Dodaj do ulubionych

nadżerka-jak ją leczyć?

10.03.09, 16:55
Witam, lekarz powiedział, że nadzerka jest spora i trzeba zamrozić albo
usunąć, i że to moja wina!czy usunięcie oznacza bezpłodność, dlaczego niby
moja wina, jestem młodą kobieta, do ginekologa chodzę raz na pół roku, byłam
też na zabiegu histopatologicznym, ale na szczeście to nie rak, ale po co od
razu usuwać?nie ma żadnych tabletek?
Obserwuj wątek
    • Gość: zasa Re: nadżerka-jak ją leczyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.09, 00:16
      Zmień lekarza, bo Twój to jakiś konował. Nadżerka jest dość częstym problemem u
      kobiet i lekarz nie miał prawa ci mówić, że to Twoja wina. Najlepiej skonsultuj
      się z innym lekarzem, który będzie normalny. Osobiście mam nadżerkę (podobno
      małą - aczkolwiek lekarz który mi to wykrył też sprawiał wrażenie jakby to moja
      wina była i że to nie wiadomo co - oczywiście od tej pory omijam go szerokim
      łukiem) i nic z nią nie robię... Nie boli mnie ani nic ponadto inny już lekarz
      powiedział mi że jeśli regularnie będę się badać (cytologia etc. raz na rok) to
      ona sobie może tam być i nic mi nie będzie... Powiedział mi tez, że jak mi
      przeszkadza to mogę ją usunąć i że najlepszą metodą (ponoć) usuwania nadżerek u
      kobiet, które nie rodziły jest laser (bo po nim nie robią się blizny, które mogą
      się rozerwać przy porodzie). Jeżeli w związku z nadżerka masz stan zapalny to
      mogą ci przepisać jakieś tam tabletki czy irygacje z kwasu mlekowego etc.

Miałaś robioną kolposkopię?

I tak szczerze: zmień lekarza!!!!
      • Gość: hmm Re: nadżerka-jak ją leczyć? IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.03.09, 01:40
        też tak uważam, zmień lekarza! nadżerka nie jest twoją winą..co za
        szczyt głupoty tego lekarza. Osobiście nie miałam usuwanej nadzerki
        ale słyszałam o zamrażaniu lub przypaleniu nadżerki..poczytaj w
        necie pełno tego..
    • Gość: aaa Re: nadżerka-jak ją leczyć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.09, 12:30
      Popieram idź do innego lekarza. Miałam nadżerkę wiele lat i lekarz cały czas powtarzał ze w niczym nie przeszkadza. Urodziłam dziecko i dopiero 4 lata po porodzie zdecydowałam się na zamrożenie. Zabieg trwał ok 30 min, bezbolesny. Usunięcie nadżerki nie powoduje niepłodności także spokojnie. Czasem może mieć wpływ na infekcję róznego rodzaju. Skonsultuj się z innym lekarzem.
    • jacek_tomaszewski Re: nadżerka-jak ją leczyć? 26.10.09, 12:03
      Część lekarzy uważa, że małe nadżerki wykrywane u młodych kobiet, które nie
      rodziły, nie wymagają leczenia, lecz tylko obserwacji. Niekiedy wystarczy tylko
      wyeliminowanie czynnika powodującego powstanie zmiany chorobowej jak np. w
      zmianach wywołanych działaniem substancji chemicznych czy ciał obcych (np.
      globulki i pianki antykoncepcyjne, tampony, krążki i kapturki pochwowe). Z
      samoistnym wyleczeniem erytroplakii spotykamy się zazwyczaj u młodych kobiet, u
      których zmiana ma najprawdopodobniej podłoże hormonalne. Aż 60 % wykrytych na
      tarczy części pochwowej zmian o charakterze erytroplakii zniknie samoistnie w
      przeciągu roku.
      Wybór najlepszej opcji terapeutycznej zależy od wyniku badania cytologicznego,
      kolposkopowego lub histopatologicznego, rozległości zmiany i jej
      etiopatogenezy, wieku pacjentki i wywiadu położniczego. U nieródek preferuje się
      metody wyczekujące (obserwacja i kontrolne rozmazy cytologiczne), zachowawcze
      (koagulacja chemiczna, lokalna estrogenoterapia, gałki p/zapalne) lub zabiegowe
      (niedestrukcyjne) do których zalicza się krioterapię lub waporyzację energią
      lasera (zwłaszcza dla kobiet które nie rodziły). Tylko w szczególnych sytuacjach
      wykonuje się zabiegi bardziej inwazyjne jak elektrokonizację lub chirurgiczną
      konizację stożkową. Zazwyczaj dotyczy to kobiet które już rodziły dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka