Dodaj do ulubionych

Infekcja układu moczowego

IP: 78.88.188.* 09.12.14, 01:36
Witam mam pytanie czy podczas infekcji układu moczowego mogą boleć stawy??
Obserwuj wątek
    • katarzyna.muzyka-placzynska Re: Infekcja układu moczowego 10.12.14, 09:51
      W przebiegu zwyklej infekcji układu moczowego nie występują bóle stawów. Rzadką chorobą w przebiegu której występują takie dolegliwości jest zespół Reitera. Do zajęcia stawów dochodzi po niedoleczeniu zakażeń dolnych dróg moczowych, po infekcjach przenoszonych droga płciową czy zakażeniach przewodu pokarmowego (salmonella). W posiewie moczu można wykryć między innymi Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Ureaplasma urealyticum. Powodują one rozwój odczynowego, czyli tzw. seronegatywnego zapalenia stawów. Oznacza to że w samych stawach nie stwierdza się bakterii czy zmian ropnych. Choroba występuje zwykle u osób po 20 roku życia, dziesięciokrotnie częściej dotyczy mężczyzn. Leczeniem jest stosowanie antybiotyków działających na drobnoustrój znaleziony w posiewie moczu.
      • Gość: Suzinka Re: Infekcja układu moczowego IP: 78.88.188.* 10.12.14, 14:37
        Dziękuję bardzo za odpowiedź Pani Katarzyno :-)

01.12.2014
        Wykonałam analizę moczu i wynik jest taki:
        Bilirubina negatywna
        Urobilinogen norma
        Ketony negatywne
        Kwas askorbinowy negatywny
        Glukoza negatywna
        Białko negatywne
        Krew negatywna
        Ph 6.0
        Nitraty negatywne
        Leukocyty negatywne
        Ciężar właściwy 1.012
        Klarowność j.żółty
        Krwinki czerwone 0-3
        Krwinki białe 0-5
        Nabłonki płaskie pojedyncze
        Śluz pojedyncze

Z wynikami poszłam do lekarza rodzinnego i dostałam skierowanie na usg jamy brzusznej z podejrzeniem ZUM, lecz do dzisiaj nie ma terminu na usg i muszę czekać. I kazano Mi też pójść do Ginekologa, lecz Ginekolog stwierdził, że wszystko ok jest.

Czyli wykonać raz jeszcze analizę moczu z posiewem? I czy coś jeszcze można by było wykonać czy to ZUM i czy po prostu od nieleczonego tego bolą te stawy? Bardzo bym chciała by do świąt ustąpiły Mi te bóle.. :(

Dodam, że mam 21 lat i od 2 lat karmię córkę piersią.
        • katarzyna.muzyka-placzynska Re: Infekcja układu moczowego 12.12.14, 13:04
          Przesłany przez panią wynik nie wskazuje na występowanie zapalenia pęcherza czy cewki moczowej. Jeżeli w poprzednim wyniku również nie było leukocytów, to powodem pani dolegliwości nie była infekcja układu moczowego. Jeżeli bóle stawów trwają od dawna to powinna się pani zgłosić do reumatologa. Istnieje bowiem grupa chorób reumatycznych pojawiających się po porodzie. Zwykle pierwsze objawy pojawiają się do 12 miesięcy po urodzeniu dziecka, czasami jednak po dłuższym czasie.
    • Gość: Suzinka Re: Infekcja układu moczowego IP: 78.88.188.* 10.12.14, 15:23
      Aha dodam jeszcze że pierwszą analizę moczu wykonałam 12.11.2014 i wyniki były prawie identyczne jak te z 1go grudnia jedynie różniły się tym, że w moczu było 10mg/dL białka i Ph wynosiło 5.5.
      Kazano brać urosept.
    • Gość: Elzbieta Re: Infekcja układu moczowego IP: 32.213.31.* 23.08.15, 17:49
      infekcja moczu jest wynikiem pozytywnym czy negatywnym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka