antoshkowa_mama
05.01.12, 15:55
Pisałam o tym przy okazji innego wątku, ale może komuś się przyda. Nietolerancja mleka krowiego nie zamyka nam drogi do białka i źródła wapnia. Na szczęście natura nie zostawiała nas bezbronnych i podała nam dużo innych rozwiązań. A biorąc pod uwagę ostanie badania dotyczące mleka może się okazać że dzieci nie spożywające będą zdrowsze w późniejszym wieku i nie będą borykać się takimi chorobami jak np osteoporoza.
inne źródła wapnia: ( na 100g)
Melasa z Karobu 3150 mg
Mak niebieski 1266 mg
Wodorosty Kombu 800 mg
Melasa Blackstrap 685 mg
Ser żółty 682 mg
Suszona trawa pszeniczna lub jęczmienna 514 mg
Sardynki 433 mg
Wodorosty Agar agar 400 mg
Wodorosty Nori 260 mg
Migdały 239 mg
Migdały 233 mg
Ziarno amarantusa 222 mg
Orzechy laskowe 209 mg
Figi suszone 203 mg
Pietruszka liście 203 mg
Biała fasola 197 mg
Len nasiona 195 mg
Orzechy laskowe 189 mg
Orzechy nerkowca 186 mg
Nasiona słonecznika 174 mg
Komosa ryżowa (Quinna) 141 mg
Morele suszone 139 mg
Czarna fasola 135 mg
Pistacje 135 mg
Kapusta włoska 134 mg
Spirulina 131 mg
Słonecznik 131 mg
Jogurt 121 mg
Mleko 120 mg
Jarmuż 117 mg
Nasiona sezamu 110 mg
Brokuł 100 mg
Tofu 100 mg
Orzechy włoskie 99 mg
Boćwina 97 mg