Dodaj do ulubionych

.. kto jest właścielem wpisów na forum ..

13.03.09, 18:34
.. i treści które tu głosimy ..
.. likwiduje moje konto na GW i poprosiłem i wykasowanie wszelkich
wpisów dokonanych przez mego ' nicka ' ...
.. dostałem odpowiedź, że skoro nie łamią one regulaminu to ich nie
usuną !!
.. co mnie martwi .. to nie to, że zostaną, tylko to, że jako
właściciel moich mniej lub bardziej mądrych wypocin .. nie mam prawa
nimi dysponować, ..
.. nie jestem prawnikiem, ale uważam to za dziwną sytuacje !!
.. może ktoś się na tym zna i będzie w stanie wyjaśnić jak to jest z
tymi naszymi wpisami i czy właściciel udostępniajacy jedynie
platformę jaką jest forum może postępować tak jak w moim przypadku.
Enancjo
Obserwuj wątek
    • Gość: arE Re: .. kto jest właścielem wpisów na forum .. IP: *.szeptel.net.pl 17.03.09, 09:25
      Na jakiej podstawie chcesz usunąć to co napisałeś?
      • Gość: gość portalu Re: .. kto jest właścielem wpisów na forum .. IP: *.adsl.inetia.pl 19.03.09, 15:20
        Enancjo ma pewnie zamiar zostac politykiem. Jeszcze mu sie uda, a
        jak wiadomo, Super Express nie śpi :)

Gość portalu: arE napisał(a):

> Na jakiej podstawie chcesz usunąć to co napisałeś?
        • enancjo Re: .. kto jest właścielem wpisów na forum .. 25.03.09, 05:56
          .. wychodzę z założenia, że skoro GW za naruszenie regulaminu samo
          usuwa wpisy, osoba urażona czyjąś wypowiedzią może tego kogoś
          pozwać, to pytanie jest raczej proste .. dlaczego wpisów nie może
          lub jak wpisymoże usunąć uzytkownik .. zwłaszcza na swoje własne
          wyraźne żądanie ..
          .. GW .. udostępnia jedynie alias i to na nie swoich skrzynkach .. i
          nie odpowiada za to co tu wpisujemy, czyli nie stanowią one ich
          własności i każdy powinien móc nimi dysponować jak uznaje za
          stosowne ..
          Enancjo
          PS: .. dla ciekawskich .. kończę z tą zabawą i tylko zabieram
          zabawki z piaskownicy ..
          • Gość: gość_ciekawski Re: .. kto jest właścielem wpisów na forum .. IP: *.adsl.inetia.pl 25.03.09, 14:07
            W zasadzie nie pomyslales o jednym. Usunięcie Twoich wpisów to
            dopiero połowa sukcesu, gdyż, jakby nie patrzeć, zostaje całe
            archiwum tzw cytatów. Wystarczy wrzucić w wyszukiwarkę "szukaj w
            treści", aby całkiem sprawnie prześledzić sporą część Twoich
            wypowiedzi. Aby wyczyścić się do zera musiałbyś więc namówić do
            skasowania kont i wypowiedzi kilka innych osób. Co wcale nie jest
            takie głupie.
            • enancjo Re: .. kto jest właścielem wpisów na forum .. 27.03.09, 07:44
              .. dzięki za uwagę. Rzeczywiście dobry pomysł i zapewne znacznie
              poprawiłby jakość forum ... no ale to tylko rozszerza problem
              własności i dysponowania naszymi wpisami .. na niektórych portalach
              społecznościowych (nie blogach) bez problemu można usunąć swoje
              wpisy ... na GW .. jak dotąd jest to problem .. zobaczymy .. choć
              zapewne szkoda czasu na zajmowanie się tym tematem ..
              .. można by rzec .. że GW traktuje wpisy tu jak np ...publikacje w
              gazecie .. gdzie rzeczywiście trudno coś wycofać jak już zostało
              wydrukowane ..
              .. po moim ostatnim kontaktcie w GW w tej kwestii .. zamilkli ...
              Enancjo
              • Gość: gośśść Re: .. kto jest właścielem wpisów na forum .. IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.09, 11:47
                Nikt nie skasuje Twoich postów z 2 powodów:

Po pierwsze. Najprawdopodniej Agora nie ma możliwości
                technicznej "hurtowego" kasowania wybranego elementu forum. Dotyczy
                to zwłaszcza archiwum. Choć może się mylę.

Po drugie - pomyśl, jakby to wyglądało w liczbach. Jeżeli zgodzą się
                skasować Twoje wypowiedzi, za moment zgłosi się z podobnym żadaniem
                kilkaset (kilka tysięcy? więcej?) innych osób, niekoniecznie
                chcących się nadal podpisywać pod czymś, co napisali kiedyś.
                Statystyki forum polecą na łeb w dół i okienko funkcjonujące w
                prawej górnej części ekranu (XXX forów, XXX postów) przestanie być
                aż tak atrakcyjne dla potencjalnych reklamodawców. A reklama na
                portalu droga rzecz.

No cóż, tak czy inaczej życzę powodzenia. Choć może niepotrzebnie
                się martwisz. W skali wirtualnego oszołomienia plasujesz się, moim
                zdaniem, stosunkow nisko.

Ciao!
                • enancjo Re: .. kto jest właścielem wpisów na forum .. 31.03.09, 07:46
                  .. rozumiem zasady tzw publicznej dyskusji, ale skoro GW może usuwać
                  wpisy kiedy chce i jak chce (arbitralnie i jak widać bez ograniczeń
                  technicznych), autor za nie zawsze odpowiada przed prawem, tzn, że
                  jeżeli ktoś chce swoje wpisy wycofać (z jakiegoś powodu tu i teraz)
                  to chyba powinien mieć do tego prawo ..
                  .. marketing / licznki itp .. to sprawy wtórne .. bo raczej należy
                  się spodziewać spadku wpisów, jeżeli ich autorzy nie mogą nimi
                  swobodnie dysponować ..
                  Enancjo
                  • enancjo Re: .. kto jest właścielem wpisów na forum .. 31.03.09, 07:51
                    .. w uzupełnieniu doddam, że GW (w formie skrzynek 'forum'
                    i ' 'pomoc') od 13 grudnia (pomimo ponowienia zapytania) milczy w
                    tej kwestii ..
                    Enancjo
                    • natalia_sankowska1 Re: .. kto jest właścielem wpisów na forum .. 31.03.09, 13:46
                      Ponieważ forum jest, jak sama nazwa wskazuje, rodzajem dialogu, nie
                      powinno się usuwać postów nie naruszających regulaminu i netykiety.
                      Co to za dialog, z którego wyrywa się część wypowiedzi? Przecież nie
                      pozostanie kontekstu i pozostała reszta może być niezrozumiała.
                      • Gość: g_ość Re: .. kto jest właścielem wpisów na forum .. IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.09, 15:52
                        Moim skromnym zdaniem forum jest przestrzenią składajacą głównie z
                        monologów, od czasu do czasu przerywanych reklamami. Kontekst więc
                        śmiało można rwać garściami, będzie, jak było. No, może mniej
                        czytania ;)

natalia_sankowska1 napisała:

Ponieważ forum jest, jak sama nazwa wskazuje, rodzajem dialogu, nie
                        > powinno się usuwać postów nie naruszających regulaminu i
                        netykiety.
                        > Co to za dialog, z którego wyrywa się część wypowiedzi? Przecież
                        nie
                        > pozostanie kontekstu i pozostała reszta może być niezrozumiała
                    • Gość: gośdź Re: .. kto jest właścielem wpisów na forum .. IP: *.adsl.inetia.pl 31.03.09, 15:45
                      Pan to ma cierpliwość, proszę pana! 4 miechy... Mnie trzaska, jak
                      nie dostaję odpowiedzi po kwadransie.

Bardzo proszę:
                      Tomasz Józefacki - Dyrektor Pionu Internet
                      tomasz.jozefacki@agora.pl

Krzysztof Madejski - Dyrektor Technologii
                      lub też
                      Maciej Wicha - Dyrektor Serwisów Informacyjnych i Społecznościowych

No cóż, ani adresy e-mail ani też telefony do tych panów nie
                      stanowią żadnej tajemnicy.

Pisząc celem uzyskania prawdy objawionej w temacie sugeruję użycie
                      maila składającego się z imienia kropka nazwisko małpa coś tam pe-
                      el. Zawsze to eleganciej.

Do dzieła!

P.S. Pisać na ogólną skrzynkę... ech, święta naiwności...

enancjo napisał:

> .. w uzupełnieniu doddam, że GW (w formie skrzynek 'forum'
                      > i ' 'pomoc') od 13 grudnia (pomimo ponowienia zapytania) milczy w
                      > tej kwestii ..
                      > Enancjo
                      • enancjo Re: .. kto jest właścielem wpisów na forum .. 06.04.09, 08:35
                        .. piszę tylko tak i do tych których wskazała mnie sama GW i
                        cierpliwie czekam,
                        .. notabene, GW od prawie już miesiąca milczy ... pomimo
                        przypomnień,.. ciekawe na co czekają ???
                        .. co do wycofania dokonanych wpisów to to czy je faktycznie wycofam
                        czy nie jest tylko moją decyzją .. skoro wpisy są moje ..
                        natomiast .. jeżeli GW chec je zachować to mogą o to zwrócić .. ale
                        generalnie .. tak jak różne notatki ze studiów które spaliłem, tak i
                        wpowiedzi na GW chciałbym zlikwidować ..
                        Enancjo
                        • Gość: andiw Re: .. kto jest właścielem wpisów na forum .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.09, 11:48
                          Ciekawe, czemu chcesz je kasować? Aż tak nieudane czy co? Co do tego kto jest
                          właścicielem wpisu można by się spierać. Pewna przenośnia - wpisujesz się do
                          czyjejś księgi gości, potem chcesz to skasować i wyrwać daną stronę - ale księga
                          należy do kogoś innego. Zatem tu wpis jest Twój, ale miejsce gdzie dokonujsze
                          już nie
                        • Gość: Polo Re: .. kto jest właścielem wpisów na forum .. IP: *.acn.waw.pl 06.04.09, 19:03
                          Ciezko teraz znalesc wszsytpie wpisy itd i skasowac wszystkie. Zreszta gdzie
                          indziej tez wpisy zostaja i jest adnotacja w nicku ze konto usuniete. Zreszta
                          wszystko powinno byc w regulaminie. Jezeli jest tam parafka ze wpisy na forum
                          moga byc skasowane tzn ze zrobia to predzej czy pozniej jezeli owej nie ma to
                          ich dobra wola.
                        • Gość: ha_ha_to_ja! Re: .. kto jest właścielem wpisów na forum .. IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.09, 17:54
                          Czekają na to, aż jakiś meteoryt przeleci blisko ziemi. To jedyne,
                          co przychodzi mi do głowy. Może też przeanalizowali Twoje wpisy i
                          doszli do wniosku, że bez nich archiwum będzie tylko zbiorem czczych
                          śmieci, więc nie ma bata. Na wszelki wypadek jednak nie odpisują -
                          czasem człowieka wzruszy coś tak do głębi, że aż nie może tego
                          wydobyć :D

Tak załatwiasz sprawę, żeby jej nie załawtić. Zupełnie tego nie
                          rozumiem. No ale ja generalnie wielu rzeczy nie rozumiem :)

P.S. zawsze możesz podpalić Agorę. Prawdopodobnie serwery mają na
                          miejscu. Potem powiesz, że pomyliło Ci się z topieniem marzanny czy
                          coś.

enancjo napisał:

> .. piszę tylko tak i do tych których wskazała mnie sama GW i
                          > cierpliwie czekam,

> .. notabene, GW od prawie już miesiąca milczy ... pomimo
                          > przypomnień,.. ciekawe na co czekają ???
                          > .. co do wycofania dokonanych wpisów to to czy je faktycznie
                          wycofam
                          > czy nie jest tylko moją decyzją .. skoro wpisy są moje ..
                          > natomiast .. jeżeli GW chec je zachować to mogą o to zwrócić ..
                          ale
                          > generalnie .. tak jak różne notatki ze studiów które spaliłem, tak
                          i
                          > wpowiedzi na GW chciałbym zlikwidować ..
                          > Enancjo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka