skiela1
04.06.11, 23:46
Ta impreza to ekskluzywna propozycja na niedzielne popołudnie. Menu degustacyjne zawiera m.in. słynną wołowinę z krów pojonych sake i masowanych za życia, aby ich mięso było delikatne i rozpływające się w ustach, a także najbardziej luksusową szynkę świata i złoto na deser.
Najpierw dostaniemy aperitif – musujące wino Cava de Nit Raventos i Blanc NV. Jako przystawka podane zostaną hiszpańskie anchovies Lolin z Zatoki Biskajskiej na grzance z avocado z winem z północy Hiszpanii Gessami, Gramona, Penedes 2010.
Kolejnym daniem będzie teryna z luksusowym foie Gras Malvasia z gęsi tuczonych kukurydzą.
A dodatkiem będzie galaretka z Moscatela i Moscatel w kieliszku – No 2 Victoria, Bodegas Jorge Ordonez, Malaga 2007. Potem goście otrzymają szynkę Joselito i Carpaccio z polędwicy Kobe z letnią czarną truflą z odpowiednimi winami.
Daniem głównym będzie pieczony rostbef Kobe z kurkami i szparagami oraz sosem Madeira z najwyższej jakości czerwonym winem Muga Reserva Seleccion Especial, Rioja 2005.
Można będzie też spróbować grillowanego rib eye Kobe z solą Maldon.
Zwieńczenie kolacji ustanowi znany smakoszom ser owczy Torta de Canarejal z Pedro Ximenez 1730, ADSL Alvaro Domecq, Jerez oraz deser czekoladowy ze złotem.
Koszt: 750 zł od osoby.
Festiwal Kobe, Butchery & Wine, ul. Żurawia 22
www.zw.com.pl/artykul/604749_Wolowina-i-zloto-w-niedziele.html