pavel_ukp
25.08.09, 17:53
Witam,
mam problem, który postaram się jak najbardziej zrozumiale opisać;)
W dniu 21.08.2009 do mojego Taty zadzwoniła miła Pani ze Stowarzyszenia Sołtysów Wielkopolskich (mój Tata jest sołtysem), z bardzo ciekawą ofertą... Zaproponowała mianowicie "darmowy aparat telefoniczny"... Mój kochany Tatuś, nie zastanawiając się, podał jej swoje dane - nr dowodu osobistego, NIP i PESEL. Telefon miał przysłać kurier.
W poniedziałek, 24.08.2009 Tata odebrał przesyłkę - a w niej telefon komórkowy, aneks do umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych, i fakturę za telefon (1.22 PLN). Za telefon zapłacił, dokumenty podpisał. Niestety, nie skonsultował wcześniej tego ze mną - "darmowy aparat telefoniczny" okazał się zwykłą umową na abonament między POLKOMTELem (Plus), Stowarzyszeniem Sołtysów Wielkopolskich (zwanym "Abonentem") i moim Tatą - "Użytkownikiem".
W "Aneksie" (umowy nie dostaliśmy) jest jasno napisane, że Użytkownik będzie uiszczał opłaty za usługi telekomunikacyjne itp. Nie ma czasu trwania umowy. Krótko mówiąc Tatuś dał się "wkręcić" miłej Pani z początku mojej wiadomości.
Co możemy zrobić w takiej sytuacji - możemy zrezygnować w ciągu 10 dni od podpisania tego aneksu? Da się w ogóle rozwiązać tego typu umowę bez ponoszenia jakichkolwiek konsekwencji?
Pozdrawiam i proszę o pomoc;)
Paweł.