Gość: agatka_s IP: *.aster.pl 19.05.09, 17:22 Jak tam 3-klasiści i rodzice 3-klasistów, ciężko było decydować ? Jak wrażenia z tego procesu ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sundry Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 19.05.09, 17:35 Hm? Logowanie trwa do 16 czerwca przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 19.05.09, 17:46 W Warszawie do dziś-system już zamknięty, otworzy się potem znów na 3 dni, aby po wynikach egzaminów mieć szansę na ewentualną zmianę. Może w innych miastach jest inaczej, to sorry za "prywatę" warszawską... Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 20.05.09, 00:30 Nie rozumiem dlaczego i po co trzeba bylo to robic teraz - kiedy dziecko nie zna swoich stopni ani wyniku testu. Na szczescie w czerwcu mozna wszystko zmienic. Moja corka wybrala sobie cztery klasy w trzech szkolach. Do dwoch ma jeszcze dodatkowe egzaminy. W czerwcu zamierza uruchomic plan B - czyli trzy klasy w kolejnych szkolach. Moze gdzies sie zalapie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_s Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw IP: *.aster.pl 20.05.09, 11:17 No własnie. U nas to zawsze coś musi byćtak nie do końca.... Ja się już tak cieszyłam że ta rekrutacja do liceów to będzie taka łatwa i prosta (w porównaniu, z hororem jak dla mnie w przypadku gimnazjów, gdzie nie ma żadnego spójnego systemu). Ale jak tak coraz bardziej się w to wgryzam to widzę że z tą decyzją wcale nie jest tak prosto, a decyzja de facto mało jest decyzją bardziej loterią. Też wpadłam na to że trzeba mieć 2 plany A i B-podejrzewam że większość tych uczniów którzy chcą się dostać do obleganych szkół tak kombinuje.... Taki czy siak trzymam kciuki aby wypalił jednak plan A. A czy to będzie wielka niedyskrecja jak zapytam się a jakie licea córka obstawiła ? w A, w B ? Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 20.05.09, 14:20 A czy to będzie wielka niedyskrecja jak zapytam się a jakie licea > córka obstawiła ? w A, w B ? Czacki - kulturowa Cervantes - zerowka Kopernik - IB Kopernik - jakas z wosem plan B Kochanowski - wloska Hoffmanowa - kulturowa Technikim Odziezowo- Fryzjerskie - moja corka ma talent przede wszytskim artystyczny. Te wszystkie wosy i inne malo ja obchodza, a jezykow uczy sie zeby wyjechac z Polski. Chcialaby byc projektantem mody. 3 miejsce w szkole dla krawcowych i fryzjerek w planie B to nasz kompromis:) Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 20.05.09, 14:47 Tiaaa Czacki-bardzo ambitnie bo tam te progi są zabójcze (i sądząc po statystykach to w tym roku też takie będą, bo ponad 5 osób na miejsce na obecną chwilę), reszta chyba jak córka ma 14 pktów z konkursu pewnie realna, jeśli stopnie dobre i egzamin OK (a pewnie tak skoro obstawiacie Czackiego). IB-a nie boisz się ? Bo to jest taka decyzja że już powrotu do polskiej matury nie ma. Ja się strasznie zastanawiam nad tą IB, boje się że mój syn to nie ma takiego zacięcia, żeby tak te 3 lata "przysiąść" i się de facto poświęcić nauce. On to taki struś pędziwiatr, raczej. Lubi sport, lubi swoje samochody, ma tysiące zainteresowań innych niż szkoła-nie taki typ naukowy, obawiam się że mógłby się źle czuć. Z drugiej strony miałam takie same obawy, jak szedł do Reytana, a tu kurcze niespodzianka, raz że klasa super, strasznie się lubią, a dwa wspaniale się uczy, choć załapał się z listy rezerwowej (mimo średniej 5,5 w podstwówce) teraz jest w pierwszej trójce. Więc może to IB tak samo dla ludzi, jak klasa samych "kujonów"..... To Technikum fryzjerskie to mnie zaskoczyłaś. To kompletnie inne rewiry, co mój syn. Bo on obstawia (na dzień dziesiejszy), albo blok mat-fiz z innymi ścisłymi (np klasę z chemią w Poniatowskim), albo klasy mat-geo-wos (te na SGH) (ale jako wentyl bezpieczeństwa, bo kierunek ścisły ma u niego na chwilę obecną zdecydowaną przewagę). Na dziś mamy wytypowane-kolejność przypadkowa (tzn ja mam, a mój syn nie protestuje, co też nieźle): Staszic Poniatowski Batory (klasa dwujęzyczna z ang, może IB) Modrzewski (klasa dwujęzyczna z niem, lub zerówka) i jako plan B Reytan (choć dla mojego syna dziś numer jeden, jeden jedyny !!!! no moze poza Staszicem, bo tam kiedyś był na zawodach w piłke nożną i mu się hala spodobała). Ano właśnie bo u nas jest jeszcze jedno kryterium wyboru szkoły, co leży na boisku czy tartan czy sztuczna trawa (musiałam robić zdjęcia tych boisk) ;-) I chyba po 3 latach "badań naukowych" (jak tu któraś poprzedniczka napisała) ten tartan zdecyduje ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 20.05.09, 15:30 To po ogłoszeniu wyników egzaminów można zmieniać nie tylko kolejność preferncji, ale także szkoły? Mój syn mnie zaskoczył, bo po lekturze artykułu w Polityce powiedział, że chciałby próbować dostać się na Bednarską. Poza tym , na razie, myślę o Cervantesie (rozszerzony hiszpański, ewentualnie zerówka). Chciałabym też "sprawdzić" Dąbrowskiego, Kołłątaja. A mój (nie syna, on jeszcze nie robi takich planów) plan B to na razie, nie ukrywam...licea społeczne. Bardzo ciekawie wygląda (na stronie internetowej) społeczen liceum im Grotowskiego , ale nie znam nikogo z tej szkoły, nie ma też o niej informacji na forach Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 20.05.09, 22:58 Mój syn mnie zaskoczył, bo po lekturze artykułu w Polityce powiedział, że chciałby próbować dostać się na Bednarską. Poza tym , na razie, myślę o Cervantesie (rozszerzony hiszpański, ewentualnie zerówka). Chciałabym też "sprawdzić" Dąbrowskiego, Kołłątaja. Bednarska jak to moj syn mowi - nadal jest seksi:)Do Cervantesa ale tylko do zerowki chce zdawac moja corka, pozostale klasy odradzali nam koledzy syna ze studiow; fajna jest artystyczna, ale moje dziecko nie ma juz sily zeby zdawac kolejny egzamin. O dabrowskim to jakos tak - ze mocno tam konserwatywnie. A do Kollataja sama chodzilam, wspominam zle, i nie poslalabym tam swojego dziecka zeby mi te wspomnienia nie ozyly.Zwlaszcza na widok obecnej pani dyrektor, ktora uczyla mnie chemii.Ale to bardzo subiektywne co mowie,bo slyszalam dobre opinie o tej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 20.05.09, 15:51 Z tym Technikum to troche joke:) czacki wcale nie wiem czy realny, corka unika rozmow o tescie mat.-przyr.a stopnie nadal niejasne. Jej sie tam podobalo na dniu otwartym, a moja opinia jest taka, ze jesli juz klasa humanistyczna to porzadna, na wysokim poziomie, a w czackim podobno taka jest.No i te festiwale teatralne itd. Z IB to pomysl corki - bo jej sie podoba taki system nauki, wybor przedmiotow i duzo pracy wlasnej. Niestety, chyba poza Bednarska, w zadnym programie IB w w-wie nie mozna wlaczyc do programu przedmiotow z kategorii "sztuka" - a to jest kierunek, ktory pociaga ja najbardziej. W Koperniku mozna to zastapic np. drugim jezykiem. Ale nie wiadomo czy sie tam dostanie, wiec na razie to takie gdybanie. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 20.05.09, 17:05 No bardzo trzymam kciuki !!!! Chyba ciężki rok dla Was (to już teraz tak regularnie co 3 lata). Daj znać jak sytuacja się rozwija, o ile rozumiem wyniki egzaminu będą 12 czerwca. Nie jestem w stanie popatrzeć na wszystkie licea, ale widziałam że w takim Reju np to są klasy gdzie jest ponad 26 osób na miejsce. Ciekawe, czy to rekord..... Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 20.05.09, 17:20 Ten rok przede wszystkim jeszcze sie nie skonczyl a doswiadczenia takie, ze opisywane przypadki z Mokotowskiej w mojej corce wzbudzja tylko wzruszenie ramionami. (wielkie mi co, niech do mojego gimnazjum przyjada na reportaz) Ten tlum chetnych na 1 miejsce mowi tyle, ze jest tlum, ale tak naprawde wazne jest - z iloma punktami wybieraja sie tam dzieci. Akurat w zeszlym roku prog byl stosunkowo niski stad byc moze szturm dzieci z nadzieja, ze latwo sie tam dostac a liceum z gornej polki i ladnie polozone etc. (znam chyba z 5 osob ktore tam sie wybieraja) Z drugiej strony moze byc tak ze do klasy jest 35 chetnych a miejsc 30 przy czym 30 osoba w rankingu ma 175 punktow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morekac Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw IP: *.171.124.230.static.crowley.pl 20.05.09, 17:52 Co nie zmienia faktu, ze przy złym obstawieniu szkół osoba z np. 150 punktami może się nigdzie nie dostać... Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 20.05.09, 17:58 Są takie 2 dobre rady (aczkolwiek nie moje, i ja nie wiem czy się do nich zastosujemy !!!). 1. Brać pod uwagę średnie progi, a nie minimalne, i to z ostatnich kilku lat, a nie tylko ostatniego roku i na ich podstawie wyznaczać sobie realne wybory. 2. Trzecia szkoła powinna być taką awaryjną, tzn taką gdzie wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że dany delikwent musi się dostać, czyli jeśli delikwent ma 150 pktów, to jedna ze szkół powinna mieć progi na poziomie 130 np. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 20.05.09, 18:14 a skąd brac średnie? Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 20.05.09, 18:25 no podają podają próg minimum, średni i maximum dla danej klasy, i jeszcze kiedyś widziałam takie same dane dotyczące wyników egzaminu gim tych co się do danej klasy dostali. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 20.05.09, 18:42 Faktycznie, na egzaminy.edu.pl są też maksymalne. Ślepa jestem, może to dobrze, że zaczęłam sie tym interesowac dwa lata wczesniej. p.s. podobno jest to bardzo częsty błąd, że młodzi ludzie wybierają wszystkie szkoły/klasy o podobnym progu punktowym Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 20.05.09, 19:24 > p.s. podobno jest to bardzo częsty błąd, że młodzi ludzie wybierają > wszystkie szkoły/klasy o podobnym progu punktowym No tak, ale tu tez trzeba brac pod uwage przedmioty z ktorych te punkty sie liczy. Bo co to znaczy podobny prog punktowy? Np. jesli do Witkacego jest prog punktowy 155 to komus moze byc latwiej sie tam dostac niz do innej szkoly-klasy, gdzie jest prog 145. Bo Witkacy daje spora mozliwosc wyboru przedmiotow a np. w Cervantesie masz pol. mat. hist i geo - prawie do kazdej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 20.05.09, 20:32 menodo napisała: > > p.s. podobno jest to bardzo częsty błąd, że młodzi ludzie wybierają > > wszystkie szkoły/klasy o podobnym progu punktowym > > No tak, ale tu tez trzeba brac pod uwage przedmioty z ktorych te punkty sie > liczy. Bo co to znaczy podobny prog punktowy? Np. jesli do Witkacego jest prog > punktowy 155 to komus moze byc latwiej sie tam dostac niz do innej szkoly-klasy > , > gdzie jest prog 145. Bo Witkacy daje spora mozliwosc wyboru przedmiotow a np. w > Cervantesie masz pol. mat. hist i geo - prawie do kazdej klasy. No i właśnie, dlatego mówie że ten system jest straaaaaasznie skomplikowany, bo ma tyle zmiennych w sobie które należy brać pod uwagę, i które są poza wpływem delikwenta (no bo skąd wiedzieć jakie przedmioty wybiorą inni delikwenci ? albo jak innym delikwentom poszedł egzamin itp itd). Przy niewielkich różnicach (a wśród uczniów aspirujących do podobnych szkół te róznice siła rzeczy nie mogą być olbrzymie) to istna "rosyjska ruletka". Niemniej jest to rzeczywiście chyba najsprawiedliwszy system (ja w każdym razie nic lepszego nie wymyśliłam), tylko może gdyby był ciut prostszy ? bo teraz to gorzej niż nasz system podatkowy.... Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 20.05.09, 20:58 Sporym ułatwieniem byłoby, moim zdaniem, decydowanie o liceach, dopiero po ogłoszeniu wyników egzaminów gimnazjalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morekac Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw IP: *.171.124.230.static.crowley.pl 20.05.09, 13:39 Zapoznałam się z sysytemem rekrutacji do liceum na razie wstępnie (córka dopiero idzie do gimnazjum). Wiem, że można złożyc papiery do 3 szkół (z posta menody wynika, że można wybrac kilka klas w jednej szkole? - tego nie wiedziałam) i że można potem zmienic te szkoły. Już nic nie pojmuję - czy jest jakiś prosty poradnik pozwalający połapać się w zawiłościach rekrutacji do liceum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_s Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw IP: *.aster.pl 20.05.09, 13:48 Kochany/-a A myślisz dlaczego ja już w 1 klasie się tym interesuje ? Właśnie żeby zrozumieć i dokładnie wiedzieć. Teraz po jakiś 3 miesiącach latania po liceach, trochę zaczynam pojmować o co w tym wszystkim chodzi (nie tak formalnie, tak bardziej podskórnie, "gdzie leży pies pogrzebany") Teoretycznie jest rozporządzenie, które to reguluje, ale to taki język że bez vodki nie rozbieriosz. Licea wybiera się trzy, i teoretycznie można wybrać każdą klasę w tychy wybranych. Tylko to jest niebezpieczne aby zdeklarowany humanista wybierał np mat-fiz, bo jak akurat trafi z ilością punktów, to nie ma zmiłuj będzie musiał chodzić do mat-fiz-stąd z taką zapobiegliwoscią należu uważać. Z drugiej strony wybiera się trochę w ciemno, bo ani nie wiadomo ile punktów ma dany delikwent (jakos tam można ekstrapolować, ale jednak wynik egzaminu nie jest znany), a po drugie nie wiadomo jakie są progi-wiadomo jakie były historycznie, ale niestety gdy czasem decyzdują setne po przecinku, to może naprawde tych setnych zabraknąć. Stąd moim zdaniem to nie jest żadne decydowanie- to raczej strzelanie z zamkniętymi oczami do rzutek- a nuż widelec się trafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morekac Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw IP: *.171.124.230.static.crowley.pl 20.05.09, 13:55 To ja zapobiegliwie zainteresowałam się nieco wcześniej... Bo za trzy lata zamierzam mieć naukowo opracowaną strategię dostania się do liceum - oczywiście dostania się córki... I teraz mam pytanie do tych, co to się już rekrutowali - czy obstawialiście licea o podobnym poziomie czy też raczej licea o różnych progach punktowych ( w nadziei, że gdzieś delikwenta przyjmą?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_s Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw IP: *.aster.pl 20.05.09, 14:04 he he to nie takie proste, bo w ramach jednego liceum potrafią być klasy o bardzo różnych progach, a nawet więcej czasem jest tak że jakaś klas która miała niski próg, nastepnego roku ma absurdalnie wysoki, i na odwrót czasem bardzo oblegane klasy , w bardzo obleganych szkołach nagle mają niski. Tak było kiedyś w Staszicu, gdzie raz był próg 130 (dla niewtajemniczonych nie jest to żadne Mistrzostwo Świata), co prawda w rekrutacji uzupełniającej ale jednak. Nie naukowo tego się nie przewidzi, można tylko naukowo zwiększać prawdobodobieństwo trafnej decyzji. Poza tym wszystko i tak zależy od wyboru dziecka. Mój dziś już wybrał i mówi że nic go nie interesuje innego-koniec kropka. Hi hi ale ja i tak robie swoje bo wiem że jak przyjdzie co do czego w 3 klasie to nie będzie już taki pewien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morekac Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw IP: *.171.124.230.static.crowley.pl 20.05.09, 14:17 Opracuję sobie teorię statystycznie... I tak na pierwszy rzut oka wygląda to jak gra losowa, bukmacherzy powinni zakłady przyjmować... A wahania progów da się o tyle łatwo wutłumaczyć, że skoro rok wcześniej było tam nisko, to w następnym roku wszyscy liczą na łatwe dostanie się i progi rosną... To jest jak prawo poytu i podaży... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.09, 17:05 Na warszawskim Kseonie jest poradnik jak wybierać szkoły / oddziały: warszawa.edu.com.pl/Kandydat/kseon.php Na razie są tylko dostępne statystki ilu kandydatów wybrało poszczególne szkoły, ale w lipcu [po zakończeniu rektutacji] znajdą się tak poszukiwane informacje odnośnie progów punktowych Odpowiedz Link Zgłoś
kmir Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 21.05.09, 06:51 Progi punktowe z roku 2008: www.edukacja.warszawa.pl/index.php?wiad=1946 Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 21.05.09, 07:07 Dziękuję:) Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 21.05.09, 13:24 Można też znaleźć progi z lat ubiegłych. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
izzo Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 20.05.09, 11:59 U nas wybór trwa od 25 maja do 16 czerwca z możliwością zmiany decyzji od 16. do 19. czerwca. Czyli nabór jeszcze się nie zaczął. Powiedziałabym, co myślę o kuratorze, który ustalił u was taki termin, ale tego nie zrobię, z wiadomych względów. Odpowiedz Link Zgłoś
izzo Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 20.05.09, 12:09 Chociaż, na dobrą sprawę, każdy termin przed poznaniem swoich wyników jest równie bezsensowny. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 22.05.09, 09:06 Mam pytanie do agatki i menodo:) menodo - widzę, że jedną z wybranych przez Was szkół jest Cervantes. Domyślam się, że byliście na spotkaniach informacyjnych. Czy mogę zapytać jakie macie wrażenia? I pytania do agatki- dlaczego nie Reytan? czy wiesz jak wygląda nauczanie języków obcych w liceum (ile godzin w tygodniu, jaki poziom)? Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 22.05.09, 11:49 To dziwne, ale cervantes nie organizowal spotkania dla dzieci. Byl dzien otwarty dla dzieci, ale w ciagu dnia.I moj maz objechal okolice rowerem i powiedzial, ze tam wokol syf, nie da sie zaparkowac samochodu etc. Moja corka byla chora kiedy bylo to spotkanie dla dzieci, ale jej kolezanki byly i mowily, ze fajnie bylo. Z kolei koledzy mojego syna ze studiow mowili, ze w tej szkole sa 2 dwie "prestizowe" klasy - ta zerowka i plastyczna. Kazda inna jest klasa "gorsza" tzn. "spadaja" tam dzieci, ktore nie zalapaly sie glownie do zerowki. Moja corka tak naprawde marzy o tej plastycznej, ale nawet nie zaniosla tam teczki z rysunkami etc. a ten egzamin plastyczny pokrywa sie z egzaminem do Kopernika. Ma kolezanki w zerowce, ktore sa zachwycone.Bardzo chcialaby sie tam dostac, bardziej niz do Kopernika czy do tego calego Czackiego. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo sorry pomylka 22.05.09, 11:51 Chcialam powiedziec ze Cervantes nie zorganizowal spotkania dla rodzicow! Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: sorry pomylka 22.05.09, 12:01 nam na dniu otwartym powiedziano, że spotkanie informacyjne już się odbyło. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: sorry pomylka 22.05.09, 14:50 Dziwne, bo mnie akurat zalezalo na tym spotkaniu, ale na stronach byla informacja, ze jest tylko spotkanie dla dzieci. Jak mowilam, corka byla wtedy chora - ale jej kolezanki mialy mile wrazenia. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 22.05.09, 11:59 Patrzyłam się na progi punktowe w Cervantesie i najtrudniej dostać się chyba do zerówki, a potem do klasy z rozszerzonym hiszpańskim, historią i WOS. Byłam na dniu otwartym (przegapiłam spotkanie informacyjne dla rodziców). Młodzi ludzie wydają się być fajni, atmosefra też. Ale budynek szkoły wewnątrz..jeszcze gorszy niż okolice szkoły. Co prawda syn do tej pory nigdy nie miał szczęścia do pięknych budynków, poczynając od przedszkola , za zo trafiał na bardzo fajnych ludzi. A kiedy Twoja córka ma egzamin do zerówki? Zastanawiam się czy za dwa lata też będą takie egzaminy czy wystarczy im wynik egzaminu gimnazjalnego z języka obcego. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 22.05.09, 15:04 joa66 napisała: > A kiedy Twoja córka ma egzamin do zerówki? > > Zastanawiam się czy za dwa lata też będą takie egzaminy czy > wystarczy im wynik egzaminu gimnazjalnego z języka obcego. Tak, moja corka stratuje do zerowki. Ocena z jezyka obcego w Cervantesie nie ma zadnego znaczenia - do zerowki zdaje sie egzamin predyspozycji jezykowych a dalej normalna rekrutacja. Koledzy mojego syna (historia i stosunki miedzynarodowe) odradzaja inne klasy poza artystyczna. Moim zdaniem to zdroworozsadkowe - w Cervantesie sa dwie "sztandarowe" klasy - hiszpanska i artystyczna. Pozostale sa mniej prestizowe - dostaja sie do nich dzieci, ktore nie zalapaly nie do nich, wiec sa mniej "zadbane". Na przyklad - wymiany mlodziezy albo jak krol Hiszapanii do Polski przyjezdza to oczywiscie klasa hiszpanska. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 22.05.09, 15:10 Mój syn zdawał taki egzamin w zeszłym roku. Fajna zabawa. Nawet mu jakieś niezwykłe zdolności wyszły.... Naszczęście jego wynik liczy się mu już do końca życia. Gdyby chciał zdawać teraz do klasy dwujęzycznej (ale wtedy trzeba zdawać normalny egzamin z języka), albo zerówki to już nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 22.05.09, 15:16 Prawdę mówiąc nie zależy mi specjalnie na prestiżu;) Chyba jedyne co wykluczy Cervantesa to brak możliwości kontynuacji hiszpańskiego (hiszpański nie od podstaw, tylko dla średniozaawansowanych będzie "uruchomiony" tylko wtedy jeżeli będzie odpowiednia ilość chętnych ( +/- połowa klasy). W zeszłym roku...tylko 3 osoby chciały kontynuować :( I tutaj mam problem techniczny..to czy będzie taka możliwość okaże się dopiero wtedy kiedy będzie już lista przyjętych. Czy można wtedy zamienić liceum 1 wyboru na liceum 2 wyboru ? Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 22.05.09, 19:42 joa66 napisała: > Prawdę mówiąc nie zależy mi specjalnie na prestiżu;) Ok, zapomnialam wziac ten prestiz w cudzyslow. Ale chodzi o to ,ze sila cervantesa jest ta zerowka, dzieci ktore sie tam nie zalapuja "spadaja: do innych klas. "> I tutaj mam problem techniczny..to czy będzie taka możliwość okaże > się dopiero wtedy kiedy będzie już lista przyjętych. Czy można wtedy > zamienić liceum 1 wyboru na liceum 2 wyboru" Gdziekolwiek dziecko zostanie przyjete, nie masz juz zadnej mozliwosci wyboru, niczego juz na nic nie mozna zamieniac; szczerze rozbawila mnie Twoja naiwnosc:) Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 22.05.09, 20:29 wiem, że jestem naiwna:( Dlatego próbuję wczesniej się czegos nauczyć. p.s. nie rozumiem tych "prestiżowych" klas bo ze strony cervantesa wynika, że łatwiej sie było dostać do klasy artystycznej niż z historią i wosem: www.cervantes.edu.pl/index.php?page=page_read&item=cand_3200a23a&lang=pl_PL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_s Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw IP: *.aster.pl 22.05.09, 12:25 Ja nie napisałam ze Reytan-nie. Reytan jest brany pod uwagę, ale siłą rzeczy skoro historycznie progi były niższe niż w innych wytypowanych przeze mnie liceach (Poniatowski, Batory, Staszic i Frycz) i na dodatek na poziomie które mój syn raczej powinien osiągnąć bez problemu (chyba że tfu, tfu coś by się przytrafiło), to musi być na końcu, bo inaczej to się to mija z celem, bez sensu jest wybieranie tych "lepszych" za tymi "gorszymi". Ale fakt z Reytanem jest kłopot.... Gimnazjum jest fantastyczne. Dużo się dzieje, są klasy dwujęzyczne, wymiana z Francją, wewnętrzne konkursy jak tzw "Talent", program wychowania fizycznego polegajacy na obowiązkowych wyjazdach narty, na kajaki, dużo integracji wokół szkoły, historii, tradycji. Bardzo jasne zasady dotyczące wychowania dzieci-konkretne i takie uczące odpowiedzialności. No i oczywiście wyniki egzaminu są fantastyczne, długo Reytan był pierwszy w Warszawie (w zeszłym roku chyba był nr 4, pierwszy był Batory). Myślę , że to wszystko zasługa bardzo energicznej pani Dyrektor (osobiscie wychowawczyni mojego syna)-to ona trzyma to wszystko w ryzach, łącznie z nauczycielami, którzy chyba zwyczajnie czują respekt. Pani jest germanistką, i to wiele tłumaczy.... Natomiast kompletnie inaczej jest w liceum (odrębna, inna Dyrekcja)- to jest bardzo poprawne liceum, ale już bez tej "ikry", i bez pomysłu na szkołe jak w gimnazjum. To wszyscy "zainteresowani" mówią-gimnazjum-SUPER, liceum-ledwo poprawne. No i wyniki....Niby OK, ale jednak to nigdy nie jest ta ścisła czołówka. (To tak jak ze Staszicem, tylko na odwrót) Akurat szkoły o których ja myślę są to szkoły właśnie z jakimś pomysłem, z "energią", z czymś dodatkowym poza zwykłym wykształceniem ogólnym, a ja tego szukam, bo mój syn z nauką sobie da radę w każdej szkole, ja szukam poprostu fajnej szkoły, gdzie będzie się uczył bez bólu, z chęcią i jeszcze wyniesie jakąś "wartośc dodaną". W Staszicu podobało mi się absolutnie wszystko i to jest mój numer jeden pod każdym względem (dla syna, już tak poważnie to też jest synonim "szczęścia" bo wśród uczniów "ścisłych" (a taki jest mój syn) ta szkoła poprostu jest marzeniem) . We Fryczu podoba mi się idea dwujęzyczności niemieckiej-bo to załatwiłoby drugi język na poziomie płynnym, mocny program niemiecki-wymiany, egzaminy. W Batorym podoba mi się też dwujęzyczność, tyle że angielska, i cały program z tą dwujeżycznością związany i też rozważam IB (ale boje się jej, jak już pisałam). A Poniatowski ma najfajniejszą salę gimnastyczną (a w zasadzie hale) w Warszawie....nie żartuje-w Poniatowskim mnie osobiście spodobało się wrażenie nowoczesności tej szkoły (np sale z przezroczystymi drzwiami jak w USA) i jej sznyt "ścisłosci", no i pan Dyrektor-zrobił na mnie bardzo OK wrażenie. Dla mnie w ogóle ludzie-to jedno z głównych kryteriów. Ja zajmując się rekrutacją kilkanaście lat, mam radar w oczach-zobacze jacy ludzie gdzie pracują i już wiem jak tam jest....;-) Reszta szkół które widziałam też była super, ale nie znalazłam tego "czegoś". Podobały mi się: Zamoyski, Dąbrowski, Jeziorański (fatalne warunki lokalowe zdecydowanie na minus). Gorzej Kochanowski (też fatalne warunki, sala gimnastyczna jak z poprzedniej epoki !!!!). Nie bardzo Czacki i Hoffmanowa. Ale to jeszcze tyle czasu, wszystko się może zmienić, a mój syn może podjąć inne decyzje (tak było z gimnazjum). Ale to są moje wrażenia, moje dziecko może sobie to inaczej wykombinować. I jak znam życie to to co pisała menodo "bo idą koleżanki" będzie mieć duże znaczenie.... (tu koledzy ofcourse !!!) Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 22.05.09, 12:37 Dzięki. Nie wiedziałam, że jest taka różnica między gimnazjum i liceum. Ja szukam propozycji na 2 i 3 miejsce, a Reytan zwrócił moją uwagę klasą z historią, wos, angielskim, rosyjskim, a syn (z bólem;) ) powiedział, że gdyby nie udało się z hiszpańskim, to ewentualnie rosyjski. Też szukam fajnych ludzi w szkołach..i niestety nie jest łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
tukata Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 22.05.09, 11:45 Z tą liczba chętnych na miejsce, to nie jest tak do końca. Wazne ile osób wybrało klasę z pierwszej referencji, wychodzi na ogół 2 -2,5 kandydata na miejsce w klasie w bardzo dobrych szkołach, faktycznie w Reju jest ich 4 - to bardzo dużo. Ważne też na co się nastawiamy, czy na szkołę, czy na profil klasy - bo jednak wybieramy konkretne klasy. Oczywiście możemy wybrać wszystkie klasy po kolei w danej szkole, ale to chyba trochę bez sensu.....dobrze, że mam jeszcze dwa lata. Na razie razem z dzieckiem rozważamy: Czacki, Hoffmanowa, Frycz -Modrzewski, Żeromski, Rej. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 22.05.09, 12:04 Z tym rejem to mi sie sie smiac chce - bo tam w zeszlym roku do klasy chyba humanistycznej byly bardzo niskie progi, wiec teraz startuja tam dzieci z aspirujacych rodzin ktore chca miec i prestiz, i niskie progi hehe. Tukata, a czy wiesz cos moze o tej klasie kulturowej w Hoffmanowej? Bardzo fajnie brzmi oferta szkoly, ale np. jak bylam z corka w Poniatowskim to uslyszalysmy - klasa humanistyczna to jest klasa dla dzieci, ktore nie lubia mat. fiz. biol. i chemii - czyli wszystkiego, z czego slynie Nasza Szkola. Moja corka na to powiedziala - no to wychodzimy! Bo ona ma pozytywna motywacje strtujac do klasy humanistycznej...A jesli ta szkola ksztalci potencjalnych lekarzy w pogardzie dla humanistyki to strzezmy sie!(nawet mam ochote napisac maila do pani wicedyrektor ktora tak wspaniale zaprezentowala oferte szkoly dla humanistow) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_s Poniatowski IP: *.aster.pl 22.05.09, 12:47 Ja byłam na tym spotkaniu w Poniatowskim i raczej nie wyniosłam wrażenia, aby tam była promowana pogarda dla humanistyki. Natomiast fakt jest taki że szkoła ma wyraźną specjalizację ścisłą, i to jest poprostu fakt. Gdybym miała dziecko humanistyczne, tak na maxa , to raczej bym tam nie polecała. Na spotkaniu w Poniatowskim rozmawiałam z jednym z gimnazjalistów- zwrócił moja uwagę bo był w garniturze (jeden jedyny !!!) i jechalismy razem metrem, a potem usiadł koło mnie. Chłopak był w garniturze bo miał egzaminy w szkole muzycznej i egzamin gimnazjalny tego samego dnia i zwyczajnie jechał wprost ze szkoły, ale plany na przyszłość miał SGH i przejąć rodzinny bizes, rodzice mają szkołe językową-ale wybrał właśnie Poniatowskiego. I tak sobie pomyślalam że to jest dopiero rozrzut zainteresowań: uczyć się w szkole muzycznej, wybierać liceum czysto ścisłe, a przyszłość widzieć w biznesie.... Swoją drogą chłopak był przemiły i strasznie mi się z nim fajnie gadało, mam nadzieję że za 2 lata mój syn też tak znormalnieje że się da z nim pogadać jak z człowiekiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Poniatowski 22.05.09, 14:44 agatka_s napisala: > Ja byłam na tym spotkaniu w Poniatowskim i raczej nie wyniosłam > wrażenia, aby tam była promowana pogarda dla humanistyki. Pogarda jest kwestia inetrpetacji:) Zacytowalam tylko slowa, ktore dla mojego dziecka byly niefajne - aczkowlwiek moja corka do tej klasy humanistycznej dostalalaby sie na pewno i to na czolowym miejscu. Moje dzieci tez zyja z rodzinnego biznesu, ale zadne nie z nich nie zamierza go przejmowac; jeden historyk a druga szalona artystka hehe, co to i z wosu jest dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autorzyna Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 10:24 to wybierzcie inna szkole, to nie jest chyba az taki problem, prawda? z humanistycznymi kierunkami jest tak, ze jak juz na jakis startowac, to na dobry, bardzo dobry - bo humanistow mamy duzo. dlaczego? bojak ktos nie wie, co z soba zrobic, to polski i historia sa latwiejsze od fizyki i chemii. poza tym czytajac to - przepraszam - odnosze wrazenie, ze bardziej sie tym przejmujecie, niz dzieci, a to przeciez ich zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 26.05.09, 11:18 Gość portalu: autorzyna napisał(a): > to wybierzcie inna szkole, to nie jest chyba az taki problem, prawda? > z humanistycznymi kierunkami jest tak, ze jak juz na jakis startowac, to na > dobry, bardzo dobry - bo humanistow mamy duzo. dlaczego? bojak ktos nie wie, co > z soba zrobic, to polski i historia sa latwiejsze od fizyki i chemii. > poza tym czytajac to - przepraszam - odnosze wrazenie, ze bardziej sie tym > przejmujecie, niz dzieci, a to przeciez ich zycie." 1. Wybralismy juz inna szkole. 2. Humanistow moze i mamy duzo, ale slabych. Patrz - nasza kultura, ta wysoka i ta na co dzien (duzo prostactwa i brzydoty, bledy jezykowe wysokich urzednikow panstwowych) 3. Moze sie i tak zdarzyc ze jak ktos nie wie co ze soba zrobic i od dziecinstwa bolala go glowa od czytania ksiazek to idzie do klasy mat.-fiz a potem na Politechnike - gdzie przedmiotow scislych ucza od podstaw, bo inaczej wykladowcy nie byliby w stanie prowadzic normalnych zajec.(mam w rodzinie profesora fizyki) 4.Nie musisz przepraszac za swoje wrazenia.Ale czy chcialabys pouczyc mnie, co ma byc dla mnie wazne i czym mam sie przejmowac? I skad wiesz czym i jak bardzo przejmuja sie nasze dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autorzyna Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 12:48 1. i dobrze. 2. nie napisalem, ze duzo wybitnych, tylko po prostu - duzo. wiec trzeba byc dobrym, zeby wyrozniac sie sposrod tych slabych. 3. humanista kiedys byl czlowiekiem wszechstronnie wyksztalconym - obecnie zazwyczaj jest to czlowiek odczywajacy lek przed chemia, fizyka, matematyka :D:D:D stad ograniczanie materialu z fizyki (plany wyrzucenia kolejnych dzialow) i matematyki (usuniecie pochodnych, czy granic z podstawy programowej... na szczescie niektorzy nauczyciele staraja sie to realizowac) matematyka i fizyka od podstaw? niemozliwe :):):) zalezy, co kto uzna za podstawy. po prostu zdecydowana wiekszosc musi "nadrobic" to, co wyrzucono im z programu - bo o ile z podstawowki mozna do gimnazjum, z gimnazjum do szkoly sredniej, tamta tez moze cos wyrzucic - to szkola wyzsza nie ma juz na kogo danych tresci przerzucic. jak kogos glowa boli od czytania ksiazek, a mat. i fiz. sie nie interesuje, to nie wytrzyma dlugo w takiej klasie. odwrotnie byloby to mozliwe. 4. Ty sie tu wypowiadasz, przezywasz, ze dziecko dostalo 5, a nie 6. dzieci nie widze :):):) jesli wybor szkoly i klasy polega na rozmowie z dzieckiem i wspolnym, realnym ocenieniu jego mozliwosci - to w porzadku. jezeli wyglada to tak, ze podajesz liste, a dziecko bez wiekszej dyskusji sie zgadza - to nie jest to moim zdaniem dobre, bo podejrzewam, ze stad na innym forum co jakis czas pojawiaja sie tematy "wybierzcie mi kierunek studiow" :):):) plus oczywiscie z przekonania, ze kazdy musi studia skonczyc; skad sie biora ludzie, ktorych nic nie interesuje - to mi trudno okreslic. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 27.05.09, 13:20 Gość portalu: autorzyna napisał(a): 3. humanista kiedys byl czlowiekiem wszechstronnie wyksztalconym - obecnie zazwyczaj jest to czlowiek odczywajacy lek przed chemia, fizyka, matematyka :D:D:D stad ograniczanie materialu z fizyki (plany wyrzucenia kolejnych dzialow) i matematyki (usuniecie pochodnych, czy granic z podstawy programowej... na szczescie niektorzy nauczyciele staraja sie to realizowac) matematyka i fizyka od podstaw? niemozliwe :):):) zalezy, co kto uzna za podstawy. po prostu zdecydowana wiekszosc musi "nadrobic" to, co wyrzucono im z programu - bo o ile z podstawowki mozna do gimnazjum, z gimnazjum do szkoly sredniej, tamta tez moze cos wyrzucic - to szkola wyzsza nie ma juz na kogo danych tresci przerzucic. jak kogos glowa boli od czytania ksiazek, a mat. i fiz. sie nie interesuje, to nie wytrzyma dlugo w takiej klasie. odwrotnie byloby to mozliwe." Masz jakis problem z ta chemia? Zauwazyles ze jesli ktokolwiek odpowiada Ci na Twoja wypowiedz, zwraca Ci uwage, ze nie potrafisz czytac ze zrozumieniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autorzyna Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.09, 13:23 nie, nie zauwazylem :):):) podejrzewam, ze kimkolwiek jestes Ty badz inne osoby z TEGO forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tukata Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 12:46 Poniatowski - słyszałam, że straszny wyścig szczurów, kiepska atmosfera i używki ( w tym narkotyki), nie wiem czy to prawda, ale ponieważ takie głosy doczodzą do mnie z różnych stron, to na wszelki wypadek szkołę odrzuciliśmy. Moja córka właśnie chce iść do klasy kulturowej - przynajmniej na dzien dzisiejszy, ona woli czackiego, ja hoffmanową, mam w tych szkołach wielu znajomych i bardzo dobre opinie. Ja jeszcze muszę brać pod uwagę lokalizację, najlepiej żeby to było śródmieście, bo mieszkamy pod warszawą. Rej faktycznie uplasował sie gdzieś na końcu, na zasadzie pewniaka, ale trochę dla mnie za daleko, więc pewnie odpadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_s Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw IP: *.aster.pl 22.05.09, 13:00 A ja słyszałam fatalne opinie (i to takie właśnie w stulu bycia na skraju samobójstwa itp) na temat Hoffmanowej, i to też z pierwszej ręki. Na forum czytałam też tysiące różnych opini o różnych szkołach (np o Janie Nowaku).... Ja nie wierze w takie opowieści. Zdecydowanie wolę sobie wyrabiać opinię sama. Dotyczy to wszystkiego zresztą, jakoś takie "wieści gminne" mnie nie przekonują (czego dowodem np szkoła mojego syna, czego to ja już o niej nie słyszałam ????!!!!). Co do używek. Jakie ja mam prawdobodobieństwo że nawet w najlepszej szkole, moje dziecko nie trafi na "towarzystwo" jakiegoś ćpuna, albo pijącego ? Skąd mam wiedzieć kto trafi do jego przyszłej klasy ? Póki co to nie jest tak że ćpuni wybierają szkoły w których jest "pełno ćpunów"-to naprawde jest tak że w każdej szkole to się może zdarzyć. Przecież to nie jest tylko kwestia szkoły czy dzieciaki ćpają, czy piją (akurat w Poniatowskim na lekcjach chemii w super laboratoriach mają pole do popisu ;-))), pewnie stąd potem te super sukcesy w olimpiadach chemicznych-muszą być na haju..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autorzyna Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 10:27 >pewnie stąd potem > te super sukcesy w olimpiadach chemicznych-muszą być na haju..... przerazilo mnie to :|:|:| Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 26.05.09, 15:07 Gość portalu: autorzyna napisał(a): > >pewnie stąd potem > > te super sukcesy w olimpiadach chemicznych-muszą być na haju..... > > przerazilo mnie to :|:|:| Bardzo proszę o nie wyrywanie z kontekstu moich wypowiedzi, jeśli są one cytowane. Pełna wypowiedź wygląda tak: "akurat w Poniatowskim na lekcjach chemii w super laboratoriach mają pole do popisu ;-))), pewnie stąd potem te super sukcesy w olimpiadach chemicznych-muszą być na haju..... " ;-) i to potrójny tak jak przysłowiowe "prawie" robi wielką różnicę.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tukata Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 13:17 Na podstawie samych spotkań w szkole nie wyrobię sobie opinii, biorę pod uwagę również to co mówią znajomi, których dzieci chodziły lub chodzą do tych szkół. Ponieważ szkół dobrych jest sporo, to mogłam sobie pozwolić, żeby na wstępie odrzucić te, które budzą moje duże wątpliwości i tyle. Nie namawiam nikogo do zmiany decyzji, jedynie wyrażam swoją opinię (a właściwie powtarzam to co usłyszałam - osobiście żadnego narkomana z Poniatowskiego nie znam). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_s Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw IP: *.aster.pl 22.05.09, 13:30 Z tymi opiniami to w ogóle jest ryzykowna sprawa. Mój syn chodził kiedyś do pierwszej klasy z jednym chłopcem. Potem ten chłopiec zmienił szkołę. Po 4 latach znowu się spotkali bo mój syn zmienił szkołę (bo był w tej do której chodził potworny tłok). Zresztą teraz też chodzą do tego samego gimnazjum (ale do innej klasy). I ja kiedyś przez przypadek, rozmawiając z mamą tego chłopca (skądinąd super ucznia, laureata wielu konkursów itp) dowiedziałam się, że ten chłopiec zmienił szkołę bo nauczycielka była psychiczna, że się nad nim znęcała i tego chłopca doprowadziła do psychiatry (nic nie zmyślam, dosłownie tak jego mama powiedziała, że musiała dziecko posłać do psychiatry po 1szej klasie). No i OK, tylko że ja znałam tę panią i była to moim zdaniem najwspanialsza nauczycielka jaką spotkałam, osoba której będe wdzięczna do końca życia , bo ona de facto tak zachęciła mojego syna do nauki, tak nauczyła samodyscypliny,że teraz uczy się sam, bez jakiejkolwiek ingerencji. Wspaniała nauczycielka z pasją. No i co ? komu tu wierzyć ? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 22.05.09, 14:18 Pogłoski o szkole, opinie innych ludzi powinny być tylko jednym z wielu danych, na których opieramy nasz wybór. Poza tym, zawsze warto brać pod uwagę , kto daną opinię wygłasza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggaa Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw IP: 195.242.183.* 27.05.09, 15:01 Czytam z uwagą wasze wypowiedzi i chcę się podzielić moimi doswidczeniami. Dziecko chodzi do Poniatowskiego. Dostała się do swojej klasy jako ostatnia z listy, bała się bardzo czy sobie poradzi. Okazało się, że jest lepsza o wielu rówieśników z klasy. Stopnie nie mówią wiele o dziecku. Jeśli chodzi o szkołę to polecam ją bardzo. Normalni nauczyciele i normalne dzieci. O narkotykach nic mi nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_s Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw IP: *.aster.pl 27.05.09, 15:08 O super że jakieś wiadomości z pierwszej ręki !!! Jeśli można to mam kilka pytań: Do jakiej klasy chodzi córka ? Mogłabyś mi powiedzieć jak w Poniatowskim wygląda sprawa zainteresowania chemią ? Czy ktoś kto sobie daje radę z chemii i nawet ją lubi, ale nie jest jakimś pasjonatem (z wyjątkiem robienia wybuchów, bo to go i owszem pasjonuje ;-) ), ma tam czego szukać ? I jak jest z biologią ? bo mój syn nie znosi biologii (z pewną wzajemnoscią ;-) ) i jakiekolwiek "zboczenie" biologiczne szkoły w grę nie wchodzi. Będe wdzięczna za odp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggaa Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw IP: 195.242.183.* 28.05.09, 09:32 Córka chodzi do mat geo. Jest klasa chemiczno fizyczna i tam raczej nie ma rozszerzonej biologi. Informacje o klasach są na stronie szkoły. W mat geo chemia jest lekko rozszerzona ( tak twierdzi moje dziecko) i z chemią ma pewne kłopoty. Nie widzą żadnego "zboczenia" biologicznego. Szkoła jest bardzo w porządku, dla dzieci ambitnych. Nie dręczy ale pomaga. Nic nie wiem o korepetycjach, a innych liceach jest to nagminne. Nauczyciele przez stawianie jedynek niejako zmuszają do tego i mogą sobie odpuścić( doświadczenie z młodszym dzieckiem w innym renomowanym liceum) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka_s Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw IP: *.aster.pl 28.05.09, 10:03 Dzięki Dziecko usłyszało gdzieś, że to szkoła dla lekarzy, a on to już chyba by wolał kamienie na drodze łupać niż trafić w takie "medyczne klimaty". Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggaa Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw IP: 195.242.183.* 28.05.09, 10:17 Ja myślę, że warto trafić w takie klimaty ze względu na przyszłe potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 28.05.09, 10:22 Gość portalu: ggaa napisał(a): > Ja myślę, że warto trafić w takie klimaty ze względu na przyszłe > potrzeby. żeby niby mieć potem znajomych lekarzy ? He he, no to by była rzeczywiście zapobiegliwość na maxa, to nasze wybieranie liceum na dwa lata przed to normalnie pikuś przy tym ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 28.05.09, 10:48 Tylko należy jeszcze skłonic delikwenta na specjalizację z geriatrii... Odpowiedz Link Zgłoś
tukata Re: Dziś był koniec wybierania klas i szkół, praw 28.05.09, 11:01 Najlepsze w tym wszystkim jest to, że my tu śledzimy, czytamy rozważamy,analizujemy a nasze dzieci ida do liceum za rok czy dwa i dzisiaj to mają w głębokim poważaniu (przynajmniej moje), a może opuszczą się w nauce ( bo np. bardzo kochliwe) i wszystkie plany wezmą w łeb. Co do Poniatowskiego, to miło usłyszeć odmienną opinię. Odpowiedz Link Zgłoś