Dodaj do ulubionych

Nowa odsłona śledzia

29.10.11, 01:37
Śledzie po żydowsku z pomarańczami

Składniki: 60 dag solonych filetów śledziowych, 3/4 szklanki mleka, pomarańcza, cebula, jabłko l konserwowy ogórek, 4 łyżki gęstego majonezu dekoracyjnego, łyżka soku z cytryny, cukier, pieprz, sól Filety zalać mlekiem, odstawić na 2-3 godziny. Następnie wyjąć je, osuszyć i pokroić wzdłuż na pojedyncze paski filetowe. Pomarańczę, jabłko, ogórek i cebulkę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę (jabłka natychmiast skropić odrobiną soku z cytryny, aby nie pociemniały).

Majonez wymieszać z resztą soku z cytryny, przyprawić solą, dwoma rodzajami pieprzu i cukrem. Połączyć z pokrojonymi owocami i warzywami. Paski filetowe śledzi składać w kornet, spiąć wykałaczką, aby się nie rozpadły. Kornety napełniać przygotowanym farszem owocowo -warzywnym. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem śledzie przełożyć na półmisek, udekorować półplasterkami pomarańczy oraz zieleniną.

www.styl.pl/kuchnia/mistrzyni-kuchni/news-nowa-odslona-sledzia,nId,369603
mniammniam
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: Nowa odsłona śledzia 27.11.11, 22:36
      A grejfrut może być? smile
      • skiela1 Re: Nowa odsłona śledzia 28.11.11, 13:32
        sibeliuss napisał:

        > A grejfrut może być? smile

        Jak dla mnie to nawet z arbuzemsmile
        Uwielbiam sledzia pod kazda postacia.
        • sibeliuss Re: Nowa odsłona śledzia 28.11.11, 13:35
          Muszę się nauczyć pod pierzynką, tak jak robiła Mama.
          • skiela1 Re: Nowa odsłona śledzia 28.11.11, 13:45
            Chce na sobote jakis dobry przepis,moze byc nawet pod pierzynasmile
            • jedzoslaw Re: Nowa odsłona śledzia 28.11.11, 13:54
              Śledź na słodko? To jest w ogóle jadalne? smile
              • skiela1 Re: Nowa odsłona śledzia 28.11.11, 13:55
                jedzoslaw napisał:

                > Śledź na słodko? To jest w ogóle jadalne? smile
                >

                Niektorzy lubia z rodzynkamismile
                • anoagata Re: Nowa odsłona śledzia 28.11.11, 14:18
                  Śledż pod pierzynką to jest to;duży plaski talerz,pokrojony śledz w 1-2 cm kawałki rozłozony na talerzu,nastepnie przykryty warstwą cebuli drobno pokrojonej,następnie kładziemy pokrojoną marchewkę a na marchewke pokrojone ziemniaki a na ziemnieki pokrojone jajka.Robi sie z tego taka wielka kupa na talerzu,całość zasmarowujemy grubo majonezem.Z jajek zostawiamy kilka żółtek by na około zrobić kruszonkę i zakryć niedoskonałości warstwy początkowej.Pycha!!!
                  • sibeliuss Re: Nowa odsłona śledzia 28.11.11, 14:27
                    U mnie na 1 łyżkę majonezu były 2 śmietany lub jogurtu.
                    • anoagata Re: Nowa odsłona śledzia 28.11.11, 14:32
                      To może być wersja mniej kaloryczna,mozna sobie po fantazjować.
                      • sibeliuss Re: Nowa odsłona śledzia 28.11.11, 14:34
                        Wczoraj sobie zrobiłem na obiad śledzia z oleju ze szczypiorem i ziemniakami w mundurkach smile
                        • anoagata Re: Nowa odsłona śledzia 28.11.11, 14:36
                          kocham ziemniaki w mundurkach.
                          • czarek_777 Re: Nowa odsłona śledzia 28.11.11, 14:54
                            anoagata napisała:

                            > kocham ziemniaki w mundurkach.

                            Pieczone są bardzo smaczne, np z krewetkami i sałatką z wielu warzyw. Statystowałem kiedyś do filmu 'Anna Karenina' kręconego przez Anglików. Mieli własnych kucharzy i własną kuchnię polową, wszyscy ,statyści i aktorzy jedliśmy to samo. Jak w PRL smile a śledź smaczny jest w wielu postaciach, ale jeden warunek, musi być odpowiednio wymoczony.
                            • skiela1 Re: Nowa odsłona śledzia 28.11.11, 14:58
                              "ale jeden warunek, musi być odpowiednio wymoczony. "

                              Raz tak odpowiednio wymoczylam,ze musialam biednego sledzia solic z solniczkismile
                              Toz to byla profanacja:0
                        • skiela1 Re: Nowa odsłona śledzia 01.12.11, 01:15
                          Sledzisz?smile
                          dziendobry.tvn.pl/video/podroznik-kulinarny-na-tropie-sledzia,111,newest,16080.html
                          • sibeliuss Re: Nowa odsłona śledzia 01.12.11, 14:22
                            smile
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka