Dodaj do ulubionych

wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chemii

IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 22.06.14, 18:25
Ponieważ ostatnio przewijają się na forum różne wątki dotyczące klas biol.-chem., spisałam z czystej ciekawości wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chemii dla kilku szkół, może będą pomocne:
liczba osób zdających / punktacja
1.Batory (35) 86,8
2.Czacki (26) 80,4
3.Witkacy (20) 79,5
4.Hoffmanowa (94) 78,8
5.Jeziorański ( 3) 77,7
6.Władysław IV (29) 77,4
7.Lelewel (28) 76,7
8.Kopernik (DJ) (23) 76,4
9.Żeromski (27) 75,5
10.Staszic (35) 75,1
11.Zamoyski (32) 73,7
12.Poniatówka (58) 73,0
13.Reytan (56) 71,3
14.Rej (26) 70,8
15.Słowacki (27) 69,5
16.Frycz (30) 62,1
17.Kochanowski (29) 57,4
18.Król. Jadwigi (10) 54,8
19.A.Kamińskiego (20) 54,0
20.Cervantesa (24) 52,8
Obserwuj wątek
    • Gość: El Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 22.06.14, 18:27
      Przepraszam, to są wyniki zeszłorocznej matury, a nie tegorocznej.
    • Gość: paszczakowna1 Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.14, 18:34
      Dość znaczne różnice w porównaniu z wynikami olimpiady chemicznej. Tam bez rywali króluje teraz Staszic (zwycięzca ze Staszica, siedmiu laureatów na 20-tu pierwszych miejscach). Ze szkół warszawskich tylko Poniatowski miał poza Staszicem laureata (sztuk jeden), wśród finalistów jeszcze Batory mi się rzucił w oczy.

Zresztą tu jest lista:

www.olchem.edu.pl/wyniki60iii.pdf
      • Gość: E#W Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.14, 10:44
        Zupełnie czyms innym jest uczenie "pod" maturę a czyms innym przygotowanie do olimpiady. Polecam artykuł w Chemii w Szkole "Dla kogo olimpiada" a dokładniej odpowiedź członków Komitetu Olimpijskiego.
        Do matury z chemii - przeznaczonej dla przeciętnego ucznia(!) szkoła w obecnym ( t.j. przed ostatnią reformą oświatową) kształcie była wstanie przygotować tak, że przeciętnie ja zda. Ucznia zdolnego czy nawet bardzo zdolnego i pracowitego może przygotowac bardzo dobrze.
        Olimpiada zas po pierwsze jest dla wybitnych, wybitnie zdolnych i bardzo zmotywowanych a po drugie wymaga specjalnego przygotowania. Tu kółko prowadzone przez nauczyciela nie wystarczy. Czy to dobre czy złe to inna kwestia. W każdym razie program i wymagania olimpiady chemicznej a program szkolny ( matura) to dwie rózne bajki.
        Jak jest w przypadku innych przedmiotów tego nie wiem.
        • menodo Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 11:38
          Zupełnie czyms innym jest uczenie "pod" maturę a czyms innym przygotowanie do o
          > limpiady."

To samo słyszałam od znajomych dzieciaków startujących na wysokoprogowe kierunki przyrodnicze czy medyczne.
          Wolą spokojnie uczyć się przed 3 lata do matury trzech przedmiotów, tak aby osiągnąć te +/- 80 proc. na maturze niż ryzykować start w olimpiadzie z jednego przedmiotu.
          Zwłaszcza w Warszawie, gdzie jest tak ogromna konkurencja.

Chyba że ktoś jest pasjonatem chemikiem i i tak wybiera się na chemię, na którą łatwo się dostać, więc nie musi drżeć o wysokość wyniku maturalnego.

Podobnie rzeczy słyszałam o olimpiadzie z biologii; w dużym skrócie - że "nie opłaca" się w niej startować i ryzykować komuś, kto planuje na przykład studia medyczne.

• Gość: E#W Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.14, 13:10
            Interesowałam się olimpiadami ( i to z róznych powodów róznymi). Olimpiady z założenia przeznaczone są dla wybitnie zdolnych, wybitnie pracowitych, myślących niestandardowo ( i to dotyczy zarówno humanistów jak i ścisłowców). Ilu takich jest w populacji uczniów? Niewielu. Szkołom zwykle nie opłaca sie ( inna kwestia czy to dobrze czy źle, nie mnie oceniać) w 1-2 góra (!) z rocznika. Przygotowanie ucznia do olimpiady wymaga czasu, zaangażowania, często pracowni i wiedzy przygotowujących. Tak jak wspomniałam - inaczej uczy się pod maturę, inaczej pod olimpiadę. W tej sytuacji wielu zdolnych gdzies sie gubi ( znów czy to dobrze czy źle to inna kwestia). Tym nie mniej ci "zgubieni" moga znakomicie odnaleźć się na studiach, być znakomitymi a nawet wybitnymi studentami, stypendystami i zgarniac nagrody. Bez olimpiady.
            Jesli natomiast jakas szkoła jest magnesem olimpijskim to bywa, ze przygotowuje do olimpiady ( jednej, dwóch) kosztem innych przedmiotów. Znów powstaje pytanie - dobre to czy złe.
            Jest tez czarna legenda olimpijczyków a dokładniej osób przygotowujących do niej i.....zapobiegliwych rodziców. Pieniądz demoralizuje więc zdarza się, że osoby będące w komitecie olimpijskim....przygotowują prywatnie ucznia, niby do matury a tak naprawdę do olimpiady. Jest to trudne do udowodnienia, bo trzeba by postawic po domem policjanta itd, ale bywa, że bardzo dobry, ale nie wybitny uczeń osiąga laury i indeks na wysokoprogowym keirunku ( bo olimpiada jest do tego narzędziem) . Czy dalej się aż tak dobrze sobie radzi jak sie zapowiadał - to inna kwestia.
            Cieszy, że wśród olimpijczyków jest sporo uczniów " z terenu" czyli takich, którzy prawdopodobnie sami lub w sposób uczciwy przy pomocy nauczyciela ( niekoniecznie szkolnego) przygotowują sie do konkursu ( celowo uzyłam tego określenia).
            Najbardziej dyskusyjna olimpiadą jest biologiczna- wiadomo medycyna. I Jej warto by sie bliżej przyjrzeć.
            Najbardziej transparentne są matematyczna, fizyczna i chemiczna - na te kierunki naprawdę łatwo się dostać, ale kończy zwykle 10% tych, którzy zaczynaja a na roku jest 5 max 8 wybitnych - niekoniecznie olimpijczyków.
            Najtrudniejsza do obiektywnej oceny jest chyba polonistyczna, a najbardziej - moim zdaniem- niesprawiedliwe wszelkie językowe dając priorytety tym, którzy mieszkali poza granicami.
            Czy z tych moich obserwacji cos wynika? Nic są to przemyśelnia, obserwacje olimpijczyków, niedoszłych olimpijczyków i efekt rozmów z ludźmi związanymi z olimpiadami.
            • Gość: Agatka_s Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.14, 13:38
              Ja mam w domu (tzn teraz nie mam, bo jest na kajakac) olimpijczyka jednej olimpiady, ale takiego ktory startowal w sumie w 4 roznych przez cale 3 lata liceum. Powiem ze wszystko zalezy od nauczyciela, jak jest nauczyciel ktory ma metode pracy z potencjalnymi olimpijczykami, ma jakis sprawdzony szymel, to zawsze doprowadza na koncu kilka osob do tytulow. Samodzielna praca, nawet dla tych najzdolniejszych jest bardzo trudna i mozna sie nawet niezle przygotowac ale odpada sie gdzies na jakis takich specyfikach, ktore np doswiadczony nauczyciel bardzo dobrze zna i na nie skieruje, albo ostrzezetp W olimpiadach ktore szkola olewala, moj syn przygotowujac sie sam, jedynie z pomoca mailowego kontaktu z zaprzyjaznionymi pracownikami naukowych w danej dziedzinie, moze w czwartym roku prob bylby juz na tyle doswiadczony ze by sie mu udalo, ale to bylo takie rozpiznawanie bojem-co roku zdobywal doswiadczenie w kolejnym etapie :-) Natomiast w olimpiadzie gdzie od poczatku byla opieka nauczyciela, zorganizowany system zajec poza lekcyjnych, robienia regularnych projektow , sprawdzanie postepow itp, plus posiadanie wiedzy opartej na wieloletniej praktyce nauczyciela na co komisja zwraca szczegolna uwage, bardzo sprawe ulatwilo i udalo sie szybko(znaczy szybciej)

Natomiast moim zdaniem olimpiady w ogole nie koliduja z przygotowaniem do matury, tzn na pewno czasowo w 3 klasie to moze byc lekki zonk jesli delikwent ma troche do nadrobienia przed matura, dlatego lepiej olimpidy powaznie potraktowac w drugiej klasie. Natomiast merytorycznie to sa 2 rozne swiaty i regularne lekcje nijak sie maja do zakresu wymaganego na olimpiadzie.

Natomiast zgadzam sie ze 100% z matury latwiej dostac na maturze, niz olimpiada, ale sa tacy popaprancy co uwazaja inaczej....(i chwala im za to).
              • pralkosuszarka Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 13:47
                Z tego co tu czytam, to olimpiady są do skasowania, wyhodowała się na nich patologia i nie służą niczemu prócz dostawaniu się na studia, a chyba nie o to powinno chodzić...
                • menodo Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 13:58
                  Z tego co tu czytam, to olimpiady są do skasowania, wyhodowała się na nich pato
                  > logia i nie służą niczemu prócz dostawaniu się na studia, a chyba nie o to powi
                  > nno chodzić..."

Zgadzam się, że niektóre olimpiady powinny być skasowane, a na pewno głęboko zreformowane powinny być ich zasady - bo wyhodowała się na nich patologia, kumoterstwo, kolesiostwo i nepotyzm.
                  Na pewno wszystkie, w których o przejściu do finału decyduje egzamin ustny w okręgu organizowany przez zasiedziałą od lat grupę trzymającą daną olimpiadę.
                  • Gość: E#W Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.14, 14:09
                    Ja bym ich nie likwidowała, ale zreformowała. Pytanie jak............ Nie jestem z wykształcnia humanistką, ale zastanawiam się jak OBIEKTYWNIE I SPRAWIEDLIWIE ocenić esej - czy lepiej napisał to Kowalski czy Malinowski a może Wiśniewska. Czym sie kierowac?
                    Co można zrobić jeśli do olimpiady przygotowuje ktos kto zna tematy, nie nie wczesniejsze, ale te, tegoroczne, konkretne. Wiadomo ucznia średniego i tak nie przygotuje, ale jeśli jest dwóch bardzo zdolnych to jakie szanse ma ten, który uczy się sam np. fizjologii człowieka gdy na olimpiadzie jest tylko botanika ( przykład wzięty z sufitu).
                    • Gość: Agatka_s Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.14, 14:22
                      Nie wiem o czym mowicie.

Olimpiady w ktorych startowal moj syn byly organizowane przez uczelnie wyzsze np SGH czy SWPiS, czy stowarzyszenia naukowe zrzeszajace przedstawicieli wielu uczelni (np tak jest z olimpiada geograficzna)albo przez instytucje publiczne typu NBP itp. Jakos nie bardzo rozumiem jak tu ktos (rozumiem ze nauczyciel, korepetytor)mialby znac pytania, skoro to ze szkolami nie ma nic wspolnego, bo od poczatku do konca to jest poza szkola. Prace pisemne byly zakodowane, wiec o przekretach tego typu nie bylo mowy. Kilka olimpiad ma protektorat rektora, sa nawet nagrody pieniezne fundowane przez rozne organizacje. Moim zdaniem ten aspekt typowo "szkolny" jest tu najmniej wazny.

Mam wrazenia ze te ewentualne przekrety to raczej konkursow w gimnazjach dotycza.
                      • Gość: E#W Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.14, 14:27
                        Jeśli do olimpiady przygotowuje osoba, która jest ...uwaga...sekretarzem naukowym Komitetu Głównego tej olimpiady to pytania zna. Tyle mogę napisac, choć pewnie i tak napisałam zbyt duzo.
                        • Gość: Agatka_s Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.14, 14:33
                          Ale to ta osoba popelnia przestepstwo (wykroczenie, pewnie).

Ale, to nie oznacza ze olimpiade trzeba zmienic, albo zlikwidowac, tylko oznacze ze trzeba udowodnic i potem ukarac tych co sie dopuscili tego przestepstwa, lub wykroczenia. Skoro wiesz to powinnas zawiadomic organa scigania, bo moim zdaniem to bardzo powazny zarzut jest.
                          • Gość: E#W Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.14, 14:37
                            Tak, tylko przestępstwo trzeba udowodnić. To, ze ktoś chwali się tym na imieninach nie jest to żaden dowód. Co proponujesz? Postawienie pod domem osoby przygotowującej policjanta, który będzie sprawdzał czy oby żaden wchodzący gość nie startuje w olimpiadzie? Sa to przestępstwa ( tak) bardzo trudne do udowodnienia.
                            • Gość: Agatka_s Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.14, 14:49
                              No wlasnie jedna pani drugiej pani cos tam naopowiadala na imieninach i w Polske idzie komunikat "olimpiady to przekret na przekrecie" , a ci co im nie poszlo wreszcie rozumieja czemu im nie poszlo...OSZUKALI !!!!!

Po co gadac o czyms co sama piszesz jest nie do udowodnienia ???
                              • Gość: E#W Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.14, 14:56
                                Idąc dalej tym tropem, po co forum, po co jakakolwiek wymiana opinii i zdań skoro mozna wszystko podważyć ? O imieninach napisałam w przenośni. Wiem, i tu publicznie na forum nie napiszę skąd, że taka sytuacja ma miejsce. Po prostu wiem. I wiem także, ze w przypadku np. prywatnych lekcji jest to praktycznie nie do udowodnienia, bo jak? W poważniejszych sprawach nikt nie stawia policjanta przed domem. A do tego by sie sprowadzało.
                              • menodo Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 15:00
                                No wlasnie jedna pani drugiej pani cos tam naopowiadala na imieninach i w Polsk
                                > e idzie komunikat "olimpiady to przekret na przekrecie" , a ci co im nie poszlo
                                > wreszcie rozumieja czemu im nie poszlo...OSZUKALI !!!!!"

No właśnie dlatego nikt z tym nic nie robi - przecież to frustraci, którzy nie potrafią przełknąć porażki!
                                Moja koleżanka spoza Warszawy próbowała kiedyś powalczyć z jednym z okręgowych komitetu i przez kilka jej uczniowie - mimo że z zakodowanym pisemnych prac mieli maksy - odpadali na etapie ustnym.
                                A że humanistyczne olimpiady budzą kontrowersje - zauważ, że nie zwalniają one z egzaminów na MISH (tylko pierwsze trzy miejsca w Polsce albo dwa dyplomy laureata) i osobiście znam klika przypadków, kiedy finaliści/laureaci na takich rozmowach odpadali.
                                • agatka_s Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 15:18
                                  menodo napisała:

> No wlasnie jedna pani drugiej pani cos tam naopowiadala na imieninach i w Pols
                                  > k
                                  > > e idzie komunikat "olimpiady to przekret na przekrecie" , a ci co im nie
                                  > poszlo
                                  > > wreszcie rozumieja czemu im nie poszlo...OSZUKALI !!!!!"
                                  >
                                  > No właśnie dlatego nikt z tym nic nie robi - przecież to frustraci, którzy nie
                                  > potrafią przełknąć porażki!
                                  > Moja koleżanka spoza Warszawy próbowała kiedyś powalczyć z jednym z okręgowych
                                  > komitetu i przez kilka jej uczniowie - mimo że z zakodowanym pisemnych prac mie
                                  > li maksy - odpadali na etapie ustnym.
                                  > A że humanistyczne olimpiady budzą kontrowersje - zauważ, że nie zwalniają one
                                  > z egzaminów na MISH (tylko pierwsze trzy miejsca w Polsce albo dwa dyplomy laur
                                  > eata) i osobiście znam klika przypadków, kiedy finaliści/laureaci na takich roz
                                  > mowach odpadali.

Ale na SGH np też żadna olimpida nie daje wstępu, poza 6ma pierwszymi mjescami w kraju z Olimpiady Ekonomicznej i Olimpiady Przedsiębiorczosci. Inne olimpiady i miejsca od 7go dają 'tylko" 100% z matury. Dlatego wydaje mi się że znaczenie niektórych olimpiad jest naprawde mocno przeceniane i zakładanie że się bedzie w najlepsze 6stce w kraju, zamiast po prostu napisania nieźle matur jest co najmniej ryzykowne.

Nie wiem nic o olimpiadzie polonistycznej, ani tym bardziej biologicznej czy chemicznej. Ale szerzenie "wiesci gminnej" że laureaci i finalisci to tak na ogół to oszusci i mają te tytuły bo rodzice zapłacili za korepetycje u sekretarzy naukowych, uważam za bardzo niesprawiedliwe i krzywdzace np dla takich dzieciaków jak mój syn, który śleczał nocami (a raczej weekendami) nad książkami, nie pojechał na narty i zrobil jeszcze kilka innych wyrzeczeń, w sumie głównie dla satysfakcji, bo jakby nie miał 100% to pewnie i tak miałby jakies 90 coś z matury.

Natomiast moim zdaniem jak się coś wie, to należy cos z tym zrobic. Np napisac do władz tego komitetu, że się "posiadło wiedze".
                                  • menodo Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 15:32
                                    "Nie wiem nic o olimpiadzie polonistycznej, ani tym bardziej biologicznej"
                                    No patrz, a myślałam, że dasz sobie rękę odciąć, że wszystko tam w najlepszym porządku tylko frustraci nie mogą się pogodzić z porażką :
                                    D

• agatka_s Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 15:43
                                      menodo napisała:

> "Nie wiem nic o olimpiadzie polonistycznej, ani tym bardziej biologicznej"
                                      > No patrz, a myślałam, że dasz sobie rękę odciąć, że wszystko tam w najlepszym p
                                      > orządku tylko frustraci nie mogą się pogodzić z porażką :
                                      > D
                                      >
                                      >

To nie o to chodzi. Ja po prostu nie bardzo widzę kto miałby miec interes w tych przekrętach rzekomych ? To uczelnia decyduje kogo chce przyjac bez egzaminu. Gdyby laureaci olimpiad okazywali się debilami którzy te tytuły zdobyli tylko pieniędzmi rodziców i przekretami, to po roku dwóch przestali by takich laureatów przyjmowac. Rozumiem że może byc jakies towarzystwo wzajemnej adoracji, czyli np co roku np z Batorego dajemy dużo laureatów bo panią profesor z Batorego lubimy i jej uczniów też, a pani Ziutka tu nam pomaga i kiedyś nam sale na sympozjum użyvczyła, to spojrzymy na jej uczniów przychylniej. No ok, jeśli to robiłoby środowisko nauczycielskie, tak jak np konkursy gimnazjalne, to ja bym rozumiała jeszcze, no ale tu to jaki kto miałby interes, skoro olimpiady robią ludzie już z uczelni, albo ze środowisk naukowych poza ministerstwem edukacji ? No chyba że mamy doczynienia z odpowiednikiem "społdzielni podsłuchowej", czyli jakaś grupa "trzymająca miejsca na uczelniach" za grubą kase po prostu je sprzedaje. No ale to już by była bardzo gruba sprawa i żeby tak twierdzic to naprawde trzeba miec ciut więcej dowodów niż informacje z imienin.

Jeśli się myle, to chętnie posłucham komu te przekręty miałyby służyc ?
                                      • Gość: menodo Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.14, 16:50
                                        Ja po prostu nie bardzo widzę kto miałby miec interes w ty
                                        > ch przekrętach rzekomych ? To uczelnia decyduje kogo chce przyjac bez egzaminu
                                        > . Gdyby laureaci olimpiad okazywali się debilami którzy te tytuły zdobyli tylko
                                        > pieniędzmi rodziców i przekretami, to po roku dwóch przestali by takich laurea
                                        > tów przyjmowac. Rozumiem że może byc jakies towarzystwo wzajemnej adoracji, cz
                                        > yli np co roku np z Batorego dajemy dużo laureatów bo panią profesor z Batorego
                                        > lubimy i jej uczniów też, a pani Ziutka tu nam pomaga i kiedyś nam sale na sym
                                        > pozjum użyvczyła, to spojrzymy na jej uczniów przychylniej"

Tak to trochę moim zdaniem w dużym uproszczeniu wygląda. Do tego dochodzą jeszcze jakieś tam prywatne układziki typu siostrzenica szwagra itp. Przy czym - to nie o to chodzi, że w efekcie do finału dochodzą debile, bo już nawet wyjście z etapu szkolnego - przynajmniej w Warszawie - świadczy już o sporych kompetencjach ucznia.
                                        Ale jeżeli mamy wybierać najlepszych z najlepszych - róbmy to możliwie najbardziej obiektywnie i transparentnie jak się da.
                                        • agatka_s Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 17:10
                                          Gość portalu: menodo napisał(a):

> Tak to trochę moim zdaniem w dużym uproszczeniu wygląda. Do tego dochodzą jeszc
                                          > ze jakieś tam prywatne układziki typu siostrzenica szwagra itp. Przy czym - to
                                          > nie o to chodzi, że w efekcie do finału dochodzą debile, bo już nawet wyjście z
                                          > etapu szkolnego - przynajmniej w Warszawie - świadczy już o sporych kompetencj
                                          > ach ucznia.
                                          > Ale jeżeli mamy wybierać najlepszych z najlepszych - róbmy to możliwie najbardz
                                          > iej obiektywnie i transparentnie jak się da.

No nadal mnie to mnie nie przekonuje i są to opowiesci "dziwnej tresci". Trzeba by było siedziec na wszystkich odpytywankach tej komisji, aby móc stwierdzic czy kogoś faworyzują czy nie, czy jest to przejrzyste czy nie, a tak to są to nadal raczej jakieś niczym nie udowodnione pomówienia. No bo co 5 osób, jakoś tam w emocjach cos tam opowiadało i to ma byc dowód ? Ja też już po prawie 40 latach od matury mam poczucie że moja polonistka mnie skrzywdziła, tyle czasu, a wciąż to we mnie siedzi...

Tak jako zupełna ciekawostka apropos matur i polskiego. Mój syn jest beznadziejny z polskiego, ciągnie się za uszy, tzn tróje ma zawwsze, ale ten polski mu nie leży i nie bedzie leżał nigdy (polski w wydaniu szkolnym, bo czytac i pisac lubi, ale dla siebie). W klasie głownie żeńskiej ma (miał) sporo takich bardzo zakręconych humanistycznie dziewczyn, tzn głównie tak kulturalnie wystawy, kino, teatr itp. Przed maturą denerwował się 2 razy, ale tak naprawde aż do koscioła poszedł się modlic ;-), przed polskim pisemnym i potem ustnym. Na ustny wszedł z 2 koleżankami, własnie takimi humanistkami, no i on dostał 19 pkt, jedna 13 pkt, a druga 9pkt, jak do mnie dzwonił to pierwsze co powiedział to "komisja zwariowała" (czym zresztą wprawił mnie w lekki dygot, bo pomyslałam że nie zdał)...Mój syn do tej pory nie jest w stanie wyjsc z szoku i zabronił nawet wspominac słowa na "p". Podejrzewam, że koleżanki też mogą miec poczucie że komisja była "przekręcona" (podobnie jak mój syn zresztą).
                                          • Gość: menodo Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.14, 17:50
                                            No nadal mnie to mnie nie przekonuje i są to opowiesci "dziwnej tresci". Trzeba
                                            > by było siedziec na wszystkich odpytywankach tej komisji, aby móc stwierdzic
                                            > czy kogoś faworyzują czy nie, czy jest to przejrzyste czy nie, a tak to są to n
                                            > adal raczej jakieś niczym nie udowodnione pomówienia. No bo co 5 osób, jakoś ta
                                            > m w emocjach cos tam opowiadało i to ma byc dowód ? Ja też już po prawie 40 la
                                            > tach od matury mam poczucie że moja polonistka mnie skrzywdziła, tyle czasu, a
                                            > wciąż to we mnie siedzi..."

Oczywiście, że można to olać i wyśmiać, ale to przecież nie jest komisja śledcza tylko forum dyskusyjne, gdzie opowieści dziwnej treści mają prawo trafiać.
                                            Ja mam tę satysfakcję, że z powodu mojej interwencji w pewnej sprawie coś tam już udało mi się zmienić i wychodzi na moje, ale nie chce mi się o tym pisać i tyle w temacie.

• joa66 Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 18:15
                                              Ojej..tyle napisano o olimpiadach w tym wątku, że nie wiem od czego zacząć...Spróbuję w punktach.

1) Obawiam się, że nie da się całkowicie wykluczyć elementu nieuczciwości, bo jeżeli ktoś udostępnia poufne informacje (tematy olimpiad przed terminem) osobom trzecim to jest to przestępstwo wynikające z nieuczciwości jednostki a nie wady systemu.

2) niedopuszczalna jest totalna swoboda w zadawaniu pytań - powinny byc tylko te wylosowane plus te bezpośrednio wynikające z rozmowy. Niedopuszczalne jest też bawienie się kwotami dziennymi.

3) Nie wiem czy eliminacja nagród jest najlepszym pomysłem. Czy sama satysfakcja wystarczy? Zwłaszcza na etapie liceum? Przecież prawdziwy pasjonat to nie ten, który z radością wkuwa cały "program" olimpiady, tylko najczęściej ten, który w ramach przedmiotu ma swoją działkę. Czy pasjonat poezji futurystycznej poświęci swój czas na "szlifowanie Krasickiego" czy jednak zajmie się tym co go najbardziej interesuje?

4) Jako rodzic ucznia, który doświadczył i porażek i mniejszych lub większych sukcesów olimpijskich ośmielę się powiedzieć, że na pewnym etapie większość uczestników reprezentuje podobny poziom, a o sukcesie/porażce często decyduje.....przypadek. To nie jest tak, że uczeń z większą wiedzą czy umiejętnościami automatycznie wygrywa z kolegą o wiedzy mniejszej. Przecież ten "słabszy" może miec lepszy dzień, może trafić na super odpowiadające mu pytania itd.

5) Nie przeceniałabym roli olimpiady w ewentualnym przyszłym sukcesie na studiach. Nawet jednostki wybitne mogą po prostu źle wybrać kierunek. Ba, mogą być "za dobrzy" na pewnych wykładowców a to powoduje zniechęcenie.
                                              • joa66 Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 18:17
                                                p.s. nie znam żadnego olimpijczyka, który brałby korepetycje "pod olimpiadę".
                                                • agatka_s Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 18:40
                                                  joa66 napisała:

> p.s. nie znam żadnego olimpijczyka, który brałby korepetycje "pod olimpiadę".

Mój syn brał takie korepetycje, tzn w każdy piatek mieli 4 godzinne zajęcia ze swoim nauczycielem geografii, tydzień w tydzień w piatek wracał po 22.00 do domu. Ja nawet podejrzewałam że coś mnie nabiera, ale kilka razy mi zdjęcia wysyłał jako dowód, i mapy tam były na ścianach ;-)
                                                  • joa66 Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 18:45
                                                    Nie mówiłam o przygotowaniu w szkole przez nauczyciela przedmiotu. O ile wiem tacy nauczyciele nie zasiadają w radach organizacyjnych olimpiad.
                                                  • Gość: menodo Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.14, 18:49
                                                    O ile wiem t
                                                    > acy nauczyciele nie zasiadają w radach organizacyjnych olimpiad."

Zasiadają, a jednego nawet znasz. Nawet odpytują na etapie centralnym - w każdym razie 2 lata temu tak było.

• joa66 Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 18:58
                                                    Ha, domyślam się kogo możesz mieć na myśli, ale nie miałam pojęcia , że jest w radzie i że może być w radzie!

zajrzałam na stronę tej olimpiady - faktycznie - w komitecie głównym zasiadają "nauczyciele szkół ponadgimnazjalnych".

Przyznam, że czuję pewien niesmak , nawet jeżeli nauczyciel(ka) jest niewinny (-a). Po prostu pewnych funkcji się nie łączy.
                                                  • Gość: menodo Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.14, 19:22
                                                    Przyznam, że czuję pewien niesmak , nawet jeżeli nauczyciel(ka) jest niewinny (
                                                    > -a). Po prostu pewnych funkcji się nie łączy."

Ale niektórzy łączą i nie czują niesmaku.
                                                    Moim zdaniem już rozdzielenie takich funkcji bardzo oczyściłoby niezdrową atmosferę wokół niektórych olimpiad.
                                                  • agatka_s Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 19:28
                                                    Napiszcie o co konkretnie chodzi, bo ja niczego nie rozumiem. Skoro ktoś robi coś nieetycznego to niech on się wstydzi, nie ma powodu kogoś kryc.
                                                  • menodo Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 19:39
                                                    Ale to są śliskie sprawy - na zasadzie: wszyscy (zainteresowani) to wiedzą, ale nikt się nie chce bić z koniem.
                                                  • joa66 Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 21:05
                                                    agatko - ja nie znam żadnych konkretnych przykładów nieetycznego zachowania. Ale przy okazji tej dyskusji dowiedziałam się przypadkiem, że w przypadku niektórych olimpiad istnieje ogromne pole do nadużyć.

To nie jest historyjka z imienin u cioci - to jest oficjalna informacja ze strony olimpiady: w Komitecie Głównym są nauczyciele szkół ponadgimnazjalnych. Nie oskarżam o nic żadnego z nich, bo nic nie wiem na ten temat. Oskarżam system, który dopuszcza do tej sytuacji.
                                                  • Gość: Agatka_s Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.14, 21:22
                                                    Zgadzam sie ze nauczyciele nie powiini byc w takich gremiach, bo powinny byc tu tzw Chinese wall, no ale widocznie nie wszedzie sie taki standard uznaje.

Ale to nadal jest tylko potencjalne pole do naduzyc, i na pewno nie usprawiedliwia mowienie ze olimpidy to same przekrety, a startujacy i ich rodzice to bardziej sa obrotni niz zdolni.

Szlag mnie trafia jak sie obraza takie dzieci i ich rodzicow, w tym mnie osobiscie. Ja sama uwazalam starty mojego syna za glupie, bo wysilek niewspolmierny do efektu, odradzalam mu na kazdym etapie, ale teraz jestem z niego dumna i wkurza mnie jak ktos kto gdzies tam cos uslyszal, albo ma jakis zal bo mu nie wyszlo, z taka latwoscia rzuca takie oskarzenia.

Jesli sa nieprawidlowosci, to mowmy konkretnie, o np tak jak tu, ze nauczyciele nie powinni byc w zaden sposob zaangazowani w organizacje, ale na boga nie deprecjonujmy pracy i osiagniec tych dzieciakow, nie sciagajmy dzieci w nasze typowo polskie piekielko, bo ci nieliczni zdolni ktorzy stad jeszcze nie chce wyjechac po przeczytaniu takich opinii ze wszystko to przekret i gowno warte co osiagneli na pewno wyjada w try miga.
                                                  • joa66 Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 21:38
                                                    startujacy i ich rodzice to bardziej sa obrotni niz zdolni.

oraz

ale na boga nie deprecjonujmy pracy i osiagniec tych dzieciakow,

Zgadzam się całkowicie. Zwłaszcza to "obrotni" (które na szczęście słyszałam po raz pierwszy dzisiaj) jest okropne.
                                                  • Gość: menodo Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.14, 22:21
                                                    Ale to nadal jest tylko potencjalne pole do naduzyc, i na pewno nie usprawiedli
                                                    > wia mowienie ze olimpidy to same przekrety, a startujacy i ich rodzice to bardz
                                                    > iej sa obrotni niz zdolni."

Ode mnie tego nie usłyszałaś, ja w ogóle podziwiam wszystkie dzieciaki, którym cokolwiek się chce - bo większości nic się nie chce.
                                                    Ale też nie dziw się tym, którzy mają zastrzeżenia do organizacji olimpiad - bo tam nie wszystko działa tak jak powinno i mogłoby działać.
                                                    >
                                                  • pralkosuszarka Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 22:12
                                                    Dokładnie o to chodzi, ten system jest do bani...Utworzył się z olimpiad jakiś niezależny system rekrutacji...i to jest chore. Jasne, że ludzie to wykorzystują, bo tacy właśnie ludzie są...wykorzystują i naciągają system, aby dopomóc swoim pociechom. Zaczyna się już w podstawówkach, przemeldowywanie ,aby dziecko dostało się do lepszego gimnazjum....Trudno się im dziwić, większość rodziców zrobi dużo. aby dziecko lądowało jak najlepiej....
                                                  • joa66 Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 22:22
                                                    Ale Ty się zastanów co piszesz...jakie naciąganie systemu, jakie "dopomaganie pociechom"???? To, że książki się dziecku kupi?
                                                  • Gość: Agatka_s Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.14, 22:36
                                                    Juz ktorys raz obrazasz. Obrazasz dzieci a w zaszdie mlodziez, obrazasz i rodzicow, w tym np mnie. Nie masz do tego prawa.

Jaki system rekrutacji ?

Spojrz na liczby, illu jest lauretow, ilu finalistow olimpiad? Mowimy o 23 laureatch i 15 finalistach np z geografii (a to jedna z wiekszych olimpiad) na cala Polske czyli srednio to okolo 30 osob na dana olimpiade, czyli de facto mamy max po 1-2 osoby na wojewodztwo w danym przedmiocie, wiec o czym my tu mowimy. Z takiej geografii np w calej Warszawie w tym roku kilka osob ma 100% z olimpiady, na kilka tysiecy zdajacych, wiec naprawde znajmy proporcje to nawet promil promila nie jest. Zeby cos twierdzic trzeba miec choc minimum wiedzy.

A poza tym jesli to takie proste to droga wolna, mozna pisac te olimpiady i konkursy hurtowo, powodzenia .
                                                  • Gość: Agatka_s Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.14, 22:54
                                                    Az sprawdzilam dokladnie jak to bylo w warszawie w zeszlym roku, www.oke.waw.pl/new/download/files/File/matura/2013/wyniki/szczegolowe/geografia.pdf

Na dokladnie 5028 maturzystow zdajacych geografie na poziomie rozszerzonym bylo slownie siedmiu lauratow i finalistow, to teraz w ramach przygotowan do olimpiady z matematyki prosze obliczyc jaki to promil zdajacych.
                                                  • menodo Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 22:57
                                                    Mnie się wydaje, że pralkosuszarce chodziło o rekrutację do liceów.
                                                  • Gość: Agatka_s Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.14, 23:11
                                                    Nie wiem o co jej chodzilo, ale to jest watek o wynikach matur, a potem o olimpiadach i wynikach matur i 100% z matury w zamian za ciezka prace w ramach olimpiady przez conajmniej caly rok.

Powiem raz jeszcze jesli ktos sobie wymysli ze latwiej jest dostac sie na studia przez olimpiade niz przez mature, to powiem "nie idzcie ta droga", nie wiem jak w innych, ale w tym przedmiocie o ktorym wiem to zdobycie 100% albo 90 z hakiem z matury jest naprawde trywialne, w porownaniu z wysilkiem wlozonym w olimpiade. No a przede wszystkim na maturze wynik jest jakos tam pewny, najwyzej zrobi sie jeden dwa bledy, a na olimpiadzie jest wszystko albo nic, mozesz sie naharowac przez prawie caly rok, a na koncu powinie ci sie noga zabraknie pol punkcika i d blada, caly rok na marne, tak zdarzylo sie kilku osobom w tym roku, podobno plakali. I ja sie nie dziwie.

Powiem raz jeszcze, fajnie sie rzuca takie bzdurne oskarzenia, ale ciekawa jestem czy gdyby to mialo byc w twarz, a nie pod oslona internetowej anonimowosci, ktos tez by tak latwo zarzucal przekrety i gadal o jakis wygodnych sposobach rekrutacji i pomaganiu dzieciom. Internet daje anonimowosc, ale nie powinien tolerowac rzucania oskarzen bez jakichkolwiek podstaw.
                                                  • Gość: E#W Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.dynamic.chello.pl 25.06.14, 08:26
                                                    Rozumiem, że to było do mnie. Wyjaśniam. Forum jest po to, zeby wymieniac poglądy. Nie po to, zeby bluzgać czy kogokolwiek obrażać, ale wymieniac poglądy. Jesli mamy wszyscy ze wszystkim sie zgadzać i mówić jednym głosem to nie ma sensu. Ktos załozył wątek olimpiad. Z róznych względów wiem o olimpiadach naprawde duzo. I z róznych o co najmniej 3. Jedna z tych olimpiad ułatwia wejście na wysokoprogową medycynę. Tak liczy sie każdy punkt a nawet punkcik. Czy warto ja studiować to juz inna bajka, ale jest to kierunek marzeń wielu młodych ludzi i ich rodziców. To raz.
                                                    Matura z tego przedmiotu jest duzo, duzo łatwiejsza niz olimpiada, ale zdaje sie ja w szkole, w sesji a poprawiać mozna za rok. Olimpiada ta jest jeszcze jedna możliwościa, aby w przypadku zostania finalistą ( nie jest to 5-10 osób a więcej) mieć 100% punktów przy rekrutacji czyli jednak przewagę nad konkurencją. To dwa.
                                                    Młodzi ludzie a w jeszcze większym stopniu zapobiegliwi rodzice ( zapewniam, że takich jest bardzo duzo) w rózny sposób chca pomóc dzieciom, bo większość szkół jest nastawiona na nauke pod maturę niz pod olimpiadę. Startuje więc bardzo duzo uczniów i znakomita większość odpada na etapie wstępnym. I dobrze, bo wielu wyychodzi z założenia a nuz sie uda a wiadomo już- tu jesteśmy zgodni, że olimpiada jest dla wybitnych.
                                                    Jesli pomoc rodziców to kupno książek, zainwestowanie w kogoś kto pomoże ( chocby doświadczony nauczyciel) ale także kursy, koła itd to ok, gorzej jesli jest to "pomoc" osoby mającej dostep do pytań czy wręcz układającej je. A tak niestety jest. Może nie powszechnie, ale jest.
                                                    Oczywiście, że to przestępstwo. Tylko trzeba je udowodnić. Jesli pani X udziela korepetycji pod hasłem "nauka do matury" to powinna
                                                    - płacić podatek dochodowy w urzędzie skarbowym
                                                    - nie mieć dostępu do pytań maturalnych
                                                    - przygotowywać do matury a nie olimpiady, do której pytania zna
                                                    Jednak trzeba złapać ja na gorącym uczynku, że uczeń Y startuje w olimpiadzie i przychodzi do niej do domu uczyć się własnie do niej a nie do matury. Jak to zrobić? Postawić policjanta, który legitymować będzie wszystkie osoby wchodzące do jej domu? I tak to nic nie da, bo wejście do budynku to jedno a wejściew posiadanie wiedzy na temat pytań to drugie. Przyznać się nikt nie przyzna, o aferach nagraniowych słuchać sie nie chce.
                                                    Mamy więc pat.
                                                    A mówie o tym jako o negatywnym zjawisku. Może nie powszechnym, ale istniejącym.
                                                  • joa66 Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 25.06.14, 08:38
                                                    orzej jesli jest to "pomoc" osoby mającej dostep do pytań czy wręcz układającej je. A tak niestety jest. Może nie powszechnie, ale jest.

Ale czy to nie dotyczy także osób układających...matury? A więc czy matury to...patologia? Może je zlikwidujmy?
                                                  • joa66 Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 25.06.14, 08:43
                                                    Może nie powszechnym, ale istniejącym.

I dlatego nie powinno to byc raczej podstawą do uogólnień, prawda?

Powtórzę - to wszystko może zdarzyć się wszędzie - i na egzaminach gimnazjalnych i na maturach i nawet na egzaminach wstępnych na studia, o ile takie są/będą.

Skąd więc wyróżnienie dla olimpiad?
                                                  • Gość: E#W Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.dynamic.chello.pl 25.06.14, 09:13
                                                    Bo rozmawiamy o olimpiadach.
                                                    Uogólnienia - nie zasygnalizowanie problemu, nieuczciwości, nieetycznych zachowań.
                                                    Nigdzie nie pisałam o likwidacji olimpiad.
                                                    Jestem za tym, żeby np. część eksperymentalna była prowadzona nie w warunkach domowych tylko laboratoryjnych.
                                                  • joa66 Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 25.06.14, 09:45
                                                    Tylko, że na podstawie Twoich wypowiedzi ktoś wysnuł wnioski o "hodowaniu patologii". A ta "patologia" jest taka sama jak na maturach, egzaminach gimnazjalnych itd.

Na tym forum tylko olimpiady zostały wyróżnione.
                                                  • pralkosuszarka Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 25.06.14, 00:53
                                                    No jasne, że o rekrutacji do liceów pisałam.... dopiero doczytałam, jak niektórzy niezbyt zrozumieli mój post, szok....i do tego ile włożono mi w usta , szok, szok, szok. Naprawdę doradzam czytanie postów ze zrozumieniem....
                                                  • joa66 Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 25.06.14, 07:54
                                                    No jasne, że o rekrutacji do liceów pisałam

Wiesz co? Przeczytaj jeszcze raz swoje wypowiedzi i upewnij się czy nie pisałaś o rekrutacji na studia, ok?

Może należy skasować lub mocno ograniczyć jakieś szerokie profity z olimpiad, typu dostanie się na studia lub 100 % z matury, bo to daje grunt do kombinacji.

Z tego co tu czytam, to olimpiady są do skasowania, wyhodowała się na nich patologia i nie służą niczemu prócz dostawaniu się na studia, a chyba nie o to powinno chodzić...

No właśnie...szok, szok, szok

I jeszcze wmanewrowywanie w to wszystko rodziców... żal

Nie przeczę, że tak jak w każdej dziedzinie życia może zdarzyć się nieuczciwość i na olimpiadach, zwłaszcza na tych, w których komitetach zasiadają nauczyciele (ale to chyba jedna taka olimpiada jest), ale mówienie ciężkiej pracy tysięcy uczniów jako "patologii" jest obrzydliwe.

I może wyjaśnisz na czym ta rola "obrotnego" rodzica polega? No na czym?
                                                  • pralkosuszarka Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 25.06.14, 10:05
                                                    Naprawdę jeśli ktoś , ma poczucie winy (to nie jest mój problem)...i doszukuje się rzeczy , których nie napisałam...tak jak pisałam o olimpiadzie geogr gimnazjalnej, a ktoś odpowiada opisując olimpiadę maturalną.

To, ze moim zdaniem olimpiady powinny być pozbawione nagród typu 100 % na egz. gim lub na maturze, nie znaczy, że mam za złe startującym w tych olimpiadach, jest to niestety wzięte z sufitu.
                                                    Jeśli już do kogoś się przyczepić to do organizatorów i ustalających reguły.

Obrotny to taki ,który umie wykorzystać dostępne narzędzia i okazje, nie widzę nic pejoratywnego w takim określeniu. Nie napisałam tego w cudzysłowie, ani nie napisałam nad obrotny, ani obrotny inaczej, także naprawdę nadinterpretacja....
                                                  • joa66 Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 25.06.14, 10:18
                                                    No tak..poczucie winy ;)

pisałaś o maturach i rekrutacji na studia (stosowne cytaty wkleiłam) - jeżeli mieszasz kilka tematów i problemów , to nie dziw się, że nikt nie wie o co naprawdę Tobie chodzi.
                                                  • pralkosuszarka Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 25.06.14, 01:30
                                                    Może wytłumaczę, że piszę ogólnie o mechanizmach jakie sama zaobserwowałam. Nie piszę konkretnie o jakieś olimpiadzie czy olimpijczyku...Chodzi mi raczej o klimat tego wszystkiego, lekko mętny, tak jak tu niektórzy piszą i dotyczący części olimpiad. Szczególnie jeśli chodzi o olimpiady gimnazjalne, gdzie wpływ na rekrutację jest moim zdaniem zbyt duży. Nie wspominając o temacie zeszłego roku olimpijskiego z ogromną liczbą laureatów i finalistów , który był też na tym forum parokrotnie podnoszony.

Sama znam przypadek olimpijczyka, do którego jeszcze przed ogłoszonymi oficjalnie wynikami olimpiady, zgłosiła się topowa szkoła, aby go wyłowić....także, niektóre olimpiady spełniają rolę wyławiania diamentów i szkoły rywalizują o takie diamenty.

Sama zapewne dopingowałabym swoje dziecko do wzięcia w olimpiadzie udziału jeślibym tylko widziała w tym realne korzyści...czemu nie, jeśli ma to pomóc mojemu dziecku i jeśli da radę...
                                                  • agatka_s Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 18:57
                                                    joa66 napisała:

> Nie mówiłam o przygotowaniu w szkole przez nauczyciela przedmiotu. O ile wiem t
                                                    > acy nauczyciele nie zasiadają w radach organizacyjnych olimpiad.

Nie sądze.

Ale fakt, faktem że "nasz" pan od geografii ma swoich finalistów już ładnych kilka lat i nie da się ukryc że np przy pisaniu pracy robił uwagi typu "napisz to tak i siak, bo w komisji lubią jak się to zrobi tak i siak", albo "zwróc uwagę, aby była długa bibliografia, bo to docenią, nie dawaj niczego z internetu, bo nie lubią" (zmyslam te przykłady, żeby nie było). Zajęcia też były robione systematycznie, temat po temacie żeby pokryc całosc, oni już nic nie musieli myslec, tylko "wkuwac". No i literatura, to wszystko zapewniał nauczyciel, łącznie z doborem atlasów i roczników statystycznych, z których "lubi korzystac komisja" No i teraz konia z rzędem czy to jest już "skręcanie" ? Nie jest to nic nieuczciwego, ale z pewnoscią ktoś kto z takich doświadczeń nie ma szans skorzystac ma ciut gorzej.

W innych olimpiadach mój syn nie miał takiego wsparcia i moim zdaniem dlatego było mu dużo trudniej, no iteż miał mniej determinacji bo tego bata nad głową nie było, nie było też nikogo przed kim "byłoby wstyd", bo ktoś tyle czasu poswięcił a tu zonk, co moim zdaniem też jest ważne. Mam takie skojarzenie z filmem "Con amore", taki dobry nauczyciel to jak profesor przygotowujący do Konkursu Chopinowskiego....
                                                  • joa66 Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 19:03
                                                    W przypadku mojego syna, nauczyciel polecił 2 książki z listy lektur- wiadomo, że raczej nikt nie przeczyta wszystkich. Wiedział gdzie mój syn ma braki, a gdzie może bazować na wiedzy wyniesionej z innych książek.
                                                  • airebea Re: A Olimpiada Historyczna 24.06.14, 19:28
                                                    Macie jakieś doświadczenia. Syn w przyszłym roku szkolnym startuje. Generalnie już od listopada ub roku się " jakoś tam " przygotowuje tzn chodzi na rozmaite wykłady w PAN i WH UW czyta dodatkowe pozycje wskazane przez nauczyciela i( jak i w/g własnego uznania), pisze dodatkowe prace pod kątem olimpiady, które są drobiazgowo analizowane przez nauczyciela. Na wakacje też dostał " pakiet".Po rozmowie z jego nauczycielką usłyszałam ,że właśnie przygotowanie do OH nie koliduje z przygotowaniem do rozszerzonej matury- nie tak jak w przypadku Olimpiady Polonistycznej ( tu chyba wszyscy nauczyciele mówią jednym głosem).
                                                  • menodo Re: A Olimpiada Historyczna 24.06.14, 19:50
                                                    Jeżeli nie koliduje z maturą - niech startuje nawet i w 3 klasie, ale warto pamiętać, że etap ustny w okręgu to loteria, niejasne zasady, dżungla - to słyszałam nawet od laureatów.
                                                    Moim zdaniem samo startowanie w olimpiadach jest bardzo rozwijające i procentuje na studiach.
                                                  • joa66 Re: A Olimpiada Historyczna 24.06.14, 21:10
                                                    Nauczyciel syna też potwierdza, że przygotowanie do matury z historii i do olimpiady z historii nie różni się specjalnie - systemowo, bo wiadomo, że zakres "olimpijski" wiedzy jest (powinien być) większy.

Opowiadał też historię swojego ucznia, który 3 razy dochodził do finały , ale zawsze brakowało mu kilku punktów do tytułu chociażby finalisty. Maturę napisał na 100% co podobno ekstremalnie rzadko się zdarza, ale lata przygotowań do olimpiady mu w tym pomogły.
                                                  • Gość: menodo Re: A Olimpiada Historyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.14, 22:09
                                                    Maturę napisał
                                                    > na 100% co podobno ekstremalnie rzadko się zdarza, ale lata przygotowań do olim
                                                    > piady mu w tym pomogły."

Osobiście znam takiego, który napisał na 96 proc. - też mu zabrakło odrobinę do finału.
                                                    Ale znam też przypadek ucznia, który załapał się na finał już w 1 klasie i samokrytycznie twierdzi, że matury na 100 proc. w życiu by nie napisał, boi z historii interesuje go tylko epoka.

• Gość: menodo Re: A Olimpiada Historyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.14, 22:30
                                                    tylko epoka."

tylko JEDNA epoka:)
                                                  • Gość: menodo Re: A Olimpiada Historyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.14, 11:47
                                                    Może ktoś mógłby mi wytłumaczyć, jak to możliwe, że wśród laureatów OH jest aż 10 uczniów z jednej krakowskiej szkoły, a może nawet klasy - i żadnego laureata z Warszawy? Chyba że mam jakieś zwidy.
                                                    Wiem, to na pewno był wybuch, ale gdyby ktoś miał jakąś zdroworozsądkową opinię - chętnie bym ja przeczytała:)
                                                    olimpiadahistoryczna.pl/index.php?page=35
                                                  • joa66 Re: A Olimpiada Historyczna 26.06.14, 13:18
                                                    Nie mam pojęcia, ale to krakowskie liceum to chyba w ogóle jakaś kuźnia olimpijczyków.

Z ciekawości zajrzałam na stronę z Komitetem Głownym :D Nic dziwnego nie zauważyłam. A nie mam osobistego interesu ani poczucia winy ;) żeby ich bronić.

Powiem szczerze, że ja nie mam pojęcia jak kształcić olimpijczyków. Z doświadczeń własnego 'dziecka": element szczęścia i przypadku jest naprawdę bardzo silny. Mogłabym o tym długo pisać.
                                                  • menodo Re: A Olimpiada Historyczna 26.06.14, 15:12
                                                    Dobra, przecież ja też nie mam tu żadnego osobistego interesu, po prostu zajrzałam na stronę tej olimpiady w związku z tym podwątkiem.
                                                    Być może w tym Nowodworku ta historia to jakiś mateks jest - wątpię, chociaż nie wykluczam. Ale nadal nie rozumiem tego, że z 9-osobowej warszawskiej ekipy nikt nie zdobył wymaganych chyba 74 proc. A to dzieciaki z najlepszych stołecznych ogólniaków - tak przynajmniej wskazują rankingi maturalne.
                                                    Wszyscy mieli pecha? Rotawirus ich dopadł? Pomroczność? Wszystkim się odechciało? Co jeszcze ? Może ktoś się na nich uwziął :D (ale to już prawie wybuch)
                                                    A może - w innych okręgach selekcja finalistów była bardziej trafna/rzetelna/bardziej profesjonalna ? Może tam wybrano najlepszych z najlepszych, a w Warszawie nie?
                                                    (Czyli jednak wybuch:) )
                                                    Chętnie bym jednak przeczytała jakieś rozsądne wytłumaczenie tego zjawiska.
                                                  • Gość: ja Re: A Olimpiada Historyczna IP: *.devs.futuro.pl 26.06.14, 15:33
                                                    > A może - w innych okręgach selekcja finalistów była bardziej trafna/rzetelna/ba
                                                    > rdziej profesjonalna ?

Wg mnie nie da się zachować pełnego obiektywizmu i rzetelności, jeśli egzaminy przeprowadzane są przez różne komisje (ośrodki). I nie musi (choć może!) to się wiązać z jawnymi przekrętami.
                                                  • joa66 Re: A Olimpiada Historyczna 26.06.14, 15:35
                                                    Chętnie bym jednak przeczytała jakieś rozsądne wytłumaczenie tego zjawiska

Nie będzie to wyjasnienie zjawiska, ale opiszę jedna sytuację. Uczeń X, od "urodzenia" wzbudza zachwyt historyków ("to inny poziom świadomości historycznej", "jeżeli nie on to kto", "z palcem w nosie zostanie laureatem" "nie wystarczy się nauczyc, trzeba mieć pasję, a on ma niespotykaną" itd)

No więc uczeń X brawurowo przechodzi pierwszy etap, oddając nauczycielowi pracę pismena do sprawdzenia...dzień przed terminem oddania. Ok. Jest dobrze. Idziemy dalej. Etap drugi -praca pisemna (uczniowie wybierają sobie szeroką "poddziedzinę", z której dostana temat na ezgaminie). Jest dobrze, a nawet bardzo dobrze. A potem przychodzi egzamin ustny i ...pytania z okresu/problematyki, która X ma opanowaną może na poziomie wysokim jak na licealistę, ale niekoniecznei wysokim jak na olimpijczyka. I....to by bylo na tyle. A historia mogła się skończyc inaczej gdyby uczeń X (a) wylosował bardziej mu odpowiadające pytania (b) poświęcił więcej czasu zwykłemu przygotowywaniu się do olimpiady zamiast - paradoksalnie - rozwijaniu pasji.

I teraz konia z rzędem temu kto powie, czy X jest lepszy (opinia nauczycieli) czy gorszy (wyniki olimpiady) od laureatów.

Naprawdę, to nigdy nie jest takie proste.
                                                  • menodo Re: A Olimpiada Historyczna 26.06.14, 15:59
                                                    Czyli tak jak myślałam - błędy w selekcji.
                                                    Wielu nauczycieli to mówi.
                                                  • joa66 Re: A Olimpiada Historyczna 26.06.14, 16:22
                                                    błędy w selekcji.

Tak i nie.

Bo selekcja też rządzi się swoimi prawami i dalej przechodzi ten, który napisał / odpowiedział lepiej niż jego koledzy. Nie da się przeprowadzic selekcji na podstawie rokowań, tym bardziej rokowan dotyczących dyscypliny:)

I nie da się uniknąć sytuacji kiedy komuś się trafi "jego" temat , a komus innemu wręcz przeciwnie. To są w większości zdolni i pracowici uczniowie, ale to nie znaczy, że wiedzą wszystko, o każdej porze dnia i nocy. Oczywiście można maksymalizować szanse, ale gwarancji nie ma żadnych.
                                                  • joa66 Re: A Olimpiada Historyczna 26.06.14, 16:26
                                                    Na pocieszenie dodam, że (przynajmniej w olimpiadzie historycznej) ten wysiłek nigdy nie jest zmarnowany jeżeli uczen planuje zdawanie matury rozszerzonej.
                                                  • menodo Re: A Olimpiada Historyczna 26.06.14, 17:07
                                                    I nie da się uniknąć sytuacji kiedy komuś się trafi "jego" temat , a komus inne
                                                    > mu wręcz przeciwnie. "

Ale w takiej samej sytuacji są uczniowie we wszystkich okręgach.
                                                    Wiadomo, że jednym na etapie okręgowym trafił się temat, innym nie - ale jak popatrzysz na listę laureatów - widzisz nadreprezentację Krakowa i przedstawicieli chyba wszystkich okręgów poza Warszawą.
                                                    To nie jest normalne, to jest sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem i zasadami statystyki - i dlatego pytanie, czy na pewno wybrani zostali najlepsi uczniowie nie wydaje mi się od czapy.

• joa66 Re: A Olimpiada Historyczna 26.06.14, 18:50
                                                    Zajrzałam na stronę liceum krakowskiego i nic mnie nie dziwi:

www.v-lo.krakow.pl/osiagniecia/olimpiady
                                                    :D

To naprawdę może byc przypadek. W zeszłym roku np Batory miał 4 finalistów/laureatów, a to nie jest typowa szkoła olimpijska.
                                                  • Gość: menodo Re: A Olimpiada Historyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.14, 19:33
                                                    Ale mnie interesuje to - dlaczego nikt z Warszawy się nie załapał do laureatów i będę się jednak upierać, że to efekt błędu w selekcji.
                                                    No, jakoś mi się nie chce wierzyć, że wśród uczestników II etapu w Warszawie był tak niski poziom kandydatów, że najlepsi z nich nie mieli żadnych szans z reprezentantami innych okręgów.
                        • menodo Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 14:41
                          Też znam taki przypadek.
                          Olimpiada humanistyczna. Zresztą, łatwo to sprawdzić.
                          Na pewno takich patologii byłoby mniej, gdyby prace takich komisji nadzorowały jakieś profesjonalne instytucje, obserwatorzy z zewnątrz itp. albo gdyby konkretne olimpiady organizowały różne podmioty, zmieniające się co jakiś czas.
                          A tak - mamy po prostu sitwy, a w nich układy i układziki.

• menodo Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 14:31
                        Agatko, nie pisze o olimpiadzie geograficznej.

Mam na myśli olimpiady humanistyczne i jeszcze o biologicznej słyszałam niepokojące rzeczy.
                        • Gość: E#W Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.14, 14:34
                          Tak jest. Humanistyczna jest do reformowania do zaraz. A biologiczna nie lepsza. Są oczywiście uczniowie wybitni, którzy w tych olimpiadach odnieśli sukcesy, ale nie brakuje takich, którzy nie mieli szczęścia w postaci przebojowych rodziców.
                        • Gość: Agatka_s Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.14, 14:46
                          Olimpiada humanistyczna, czy wszelkie artystyczne, sa w ogole bardzo trudne do sprawiedliwej oceny. W sumie kazdy konkurs filmowy, to tez mozna powiedziec ze pole do przekretow, bo siedzi kilku smutnych facetow i facetek i ocenia o sic !!! Zgodnie ze swoim gustem. Tez zawsze slyszy sie miliony teorii spiskowych ze jury bylo zle nastawione, albo ze sponsor zaprosil na lepsze przyjecie....

Ja tam nic nie chce sugerowac ale zlej baletnicy....i ci co nie przeszli, nie zwyciezyli, na ogol potem opowiadaja jakies takie niestworzone historie o przekupionych czlonkach komisji, o niesprawiedliwych pytaniach, o zlosliwym traktowaniu, a prawda bywa banalnie bolesna:byli lepsi i tyle.

Ja znam kilka osob z otoczenia mojego syna, ktorzy super sobie radzili w konkursach gimnazjalnych, no a niestety w liceum im zwyczajnie nie szlo. Nie wiem z czego to wyniknelo, moze z tego ze nie trafili na dobrego nauczyciela, moze nie byli wystarczajaco zdeterminowani. Natomiast nigdy nie slyszalam o zadnych oszustwach i jest to dla mnie naprawde spora nowosc. Moj syn nie przechodzac dalej kilkukrotnie, tez doskonale wiedzial co spie...yl i co powinien jeszcze poprawic, nigdy nie mial pretensji do nikogo, poza samym soba.
                          • Gość: E#W Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.14, 14:53
                            Agatko, gdybym była tym osobiście lub rodzinnie zainteresowana to zgodziłabym sie z teoria o złej baletnicy, ale tak nie jest. Juz i tak napisałam na tyle dużo, że osoby zainteresowane mogą mnie bez większego trudu rozszyfrować, ale zapewniam, że nie tu pies jest pogrzebany. Patrzę na to z innej pozycji.
                          • menodo Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 15:16
                            Ja tam nic nie chce sugerowac ale zlej baletnicy....i ci co nie przeszli, nie z
                            > wyciezyli, na ogol potem opowiadaja jakies takie niestworzone historie o przeku
                            > pionych czlonkach komisji, o niesprawiedliwych pytaniach, o zlosliwym traktowan
                            > iu, a prawda bywa banalnie bolesna:byli lepsi i tyle."

Na pewno masz prawo sugerować, co chcesz - pewnie pijesz do mojej córki, ale ona świetnie wyszła na swojej olimpijskiej porażce w przeciwieństwie do niektórych być może zdolniejszych i bardziej utytułowanych w olimpiadzie koleżanek, które na wymarzony mish - wśród humanistów jednak najbardziej prestiżowy - się nie dostały.
                            Ale pisałam też o dwóch innych osobach - jedna dostała się na Oxbridge, druga do jakiejś świetnej szkoły w Paryżu; nie uważam ich za frustratów, a większości złych rzeczy o kulisach humanistycznych olimpiad dowiedziałam się od nich.
                            • agatka_s Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 15:27
                              nie piłam do Twojej córki, bo ja nie wiedziałam że startowała w jakiejś olimpiadzie. wiedziałam że w konkursie z WOS, w gimnazjum. Sorry, to naprawde nie było osobiste, pisałam o tych przykładach z panem Tadeuszem itp co napisałas. Jeśli tak zabrzmiało to przepraszam, ale nie miałam takich intencji.
                              • Gość: menodo Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.14, 16:58
                                Spoko, przecie się nie obrażam, ale naprawdę dużo wiem o olimpiadach i dlatego nie dziwię się szkołom, które się w to nie chcą bawić.
                    • menodo Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 14:28
                      Ja bym ich nie likwidowała, ale zreformowała. Pytanie jak............ "

A co można zrobić, jeśli na etapie ustnym jeden uczeń dostaje pytanie w stylu kto napisał Pana Tadeusza i co najbardziej lubisz czytać ( pytań się nie losuje - zadają je członkowie komisji wg) a inny maglowany jest przez pół godziny tak długo, aż zostaje przyłapany na niewiedzy? Albo co mają zrobić uczniowie, którzy słyszą na korytytarzu rozmowę członków komisji - że dzisiaj trzeba oblać większość, bo wczorajsza komisja przepuściła do finału za dużo uczniów.

A jak się ma czuć uczeń, który już w finale słyszy - nie brakuje panu wiedzy, ale brakuje panu pokory i dlatego nie zostanie pan laureatem...

Mnóstwo rzeczy w tych olimpiadach jest to zreformowania - ale szkoły nie chcą się wykłócać, bo się boją, że zaszkodzą swoim uczniom w przyszłości - o przypadkach takich kar też słyszałam - a uczniowie i rodzice szybko zapominają.
                      Na pewno jest to też wina braku solidarności między szkołami.
                      • Gość: E#W Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.14, 14:32
                        Niestety sporo tu racji. Pytanie tylko jak zreformować? Czy jest źle jesli uczniowi brakuje pokory i jak jest przez egzaminatora definiowana pokora? Może trzeba zlikwidować etap ustny - najłatwiejszy do "przekrętów". Ale jak walczyc z nieuczciwymi osobami, które znając pytania - patrz moja ciut wcześniejsza wypowiedź- uczą /przygotowuja do olimpiady. Co zrobic z olimpiadami, które mają oceniane eksperymenty przeprowadzane w.....domu.?
                        • menodo Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 15:04
                          Likwidacja etapu ustnego w okręgu dużo by pomogła. Albo przynajmniej wprowdzenie niezależnych obserwatorów - tak jak to się dzieje na maturach. Kartki z pytaniami też by pomogły - bo pytania zadawania z głowy przez szanowną komisję to jakiś cyrk jest.
                  • pralkosuszarka Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 17:40
                    Może należy skasować lub mocno ograniczyć jakieś szerokie profity z olimpiad, typu dostanie się na studia lub 100 % z matury, bo to daje grunt do kombinacji. Niech to faktycznie będą konkursy dla fascynatów danej dziedziny...dla których udział będzie samą przyjemnością. Ciekawe jak bardzo by spadła frekwencja gdyby na olimpiadzie nagradzane były tylko 3 pierwsze miejsca...Ja mam info tylko o olimpiadach gimnazjalnych i moim zdaniem niestety dają pole do pewnej patologii. Już niefajne jest wobec całego grona gimnazjalistów to, że laureat z geografii ma 100 % także z matmy... i sama słyszałam o przypadkach obchodzenia w ten sposób egzaminu matematycznego, przez osoby przeciętne z matematyki. Moim zdaniem dużo olimpiad w takiej formie jakiej są (może nie wszystkie) promują obrotność, a nie faktycznie wyłanianie najlepszych z najlepszych. Chyba, że obrotni to najlepsi.

• agatka_s Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 18:31
                      pralkosuszarka napisała:

> Może należy skasować lub mocno ograniczyć jakieś szerokie profity z olimpiad, t
                      > ypu dostanie się na studia lub 100 % z matury, bo to daje grunt do kombinacji.
                      > Niech to faktycznie będą konkursy dla fascynatów danej dziedziny...dla których
                      > udział będzie samą przyjemnością. Ciekawe jak bardzo by spadła frekwencja gdyby
                      > na olimpiadzie nagradzane były tylko 3 pierwsze miejsca...Ja mam info tylko o
                      > olimpiadach gimnazjalnych i moim zdaniem niestety dają pole do pewnej patologi
                      > i. Już niefajne jest wobec całego grona gimnazjalistów to, że laureat z geograf
                      > ii ma 100 % także z matmy... i sama słyszałam o przypadkach obchodzenia w ten
                      > sposób egzaminu matematycznego, przez osoby przeciętne z matematyki. Moim zdani
                      > em dużo olimpiad w takiej formie jakiej są (może nie wszystkie) promują obrotn
                      > ość, a nie faktycznie wyłanianie najlepszych z najlepszych. Chyba, że obrotni t
                      > o najlepsi.

No i znów opinia w stylu "nie wiem to się wypowiem".

Moze podam na przykładzie olimpiady z geografii, jak "obrotnym" trzeba byc i jak to tak w parktyce wyglada np z geografii.

W wakacje jest 1szy etap, zostają opublikowane tematy prac pisemnych. Prace są na kompletnie nie związane z nauką szkolną tematy. Mój syn pisał o pobliskim (50 km od nas) parku krajobrazowym (to tak w skrócie, bo temat był jakoś bardziej skomplikowany). Aby prace napisac jezdził na rowerze chyba ze 20 razy do tego parku, po do pracy trzeba było też załączyc dokumentacje fotograficzną, zrobic jakieś pomiary, badania, jakies analizy porównawcze gleb i cholera wie czego jeszcze, Cholera wie co, bo ja w sumie tej pracy nie widziałam. Ja raz go wiozłam (bo już rowerem nie dawało rady) i rozwaliłam sobie samochód na wertepach, więc też w tej obrotnosci mam "materialny" udział, rozwalona felga. Chodziło o sfotografowanie wydm (czy ktos wiedzial ze pod Warszawą sa wydmy ? tak są koło Baniochy, pod Piasecznem) Potem chyba ze 3 tygodnie szlifowania pracy z nauczycielem 9przy czym nauczyciel mial ponad 15stu takich delikwentów, wiec to nie tak że byl zawsze do dyspozycji, czasem był w naprawde dziwnych porach i okolicznosciach przyrody), siedzenie po nocach i poprawianie, formatowanie, wklejanie wykresów zdjec i czego tam nie trzeba było.

Czekanie na rezultaty. Wyniki jakoś po swietach chyba były.

Potem przechodzi się do następnego etapu, który już jest poza szkołą, na terenie uczelni, z pracownikami naukowymi, pełna anonimowosc bo posługujesz się tylko swoim PESEL, nikt nawet nie wie skąd jesteś, jaką szkołe reprezentujesz. Ten etap trwa cały weekend (a dla maturzysty jak wiadomo każdy weekend na wage złota). Jest test , taki troche na zasadzie testu na prawo jazdy. potem przerwa i jest esej, trzeba napisac na zadany temat. To jest jeden dzień, wieczorem po połnocy są wyniki (cały czas tylko numery PESEL) bo tylko jakiś tam % tych najlepszych jest dopuszczony do ustnego i rano w niedziele znów, tym razem jest etap ustny, który o ile pamietam dotyczy czesciowo zagadnień ogolnych, a czesciowo twojej pracy (więc jak ktoś ci napisał prace, to jest szansa to sprawdzic). O ile pamietam w tym roku ten etap wypadał w ferie czy bezposrednio po nich, wiec niestety wyjazd w tym roku nie mógł byc za długi i fereie czesciowo to była nauka. Potem beda brane wyniki obu czesci i pisemnej i ustnej i one razem decydują.

No i znów czekanie.....(to czekanie jest najgorsze prawie 2 miesiace się czeka, szczególnie w klasie maturalnej, bo człowiek już sam nie wie uczyc sie do olimpiady, czy do matury ?) To jest etap w którym pokój przypomina bibliotekę uniwersytecką, Wydziału Geografii ;-)

No i znów powtórka na następnym etapie, znów częśc pisemna, tym razem trzeba wyjechac już do innego miasta (Puławy), w tym roku było to na tydzień przed koncem roku dla maturzystów, po czesci pisemnej sa badania terenowe-2 dni brodzenia w błocie (a komisja liczy, a komisja jak sfinks ;-), w tym roku kilka osób odpadło na tym etapie, to dopiero pech jest, reszta to finalisci co dostają 100% na maturze, a potem dla tych najlepszych (czyli już laureatów) sesja ustna przed całym audytorium, ale to jest tylko rywalizacja o olimpiade miedzynarodową. No i na 4 DNI PRZED MATURĄ, się wie, nie musze pisac matury z geografii hurra (no ale 4 dni przed, to już i tak sie nauczyło).

Praktycznie od września do maja, cały czas trzeba było zasuwac, więc tak TRZEBA BYC CHOLERNIE OBROTNYM, co tydzień chodzic na kilkugodzinne zajęcia z nauczycielem (nawet w dzień studniówki), cały czas są nerwy, całe czas czekanie na ten następny etap (niby na poczatku to nie zależy, ale jak już się przejdzie gdzieś, to się nabiera apetytu). Nigdy nie widziałam aby mój syn się tyle uczył jak do tej olimpiady (no moze jeszcze zadań z matmy też podobnie gigantyczną ilosc robił). Pewnie trzeba byc obrotnym, ale pewnie jeszcze bardziej zdeterminowanym i wytrzymałym. Dodam też że w pewnym sensie cały dom jakos tam się musi dostosowac, bo nauczyciela, który akurat może się spotkac plany, są istotniejsze niż jakieś tam zobowiązania rodzinne (inaczej pan od geografii, ustawiał nam życie przej jakis czas ;-)

Szczerze, nauczenie się do matury nawet na 500% to PIKUŚ, przy tym, i naprawde ktoś kto nie jest dobrze zorganizowany, i nie ma wewnętrznego policjanta w sobie, to nie da rady. Wiedza jest ważna, ale zdyscyplinowanie, pracowistosc i determinacja dużo bardziej. Nie sadze aby tu się dało cokolwiek skręcic, bo zwyczajnie ktos słaby nie da sobie rady. Myśle że w innych olimpiadach jest podobnie, nie chodzi o samą wiedze ale spore zaangażowanie młodego czlowieka. No i naprawde bez dobrego nauczyciela, to jest bardzo trudno. Po tym wszystkim te 100% z matury jest głównie cenne dlatego, że o jedna mature sie pisze mniej, można sobie za ten cały rok pracy odbic tych kilka godzin matury ;-)
                • Gość: Agatka_s Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.14, 14:02
                  Nie, to bardzo krzywdzaca opinia. Po pierwsze wiekszosc olimpiad nie daje wstepu na studia, "tylko" 100% z matury z zalozenia. A po drugie, ja nic nie wiem o patologiach. Moj syn napracowal sie strasznie (ja uwaazalam ze za duzo) i dzieki temu przygotowaniu ma teraz naprawde olbrzymia wiedze, a poza tym doswiadczenie w pisaniu prac, w wystepach przed komisja, ale tez i przed publicznoscia, bo np ostatni etap to wystep przed pelna aula ludzi byla. Moim zdaniem to bardzo cenne. W innym konkursie byla za to praca zespolowa, tez bardzo wazne. Poza tym to naprawde jest dla takiego mlodego czlowieka olbrzymia satysfakcja, powod do bycia dumnym z siebie. Studia teraz i dostanie sie na nie to nie jest zaden wyczyn, a olimpiada jednak jest.

I jeszcze wazne ze ci super hiper najlepsi reprezentuja potem Polske dalej, w zawodach miedzynarodowych, a to juz sie robi powazna sprawa ;-) reprezentowac Polske nawet w konkursie o ktorym wie 5 osob na krzyz, to brzmi dumnie i jest fajnym przezyciem dla mlodej osoby.

• Gość: E#W Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.dynamic.chello.pl 24.06.14, 14:03
                  To źle czytasz. NIE uważam, że patologia i nigdzie nie uzyłam takiego słowa. Natomiast dość często jest to narzędzie do dostania sie na wysokorogowe kierunki studiów.
                  Nie chcę być rozszyfrowana więc nie napiszę więcej choc bym chciała, ale naprawdę sporo wiem o olimpiadach.
                  NIE sa do zlikwidowania, są potrzebne, ale trzeba do nich podchodzić sensownie.
                  Obserwuję kariery olimpijczyków 3 róznych olimpiad ( ścisłej, humanistycznej i przyrodniczej). Róznych olimpijczyków. Biorąc pod uwage skalę trudności - wszyscy olimpijczycy powinni byc co najmniej wybitnymi studentami. A są rózni - od rzeczywiście wybitnych po ......przeciętnych. Pytanie dlaczego? Obserwuję także studentów nie olimpijczyków a ściślej tych, którzy nie mieli olimpijskich laurów choc próbowali. I prócz przeciętnych sa i znakomici. A materiał obserwacyjny z róznych powodów mam duzy.
                  Więc nie jest to ani czarne ani białe ani nawet szare.
                • cyggnus Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 15:12
                  Z pewnościa system olimpiad nadaje się do reformy. Przede wszystkim proporcje liczby olimpiad z niektórych "przedmiotów" sa dziwne - nieproporcjonalnie duża liczba olimpiad zwalniajacych z przedmiotów społecznych czy ekonomicznych - po kilka, przy jednej z danej dziedziny nauk scisłych.
                  Zawsze można zrobić coś takiego jak w Wielkiej Brytanii, gdzie żadna olimpiada nie zwalnia z egzaminów A-levels (odpowiednika matur) i tyle. Olimpiadami zajmują się pasjonaci, a nie ci, którzy liczą na zwolnienie z matury.
                  Oczywiście olimpiady przyrodnicze są specyficzne. Olimpiada chemiczna wykracza bardzo daleko poza program szkoły i wchodzi głęboko w studia (analiza widm pojawia się dalej niż po 1,2 roku studiów) - gdyby to dotyczyło tylko sfery wiedzy książkowej, to jeszcze ok, da się wszystkiego wyuczyć, ale również dotyczy to części eksperymentalnej i tego się nie przeskoczy. Olimpiada biologiczna to jest moim zdaniem nieporozumienie w takiej postaci jak teraz - prace badawcza nalezy zacząć w zasadzie rok wczesniej (w maju nalezy podac temat), co poza zespołami szkół w zasadzie wyklucza udział I-klasistów, ponadto jest zbyt duża uznaniowość w ocenie tych prac badawczych - niejeden uczeń wakacje spędził na pracy badawczej, by dowiedzieć się, ze nie może wziąć udziału w dalszej części olimpiady, bo praca badawcza nie została przyjęta. Praca badawcza na olimpiadzie biologicznej powinna być zorganizowana jak na chemicznej - powinny to być eksperymenty do wykonania podczas kilku godzin - szanse uczniów byłyby bardziej wyrównane. No i rozwiązywałoby to problem niesamodzielności pracy, czego w czasie pracy wakacyjnej nigdy się nie wykluczy.
                  • agatka_s Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 15:25
                    cyggnus napisała:

> Z pewnościa system olimpiad nadaje się do reformy. Przede wszystkim proporcje l
                    > iczby olimpiad z niektórych "przedmiotów" sa dziwne - nieproporcjonalnie duża l
                    > iczba olimpiad zwalniajacych z przedmiotów społecznych czy ekonomicznych - po k
                    > ilka, przy jednej z danej dziedziny nauk scisłych.
                    > Zawsze można zrobić coś takiego jak w Wielkiej Brytanii, gdzie żadna olimpiada
                    > nie zwalnia z egzaminów A-levels (odpowiednika matur) i tyle. Olimpiadami zajmu
                    > ją się pasjonaci, a nie ci, którzy liczą na zwolnienie z matury.

Ale to nie "olimpiady" decydują czy zwalniją TYLKO UCZELNIE. Tak jak napisałam, np SGH daje miejsce 12 najlepszym w kraju, 6 lauratom z olimpiady przedsiębiorczosci, i 6 z olimpiady Wiedzy Ekonomicznej i tyle, na cały 40 milionowy kraj to nie za dużo moim zdaniem. Mozna byc geniuszem z olimpiady geograficznej, zdobyc nawet tytuł lauraeta wszechświata, a dla SGH nie ma to znaczenia.

Tak więc skoro jakaś olimpida jest za bardzo honorowana na jakiejś uczelni, to pretensje pod adres tej uczelni, a nie reformowac olimpiade, bo ona tu nic nie winna (a już na pewno nie ci co w niej startują).
                    • cyggnus Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 24.06.14, 20:55
                      Uznawanie olimpiad przez uczelnie to jedno, a zwalnianie z matury to inna sprawa. I o tym mówiłem. Matury powinny być niezależnie, a to, jakie osiągnięcia dana uczelnia sobie uzna, to powinno być już na etapie rekrutacji na studia, a nie zdawania matur.
                      • cyggnus Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 25.06.14, 09:40
                        Zresztą tak samo uważam jesli chodzi o konkursy przedmiotowe w SP i gimnazjum - jeśli wyniki miałyby być wiarygodne, wszyscy uczniowie powinni zdawać egzaminy zewnętrzne, a uznawanie tytułów laureatów powinno leżeć w komisjach rekrutacyjnych. Wynik 100% ze sprawdzianu czy egzaminu gimnazjalnego laureata z matematyki nijak nie mówi o jego osiągnięciach z polskiego, przyrody czy geografii, a przecież w teorii wyniki egzaminów i sprawdzianów miały być wskazówką dla szkół, jak uczą i są brane np. do EWD. Laureat w gimnazjum z biologii może być nogą z matematyki czy być kiepski z fizyki, a i tak w chwili obecnej ma wynik maksymalny. W przyszłym roku zakres zwolnień ma się zmniejszyć, ale i tak byłoby lepiej dla diagnostyki szkół, gdyby wszyscy uczniowie pisali egzaminy zewnętrzne, zwłaszcza wobec nędznej porównywalności trudności konkursów np. w różnych województwach i róznych olimpiad między sobą.
                        Nadreprezentacja olimpiad społecznych i ekonomicznych występuje w rankingach (na szczęście nie w zwolnieniach z matur) i nierzadko szkoły sobie podbijają statystyki kilkoma uczniami-kombajnami, obskakującymi kilka podobnych tematycznie olimpiad.
                        • joa66 Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 25.06.14, 09:52
                          Ale przyznawaniu maks punktów rekrutacyjnych na podstawie jednej olimpiady to inny problem, który stosunkowo łatwo rozwiązać. Opatrywanie go komentarzami o "obrotnych" rodzicach, którzy chcą "dopomóc pociechom" jest absurdum, w dodatku obraźliwym.
                          • pralkosuszarka Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 25.06.14, 10:21
                            No, ale czy to nie jest obrotność, doradzenie ambitnemu ale trójkowo-czwórkowemu z matematyki, nauczenie się do olimpiady geograficznej i dzięki temu obejście egzaminu z matematyki...Sama tak bym doradzała...
                            • joa66 Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 25.06.14, 12:56
                              ale czy to nie jest obrotność, doradzenie ambitnemu

Nie..doradzanie nie jest obrotnoscią.

Pomijając już fakt, że w tym wieku to młodzi ludzie wiedzą lepiej niz ich rodzice jakie sa konkursy i olimpiady . I żadnego 'doradzania" nie potrzebują..
                            • Gość: ja czyżby? IP: *.devs.futuro.pl 26.06.14, 14:51
                              pralkosuszarka napisała:

> No, ale czy to nie jest obrotność, doradzenie ambitnemu ale trójkowo-czwórkowem
                              > u z matematyki, nauczenie się do olimpiady geograficznej i dzięki temu obejście
                              > egzaminu z matematyki...

Tak było kiedyś, ale teraz chyba nie. Matematyka to całkiem odrębna część.
                        • pralkosuszarka Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 25.06.14, 10:16
                          No dokładnie, kto wymyślił, aby olimpiada z biologii czy geografii dawała 100 % z matmy i z przyrodniczych na egzaminie gimnazjalnym.. Autorowi tego pomysłu proponuje dać Nobla.
                          • agatka_s Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 25.06.14, 10:22
                            pralkosuszarka napisała:

> No dokładnie, kto wymyślił, aby olimpiada z biologii czy geografii dawała 100 %
                            > z matmy i z przyrodniczych na egzaminie gimnazjalnym.. Autorowi tego pomysłu p
                            > roponuje dać Nobla.

Proponuje się douczyc, zanim się zacznie coś pisac,. W gimnazjum NIE MA OLIMPIAD. Są konkursy przedmiotowe. Olimpiady są w liceum i olimpiada z biologii nie daje 100% z matury matematyki. Jak ktos chce pouczac i krytykowac innych, to prosze o choc minimum rzetelnosci, bo smiem twierdzic ze te opinie są tyle samo warte co poziom wiedzy tu reprezentowany.
                            • wojtekp67 Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 25.06.14, 12:31
                              Łał... jaki pretensjonalny ton. :)
                              Może lepiej, a na pewno milej dla innych forumowiczów, trochę wyluzowac?
                            • pralkosuszarka Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 25.06.14, 12:41
                              hmmm...no widzisz jaka Ty douczona i oblatana....Są olimpiady gimnazjalne, jest olimpiada matematyczna i informatyczna, przynajmniej jeszcze nie dawno były...

• joa66 Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 25.06.14, 12:50
                                Ale Ty o innych olimpiadach piszesz:

No dokładnie, kto wymyślił, aby olimpiada z biologii czy geografii dawała 100 % z matmy i z przyrodniczych na egzaminie gimnazjalnym.. Autorowi tego pomysłu proponuje dać Nobla.

Piszesz też o dostawaniu się na studia.

Może sie zdecyduj.
                                • pralkosuszarka Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 25.06.14, 13:29
                                  obrotny
                                  1. pot. «odznaczający się sprytem i zaradnością»
                                  2. daw. «poruszający się szybko i zwinnie»

Jak chcesz już tak rozkminiać. XD

Psu na budę rady osób nieobrotnych, czyli niezaradnych.
                                  • joa66 Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 25.06.14, 13:53
                                    pralkosuszarko -przkykro mi ale doprawadziłaś dyskusję do poziomu 'nie wiadomo czy jemu ukradli rower czy on ukradł rower, ale w coś był zamieszany"

eot
                                • pralkosuszarka Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 25.06.14, 19:47
                                  "Konkursy przedmiotowe, zwane też "olimpiadami", są organizowane po to, żeby wyłonić najzdolniejszych uczniów w różnych dziedzinach wiedzy."

To jest cytat z GW...
                                  katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,15006449,Szkoly_podnosza_poprzeczke__olimpiada_wylacznie_dla.html
                                  No widzę, redaktorzy też powinni się douczyć...:P

• Gość: paszczakowna1 Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.chem.uw.edu.pl 25.06.14, 12:36
                  > Z tego co tu czytam, to olimpiady są do skasowania, wyhodowała się na nich pato
                  > logia i nie służą niczemu prócz dostawaniu się na studia, a chyba nie o to powi
                  > nno chodzić...

Pleciesz. Akurat chemiczna i fizyczna nie służą żadnemu dostawaniu się na studia, bo na nie dostanie się każdy bez poważnego upośledzenia umysłowego, a udział uczniów jest znaczny. Praca w komitecie układającym zadania też żadnych profitów nie przynosi (pieniądze są dość śmieszne).

Owszem, patologie się zdarzają. W chemicznej na drugim etapie z pewnego okręgu są zawsze podejrzenie wysokie punktacje uczniów, którzy fatalnie wypadają na trzecim etapie, ale szkodliwość społeczna jest akurat tego znikoma.
                  • agatka_s Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 25.06.14, 12:59
                    Już na koniec, bo mam dosyc tej dyskusji opartej o pomówienia i osobiste wycieczki, troche danych o jakiej skali de facto mówimy w tym "przemysle rekrutacyjnym" który ponoc iistnieje.

Sprawdziłam dane za 2012 (niestety sprawozdania za 2013 nie znalazłam),

www.oke.waw.pl/new/download/files/File/raporty/2012/gim/Sprawozdanie_gim_2012.pdf
                    Na stronnie 5 tego sprawozdania są dane na temat zdających w woj. mazowieckim, a na stronie 6 informacja o liczbie laureatów zwolnionych w tymże województwie.

Reasumując na 52.500 zdających (zaokraglam) w 2012 z częsci humanistycznej było zwolnionych 83 osoby (na 3 konkursy), a z częsci mat-przyr 154 (na 6 konkursów), z językowej 83 osobym (na 6 konkursów).

Czyli razem wszystkich jakoś tam "uprzywilejowanych" było 320 osób (choc pewnie mniej, bo zdarza się że jedna osoba odnosi sukces w kilku konkursach), co stanowi 0,6 % (60 promili).

Tak więc droga wolna, jeśli to takie banalnie proste i wystarczy byc obrotnym to serdecznie zapraszam do znalezienia się wśród tych 0,6% z województwa mazowieckiego, do wyboru jest 15 konkursów, nic tylko startowac i zdobywac te miejsca, przecież to takie banalne i proste i przecież zapewne te pozostałe 52.000 z kawałkiem uczniów by też dało rade gdyby tylko chcieli (albo mieli obrotnych rodziców).

Naprawde ciesze się że szkoła już za mną w każdym wymiarze, bo zawisc jest straszna, ale zawisc wobec dzieci to już naprawde niskie uczucie.
                    • agatka_s Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 25.06.14, 13:24
                      i jeszcze pralkosuszarka twierdzi ze łatwiej zostac lauraetem niz dostac maxa z matematyki (no w kazdym razie ponoc sa tacy geniusze co sobie nie radzą z matematyką i konkursem z innego przedmiotu pokrywaja tę niewiedze, jak rozumiem zabierajac miejsca tym prawdziwym i jedynie słusznym orłom matematycznym), tak wiec dla porównania cytat na temat egzaminu matematycznego w 2012 "Maksymalny wynik – 100% punktów –
                      uzyskało 1324 uczniów." , no i jak to się ma versus 24 lauraetów z konkursu biologicznego, który podobno taki banalny i łatwiejszy niż egzamin gimnazjalny z matematyki (tak swoją drogą to już widze te tabuny biologów-pasjonatów rzucających sie na klasy mat-fiz...po prostu kazdy laureat konkursu biologicznego aż marzy o matematyce i fizyce). Jeśli zatem wg słów pani pralki, zostac laureatem z biologii to taki pikuś, to chyba proporcje powinny byc odwrotne.

Zamiast więc znęcac się nad "olimpijczykami" i ich rodzicami radze sie wziac do roboty, bo prawdziwa konkurencją to są te dzieciaki co dostają 100% i w okolicach bez konkursów, ich jest naprawde dużo, w porównaniu z naprawde nielicznymi "olimpijczykami" i to jest kurde autentyczny "przemysł rekrutacyjny", co roku po kilka tysięcy takich co mają 100%, jak z tym życ ????
                    • tinywee Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 25.06.14, 13:56
                      patrzyłam na dane w ub. roku, bo były fascynujące, wtedy chyba coś pisałam tu. Cytując, z pamięci co prawda, liczby laureatów, to: WOS - 80, ang. - chyba coś 200, podobnie zdaje się historia, 200, matematyka - ok. 100.

Owszem, to są promile, ale ci uczniowie zwykle wybierają te same kilkanaście szkół. Dla mnie chyba jednak trochę trąci paranoją, jeżeli uczeń, który bardzo dobrze napisał egzamin i ma bardzo dobre stopnie (min. 5) z przedmiotów punktowanych, nie dostanie się do wybranego liceum bo miejsce zabierze mu laureat tudzież finalista (to 13 pkt, czyli trzy szóstki z hakiem), który może być wybitny z jednego przedmiotu, ale niekoniecznie nawet średni z pozostałych. Nie mówiąc o tym, że laureat jest nawet zwolniony z egzaminu językowego do klas dj.

• joa66 Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 25.06.14, 14:07
                        tiny, to oczwyiście racja, ale pralkosuszarka na zmiane mówi o rekrutacji na studia i rekrutacji do liceów, myli skutki jenej procedury ze skutkami innej. To są dwa zupełnie różne procesy.

Poza tym przywileje dla laureatów konkursów gimnazjalnych, a sugerowanie, że tytuł finalisty/laureate to zasługa .. .obrotnosci rodziców to dwa różne problemy.
                  • tinywee Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 25.06.14, 13:48
                    "Akurat chemiczna i fizyczna nie służą żadnemu dostawaniu się na studia, bo na nie dostanie się każdy bez poważnego upośledzenia umysłowego,"

wg www.maturanews.uczelnie.pl/info,progi-punktowe-na-uczelniach,5178.html
                    próg na fizykę UW , 'studia indywidualne' wyniósł 85 pkt (w przeciwieństwie do 'ogólnej' na którą wystarczyło 30.), czyli raczej sporo chyba.

Poza tym, jeśli delikwent pragnąłby nauki pobierać gdzieś dalej, to bycie laur./fin. olimpiady przedmiotowej w prawie 40-milionowym kraju ma swoją wagę, jak sądzę, nie mówiąc o międzynarodowej.
                    • Gość: paszczakowna1 Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem IP: *.dynamic.chello.pl 26.06.14, 16:37
                      > wg rel="nofollow">www.maturanews.uczelnie.pl/info,progi-punktowe-na-uczelniach,5178.html
                      > próg na fizykę UW , 'studia indywidualne' wyniósł 85 pkt (w przeciwieństwie do
                      > 'ogólnej' na którą wystarczyło 30.), czyli raczej sporo chyba.

"Indywidualne" to inna rybka (chemia też zresztą pewne warunki specjalne olimpijczykom stwarza), ale odpowiednio zdolny student może migrować ze zwykłej fizyki po pierwszym roku.
                  • pralkosuszarka Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 25.06.14, 14:05
                    No, szczególnie, że na WUM laureaci i fizyki i chemii razem z laureatami biologii i matematyki, przyjmowani są w 1 szej kolejności, przynajmniej w 2012 r tak było.

rekrutacja-info.wum.edu.pl/sites/rekrutacja-info.wum.edu.pl/files/zalacznik_18_olimpiady_przedmiotowe.pdf
    • agatka_s Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 22.06.14, 19:10
      O !!?? nawet nie wiedziałam że Batory taki dobry z chemii...

Nieźle jak na szkołe, która tu w ciagu ostatnich dni, kilka razy była opisywana jako "zbyt lanserska" . A jednak tam się chyba ktos uczy...
    • elza10 Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 22.06.14, 19:32
      Trzeba wziąć też pod uwagę liczbę zdających. Zawsze przy większej liczbie jest większy rozrzut wyników, czyli niższa srednia.
      • tinywee Re: wyniki tegorocznej matury rozszerzonej z chem 23.06.14, 22:16
        wyniki z lat wcześniejszych można sobie zobaczyć tutaj:

egzaminy.edu.pl/ranking-szkol-w-warszawie.html.
    • Gość: E#W Re: Olimpiady idea IP: *.dynamic.chello.pl 25.06.14, 18:11
      Olimpiady przedmiotowe są na całym świecie. Z przedmiotów ścisłych czołowe miejsca zajmuja ....Azjaci ( to ciekawostka bez podtekstów.)
      Idea olimpiad ( mam tu na mysli olimpiady a nie gimnazjalne konkursy kuratoryjne) została , niestety, wypaczona. Widać to m.in. w tej dyskusji. Nie podejmuje sie wymyslac"programów naprawczych", ale ubolewam, ze tak sie stało.
      Nie dezawuuję olimpiczyków, ale wiem, widzę, że nie wszyscy , którzy przeszli do wyższych etapów w 100% na to zasłuzyli. I nie przemawia ze mnie zawiść typu mnie/mojemu dziecku sie nie udało. Dotyczy to zwłaszcza finalistów ( nie laureatów) i nie oznacza, że ci uczniowie nie maja rzetelnej wiedzy - owszem maja, ale nie większą niż koledzy, którzy bez "wsparcia" samodzielnie lub na szkolnym kółku przygotowywali sie do zawodów.
      Szkoły nie inwestują w olimpijczyków bo im sie to nie opłaca. Wolą rzetelnie przygotowac do matury i "w tym szaleństwie jest metoda".
      Olimpiady nie są do skasowania, nie są wylęgarnia patologii , sa natomiast przypadki nieuczciwości na co zwracam uwagę.
      Ktos zauważył, ze zasiadanie w komitetach jest prawie honorowe. Owszem. Większość członków to uczciwi ludzie, jednak od tej reguły zdarzaja sie wyjatki. I o tym trzeba mówic. Mówić a nie obrażać się i oburzać.
      Miara szkoły nie jest ilość olimpijczyków, tak skonstruowany ranking ( a sa takie podrankingi) niewiele mówi o szkole ( vide Czacki).
      • joa66 Re: Olimpiady idea 25.06.14, 18:31
        Idea olimpiad ( mam tu na mysli olimpiady a nie gimnazjalne konkursy kuratoryjne) została , niestety, wypaczona. Widać to m.in. w tej dyskusji.

A konkretniej? Bo sporadyczne przypadki nadużyć nie są dowodem na wypaczenie..chyba?

Nie dezawuuję olimpiczyków, ale wiem, widzę, że nie wszyscy , którzy przeszli d
        > o wyższych etapów w 100% na to zasłuzyli.

Podobnie nie wszyscy którzy dostali na egzaminach 80%, 90%, 100%.

Ja się nie oburzam i obrażam , tylko wyrażam swoją opinię - podobnie jak Ty. Zakładam, że skoro czytasz to forum a chyba nigdy nie wypowiadałaś się w podobny sposób na temat innych egzaminów, to masz szczególny "sentyment" do olimpiad.

Czy mogłabyś w takim razie wyjaśnić czym Twoim zdaniem olimpiady wyróżniają się na niekorzyść na tle innych egzaminów, a jeżeli niczym to czy mogłabyś to wyraźnie napisać?
        • anestezjolog72 Re: Olimpiady idea 25.06.14, 18:41
          NIE piszę o innych egzaminach, pisze o olimpiadach. Stwierdzam, że są przypadki nieuczciwości i warto o tym wiedzieć. Tylko tyle albo az tyle.
          • joa66 Re: Olimpiady idea 25.06.14, 18:46
            Na czym polega wypaczenie idei olimpiad?
            Napiszesz?

I czy odpowiesz też na pytanie czy przypadki nieuczciwości na olimpiadach sa takie same jak na maturach?

Rzucasz poważne oskarżenia, wypadałoby je jakoś uzasadnić. Tylko tyle albo aż tyle.

• Gość: menodo Re: Olimpiady idea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.14, 19:05
              I czy odpowiesz też na pytanie czy przypadki nieuczciwości na olimpiadach sa ta
              > kie same jak na maturach?"

Joa, nikt o zdrowych zmysłach nie będzie takich rzeczy pisał wprost, ale jak widzisz to już któryś głos, że coś nie halo.

A jeżeli chodzi o matury to ja od nie słyszałam o żadnych przypadkach nieuczciwości, przeciekach czy interwencjach kogo trzeba u kogo trzeba od czasu kiedy wszystkie egzaminy są pisemne, kodowane, zabezpieczane itd.
              • joa66 Re: Olimpiady idea 25.06.14, 19:08
                wybacz menodo, ale głos jest jeden , bo pralkosuszarki nie liczę.

I naprawde nie oczekuję, że x napisze "pani zosia kowalska z olimpady x dawała korki zuzi, któr potem została laureatem"

Czy naprawde nikt o zdrowych zmysłach nie napisze dlaczego idea olimpiady została wypaczona? Dlaczego?

• pralkosuszarka Re: Olimpiady idea 25.06.14, 20:01
                  Lepiej mieć pomieszane zmysły niż być ciężko kapującym....i nie obrażaj tu ludzi...

• joa66 Re: Olimpiady idea 25.06.14, 19:16
                Padło jedno konkretne oskarżenie. O członków komitetów, którzy znaja tematy wczesniej i przekazują je swoim podopiecznym.
                Matury też ktoś układa i też ktoś zna tematy wczesniej. Czy to inny rodzaj ludzi, lepszy?

Nie twierdzę, że w czasie olimpiad nigdy nie było żadnego nadużycia. Twierdzę, że takie nadużycia mogły się pojawić w takim samym stopniu jak na maturach. I chciałabym poznać zdanie anastezjolog w tej sprawie, skoro ona wywołała ten temat.

Znam sporo olimpijczyków i naprawdę jedyną zaobserwowaną "nieuczciwością" to są sukcesy dzieci dwujęzycznych w olimpiadach językowych.
                • agatka_s Re: Olimpiady idea 25.06.14, 19:44
                  A jak już mówimy o przekretach i słabych zachowaniach, to ja Wam powiem o pewnym mega przekręcie z zeszłego roku.

Konkurs międzynarodowy, podobny do olimpiady (ale bez profitów maturalnych), z podobna iloscią pracy i zakresem wiedzy, na temat zagadnień NATO, polityki zagranicznej, zgadnień historycznych i prawnych. Nagrodą w konkursie dla 5 drużyn finalistów które zwyciężą w konkursie międzynarodowym jest 2 tygodniowy pobyt w Turcji. Pobyt finansuje gospodarz, a transport na miejsce miały sfinansowac komitety lokalne.

W konkursie międzynarodowym w Sztokholmie tak "pechowo" się składa że zwycięzyły aż 3 drużyny z Polski(drużyny na etapi krajowym były krajowe, a potem już były mieszane z zawodnikami z innych krajów, ale 3 polskie pary były w 5 finałowych 4).

No i jak przychodzi co do czego z nagrodą to się okazuje że Komitet nie ma pieniędzy i rodzice dostają propozycje nie do odrzucenia (tzn jednak DO ODRZUCENIA) że mogą sami sfinansowac nagrody swoim dzieciom i zapłacic im za podróż...Nagle po roku pracy, po reprezentowaniu kraju przez te dzieciaki, dostają komunikat "a my to was mamy w d..i wasze sukcesy tym bardziej".

To tak tylko jako ciekawostka, na temat różnych przekrętów i różnych komisji itp itd.
                • Gość: ja Re: Olimpiady idea IP: *.devs.futuro.pl 26.06.14, 15:20
                  > Nie twierdzę, że w czasie olimpiad nigdy nie było żadnego nadużycia. Twierdzę,
                  > że takie nadużycia mogły się pojawić w takim samym stopniu jak na maturach. I
                  > chciałabym poznać zdanie anastezjolog w tej sprawie, skoro ona wywołała ten tem
                  > at.

Ja nie anastezjolog, ale uważam, że masz rację. Być może jednak niektórzy czują gorycz, bo do matury tak czy siak uczeń przystąpi, będzie się przygotowywał, no i teoretycznie wszyscy mają szanse napisać na 100. W olimpiadach już tak to nie działa, tracisz czas, a tu figa, profity zbiera Ziutek, tylko dlatego, że szczęście często sprzyja tym lepiej ustawionym i to oni wskoczą wyżej.

Ale to co napisałam, nie zmienia faktu, że można próbować zmieniać system (do doskonałości i tak się nie dojdzie, próżne nadzieje), ale nie wolno opluwać, deptać ambitnych i zdolnych ludzi, którzy próbują swych sił w zmaganiach międzyszkolnych! Przygotowywania kosztują ich przecież mnóstwo wysiłku.
              • agatka_s Re: Olimpiady idea 25.06.14, 19:30
                Wiesz co menodo,

Ja nawet jestem w stanie przyznac że może w olimpiadach, czy konkursach nie wszystko jest OK (no tak statystycznie, w tym kraju czesto coś bywa nie tak gdzie są zaangażowani ludzie, wiec pewnie i tu też).

Z olimpiadą to nie wiem bo syn sam wszystko robił, jakoś nie narzekał na nic (poza terminem ostatniego etapu, gdzie wyniki były na tydzień przed maturami), ale sama pamietam konkurs gimnazjalny z WOS i doskonale pamietam jak tam "z buta" traktowano uczestników,i jak mnie szlag trafiał i jak wiele rzeczy się mi nie podobało. Podejrzewam że z olimpiadami może byc podobnie, "leśne dziadki" albo babki, które od lat organizują, i są oporni na jakiekolwiek zmiany, próby reformy...taki PZPN ;-)

Tylko że to że coś jest źle zorganizowane, że są jacyś nieetyczni ludzie w komisjach (bo zasiadanie nauczycieli, uwa żam za nieetyczne, nawet jak tam brak jakiegokolwiek drugiego dna) nie wynika że po pierwsze należy mówic źle o uczestnikach (ani tym bardziej ich rodzicach), bo oni raczej są ofiarami tych nieprawidłowosci i tych mało profesjonalnych organizatorów a nie beneficjentami, a po drugie nie należy mówic o "karaniu" uczestników poprzez pomysły likwidacji olimpiad, albo odbierania jakiś minimalnych profitów jakim bywa 100% z matury (minimalne bo mówiy o jednym przedmiocie, a zazwyczaj do rekrytacji liczy sie kilka i czasem tak realnie to to 100% to jest jakiś jeden dwa punkty przewagi nad kims kto ma np 80%).

Tak więc piętnujmy organizatorów, najlepiej na konkretnych przykładach, ale chrońmy dzieci, młodzież bo raz że oni niewinni, a dwa naprawde powinniśmy o nich dbac, byc z nich dumnymi, a nie sciągac w dół naszą dorosłą zawiscią i dorosłymi konfliktami.
                • Gość: menodo Re: Olimpiady idea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.14, 21:28
                  Tak więc piętnujmy organizatorów, najlepiej na konkretnych przykładach, ale chrońmy dzieci, młodzież bo raz że oni niewinni, a dwa naprawde powinniśmy o nich dbac, byc z nich dumnymi, a nie sciągac w dół naszą dorosłą zawiscią i dorosłymi konfliktami."

Ale ja cały czas o tych organizatorach - na tym się koncentruję.
                  Zresztą, nie o wszystkie olimpiady mi chodzi, ale o te, gdzie o wyjściu z okręgu/otrzymaniu tytułu finalisty i 100 proc. z matury decyduje egzamin ustny.

• Gość: filga Re: Olimpiady idea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.14, 09:45
                    W Twojej "ulubionej" olimpiadzie, w Komitecie Głównym zasiadają nle szkoły, która ma zawsze kilku laureatów. Nie chcę powiedzieć, że są tam nadużycia, bo tego nie wiem, bo nie chciałabym dezawuować osiągnięć tych uczniów, ale sam taki układ może budzić różne refleksje
                    • joa66 Re: Olimpiady idea 26.06.14, 10:11
                      Czy mi się zdaje czy tylko jedna olimpiada ma w swoim Komitecie Głownym nauczycieli ze szkół średnich? Taki pobieżny rzut oka na różne olimpiady wskazuje raczej, że są to na ogół uczelnie wyższe.

I czy to nie jest tak, że są konkursy (przeprowadzane przez MEN?) na organizatora olimpiady? Kojarzę (jak przez mgłę, więc mogę się mylić), że były zmiany organizatora olimpiady języka angielskiego.

Jeżeli takie konkursy są, to dziwię się, że odpowiedzialna instytucja dopuściła ofertę, w której w Komitecie Głownym zasiadają własnie nauczyciele.
                      • Gość: menodo Re: Olimpiady idea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.14, 11:00
                        Jeżeli takie konkursy są, to dziwię się, że odpowiedzialna instytucja dopuściła
                        > ofertę, w której w Komitecie Głownym zasiadają własnie nauczyciele."

Oczywiście są konkursy, ale w przypadku mojej ulubionej olimpiady - przetarg od lat wygrywa ta sama organizacja :D
                        A że MEN to akceptuje...Ojej, dlaczego zabraniać wybitnym, kultowym, najlepszym we wszechświecie pedagogom, aby służyli swoja radą i doświadczeniem...A ci, którzy pyskują - wiadomo, zawiść to taka polska choroba, niech się zapiszą do pisu i szukają mgły smoleńskiej.
                        • joa66 Re: Olimpiady idea 26.06.14, 13:13
                          Ojej, dlaczego zabraniać wybitnym, kultowym, najlepszym we wszechświecie pedagogom, aby służyli swoja radą i doświadczeniem

Dla zasady. Koniec i kropka.
                    • Gość: menodo Re: Olimpiady idea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.14, 10:43
                      No, wiem.
                      I to jest patologia moim zdaniem, ale też wiem, że każdy, kto zaczyna o tym mówić, oskarżany jest o paranoję, wiarę w spisek smoleński i sztuczną mgłę, o to, że ma nieudane życie osobiste/zawodowe i swoje chore ambicjei frustracje przelewa na dziec/uczniówi; że nie może pogodzić się z faktem, że jego dziecko/uczeń jest po prostu mniej zdolne i pracowite od innych, bo złej baletnicy itd.
                      Plus zarzut o dezawuowanie osiągnięć uczniów, którym się powiodło.

Ale miedzy innymi z tych powodów latami trwają chore układy w chorych organizacjach.

• Gość: ja Re: Olimpiady idea IP: *.devs.futuro.pl 26.06.14, 15:26
                    >gdzie o wyjściu z okręg u/otrzymaniu tytułu finalisty i 100 proc. z matury decyduje egzamin ustny

Zgadza się, to jest ból:( Ale nie na każdy ból jest przecież lekarstwo ...
                    Na pewno nagrywanie odpowiedzi coś tam poprawia, ale jak by nie ugryźć to subiektywizmu i jednostkowych układów nie da się wyeliminować:-(
                    Pozostaje współczuć pokrzywdzonym, choć to niewiele zmieni ...

• joa66 Re: Olimpiady idea 25.06.14, 18:38
        Miara szkoły nie jest ilość olimpijczyków, tak skonstruowany ranking ( a sa takie podrankingi) niewiele mówi o szkole ( vide Czacki).

Czacki miał najwięcej olimpijczyków (zaraz po Staszicu) w tym roku.

Czy coś z tego wynika???
        • anestezjolog72 Re: Olimpiady idea 25.06.14, 18:40
          Nie znam tegorocznego rankingu.
        • Gość: menodo Re: Olimpiady idea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.14, 18:54
          Czacki miał najwięcej olimpijczyków (zaraz po Staszicu) w tym roku.

Czy coś z tego wynika??? "

No chyba nie miał właśnie tych olimpijczyków za wiele w 2013 roku i dlatego spadł w rankingu, bo matury spoko poszły.
          • agatka_s Re: Olimpiady idea 25.06.14, 19:13
            Gość portalu: menodo napisał(a):

> Czacki miał najwięcej olimpijczyków (zaraz po Staszicu) w tym roku.
            >
            > Czy coś z tego wynika??? "
            >
            > No chyba nie miał właśnie tych olimpijczyków za wiele w 2013 roku i dlatego spa
            > dł w rankingu, bo matury spoko poszły.

Mnie się wydaje (ale moge się mylic), że te rankingi olimpijskie to interesują głownie dyrektorów szkół, bo za to mają jakieś tam profity, dodatkową kase od miasta, czasem jakieś nagrody od sponsorów, telewizja pokaze jak dyplomy odbierają i jakieś tam tego typu rzeczy. Są chyba też jakieś wąskie grupy nauczycielskie, które lubią ze sobą rywalizowac tymi olimpijczykami, jakiś tam konkretny iksiński, sciga się z innym Ygrekowskim ilu miał w tym roku laureatów.

Rodziców ani uczniow chyba te olimpiady aż tak bardzo nie interesują, ba nawet w jakiejś krancowej formie duża liczba olimpijczyków dla reszty szkoły jest jakimś tam zagrożeniem, bo jednak nie oszukujmy się nauczyciele pracujacy z dużą iloscią olimpijczyków czasem chcąc lub nie chcąc robią to kosztem innych uczniów, bo wyjazdy, bo mniej czasu, bo inne priorytety itp.

Ja osobiscie raczej bałabym się takich szkól "hodowli olimpijczyków" jak te poza Warszawą (sorry zapomniałam gdzie są te szkoły rekordzistki są, chyba Szczecin tak ?), jakoś bym czuła podskórnie że dziecku bez takich "naukowych" ambicji może byc tam po prostu gorzej, bo nie będzie tzw "zdrową tkanką szkoły". Dużo bardziej podobają mi się szkoły które w całosci prezentują dobry, wyrównany poziom, tradycyjnie z roku na rok, bez wielkich wzlotów i upadków.
            • Gość: filga Re: Olimpiady idea IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.14, 09:50
              Agatko, jaką kasę?! To są kłopotliwi dyrektorzy i niekoniecznie lubiani przez zwierzchników/burmistrzów
      • agatka_s Re: Olimpiady idea 25.06.14, 18:49
        Boże, jak można mówic takie rzeczy

nie dezawuuję olimpiczyków, ale wiem, widzę, że nie wszyscy , którzy przeszli d
        > o wyższych etapów w 100% na to zasłuzyli.

Sorry, na pewno zasłużyli skoro zostali finalistami i laureatami. FINITO Nie po to ktoś pracuje cały rok, zalicza etap po etapie, poddaje się dziesiątkom różnorodnych weryfikacji, i to przed róznymi komisjami (praca, esej, testy, prezentacje ustne), żeby potem tak ktoś lekko sobie mówiąc podważał to i ogłaszał że w zasadzie niektórzy to na to nie zasłuzyli. To takie sączenie takiego smrodku, niby żadnych dowodów, ale smród sie przyklei " ja tam niby nic nie mówie, niby nic do nikogo nie mam, no ale wicie rozumicie, znowu Ci olimpijczycy to nie tacy genialni jak się o nich mówi, bo ja znam kilku i du..a blada". To jest dopiero wstrętne. A ja znam kilku profesorów, niektórzy często sie wypowiadają publicznie np o szmatach i takich innych, i co moge mówic że ci wszyscy profesorowie to wiecie kretyni na ogół, i nie zasłuzyli na te tytuły.

A tak w ogóle to olimpijczycy czasem są nie za bardzo zainteresowani tematyką olimpiady w której odniosą sukces. Mój syn został olimpijczykiem ciut przez przypadek, tzn nauczyciel troche narzucił próbowanie swoich sil prawie całej klasie, no a potem to już tak poszło troche siłą rozpędu, a troche bo przez przypadek, bo w 2 klasie poszło bardzo dobrze, no to w 3 troche nba zasadzie sportowej postanowił sie pouczyc w odróżnieniu od 2 klasy gdy w zadadzie próbował z biegu. Ale jego rzeczywiste zainteresowania są kompletnie gdzie indziej, zresztą studia też wybrał sporo daleko od geografii. Ale czy to znaczy że jest jakimś gorszym olimpijczykiem, że nie zasłuzył ? I znam jeszcze kilku delikwentów którym się też "zdarzyło" np kolega syna genialny matematyk, którego rzeczywistą pasją jest tylko matematyka (pisałam już o nim kilka razy, już w gimnazjum miał miejsce na uczelni w stanach, bo już w gimnazjum był laureatem miedzynarodowym), jest też laureatem Olimpiady chemicznej i finalistą olimpiady humanistycznej choc te 2 przedmioty to już bez specjalnej pasji, ot tak mu wyszło...Tylko raz jeszcze czy to znaczy że jest gorszym olimpijczykiem ? Bo co bo mu ta olimpiada na gwizdek ?
        • Gość: ja Agatko ... IP: *.devs.futuro.pl 26.06.14, 15:01
          nie przegadasz:(

Idąc tropem rozumowania co poniektórych, to najlepiej od razu zlikwidować WSZELKIE konkursy (po co ograniczać się do tych przedmiotowych i olimpiad?), włącznie z artystycznymi, sportowymi, a także matury, egzaminy różnej maści, itp, itd. Przecież jak świat światem przekręty były i ktoś niezasłużenie zebrał profity.
          Tak więc zdeterminowany i zdolny niech wkuwa jedynie dla siebie i idei, coś jak poeta do szuflady ... Uff, wreszcie zapanuje sprawiedliwość;-)

>Nie po
          > to ktoś pracuje cały rok, zalicza etap po etapie, poddaje się dziesiątkom różn
          > orodnych weryfikacji, i to przed róznymi komisjami (praca, esej, testy, prezent
          > acje ustne), żeby potem tak ktoś lekko sobie mówiąc podważał to i ogłaszał że w
          > zasadzie niektórzy to na to nie zasłuzyli. To takie sączenie takiego smrodku,
          > niby żadnych dowodów, ale smród sie przyklei " ja tam niby nic nie mówie, niby
          > nic do nikogo nie mam, no ale wicie rozumicie, znowu Ci olimpijczycy to nie tac
          > y genialni jak się o nich mówi, bo ja znam kilku i du..a blada". To jest dopier
          > o wstrętne.