mujer1323 01.03.06, 12:22 gdzie oprucz belgi mozna tyle zarobic jako au pair i za ile godzin?i czy to sie rzeczywiscie oplaca skoro w belgi jest drozej?nie wychodzi na to samo co 400 we francji np?ktos sie orientuje? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzwony1 Re: od 500euro miesiecznie gdzie? 02.03.06, 09:28 Hejka, A Ty znow szukasz duuzej kasy. Cos Ci powiem i poradze, znam w okolicy wiele dziewczyn, ktore pracuja jako Aupair ( do 35 godz. w tygodniu) i dodaktkowo maja wiele prac u innych rodzin, ktore same sobie z biegiem czasu znalazly. Sprzataja, prasuja, maja dodatkowe pieniadze za babysitting w sobote i niedziele. Wszystko to robia pomiedzy byciem stala Aupair, gdzie moga mieszkac i jesc nie placac za to. I do nich mam ogromy szacunek, to wlasnie one wyciagaja do EUR 500 na miesiac, ale napewno ne siedzac i szukajac po internecie bo na to nie maja czasu. Powodzenia, P.S. Wracam do swojej pracy, aby moc oplacic abonament za internet :) Odpowiedz Link
maitri Re: od 500euro miesiecznie gdzie? 02.03.06, 12:29 Jestem aupair w Brukseli,za 3-4h dziennie opieki nad 6letnia dziewczynka (w tym jeden baby sitting w tygodniu)bez prania,gotowania i sprzatania dostaje 600e miesiecznie(czasem wiecej) i nie wyobrazam sobie zebym mogla pracowac jak glupia za marne pieniadze!! Odpowiedz Link
mary_an Re: od 500euro miesiecznie gdzie? 02.03.06, 10:25 nie jest drozej, jest taniej, a w paryzu tez znamy z kolezanka dziewczyny, co dostaja 500 na miesiac. to zalezy od dobrej woli rodziny a dla mnie to przesada zeby dodatkowo sprzatac, prasowac i harowac calymi dniami zeby miec z tego 500 euro (przeciez tak naprawde to jest nic jak na tutejsze warunki) Odpowiedz Link
dzwony1 Re: od 500euro miesiecznie gdzie? 02.03.06, 11:05 Ach, ach sorry juz sie zamkne, prawda nie o to chodzi zeby cale dnie zasowac na EUR 500. Kazdy ma Swoja historie i Swoje plany. Ja mam na mysli, ze aby cos miec trzeba tez cos dac i tyle. Nie chce sie Tu z nikim poroznic, tylko dyskutuje. Powodzenia w szukaniu, Dzwony Odpowiedz Link
dzwony1 Re: od 500euro miesiecznie gdzie? 02.03.06, 14:11 Maitri, to super. Jestes na kontrakcie poprzez biuro, a jesli nie to jak?. Mam nadzieje, ze podzielisz sie jak znalezc taka rodzine, bardzo pomozesz Mujer, ktora juz od dluzszego czasu pyta dookola i jakos nikt konkretnie jej nie pomogl wskazujac droge do dobrej oferty. Pozdrawiam Odpowiedz Link
mujer1323 Re: od 500euro miesiecznie gdzie? 02.03.06, 22:49 po pierwsze wcale nie uwazam ze nic nie daje a duzo zadam(ale ty na pewno jestes lepsza oczywiscie)a po drugie daruj sobie te zlosliwe uwagi pytac sie moge o co chce a jak ci sie nie podoba to nie czytaj i wcale nie uwazam ze to ze mi zalezy na kasie to zle i nie zamierzam pracowac wiecej niz 30h i miec z tego 200 czy 300 euro bo tak jak ktos tu powiedzial to rzeczywiscie jest nic Odpowiedz Link
maitri Re: od 500euro miesiecznie gdzie? 12.03.06, 20:54 Hej, sorry,ze odpisuje dopiero teraz ale rzadko zagladam na to forum.Otoz ja swoja rodzine znalazlam przez xpats.Wczesniej pracowalam u rodziny znalezionej na greataupair.com i dostawalam 500e za 3godz pracy dziennie.Naprawde te 500 czy 600 euro dla wiekszosci tych rodzin tutaj to naprawde niewielki wydatek i stac ich na to zeby oprocz aupair oplacic sprzatajaca(wydatek rzedu 100- 200emies).Natomiast faktem jest,ze wiele z nich probuje zaoszczedzic sobie wydatkow,np.poprzez dokladanie do obowiazkow aupair sprzatania,gotowania(nie mowie tu o PRZYGOTOWANIU posilkow dla dzieci tylko o regularnym gotowaniu) itp.Robia tak ,bo wiekszosci z nich niestety nadal uwaza,ze dla nas, dziewczyn z Europy Wschodniej taka praca to marzenie zycia,a otrzymywane za nia pieniadze to szczyt bogactwa.Ja tez szukajac swoich rodzin przeszlam przez oferty typu:"bedziemy ci placic 500e,czyli o wiele wiecej niz powinnismy,jezeli do opieki nad dziecmi dolaczysz sprzatanie domu i mycie okien".Uwazam,ze jezeli chce sie dostac dobra prace to trzeba jasno okreslic kryteria i nie zgadzac sie z gory na proponowane warunki tylko negocjowac,a w razie czego odpuscic sobie,jezeli rodzina jest -- L'enfer n'est pas toujours sous terre... Odpowiedz Link
maitri Re: od 500euro miesiecznie gdzie? 12.03.06, 21:22 sorry cos mi sie nie wyslalo.Reasumujac:1.odpuscic sobie jezeli rodzina oferuje 600e ale w zamian szuka sobie niewolnicy.2.przygotowac sie na to,ze wiekszosc rodzin oferuje najnizsza stawke mimo,iz sa w stanie dac wiecej(bo a nuz sie dziewczyna zgodzi na najnizsza)3.patrzec na to co oprocz pocket money oferuja np.kolezanka dostaje 475e/mies ale oprocz tego kazdego miesiaca 50e dodatkowo na kurs jezykowy;rodzina placi jej za sieciowke 26e i oplaca podroz do domu-co w przypadku osoby zarabiajcej 600e,ktora musi oplacic sobie kurs,podroz i sieciowke sama wychodzi na to samo.Dla pocieszenia dodam,ze wiekszosc rodzin na poczatku oferowalo mi 450e i dopiero jak pisalam im,ze rownowartosc 450e to dostawalam 4lata temu w wakacje,to okazywalo sie,ze moga mi placic wiecej. Odpowiedz Link
mujer1323 Re: od 500euro miesiecznie gdzie? 13.03.06, 00:18 a pracujesz tez w belgi? to chyba tylko tam sa takie stawki bo ja jeszcze we francji szukam no i nie znajduje takich rodzin a poza tym przeciez rodziny zwykle maja ogromny wybor co do operek bo jest mnostwo takich co sie godzi na 250euro tyg wiec czemu mieliby mnie wybrac? jednym slowem-jak to robisz ze zgadzaja sie tyle ci placic skoro moga sobie znalezc kogos komu zaplaca polowe tego? Odpowiedz Link
maitri Re: od 500euro miesiecznie gdzie? 13.03.06, 18:53 Ja pracuje w Belgii,ale mam kolezanki w Paryzu-obie dostaja po 500e.I w Belgii raczej nikt nie zaproponuje Ci pracy za 250e,bo najnizsza umowna stawka jest 450e i malo kto zgodzi sie za mniej niz te "ustawowe"450 pracowac.Co do tego,ze rodziny maja "ogromny wybor"to zalezy kogo szukaja-moi hosci(jedni i drudzy) twierdza,ze o ile kogos sensownego do sprzatania znalezc jest latwo,o tyle o sensowna osobe "do dzieci"jest ciezko-ale moze to kwestia stawianych przez nich wymagan.Teraz konkrety:jak ja to robie?-zwyczajnie:daje ogloszenie i odpowiadam na ogloszenia rodzin,podaje referencje,pisze o sobie,wymieniam swoje atuty i cele,jestem konsekwentna-upieram sie przy swojej stawce i staram sie to dobrze uargumentowac,oddzielam ziarno od plew(czyli rodziny szukajace niewolnicy od rodzin sensownych w moim mniemaniu) i najwazniejsze:jestem bardzo,bardzo cierpliwa i nie licze,ze dobra oferta bedzie od razu i bez negocjacji.Powodzenia. Odpowiedz Link
mujer1323 Re: od 500euro miesiecznie gdzie? 14.03.06, 19:06 dzieki,chyba mnie pocieszylas bo wlasnie odmowilam jednej rodzince we francji i odpisali mi ze ja chyba szukam czegos co sie nie nazywa au pair bo powiedzialam ze chcialabym 120euro tygodn.... a oni na to ze nigdzie nie dostane wiecej niz 280-oni tyle placa.. (ostatnio mialam 400 wiec wiem ze dostane ale boje sie ze nie bedzie latwo..) Odpowiedz Link
mujer1323 Re: od 500euro miesiecznie gdzie? 14.03.06, 19:14 a jest jakas inna fajna stronka z belgia oprucz xpats?<tam chyba nikt mnie nie zauwaza>a poza tym jakas gdzie jest duzo ogloszen rodzin bo tam to jest ale mnostwo operek Odpowiedz Link
mujer1323 Re: od 500euro miesiecznie gdzie? 14.03.06, 19:08 szczegolnie ze moj francuski jest slaby..ale mam nadzieje ze w belgi angielski wystarczy na poczatek aha i nie mam prawa jazdy>z tym moze byc wiekszy problem Odpowiedz Link
mujer1323 Re: od 500euro miesiecznie gdzie? 14.03.06, 19:20 a gdzie twoja kolezanka znalazla taka oferte w paryzu 500e na mies??? bo wszystkie francuskie rodzinki co do mnie pisza placa od 200 do 350 euro i chyba uwazaja ze mam nie pokolei w glowie ze sie nie zgadzam Odpowiedz Link
maitri Re: od 500euro miesiecznie gdzie? 15.03.06, 16:51 Mujer, co do mojej kolezanki to znalazla ta rodzine jeszcze bedac w Polsce,przez Instytut Katolicki w Paryzu.Na ich stronie internetowej,trzeba znalezc ich adres i na ten adres wyslac list(zdaje sie,ze do Service Sociale Instytutu).Piszesz,ze chcialabys byc aide familliale,bo tak sie to u nich nazywa i prosisz o przyslanie Ci adresow zainteresowanych rodzin.Oprocz tego w liscie zamieszczasz swoj profil.Potem oni Ci przysylaja specjalny formularz do wypelnienia, ktory po wypelnieniu odsylasz i dostajesz maila czy list z danymi 3rodzin,z ktorymi juz ty sie kontaktujesz.Nie pamietam dokladnie jak to dziala, bo nigdy z tego nie korzystalam(aczkolwiek gdzies w Polsce mialam jeszcze formularz z adresem itp.,jak bede na Swieta w Polsce to postaram sie go odszukac i zamiescic) ale pare moich kolezanek uzywalo tej formy zeby znalezc prace aupair na czas wakacji i byly zadowolone i wszystkie zarabialy sporo powyzej "oficjalnej"francuskiej stawki. Odpowiedz Link
mujer1323 Re: od 500euro miesiecznie gdzie? 17.03.06, 13:40 instytut katolicki juz niestety nie organizuje takich pobytow... Odpowiedz Link
maitri Re: od 500euro miesiecznie gdzie? 15.03.06, 17:00 A co do Twojej slabej znajomosci francuskiego,to wydaje mi sie,ze jednym z celow i zalozen bycia aupair jest nauka jezyka czy tez rozwijanie jego dotychczasowej znajomosci,dlatego nie nalezy sie zrazac.Poza tym w Belgii oprocz rodzin francuskojezycznych sa jeszcze rodziny poslugujace sie niderlandzkim,przewaznie znajace swietnie angielski oraz mnostwo obcokrajowcow, ktorzy rowniez szukaja aupair,wiec b.czesto angielski wystarcza. Odpowiedz Link
mujer1323 Re: od 500euro miesiecznie gdzie? 16.03.06, 14:37 dzieki bardzo-jeszcze jedno pytanko -kto wam placi za kurs jezykowy?na au pair world pisze ze au pair musi pokrywac koszty,z tego co wiem niektore rodziny placa-jak jest w belgi ? Odpowiedz Link