Dodaj do ulubionych

Nie bójmy się Stanów Zjednoczonych Europy

20.12.11, 21:23
Jako Polacy mamy wybór: czy podążać drogą pogłębienia integracji z zachodnią Europą, aby na wieki zapewnić pokój i dobrobyt naszym obywatelom, czy pozostać krajem, który wciąż się miota pomiędzy Wschodem a Zachodem – twierdzi polski dyplomata.

www.rp.pl/artykul/9133,775729-Nie-bojmy-sie-UE-jako-federacji---Jalowiecki.html
Hurraoptymizmu autora tak do końca nie podzielam, ale warto przeczytać, zanim się będzie palić kukły Sikorskiego.
Obserwuj wątek
    • piotr_57 Re: Nie bójmy się Stanów Zjednoczonych Europy 20.12.11, 21:35
      jedzoslaw napisał:

... czy pozostać kr
      > ajem, który wciąż się miota pomiędzy Wschodem a Zachodem – twierdzi polsk
      > i dyplomata.

Gówno z niego nie dyplomata, skoro ma tego typu rozterki. Stany Zjednoczone Europy są już nie do uniknięcia, czy to się komuś podoba czy nie.
      >

> Hurraoptymizmu autora tak do końca nie podzielam, ale warto przeczytać, zanim s
      > ię będzie palić kukły Sikorskiego.

Nie chce mi się czytać zalinkowanego artykułu, ale mniej więcej wiem co w nim napisano.
      Nie jestem entuzjasta bycia w jednym państwie z Francuzami i Niemcami, ale to jeszcze nie powód by się temu sprzeciwiać. Innego wyjścia nie ma, a ja tylko mogę mieć nadzieję, że Dobry Pan zawoła mnie na sąd, zanim to się ziści.
      Sikorskiego nie cierpię, ale to dobry minister, odważny polityk i... ma rację.
      • czarek_777 Re: Nie bójmy się Stanów Zjednoczonych Europy 20.12.11, 21:49
        Jeśli do tego dojdzie to będzie to coś ,czego jeszcze nie przerabialiśmy ,nikt nie przerabiał. Teraz w kraju powinien zapanować spokój a my powinniśmy skupić się i zastanowić, jak wynegocjować dla siebie jak najlepsze warunki i to już na starcie. Bardzo ciekawi mnie jakie i od kogo wyjdą propozycje federalizacji Europy, jakie będą założenia programowe. Tego trzeba pilnować by później nie płakać smile
        • piotr_57 Re: Nie bójmy się Stanów Zjednoczonych Europy 20.12.11, 22:04
          czarek_777 napisał:

> Jeśli do tego dojdzie to będzie to coś ,czego jeszcze nie przerabialiśmy ,nikt
          > nie przerabiał. Teraz w kraju powinien zapanować spokój a my powinniśmy skupić
          > się i zastanowić, jak wynegocjować dla siebie jak najlepsze warunki i to już na
          > starcie. Bardzo ciekawi mnie jakie i od kogo wyjdą propozycje federalizacji Eu
          > ropy, jakie będą założenia programowe. Tego trzeba pilnować by później nie płak
          > ać smile
          >
          Myślę, że nie do końca zdajesz sobie sprawę z tego czym jest federacja. Mam wrażenie, że myślisz raczej o konfederacji. Nie będzie żadnych negocjacji, a federacja już jest w toku.
          Miliony Polaków od Hiszpanii po Norwegię, od Belfastu po Berlin, to jest federacja. Zaprzestanie nauczania historii nawet na uniwersytetach, to jest federacja. Uniwersalizm języka angielskiego, to jest federacja, unifikacja waluty, to jest federacja. Nikt nie będzie Cię pytał o zgodę, nie będzie żadnych negocjacji.
          • matt.j Re: Nie bójmy się Stanów Zjednoczonych Europy 21.12.11, 12:30
            piotr_57 napisał:
            > Nikt nie będzie Cię pytał o zgodę, nie będzie żadnych negocjacji.

Dokładnie.
            To dość mocno rozwijający się dziś proces.
            Jestem za. Na nawet jak byłbym przeciw to mógłbym sobie swój "przeciw" jedynie do kieszeni włożyć.
            • 1zorro-bis Re: Nie bójmy się Stanów Zjednoczonych Europy 21.12.11, 12:31
              tez jestem ZA!!!smirk
      • 1zorro-bis Re: Nie bójmy się Stanów Zjednoczonych Europy 21.12.11, 07:24
        a co masz przeciwko Francuzom i Niemcom? Wolalbys z Chinczykami i Koreanczykami z Polnocy?big_grin
        piotr_57 napisał:

> jedzoslaw napisał:
        >
        > ... czy pozostać kr
        > > ajem, który wciąż się miota pomiędzy Wschodem a Zachodem – twierdzi
        > polsk
        > > i dyplomata.
        >
        > Gówno z niego nie dyplomata, skoro ma tego typu rozterki. Stany Zjednoczone Eur
        > opy są już nie do uniknięcia, czy to się komuś podoba czy nie.
        > >
        >
        > > Hurraoptymizmu autora tak do końca nie podzielam, ale warto przeczytać, z
        > anim s
        > > ię będzie palić kukły Sikorskiego.
        >
        >
        • norkamorka Re: Nie bójmy się Stanów Zjednoczonych Europy 21.12.11, 07:41
          1zorro-bis napisał:

> a co masz przeciwko Francuzom i Niemcom?

Pytanie jest tak kuriozalne, że nawet nie zamierzam na nie odpowiadać!!

Wolalbys z Chinczykami i Koreanczykami
          > z Polnocy?big_grin

Wole to ma kura pod szyja. To taki przed żołądek.
          >
          • 1zorro-bis Re: Nie bójmy się Stanów Zjednoczonych Europy 21.12.11, 07:43
            a jakbys tak cos madrzejszego napisala? Wiem, ze z rana to trudno....big_grinnorkamorka napisała:

> 1zorro-bis napisał:
            >
            > > a co masz przeciwko Francuzom i Niemcom?
            >
            > Pytanie jest tak kuriozalne, że nawet nie zamierzam na nie odpowiadać!!
            >
            > Wolalbys z Chinczykami i Koreanczykami
            > > z Polnocy?big_grin
            >
            > Wole to ma kura pod szyja. To taki przed żołądek.
            > >
          • piotr_57 Re: Nie bójmy się Stanów Zjednoczonych Europy 21.12.11, 09:29
            norkamorka napisała:

> Wole to ma kura pod szyja. To taki przed żołądek.

Ty zaś będziesz norka nietypowa, dwunożna, bo przy najbliższej okazji, te dwie tylne, z dupy Ci wyrwę big_grinbig_grin
            > >
            • 1zorro-bis Re: Nie bójmy się Stanów Zjednoczonych Europy 21.12.11, 09:53
              Norkamorka jest bardzom"aktywna"....Jest "juz" od trzech miesiecy i napisala "az" .....10 postow.smirk
              Dla mnie to pachnie.....TROLLEM.big_grin
              • piotr_57 Re: Nie bójmy się Stanów Zjednoczonych Europy 21.12.11, 10:11
                1zorro-bis napisał:
                Dla mnie to pachnie.....TROLLEM.big_grin

To raczej wielonikowiec niż troll.
                Ale ja znam tę osobę osobiście, z reala.
                • 1zorro-bis Re: Nie bójmy się Stanów Zjednoczonych Europy 21.12.11, 10:41
                  acha....big_grin
                  To zmienia postac rzeczy....smirk
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka