Dodaj do ulubionych

problemy z tradzikiem i okresem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.09, 21:43
WITAM!
mam prawie 28 lat,PRZEDSTAWIE PROBLEM NA KTORY BARDZO BYM PROSILA LEKARZA O RZETELNA ODPOWIEDZ, tudziez fachowe, poparte doswiadczeniem wypowiedzi tutejszych uzytkownikow beda mile widziane :)
Od mniej wiecej wieku 17-18 mam problem z tradzikiem. okres przez pierwsze swe lata (I miesiaczka byla wieku 16lat)tj do roku zycia 20-21 byly ok regularne, dosc obfite, potem cos sie pokrecilo i raz mialam okres a raz nie, potem wogole zniknal mi okres na pare miesiecy a potem jak sie pojawil znow to bardzo czesto, co 2tyg, natychmiast poszlam do ginekologa. babka wysluchala mnie, zlecila tylko usg narzadow rodnych i zadnych bad krwi hormonalnych i stwierdzila ze mam pco. dala mi tabl antykoncepcyjne diane. bralam je przez ok 2lata, potem zmienila sie lekarka, a ja zaczelam wspolzycie wiec zmienilam tabletki diane na inne antykoncepcyjne. w sumie tabletki antykoncepcyjne bralam 4lata, w roku 2008 w grudniu zakonczylam. od tamtego momentu do listopada 2009 regularnosc okresow byla w porzadku, co 29-34dni. od kiedy zarzucilam tabletki oczywiscie nawrocily mi problemy z tradzikiem, lecze sie u dermatologa. NIESTETY W LISTOPADZIE NIE DOSTALAM OKRESU I NIE JESTEM W CIAZY. nie wiem czy mam narazie czekac, czy juz popadac w panike i isc do ginekologa endokrynologa ktory to wszystko jeszcze raz zbada... PROSZE O DOBRA RADE!!!
Obserwuj wątek
    • asiaczek111 Re: problemy z tradzikiem i okresem 18.11.09, 21:13
      CZY NIKT NIE MA ZADNYCH DOSWIADCZEN? ZADNEJ RADY? ALBO GODNEGO POLECENIA
      ENDOKRYNOLOGA-GINEKLOGA??
    • Gość: niusia Re: problemy z tradzikiem i okresem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.09, 11:20
      ja bym poszła do ginekologa-endokrynologa, zrobiła kompleks badań: hormony,
      tarczyca, usg ale tez morfologię i cukier.
      na silny trądzik polecałabym aknenormin, ale to mocny lek na receptę i nie mogą
      go przyjmować kobiety, które chcą zajść w ciąże
      • asiaczek111 Re: problemy z tradzikiem i okresem 20.11.09, 12:08
        jak juz pisalam, jestem pod opieka deramtologa caly czasm wiec rozne leki na
        tradzik stosowane sa, bralam tez aknenormin i wiem ze nie moga brac go kobiety w
        ciazy, ale dzieki za info.
        • hertabapl Re: problemy z tradzikiem i okresem 21.11.09, 13:38
          Na Twoim miejscu zrobiłabym kompleksowe badania hormonów, usg
          jajników, morfologię. Ja niestety także zmagam się z trądzikiem już
          15 lat. Odnoszę wrażenie, że z roku na rok jest coraz gorzej.
          Dlategoteż zastanawiam się nad rozpoczęciem kuracji Aknenorminem.
          Wspominałaś, że brałaś już ten środek, możesz zatem napisać jakie
          były efekty jego przyjmowania i jakie miałaś skutki uboczne?
          • asiaczek111 Re: problemy z tradzikiem i okresem 21.11.09, 13:58
            ja bralam dawke nizsza i na poczatku bralam zdaje sie 4 dni pod rzad- wtedy
            bardzo szybko wyschla mi skora, stal sie bardzo wrazliwa, usta wysychaly, trzeba
            bylo je non stop nawilzac, rowniez zasycha w ustach, moga byc krwawienia z nosa,
            mi sie 1x zdarzylo, i ok 3 dnia czulam sie jakbym miala goraczke, potem bralam
            te kapsulki 2x w tyg - i czulam sie przy tym swietnie, ale wiesz to zalezy od
            dawki i czestotliwosci brania- zyli zalezy od tego jak widzi to twoj dermatolog.
            OCZYWISCIE NIE MOZNA ZAJASC W CIAZE, WIECC MUSISZ BYC NA ANTYKONCPECJI W
            DOWOLNEJ POSTACI ALE SKUTECZENEJ BO LEK JEST TERATOGENNY SILNIE!!! chyba nawet
            deramtolog powinien wziasc od ciebie zgode na to ze zgadzasz sie na rozpoczecie
            terapi. ale EFEKT JEST REWEKACYJNY, SKORA STAJE SIE GLADKA, WYROWNUJA SIE
            BLIZZNY I DOLKI PO BYLYCH PRYSZCZACH, NAPRAWDE PIEKNA I EFEKT U MNIE utrzymywal
            sie ok jeszcze 3 mscy od zakonczenia etrapi, a bralam zdaje sie ok 3mscy. lek
            ten uwrazliwa tez na slonce , wiec trzeba go przyjmowac tylko zima, kiedy
            jeszcze nie ma silnego slonca, jesli jest slonce koniecznie musisz stosowac
            kremy z bardzo wysokim filtrem, najlepiej stoper kompletne to inaczej pojawia
            sie na skorze przebarwienia- nie tylko piegi ale tez silniejsze a te trudniej
            usunac potem.
            DZIEKI ZA RADE, wlasnie zapisalam sie do endokrynologa, ale dopiero termin na
            koniec grudnia :(
            • hertabapl Re: problemy z tradzikiem i okresem 21.11.09, 14:08
              A czy to działanie teratogenne leku moze się uaktywnić także nawet 1
              miesiąc po zakończonej kuracji. Słyszałaś może o przypadkach
              ewentualnego negatywnego wpływu izotretinoiny na jakość i ilość ciąż
              po zakończeniu kuracji ???
              • asiaczek111 Re: problemy z tradzikiem i okresem 22.11.09, 14:16
                rzeczywiscie zapomnialam o tym napisac, zakaz zajascia w ciaze jest zarowno w
                okresie terapi jak rowniez do 6 mscy OD ZAKONCZENIA TERAPI, bo ten lek mimo ze
                go juz nie bierzesz skomulowal sie w twoim organizmie i minie pare miesiecy
                zanim twoj organizm go clakiem zmetabolizuje i wydali. dlatego do pol roku mozna
                mowic jeszcze o jego etratogennym dzialaniu, rowniez jest zakaz oddawania krwi w
                tym okresie, poniewaz jak juz wyzej wspomnialam metabolity kraza we krwi. i
                zawsze trzeba podawac innym lekarzom informacje ze bierzesz badz bralas ten lek.
                NIE WIEM NIC O JAKOSCI CIAZ I ILOSCI po braniu tego leku, ale jesli zachowa sie
                te wszytskie warunki to potem nie powinno byc problemu.to nie zostaje na cale
                zycie :)
    • jacek_tomaszewski Re: problemy z tradzikiem i okresem 24.11.09, 11:59
      Sugeruje po prostu diagnostykę hormonalna cyklu. Pozwoli ona wiarygodnie
      zdiagnozować przyczynę Pani dolegliwości na tle zaburzeń cyklu i wdrożyć
      odpowiednie postępowania lecznicze w zależności od Pani planów życiowych na
      najbliższe 12 miesięcy tzn. chęć posiadania dziecka (indukcja owulacji), tylko
      regularne miesiączki bez efektu antykoncepcyjnego (gestageny, leki
      p/cukrzcycowe, spironolakton), efekt antykoncepcyjny (złożona antykoncepcja
      hormonalna) czy antykoncepcja z maksymalnym efektem kosmetycznym ( Diane 35).
      Wybór opcji terapeutycznej zależy więc do Pani. Pozdrawiam.
      • asiaczek111 Re: problemy z tradzikiem i okresem 26.11.09, 19:42
        dziekuje za rzetelne informacja i odpowiedz. Diane brala juz kiedys, nie daje az
        tak nadzwyczajnego efektu,cho oczywiscie proeblemy z wypryskami zniakaja.
        jestem tez juz umowiona u endokrynologa wiec na pewno bede domagac sie bad
        poziomu hormonow itp.
    • Gość: beata Re: problemy z tradzikiem i okresem IP: 178.73.49.* 07.10.10, 19:21
      A jak u Was z dbaniem o higiene intymną?
      Czesto zapomina sie o tym,ze jest to podstawa aby chociazby poczuć sie świezo i uniknąc infekcje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka