moadek 21.07.16, 23:06 Gdzie lepiej iść? pilnie potrzebne wsparcie,z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: El Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.16, 09:15 Szkoły podobne, dobrze uczą przedmiotów ścisłych, nie cieszą się wielką popularnością wśród kandydatów, ale są doceniane za poziom. Ja bym wybrała Zamojskiego, ale to bardzo subiektywne. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuskamama Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 22.07.16, 13:09 Ja tęż Zamoja, zdecydowanie polecam... Odpowiedz Link Zgłoś
gerrii Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 22.07.16, 14:03 Tam, gdzie masz bliżej - obie szkoły bardzo podobne :) Poza tym istotne na jaki chcesz profil. Reytan to szkoła matematyczna z bardzo dobrym angielskim. Zamoyski z kolei ma profil humanistyczny (brak takiego w Reytanie) oraz klasy z informatyką (brak typowego mat-fiz-inf w Reytanie) Zamoyski to śródmieście, centrum miasta. Reytan położony w cichej spokojnej okolicy na Mokotowie. Obie szkoły wymagające, w Reytanie chyba więcej osób z Mokotowa, Ursynowa. Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 22.07.16, 14:08 Dziekuje za odpowiedzi. Profil biol chem mat jest w obu szkołach. W zasięgu był też slowacki ale poziom matematyki wydawał mi się trochę za niski. Zamoyski zbiera chyba jednak lepsze opinie ze coś się w nim dzieje poza lekcjami. Poza tym w Reytanie zniknie gimnaxjum. Niewiem czy to dobrze dla liceum czy nie w Zamojski nie ma tego problemu. Może ktoś jeszcze pomoze Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 22.07.16, 14:16 Dojazd mam podobny do obu szkol. Okolica Reytana dużo milczą ale biologia i cemia chyba lepsza w Zamoyskim a matma zbliżona? Odpowiedz Link Zgłoś
gerrii Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 22.07.16, 14:43 Reytan to zawsze była szkoła stricte matematyczna, przygotowująca na SGH i PW. Zamoyski jest bardziej wszechstronny, ma zdecydowanie więcej klas. Na stronie ewd.edu.pl/ możesz porównać obie szkoły pod względem EWD. Jeśli chodzi o przedmioty przyrodnicze, to Zamoyski wypada ciut lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 23.07.16, 15:11 Dziękuję bardzo wciąż się waham. Odpowiedz Link Zgłoś
elza10 Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 24.07.16, 12:09 Ale niby czemu uważasz, że możesz wybrać. Dostałeś się tylko do 1 szkoły i nie możesz teraz wierząc. Odpowiedz Link Zgłoś
basia-bma Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 25.07.16, 08:52 skoro pisze, że może wybrać, to znaczy że może :) ale tez jestem ciekawa dlaczego :) Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 25.07.16, 09:13 Teoretycznie mogę wybrać. Rekrutacja uzupelniajaca. Gdzie bardziej warto się starać. &?3 Odpowiedz Link Zgłoś
gerrii Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 25.07.16, 11:23 Skoro to rekrutacja uzupełniająca to składaj papiery do obu szkół. Zobaczysz zresztą gdzie będą wolne miejsce (chyba dopiero 29 lipca - pojawi się taka informacja) Bo teraz to sobie można gdybać ;) Obie szkoły mają tak podobny poziom, że przy wyborze decydują wyłącznie subiektywne odczucia. Podjedź do obu szkół i zastanów się, gdzie wolałbyś/wolałabyś codziennie dojeżdżać. Wbrew pozorom okolica szkoły jest również ważna (chociaż oczywiście nie najważniejsza) Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 25.07.16, 11:27 Nie wysłałabym dziecka do żadnej z tych szkół, ale co kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
gerrii Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 25.07.16, 11:41 A to inna sprawa ;) Sama kończyłam Reytana i wspomnienia mam ... "różne" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 25.07.16, 13:44 A tak na przyszłość która polecasz skoro te nie. Tylko nie chodzi mi o szkoły z progiem powyżej 170 Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 25.07.16, 13:48 To poleć proszę inne. Skoro te rozumiem to krzywda dla człowieka. Tylko nie mówcie proszę o Czackim i Poniatowskim bonprrogi tam na mój profil od 174 w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 25.07.16, 13:51 A do jakich bardzo proszę napisz. Ja tez mam różne odczucia ale gdzieś Trzebs iść. Pasuje mi Mokotów srodmiescie ochota chętnie przy pkp. Odpowiedz Link Zgłoś
gerrii Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 25.07.16, 14:42 Jeśli chodzi o atmosferę, to zdecydowanie lepsze opinie niż Reytan czy Zamoyski zbiera Kochanowski (ale progi w tym roku na biol-chem były wyższe), może jeszcze Frycz Modrzewski... Siostrzenica jest na biol-chemie we Fryczu i sobie chwali (ale nie znam tegorocznych progów do tej szkoły). Zawsze ze szkoły można się przenieść, jeśli poziom wymagań stawianych przez nauczycieli przekracza czyjąś wytrzymałość. Jeśli Twoje punkty pozwalają Ci dostać się w rekrutacji uzupełniającej do Reytana czy Zamoya to zdecydowanie próbuj. Gdybym miała wybierać między tymi szkołami, wybrałabym Reytana. Ale to jest wyłącznie subiektywny wybór, podyktowany pewnie i sentymentem i położeniem szkoły i dość dobrym zapleczem sportowym. Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 25.07.16, 15:13 Bardzo Dziękuję. Kochanowski tez był w zasięgu ale ktoś mi juz polecał te szkole ale nie biol chem w niej. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja99999 Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 27.07.16, 00:04 Słusznie, bo Kochanowskiego chwali się za informatykę w mat-fizie, a nie za biol-chem. Kochanowski to jednak nieco niższa pólka niz obie porównywane szkoły - patrz tegoroczne wyniki matur rozszerzonych chociażby, a i progi ma generalnie nizsze o kilka punktów. Jesli szukasz biol-chemu to miedzy Reytanem i Zamoyskim też nie ma porównania, bo tutaj to nie sa podobne szkoły - biol-chem w Zamoyu min o jeden poziom wyżej (konkuruje tak naprawdę z najlepszymi biol-chem-ami typu Hoffmanowa czy Batory co dla Reytana jest nieosiągalne póki co) Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 27.07.16, 07:57 Bardzo dziękuję za konkretna wypowiedź. A co sadzisz o biol chemie w takich szkołach jak Słowacki cz Żeromski. ? Odpowiedz Link Zgłoś
elza10 Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 27.07.16, 08:10 Slowacki nie. Żeromskiego tak. Lelewela jest jeszcze ok. Kochanowski nie Zamoyski tak, Reytan tak, Frycz jak już musisz, Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 27.07.16, 09:30 Dzięki wielkie w końcu mi się coś rozjaśnilo. Pozdrawiam !!.. Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 28.07.16, 11:53 elza 10 a co byś wybrała Zamoyski czy żeromski ( całay czas mowa o bio chemie) Odpowiedz Link Zgłoś
alicja99999 Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 28.07.16, 18:00 co prawda nie elza 10, ale odpowiem - już była sugestia, że biol-chem w Zam jest bardzo mocny i na poziomie tych najbardziej wymarzonych, ale może trzeba podeprzeć to faktami z matur 2016 : Matematyka Język angielski Biologia Chemia Fizyka rozszerzony rozszerzony rozszerzony rozszerzony rozszerzony średni wynik % liczba osób średni wynik % liczba osób średni wynik % liczba osób średni wynik % liczba osób średni wynik % liczba osób 73,7 105 83,2 190 71,7 61 69,7 56 64,6 61 Dane dla ZAMOYSKIEGO 74,0 90 83,4 144 70,9 81 60,9 77 62,9 29 Dane dla ZEROMSKIEGO Jak widać po przedmiotach waznych na medycynę zwłąszcza ze względu na chemię przewaga jest po stronie ZAMOYA. Zresztą Zerom ma jeszcze czarny PR typu niezbyt miła selekcja przedmaturalna. Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 28.07.16, 18:51 Bardzo dziękuję za pomoc!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
elza10 Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 26.07.16, 12:36 A czy w rekrutacji uzupełniającej będą miejsca w tych dwóch szkołach? To wcale nie jest oczywiste. Poza tym w uzupełniającej składasz apiery do kilku . Poza tym kwestia profilu. Oraz różnicy między progiem a Twoja liczba punktów. Z reguły zresztą w popularnych wysoko punktowanych szkołach i klasach nie ma wolnych miejsc w rekrutacji uzupełniającej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: El Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.16, 20:32 W rekrutacji uzupełniającej bywają wolne miejsca w szkołach o różnym poziomie, tym najwyższym również. Koleżanka córki kilka lat temu źle obstawiła szkoły i w rekrutacji uzupełniającej trafiła do Reytana. Była z tego powodu bardzo nieszczęśliwa i na początku roku szk. próbowała się przenieść. Do Batorego się nie udało, ale do Czackiego tak. Przetasowania na początku roku są dość częste, nawet w 2 i 3 klasie uczniowie z różnych powodów zmieniają szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 13.08.16, 20:50 A gdzie się dostałaś w rekrutacji uzupełniającej? To całkiem ciekawe, ktoś nie dostaje się nigdzie, a potem wybiera między, może nie top szkołami, ale całkiem przyzwoitymi. Ktoś ma 180 nie dostaje się do szkoły x, a potem do tej szkoły dostaje się ktoś ze 150. Nie ma sprawiedliwości na świecie:/ Odpowiedz Link Zgłoś
olcia789 Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 06.01.19, 15:06 Chciałabym się wybrać do którejś z tych szkół na profil mat-geo, lecz borykam się z tym samym problem i nie wiem, którą szkołę wybrać... Odpowiedz Link Zgłoś
moadek Re: liceum Reytan czy Zamoyski doradzcie prosze? 20.07.19, 22:06 I jaka wybrałaś ? Odpowiedz Link Zgłoś