Dodaj do ulubionych

Dlaczego w tej branży wszyscy oszukują?

13.08.11, 17:24
Czytam to forum, słucham znajomych i włos się na głowie jeży, o co chodzi z sektorem telekomunikacji w naszym kraju? Dlaczego tyle oszustw, a na dodatek nikt nie jest w stanie nic z tym zrobić? Umowy fałszowane przez konsultantow, niezamawiane usługi, badziewne pseudo-promocje, z których latami nie można się wysprzęglić, naciąganie przez smsy, a organy powołane do ochrony konsumentów nie potrafią sobie z tym poradzić!
Właśnie dostałam odpowiedx na moją skragę do UKE, mimo ewdentnego oszustwa konsultanta infolinii nic zrobić nie można, nagranie zgodnie z prawem musi być przechowywane przez rok, ale oni nie mają do niego dostępu i radzą mi wystąpić do sądu, "jeżeli uważam, że działałam pod wpływem błędu". a operator w najlepsze dalej uprawia swój oszukańczy proceder w majestacie prawa.
Obserwuj wątek
    • Gość: 666 Re: Dlaczego w tej branży wszyscy oszukują? IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.11, 18:11
      Dzieje się tak bo firmom opłaca się oszukiwać.
      Jest też sztuczna konkurencja utrzymywana przez UKE.
      • laura988 Re: Dlaczego w tej branży wszyscy oszukują? 13.08.11, 18:21
        racja, tylko dlaczego nikt z tym nic nie robi? wystraczy poczytać fora typu opiniuj.pl, by wszcząć na tej podstawie przynajmniej jakieś postępowanie wyjaśniające. skoro 100 osób twierdzi, że zostało w ten sam sposób oszukanych przez danego operatora, to przecież coś w tym musi być,

• Gość: 666 Re: Dlaczego w tej branży wszyscy oszukują? IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.11, 18:38
          Całkowita bezradność sądów oraz socjalistyczne prawo w którym obywatel nie może żądać dla siebie odszkodowania.
    • gale Re: Dlaczego w tej branży wszyscy oszukują? 15.08.11, 20:20
      Proszę wybaczyć ale mam wrażenie, że budowanie swoich przekonań na temat całej gałęzi gospodarki na podstawie lektury "sensacyjnych" doniesień brukowców i forów z definicji przeznaczonych do wylewania żalów zakrawa na samodzielne wpędzanie się w spiskowe teorie.
      • laura988 Re: Dlaczego w tej branży wszyscy oszukują? 15.08.11, 23:59
        na podstawie lektury brukowców??? To chyba nie do mnie...
        • Gość: ms Re: Dlaczego w tej branży wszyscy oszukują? IP: *.internetia.net.pl 16.08.11, 23:11
          To forum w znacznej mierze jest brukowcem.
          Ale nawet z niego wynika, że ponad połowa problemów wynika z totalnej abnegacji...abonentów/użytkowników/klientów operatorów telekomunikacyjnych.

Nawet nie są w stanie zastosować się do wstępnego zalecenia jak zatytułować post.....
          A co dopiero mówić o przeczytaniu umowy ze zrozumieniem.
    • Gość: naiwny abonent Re: Dlaczego w tej branży wszyscy oszukują? IP: *.itl.waw.pl 17.08.11, 10:05
      Co robi UKE i prokuratora? - pytanie retoryczne!
      • laura988 Re: Dlaczego w tej branży wszyscy oszukują? 17.08.11, 11:14
        wlasnie znany brukowiec "gazeta wyborcza" opublikowal kolejny artykuł w sensacyjnym tonie, a tak naprawdę banda matołów znowu nie przeczytała umów i teraz dziwi się wysokim rachunkom za telefon. zapewne i tutaj ci nieudacznicy życiowi wyleją swoje żale i frustracje w przeciwieństwie do tych prawowitych obywateli, co to zawsze umowy czytają (i to ze zrozumieniem), nigdy nie dają się nabierać na kruczki operatorów (ale takie przecież sie nie zdarzają - wszystko wszak jest winą głupich i nierozgraniętych abonentów) i w ogóle są zadowoleni z życia.
        wyborcza.biz/biznes/1,100896,10124518,Rachunki_na_ponad_1000_zl_za_sciaganie_danych__Klienci.html
        • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Dlaczego w tej branży wszyscy oszukują? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.11, 11:19
          Raczej nie tyle nie przeczytała umów, co instrukcji obsługi smartfona....
          • Gość: gosc Re: Dlaczego w tej branży wszyscy oszukują? IP: *.dhcp.inet.fi 20.08.11, 06:52
            Niestety, ale masz rację. Smartfony powinny trafić do nas za kilka lat, kiedy społeczeństwo pędzące za wszelkimi nowinkami będzie mądrzejsze. W branży telekomunikacyjnej zdarzają się oszustwa jak w każdej innej, nie jest wyjątkiem. Ale akurat w tym przypadku wina leży po stronie użytkownika, a w zasadzie w jego niewiedzy. To tak jakbyśmy kupili piecyk gazowy który często gęsto pobiera gaz bez naszej wiedzy - a my, o wysoki rachunek mamy pretensje do dostawcy gazu...
    • Gość: *,.,* Re: Dlaczego w tej branży wszyscy oszukują? IP: *.c201.msk.pl 20.08.11, 13:13
      Dlatego oszukują, że nikomu nie chce pociągnąć ich do odpowiedzialności karnej. Tak to już jest z małymi kwotami - przy niskich kwotach najłatwiej wyłudza się od frajerów a prawo stanowione przez tzw posłów i senatorów wybitnie im w tym pomaga. Nie na darmo takie firmy mają bogate fundusze reprezentacyjne.
    • Gość: Frania Re: Dlaczego w tej branży wszyscy oszukują? IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.05.12, 14:46
      Nie tylko w tej branży oszukują... jednak ja popieram rozwój małych firm telekomunikacyjnych, które przełamują monopole gigantów. Konkurencja jest dobra w każdej dziedzinie i sprzyja klientowi. Obecnie korzystam z usług telekomunikacji novum /
      • Gość: paweł Re: Dlaczego w tej branży wszyscy oszukują? IP: *.tktelekom.pl 15.05.12, 19:35
        Nie ma operatora idealnego, z którym nie byłoby żadnych problemów, a przytoczonej powyżej Telekomunikacji Novum na tym forum poświęcone jest kilka wątków, które raczej stawiają ją w negatywnym świetle. Ja póki co mam telefon stacjonarny nadal w TP, ale gdy za rok skończy mi się lojalka, będę chciał przenieść numer do firmy NOM, która posiada ciekawą ofertę, jeśli chodzi o koszt połączeń telefonicznych i to przy abonamencie poniżej 30 zł, w tym piętnaście darmowych minut. Internet od dwóch miesięcy świadczy mi TK Telekom (BSA) i przyznam, że póki co ta firma wypada nieźle, zarówno jeśli chodzi o jakość usług, jak i poziom obsługi. Na ich infolinie bardzo szybko się dodzwaniam bez zbędnego kluczenia po menu "wciśnij jeden, wciśnij gwiazdkę".Żałuje tylko, że mieszkam na wsi i nie mam dostępu do ich własnej infrastruktury, gdyż mógłbym mieć szybszy i tańszy internet niż obecnie na linii TP.
        • monalisa-is-one Re: Dlaczego w tej branży wszyscy oszukują? 30.08.12, 12:49
          Paweł - ja mogę polecić NOM, korzystam z ich usług i jestem zadowolona, a rachunki mam naprawdę niskie. Poza tym odnosząc się do wcześniejszych postów napiszę, że właśnie NOM startuje z akcją "razem stajemy się lepsi" - ma ona zwalczać nieuczciwych przedstawicieli handlowych i innych naciągaczy :)
      • Gość: boks Re: Dlaczego w tej branży wszyscy oszukują? IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.10.12, 21:25
        ja rowniez polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka