Dodaj do ulubionych

Internetowy kurs astrologiczny dla początkujących

09.08.05, 19:54
Zapraszam na internetowy kurs astrologiczny dla początkujących, który zacznie
się pod koniec sierpnia. Kurs adresowany jest do osób zupełnie
początkujących, lub średnio zaawansowanych, które chcą pogłębić swoją
dotychczasową wiedzę astrologiczną.

Kurs będzie trwał sześć tygodni, podczas których będziemy poruszali
następujące zagadnienia:

Tydzień I: Struktura zodiaku.
Żywioły, jakości i biegunowości znaków zodiaku, ich powiązania z
psychologicznymi typologiami osobowości oraz praktyczne sposoby wyliczania
siły ich natężenia w konkretnym horoskopie.

Tydzień II: Relacja między Światłami.
Słońce i Księżyc jako fundamentalne składniki każdego horoskopu. Znaczenie
aspektów planet w oparciu o analizę relacji Świateł. Badanie różnych
wzajemnych relacji między Światłami w horoskopach rodziny i znajomych
słuchaczy kursu.

Tydzień III: Osie horoskopu.
Oś Ascendent-Descendent oraz Mc-Ic, jako wielki krzyż losów i przeznaczenia.
Znaczenie domów astrologicznych. Pojęcie Władcy Horoskopu.

Tydzień IV: W poszukiwaniu dominanty.
Wyjaśnienie pojęć: 1) dominanta horoskopu, 2) czynnik dominujący, 3) triada
horoskopu. Wyjaśnienie znaczenia planet. Praktyczne sposoby na wyszukiwanie
dominanty i czynnika dominującego w horoskopie.

Tydzień V: Struktury planetarne.
Figury planetarne. Konfiguracje aspektów. Elementy współczesnej astrologii
harmonicznej (kosmobiologii). Interpretacja horoskopów 4 i 8 harmonicznej.

Tydzień VI: Interpretacja horoskopu
Zasady interpretacji horoskopu. Sztuka syntezy. Różnice między klasycznymi a
współczesnymi sposobami interpretacji horoskopu. Praktyczne wskazówki
dotyczące udzielania porad astrologicznych.

Głównym celem kursu jest nauczenie słuchacza wyciągania syntetycznych
wniosków interpretacyjnych z horoskopów urodzeniowych, jak również ich
praktyczne zastosowanie. Tak więc główny nacisk będę kładł na pracę z
konkretnymi horoskopami, wśród których może się również znaleźć horoskop
kursanta.

Koszt kursu: 150 zł.

Wszystkich zainteresowanych kursem proszę o kontakt ze mną. Podaję namiary:

-> mail: kursy@astrolabium.pl;
-> telefon: 506 340 255;
-> gg: 2390000.

Więcej informacji -> Astrolabium

Pozdrawiam
Tomasz Sąpor - Panto
Obserwuj wątek
    • koniunkcja Re: Internetowy kurs astrologiczny dla początkują 10.08.05, 12:05
      Cześć,
      od niedawna czytam forum i bardzo liczę na mozliwosci nauki od innych
      doswiadczonych osób. Ten kurs jest ciekawy choc chyba za bardzo skondensowany.
      Widzialam kilka róznych kursów i zastanawiam sie czy będą tam wlasne teksty
      lekcji czy przepisane z innych autorów? Bez urazy, ale twoj portal jest cały
      oparty na cudzych pracach i opracowaniach, co mnie nie przekonuje. Jaki bedzie
      ten kurs?

Koniunkcja
      • panto Re: Internetowy kurs astrologiczny dla początkują 10.08.05, 12:11
        koniunkcja napisała:
        > Widzialam kilka róznych kursów i zastanawiam sie czy będą tam wlasne teksty
        > lekcji czy przepisane z innych autorów? Bez urazy, ale twoj portal jest cały
        > oparty na cudzych pracach i opracowaniach, co mnie nie przekonuje.
        > Jaki bedzie ten kurs?

Witam

Jeżeli ma Pani wątpliwości związane z przystąpieniem do kursu, to myślę, że
        najlepiej będzie, jak się Pani teraz wstrzyma i zapisze na następną edycję
        kursu, którą planuję zacząć w listopadzie. W między czasie będzie mogła Pani
        zasięgnąć informacji na temat kursu od jego uczestników.

Pozdrawiam
        Tomasz Stąpor
        • koniunkcja Re: Internetowy kurs astrologiczny dla początkują 10.08.05, 12:15
          Nie,
          ja nie mam wątpliwości co do kursu, tylko chcę się dowiedzieć, czy on będzie
          ciekawy, bo cena jest spora. Czy to będzie nowy autorski kurs, czy przepisane
          teksty z portalu?

Koniunkcja
          • panto Re: Internetowy kurs astrologiczny dla początkują 10.08.05, 12:28
            > Nie, ja nie mam wątpliwości co do kursu, tylko chcę się dowiedzieć,
            > czy on będzie ciekawy,

To, czy on zaspokoi Pani ciekawość, zależy od Pani horoskopu urodzeniowego. Nie
            raz spotkałem się już z horoskopami, których Właściciele byli ciągle z czegoś
            niezadowoleni. O tym, jak sprawdzić, że Właściciel Horoskopu potrafi zaspakajać
            swoje potrzeby, dowie się Pani na kursie.

> bo cena jest spora.

Cena jest promocyjna. Następne edycje kursu będą droższe. Jeszcze nie wiem o
            ile, ale obecny rozwój wypadków na to wskazuje.

> Czy to będzie nowy autorski kurs, czy przepisane teksty z portalu?

Główny nacisk będę kład nie na część teoretyczną kursu, tylko na część
            praktyczną. Będzie więc mnóstwo ćwiczeń, konkretnych przykładów. Proszę o tym
            kursie nie myśleć jak o czymś takim, że raz na tydzień wysyłam komuś
            kilkunastostronnicowy tekst do przeczytania. Nie, tak nie będzie. Będzie tak,
            jak na normalnych zajęciach. Spotykamy się trzy razy w tygodniu. Kursanci
            dostają do opanowania materiał teoretyczny. A potem zaczyna się praca nad
            praktycznym wykorzystaniem nowo nabytych umiejętności.

A co do tekstów. Wie Pani ja nie wymyślam nowej wiedzy astrologicznej, ale
            wiem, jak w sposób możliwie przystępny podać ją kursantom. Wiem, co jest ważne,
            gdzie i czego szukać, a do tego wszystkiego jestem w stanie opowiedzieć na
            temat tej wiedzy wiele ciekawych historii.

Uczestnicy kursu nie płacą za teksty, które mogą sobie znaleźć w książkach. Ja
            nie piszę książki, ja po prostu prowadzę zajęcia praktyczne...

Serdecznie pozdrawiam
            Tomasz Stąpor
          • potrek Re: Internetowy kurs astrologiczny dla początkują 11.08.05, 11:18
            Wiekszośc materiałow omawianych na kursach pochodzi od starszych astrologów
            czasami już nie żyjących. Nowej astrologi się raczej nie tworzy. Tak samo jak w
            kursie na prawo jazdy prowadzący nie wprowadza nowego autorskego kodeksu
            drogowego.Ważne jest według mnie umiejętne przekazanie zdobytch informacji w
            jasny i logiczny sposób. Co dla osób na samym początku zabawy z Astrologią jest
            czasami zbyt trudne do odruznienia- ziarna od plew.
            Pozdrawiam potrek
            • queenmaya Re: Internetowy kurs astrologiczny dla początkują 11.08.05, 12:07
              potrek napisał:

> Wiekszośc materiałow omawianych na kursach pochodzi od starszych astrologów
              > czasami już nie żyjących. Nowej astrologi się raczej nie tworzy.

Ale ważne jest, żeby wiedzieć, że są w astrologii europejskiej przynajmniej 2
              główne nurty: astrologia klasyczna i humanistyczna, a różnica między nimi jest
              dość znaczna.
              I dobrze by było jasno poinformować klientów, którą będą sobie na tym konkretnie
              kursie przyswajali oraz czym różni się jedna od drugiej. W przeciwnym wypadku
              może się okazać, że ktoś się rozczaruje albo nawet wkurzy...
              • panto Re: Internetowy kurs astrologiczny dla początkują 11.08.05, 12:32
                queenmaya napisała:

> potrek napisał:
                >
                > > Wiekszośc materiałow omawianych na kursach pochodzi od starszych astrolog
                > ów
                > > czasami już nie żyjących. Nowej astrologi się raczej nie tworzy.
                >
                > Ale ważne jest, żeby wiedzieć, że są w astrologii europejskiej przynajmniej 2
                > główne nurty: astrologia klasyczna i humanistyczna, a różnica między nimi jest
                > dość znaczna. I dobrze by było jasno poinformować klientów, którą będą sobie
                > na tym konkretnie kursie przyswajali oraz czym różni się jedna od drugiej.

Witam Pani Mario

W informacji o kursach, która pojawiła się w pierwszym poście w tym wątku, jest
                napisane:

Tydzień VI: Interpretacja horoskopu
                Zasady interpretacji horoskopu. Sztuka syntezy. Różnice między klasycznymi a
                współczesnymi sposobami interpretacji horoskopu. Praktyczne wskazówki dotyczące
                udzielania porad astrologicznych.

Tak więc kursanci dowiedzą się o tym, że są dwie astrologie i jakie są między
                nimi różnice. Będę mówił o dwóch różnych metodach wnioskowania astrologicznego,
                które wykształciły te dwie astrologie.

Pozdro
                Panto
                • artemida100 Re: Internetowy kurs astrologiczny dla początkują 11.08.05, 16:09
                  ale jeżeli ktos nazwał Pana Hitlerem to czy można się spodziewać, że jako
                  nauczyciel nie będzie Pan wyrozumiały? (na tym zdjęciu na astrolabium wygląda
                  Pan bardzo groźnie)

wg A.Wesołowskiego (na www.logonia) ludzie, którzy maja kwadraturę Merkurego i
                  Urana (tak mam) trudno pojmuja astrologię, czy będzie Pan oceniał "przydatność"
                  i dokonywał "odrzutów"?

zaproszenie na kurs brzmi zachęcająco, szczególnie, jeżeli miałabym się
                  dowiedzieć "jak zaspokajać swoje potrzeby",ale na razie niestety mam parę
                  innych spraw na głowie, może następnym razem.
                  • panto Re: Internetowy kurs astrologiczny dla początkują 11.08.05, 19:13
                    > czy jako nauczyciel nie będzie Pan wyrozumiały?

Co do mojej wyrozumiałości, to powiem, że jestem wymagającym nauczycielem. Nie
                    lubię ściemniania. Jestem nawet gotów wyrzucić kursanta z zajęć zwracając mu
                    pieniądze, gdy się okaże, że nie będzie wypełniał zadań domowych. W tym
                    wszystkim nie chodzi mi o pieniądze, tylko o rzetelną pracę, którą każdy
                    słuchacz decydujący się na przystąpienie do kursu będzie musiał wykonać.

> wg A.Wesołowskiego (na www.logonia) ludzie, którzy maja kwadraturę
                    > Merkurego i Urana (tak mam) trudno pojmuja astrologię, czy będzie
                    > Pan oceniał "przydatność" i dokonywał "odrzutów"?

Używa Pani jakiegoś dziwnego dyskursu. Ten wyraz „odrzuty” brzmi jakoś dziwnie.
                    Owszem istnieje taka możliwość, że kursanci nie zostaną dopuszczeni do kursu.
                    Będzie miało to miejsce tylko w tym przypadku, gdy okaże się, że umiejętności
                    członków całej grupy zdecydowanie przewyższają umiejętności kandydata. Takie
                    osoby będą kierowane do kursu Astrologiczne abecadło, którego koszt wynosi 50
                    zł i będzie trwał cztery tygodnie. Tak więc nie chodzi tutaj o wykluczanie,
                    lecz o dobro kursanta.

> zaproszenie na kurs brzmi zachęcająco, szczególnie, jeżeli miałabym się
                    > dowiedzieć "jak zaspokajać swoje potrzeby",ale na razie niestety mam parę
                    > innych spraw na głowie, może następnym razem.

Zapraszam. Następna edycja tego kursu w październiku, a w między czasie
                    najprawdopodobniej pojawią się inne kursy i inni wykładowcy…

Panto
                  • potrek Re: Internetowy kurs astrologiczny dla początkują 11.08.05, 22:10
                    artemida100 napisała:
                    wg A.Wesołowskiego (na www.logonia) ludzie, którzy maja kwadraturę Merkurego i
                    >
                    Urana (tak mam) trudno pojmuja astrologię, czy będzie Pan oceniał "przydatność

Artemido 100 według Wesołowskiego to daje dobre predyspozycje na astronoma
                    walczącego z astrologami. Ale zapomniała pani o potrujnej konotacji -
                    domy,znaki,aspekty do merkurego w domu następnie w znaku sad.Wcale nie jest
                    powiedziane że na 4-harmonicznej nie będziesz naszy największym wrogiem -czyli
                    po 42 roku życia sad Pozdrawiam nadal miłośniczke astrologi Artemide 100.- potrek
                    • artemida100 Re: Internetowy kurs astrologiczny dla początkują 12.08.05, 00:32
                      potrek napisał:

> Artemido 100 według Wesołowskiego to daje dobre predyspozycje na astronoma
                      > walczącego z astrologami. Ale zapomniała pani o potrujnej konotacji -
                      > domy,znaki,aspekty do merkurego w domu następnie w znaku sad.Wcale nie jest
                      > powiedziane że na 4-harmonicznej nie będziesz naszy największym wrogiem -
                      czyli
                      > po 42 roku życia sad Pozdrawiam nadal miłośniczke astrologi Artemide 100.-
                      potre
                      > k
                      Astronomia jest za mało "ludzka", a mnie właściwie najbardziej interesuje
                      człowiek, nie ważne jaką drogą się do niego dociera. W astrologii też czasem za
                      dużo tej "techniki" (mam nadzieję, że odpowiadają Ci moje
                      wyrażenia),rzeczywiście nie jestem chyba dobrym materiałem na astrologa, ale
                      tez nigdy nie zamierzałam nim być( wciąż zastanawiam się od kiedy i komu ten
                      tytuł się należy). "Miłośnik astrologii" - tak to jest właściwe określenie,

Pozdrawiam serdecznie.
          • maribonek Re: Internetowy kurs astrologiczny dla początkują 11.08.05, 17:44
            nie nazwalbym sie koniunkcja.lepiej zwac sie sekstyltongue_out
            • koniunkcja Re: Internetowy kurs astrologiczny dla początkują 11.08.05, 18:54
              Cześć,
              Koniunkcja to dobry nick, bo sama koniunkcja jest dobra - jako początek, nowa
              sprawa, i jest żeńską nazwą, a ja jestem kobieta smile Sekstyl jest fajny, ale co
              niektorym zawsze się kojarzy z jednym, a to mi nie odpowiada. Poza tym pewnie
              byl już zajęty. A Maribonek? Bardzo ładniesmile
              Koniunkcja
          • dafne04 Re: Internetowy kurs - do koniunkcji 14.08.05, 12:20
            koniunkcja napisała:

> Nie,
            > ja nie mam wątpliwości co do kursu, tylko chcę się dowiedzieć, czy on będzie
            > ciekawy, bo cena jest spora. Czy to będzie nowy autorski kurs, czy przepisane
            > teksty z portalu?
            >
            > Koniunkcja

Koniunkcjo,
            Z tego co wiem, sporządzenie profesjonalnego, jednorazowego horoskopu
            urodzeniowego z interpretacją kosztuje od 100(rzadko), 150,-zł wzwyż, z tym że
            nikt Ci nie wytłumaczy co to jest władca znaku i nie będzie rozwodził się
            podczas sesji na temat aspektów, żywiołów itp. Przygotowanie takiej
            interpretacji to srednio od 3 dni do 2 tygodni. Pantomas proponuje kurs, na
            którym przedstawi wg zapowiedzi podstawy, zapewne podsunie jakąś literaturę, no
            i dorzuci swoje uwagi, interpretacje, doświadczenia - to coś co wie, ale
            pochodzi "z głowy", czyli "z niczego" i to własnie budzi zawsze największe
            kontrowersje.Nie znam astrologów w Polsce, którzy opływają w dostatki. Bo
            zaraz: dlaczego mamy mu za to płacić, przecież on to wie! Co jakiś czas
            pojawiają się oferty kursów. Wolna wola pozwala nam wybrać ten, a nie inny.
            Zresztą optymalne byłoby ukończenie kursów u przynajmniej trzech astrologów. I
            ręczę, że z żadnego nie będziesz w 100% zadowolona. Jeśli ktoś sprzedaje swoją
            wiedzę za 5,-zł dziennie (tak wyszło z przeliczenia)to chyba nie jest to
            sporo?? - a przynajmniej sporządzisz sobie za darmo swój radixsmile. A jeśli
            zakładmy z góry, że to same pierdoły, to "szkoda czasu i atłasu". Wiem
            natomiast, że Pantomas ma wiedzę i to nie tylko książkową, jest dobrym
            nauczycielem, tłumaczy do oporu, jasno, logicznie - uwaga! nie mam udziału w
            kursach, nie bedę jego uczestnikiem, a z Pantomasem często się nie zgadzam.
            Pozdrawiam - Dafne, miłośniczka astrologii, nie prowadząca własnej działalności
            gospodarczejsmile
      • vasudeva1 Re: Internetowy kurs astrologiczny dla początkują 14.08.05, 11:52
        Koniunkcja bardzo martwi się o teksty Panto, że są nieco zerżnięte od innych
        autorów, czy tak zrozumiałem?
        jestem tu nowy, więc panie Panto powiedz na forum czy w Twoim horoskopie Jest
        aspekt Merkurego z Plutonem czy nie jest.
        Nawet jeżeli taki aspekt istnieje w Panto horoskopie to co w tym złego że chce
        przekazać również nie swoje przemyślenia innym którzy chcą to czytać i
        korzystać z wiedzy w jednym rozumie?
        • wasza_bogini Re: Internetowy kurs astrologiczny dla początkują 15.08.05, 22:20
          ja mam taki aspekt - sekstyl i co w zwiazku z tym?
          • vasudeva1 Re: Internetowy kurs astrologiczny dla początkują 16.08.05, 10:18
            ja mam trygon i zdarza się że czyjeś opracowania i artykuły są dla mnie wielce
            inspirujące. Nigdy jednak nie uważam je za swoje i zawsze wskazuję z jakiego
            źródła pochodzą.
    • panto Re: Metodologia kursu... 11.08.05, 14:46
      [Umieszczam to tutaj, bo może komuś się to przyda. Wybaczcie za kiepskie
      tłumaczenie.]

Idea tych kusów oparta jest na filozofii nauczania, którą można by określić
      jako społeczny konstruktywizm w pedagogice (ang. social constructionist
      pedagogy). Dokument ten spróbuje wyjaśnić ten termin poprzez analizę czterech
      głównych założeń tej filozofii. Trzeba podkreślić, że poniższe wyjaśnienia są
      bardzo skrótowe, a teorii pedagogiki poświęcono im dużo więcej miejsca.

1. Konstruktywizm

Pogląd ten opiera się na założeniu, że ludzie aktywnie budują swoją wiedzę
      poprzez interakcję z otoczeniem.

Wszystko co czytasz, widzisz, słyszysz, odczuwasz i dotykasz, jest porównywane
      z twoimi uprzednio nagromadzonymi doświadczeniami i wiedzą, i jeśli chcesz,
      może wzbogacić Twoje rozumienie świata. Pogłębisz swoją wiedzę dopiero wtedy,
      jeżeli użyjesz jej, czy zastosujesz ją z sukcesem w swoim otoczeniu. Istotne
      dla tego poglądu jest twierdzenie, że nie jesteś tylko bankiem pamięci, które
      pasywnie przyjmuje informacje, ani któremu wiedza może zostać przekazana tylko
      poprzez czytanie czy słuchanie czegoś.

Powyższe założenie nie oznacza oczywiście, że nie nauczysz się niczego tylko
      czytając stronę internetową, czy słuchając wykładu. Oczywiście, że się
      nauczysz. Chodzi jednak o to, że dla uzyskania efektywnej wiedzy, potrzebna
      jest jej interpretacja, która jest czymś innym niż tylko zapewnieniem transferu
      informacji z jednego mózgu do drugiego.

2. Konstrukcjonizm

Konstrukcjonizm zakłada, że nauczanie jest dużo bardziej efektywne, gdy opiera
      się na tworzeniu czy konstruowaniu czegoś, czego inni ludzie mogliby
      doświadczyć. To, co inni ludzie mogą doświadczyć, może być czymś tak prostym,
      jak wypowiedziane zdanie, czy internetowy post, czy bardziej skomplikowanym
      przekaźnikiem informacji, takim jak obraz, dom czy software.

Dla przykładu, możesz przeczytać tą stronę parę razy, a mimo to jutro zapomnieć
      jej szczegóły. Ale gdybyś musiał wyjaśnić te idee komuś, albo stworzyć pokaz
      slajdów, który by je przedstawiał, mogę tobie zagwarantować, że miałbyś dużo
      lepsze rozumienie tej idei, które byłoby zintegrowane z twoimi własnymi
      poglądami na omawiane kwestie. To dlatego studenci robią notatki podczas
      wykładów, nawet, jeśli nigdy później do nich nie wrócą.

3. Konstruktywizm społeczny

Konstruktywizm społeczny opiera się na powyższych koncepcjach i je rozbudowuje
      w kontekście grup społecznych, które tworzą pewne rzeczy dla siebie, czego
      efektem jest stworzenie małej, grupowej kultury ze swoimi własnymi wytworami.
      Kiedy ktoś staje się zaangażowanym członkiem takiej kultury, zostaje poddany
      ciągłej, wieloaspektowej nauce, jak być częścią tej kultury.

Bardzo prymitywnym przykładem jest kubek. Ten obiekt może być użyty dla wielu
      celów, ale jego kształt sugeruje istnienie pewnej "wiedzy" o transportowaniu
      cieczy. Bardziej rozbudowanym przykładem jest kurs online – nie tylko "kształt"
      narzędzi softwarowych wskazują na to, jak pewne rzeczy w kursie powinny
      działać, ale także aktywności i tekst stworzony w ramach całej grupy używającej
      tego softwaru pomoże ukształtować profil zachowań w ramach tej grupy.

4. Zachownie wyrozumiałe, odosobnione i połączone

To założenie opiera się na badaniach motywacji jednostek uczestniczących w
      dyskusjach. Odosobnione zachowanie ma miejsce wtedy, gdy ktoś próbuje
      pozostać 'obiektywny' i ma tendencje do obrony swoich argumentów poprzez takie
      użycie logiki, by znaleźć dziury w argumentacji oponentów. Z drugiej strony
      mamy zachowanie wyrozumiałe, które obserwujemy u osób, które zadają pytania i
      słuchają odpowiedzi próbując zrozumieć punkt widzenia każdej ze stron.
      Zachowanie połączone ma miejsce wtedy, gdy osoba jest świadoma obu typów
      zachowań i potrafi dobrać odpowiednie zachowanie w zależności od sytuacji.

Ogólnie rzecz biorąc: duża doza wyrozumiałego zachowania w ramach uczącej się
      grupy jest bardzo poważnym stymulantem do nauki, pozwalającym na zacieśnienie
      grupowych więzów, promującym głębsze refleksje i autorefleksje.

Podsumowanie

Kiedy przemyślisz te wszystkie zagadnienia, to pomoże Ci to zrozumieć ideę tego
      kursu, którego głównym celem jest wyrobienie umiejętności zastosowania zdobytej
      wiedzy przez kursanta. Powinieneś zrozumieć, że każdy uczestnik kursu może być
      zarówno nauczycielem, jak i uczącym się. Rola prowadzącego sprowadza się do
      bycia ‘źródłem wiedzy’, do bycia koordynatorem, osobą wpływającą na tworzącą
      się kulturę grupową poprzez osobiste relacje z kursantami, które mają na celu
      pomóc w ich problemach związanych ze zrozumieniem przekazanej wiedzy. Rolą
      prowadzącego jest również bycie moderatorem dyskusji i wszelkiej aktywności,
      która ma pomóc w osiągnięciu określonego celu.
      • koniunkcja Re: Metodologia kursu... 11.08.05, 18:57
        panto napisał:

> [Umieszczam to tutaj, bo może komuś się to przyda. Wybaczcie za kiepskie
        > tłumaczenie.]
        >

Cześć, własnie o to mi chodziło, że zamieszczasz tłumaczenie czegoś z kogoś, a
        nie piszesz skąd i z kogo. Na Astrolabium jest tak samo, maluśkimi literkami na
        dole.
        Nie czepiam się kursu i nic do ciebie nie mam, ale chciałam wiedzieć jak będzie
        to wyglądało. Jeśli tak, jak na ESKK, to lepiej zamiast tego sobie kupić
        podręcznik i o wszystko pytać na grupach. Ta metoda działa.

Koniunkcja
        • panto Re: Metodologia kursu... 11.08.05, 19:25
          koniunkcja napisała:

> Cześć, własnie o to mi chodziło, że zamieszczasz tłumaczenie czegoś z kogoś,
          > a nie piszesz skąd i z kogo.

moodle.org/mod/resource/view.php?id=3849
          > Na Astrolabium jest tak samo, maluśkimi literkami na dole.

A jak Pani sugeruje? Proszę o konkretne wskazówki, na przykładzie konkretnego
          artykułu.

> Nie czepiam się kursu i nic do ciebie nie mam,
          > ale chciałam wiedzieć jak będzie to wyglądało.
          > Jeśli tak, jak na ESKK, to lepiej zamiast tego sobie kupić
          > podręcznik i o wszystko pytać na grupach. Ta metoda działa.

Niestety nie wiem, jak wyglądają kursy ESKK. Myślę, że naprawdę najlepiej
          będzie, jak poczeka Pani na drugą edycję kursu, by po zakończeniu tej edycji
          porozmawiać z kursantami, którzy go przejdą.

Panto
          • koniunkcja Re: Metodologia kursu... 13.08.05, 11:17
            panto napisał:

> > Na Astrolabium jest tak samo, maluśkimi literkami na dole.
            >
            > A jak Pani sugeruje? Proszę o konkretne wskazówki, na przykładzie konkretnego
            > artykułu.

Cześć,
            proszę bardzo, pierwszy choćby to Astrologia partnerska, dopiero na dole małą
            czcionką piszesz, że to ze skryptu Sargenta. Podobnie "Rokowania" też tak samo
            i Carter potraktowany tak samo. Chodzi mi o to, że to nieładnie. Powinno to być
            napisane na samej górze, bo to autorzy tekatów. A w ten sposób sugerujesz, że
            ty jesteś autorem. Można odnieść takie wrażenie, jak tekst jest podpisany inną
            czcionką szarą na samym dole. Podobnie jak link do astro.com. Otwiera się w
            twoim framie, a to odrębna witryna.
            A moje pytania nie brały sie stąd, że nic mi się nie podoba, tylko stąd, że
            jestem dociekliwa. W astrologii mnóstwo osób chce uczyć i się mądrzyć, bo sie
            im wydaje, że to taka łatwa dziedzina.

Pozdrawiam, Koniunkcja
            • panto Re: Metodologia kursu... 13.08.05, 11:33
              > proszę bardzo, pierwszy choćby to Astrologia partnerska,
              > dopiero na dole małą czcionką piszesz, że to ze skryptu Sargenta.
              > Podobnie "Rokowania" też tak samo i Carter potraktowany tak samo.
              > Chodzi mi o to, że to nieładnie. Powinno to być napisane na samej górze,
              > bo to autorzy tekatów. A w ten sposób sugerujesz, że ty jesteś autorem.

Przemyślę to podczas mojego dzisiejszego spaceru. Jeżeli dojdę do wniosku, że
              ma Pani rację, to zmienię to, jeżeli nie, to zostanie jak jest.

> Podobnie jak link do astro.com. Otwiera się w
              > twoim framie, a to odrębna witryna.

Nie przesadzajmy. Przecież wszyscy wiedzą, co to astro.com.

I na koniec tylko dodam, że jakoś nie mogę się rozpoznać w tym obrazie, który
              zaczęła mi Pani odmalowywać: że ja niby komuś coś sugeruję, że ja chcę sobie
              coś czyjegoś przywłaszczyć. Proszę poszperać w archiwum tego forum (w tamtym
              roku maiłem tu nick Pantomass) i przestać wreszcie sugerować, że nic od siebie
              nie potrafię napisać, tylko ciąglę przepisuje czyjeś teksty, bo taki ogląd
              sytuacji jest nieprawdziwy.

Pozdrawiam
              Tomasz Stąpor
            • anahella Re: Metodologia kursu... 13.08.05, 11:55
              koniunkcja napisała:

> Powinno to być
              > napisane na samej górze, bo to autorzy tekatów. A w ten sposób sugerujesz, że
              > ty jesteś autorem. Można odnieść takie wrażenie, jak tekst jest podpisany inną
              > czcionką szarą na samym dole.

Moze wypowiem sie jako profesjonalista w temacie skladu i lamania tekstow:

Autor jest podpisywany na gorze, przy tytule, lub na dole pod tekstem. Wybor
              nalezy do osoby projektujacej layout.
              Nazwisko autora umieszczone przed tytulem jest typowe dla tekstow dlugich - np.
              w powiesciach lub pracach naukowych. Przy tekstem krotkich preferuje sie
              podpisywanie na dole, pod tekstem, choc nie ma tu zadnych norm.
              Podpisanie autora na dole nie sugeruje, ze wlasciciel witryny przypisuje sobie
              prawa autorskie.
              Taka sytuacja mialaby miejsce, gdyby pod cudzym tekstem wlasciciel portalu
              wpisal wlasne nazwisko, a tak tam nie ma.

Szara czcionka ladnie wyroznia nazwisko autora od reszty tekstu i jest czytelna
              na granatowym tle. Bardziej zwraca uwage na nazwisko autora tekstu nizby miala
              byc tym samym kolorem co reszta tekstu.

Fakt, ze jest mniejsza od tekstu tez nie jest niczym ujmujacym: autor podpisany
              pod tekstem zazwyczaj skladany jest mniejsza czcionka.

> Podobnie jak link do astro.com. Otwiera się w

To tez nie swiadczy o przypisywaniu sobie praw autorskich. To udogodnienie dla
              czytelnika: wchodzisz na astro.com, a potem masz link do powrotu do astrolabium.
              Na Astrolabium jest link do Astro.com, a w druga strone nie ma. Wiec raczej
              Pantomass wyswiadcza przysluge wlascicielom witryny, ktora utrzymuje sie z
              reklam i platnych horoskopow.

To rozwiazanie jest bardzo wygodne, bo internauta ze strony Astrolabium
              przeskakuje od razu do zakladki "my astro" gdzie moze wykreslic sobie kosmogram
              i wrocic na poprzednia witryne, gdzie czyta lub pisze na forum/czacie.

Mam prosbe:
              Bardzo prosze, zebys przypomniala sobie nasza rozmowe na priv i co mi obiecalas
              w kwestii Twojego konfliktu z Pantomassem.
              Moje zdanie na temat pisania spod wielu nickow tez znasz.
              • koniunkcja Re: Metodologia kursu... 13.08.05, 12:47
                Cześc,
                specjalizacja to jedno, a wrażenie czytalnika to drugie. Ja myśle, że cudze
                teksty powinny być podpisane tak żeby było to widoczne i na astrolabium moim
                zdaniem widoczne nie jest.

anahella napisała:
                > To tez nie swiadczy o przypisywaniu sobie praw autorskich. To udogodnienie dla
                > czytelnika: wchodzisz na astro.com, a potem masz link do powrotu do
                astrolabium

Tu się niestety nie zgodze, bo każda witryna jest odrębnym utworem, a to
                oznacza, że nie można jej bez zgody autora umieszczac we frame. Czy to robi
                dobrze jej oglądalności, czy nie robi - to inna sprawa.

> Na Astrolabium jest link do Astro.com, a w druga strone nie ma. Wiec raczej
                > Pantomass wyswiadcza przysluge wlascicielom witryny, ktora utrzymuje sie z
                > reklam i platnych horoskopow.

Niestety, nie rozmawiałyśmy o niczym na priv, mam swoj nick i spod niego piszę.
                Nie sądzę też, zebym miała konflikt z Pantomasem. Zaciekawił mnie program jego
                szkoły, a zadawanie pytań na temat programu i witryny nie jest chyba
                nieuprzejmością. Jesli ktoś robi witrynę to musi sie liczyć z pytaniami.

> Mam prosbe:
                > Bardzo prosze, zebys przypomniala sobie nasza rozmowe na priv i co mi
                obiecalas
                > w kwestii Twojego konfliktu z Pantomassem.
                > Moje zdanie na temat pisania spod wielu nickow tez znasz.
                >

Pozdrawiam, Koniunkcja
                • panto Re: Metodologia kursu... 13.08.05, 14:54
                  > Niestety, nie rozmawiałyśmy o niczym na priv,
                  > mam swoj nick i spod niego piszę.
                  > Nie sądzę też, zebym miała konflikt z Pantomasem.

Sama Pani widzi, że Pani wypowiedzi nawet przez osoby postronne są odbierane
                  tak, jakby była Pani jakimś moim ukrytym wrogiem, z którym mam konflikt.

Piszę również dlatego, że właśnie wybieram się na obiad po drugiej stronie lasu
                  i przez ten czas przemyślę wszelkie Pani sugestie.

Pozdro
                  Panto
                • neptus Re: Metodologia kursu... 13.08.05, 22:05
                  koniunkcja napisała:

> anahella napisała:
                  > > To tez nie swiadczy o przypisywaniu sobie praw autorskich. To udogodnieni
                  > e dla
                  > > czytelnika: wchodzisz na astro.com, a potem masz link do powrotu do
                  > astrolabium
                  >
                  > Tu się niestety nie zgodze, bo każda witryna jest odrębnym utworem, a to
                  > oznacza, że nie można jej bez zgody autora umieszczac we frame. Czy to robi
                  > dobrze jej oglądalności, czy nie robi - to inna sprawa.
                  >

Masz jakieś pojęcie o tworzeniu stron? Bo mnie się wydaje, że nawet zielonego.
                  Komu zalezy na tym, zeby wyjść z ramek (nie frame, bo to nie jest po polsku),
                  to sam o to potrafi zadbac, bo to jest jedna z podstawowych
                  umiejętności "webmajstra". Jezeli tego nie robi, znaczy, że mu to nie
                  przeszkadza.

coś mi sie wydaje, że czepiasz sie dla czepiania, nie bardzo wiedząc, o co Ci
                  chodzi.
                • anahella Re: Metodologia kursu... 15.08.05, 21:25

A zatem, jezeli jestes zupelnie nowa to uprzejmie informuje, ze:

To jest forum o astrologii a nie o astrologach. Nie zycze tu sobie zadnych
                  przytykow osobistych.
              • zeta23 Re: Metodologia kursu... 14.08.05, 11:28
                anahella napisała:
                Mam prosbe:
                Bardzo prosze, zebys przypomniala sobie nasza rozmowe na priv i co mi obiecalas
                w kwestii Twojego konfliktu z Pantomassem.
                Moje zdanie na temat pisania spod wielu nickow tez znasz.

Proszę mnie nie mieszać do tych wątków.Ja nie jestem "koniunkcją"
                Nie mam zamiaru zmieniać nicku."Zeta23" bardzo mi sie podoba.
                Zeta.
            • qrka Re: Metodologia kursu... 13.08.05, 12:23
              koniunkcja napisała:

> proszę bardzo, pierwszy choćby to Astrologia partnerska, dopiero na dole małą
              > czcionką piszesz, że to ze skryptu Sargenta. Podobnie "Rokowania" też tak samo
              > i Carter potraktowany tak samo. Chodzi mi o to, że to nieładnie. Powinno to być
              >
              > napisane na samej górze, bo to autorzy tekatów. A w ten sposób sugerujesz, że
              > ty jesteś autorem. Można odnieść takie wrażenie, jak tekst jest podpisany inną
              > czcionką szarą na samym dole. Podobnie jak link do astro.com. Otwiera się w
              > A moje pytania nie brały sie stąd, że nic mi się nie podoba, tylko stąd, że
              > jestem dociekliwa. W astrologii mnóstwo osób chce uczyć i się mądrzyć, bo sie
              > im wydaje, że to taka łatwa dziedzina.Panno czepialska wink

Niech mi Panna powie, ile sama (czy z pomocą) stworzyła serwisów, na których można poczytać (nawet czyjeś a nie własne autorskie) teksty o astrologii.
              Niech się Panna też pochwali smile

Qrka

PS. Zgadzam się z annahellą, nie ma żadnego w zakresie cytowania i podpisywania cytatów uchybienia.
            • uranika Re: Metodologia kursu... 13.08.05, 23:59

koniunkcja napisała:
              W astrologii mnóstwo osób chce uczyć i się mądrzyć, bo sie
              > im wydaje, że to taka łatwa dziedzina.

Taka pouczająca wymiana opini odbywa się na aktualnej i wymownej kw.Mars/Merk.
              Tak,to prawda,że chcemy się uczyć,ale na pewno nie po to,by się potem mądrzyć.
              Czyżby niektórzy przystępując do kursu tym się kierowali???

• queenmaya Re: Metodologia kursu... 14.08.05, 01:53
                uranika napisała:
                > Taka pouczająca wymiana opini odbywa się na aktualnej i wymownej kw.Mars/Merk.

Ufff, fakt, niektórzy to nawet dostają dziś małpiego rozumu. Właśnie odparłam
                ataki jakiejś wielce upierdliwej osoby na moją stronę i moją osobę i czuję się
                jakbym wyszła z magla.
                Litości, nie maglujmy, proszę smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka