Gość: matylda IP: 213.25.140.* 03.01.10, 16:14 czy mozna wekować zupki? Ile tak zawejkowana zupka może postać w lodówce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misior_biorn Re: zupki- czy mozna wekować? 09.01.10, 15:57 Ale co rozumiesz przez "wekowac"? Mozesz przelozyc goraca zupke do sloika i zakrecic - wtedy sie "zawekuje", mozesz jeszcze taki zamkniety sloik zagotowac, wtedy wytrzyma dluzej. Pytanie ile w takim zawekowanym-przegtowanym sloiku jest jeszcze witamin. I czy chcesz wekowac zupki z miesem (troche bym sie bala) czy same warzywa. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: zupki- czy mozna wekować? 11.01.10, 13:53 taką zupkę, która włożyło sie gorąca do słoika i "złapało" wieczko mozna co najwyżej przechować ze dwa dni w lodówce, w nastepnym dniu zabrać "w gości", dzięki temu, ze zakretka "chwyciła" przynajmniej nie wyleje sie po drodze..ale rówie dobrze mozna do tego uzyc szczelnego pojemnika plastykowego..prawdziwe "wekowanie" takie, które zapewnia, ze produkt się nie zepsuje, wymaga pasteryzowania słoika z zupą przez dwa dni po dwie godziny..w takiej zupie faktycznie żadnych witamin już się nie znajdzie..duzo praktyczniejsze i zdrowsze jest mrozenie, bo nie wymaga tyle pracy oraz pozwala zachować wszystkie wartosci odżywcze zamrozonego dania Odpowiedz Link Zgłoś
igawroc82 Re: zupki- czy mozna wekować? 20.01.10, 21:52 Rozumiem zatem, że słoiczki dla niemowląt są bezwartościowe? Bo przecież mają dość długą przydatność do spożycia... Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: zupki- czy mozna wekować? 20.01.10, 22:27 przemysłowy sposób pasteryzacji jest niewykonalny w domu, stosuje sie przegrzaną parę, wyjaławia całkowicie powietrze, które znajduje sie miedzy potrawą a nakretką i cos tam jeszcze (podczerwień, promieniowanie ultrafioletowe?), kiedys czytałam na ten temat ale nie potrafię przytoczyć wszystkich róznic "technologicznych". Wykorzystywane technologie pozwalają na pasteryzacje produktu bez utraty wartosci odzywczych..co nie znaczy, że możesz to samo zrobić w warunkach domowych i uzyskać równie dobry efekt Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.czerwinska Re: zupki- czy mozna wekować? 19.01.10, 01:25 Witam! Korzystniej będzie przygotowaną zupkę zamrozić w odpowiednich porcjach niż wekować w słoiczkach. Warto zobaczyć www.osesek.pl/ksiazka-kucharska-dziecka/kuchenny-niezbednik-mlodego-rodzica/478-przechowywanie-zywnosci.htmlPozdrawiam Joanna Czerwińska Odpowiedz Link Zgłoś