Dodaj do ulubionych

stan zapalny pochwy a irygacja??

IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.01.10, 22:31
Dzień dobry doktorze mam pytanie otóż mam częste nawroty infekcji okolic
intymnych,częste stany zapalne pochwy:pieczenie i nasilający się ból po
wysikaniu,dyskomfort krocza,byłam u lekarza który zalecił mi irygację pochwy
mieszankami ziołowymi,oraz stosowanie gałek propolisowych odpowiednio
spreparowanych dopochwowych,chciałabym wiedzieć na czym polega irygacja
pochwy??oraz czy jest ona skuteczna i pozwala pozbyć się przykrych
dolegliwości ??oraz czy te gałki również są skuteczne,i czy można to wykonywać
podczas miesiączki?? bardzo proszę o pilną odpowiedz gdyż męczę się już tym
ponad 2 miesiące.Dziękuje.
Obserwuj wątek
    • dita74 Re: stan zapalny pochwy a irygacja?? 06.02.10, 23:03
      irygacja pochwy to nic innego jak podczas brania prysznicu hm...przykladasz
      prysznic do pochwy i woda "myjesz" wyplukujesz .Nie umiem Ci bardziej wytlumaczyc.
      • Gość: karola Re: stan zapalny pochwy a irygacja?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.10, 20:57
        Irygacja to nic innego jak wypłukiwanie z pochwy resztek naskórka, złuszczonej błony śluzowej, która powstała podczas infekcji czy zakażenia. To nic nie boli!! A infekcje to niestety częsta przypadłość kobieca!
    • Gość: ja Re: stan zapalny pochwy a irygacja?? IP: *.chello.pl 25.04.10, 23:30
      wlasnie niedawno czytalam, ze irygacja nie jest dobra metoda na tego typu przypadlosci (jak i na kazde inne), a wrecz przeciwnie - oslabia "srodowisko" pochwy i moze powodowac ze infekcje beda nawracaly jeszcze czesciej. czytalam to na stronie producenta jakiegos leku na tego typu schorzenia, wiec sadze ze informacje sa wiarygodne.
    • dominikanj1 Re: stan zapalny pochwy a irygacja?? 26.04.10, 10:29
      irygacje faktycznie mogą czasem również krzywdę wyrządzić zamiast pomóc,
      zwłaszcza gdy nie ma się doświadczenia w ich stosowaniu.
      ja proponuje faktycznie gałki propolisowe, bo czytam tutaj że wielu kobietom
      pomagają albo konsultację z innym lekarzem i odszukanie przyczyn tych
      nawracających infekcji.
      irygację przeprowadza się dostępnymi w aptece irygatorami i do ich stosowania
      konieczny jest odpowiedni roztwór preparatu.
      nie można stosować do irygacji prysznica i wody, bo takie zabiegi na pewno
      zaowocują wyjałowieniem pochwy. rozumiem, że przedmówczyni użycie prysznica
      opisała jako wyjaśnienie czynności i dodałam tę informacje tylko gwoli
      ścisłości, aby jakaś dziewczyna mogąca nie wgłębić się w temat nie użyła do
      irygacji czasem samego prysznica.
      • anathe0 Re: stan zapalny pochwy a irygacja?? 29.04.10, 11:35
        ten roztwór to tantum rosa najczęściej i rzeczywiście jest tak, że
        irygacje wypłukują pozytywną florę bakteryjną. taka flora odnawia się
        w przeciągu 48-72h czyli do 3 dni a w tym czasie bardzo szybko
        patogeny sie mogą namnażać, więc osobiście nie polecam irygacji i
        lekarze też już od tego odchodzą. trzeba pamiętać, że lepiej
        dostarczać pozytywną mikroflorę (lacibios femina) niż się jej
        pozbywać (irygacje). a rzotworu tantum rosa mozna uzywać do
        przemywania wacikiem miejsc intymnych.
    • Gość: asia Re: stan zapalny pochwy a irygacja?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.11, 13:29
      Witam, mam b.powazny problem i juz nie wiem do kogo mam sie zwrocic, byłam
      u kilku ginekologów rozkładaja ręce.
      Otow od dawna od ok 2 lat, mam silne stany zapalne pochwy, pieczenie, ból czasem
      swedzenie, wykonałam badania takie jak: cytologia 2 stopien, badanie bakterilogiczne pochwy dobre - nie ma
      zadnych grzybow , candidy itp. chlamydia - ujemne.
      Lekarz przepisał mi ginalgin, pimafucin, pimafucort, nystatyna, macmirol
      (czopki, masc), clotrimazolum, betadyna czy cos podobnego, ginofeminazol i
      metronidazol , na wszystkie te srodki jestem uczulona -
      straszny swiad i pieczenie po nich mam, nic mi nie pomaga a od kilku dni
      mnie tak piecze przy wejsciu do pochwy , ze nie wiem co robic....Prosze mi
      poradzic co to moze byc i jak mozna to leczyc i dlaczego zadne leki mi nie
      pomagaja ;(
      Chcemy starac sie z mężem o dziecko, ale taki ból , że to wszystko uniemożliwia, żel intymny tez nie pomaga...
      Prosze o pomoc.
      • dzidziunia_1 Re: stan zapalny pochwy a irygacja?? 20.06.11, 15:31
        Jakiś czas temu na TVN Style oglądałam wywiad z ginekologiem, który polecał przecieranie krocza wacikiem nasączonym w jogurcie naturalnym/pomaga odnowić florę bakteryjną ... czy ten sposób jest skuteczny- nie wiem, jak na razie nie miałam potrzeby zastosowania go. Myślę, można spróbować, na pewno nie zaszkodzi ;) Ja osobiście miałam problemy z nawracającymi infekcjami z powodu nadżerki, po jej usunięciu problem znikł. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka