Dodaj do ulubionych

Neostrada+TV - co z ulgą podatkową na internet?

31.03.09, 15:33
Wiele osób wpadło w sidła tpsa - telewizja za darmo (z neostradą)! Ja też
niedawno wpadłem i choc nie za darmo, bo płacę teraz parę złotych więcej, to
jestem zadowolny.
Byłem, bo już jestem mniej zadowolony, gdy uświadomiono mi, że ponieważ na
fakturze z tpsa nie ma wyszczególnionej opłaty za internet (jest tylko łączna
kwota), to nie będę mógł wydatków na internet odliczać od podatku.
TPSA umywa ręce ("ich system nie pozwala na rozdzielenie opłaty"), UKE
próbowal podobno nawet w M.Finansów i nic nie wskórał. Twoja wina kliencie,
zachciało ci sie telewizji to teraz płacz i płać, a za luksusy ulgi nie
będzie. Ot kolejny wybój na drodze do intrnetyzacji kraju.
Może komuś udało sie wymyslić, co z tym fantem zrobić?
Obserwuj wątek
    • Gość: sven Re: Neostrada+TV - co z ulgą podatkową na interne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.09, 11:02
      ja akurat nie korzystam prywatnie z neo, ale może ten tekst Ci pomoże :

www.telepolis.pl/news.php?id=14430
    • Gość: peter Re: Neostrada+TV - co z ulgą podatkową na interne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.09, 14:12
      No wiesz, a ile teraz płacisz za neo z telewizją w pakiecie? Albo 69,90 (jak
      masz neo 1 mbps), albo 89,90. To zobacz sobie (np na stronie tp w cenniku) ile
      byś płacił na miesiąc, gdybyś wziął obie te usługi oddzielnie. Chodiz mi o to,
      że oszczędzasz więcej (w skali roku) niż na odliczeniu od podatku...
      • nierozpoznawalny Re: Neostrada+TV - co z ulgą podatkową na interne 01.04.09, 14:28
        Nie dosc, że reklamują 'telewizja za darmo', czyli za min. 5 zł dopłaty do ceny
        samej neo (69 zamiast 65 za samą neo), to jeszcze takie schody przy rozliczeniu
        podatkowym! Oddzielnie to w życiu by nikogo nie namówili - ciekawe czy w ogóle
        oddzielnie jest to technicznie możliwe :D Takie oszczedzanie to jak , bieganie
        za tramwajem, żeby zarobić 2,60 bo tyle by kosztował bilet.

"Z informacji Rzeczpospolitej wynika, że TP niebawem zmieni swoją politykę i
        zacznie wyróżniać na fakturze ceny usług pakietowych. Do tej pory nie robiła
        tego, aby nie ujawniać UKE detalicznych cen poszczególnych pozycji. Na ich
        podstawie ustalane są ceny hurtowe dla operatorów alternatywnych" - ot i cała
        prawda dlaczego nie chcą pokazać szczegółowych cen na fakturze!
        • Gość: neonowka Re: Neostrada+TV - co z ulgą podatkową na interne IP: 212.160.172.* 01.04.09, 21:47
          Witam, czytam to forum wlasnie w trakcie przerwy w pracy. Macie
          racje nie da sie odliczyc neo z podatku jesli ma sie ja z tv. Takze
          nie ma takich mozliwosci zeby zakupic sama tv bez neo. Odwrotnie
          oczywiscie mozna. Ale jesli ktos skorzystal z okazji ze tv za 5 zl
          to juz teraz on ma problem ze wczesniej nie dopytal w telepunkcie
          jak wyglada sprawa odliczenia! I wiecie co, cala gadka na forach ze
          TP jest takie zle, jest duzo duzo przesadzona. Pozdrawiam wszystkich
          niezadowolonych klientow TP. :)
    • Gość: rea Re: Neostrada+TV - co z ulgą podatkową na interne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.09, 11:26
      Problem odliczania podatku z tzw. Multipakietu istnieje od 2-3 lat, co roku TP
      obiecuje rozwiązanie sytuacji i co roku nic się nie zmienia.

Wystarczy poszperać po necie, jest masa artykułów an ten temat np.
      www.dziennik.pl/gospodarka/article346007/Multipakietu_tp_od_podatku_nie_odliczysz.html
    • Gość: mądrala Re: Neostrada+TV - co z ulgą podatkową na interne IP: *.aster.pl 24.04.09, 22:20
      a to pytanie to raczej do Ministerstwa Finansów a nie do UKE czy do
      TP. Ktoś w finansach sobie wymyślił,że ma być wyszczególniona cena
      na fakturze i the end. A swoją drogą jak zawieramy umowy na usługi
      łączone powinniśmy byc świadomi plusów (tańsze usługi) i minusów
      (brak możliwości odliczenia)
      • natalia_sankowska1 Re: Neostrada+TV - co z ulgą podatkową na interne 25.04.09, 19:55
        "Wymyślił" zupełnie logicznie: odliczenie jest z tytułu korzystania
        z internetu, nie zaś z dodatkowej telewizji, telefonu itp. usług.
        Zwrot z tytułu ulgi internetowej stanowi 144,40zł (19% od 760zł) -
        to jest 12zł3gr miesięcznie.
        Szkoda, że nauka rachunków, wyniesiona ze szkoły, wielu się nie
        przydaje.
      • Gość: muzzy Re: Neostrada+TV - co z ulgą podatkową na interne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.09, 12:34
        No i tak jest właśnie w przypadku neostrady z TV, przecież oddzielnie za te
        usługi zapłacilibyśmy sporo drożej niż w pakiecie...
    • ekspert.uke Re: Neostrada+TV - co z ulgą podatkową na interne 28.04.09, 15:41
      nierozpoznawalny napisała:

> Wiele osób wpadło w sidła tpsa - telewizja za darmo (z neostradą)! Ja też
      > niedawno wpadłem i choc nie za darmo, bo płacę teraz parę złotych więcej, to
      > jestem zadowolny.
      > Byłem, bo już jestem mniej zadowolony, gdy uświadomiono mi, że ponieważ na
      > fakturze z tpsa nie ma wyszczególnionej opłaty za internet (jest tylko łączna
      > kwota), to nie będę mógł wydatków na internet odliczać od podatku.
      > TPSA umywa ręce ("ich system nie pozwala na rozdzielenie opłaty"), UKE
      > próbowal podobno nawet w M.Finansów i nic nie wskórał. Twoja wina kliencie,
      > zachciało ci sie telewizji to teraz płacz i płać, a za luksusy ulgi nie
      > będzie. Ot kolejny wybój na drodze do intrnetyzacji kraju.
      > Może komuś udało sie wymyslić, co z tym fantem zrobić?

Szanowny Użytkowniku,

w odpowiedzi na post pragnę przedstawić następujące wyjaśnienia.

Począwszy od dnia 1 stycznia 2005 r. podatnikowi przysługuje prawo do odliczania od dochodu wydatków poniesionych przez podatnika z tytułu użytkowania sieci Internet w lokalu (budynku) będącym miejscem zamieszkania podatnika - w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 760 zł. Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, podstawą do skorzystania z ulgi internetowej jest udokumentowanie poniesionych kosztów, wyszczególnionymi rachunkami za usługę stałego dostępu do sieci Internet (tj. posiadanie dowodu zapłaty - wpłata, przelew, przekaz pocztowy). Wysokość ww. wydatków musi być udokumentowana fakturą VAT, wystawioną zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. Nr 54, poz. 535 z późn. zm.).

Pragnę wskazać, iż użytkownikom sieci Internet przysługuje specjalna preferencja podatkowa - w podatku dochodowym od osób fizycznych. Stosownie do art. 26 ust. 7 pkt 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j. Dz. U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 z późn. zm.) wysokość wydatków z tytułu użytkowania sieci Internet w lokalu (budynku) będącym miejscem zamieszkania podatnika, ustala się na podstawie dokumentów stwierdzających ich poniesienie. Zgodnie z art. 26 ust. 1 pkt 6a ww. ustawy odliczenie od podatku stosuje się, jeżeli wysokość tych wydatków została udokumentowana fakturą VAT, na której widnieje imię i nazwisko podatnika – jako nabywcy usług.
      Należy dodać, iż w sytuacji, gdy użytkownikiem Internetu są małżonkowie, i obydwoje ponoszą wydatki z tego tytułu, to aby obydwoje mogli skorzystać (jako podatnicy) z ww. odliczenia, na fakturze muszą być zarówno dane osobowe męża, jak i żony. Jeżeli świadczona przez operatora usługa składa się z kilku innych usług, a nie zostały dla nich skalkulowane odrębne ceny, w związku z tym nie ma podstawy do wystawiania faktury odrębnie dla każdej z tych usług. Należy też zauważyć, iż klient zawierając umowę na świadczenie przez operatora kilku usług świadomie decyduje się na przyjęcie takiego rozwiązania. Na gruncie obowiązujących przepisów prawnych, operator nie ma obowiązku wystawiania odrębnej faktury dla każdej świadczonej na rzecz klienta usługi.

W przypadku abonentów np. Telekomunikacji Polskiej S.A. korzystających z usługi Multipakiet tp, skorzystanie z ulgi internetowej jest obecnie niemożliwe. Taka sytuacja spowodowana jest tym, że dostawca publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych wystawia rachunek zbiorczy (fakturę) za wszystkie usługi wchodzące w skład usługi Multipakiet tp. W przypadku korzystania z samej usługi neostrada tp, abonent może skorzystać z ulgi i odliczyć od dochodu wydatki, jakie poniósł z tytułu użytkowania Internetu w miejscu swojego zamieszkania - do łącznej wysokości 760 zł, na zasadach określonych w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych (jeśli wysokość tych wydatków udokumentowana jest fakturami VAT).

W przedstawionej sprawie, na gruncie przepisów ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. Nr 171, poz. 1800 z późn. zm.) z przykrością muszę stwierdzić, że Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej nie ma środków władczych wobec operatora.

Sposoby fakturowania i zasady rozliczeń z klientami wynikają bezpośrednio z przepisów o podatku od towarów i usług. Kwestie podatkowe oraz fakturowania usług, w tym również usług telekomunikacyjnych, leżą w gestii Ministerstwa Finansów - a nie Prezesa UKE.

Niemniej jednak, dostrzegając powyższe kwestie i dobro abonentów, mając na uwadze kierowane zapytania konsumentów do UKE, podobnie jak w roku ubiegłym, Prezes UKE wystąpił do Telekomunikacji Polskiej S.A. z prośbą o rozważenie możliwości wyszczególniania, w wystawianych przez operatora fakturach, kwoty związanej z usługą stałego dostępu do sieci Internet oraz ewentualne rozważenie wprowadzenia faktur korygujących dla klientów Telekomunikacji Polskiej S.A.
      • nierozpoznawalny Re: Neostrada+TV - co z ulgą podatkową na interne 01.03.10, 09:28
        Minął rok i nic się nie zmieniło, niestety... W tym temacie na tpsa nie ma silnych.
    • Gość: P_____ Re: Neostrada+TV - co z ulgą podatkową na interne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.10, 14:49
      Czy jest możliwość zerwania umowy z TP. Umowa jest na 2 lata a po roku dowiaduje
      się ze nie mogę odliczyć od podatku, przy zakupie nie poinformowano mnie o tym,
      wiec na pewno bym nie skorzystał z tej usługi, tak jak nikt nie mówi o tym ze
      musi być kabel od liveboxa do dekodera to jest następny problem. Może to być
      podstawą do zerwania umowy ?
      • Gość: hol Re: Neostrada+TV - co z ulgą podatkową na interne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.10, 22:12
        nie może. Po za tym nie ma obowiązku informowania o tym ze nie można takiej
        usługi odliczyć. Podpisując umowę poświadczyłeś, że jesteś zdecydowany na tą
        ofertę i sam decydujesz o jej wyborze. Po za tym nieznajomość prawa nie zwalnia
        z jego przestrzegania - czyli równie dobrze można powiedzieć, że sam powinieneś
        wiedzieć że nie można tego odliczyć... swoją drogą wiem że można się wkurzyć ale
        z drugiej strony więcej zyskujesz płacąc za obie usługi w pakiecie niż jakbyś
        miał płacić za obie osobno i odliczyć je od podatku....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka