Dodaj do ulubionych

schemat 6 miesięcy- prawidłowy???

IP: *.echostar.pl 12.10.11, 17:36
Witam,
synek ma skończone 6 miesięcy, jest na piersi ale od miesiąca rozszerzamy dietę.
Obecnie wygląda to następująco:
6-7 pierś
8.30 kaszka na wodzie + pierś
12 obiadek ( duży słoiczek, łyżeczka kaszy manny)
15 owoce ( mały słoik) + pierś
19.30 kleik na wodzie + pierś

W ciągu dnia do picia dostaje ok. 150 ml wody, wsypuje mu kilka granulek herbatki.

Czy taki schemat jest prawidłowy???
Chciałabym zastąpić kaszkę na wodzie taką mleczną ale nie wiem czy mogę bo pediatra mi mówiła że przy karmieniu piersią lepiej nie podawać mm.
Ostatnio synek protestuje przy wieczornym kleiku- nie dziwię się bo nic w tym dobrego...czym mogę go zastąpić?? kaszką owocową?
Obserwuj wątek
    • justa_m1 Re: schemat 6 miesięcy- prawidłowy??? 12.10.11, 20:33
      hmm może sinlac nestle, kaszka zbozowa. według mnie w smaku ok.
      • mia_siochi Re: schemat 6 miesięcy- prawidłowy??? 12.10.11, 22:41
        Sinlac to nie jest kaszka, tylko odżywka dla chorych dzieci, służy tuczeniu.

Do autorki: po co dajesz mu ten kleik? Ani to smaczne, ani wartościowe.
        • justa_m1 Re: schemat 6 miesięcy- prawidłowy??? 13.10.11, 11:05
          Kaszka zbożowa dla uczulonych na mleko. Inne dzieci tez mogą spożywać i pewnie zdrowsza niż te inne kaszki na modyfikowanym.
    • momago Re: schemat 6 miesięcy- prawidłowy??? 12.10.11, 23:17
      A przy porannym kleiku nie marudzi? - też jest na wodzie :-)
      Nie ma przeciwwskazań do podawania kaszki na mm, ale po co to robić kiedy masz swoje mleko. Jest jeszcze opcja ściągania mleka z piersi i łączenia z kleikiem (będzie słodkie :-))
      Kaszki owocowe zwykle mają skład długi na pół opakowania więc lepiej zostać przy zwykłych (bez dodatków) i ewentualnie dodawać do nich owoce dla smaku.
      Tak dla wszystkiego przypomnę tylko, że mimo rozszerzania diety karmimy piersią na żądanie - w tym okresie mleko powinno być jeszcze podstawą.

• Gość: carolka22 Re: schemat 6 miesięcy- prawidłowy??? IP: *.echostar.pl 13.10.11, 09:06
        Wieczorem dostaje kleik- nie słodki (chodzi mi o to aby był bardziej najedzony i dłużej spał) a rano kaszkę owocową.
        Swojego mleka nie chcę ściągać bo planuję powoli je ograniczać.
        A czy jak mu podam mleczną kaszkę to potem mogę jeszcze pierś?
        Chętnie bym mu podała taką nie słodką kaszkę ale ciężko dostać takie w sklepie.
        • mia_siochi Re: schemat 6 miesięcy- prawidłowy??? 13.10.11, 09:25
          Zamów przez internet, do wyboru do koloru ich.

forum.gazeta.pl/forum/w,572,129240297,129247007,Re_Kaszki_.html
          Kleik to tylko zapychacz, a tak naprawdę mit "zapcham mu brzuch, będzie spał" został już przez dziewczyny obalony ;)

mit o kaszy;)
        • momago Re: schemat 6 miesięcy- prawidłowy??? 13.10.11, 09:42
          I po tym kleiku nie budzi się w nocy?
          Nawet jeśli ograniczysz swoje mleko, to w to miejsce musisz wprowadzić mm (zerknij na schemat karmienia mm).
          Pierś może być po każdym posiłku, także takim na mm.
          Słodkie kaszki prócz tego, że zawierają różne niepożądane dodatki, to jeszcze przyzwyczjają dziecko do słodkiego smaku. To nie jest dobre przyzwyczajenie. Z czasem może być tak, że maluch zniechęci się do neutralnych smaków (np.warzyw).
          Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest dodawanie do naturalnych kaszek (kleików, zwykłych kasz) łyżeczki owoców - tarte jabłko, gruszka, śliwki, banan. Dodatek odrobiny masła też fajnie zmienia smak. Warto spróbować :-)
          • mia_siochi Re: schemat 6 miesięcy- prawidłowy??? 13.10.11, 09:57
            To masło to od kiedy można? Bym przetestowała :)
            • momago Re: schemat 6 miesięcy- prawidłowy??? 13.10.11, 10:20
              Skoro mm wchodzi, to masło też powinno być OK :-) Ale oczywiście czujność warto zachować, ewentualnie dać sklarowane :-)
              www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka/166-produkty-spozywcze-w-diecie-dziecka-ktore-ukonczylo-6-miesiac-zycia.html
              • mia_siochi Re: schemat 6 miesięcy- prawidłowy??? 13.10.11, 13:30
                U mnie mm jest jedynym produktem, którego młodzież nie akceptuje. Wymiotuje nim.
                • momago Re: schemat 6 miesięcy- prawidłowy??? 13.10.11, 13:36
                  Mądry dzidziuś :-)
    • matka_karmiaca Re: schemat 6 miesięcy- prawidłowy??? 14.10.11, 10:26
      Mało mleka. Pierś na żądanie albo wprowadź mm.

Kleikowi i kaszce dodaj jakiegoś smaku - owoc albo warzywo albo mleko.

Bardzo dużo stałych jak ten wiek. Jak przybiera na wadze od rozszerzenia? Coś z tego wchłania czy tylko przez niego przelatuje?
      • matka_karmiaca Re: schemat 6 miesięcy- prawidłowy??? 14.10.11, 10:27
        A, no i wywal puste kalorie chemicznej cukrowej granulowanej herbatki.
      • Gość: carolka22 Re: schemat 6 miesięcy- prawidłowy??? IP: *.echostar.pl 14.10.11, 12:57
        Raczej wchłania. Robi 1 kupkę dziennie, czasami 2.
        4 karmienia piersią dziennie to za mało???
      • Gość: carolka22 Re: schemat 6 miesięcy- prawidłowy??? IP: *.echostar.pl 14.10.11, 12:58
        przybiera tak 400-500g/ msc
    • agnieszka.lelen Re: schemat 6 miesięcy- prawidłowy??? 14.10.11, 22:58
      Wydaje się ,że za mało jest posiłków mlecznych. Karmienie piersią powinno być nadal "na żądanie" ale zaleca się aby do końca 1 r.ż. karmień z piersi było ok. 6-8/dobę. 500g/ miesiąc to prawidłowy przyrost masy ciała (ale 400 to nieco za mało w tym wieku). Dla dziecka rzeczywiście lepiej karmić piersią jak najdłużej i w związku z tym nie jest wskazane podawanie mleka modyfikowanego. Chyba że Pani zamierza kończyć karmienie - wtedy wprowadzenie mleka modyfikowanego jest nieodzowne. Do kleiku można dodać starte owoce lub nieco deseru owocowego ;ew. zamienić go na kaszkę z owocami (np.: jeśli mleczną to np.: HIPP BIO z serii "Na Dobranoc" lub HIPP Probiotyczne; nie zawierają cukru)
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • Gość: Alkiiii Mój 6miesieczniak IP: 89.79.51.* 17.10.11, 01:11
        6rano butla okolo 120-150 mleka m.
        10.30-11 200ml kaszki na mm
        1-2 obiadek duzy sloik
        4-5 deserek duzy sloik
        8-kaszka na mm/ew butla 180
        w miedzyczasie sok okolo 150

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka