Dodaj do ulubionych

Prywatna Szkoła Podstawowa

20.02.04, 22:05
szkola.lca.pl/

lekcje pływania, tańca, gry w szachy, gry w brydża
zielone szkoły, obozy żeglarskie, narciarskie i łucznicze

ale maja super:)
Obserwuj wątek
    • goska35 Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 20.02.04, 22:07
      Ciekawe, kto będzie się w niej uczył? Kogo na to stać ??

Pozdrawiam
      Małgośka
      • servus_lca Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 20.02.04, 22:09

Oj cos mi się zdaje, ze bedzie wielu chetnych, ale to tylko moje odczucie.
        • goska35 Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 20.02.04, 22:19
          Z tego co słyszałam, to sa trudności ze skompletowaniem klasy.... mimo tych
          wielu zajęć pozalekcyjnych - główne zadanie szkoły - to nauczyć. A ludzie nie
          są przekonani jeszcze co do kadry, warunków - wszak to nowość całkowita...
          Pozdrawiam
          Małgośka
          • servus_lca Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 20.02.04, 22:24
            To dziwne, ze mają trudności ze skompletowaniem klasy, ale myślę, ze jak juz
            troche podziałają to będzie na pewno więcej chętnych. No chyba, że wyrobią
            sobie złą renomę:) Ja jak bym miał dziecko to z chęcią bym je tam posłał,
            chociaż ciekawe czy nie miałoby potem kłopotów z przystosowaniem się do
            realnego swiata, bo przecież w takiej szkole jest inaczej niż w państwowej.
            • goska35 Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 20.02.04, 22:31
              No właśnie - to jedno z niebezpeczeństw. No chyba, że potem będą się uczyć w
              prywatnym gimnazjum, prywatnym liceum, studiować będą na prywatnej
              uczelni.... :)

Małgośka
              • servus_lca Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 20.02.04, 22:33
                goska35 napisała:

> No właśnie - to jedno z niebezpeczeństw. No chyba, że potem będą się uczyć w
                > prywatnym gimnazjum, prywatnym liceum, studiować będą na prywatnej
                > uczelni.... :)
                >

A rodzice pójdą z torbami:)
                Ale i to pewnie ich nie uchroni od realnego świata, relany świat spotkają na
                ławce pod blokiem który pozbawi ich pieniędzy, albo pobije.
                • goska35 Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 20.02.04, 22:39
                  heh... nie bądźmy pesymistami :)

Mnie zastanawia co innego - w jaki sposób można tyle zajęć połaczyć w jednej
                  szkole i jeszcze zdążyć "przyerobić" materiał ??

Pozdrawiam
                  Małgośka
                  • servus_lca Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 20.02.04, 22:42
                    goska35 napisała:

> heh... nie bądźmy pesymistami :)
                    >
                    > Mnie zastanawia co innego - w jaki sposób można tyle zajęć połaczyć w jednej
                    > szkole i jeszcze zdążyć "przyerobić" materiał ??
                    >

Może będa się skupiać na tych dodatkowych zajeciach, a nie na nauce:)
                    • swek1 Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 21.02.04, 20:25
                      U mojej córy w przedszkolu wisi reklama tej szkoły i nic więcej. Może podeślę
                      im na pocztę zapytanie o cennik? Ciekawe ile biorą? Jutro podeślę i zobaczymy
                      czy nam szczęka opadnie.
                      Pozdrawiam.
            • olus_stad Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 22.02.04, 09:52
              servus_lca napisał:

> Ja jak bym miał dziecko to z chęcią bym je tam posłał,
              > chociaż ciekawe czy nie miałoby potem kłopotów z przystosowaniem się do
              > realnego swiata, bo przecież w takiej szkole jest inaczej niż w państwowej.

Ale jak to? Dostosowanie sie do realnego swiata?? Czyli przemoc na przerwach, narkotyki w szatni i papierosy palone po kiblach, obojetnosc nauczycieli na problemy itp itd moglbym wymieniac i wymieniac. Do tego ma sie dostosowywac? Ja podziekuje. Dlaczego dziecko w wiek 7-15 lat ma sie mierzyc z takimi problemami???

Pozdrawiam, Olek
              • servus_lca Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 22.02.04, 10:47
                olus_stad napisał:

>>
                > Ale jak to? Dostosowanie sie do realnego swiata?? Czyli przemoc na przerwach,
                n
                > arkotyki w szatni i papierosy palone po kiblach, obojetnosc nauczycieli na
                prob
                > lemy itp itd moglbym wymieniac i wymieniac. Do tego ma sie dostosowywac? Ja
                pod
                > ziekuje. Dlaczego dziecko w wiek 7-15 lat ma sie mierzyc z takimi
                problemami???
                >
                Dokładnie tak, jak nie da się pobic, okraść i nie będzie sie narkotyzować w
                państwowej szkole, to na pewno lepiej poradzi sobie w zyciu, niż takie
                rozpieszczone dziecko.
                • olus_stad Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 22.02.04, 12:29
                  1. Szkola prywatna nie rowna sie rozpieszczone dziecko.
                  2. A co sie stanie jak sie 'da'?? Zacznie cpac, opuszczac sie w nauce i zamiast w liceum i pozniej na studia, zacznie uczeszczac do szkoly zawodowej, bo stwierdzi, ze po co mu studia? Czesc zycia ma przez to zmarnowane. Jako nauczyciel w szkole panstwowej nie chcialoby mi sie, zapierd***** za tysiac zlotych, myslec o tym co gryzie mojego ucznia, bo ostatnio jest jakis taki markotny, a moze ma problemy itp Za takie pieniadze chcialbym jak najszybciej to odfajkowac i poleciec do domu. I uwierz mi, ze wiekszosc nauczycieli tak robi. Nieliczne sa od tego wyjatki i prawdopodbienstwo, ze uczen z problemami trafi na nauczyciela, ktory sie nim zajmie (a'la Boston Public) jest znikome! Mysle ze taka pomoc czeka go na pewno w szkole prywatnej, za ktora sie PLACI i sie WYMAGA. Taki nauczyciel nie ma wyjscia, albo bedzie dobry, albo won!

Pozdrawiam
                  • servus_lca Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 22.02.04, 12:43
                    olus_stad napisał:

> 1. Szkola prywatna nie rowna sie rozpieszczone dziecko.

No taka jakby elita to miałem na myśli.

> 2. A co sie stanie jak sie 'da'?? Zacznie cpac, opuszczac sie w nauce i
                    zamiast
                    > w liceum i pozniej na studia, zacznie uczeszczac do szkoly zawodowej, bo
                    stwie
                    > rdzi, ze po co mu studia? Czesc zycia ma przez to zmarnowane.

No to juz po nim, jednego mniej na świecie(żartuję). czasem mi sie wydaje, że
                    po to powstały szkoly państwowe, zeby nie doprowadzic do przeludnienia na
                    świecie.
                    • olus_stad Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 22.02.04, 15:00
                      To jest Servus niewatpliwa dzungla:( Nie tak dawno konczylem przeciez podstawowke i po kilku latach widze co sie stalo z moimi kolegami, nie sa ta optymistyczne historie. Mialem szczescie miec madrych i rozsadnych rodzicow oraz kolegow, ktorzy 'ciagneli do gory', a wpasc w pokatne towarzystwo bylo naprawde latwo. Jestem za takimi szkolami!

Pozdrawiam, Olek
                      • servus_lca Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 22.02.04, 20:43
                        Nie zawsze muszą byc rozsądni rodzice, żebyś wyszedł na normalnego człowieka.
                        Wystarzcy, że ty będziesz rozsądny. Ja też jestem jak najbardziej za takimi
                        szkołami, tyle że państwowymi (a co pomazyć sobie nie mozna) :-)
                        • olus_stad Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 22.02.04, 21:50
                          Trudno bedac w wieku 7-15 lat byc rozsadnym. Wtedy nie bylem i wydawalo mi sie, ze wszystkie rozumy pozjadalem. Teraz jak na to patrze z perspektywy czasu to sie ciesze, ze bylo tak a nie inaczej.
                          Pozdrawiam
                          • servus_lca Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 24.02.04, 10:42
                            No moze w wieku 7 lat to jeszcze nie jest się zbyt rozsądnym, ale 15 lat to juz
                            wystarczajaco.
                            • olus_stad Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 24.02.04, 16:39
                              Mowisz, ze wystarczajaco? Z moejgo przypadku wiem, ze nie bardzo. Nawet teraz stac mnie jeszcze na szalenczo glupie i bezmyslne dzialania.

Pozdrawiam
                            • if_ona Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 24.02.04, 17:09
                              servus_lca napisał:

> No moze w wieku 7 lat to jeszcze nie jest się zbyt rozsądnym, ale 15 lat to juz
                              >
                              > wystarczajaco.
                              >

Moim zdaniem raczej nie. 15 lat to wiek gimnazjalny, a właśnie w gimnazjum
                              pojawia się zainteresowanie narkotykami i bardziej ekstremalnymi sportami (że
                              sie tak wyrażę).
                              Macie może cennik tej szkoły?
                              • servus_lca Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 24.02.04, 17:45
                                A właśnie, ze nie , bo w wieku 15 lat można być bardzo dorosłym i mądrym. znam
                                osbiscie kilka takich przypadków.
                                • if_ona Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 24.02.04, 18:00
                                  servus_lca napisał:

> A właśnie, ze nie , bo w wieku 15 lat można być bardzo dorosłym i mądrym. znam
                                  > osbiscie kilka takich przypadków.
                                  >

A co z postałym przypadkami?? ;) Wiek gimnazjalny to czas dojrzewania i duzo
                                  pomysłów przychodzi do głowy. Na szczęście nie wszystkim:) Aha, tak dla jasności
                                  - pracuję w lubińskiej szkole..
                                  • servus_lca Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 24.02.04, 18:21
                                    if_ona napisała:

> A co z postałym przypadkami?? ;) Wiek gimnazjalny to czas dojrzewania i duzo
                                    > pomysłów przychodzi do głowy. Na szczęście nie wszystkim:) Aha, tak dla
                                    jasnośc
                                    > i
                                    > - pracuję w lubińskiej szkole..
                                    >

Tak jak napisał Olus to jest dżungla, jak ktoś sobie poradzi i wyjdzie z niej
                                    bez szwanku (lub lekkimi zadrapaniami) to na pewno bedzie lepiej radził sobie w
                                    zyciu. Niestety ale pozostali zostają w tej dzungli, dopóki nie zmądrzeją lub
                                    ktoś im nie pomoze.

A w szkole podstawowej czy sredniej pracujesz?
                                    • if_ona Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 24.02.04, 18:39
                                      servus_lca napisał:

>
                                      > Tak jak napisał Olus to jest dżungla, jak ktoś sobie poradzi i wyjdzie z niej
                                      > bez szwanku (lub lekkimi zadrapaniami) to na pewno bedzie lepiej radził sobie w
                                      >
                                      > zyciu. Niestety ale pozostali zostają w tej dzungli, dopóki nie zmądrzeją lub
                                      > ktoś im nie pomoze.
                                      >
                                      > A w szkole podstawowej czy sredniej pracujesz?
                                      >

W Zespole Szkół Integracyjnych - podstawówka+gimnazjum. I nie jest to dżungla
                                      (na szczęście), choć sporadyczne przypadki agresywnych zachowań maja miejsce.
                                      Ale nauczyciele, pedagog, psycholog i dyrekcja reagują - może trudno w to
                                      uwierzyć ;)
                                      • servus_lca Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 24.02.04, 18:49
                                        if_ona napisała:

>>
                                        > W Zespole Szkół Integracyjnych - podstawówka+gimnazjum. I nie jest to dżungla
                                        > (na szczęście), choć sporadyczne przypadki agresywnych zachowań maja miejsce.
                                        > Ale nauczyciele, pedagog, psycholog i dyrekcja reagują - może trudno w to
                                        > uwierzyć ;)
                                        >

Czyli tak źle nie jest w państwowej szkole!?
                                        • if_ona Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 24.02.04, 19:01
                                          servus_lca napisał:

>
                                          > Czyli tak źle nie jest w państwowej szkole!?
                                          >

W mojej nie jest źle, ale do ideału odrobinę brakuje (szkoła jest
                                          przepełniona-efekt likwidacji innych szkół). Nie wiem jak jest w innych szkolach
                                          - od kilku lat pracuję w tej samej. Ale nie chciałabym pracować w rejonowym
                                          gimnazjum - czuje, że nie byłoby tak pieknie..
                                    • olus_stad Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 24.02.04, 19:19
                                      No tak...czyli najlepiej rzucic dziecko na gleboko wode. Proponuje na pustynie albo do dzungli, jak sobie poradzi to w zyciu nic zlego go nie spotka...no tak to chyba nie. Uwazam, ze szkola jest od tego aby chronic i zapewniac tzw dziecinstwo, a nie byc szkolo przetrwania! Poza tym co z tymi dziecmi, ktore sobie nie poradza (wpadna w nalog czy beda miec problem z policja)? Przed takim rozwojem sytaucji ma wlasnie chronic szkola, a na pewno lepiej to zrobi ta prywatna!

Pozdrawiam
                              • servus_lca Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 24.02.04, 17:46
                                if_ona napisała:

>> Macie może cennik tej szkoły?
                                >
                                Swek miał tam pisac z prośbą o cennik, ale coś Sweka nie ma i nie wiadomo czy
                                napisał.
                                • dethy Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 24.02.04, 21:38
                                  servus_lca napisał:

> Swek miał tam pisac z prośbą o cennik, ale coś Sweka nie ma i nie wiadomo
                                  czy
                                  > napisał.
                                  >
                                  >
                                  Ale ja jestem i dam wam garsc informacji nt.tej szkoly.
                                  1.Czesne mialo wynosic 500zl/m-cznie,ale wlasciciele zjechali do 380zl/m-cznie
                                  2.Wszystkie te piekne wycieczki sa osobno platne
                                  3.Szkola zajmuje sie dziecmi chyba do 17-tej,ale zadnego cieplego posilku tam
                                  nie daja.
                                  4.Oprocz czesnego trzeba zaplacic wpisoww na ...9 lat,czyli zwiazac sie na 9
                                  lat z ta szkola!!
                                  5.Wpisowe na 10 lat to ok.10 tys.zlotych!!
                                  6.Wlasciciel tej szkoly powiedzial,ze ci co chodza do normalnych podstawowek
                                  sie uwsteczniaja(ciekawe do jakiej on chodzil?)
                                  7.Szkola nie jest wyremontowana,bo wlasciciel musi zebrac wpisowe,aby za te
                                  pieniadze zakupic sprzety,zrobic remont etc.

starczy,aby ostudzic Wasze zauroczenie?
                                  Mnie wystarczylo,bo tez sie nad ta szkola zastanawialam(moja corka ma 5 lat).
                                  Nie bede kombinowac,bo mam "pod nosem" 20-tke z piekna sala
                                  gimnastyczna,dobrymi nauczycielami i obiadami,gdyby moje dziecko bylo glodne.
                                  • servus_lca Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 24.02.04, 22:02
                                    dethy napisała:

> Ale ja jestem i dam wam garsc informacji nt.tej szkoly.
                                    > 1.Czesne mialo wynosic 500zl/m-cznie,ale wlasciciele zjechali do 380zl/m-cznie
                                    > 2.Wszystkie te piekne wycieczki sa osobno platne
                                    > 3.Szkola zajmuje sie dziecmi chyba do 17-tej,ale zadnego cieplego posilku tam
                                    > nie daja.
                                    > 4.Oprocz czesnego trzeba zaplacic wpisoww na ...9 lat,czyli zwiazac sie na 9
                                    > lat z ta szkola!!
                                    > 5.Wpisowe na 10 lat to ok.10 tys.zlotych!!
                                    > 6.Wlasciciel tej szkoly powiedzial,ze ci co chodza do normalnych podstawowek
                                    > sie uwsteczniaja(ciekawe do jakiej on chodzil?)
                                    > 7.Szkola nie jest wyremontowana,bo wlasciciel musi zebrac wpisowe,aby za te
                                    > pieniadze zakupic sprzety,zrobic remont etc.
                                    >
                                    > starczy,aby ostudzic Wasze zauroczenie?
                                    > Mnie wystarczylo,bo tez sie nad ta szkola zastanawialam(moja corka ma 5 lat).
                                    > Nie bede kombinowac,bo mam "pod nosem" 20-tke z piekna sala
                                    > gimnastyczna,dobrymi nauczycielami i obiadami,gdyby moje dziecko bylo glodne.

Fajna ta szkoła :)
                                    No ale tak w zasadzie to ja chodziłem do takiej szkoły, tyle że nie musiałem za
                                    to płacić (tzn. moi rodzice nie musieli).
                                    • dethy Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 24.02.04, 22:06
                                      servus_lca napisał:

> Fajna ta szkoła :)
                                      > No ale tak w zasadzie to ja chodziłem do takiej szkoły, tyle że nie musiałem
                                      za
                                      >
                                      > to płacić (tzn. moi rodzice nie musieli).
                                      >
                                      Taaak,ja tez do takiej chodzilam.Za darmo.No prawie,bo rodzice oplacali mi
                                      kubek mleka.
                                      • swek1 Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 25.02.04, 20:03
                                        Dostałem informację i troszeczkę odbiega od Dethy.

> dziękuję za zainteresowanie naszą ofertą. Nadmieniam,żę szkoła nasza
                                        proponuje (oprócz tego co w ulotce): umundurowanie uczniów na terenie szkoły,
                                        ubezpieczenie całoroczne,dwa posiłki, zajęcia obowiązkowe do 15.30,
                                        muzykoterapię, naukę gry na instr. klawiszowych i gitarze, częste wycieczki
                                        jednodniowe, dowóz na zajęcia. Ponadto naukę wybranych tematów z historii w
                                        j.niemieckim, koniec roku szkolnego w murach szkolnych 31 maja - od 1.06. obozy
                                        językowe.

W załaczeniu dodatkowe materiały.

wpisowe jednorazowe za cały okres nauki w szkole - 950 zł

czesne miesięczne - 380 zł.

I tak to wygląda.
                                        Pozdrawiam.
                                        • olus_stad Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 25.02.04, 20:33
                                          Czyli nie jest tak zle jak nam sie na poczatku wydawalo. Warunki w porzo, kasa przyzwoita.

Pozdrawiam
                                          • swek1 Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 25.02.04, 20:45
                                            Prawie tyle co ja płacę za przedszkole;) Myśle jednak, że z tym wpisowym to
                                            przegieli.
                                            Pozdrawiam
                                        • dethy Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 26.02.04, 00:33
                                          swek1 napisał:

> Dostałem informację i troszeczkę odbiega od Dethy.

No,mozna powiedziec,ze znacznie odbiega od mojej.Ja wiadomosci o tej szkole mam
                                          od mam starszakow z przedszkola mojej corki.Przyszly zbulwersowane i glosno
                                          rozmawialy w szatni.
                                          Juz sama nie wiem kto ma racje:(
                                          Jednak nie bede sobie zaprzatac tym glowy,bo sama niedawno chodzilam do
                                          prywatnej szkoly i wiem,ze wlascicielom tych szkol w wiekszosci zalezy na
                                          zbiciu kasy ,niz na edukacji.

-----
                                          "Jutro mozna zaczac wszystko od nowa.
                                          Jutro jest wolne od bledow"

Dethy
                                          • servus_lca Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 26.02.04, 12:14
                                            Dzisiaj w "Konkretach" jest informacja o tej szkole. Piszą to samo co napisał
                                            Swek czyli wersja Dethy chyba nie jest prawdziwa. A jeżeli chodzi o uczniów to
                                            skompletowane są po dwa oddziały klas pierwszych szkoły podstawowej i gimnazjum
                                            oraz jeden oddział klasy trzeciej podstawówki - każdy po dwunastu uczniów.
                                            • olus_stad Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 26.02.04, 14:03
                                              Czyli nie jest tak zle jak nam sie wszystkim wydawalo:)) Fakt, ze zdejcie budynku ze ich strony wyglada strasznie, ale moze juz nie dlugo nie bedzie tak zle. Znacie moje podejscie do tzw prywaty i wierze w to, ze i tutaj to zadziala:)

Pozdrawiam
                                          • swek1 Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 26.02.04, 16:13
                                            dethy napisała:

> swek1 napisał:
                                            >
                                            > > Dostałem informację i troszeczkę odbiega od Dethy.
                                            >
                                            > No,mozna powiedziec,ze znacznie odbiega od mojej.Ja wiadomosci o tej szkole
                                            mam
                                            >
                                            > od mam starszakow z przedszkola mojej corki.Przyszly zbulwersowane i glosno
                                            > rozmawialy w szatni.
                                            > Juz sama nie wiem kto ma racje:(

Te dane są ze żródła, czyli ze szkoły.
                                            Pozdrawiam.

> Jednak nie bede sobie zaprzatac tym glowy,bo sama niedawno chodzilam do
                                            > prywatnej szkoly i wiem,ze wlascicielom tych szkol w wiekszosci zalezy na
                                            > zbiciu kasy ,niz na edukacji.
                                            >
                                            > -----
                                            > "Jutro mozna zaczac wszystko od nowa.
                                            > Jutro jest wolne od bledow"
                                            >
                                            > Dethy
    • tulegnica Re: Prywatna Szkoła Podstawowa 24.04.19, 22:00
      Legnica nie tylko pływaniem stoi. ma super Taekwondoków!
      tulegnica.pl/artykul/medalowe-zniwa-mlodych/642404
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka