sibeliuss
16.06.07, 16:34
Składniki:
- Ciasto:
- 30 dag mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 15 ml wody mineralnej
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki octu
oraz:
- 1 kg filetów z białej ryby (mintaj
- dorsz)
- 5 dużych ziemniaków o zwięzłym miąższu
- 2 cytryny
- olej do głębokiego smażenia
Sposób przyrządzania:
Zrób ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i posól. W
mące zrób zagłębienie. Wymieszaj mikserem wodę z mlekiem, jajkiem i octem.
Powoli wlewaj mieszaninę do zagłębienia. Drewnianą łyżką mieszaj tak długo, aż
powstanie gładkie jednolite ciasto. Odstaw na 10 minut do napęcznienia.
Zrób frytki (chips): obierz ziemniaki, pokrój je w słupki. Włóż do miski z
zimną wodą. We frytkownicy rozgrzej olej. Frytki osusz papierowym ręcznikiem i
smaż porcjami w oleju o temp. 150°C (po 4 minuty). Wyjmij łyżką cedzakową i
przełóż do miski. Przygotuj ryby: filety pokrój na kawałki, zanurzaj w cieście
i wkładaj porcjami do oleju rozgrzanego do temp. 160°C. Smaż po 4-5 minut, aż
ciasto stanie się chrupiące i złociste. Osącz z tłuszczu. Frytki podsmaż
jeszcze raz, tym razem 1-2 minuty w temp. 180°C, aby nabrały złotego koloru.
Porcje ryb i frytek zawijaj w gazetę.
/kuchnia.gazeta/