Dodaj do ulubionych

Danie na czasie,czyli jesien w naszej kuchni....

01.10.07, 05:28
Jesień to pora wyjątkowej obfitości warzyw i owoców.
Macie jakies swoje wyprobowane "jesienne"przepisy?

Obserwuj wątek
    • skiela1 Muffiny 01.10.07, 05:37

      * 2,5 szklanki mąki
      * ¾ szklanki cukru
      * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      * 1 łyżeczka cukru waniliowego
      * szczypta soli


      * 50 g roztopionego masła
      * 2 roztrzepane jajka
      * 1¼ szklanki mleka

      Ponadto:

      * jeżyny świeże lub mrożone, mogą również być maliny - 2 pełne kubki

      W jednym naczyniu wymieszać suche składniki, w drugim naczyniu wymieszać mokre.
      Połączyć razem, wymieszać szybko i mało dokładnie - mogą pozostać grudki.
      Wmieszać jeżyny.

      Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC. Z przepisu wyszło mi 19 muffinek.
    • skiela1 Zrazy z grzybów 05.10.07, 16:37

      Przepis ma ze sto lat. Trochę trzeba się pogimnastykować w kuchni.
      Ale trud opłaci się sowicie.
      Składniki:
      50 dag grzybów, 20 dag kaszy manny, 1 cebula, 4 jaja, 3 łyżki tartej bułki,
      10 dag tłuszczu, pół szklanki śmietany, 1 łyżka mąki krupczatki,
      3 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz.
      Wykonanie:
      Grzyby trzeba oczyścić, pokrajać na kawałki, poddusić z dodatkiem tłuszczu.
      Wsypać kaszę mannę, wymieszać, podprażyć.
      Jak masa wystygnie, zemleć w maszynce z połową cebuli, dodać jaja,
      tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i dokładnie wyrobić.
      Zrobić podłużne zrazy, zrumienić na tłuszczu i zalać sosem
      śmietanowym na bazie cebuli. I niech dochodzą w piekarniku.
      Jakie to dobre.

      musze zrobic.
    • menk.a Re: Papryka faszerowana 07.10.07, 17:10
      Odciąć kawałek papryki tuż przy 'szypułce', by wyjać gniazda
      nasienne. Napełnić doprawionym miesem mielonym. Potem paprykę
      posmarować olejem, podlać odrobiną wody, wstawić do piekarnika i po
      jakichś 30 min....voilawink
    • skiela1 Gruszki w cieście francuskim 11.10.07, 03:13

      5 gruszek
      1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
      50 g rodzynek
      2 łyżki rumu
      1 jajko
      5 łyżek cukru

      Rodzynki wrzucić do miseczki, zalać rumem i odstawić na godzinę. Rozmrozić
      ciasto i wyciąć z niego kwadraty o boku 10 cm (wielkość kwadratów zależy od
      wielkości owoców, ale te nie powinny być zbyt duże). Gruszki obrać i wydrążyć od
      spodu gniazdo nasienne, nie rozcinając owocu. Napełnić gruszki osączonymi
      rodzynkami. Ustawić każdy owoc na kwadracie ciasta i posypać go łyżką cukru;
      zagnieść na ukos brzegi ciasta i skleić, pozostawiając na wierzchu ogonek
      gruszki. Z pozostałego ciasta wyciąć listki i przykleić obok ogonka. Ciasto
      posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 15 minut w temp. 200°C. Gdy wierzch
      się przyrumieni, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 30 minut.
    • menk.a Re: sałatki... 11.10.07, 08:33
      Sałata lodowa albo kapusta (włsoka albo pekińska), fasola biała i
      czerwona, kukurydza, groszek, do tego papryka, pomidor (najlepiej
      bez gniaz nasiennych, ale to do decyzji).....
      Do tego tuńczyk we własnym sosie, paluszki krabowe, małże z zalewy,
      cycek kurczęcia, ser starty albo ananas... Wedle podniebienia.
      Sos lekki i najprostszy: jogurt naturalny wymieszany z sesem Knorra
      albo Winiar (można dodać łyżkę majonezu albo musztardy, np.
      francuskiej Knorra z uwagi na ziarnka gorczycy albo Słodkiej
      Develeya to nada ciekawy kolor i doda smaku).
    • menk.a Re: Kabaczek 11.10.07, 08:45
      Obrać ze skórki, pokroić w plstry do grubości 1 cm, usunąć nasionka,
      kabaczka obtoczyć w cieście naleśnikowym i bułce tartej albo w jajku
      i bułce. Usmażyć na złoto.


      Albo kabaczka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i zrobić
      ciasto jak na placki ziemniaczane. Usmażyć placki.
      Dobrze smakują z sosem tatarskim. Albo ze śmietanąwink
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka