Dodaj do ulubionych

pytanie do UKE: jak przepisać umowę TP po zmarłym?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.10, 21:59
Witam.
Mam takie pytanie odnośnie przepisania telefonu z właściciela już nieżyjącego na
jego żonę. Jak czytam to TP wyrabia i co mówią jej konsultanci przez telefon i w
telepunkcie to po prostu ma się dość. Ale do rzeczy, właściciel tego telefonu
zmarł ponad rok temu, wszystkie rachunki przychodzą na niego i jego żona
postanowiła przepisać całą umowę na siebie, dodam że posiada też neostradę. Co
ma zrobić, jakie dokumenty przedstawić?
Z góry dzięki
Pozdrawiam Sylwia
Obserwuj wątek
    • Gość: case Re: pytanie do UKE: jak przepisać umowę TP po zma IP: *.centertel.pl 04.01.10, 01:20
      pewnie akt zgonu i prawo do lokalu. Umowę na neo pewnie trzeba rozwiązać i
      podpisać nową na nowego właściciela. A co Ci mówią konsultanci?
      • natalia_sankowska1 Re: pytanie do UKE: jak przepisać umowę TP po zma 04.01.10, 10:52
        Co by nie mówili, obowiązujące dokumenty to a)akt zgonu, b)akt
        zawarcia małżeństwa - w odpisach, c)dok. udowodniający prawo do
        lokalu (nieraz bywa niepotrzebny, ale na wszelki wypadek nie zawadzi
        miec ze sobą) i ew. umowy. Dowód os. małżonki, rzecz jasna.
        Zostanie zawarta nowa umowa/umowy. Cała sprawa zajmuje najwyżej 10
        minut.
        Z kolei, czy aż tak ludzie nie myślą, że tak prostych rzeczy nie
        rozumieją i potrzebują dodtkowych konsultacji?
        • Gość: case Re: pytanie do UKE: jak przepisać umowę TP po zma IP: *.centertel.pl 05.01.10, 01:20
          Natalio, co mówili ma tutaj dla mnie z pewnych względów sens. Wiesz jak czasem
          jest.
        • Gość: niuniek Re: pytanie do UKE: jak przepisać umowę TP po zma IP: 212.160.172.* 25.01.10, 10:12
          dodam tylko, że sprawę cesji (zmiana abonenta) należy załatwić
          bezpośrednio w salonie sprzedaży TP, a nie w partnerskich Orange
    • Gość: Sylwia Re: pytanie do UKE: jak przepisać umowę TP po zma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.10, 21:59
      Jeszcze jedno pytanie, jak powinna wyglądać taka umowa?

• Gość: case Re: pytanie do UKE: jak przepisać umowę TP po zma IP: *.centertel.pl 05.01.10, 01:24
        Umowa powinna wyglądać tak jak zwykle, firmy raczej nie różnicują umowy od
        faktów je poprzedzających. Jedynie chyba biznes może liczyć na jakieś negocjacje
        w zależności od oczekiwanych wpływów.
        • Gość: Sylwia Re: pytanie do UKE: jak przepisać umowę TP po zma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 11:03
          Dziś to ja zadzwoniłam na info, powiedziałam o co chodz i pani, z którą
          rozmawiałam powiedziała że tego nie da sie załatwić w telepunkcie tylko trzeba
          napisać podanie do ich głównej siedziby o przepisanie umowy czy coś takiego.

Jak napisać takie podanie?
          • natalia_sankowska1 Re: pytanie do UKE: jak przepisać umowę TP po zma 05.01.10, 13:05
            Nie, tego już za wiele!
            Pisania podań uczą w podstawówce!
            A w telepunkcie te sprawy akurat są załatwiane, ponieważ na miejscu
            będa mieli wgląd w odpowiednie (jakie, wyliczałam wyżej) dokumenty.
            Tam się zostawia podanie - nie o żadne PRZEPISANIE UMOWY (prawnie
            taka czynność nie istnieje, żywa osoba lub firma może umowę
            scedować, z martwą umowa wygasa - patrz warunki umowy, regulamin
            usługi, tudzież kodeks cywilny).
            Natomiast nowa umowa zostanie przesłana pocztą w 2 egz., by swój
            egz. podpisac i zostawić, natomiast drugi podpisać i odesłać.
            I to wszystko co można w danej sprawie (sprawce, bo kwestia w ogóle
            nie istnieje, nie było o co pytać)napisać.
            • Gość: Sylwia Re: pytanie do UKE: jak przepisać umowę TP po zma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 15:30
              Wiesz co, jeśli nie masz ochoty to nie odpisuj!!!!!!
              Jeśli nie wiesz lub nie doczytałaś co napisałam to trudno. Raz w telepunkcie
              mówią co innego innym razem jeszcze co innego.
              Co do pisania podań to nie prosiłam o ich naukę tylko co powinno się w nim znaleźć??
              Może jest ktoś taki kto miał podobną sytuację i liczyłam że pomoże.

Jeśli Ty nie możesz pomóc to nie pouczaj innych.

Pozdrawiam
            • Gość: Sylwia Re: pytanie do UKE: jak przepisać umowę TP po zma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 15:32
              Co do załatwienia tej sprawy w TELEPUNKCIE to kazali wysłać pismo do ich głównej
              siedziby, więc chyba nie załatwiają tego na miejscu !!
            • Gość: gosc Re: pytanie do UKE: jak przepisać umowę TP po zma IP: *.centertel.pl 05.01.10, 20:54
              ..czego za wiele?? Chyba takich "pseudo" ekspertów jak Ty! Poziom twojego wpisu najlepiej pokazuje Twoją wartość.
              • natalia_sankowska1 Re: do gościa 06.01.10, 15:46
                1. W odróżnieniu od Pana nie ukrywam tchurzliwie imienia.
                2. Wypraszam sobie "tykania" - na tym forum utarło się zwracanie
                przez Pani/Pan.
                3. "Za wiele" głupich pytań na tym forum. Chyba jeżeli komuś chodzi
                o zachowanie dotychczasowego numeru i zawarcie umowy po śmierci
                poprzedniego właściciela-współmałzonka, powinien w podaniu właśnie
                to napisać. A pisania (formy) podań uczą w podstawówce.
                4. Napisałam dokładnie, jakie dokumenty sa potrzebne i jak nalezy
                postepować. Jak ktoś nie chce rozumieć - jego problem. I jak ktoś po
                przeczytaniu wielu postów na forum nadal nie rozumie, że nie należy
                się kierować gadaniem pożal się, Boże, "konsultantów", lecz PRAWEM I
                ROZUMEM - może w ogóle nie pytać, bo nie robi użytku z otrzymanych
                odpowiedzi.
                • natalia_sankowska1 Re: do gościa 06.01.10, 15:49
                  Niestety, chochliki buszują:
                  miało być "tchÓrzliwie" - nie "tchUrzliwie".
    • Gość: case Re: pytanie do UKE: jak przepisać umowę TP po zma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.10, 17:20
      Wszystko załatwisz w telepunkcie, weź tylko wymienione wcześniej dokumenty.
      Gdyby ktoś robił problemy poproś kierownika salonu. Kiedyś sam to już w
      telepunkcie załatwiałem, nie było problemu.
      • Gość: Sylwia Re: pytanie do UKE: jak przepisać umowę TP po zma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 23:55
        Dzięki wielkie, o taką odpowiedz mi chodziło. mam nadzieję że moja znajoma to
        załatwi

Pozdrawiam
    • Gość: JohnyK Re: pytanie do UKE: jak przepisać umowę TP po zma IP: 78.8.142.* 26.01.10, 20:41
      Idziesz do salonu tp (nie ma czegoś takiego jak telepunkt). Żona
      zmarłego musi mieć: akt zgonu, dowód osobisty (jeżeli jest
      zameldowana w tym samym lokalu, to tylko dowód) i ewentualnie akt
      małżeństwa. To wszystko. Umowa jest standardowa, istnieje też
      możliwość wykonania wykonania umowy trójstronnej, wtedy nie ma
      przerwy w działaniu internetu. Jeżeli ma być inna oferta internetowa,
      to rozwiązuje się umowę na internet z powodu zgonu, przepisuje
      telefon i uruchamia wybraną przez siebie usługę. Proste, zajmuje
      około 15 minut przy założeniu, że trafiłaś do salonu własnego TP.
      Niegdyś istniało coś takiego jak "Telepunkt Idea", gdzie salon
      wygląda jak klasyczny salon tp ale możliwości mają jak salon partner
      Orange. Więc musisz poszukać salonu na stronie tp (nie Orange): tam
      masz podany wykaz wszystkich salonów. Nie pisze się żadnego pisma,
      nigdzie nic nie wysyła. Wszystko załatwiasz bezpośrednio w salonie.
      Koniec i kropka.
    • ekspert.uke Re: pytanie do UKE: jak przepisać umowę TP po zma 29.01.10, 09:20
      W odpowiedzi na post uprzejmie wyjaśniam,
      Zgodnie z regulaminem świadczenia usługi neostrada tp – umowa na
      neostradę wygasa z chwilą śmierci Abonenta.
      Aby dokonać zmiany abonenta na usługę głosową, żona powinna zabrać
      ze sobą akt zgonu i dowód osobisty i udać się do najbliższego salonu
      TP, w którym otrzyma do podpisania formularz zmiany abonenta. Przy
      zawieraniu np. nowej umowy, może Pani również wybrać dogodny dla
      siebie abonament telefoniczny i usługi dodatkowe.
    • Gość: wdowa Re: pytanie do UKE: jak przepisać umowę TP po zma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.10, 20:13
      Juz od 7 lat walcze z TP o przepisanie umowy, dla nich akt zgonu to papier
      toaletowy, muszę zrezygnowac na miesiąc z ich usług i ponownie podpisac umowę na
      siebie. Najśmieszniejsze jest to, że umowe na internet podpisywałam ja, w umowie
      jest moj pesel, MÓJ PODPIS NO I NAJWAŻNIEJSZE ŻE TO BYLO PO ŚMIERCI MĘŻA a jak
      chcę żeby rachunki nie byly na zmarłego (zdziwienie) też mam zrezygnować na
      miesiąc z internetu.Wszędzie pozałatwiałam bez problemu przepisanie liczników na
      siebie tylko nie w Państwie w Państwie, chyba zrezygnuje z ich uslug, kpina z
      klienta, do tego stawki okropnie wysokie dla starych klientów, żadnych ulg tylko
      straszenie karami umownymi.
      • Gość: case Re: pytanie do UKE: jak przepisać umowę TP po zma IP: *.centertel.pl 13.07.10, 23:57
        No nie wiem, jak sam zmieniałem umowę na usługi po zmarłym wystarczyło 5 minut w
        telepunkcie. Przerwy w działaniu telefonu nie było, internetu tydzien (od nowa
        rejestracja). A Ty 7 lat? Może zgłoś reklamacje, albo napisz do rzecznika tp
        www.blog.tp.pl . Można też do UKE, bo Twoja sytuacja jest nie do pomyślenia.
        • Gość: Wezmyr Re: pytanie do UKE: jak przepisać umowę TP po zma IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.07.10, 23:28

Tak, 7 lat. Jasne. Jak się załatwia cos z opóźnieniem, podpisuje w imieniu
          zmarłego więc problem nie leży po stronie TP.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka