Dodaj do ulubionych

Odszkodowanie za utracona paczkę !!!

29.12.06, 17:07
Paczka przesłana droga pocztowa została utracona co dalej jaki tok
postępowania i możliwości odzyskania wartości utraconej. jaka procedura i
jakie poczta może ponieśc koszty z tego tytułu. Moze ktoś miał juz taki
problem i może się podzielić rozwiązaniem w tym temacie !!!
Obserwuj wątek
    • jarekl1 Re: Odszkodowanie za utracona paczkę !!! 29.12.06, 19:34
      Spokojnie Jurku33111 smile
      Rozumiem, że rozmawiamy o paczcze pocztowej wysłanej w Polsce. Odpowiem na
      wszystkie pytania, jak uzyskam następujące informacje:

1. Czy paczka pocztowa w obrocie krajowym, czy zagranicznym (jeśli tak, do
      jakiego kraju)?
      2. Czy priorytetowa, czy ekonomiczna?
      3. Czy paczka pocztowa z zadeklarowaną wartością (jesli tak, to jaka wartość
      została zadeklarowana) czy nie?
      4. Czy nadana na warunkach szczególnych, czy nie?
      5. Data nadania.
      6. Masa.
      7. Opłata.
      • jurek33111 Re: Odszkodowanie za utracona paczkę !!! 30.12.06, 21:08
        Po kolei
        1. paczka w obrocie krajowym
        2. priorytetowa
        3. chyba nie była podana żadna wartość / w srodku był towar wartości 85 zł/
        4. nie było żadnych warunków o których piszesz
        5. 18,12,2006 r.
        6. masa ok. 2 kg
        7. ok. 9 pln dokładnie nie moge powiedzieć gdyż to była paczka wysłana do mnie
        i nie w iem dokładnie ile płacił nadawca
        Chodzi mi tutaj co i jak i w jaki sposób ja mam postępować jako adresat jak
        równiez jak ma postępować nadawca.
        Przepraszam za sprawianie kłopotu za informacje dziekuję pozdrawiam.Dosiego
        Roku Jurek33111
        • jarekl1 Re: Odszkodowanie za utracona paczkę !!! 30.12.06, 22:36
          1) Jak znam życie, paczka lada dzień do Ciebie dojdzie (pewnie leży jeszcze
          gdzieś w magazynie nieopracowana, w okolicach Świąt tak to już bywa, że Poczta
          się nie wyrabia). Teoretycznie jak nie dojdzie do 6 stycznia, to uważać się ją
          będzie za zaginioną.

2) Reklamację zgłosić można najwcześniej 1 stycznia 2007, a nie później niż 18
          grudnia 2007 - najlepiej aby nadawca udał się do dowolnej placówki pocztowej w
          Polsce, wypełnił formularz "Pismo reklamacyjne na przesyłkę rejestrowaną" i
          oddał je z potwierdzeniem nadania paczki (otrzyma za to potwierdzenie przyjęcia
          reklamacji i przyjęcia przez Pocztę oryginału potwierdzenia nadania). W ciągu
          (w praktyce około) 14 dni zostanie udzielona mu odpowiedź na reklamację.
          Reklamującym mógłby też być adresat, ale do tego co powyżej musiałby jeszcze
          dołączyć oświadczenie nadawcy o zrzeczeniu się prawa do dochodzenia roszczeń na
          rzecz adresata.

3) Jeśli nie była to paczka z podaną wartością, tylko zwykła paczka pocztowa,
          to odszkodowanie za utratę wynosi tyle, ile żąda nadawca, ale nie wiecej niż
          dziesięciokrotność opłaty pobranej przy nadaniu paczki (jeśli paczka miała
          więcej niż 1 kg do 2 kg to priorytetowa paczka zwykła kosztowała 8 zł, jeśli
          miała więcej niż 2 kg kosztowała 9,50 zł). Dodatkowo zwrócona zostanie pobrana
          przy nadaniu opłata pocztowa.

4) Jeśli byłaby to paczka z zadeklarowaną wartością - w przypadku zaginięcia
          przysługiwałoby odszkodowanie w wysokości zwykłej wartości utraconych rzeczy,
          jednak nie wyższe niż od tej zadeklarowanej wartości.

Pozdrawiam!
          Jarek
          • jurek33111 Re: Odszkodowanie za utracona paczkę !!! 31.12.06, 09:48
            Dziękuję za udzielenie mi odpowiedzi na nurtujący problem. Pozdrawiam i Dosiego
            Roku 2007 jurek33111
            • genuske przepraszam:) 23.02.07, 20:16
              • jarekl1 A za co? 07.03.07, 19:38

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka