Dodaj do ulubionych

pytanie do UKE: studzienka TPSA w prywatnejdziałce

IP: 89.108.203.* 26.12.09, 08:11
Kilka lat temu, TPSA wybudowała linię telefoniczną przechodzącą przez moją
działkę. W mojej działce jest kablowa studzienka kanalizacyjna TP.
POwiedziałem w TPSA, by płacili dzierżawę za tą studzienkę, jednak stwierdzili
że nic mi się nie należy.
OBecnie nie mam telefonu ani internetu od TPSA, co jednak chyba nie ma
prawnego znaczenia.

Pytanie:
Czy rzeczywiście TPSA ma prawo bezpłatnie użytkować mój teren na swoją
kanalizację i studzienkę (mała studzienka) ?

Proszę podać podstawę prawną, na jakiej mogę dochodzić od TPSA opłaty
dzierżawnej.
Obserwuj wątek
    • ekspert.uke Re: pytanie do UKE: studzienka TPSA w prywatnejdz 24.02.10, 15:53
      W odpowiedzi na post uprzejmie wyjaśniam.
      W opisanym przez Pana przypadku korzystanie z działki jest odpłatne.
      Art. 140 ust. 3 ustawy Prawa telekomunikacyjnego określa, że
      korzystanie z nieruchomości jest w takim przypadku odpłatne, a
      warunki korzystania określa zawarta umowa. Właściciel nieruchomości
      zawsze może dochodzić swoich praw przed sądem powszechnym. O pomoc w
      tej sprawie może Pan zwrócić się do Miejskiego/Powiatowego Rzecznika
      Praw Konsumenta, który świadczy bezpłatną pomoc prawną.
      • Gość: Adam Re: pytanie do UKE: studzienka TPSA w prywatnejdz IP: *.adsl.inetia.pl 25.02.10, 00:37
        Witam. Pozwolę sobie wejść w temat, ponieważ jestem właścicielem narożnej
        kamienicy do której dochodzą i odchodzą kable TP w trzech kierunkach, w tym 20
        metrów po gzymsie + jakaś szpetna skrzynka na murze. Nie jestem na usługach
        TePsy od stycznia i również zamierzam domagać się od nich opłat za okablowanie
        kamienicy. Interesuje mnie jednak jakiej realnej kwoty miesięcznej mógłbym się
        domagać, biorąc pod uwagę fakt że, jeśli chodzi o kasę to oni są bezwzględni i
        chętnie zdarłbym z nich jak najwięcej.
    • Gość: makler Re: pytanie do UKE: studzienka TPSA w prywatnejdz IP: *.chello.pl 25.02.10, 22:56
      a ty głupi - jak ekspert uke ma podać ci taką kwotę??? jakie przez
      to są tak naprawde utrudnienia dla Ciebie? tp zniszczyła Twoje
      uprawy rolne? masz z tego tytułu jakieś straty? Mniej więcej realnie
      sobie podlicz - a jak nie to do sądu wal i tyle! tam ci biegły
      oszacuje co do grosza;)
      • natalia_sankowska1 Do "maklera" 25.02.10, 23:25
        A może zmianiłby Pan ton? Jakim prawem określa Pan kogoś jako
        głupiego?
        Należy wiedzieć, że pojawienie się jakiejkolwiek infrastruktury jest
        związane z ewentualnym ustanowieniem służebności na zajętej
        nieruchomości, więc właściciel (niepytany wcześniej!) będzie miał
        ograniczenia w wykorzystaniu własnej nieruchomości i będzie musiał
        zapewnić stały dostęp do urządzeń położonych na działce. Obniża to
        wartość nieruchomości, nieraz znacznie. Dlatego istnieje instytucja
        opłat za użytkowanie/dzierżawę.
        Wobec powyższego ma być zawarta umowa (notarialna, ponieważ dotyczy
        nieruchomości) pomiędzy właścicielem nieruchomości a wlaścicielem
        urządzeń dotycząca warunków korzystania z działki i opłat. Ustalić
        kwoty może biegły.
        Należy ustalić ew. wysokość opłat i wezwać TP S.A. do zawarcia umowy
        dot. warunków korzystania z nieruchomości. Jeżeli nie da się
        rozwiązac problemu polubownie, można wystąpić do sądu o a)nakazanie
        zawarcia umowy w sprawie warunków korzystania z przedmiotowej
        nieruchomości i opłat za nie, b)nakazanie usunięcia urządzeń z
        nieruchomości i przywrócenie jej stanu pierwotnego.
    • Gość: reno Re: pytanie do UKE: studzienka TPSA w prywatnejdz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.10, 19:55
      TP wypłaca jednorazowe odszkodowania za lokowanie urządzeń telekomunikacyjnych,
      a właściciel działki wyraża zgodę na każdorazowe wejście na swoją nieruchomość w
      celu konserwacji, naprawy, modernizacji itp. Odszkodowanie za umieszczenie
      studzienki tt na działce budowlanej to ok. 500zł, mb kan.tt - ok. 15 zł. Proszę
      się jednak zastanowić, jaką cenę musielibyśmy płacić za energię, wodę, gaz
      itp.(z których zapewne Pan korzysta), gdyby wszystkim właścicielom działek,
      przez które przebiegają linie przesyłowe, wypłacano opłaty dzierżawne!!
      • Gość: polak Re: pytanie do UKE: studzienka TPSA w prywatnejdz IP: *.noc.fibertech.net.pl 07.11.18, 10:52
        Człowieku, Lasy Państwowe biorą regularne opłaty za dzierżawę terenu pod wszelkiego rodzaju instalacje, linie, słupy , studzienki ipd itd które są i przechodzą przez ich teren.
    • Gość: Olimpia studzienki TP na prywatnym gruncie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.14, 13:26
      mam pytnie w marcu tego roku wykupilsmy mieszkania od Urzedu miasta wraz z gruntem na którym znajduja się 2 duże studzienki TP czy mamy jakas szanse realna aby TP placilo nam za dzierzawe lub ewentualnie odszkodowanie ? Zaznacze ze mamy już wspolnote.
      • Gość: MiChCiO Re: studzienki TP na prywatnym gruncie IP: *.96.234.9.tvksmp.pl 04.06.14, 20:11
        O ile się nie mylę to w 2010 uregulowało wszystkie sprawy związane z dzierżawą gruntu od Państwa czyt. wieczyste użytkowanie. Jeśli kupiliście taką nieruchomość to te instalacje są wpisane na tej samej zasadzie co np. kanalizacja, gaz itp. więc nic się nie należy.
        • elf333 Re: studzienki TP na prywatnym gruncie 06.06.14, 00:00
          państwo powinno wprowadzić wykluczenie od opłat takiej infrastruktury w sytuacjach gdy bardzo nie przeszkadza to w generowaniu zysków. Jak rolnik ma pole i stoi na nim słup... rozumiem, należy się odszkodowanie, bo nie może tam uprawiać. Ale jak ktoś kupił nieruchomość gdzie są studzienki służące dostępowi do neta innym ludziom i marudzi na nie, nie powinien mieć żądnych praw roszczeń. Dojdzie jeszcze do tego, że operatorzy zaczną inwentaryzować gdzie są studzienki konkurencji, kupować te nieruchomości, a później zalewać studzienki betonem.
          • Gość: MiChCiO Re: studzienki TP na prywatnym gruncie IP: *.96.234.9.tvksmp.pl 07.06.14, 07:07
            To właśnie był element porozumienie czyt.umowy o świadczanie uslugi powszechnej, którą jeszcze TPSA zawarła jako operator wiodący.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka