Dodaj do ulubionych

Stacja metra - hałasy (Kabacki Dukt 3)

11.01.06, 15:38
Witam,

Właśnie zastanawiam się, czy warto zamieszkać w bloku na Kabackim Dukcie 3, a
jestem dosyć "wrażliwy akustycznie" i zastanawiam się, jakim problemem są
odgłosy przetaczania wagonów na stacji postojowej metra. Mam pytanie do
"tambylców", na ile te hałasy są intensywne (K.D. 3 to blok położony blisko
stacji, ale okna sypialni wychodzą na północ) - czy przeszkadzają przy
otwartych/zamkniętych oknach, rano i w nocy?

Pozdrawiam,

ZS
Obserwuj wątek
    • biljana Re: Stacja metra - hałasy (Kabacki Dukt 3) 11.01.06, 15:49
      witam
      mieszkam pod 3. Na stacje wychodza okna mojego salonu. Sypialnie mam po drugiej
      stronie. Powiem tak - wieczorami w duzym pokoju bardzo slychac. W dzien nie
      wiem - bo mnie w domu nie masmile w sypialni raczej slysze sasiadow zza sciany niz
      metrowink
      pozdr
    • volta2 Re: Stacja metra - hałasy (Kabacki Dukt 3) 11.01.06, 22:06
      Ja mieszkam pod 2 czyli obok twojego potencjalnego bloku, i prawie wszystkie
      okna mojego mieszkania wychodzą na stp. Pociągi słychać, ale w nocy jak się śpi
      przy zamkniętych oknach to nie budzą, chyba że obudzi się dziecko ok. 4-5 rano
      na picie, to wtedy siłą rzeczy coś tam usłyszę. Martwi mnie trochę lato, co
      będzie jak okno się uchyli? Wtedy mogą nas budzić te metrowe ranne hałasy. W
      dzień słychać pociągi ok. 11 i 15, ale to nie jest w ogóle uciążliwe.
      Jeśli sypialnia wychodziłaby na patio to kupuj i się nie martw o hałas, w
      salonie nie powinno ci przeszkadzać, gorzej gdy mieszkanie jest jednostronne...
      My przed zakupem mieszkania przyjeżdżaliśmy podsłuchiwać te hałasy z metra, ale
      nigdy nic nie słyszeliśmy, a byliśmy i o 11 i 16 i 22 i 23. Usłyszeliśmy
      dopiero jak kupiliśmy, no ale wiadomo, że jak by nam bardzo miało przeszkadzać,
      to byśmy w ten zakup nie weszli.
      z ciekawości zapytam, jaką właściciel podał cenę za m2? bo dziś słyszałam o
      cenie transakcyjnej 6000 metr za stan surowy właśnie pod kd3(możesz napisać na
      priva, ale nie obrażę się jak nie uznasz za stosowne podzielić się tą wiedząsmile)
      • eldritch2 Re: Stacja metra - hałasy (Kabacki Dukt 3) 12.01.06, 00:11
        Te 6 tys. za metr to liczysz razem z miejscem postojowym czy bez?
      • volta2 Re: Stacja metra - hałasy (Kabacki Dukt 3) 12.01.06, 10:04
        przy zakupie z drugiej ręki ceny zwykle dotyczą metra2 z garażem, więc sądzę że
        w tym przypadku było podobnie.
        • eldritch2 Re: Stacja metra - hałasy (Kabacki Dukt 3) 12.01.06, 13:21
          W takim razie te 6 tys. są całkiem realne. Wiem, że w KD 2 poszło trzypokojowe z
          aneksem kuchennym i 25 metrowym tarasem za 380 tys. czyli wychodzi 6150 za metr.
          • eldritch2 Re: Stacja metra - hałasy (Kabacki Dukt 3) 12.01.06, 13:23
            A swoją drogą nie mogę się nadziwić dlaczego ludzie wolą płacić po 6,5 tys. za
            metr plus 30 tys. za garaż w Nugacie do odbioru za 2 lata skoro mogą na KD kupic
            na wtórnym do wykończenia i wproawdzenia od zaraz za 6 tys.
      • pytajaca_o_kabacki_dukt_2 Re: Stacja metra - hałasy (Kabacki Dukt 3) 15.05.21, 07:06
        Witam. Będę wdzięczna za informację co się zmieniło od tamtego czasu względem słyszalności hałasu metra w tym budynku. Poproszę o odpowiedź. Pozdrawiam
    • vegas74 Re: Stacja metra - hałasy (Kabacki Dukt 3) 12.01.06, 18:27
      Witam,
      problem hałasującego metra był juz kilkakrtnie poruszany na forum. Na spotkaniu
      lokatorów KD 3 również była o tym mowa.
      Kwestia jest taka, że trzeba interweniować w Zarządzie Metra. Im więcj osob
      pisze tym lepiej. Z naszego bloku kilka osob pisało do Metra ze skargą i ja
      osobiście dostałam odpowiedź, że będą sprawdzać ilośc decybeli i ewentualnie
      posadza jakieś drzewa.
      Nie wiem czy to pomoże, więc piszcie prosze do nich bo inaczej nie zrobią nic w
      tym kierunku, a wierzcie mi, że latem nie da się spać przy otwartych oknach.
      • kamgol Re: Stacja metra - hałasy (Kabacki Dukt 3) 13.01.06, 23:03
        vegas74 napisał:
        > Nie wiem czy to pomoże, więc piszcie prosze do nich bo inaczej nie zrobią nic w
        >
        > tym kierunku, a wierzcie mi, że latem nie da się spać przy otwartych oknach.

Proponuję zażądać przeniesienia metra, przecież to niedopuszczalne żeby
        przeszkadzało biednym mieszkańcom.
        • volta2 Re: Stacja metra - hałasy (Kabacki Dukt 3) 16.01.06, 13:44
          Rozumiem ironię i zgadzam się z tobą, też nie rozumiem ludzi, którzy wiedząc o
          istnieniu metra zakupują za ciężką forsę mieszkanie i potem piszą petycję bo
          hałasy przeszkadzają spać. Na spotkaniu spółdzielców jeden z kandydatów
          ubiegających się o miejsce w radzie mieszkańców(?) zrobił z hałasów metra swoje
          hasło wyborcze,a ludzie aż westchnęli ze szczęścia, to taki fantastyczny
          pomysł, walczyć z metrem...
          • rubeus Re: Stacja metra - hałasy (Kabacki Dukt 3) 16.01.06, 20:25
            Nie mniej można petycje wystosować do metra
            aby z uwagi na znaczne przybliżenie się linni zabudowy i powiększenie liczby mieszkańców w sąsiedztwie STP-u, rozważyło jakiś sposób na
            jakieś rozproszenie odgłosów [ale i tak będzie się nieść]
            - choć o to developer w porozumieniu z metrem powinien się
            zainteresować, zanim sprzedał mieszkania...
          • jan-w Re: Stacja metra - hałasy (Kabacki Dukt 3) 16.01.06, 20:35
            Może to być sytuacja podobna jak z Dom Development i Marina Mokotów. Na pytanie
            o trasę N-S przechodzącą wkrótce pod ich oknami, pracownicy DD, zapewniali:
            Trasa NS, żartuje pan, planują ją już kilkadziesiąt lat i co ? Nigdy nie
            powstanie. A powstanie niedługo.
        • bazantarnia1 Re: Stacja metra - hałasy (Kabacki Dukt 3) 18.01.06, 00:29
          Nikt nie mówi o przenoszeniu stacji techniczno postojowej tylko o ograniczeniu
          hałasu np.poprzez postawienie ekarnów dźwiekoszczelnych lub podobnego murku
          jaki jest od strony lasu.
          Osoby, których problem bezpośrednio nie dotyczy i nie sa " biednym mieszkańcem,
          którym przeszkadza pisk metra" proszę aby powstrzymały się przed tego typu
          komentarzami
          • volta2 Re: Stacja metra - hałasy (Kabacki Dukt 3) 18.01.06, 14:03
            Wiesz, ja akurat mieszkam najbliżej metra jak tylko można i niemal wszystkie
            okna mam na tory, i prawdę mówiąc nie wyobrażam sobie, by ktoś mnie
            powstrzymywał od wypowiadania się na temat hałasów metra. A prawda jest taka,
            kupiłam tu mieszkanie wiedząc o stp i nie mam ochoty na widok murów(zgroza,
            zaproponujesz taki jak od strony lasu?), ani ekranów dźwiękoszczelnych (może
            takich jak wybudowało tesco?). Jak się kupuje coś takiego jak mieszkanie to
            bierze się różne rzeczy pod uwagę i robi się to z głową!!! A poza tym niedługo
            wybudują ulicę kabacką i problem hałasu z metra zniknie częściowo a pojawi się
            szum uliczny, normalny taki jak w mieście, co wtedy zaproponują przeciwnicy
            hałasu miejskiego?
            • lewe_oko Re: Stacja metra - hałasy (Kabacki Dukt 3) 18.01.06, 16:45
              Gdzie dokładnie ma przebiegać ulica Kabacka? Na tym pasie przed STP?
              • rubeus Re: Stacja metra - hałasy (Kabacki Dukt 3) 18.01.06, 19:03
                Tak - tam... nawet kawałek jezdni już istnieje...
                • lewe_oko Re: Stacja metra - hałasy (Kabacki Dukt 3) 18.01.06, 19:25
                  Czyli bedzie prowadzić za Tesco? Trochę szkoda - miłe miejsce do spacerów,
                  ludzie chodzili tam z dziećmi, spacerowano... Widzialam tam nawet ludzi na
                  biegówkach smile
                  • rubeus Re: Stacja metra - hałasy (Kabacki Dukt 3) 18.01.06, 20:56
                    Tak - będzie szła za Tesco, aż do Relaksowej...
                    • jan-w Kabacka 18.01.06, 21:08
                      A z drugiej strony, dokąd ma dotrzeć ?
                      • rubeus Re: Kabacka 18.01.06, 21:28
                        Musze poszukać w necie - ale chyba połączy się ze stryjeńskich/rybałtów
            • allija Re: Stacja metra - hałasy (Kabacki Dukt 3) 19.01.06, 11:27
              Całkowicie sie z toba zgadzam, volta. Zastanawiac trzeba sie było przed a nie
              po kupnie mieszkania. Jeśli zafundujecie pozostałym mieszkańcom widok ekranów
              zamiast lasu za metrem to wszyscy na pewno bedziemy wam "bardzo wdzięczni".
      • metron1 Do kogo masz pretensje 19.01.06, 14:58
        Chciałbym nieśmiało zauważyć że STP nie powstalo ani dziś ani wczoraj Przecież
        kupując mieszkanie w bloku praktyczniue przy samej siatce STP wiedzialeś że
        hałas może być uciązliwy
        Widzę tu sprzecznosć stacja metra w poblizu domu jest jak najbardziej OK Dlatego
        wszyscy budują bloki tuż przy wyjsciach ze stacji natomiast infrastruktura do
        zapewnienia pracy metra jest już bee
        Przecież najpierw powstała stacja postojowa metra a dopiero niedawno wasze bloki
        Do kogo masz teraz pretensje
        Proponuję zlikwidować STP wtedy nie będzie jeżdzilo i metro Bedzie wtedy cisza i
        błogi spokój
        • metron1 Re: Do kogo masz pretensje 20.01.06, 16:02
          Sorry Nie zaznaczył się wątek który miał być cytowany i dlatego wyszło to jak
          wyszło Miało to być odnieśienie do człowieka który zamieszkał w bloku
          wybudowanym tuż przy płocie STP na Kabatach a teraz domaga się budowy ekranów
          dzwiękoszczelnych itp
          Stacja postojowa metra działa już ponad 10 lat Do niedawna było tam pusto Teraz
          gdy wybudowano bloki bardzo blisko stacji zaczynają się protesty A p;rzecież
          było wiadomo od początku że może to powodować niedogodnosci Przecież nikt was
          nie zmuszał do kupowania tam mieszkań
          • vegas74 Re: Do kogo masz pretensje 21.01.06, 15:08
            Po pierwsze nie kupiłem mieszkania pod samą STP bo nigdy bym tego nie zrobił
            właśnie ze wzgledu na hałas. Mieszkam w dalej połozonym bloku a mimo to bardzo
            słyszę pisk metra.
            Po drugie oglądąłem mieszkanie o róznych porach dnia i nie zauważyłem tego
            hałasu.Niestety......
            Po trzecie skoro mieszkacie w blokach pod samą STP metra to znaczy, że nie
            mieliście jeszcze okazji przekonać się jak wyglada sprawa latem, bo z tego co
            wiem wasze bloki oddane zostały w okresie jesienno- zimowym.
            Po czwarte ja nie mam do nikogo pretensji, wypowiadam swoja opinię i skoro
            wiem, że sa jeszcze inni mieszkańcy, którym hałas ten przeszkadza będe jeżeli
            sie da próbować zminimalizowac problem.
            • metron1 Re: Do kogo masz pretensje 21.01.06, 18:21
              Nawet te bloki oddalone od STP powstały całkiem niedawno Jak pamiętam to jeszcze
              nie tak dawno okolice STP świeciły pustkami Nowe bloki w poblizu pojawiły się
              całkiem niedawno
              No właśnie to był błąd że człowiek kupując mieszkanie bardziej interesuje się
              tym co jest w środku a nie najbliższą okolicą Co może mieć niestety nieprzyjemne
              skutki Jest w tym i trochę winy developerów którzy budując bloki wiedzą
              doskonale że takie sąsiedztwo może sprawiać problemy Ale dla nich liczy się
              tylko kasa
    • mayi Re: Stacja metra - hałasy (Kabacki Dukt 3) 19.01.06, 17:15
      Rzeczowo na pytanie założyciela wątku: po roku doświadczenia wyglądają
      następująco (z okien w kb3 widzę jeżdżące pociągi, w sypialni mam okno na
      południe z pięknym widokiem na stację, a większość okien na zachód)
      - przy zamkniętych oknach praktycznie nic nie słychać - bardziej słychać hałasy
      z bloku;
      - przy otwartych oknach słychać nieźle - pisk nie jest (dla mnie) bardzo
      uciążliwy, bo nie jest ciągły, jest dość krótkotrwały, choć czasami częsty;
      - hałasy i sen: w lecie, przy otwartym oknie tylko raz mi się zdarzyło obudzenie
      z powodu pisku. Fakt, że jakoś strasznie wrażliwy też na to nie jestem.

Ze spraw około tego - były ostatnio jakieś dwa tygodnie takie, że było zupełnie
      cichutko, widziałem jadące pociągi a ich nie słyszałem. Miałem podejrzenie, że
      to z takiego powodu, że zaczęły jeździć same a nie za pomocą takiej starej,
      żółtej lokomotywy, ale teraz nie wiem, bo znowu je słychać, chociaż też nie mam
      pewności czy same jeżdżą.

Ogólnie rzecz biorąc, jeślibym miał podsumować, to z mojego punktu widzenia jest
      to problem istniejący, ale bardzo malutki w swej problemowatości wink.

pzdr
      Adrian
      • rainbow86 Re: Stacja metra - hałasy (Kabacki Dukt 3) 12.09.14, 13:03
        Mam pytanie jak sytuacja wygląda obecnie. Zastanawiam się nad kupnem tu mieszkania. Mieszkam na Kabatach ale trochę w innym miejscu i co do zasady wiem jak słychać metro, przechodziłam tędy nie raz o różnych porach i wydawało mi się, że nie powinno to jakoś przeszkadzać, ale teraz zaczynam się zastanawiać. Jak to wygląda w normalnym życiu obecnie.
        O której jest najwięcej pisków i jaka jest ich częstotliwość.

pozdrawiam i będę bardzo wdzięczna za pomoc. większość postów które znalazłam jest dużo starsza
      • kabaciarznowy Re: Stacja metra - hałasy (Kabacki Dukt 3) 03.07.18, 21:15
        Witam
        Czy sytuacja zmieniła się w ostatnich latach / miesiącach? Jak teraz mieszka się w pobliżu STP ? Czy w blokach z oknami wychodzącymi na mur STP można przespać noc przy otwartych oknach ? Jak długo trwają ewentualne hałasy?
        Będę wdzięczny za podzielenie się opinią.
    • camaretto Re: Stacja metra - hałasy (Kabacki Dukt 3) 15.07.18, 22:13
      Wszystko można, drodzy kabaciarze, przetrwać, vide. film "Seven", to thriller, jakby ktoś miał jakieś pytania. Ja mam okna pięciokomorowe, niby hałas wykluczają w sposób certyfikowany, i co? Cieszę się, bo do 22 podłoga za dawnych czasów drżała tak,że nie dało rady ustawić profesjonalnego sprzętu , to ulica, od której idzie huk słyszalny przeze mnie . Mimo to , to twoje uszy są "problemem" , bo głusi i tak mają fajrant. Ja słyszę sąsiadów czasami, mimo wrzasków kibiców słychać i mój oddech zza ściany - dla moich kotów i psów to proste, a z początku od metra trzęsie się podłoga,np, rękawki od koszulki są " bojaźliwe". Dane są z innej stacji metra, ale 100%.
      Teraz jeszcze bardziej drży, metro słychać kiedy już jest nad ranem cicho, od kiedy mądrze porobiono dziury, bo budynki ich zdaniem "nie oddychały" - tylko się ściany pozapadały i trzeba było renowacji, wszystko wewnątrz pokrzywione, futryny trzeba już powymieniać, podprostowane zostało na Ursynowie en face logiem i styropianem.
      Ale myśmy z kotem chorowali i na wstrząsy sejsmiczne w tracie zapadania się wysp w Tajlandii - ponoć wielu ludzi i pająki ma ten problem, wielu pisze później do pisemek New Age bo gdzie to z kimś podzielić? Jestem muzykiem z wykształcenia, i artystą, używam od lat sprzętu profesjonalnego na statywach i na "bocianim"w Warszawie wcale nie jest spokojnie, na Kabatach czy gdzie indziej. Może spokojniej,bo blisko lasu. Pozdrawiam Cam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka