąki za oknami, mieszkają na wsi. Miasto jest dla tych którzy > wolą mieszkać w mieście idąc tym tokiem myślenia to las kabacki jest do zaorania Odpowiedz Link
jan-w Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 02.03.11, 09:45 Obawiam się że wyciągasz mylne wnioski. Nie pisałem o zaorywaniu lasów, a o naiwności przypuszczeń ludzi mieszkających w mieście że puste pole jakie mieli przed oknem takie pozostanie. Takie rzeczy reguluje plan zagospodarowania. Las jest rezerwatem i nikt nie planuje go zaorywać. Tereny przewidziane w planie zagospodarowania pod budownictwo, będą zabudowane. Przewidziane pod inwestycje będa zabudowane inwestycjami. Dlatego uchwalanie takich planów ciągnie się latami. Aby las był bezpieczny i pozostał lasem, ale także aby sąsiedzi niechętni kolejnym inwestycjom nie mogli rzucac kłód pod nogi właścicielowi działki budowlanej. Odpowiedz Link
asiuniap Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 04.03.11, 02:20 tommen napisał: > > Niech zwolennicy łąki za oknami, mieszkają na wsi. Miasto jest dla tych k > tórzy > > wolą mieszkać w mieście > > idąc tym tokiem myślenia to las kabacki jest do zaorania I pole kapusty, której niesprzedana część jest jesienią uzywana jako nawóz i śmierdzi. Precz z kapustą przed resztką Lasu Kabackiego! Nowe osiedla rulez! Przecież mieszkamy w mieście i wszystko musi być wybetonowane, zasmrodzone spalinami, usyfione, zaśmiecone, a jak ktoś chce mieć pod nosem kawałek łąki niech jedzie weck! Odpowiedz Link
rubeus Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 02.03.11, 22:38 gt4 napisał: > układ komunikacyjny wjazdu i wyjazdu na poszczególne ulice pozostaje bez zmian tj. > główny ruch będzie się odbywał na KEN i częściowo Wąwozową (tylko wyjazd). Zostanie > przerobione skrzyżowanie, które niedawno zostało oddane do użytku! Tylko jak to się ma do MPZP, który wyraźnie wskazuje komunikację tylko od Al. K.E.N Odpowiedz Link
rubeus Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 03.03.11, 11:24 Mea culpa - zasugerowałem się tylko rysunkiem. Wczytałem się uważnie w tekst planu i znajduje się tam zapis "[...] dopuszcza się zjazd z terenu 14 U(UC)(KDs) wyłącznie na prawy skręt, w północno-wschodnim rejonie działki nr ew. 6/1" . Odpowiedz Link
marek.dumle Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 27.02.11, 17:54 Ciekaw jestem dlaczego entuzjaści Galerii wszelkiego typu nie poszukali sobie mieszkań w rejonie Rzymowskiego. W końcu to urocza okolica i Galeria pod nosem. Po jakie licho pchali się na takie zadupie z blaszakiem jak te Kabaty?! Odpowiedz Link
gt4 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 01.03.11, 09:15 Potrzebne są NAJLEPSZE ROZWIĄZANIA, które zminimalizują, uciążliwość galerii i to powinien być CEL wszystkich okolicznych mieszkańców. MPZP już istnieje i obowiązuje. Więc lamenty, że mleko się rozlało nie ma już sensu... Odpowiedz Link
polkagris Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 01.03.11, 09:55 Najważniejsze jest zmuszenie inwestora do zminimalizowania uciążliwości dla okolicznych mieszkańców. Mieszkam b. blisko Tesco i dla mnie najbardziej dokuczliwe są dostawy do Tesco - zwłaszcza chłodnie, które przyjeżdżają wieczorem a są rozładowywane następnego dnia - całą noc warczy silnik żeby towar się nie zepsuł (w nocy warkot niesie się strasznie). Dlaczego chłodnie nie mogą być od razu rozładowane? - niby mała rzecz, a komfort mieszkańców ogromny. Odpowiedz Link
asiuniap Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 04.03.11, 02:24 Śmiem twierdzić ,ze dla inwestora najważniejszy jest zysk, a komfort mieszkańców jest na szarym końcu. Odpowiedz Link
marek.dumle Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 02.03.11, 14:17 gt4 napisał: > Potrzebne są NAJLEPSZE ROZWIĄZANIA, które zminimalizują, uciążliwość galerii i > to powinien być CEL wszystkich okolicznych mieszkańców. MPZP już istnieje i obo > wiązuje. > Więc lamenty, że mleko się rozlało nie ma już sensu... Być może "mleko się rozlało" i cała nasza dyskusja nie ma sensu, ale od tego są takie fora, by umożliwić ludziom wyrażenie swoich poglądów. Zdaję sobie sprawę, że w Polsce rządzi prawo, a nie logika i nawet jeżeli logika mówi, że stawianie tego giganta w tym miejscu nie ma sensu to i tak inwestor może postawić tam to co MPZP mu umożliwia. Takie jest zbójeckie prawo inwestora. Odpowiedz Link
gt4 Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 02.03.11, 22:08 ale wprowadzenie jak to określiłeś "zbójeckiego prawa" zostało zrealizowane przez ludzi, których wcześniej wybraliśmy na radnych, burmistrzów itd., i koło się zamyka... Ale nie bez znaczenia ma również historia HIT'a, który zaczął powstawać po rozpoczęciu budów pierwszych okolicznych bloków a ukończono go b. szybko zanim oddano do użytku wspomniane wcześniej bloki (było ich tylko kilka). Brak MPZP, ułatwił sprawę i właśnie wtedy to było "zbójeckie prawo", a raczej jego brak i przyzwolenie władz dzielnicy/miasta. Teraz niestety ponosimy tego konsekwencje. Widać na tym forum dwie skrajności: tak zbudujmy PIĘKNĄ galerię (wszelkie pozostałe kwestię mają w poważaniu....), bo mieszają odpowiednio dalej, drudzy mówią: NIE można jej zbudować, bo mieszkają na tyle blisko, że wiedzą, że uciążliwość galerii będzie duża (mając za próbkę działalność TESCO) Czy może powstać rozwiązanie dla większości obu grup? Druga sprawa to brak poszanowania drugiego człowieka i polityka (wystarczy tylko przeczytać trochę postów tego wątku), którego efektem jest robienie sobie na złość, brak konstruktywnej współpracy, tylko aby moja racja była bardziej "racjejszą". Co widać również na każdym szczeblu władzy: nasz kochany urząd dzielnicy obecnie jest przykładem, sejmiki, sejm... Odpowiedz Link
marek.dumle Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 02.03.11, 22:22 Samorząd jak zwykle bardzo umiarkowanie przejmuje się tym co myślą mieszkańcy. Ale i mieszkańcy mało interesują się tym co się dzieje z w samorządzie. Sam akt wyborczy realizowany jest na podstawie etykietki politycznej, a nie na podstawie programu dla Ursynowa. Dyskusja jest momentami mało merytoryczna. Brak argumentów, slogany i demagogia. No i wyraźna różnica interesów. Niektórzy po prostu (o dziwo) kochają galerie. Niektórzy nie znoszą galerii (to moja grupa). A dla innych z kolei galeria pod domem to katastrofa większa niż Tesco pod domem. Odpowiedz Link
protozoa Re: Nowy multipleks w Warszawie. 9 ekranów na Kab 03.03.11, 15:06 Jeszcze się nie urodził taki co by wszystkim dogodził.......... nie dogodzimy i my. Nie ma dziś, i bardzo dobrze, konieczności mieszkania całe życie w tym samym miejscu. W zalezności od upodobań ( zmieniających się) i zasobności portfela możemy wybierać. Można mieszkać w śródmieściu w domach z lat pięćdziesiątych, w przedwojennych kamienicach, w bolkach z wielkiej płyty - typu Za Żelazną Bramą. Mozna kupić mieszkanie z lat 60 np. na Woli czy Ochocie, można wybrać Pragę z całym jej kolorytem, Saską Kępę. Można zdecydować si na zamknięte osiedle typu Marina, albo właśnie Kabaty. Jeśli ktoś sobie życzy i ma ku temu fundusze może zamieszkać w Józefosławiu, Piasecznie, albo kupić dom w dalszej odległości od Warszawy np. Milanówku. Oczywiście podałam tylko przykłady. Każda z tych możliwości ma swoje plusy i minusy. Śródmieście to brak miejsc do parkowania za to niezła komunikacja. To najczęściej starzy ludzie i sporo meneli. To także miesce, w którym jest najlepsza infrastruktura i wszędzie jest niedaleko. Stare kamienice mają swój klimat, ale najczęściej są w opłakanym stanie i jak miecz Damoklesa wiszą spadkobiercy przedwojennych właścicieli z horrendalnymi czynszami. Ale ad rem. Kabaty mają zarówno pozytywy jak i mankamenty. Mieszkają tu ludzie z większą od przecietnej zasobnością portfela, nieco młodsi niz w innych dzielnicach, sporo "napływowych" warszawiaków, przeciwko którym ja osobiście nic nie mam. Jest to część Warszawy budowana z jakim takim rozmachem i po szarościach wielkiej płyty jest estetycznie. Estetykę mozna jednak skutecznie zniszczyć cała bazarową oprawą, obskurnymi blaszakami, o psich odchodach nie wspominając. Można jednak starać się tak wkomponować infrastrukturę, aby było ładnie i wygodnie. Pracujący cały dzień ludzie nie chcą wytracać czasu na wędrówki po Warszawie, aby tu kupić suwak a tam zeszyt. Chcą mieć wszystko w jednym miejscu. I temu służą galerie handlowe. Nie jestem zwolenniczka spędzania tam wolnych dni przez całe rodziny ( wolę Las Kabacki, spacer), ale gros ludzi tak właśnie "odpoczywa". Narzekamy, że ludzie nie chodzą do kina, ale dla większości problemem jest wyjście z domu. A jak już wyjdą to nie tylko do kina, część do knajpki ( o ile taka będzie), część obejrzy wystawę( o ile będzie na to miejsce). Oczywiście przyjada- metrem, autobusami, samochodami przybysze z innych dzielnic ( głównie Mokotowa i Śródmieścia). Tylko......co to nam szkodzi? Przyjadą, zostawią pieniądze, które przełożą się na podatki - i dopilnujmy tego- niech owe podatki idą na zaspokojenie naszych potrzeb. Nikt nie chce dewastacji Lasu Kabackiego! Może z podatków uda sie zatrudnić strazników, którzy mieliby oko na panów chuliganów. Z pewnością będzie większy ruch samochodowy. Ale tak jest w każdym mieście, każdym miejscu gdzie przybywa ludzi. Potrzebne są dobre rozwiązania komunikacyjne ( jezdnie, skrzyżowania, instalacja świetlna), parkingi. Nalezy dokładnie przyjrzeć się pętli i liniom autobusowym. I nie chodzi o to, żeby robic sobie na złość, tylko współpracować. Radni - wcale nie idealni, zostali jednak przez nas wybrani. Ilu mieszkańców Kabat poszło do urn? Ilu było na spotkaniach, a ilu z tej garstki o coś zapytało kandydatów? Odpowiedz Link
rubeus Bezpośrednie połączenie Galeria-stacja metra ? 03.03.11, 11:31 W szczegółowych rozwiązaniach planu miejscowego, oprócz zapisów dotyczących bezpośrednich przejść z "parkingu parkuj i jedź" do stacji metra, "15) ustala się realizację podziemnego parkingu strategicznego "parkuj i jedź" u zbiegu al.KEN i ul.Wąwozowe ,w rejonie wskazanym na rysunku planu: a) do 3 kondygnacji podziemnych, b) od 250 do 750 miejsc parkingowych dla samochodów osobowych; 16) ustala się nieprzekraczalne linie zabudowy dla podziemi - stanowiące maksymalny zasięg podziemnego parkingu strategicznego"parkuj i jedź", według rysunku planu; 17) ustala się realizację bezpośrednich przejść z parkingu strategicznego "parkuj i jedź" do podziemnych przejść lub peronów stacji metra; " znajdują się zapisy zezwalające na realizację bezpośredniego połączenia metro-galeria handlowa "18) dopuszcza się realizację podziemnych przejść z parkingu strategicznego "parkuj i jedź" do zespołu usługowo-handlowego; 19) dopuszcza się realizację podziemnych przejść z zespołu usługowo-handlowego do peronów stacji metra;" Odpowiedz Link
wildbear Re: Bezpośrednie połączenie Galeria-stacja metra 03.03.11, 14:56 pozytywy zdecydowanie przeważają nad negatywami. - obecny blaszak jest paskudny, nowa galeria jaka by nie była, na pewno będzie bardziej estetyczna - powstanie bardzo dużo sklepów i punktów usługowych, dzięki którym my mieszkańcy Kabat, będziemy mieli wygodniejsze życie - nie wyobrażam sobie aby przy nowej galerii nadal kręciło się tyle różnych mętów przed wejściem - nie zapominajmy o większej ilości podatków, i większej ilości miejsc pracy, także dla ludzi z Kabat i bliskiej okolicy - wygląda na to że jest jeszcze czas na zgłaszanie wszelkich istotnych uwag co do architektury, komunikacji, zadaszeń, odgrodzeń itp. - ogólnie wartość mieszkań na Kabatach WZROŚNIE Odpowiedz Link
protozoa Re: Bezpośrednie połączenie Galeria-stacja metra 03.03.11, 15:13 Przed chwilą pisałam prawie o tym samym. Z negatywów widzę tylko większy hałas i ruch ( Tiry) i potencjalnie większe narażenie nas na kradzieże. Ale i na to jest rada. Lepsze rozwiązania komunikacyjne i więcej ochroniarzy i policji. Może przydałby się posterunek własnie w galerii. Od czasu zlikwidowania komisariatu na Belgradzkiej policja ma siedzibe tylko na Jankowskiego. Narzekamy na likwidację poczty. Podobno właściciel budynku podnosi czynsz. A może właśnie z właścicielem galerii można podpisać długoterminowa umowę na siedzibę poczty. Potrzebna wszystkim! Muzyki praktycznie na Ursynowie można posłuchać tylko w kościołach. Może więc jakaś niewielka sala koncertowa. Może sezonowa na świeżym powietrzu? I jeszcze jedna rzecz. w Warszawie strasznie trudno zwłaszcza w nocy dostać się do lekarza. Galeria ma być czynna 24 h/dobę. Ma mieć ochronę. Czy zatem na parterze nie można uruchomić NOL-u? To też może być jeden z warunków. Wygrają wszyscy. Odpowiedz Link
rubeus Re: Bezpośrednie połączenie Galeria-stacja metra 03.03.11, 15:48 protozoa - to co się będzie mieścić w galerii zależy wyłącznie od TESCO - my możemy tylko zasugerować, aby pośród najemców uwzględnił sugestie od mieszkańców, ale to właściciel obiektu dobiera sobie 'portfolio' tak aby mu się to kalkulowało. Jeśli poczta, to chyba raczej na zasadzie ajencji, niż normalnego oddziału Ps. Co do muzyki - domy kultury to pies ? Odpowiedz Link
protozoa Re: Bezpośrednie połączenie Galeria-stacja metra 03.03.11, 16:47 Możemy sugerować i sugerujmy. Bo w przeciwnym razie będzie byle co. I znów będziemy narzekać, że przydałoby sie to a jest tamto. Jeśli jakis sklep czy usługa jest potrzebna to znaczy, że będzie i rentowna. Lepsza ajencja pocztowa niż nic. A właściwie niby dlaczego miałoby nie byc oddziału? Najemca lokalu taki sam dobry jak każdy inny. Jakoś nie widzę tych domów kultury. Owszem, jest NOK, ale raczej nastawiony na dzieci. Policja - bardzo potrzebna nam, mieszkańcom, także byłaby przydatna właścicielom Tesco. To samo NOL. Wszędzie można zarobić. Odpowiedz Link
rubeus Re: 03.03.11, 19:13 W NOK-u są fajne cykliczne koncerty z muzyką powiedzmy 'folkową' oraz regularnie "Jazz w NOK" pozostałe domy kultry - imielin, stokłosy, czasem dom sztuk - mają imprezy muzyczne Odpowiedz Link
marek.dumle Re: Bezpośrednie połączenie Galeria-stacja metra 03.03.11, 15:51 wildbear napisał: > - obecny blaszak jest paskudny, Znam sporo znacznie brzydszych budynków (zwłaszcza mieszkalnych) na Kabatach, a szerzej na Ursynowie. I jakoś nikt nie wnioskuje o ich gruntowną przebudowę. Real bardziej by się nadawał do "przegaleriowania" bo też jest przecież "paskudnym blaszakiem". A tak swoją drogą, skoro się panu nie podoba estetyka Tesco to co pan powie o estetyce Giełdy na Dołku? > - nie wyobrażam sobie aby przy nowej galerii nadal kręciło się tyle różnych męt > ów przed wejściem A dlaczegóż to proszę pana? Dojdą pewnie jeszcze do tego urocze galerianki. > - ogólnie wartość mieszkań na Kabatach WZROŚNIE Proszę mi wybaczyć, ale to to już mnie naprawdę rozbawiło Odpowiedz Link