Dodaj do ulubionych

Wielkanoc bez baby?

26.03.13, 14:31
Tradycja wypiekania bab wielkanocnych sięga piętnastego wieku. Kiedyś to słodzone miodem drożdżowe ciasto znane było tylko na wschodzie, gdyż zwyczaj wypiekania bab na Wielkanoc przywędrował do nas z Litwy, Białorusi i Ukrainy.
Tradycyjnie ciasto przyrządza się na bazie drożdży rozczynionych mlekiem. Dopiero gdy rozczyn wyrośnie daje się jaja, mąkę i bakalie.

Bab wielkanocnych jest wiele, najpopularniejsze to: parzona, żółtkowa, piankowa, puchowa, śmietankowa i ciężka - bo zrobiona z kilkudziesięciu jaj.

Nazwę ciasto wzięło z charakterystycznego kształtu. Dobrze upieczona, w odpowiedniej formie przypomina kolistą, wąską na górze i szerszą przez falbany i plisy na dole wiejską spódnicę.

metromsn.gazeta.pl/metro/1,131966,13586308,Wielkanoc_bez_baby__Nie_ma_mowy__Tradycyjny_przepis.html#TRrelSST
Obserwuj wątek
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka