Dodaj do ulubionych

Manipulacja okresu rozliczeniowego przez NjuMobile

13.05.14, 10:32
W Nju mobile istnieją ustalone daty rozpoczęcia okresu rozliczeniowego po podpisaniu umowy o swiadczenie uslug w taryfie abonamentowej nju z rachunkiem.

Rozpoczynają się one odpowiednio 1, 4, 6, 10, 14, 16, 19, 24, 26, 29 dnia miesiąca.

Wniosek o przeniesienie numeru złożyłem 28 kwietnia br. a mój numer został przeniesiony dnia 9 maja.

Mój okres rozliczeniowy powinien się więc zaczynać od najbliższego ustalnego okresu rozliczeniowego czyli od 10tego dnia miesiąca [po jednym dniu].

Wchodząc na swoje konto na stronie operatora przeczytalem jednak ze moj okres rozliczeniowy jest od 19tego dnia miesiąca czyli jako czwarty a nie najbliższy...

Gdyby mój okres rozliczeniowy zaczynał się od 10tego to postarałbym się nie generowaćwysokich kosztów przez jedne dzień. Natomiast przez 10 dni korzystania zapłacę 38zł [29zl za rozmowy + 9 zl za smsy/mmsy w ofercie no limit] poniewazz telefonu korzystam intensywnie. Czyli generalnie za 10 dni zaplace tyle co za miesiac.

Podczas skladania wniosku oraz w dokumentach ktore podpisalem nie ma zadnej wzmianki o przydzieleniu odroczonego okresu rozliczeniowego a powinien byc najblizszy!!

Czuje sie oszukany i potrzebuje podpowiedzi jak dochodzic swoich praw.

Kontakt z nju mobile to labo 5zl za polaczanie albo forma pisemna elektroniczna na ktora odpowiedza za miesiac... a ja nie chce z nimi rozmawiac tylko znalezc podstawe prawna do reklamacji!

Dziekuej za wszystkie odpowiwedzi.

Marek
Obserwuj wątek
    • Gość: MiChCiO Re: Manipulacja okresu rozliczeniowego przez NjuM IP: *.96.234.9.tvksmp.pl 13.05.14, 23:57
      Na jakiej podstawie sobie wyliczyłeś sobie ten cykl? Możesz złożyć reklamację, ale będzie ona rozpatrzona negatywnie bo cykl rozliczeniowy wyznacza operator. Dodatkowo opłaty abonamentowe za niepełny okres powinny zostać naliczone proporcjonalnie więc nie za bardzo rozumiem z czym jest problem. Co do reklamacji to każdy operator jest zobligowany do udzielenia odpowiedzi w ciągu 30 dni, a jeśli tego nie uczyni to roszczenia są z automatu uznawane-to określa ustawa.
      • Gość: marecy Re: Manipulacja okresu rozliczeniowego przez NjuM IP: *.lomza.mm.pl 14.05.14, 09:15
        Ja sobe nie wyliczylem nic - nie wiem jak i po co skonstruowales to pytanie...

Jak przechodzisz gdziekolwiek indziej na oferte abonamentowa to praktycznie zawsze masz okres rozliczeniowy od tego samego dnia czy powiedzmy od jutra...

W nju mobile sa 'ustawowe' trwale okresy rozliczeniowe. I dlaczego mi przydzielili nie najblizszy tylko czwarty z kolei?

Czytasz ze zrozumieniem?

Znasz oferte nju mobile? Czy piszesz aby pisac o proporcjach. Tam nie ma ustalonej kwoty abonamentu... tylko dzwonisz i piszesz az do osiagniecia progow zlotowkowych gdzie pozniej pisanie i rozmawianie jest bez limitu...

Wystarczy wydzwonic 150 minut i wypisac 100sms/mms aby osiagnac progi odpowiednio 29zl + 9zl i dalej do konca okresu korzystac 'bez oplat'.

Jaki problem dojsc do tych progow przez 10 dni? moj rachunek juz wynosi 38zl do zaplaty za co dostane fakture za 10 dni... a tyle samo zaplace takze w kolejnym okresie za caly miesiac czyli 30 dni...
        • Gość: MiChCiO Re: Manipulacja okresu rozliczeniowego przez NjuM IP: *.96.234.9.tvksmp.pl 14.05.14, 10:03
          Jak przechodzisz gdziekolwiek indziej na oferte abonamentowa to praktycznie zawsze masz okres rozliczeniowy od tego samego dnia czy powiedzmy od jutra...

i
          W nju mobile sa 'ustawowe' trwale okresy rozliczeniowe. I dlaczego mi przydzielili nie najblizszy tylko czwarty z kolei?

To nie jest prawda. Każdy operator agreguje sobie klientów jak mu wygodnie, a opłaty w ofercie abonamentowej w przypadku niepełnego okresu nalicza proporcjonalnie.

Co do roszczeń.
          Nie masz żadnych podstaw do uznania reklamacji na co z resztą sam już sobie odpowiedziałeś w dokumentach ktore podpisalem nie ma zadnej wzmianki o przydzieleniu odroczonego okresu rozliczeniowego . Masz pretensje, że zostałeś oszukany, a nie zostałeś-po prostu w pierwszym (krótkim) okresie nie skorzystasz tyle ile zakładałeś.
          • Gość: marecy Re: Manipulacja okresu rozliczeniowego przez NjuM IP: *.lomza.mm.pl 14.05.14, 16:49
            Takze sugerujesz mi ze zaplace10/30 * 38zl tak?

Nie sadze ale zobacze... zwlaszcza ze to nie jest jednostkowy przypadek i w tym wypadku nju mobile nie dzielil oplaty proporcjonalnie... bo kolejny raz Ci tlumacze ze w tej taryfie placisz za tyle ile rozmawiasz a nie np rowne 60zl co miesiac!!

Konsultant powiedzial ze z zasady przydzielany jest pierwszy 'wolny' okres rozliczeniowy czytaj najblizszy...
            • Gość: MiChCiO Re: Manipulacja okresu rozliczeniowego przez NjuM IP: *.96.234.9.tvksmp.pl 14.05.14, 22:05
              Konsultant powiedzial ze z zasady przydzielany jest pierwszy 'wolny' okres rozl
              > iczeniowy czytaj najblizszy

Powiedział pierwszy wolny. To ty sobie tłumaczysz, że to jest najbliższy.
              • Gość: marecy Re: Manipulacja okresu rozliczeniowego przez NjuM IP: *.lomza.mm.pl 27.05.14, 15:47
                Kolego MiChCiO

ktory wydajesz [tylko dla siebie] sie byc najmadrzejszym i mnie irytujesz a tak naprawde guzik sie znasz...

po zlozeniu reklamacji i interwencji w UKE zaplacilem za pierwsza fakture za faktyczne uzywanie telefonu przez 10 dni - czyli zaplacilem 1/3 wartosci wystawionej faktury [juz po korekcie]

teraz UKE niech rozpatrzy czy to przypadek czy manipulacja...

pierwszy wolny... a co ktorys okres rozliczeniowy moze byc zajety? co to sa numerki do lekarza? ze w ktoryms dniu moge sie nie dostac bo lista zapelniona?

wszystkie Twoje wypowiedzi swiadcza o tym ze probujesz sie madrzyc a niedosc ze nie pojmujesz momentami tresci... to jeszcze z madrosci nic nie wynika!

Marek

ps

nju mobile juz 5 znanej mi osobie nie przyznal najblizszego okresu rozliczeniowego... temat jest powszechny na forach internetowych
                • Gość: MiChCiO Re: Manipulacja okresu rozliczeniowego przez NjuM IP: *.96.234.9.tvksmp.pl 29.05.14, 21:14
                  Człowieku zrozum, że każdy operator "agreguje" sobie klientów jak mu wygodnie czyt. tak aby przez cały miesiąc mieć ich równo poukładanych bo to ułatwia obsługę. Konsultant powiedział Ci pierwszy wolny i powiedział Ci prawdę, a to Ty sobie zinterpretowałeś, że to będzie najbliższy. Jakbyś rzeczywiście poczytał fora z ostatnich lat to byś dostrzegł, że nie jesteś pierwszą osobą z podobnym problemem (bo sprawa nie dotyczy tylko Nju) i której roszczenia są niezasadne. Reklamację Ci uznano w ramach "gestu konsumenckiego", który jest powszechną praktyką u Operatorów szczególnie skierowaną do nowych klientów, którzy błędnie zrozumieli/zinterpretowali umowę.

PS
                  Dlaczego robisz mi osobiste wycieczki? Dlaczego Cie tak irytuje? Bo mam racje?
                • elf333 Re: Manipulacja okresu rozliczeniowego przez NjuM 30.05.14, 20:57
                  MiChCiO, daj sobie spokój. Chcesz coś komuś wytłumaczyć to mieszają cię z błotem, albo twierdzą, że piszesz za pieniądze. Sam jestem już "pracownikiem" Netii, TP, T-Mobile, Orange, Play... Ludzie potrafią z natury nie lubią przyjmować, że nie mają racji. Chcesz coś wytłumaczyć, ok. Ale przy takim betonie już sobie odpuść, nie zbawisz świata :)
    • Gość: Marcin Re: Manipulacja okresu rozliczeniowego przez NjuM IP: *.play-internet.pl 20.12.14, 01:51
      I jak to się zakończyło? Mnie też próbują oszukać. Chcieli mój okres rozliczeniowy rozpocząć w dniu, kiedy jeszcze u nich nie byłem :D
      • Gość: Marcin Re: Manipulacja okresu rozliczeniowego przez NjuM IP: *.play-internet.pl 20.12.14, 02:25
        P.S.
        Znalazłem takie podstawy:
        USTAWA PTAWO TELEKOMUNIKACYJNE
        3. Umowa o świadczenie publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych, wymagająca formy pisemnej lub elektronicznej, powinna, z zastrzeżeniem ust. 5, w jasnej, zrozumiałej i łatwo dostępnej formie określać w szczególności:
        8) okres rozliczeniowy;

Sprawdź, w umowie nie ma okresu rozliczeniowego.

Drugie:
        Regulamin świadczenia usług telekomunikacyjnych dla Abonentów nju mobile obowiązuje od 16 kwietnia 2013 r.
        Regulamin uwzględnia zmiany obowiązujące od dnia 8 czerwca 2014 r.

2. W rachunku telefonicznym Operator ustala okres rozliczeniowy, za który naliczane są opłaty za usługi telekomunikacyjne.
        2.1. Okres rozliczeniowy nie może być krótszy niż jeden miesiąc, z wyjątkiem okresu, za który jest wystawiony pierwszy rachunek telefoniczny.
        2.2. Za zgodą Abonenta Operator ma możliwość wystawiania Abonentowi rachunku telefonicznego częściej niż raz w miesiącu.

To sie tyczy mojego przypadku. Pierwszy rachunek miałem na 39zł, drugi wystawili na prawie 15zł, za dwa dni - bez mojej zgody.

Reklamację odrzucili.
        • Gość: MiChCiO Re: Manipulacja okresu rozliczeniowego przez NjuM IP: *.96.234.9.tvksmp.pl 22.12.14, 09:09
          Naucz się czytać ze zrozumienie.
          • Gość: alon Re: Manipulacja okresu rozliczeniowego przez NjuM IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.08.17, 09:12
            Zatrzymać te praktyki oszukańce na Nju. Umowa jest podpisana do 38 zł miesięcznie a Nju pobiera znacznie więcej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka