Dodaj do ulubionych

pytanie o mleko w proszku, białka mleka w jogurcie

01.04.11, 11:03
Pani Doktor, mam nadzieję, że Pani mi pomoże, niestety nie mogę znaleźć informacji na nurtujący mnie temat. Moje dzieci (6 lat i 1 rok) mają się wystrzegać zagęszczaczy mi. mleka w proszku zawartego w niemal wszystkich produktach mlecznych typu jogurt, kefir etc. Nie jest łatwo znaleźć taki przetwór ale niektóre jogurty mają 'białko mleka'-co to jest? czy ma to coś wspólnego z mlekiem w proszku? znalazłam też jogurty z 'mlekiem zagęszczonym odtłuszczonym' czy to jest tożsame z mlekiem w proszku? niektóre jogurty mają w składzie i białka mleka, i mleko w proszku...więc na chłopski rozum to nie powinno być to samo. Czy wiadomo coś Pani aby w mleku UHT (to się odnosi akurat do starszego syna) było w składzie mleko w proszku? na opakowaniach nic nie ma na ten temat ale znalazłam gdzieś na necie informację, że dosypuje się mleka w proszku do mleka UHT w celu jego zagęszczenia.
Będę wdzięczna za pomoc:-)
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: pytanie o mleko w proszku, białka mleka w jog 07.04.11, 21:36
      Mleko można poddać różnej obróbce w przetwórstwie spożywczym i otrzymujemy różne produkty: np.: można oddzielić same białka (i mamy białka mleka, które można dodawać do innych produktów np.: serów, jogurtów, słodyczy) a można zmniejszyć ilość tłuszczu w mleku (i mamy mleko odtłuszczone); można też z płynnego mleka otrzymać mleko w proszku(bez wody ale białka mleka ma) ale może ono też być pozbawione tłuszczu (i wtedy odtłuszczone mleko w proszku). Jeśli na etykiecie jogurtu czy mleka jest napisane że zawiera białka mleka i mleko w proszku tzn. że jest wzbogacone dodatkowo w obydwa te składniki - trzeba uważnie czytać etykiety.
      Pozdrawiam.
    • Gość: ann Re: pytanie o mleko w proszku, białka mleka w jog IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.14, 09:06
      Jeżeli mogę.J ogurt pełnowartościowy to jogurt bez żadnych dodatków a taki można(a dla dzieci i trzeba ) zrobić samodzielnie.
      Do świeżego mleka trzeba dodać małe opakowanie naturalnego jogurtu (bez dodatków),zostawić w temp.pokojowej lub przy kaloryferze.Na drugi dzień uzyskamy pyszny, zdrowy , jogurt bez dodatków.
      W celu obniżenia kosztów producenci przechodzą samych siebie ,niestety.
    • Gość: Bartłomiej Re: pytanie o mleko w proszku, białka mleka w jog IP: 109.69.89.* 23.06.14, 20:26
      Witam,
      nie jestem lekarzem ale studiuję technologię żywności i jestem w stanie Pani pomóc.
      Białka mleka dzielą się głównie na kazeinę (frakcję alfa, beta, gamma i kappa) oraz na białka serwatkowe (alfa-lakto-albumina; beta-lakto-globulina; immunoglobuliny, laktoferynę, transferynę, laktoperoksydazę). Napewno miała Pani w przeszłości przyjemność wyrabiania domowego twarogu. Skrzep, czyli nasz twaróg, to nic innego jak kazeina, która pod wpływem zakwaszania i wzrostu temperatury wytrąca się z mleka, natomiast pozostałe białka przechodzą do serwatki, stąd nazwa "białka serwatkowe". Domowym sposobem umieszczało się ser w ściereczce pomiędzy dwoma deskami i obciążało np. garnkiem z wodą, a o serwatce się zapominało. Natomiast w przemyśle serwatka jest cennym surowcem z którego właśnie uzyskuje się "białka mleka".
      Mleko w proszku jest to po prostu wysuszone mleko (metoda rozpryskową lub walcową).
      Mleko UHT jest to zwykłe mleko poddane sterylizacji (zabicie wszelkich form barterii) w temperaturze 130-140 stopni Celcjusza przez 5 sekund. W mleku UHT nie ma być prawa mleka w proszku, było by to fałszerstwo ścigane prawnie.
      Mleko odtłuszczone jest to mleko z którego odparowano część wody w celu przedłużenia jego trwałości i uzyskania wielu innych nowych cech.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka