Dodaj do ulubionych

- zupy na lato

08.07.11, 14:06
Chłodnik pomidorowy po hiszpańsku

Składniki na 4 porcje: 70 dag pomidorów, 2 czerwone papryki, 1 cebula, 1 ogórek, 5 dag tartej bułki (lub 1 tost pszenny), 300 ml zimnej wody, po 3 łyżki oliwy i czerwonego octu winnego, sok wyciśnięty z połowy cytryny, sól, pieprz

1. Pomidory ponakłuwać w kilku miejscach. Włożyć na chwilę do wrzątku, po czym wyjąć i obrać ze skórki. Papryki rozciąć, oczyścić z pestek. Ogórek, czosnek i cebulę obrać. Cebulę oraz czosnek posiekać, a ogórek i paprykę pokroić w drobną kostkę.

2. Odłożyć 4 łyżki warzyw pokrojonych w kostkę, a resztę zmiksować razem z oliwą, octem winnym oraz czosnkiem, cebulą, bułką i wodą. Przyprawić do smaku sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Mocno schłodzić. Rozlać do miseczek. Do każdej porcji włożyć po 1 łyżce odłożonych wcześniej warzyw. Podawać z kawałkiem bagietki.


www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-chlodniki-zupy-na-lato,nId,348816
Obserwuj wątek
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka