mujer1323 02.07.04, 18:55 a jest juz pozno jesli chodzi o wakacje i nie wiem co robic...jest cos co moge zrobic?oprocz CZEKANIA??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga5 Re: CO ZROBIC JESLI BIURO NIE ZNALAZLO MI RODZINY 02.07.04, 19:36 kurcze niezbyt wesola sprawa. moze teraz poszukaj cos na wlasna reke, przez internet ? ps. a jak sie nazywa biuro , z ktorego mialas jechac?moja kol kiedys zostala oszukana przez " pewne" biuro i malo tego,ze nie wyjechala, to jeszcze jej kasy nie oddali :( pozdrowka i zycze udanych poszukiwan :) Odpowiedz Link
anulka7 Re: CO ZROBIC JESLI BIURO NIE ZNALAZLO MI RODZINY 02.07.04, 22:45 o, a możesz powiedzieć jak sie to oszukańcze biuro nazywa? mam nadzieje że ani InterVip z Krakowa ani Poznański Travel z Wrocławia, bo ja sie tesz troche niepokoje, bo mimo że mi juz rodzine załatwili i prowadzę z nimi negocjacje to żadno z biur(one ze sobą współpracują) nie figuruje ani w iapa ani osbap i nie wiem jak to będzie w końcu gdy juz wyjade.... Odpowiedz Link
mujer1323 Re: CO ZROBIC JESLI BIURO NIE ZNALAZLO MI RODZINY 05.07.04, 11:06 a jak moge poszukac czegos przez internet jesli oni wymagaja wplaty z karty kredytowej?a ja nie mam karty...i w dodatku w dolarach lub funtach/moje biuro to espa-jest nawet w iapa... Odpowiedz Link
aga5 Re: CO ZROBIC JESLI BIURO NIE ZNALAZLO MI RODZINY 02.07.04, 20:25 gapa ze mnie...wlasnie zauwazylam na forum, ze juz wczesniej pisalas...mialas jechac z espy...dzisiaj zajrzalam na ich stronke ...szczerze , to mnie te niskie ceny odstraszaja...lepiej jechac z takiego biura, z ktorego wyjechal juz ktos znajomy :) pozdrowionka Odpowiedz Link
anulka7 Re: CO ZROBIC JESLI BIURO NIE ZNALAZLO MI RODZINY 02.07.04, 22:54 no jeśli chciałas jechać na 3 m-ce to mozesz zrobić poprawke że chcesz być dłużej(jeśli mozesz) i może wtedy ktoś Cie weźmie. albo jest taka stronka www.ser-ver.com/centrum/indexrodziny.html gdzie można przeglądac bezpośrednio oferty rodzin , ja coprawda tylko próbowałam sie z tym biurem skontaktować i nikt nie dał żadnej odpowiedzi ale ja im słałam mejle, możesz tam zadzwonić i zapytać, na stronce mają b dużo ofert rodzin w bazie, dużo jest własnie na wakacje i to potrzebnych as soon as possible, więc może u nich jeszcze sie da.. Odpowiedz Link
mujer1323 Re: CO ZROBIC JESLI BIURO NIE ZNALAZLO MI RODZINY 05.07.04, 11:28 juz tam dzwonilam ale to jest biuro jak kazde inne-trzeba wszystkie dokumenty skladac od nowa-i oni wybieraja ci rodzine..tak tylko pisza ze mozesz dostac kontakt i sama szukac ...hehe Odpowiedz Link
mary_an Re: CO ZROBIC JESLI BIURO NIE ZNALAZLO MI RODZINY 03.07.04, 10:13 Kilka dni temu przyszla do mnie kolezanka. Marudzila i marudzila, ze nie ma co zrobic w wakacje - zaproponowalam jej wyjazd au-pair (tak jak ja robie). Stwierdzila, ze w sumie czemu nie. Zalozylysmy kilka profili, dalysmy duzo ogloszen w internecie. Po 3 dniach miala oferte do Irlandii, Luxemburga i Londynu. Zdecydowala sie na Londyn i za 3 dni jedzie. Faksem wysyla umowe, wszystko ma uzgodnione, bilety dzis kupuje. Skoro u nas od wyslania oferty do wyjazdu minal tydzien, to ja nie wiem jak te biura to robia, ze przez 3 miesiace nic nie moga znalezc!! Odpowiedz Link
gosiak_k Re: CO ZROBIC JESLI BIURO NIE ZNALAZLO MI RODZINY 03.07.04, 23:36 Gratuluje koleżance tak szybkiego wyjazdu niestety mi się nie udaje nic znaleźć. Nie mam najwyraźniej szczęscia :( gdzież wy znajdujecie te oferty na wakacje?? Odpowiedz Link
arwen.a Re: CO ZROBIC JESLI BIURO NIE ZNALAZLO MI RODZINY 03.07.04, 23:40 Mary_an, podaj linki do tych stron, gdzie umieszczałaś ogłoszenia, plisss. Odpowiedz Link
mary_an Re: CO ZROBIC JESLI BIURO NIE ZNALAZLO MI RODZINY 04.07.04, 18:31 To nie sa zadne konkretne strony, wszystkie z profilami operek i rodzin, oprocz tego mam kilka stron z ogloszeniami bezposrednio od rodzin, ale to juz na forach miast itp. A do jakiego kraju chcecie jechac? Podoba mi sie tez strona www.au-pair.com/ gdzie mozna sie zapisac i wtedy zglaszaja sie agencje z konkretnymi ofertami od rodzin. Odpowiedz Link
gosiak_k Re: CO ZROBIC JESLI BIURO NIE ZNALAZLO MI RODZINY 04.07.04, 22:21 Ja jestem zainteresowana anglojęzycznym krajem, albo chociaż rodziną która mówi po angielsku bo chodzi mi przede wszystkim o język Odpowiedz Link
mary_an Re: CO ZROBIC JESLI BIURO NIE ZNALAZLO MI RODZINY 05.07.04, 14:32 No dobra, moja kolezanka znalazla swoja rodzinke, do ktorej jedzie jutro na: www.expatriates.com Najwiecej odzywalo sie do niej osob z: www.routard.com - to do Francji, ale nie tylko www.thegumtree.com - tez fajne :)) No i musisz odpowiednio "mocny" list napisac, zeby na ciebie zwrocili wlasnie uwage, bo taka rodzinka dostaje na pewno minimum 20 maili. Odpowiedz Link
mijaczek A ja mam małe pytanko :o) 03.07.04, 11:42 Biuro ESPA to nie tylko internetowa akcja, prawda? Więc musiałaś z nimi podpisać umowę... Ja podpisywałam przynajmniej ze swoim biurem umowę, w której było chyba zagwarantowane znalezienie rodziny. Pytanie również brzmi, czy oni w ogóle nie znaleźli ci żadnej rodziny, czy te, które znaleźli ci nie odpowiadały. Odpowiedź na to pytanie jest bardzo ważna, ponieważ tłumaczy kwestię albo twojej wtbredności, albo niekompetencji biura. Pozdrafiam, Mia Odpowiedz Link
taksoofka Re: A ja mam małe pytanko :o) 03.07.04, 12:13 Z tego co wiem, to biura gwarantują znalezienie rodziny w jakims przedziale czasowym, jeśli jej nie znajda to nalezy się zwrot wplaconej kasy. Inna sprawa z wakacjami, mi powiedzieli ze jest tyle chetnych operek ze szanse sa male. Aha, i agencje to raczej nie maja wplywu na wybór dziewczyny przez rodzine, jesli sie jakas dziewczyna nie spodoba sie rodzinie to nie moga rodzinki zmusic zeby ją wybrali. T. Odpowiedz Link
mujer1323 Re: A ja mam małe pytanko :o) 05.07.04, 11:20 taksoofka napisał: > Z tego co wiem, to biura gwarantują znalezienie rodziny w jakims przedziale > czasowym, jeśli jej nie znajda to nalezy się zwrot wplaconej kasy. > Inna sprawa z wakacjami, mi powiedzieli ze jest tyle chetnych operek ze szanse > sa male. no wlasnie-mi powiedzieli to samo-tylko ze szanse so niby duze...haha-juz to widze > Aha, i agencje to raczej nie maja wplywu na wybór dziewczyny przez rodzine, > jesli sie jakas dziewczyna nie spodoba sie rodzinie to nie moga rodzinki zmusic > > zeby ją wybrali. > > T. Odpowiedz Link
mujer1323 Re: A ja mam małe pytanko :o) 05.07.04, 11:18 nie zaproponowali mi zadnej rodziny-podpisywalam umowe ale w umowie zaznaczone jest ze jesli zadna rodzina nie wybrala mnie poniewaz np. nie wystarczajaco umiem jezyk lub cos podobnego-to nie jest z winy biura tylko moich umiejetnosci- wlasciwie dopiero teraz to zauwazylam...a przeciez zawsze tak moga powiedziec... Odpowiedz Link
asha22 Re: A ja mam małe pytanko :o) 11.07.04, 12:58 Widzę że nie tylko ja nie doczytałam tej umowy z Espy. Też jadę z tego biura, mam wyjechać 1.09 a 1.10 do UK ciekawa jestem czy coś z tego wyjdzie tymbardziej że u mnie z angielskim nie zaciekawie. Zobaczymy na razie podchodzę do tego ze stoickim spokojem i staram się o tym nie myśleć, szkoda mi tylko tych pieniędzy i tego czasu który poświęciłam na kompletowanie dokumentów. Z tego co wiem w innych biurach nie ma czegoś takiego. Odpowiedz Link
dradam1 nie rozumiem problemu 03.07.04, 18:37 Na Internecie istnieje chyba z 35 miejsc WWW ( z poszczegolnych krajow, czesto po 3-4 miejsca na dany kraj) ktore przyjmuja zgloszenia rodzin szukajacych opera/rki i przyjmujacych zgloszenia operow/operek szukajacych rodzin w tym wlasnie kraju. Te pierwsze zgloszenia (rodzin) sa polaczone z oplatami, te drugie = nie. Nie rozumiem wiec dlaczego nie skorzystalas (bezplatnie) z tych wlasnie portali i nie zapostowalas swojej oferty. Pewno, ze nie zawsze miejsce wyglada interesujaco ( kto chce jechac do Armenii za $10 miesiecznie ?), ale czesto gesto okazje sa wspaniale. Na przyklad Antyle holenderskie. W sumie nie za bardzo rozumiem tendencje operek/operow do poslugiwania sie "posrednictwem" polskich biur, ktore najwyrazniej chca robic forse, a dzialaja przy tym poslugujac sie stylem z czasow gospodarnik "nakazowo- rozdzielczej" ( kto pamieta te czasy ?). Pozdrawiam dradam PS. Jako tension breaker opowiem Wam autentyczna historie. Swego czasu szukalem miejsca do osiedlenia sie. Dostalem oferte z Sajpanu ( gdzie to jest , pani M. ?). Wszystko bylo niezle. Bezpodatkowo ( nie istnial wtedy podatek dochodowy), placili okolo $8000 (US) miesiecznie, dwa miesiace wakacji rocznie, tanie mieszkanie itp. Ale wyszly dwie przeslanki negatywne. Po pierwsze wymagano wtedy polrocznej kwarantanny dla psa ( co bylo wtedy panujaca norma z Wysp Brytyjskich). I nasza psica trafila by na 6 miesiecy do kennel, bez mozliwosci spotykania sie z nami codziennie. To oczywiscie zarznelo ta sprawe od reki. Po wtore okolica jest znana z tajfunow . I moja zona oswiadczyla, ze ona nie zniesie konkurencji. No wiec przeniesienie sie na Sajpan upadlo... Zreszta z perspektywy = wyszlo mi to na dobrze. Odpowiedz Link
mijaczek Re: nie rozumiem problemu 04.07.04, 09:16 Tak więc drogi dradamie Sajpan jest wyspą na Pacyfiku należącą do Stanów (chyba?) Pozdrafiam z Krakowa :o) Mia Odpowiedz Link
dradam1 Re: nie rozumiem problemu 04.07.04, 17:23 Wlasnosc USA mowisz ? Jak to sie wiec dzieje, ze istnialy na niej przepisy brytyjskie w zakresie kwarantanny psow ? Bo nasza psica, owczarek alzacki, nigdy nie miala problemow z wjazdem do USA. Wystarczylo tylko, ze po niemiecku pokazala kielki i zawarczala , a my z daleka oswiadczalismy, ze "rabies tag" to ona ma na szyji i immigration jak chce to moze to sprawdzic i wszystko bylo OK. Z reguly rowniez nie placilismy cla bo sie kazdy celnik bal, iz jak Cyndi sie wydostanie z samochodu to bedzie zawierucha ... Dziewczyny na Sajpanie to sa bardzo uroocze "metyski". Wtedy , Miss Sajpan , jako praktykowany sport podawala "kick - boxing". Ale wiesz jak to jest, zdanie i dobro psicy ,no i zdanie zony przewazylo... Pozdrawiam dradam1 PS. E-mail dostalas ? Co slychac w Krakowie ? Powinienem byc we wrzesniu przez jeden lub dwa dni w tym miescie. Odpowiedz Link
mijaczek Re: nie rozumiem problemu 05.07.04, 01:35 No tak... taki mały niuansik... no to pewnie była kolonią brytyjską kiedyś tam :o) Co słychac w Krakowie? Ano mielismy dziś piękny wieczór.. naprawdę ciepły, chciałoby się powiedzieć słoneczny, no ale cóż... gwiaździsty był na pewno. A poza tym? Dużo tyrystów jak to zawsze w lecie, studenci wyjeżdżają, a Mijaczek czeka na obronę i na wizę... no ale wszystko po kolei. A pan szanowny, jeśli mogę spytać, to związany z Krakowem? Pozdrafiam, Mia Odpowiedz Link
dradam1 Re: International Au-Pair Association 04.07.04, 22:45 ucieklo mi, sorry ! www.iapa.org/ Organizacje i biura dolinkowane do tej strony dzialaja oficjalnie w programie au-pair. Reszta to tylko dojenie forsy. Radze wiec ta strone zapisac w "favorites" i szukac kontaktow tylko poprzez linki na niej zarejestrowane. Pozdrawiam dradam1 Odpowiedz Link
mujer1323 Re: International Au-Pair Association 05.07.04, 11:23 dradam1 napisał: > ucieklo mi, sorry ! > > www.iapa.org/ > Organizacje i biura dolinkowane do tej strony dzialaja oficjalnie w programie > au-pair. Reszta to tylko dojenie forsy. > > Radze wiec ta strone zapisac w "favorites" i szukac kontaktow tylko poprzez > linki na niej zarejestrowane. > > Pozdrawiam > > > dradam1 dzieki tylko ze to biuro wlasnie tam jest...espa Odpowiedz Link
taksoofka Re: International Au-Pair Association 07.07.04, 09:34 > Organizacje i biura dolinkowane do tej strony dzialaja oficjalnie w programie > au-pair. Reszta to tylko dojenie forsy. Co za pierdoły pleciesz? Znam biuro które jest tam zrzeszone a działa jednocześnie jako agencja towarzyska... Co znaczy "oficjalnie"? Czy mały sklep osiedlowy sprzedaje towary nielegalnie bo nie jest w sieci np. Lewiatan? "Reszta to tylko dojenie forsy." Kazde biuro, zrzeszone w IAPA czy nie, robi to dla pieniędzy. T. Odpowiedz Link
mujer1323 Re: International Au-Pair Association 07.07.04, 09:54 A KTORE TO BIURO????????????????? MOZE MOJE...? Odpowiedz Link
taksoofka Re: International Au-Pair Association 07.07.04, 10:46 Nie, :) espa jest spox T. Odpowiedz Link
moore_ash Re: CO ZROBIC JESLI BIURO NIE ZNALAZLO MI RODZINY 04.07.04, 23:04 ja nie wiem co Wy z tymi agencjami... dlaczego tak duzo osob stara sie znalezc rodzine przez agencje podczas gdy znalezc na wlasna reke nie jest wcale trudniej a na pewno jest taniej... jaka mialas umowe z biurem? mieli jakis termin na znalezienie rodziny? to niech sie wywiazuja z umow a jak nie to do nastepnej agencji. pozdr. tb Odpowiedz Link
mujer1323 Re: CO ZROBIC JESLI BIURO NIE ZNALAZLO MI RODZINY 05.07.04, 11:26 wlasciwie to chcialam teraz sie skontaktowac z rodzina w hiszpani ktora znalazlam na jednej ze stron -jest zarejestrowana 2.07 wiec mysle ze jest wolna- ale nie mam karty kredytowej zeby wplacic 10dolarow...jesli ktos moze mi w tym pomoc-byloby super- Odpowiedz Link
mary_an Re: CO ZROBIC JESLI BIURO NIE ZNALAZLO MI RODZINY 05.07.04, 14:37 Nie ma sensu placic, zaloz sobie profile na stronach, www.aupair-world.net www.aupair-options.com www.sunnyaupairs.com www.greataupair.com www.eaupair.com www.findaupair.com Pelno jest tego!! I czekaj, az ktos pierwszy napisze - ja tak robie - nie musze placic, a zawsze sporo ofert dostaje. Aha, no i jeszcze fora: www.findaupair.com/forum/display_forum_topics.asp?ForumID=4 www.eaupair.com/Discussion_Board/forum01.cfm?Topic_Number=5 Pisz i szukaj intensywnie, moje kolezanki naprawde w 3 dni poznajdywaly rodziny :) Tylko sie trzeba za to intensywnie zabrac ;) Odpowiedz Link
mujer1323 Re: CO ZROBIC JESLI BIURO NIE ZNALAZLO MI RODZINY 05.07.04, 23:51 wlasciwie to juz mam rodzine-ale nie bardzo mi sie podoba-poza tym dostalam odpowiedz od jednej rodziny z netu..i teraz nie wiem co robic-a dzisiaj musze dac odpowiedz.. Odpowiedz Link
joginka83 Re: CO ZROBIC JESLI BIURO NIE ZNALAZLO MI RODZINY 06.07.04, 22:55 Witaj!! ja tez wyjezdzam z biurem Espa, w pazdziernika, na 10 miesiecy i powiem Ci ze zaczynam sie bac ze nie znalezli Ci rodziny.. ja chce wiasc urlop dziekancki i beda jaja jak go wezme a tu lipa nie bede miala rodziny:( Odpowiedz Link
mujer1323 Re: CO ZROBIC JESLI BIURO NIE ZNALAZLO MI RODZINY 06.07.04, 23:15 juz mam rodzine-tylko ze tak dlugo musialam czekac-ale to tez zalezy gdzie sie wybierasz-ale na twoim miejscu sprobowalabym oprucz espy poszukac w necie- zawsze pozniej mozesz wybrac...ja moge dac ci kontakt do rodzin z www.eaupair.com tylko poszukaj takiej ktora by ci odpowiadala.. Odpowiedz Link
joginka83 Re: CO ZROBIC JESLI BIURO NIE ZNALAZLO MI RODZINY 06.07.04, 23:21 ja wybieram sie do Francji, napierw poczekam na propozycje z Espy..a pozniej ewentualnie-odpukac pozostanie mi net.. dzieki:) Odpowiedz Link
mujer1323 Re: CO ZROBIC JESLI BIURO NIE ZNALAZLO MI RODZINY 07.07.04, 00:32 na twoim miejscu szukalabym rownolegle-ale podobno z espy do francji wyjezdzaja wszyscy-a jak jedziesz na rok to mysle ze tym lepiej-niz na wakacje Odpowiedz Link