Dodaj do ulubionych

zjada tylko sloiczkowe obiady

IP: *.dynamic.chello.pl 18.08.13, 10:22
Witam, corka ma 13,5 mca. Niestety wogole nie chce jesc moich obiadow tylko sloiczkowe. Wczoraj plakala z glodu ale nie chciala zjesc mojego obiadu natomiast sloiczek dla dzieci powyzej 12 mca zjadla caly, byla ewidentnie glodna, bo plakkala,niestety nie wiem co robic w takiej sytuacji, bo jak moge ja przetrzymac zeby zjadla moj obiad skoro ona placze wiec wtedy musze dac jej sloiczek zeby zaspokoic glod. Co robic?
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: zjada tylko sloiczkowe obiady 19.08.13, 19:47
      Może Pani próbować zachęcać dziecko do jedzenia obiadu przyrządzonego przez Panią towarzysząc dziecku, jedząc razem z nim, podając kawałki potraw ze swojego talerza. Można spróbować gotować takie potrawy jakie córka preferuje z dań słoikowych. A jako drugie danie warzywne podawać na razie nadal dania gotowe ze słoików. Są to posiłki produkowane specjalnie dla małych dzieci, dostosowane do ich zapotrzebowania, produkty np.: firmy HIPP wytwarzane są z surowców ekologicznych.
      Albo konsekwentnie - nie ma dań słoikowych (i naprawdę ich nie ma w domu) i podaje Pani tylko to,co sama przygotuje. Dziecko będzie sprawdzać, próbować, wymuszać; w końcu przekona się, że naprawdę nie ma. Trzeba intuicyjnie wyczuć co jest w istocie problemem dla dziecka przy jedzeniu obiadu (smak, zapach, konsystencja, stopień rozdrobnienia, kaprys, przyzwyczajenie).
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
    • yumemi Re: zjada tylko sloiczkowe obiady 10.09.13, 17:28
      Sloiczkowe gotowce najlepiej zostawic na awaryjne sytuacje.. Domowe jedzenie do podstawa, natomiast przetworzona fabrycznie zywnosc lepiej ograniczyc.
      Daj dziecku warzywa, etc, niech siedzi z wami przy stole i je to co wy. Dziecko w tym wieku powinno juz normalnie jesc to co rodzice.
      • Gość: joanna Re: zjada tylko sloiczkowe obiady IP: *.centertel.pl 13.09.13, 17:07
        Pierwszy raz słyszę, że 13,5 miesięczne dziecko powinno jeść dokładnie to,co rodzice. Nie wiem, według jakich wytycznych?! Chyba, że rodzice jedzą beztłuszczowo, lekko, nie solą, pieczą w folii, duszą, gotują na parze. Moje dzieci mają 30 miesięcy oraz 17 msc i uwielbiają jedzenie ze słoika. Dostają jedno i drugie (domowe plus słoik), ale starszej córki nie mogłam do 20 miesiąca życia przekonać do jedzenia podanego jak dla dorosłego (ziemniaki, kotlet, warzywa). W zasadzie do teraz robię sama często "mini słoiczki domowe", podane w sposób tradycyjny to może zje naleśniki, kluski, placki, ale np. warzywa nie przejdą. Ja myślę, że powinnaś robić domowe słoiczki, oczywiście nie robić warzywa na papkę, ale ugniatać, aby ćwiczyła żucie i czekać cierpliwie aż jej przejdzie i sama zechce domowego obiadku.
        • mad_die Re: zjada tylko sloiczkowe obiady 13.09.13, 21:03
          Chyba, że rodzice jedzą beztłuszczo
          > wo, lekko, nie solą, pieczą w folii, duszą, gotują na parze.
          Dlaczego beztłuszczowo? Przecież w słoikach też jest oliwa, olej rzepakowy...
          Wystarczy, że rodzina się zdrowo odżywia i nie trzeba kupować słoików albo robić słoików dla dzieci.
          Ja swoim oddzielnie gotuję tylko zupę (jak byli młodsi, w chwilach niemocy posiłkowałam się słojami ;)), a tak jedli/jedzą to co my - czasami dokładnie to co my, czasami z pewnymi modyfikacjami. Na przykład wczoraj był makaron świderki pełnoziarnisty i sos boloński (oliwa, cebula, czosnek, mięso wołowe bio, passata pomidorowa, pomidory świeże, bazylia, oregano, szczypta soli i pieprzu) z dodatkiem czerwonej fasoli. Podane z parmezanem. Pyszności! Dzieci mają 5 i pół i 3 i pół roku i zjadły wszystko z wielkim apetytem.
          Oczywiście, że nie było tak od samego początku, bo początki wyglądały tak, że dzieci jadły suchy makaron w 99% i jedną kluskę umoczyły w sosie. Ale z czasem zaczęły jeść i sos :)
          • mamawojtka86 Re: zjada tylko sloiczkowe obiady 13.09.13, 21:42
            Tak sobie czytam i cieszę się, że mój mały zaczął od domowych potraw i słoików nie zna- może pozna jak będzie konieczność na wyjeździe.
            Ale piszę z innego powodu, mianowicie zaczęłam się zastanawiać nad rozdrobnieniem- mały ma 6 miesięcy, podaję mu na razie dla smaku (lub kilka łyżeczek jak bardzo mu smakuje i się domaga) warzywa no i tych warzyw nie miksuję na papkę (a czytam ciągle, że nawet 8 i więcej miesięczne mają miksowane totalnie)- miksuję część, żeby była trochę zupka i zostawiam mniejsze oraz większe kawałki. Czy to, że potrawa ma być płynna znaczy, że takie dziecko absolutnie nie powinno jeść mniej rozdrobnionych potraw czy zależy od dziecka?
            Podaję mu na łyżeczce, ale tylko ją trzymam, on sam pakuje ją do buzi kiedy chce i fakt, czasem krztusi się tymi kawałkami, ale radzi sobie z tym świetnie i albo wypluwa po chwili jakiś większy albo połyka. Cieszy go to, widzę, że miętli w buzi różne kawałki, uśmiecha się, wydaje radosne okrzyki... więc może mu to nie zaszkodzi??Proszę o poradę.
            W późniejszym czasie chcę, żeby jadł wg BLW, na razie sam nie siada więc nie ryzykuję (spróbowałam, ale jednak za trudne to było jeszcze dla niego a na razie i tak tylko smakowanie, tak to kp)
            • calvi-nai Re: zjada tylko sloiczkowe obiady 26.09.13, 22:28
              Mojemu typowe papki nie smakowały. Wolał jedzonko z kawałkami. Teraz ma 9m-cy i dostaje już do rączki duże kawałki, ale od 6 m-ca dostawał takie drobno krojone, siekane. Zresztą o ile się orientuję to w gotowcach-słoiczkach od 6 m-ca (a może 8 m-ca :-/ ) też są już kawałki.
          • Gość: joanna Re: zjada tylko sloiczkowe obiady IP: 37.228.2.* 14.09.13, 18:25
            Co innego łyżka oliwy, oleju, masła dodana do żywności a co innego smażenie. Nie sądzę, aby dobrym pomysłem było, aby 13,5 miesięczne dziecko jadło dokładnie to, co rodzice (chyba,że jedzą naprawdę zdrowo, jak wspomniałam wyżej). Owszem, 2,5 latek to inna sprawa, organizm jest dojrzalszy, można już nieco solić i podać kotleta w panierce smażonego na tłuszczu, ale ponad roczne dziecko nie jest gotowe na w pełni "dorosłe" jedzenie i kropka.
        • yumemi Re: zjada tylko sloiczkowe obiady 14.09.13, 18:27
          Gość portalu: joanna napisał(a):

          > Pierwszy raz słyszę, że 13,5 miesięczne dziecko powinno jeść dokładnie to,co ro
          > dzice. Nie wiem, według jakich wytycznych?! Chyba, że rodzice jedzą beztłuszczo
          > wo, lekko, nie solą, pieczą w folii, duszą, gotują na parze.

          To trzeba poczytac o zbalansowanej diecie, tluszcz zdrowy jest potrzebny. TYle ze zdrowy, i dotyczy to doroslych i dzieci. Dorosli solic tez nie powinni, ja nie sole. Lekko? Salatek dzieci na kolacje jesc nie powinny. Powinny jesc zdrowo, tak jak rodzice.
          I naprawde jest wiele innych sposobow, nie tylko folia.
          Czas zaczac zmiany, bo za pare lat kiedy dzieci zaczna jesc to co rodzice, a rodzice jedza niezdrowo, na jedno wyjdzie.

          Moje dzieci mają 3
          > 0 miesięcy oraz 17 msc i uwielbiają jedzenie ze słoika. Dostają jedno i drugie
          > (domowe plus słoik), ale starszej córki nie mogłam do 20 miesiąca życia przekon
          > ać do jedzenia podanego jak dla dorosłego (ziemniaki, kotlet, warzywa).
          Nie wyobrazam sobie jesc codziennie gotowcow ze sklepu, tym bardziej dziecku bym nie dala. Jedzenie sloikowe jest przetworzone bardzo intensywnie fabrycznie (gotowane w duzo wyzszych temperaturach niz w domu itp), co oczywiscie na wplyw na witaminy, (oczywiste jesli ma stac na polce dwa lata).Nie mowiac o dodawanej soli i cukrze.
          Wiem ze w Polsce sloiki nadal sa popularne, na Zachodze byly do czasu. Juz dawno nie sa, bo wiadomo ze odzywczo sa ubozsze i lekarze ciagle przypominaja rodzicom ze powinno sie dawac domowe.
          Wystarczy spojrzec na sklad, pare procen miesa, warzyw, a reszta dokladnie nie wiadomo co...

          Ja myślę
          > , że powinnaś robić domowe słoiczki, oczywiście nie robić warzywa na papkę, ale
          > ugniatać, aby ćwiczyła żucie i czekać cierpliwie aż jej przejdzie i sama zechc
          > e domowego obiadku.
          Wystarczy od poczatku jesc zdrowo jako rodzina, wtedy nie ma problemu z tym zeby dziecko naturalnie zaczelo samo siegac po jedzenie ze stolu. Powinno od poczatku rozszerzania diety jesc z rodzicami przy stole.
          A w wieku 12 mcy jesc juz wszystko. Takie sa wytyczne zywienia wedlug WHO.

          Pare linkow:
          www.bbc.co.uk/news/health-24013437
          www.businessweek.com/news/2013-09-09/store-bought-baby-food-offers-little-benefit-to-milk-study-says
          Researchers looked at more than 450 products for infants being weaned off breast milk made by Danone SA’s (BN) Cow & Gate, H.J. Heinz Co., Boots, Hipp Organic, Ella’s Kitchen and Organix Brands Ltd. Fifty grams of homemade baby food would probably have the same energy and protein as 100 grams of the commercial food, they wrote in the Archives of Disease in Childhood, which is published by the British Medical Association.
          Just as you wouldn’t live on McDonald’s every day, that’s how baby jars should be viewed,” said Wright, who is also a professor of community child health at the University of Glasgow in Scotland.
          www.theguardian.com/politics/reality-check/2013/sep/10/manufactured-baby-food-nutritious-or-suspicious
          • Gość: joanna Re: zjada tylko sloiczkowe obiady IP: *.centertel.pl 19.09.13, 15:40
            Proszę przeczytać, co napisałam wyżej, tłuszcze owszem, dodawane do posiłku, ale organizm roczniaka nie jest gotowy na potrawy smażone np. na głębokim tłuszczu. Lekkie- mam na myśli nie obciążające nerek, wątroby.
            Nie rozumiem też nagonki na jedzenie tkz. słoiczkowe; we wszystkim trzeba zachować umiar-to prawda, ale też trzeba dzieciom dac wybór.
            Nigdzie nie napisałam, że daje takie jedzenie moim dzieciom. Jedzą domowe zupki: rosoły, pomidorowe, szczawiowe, ogórkowe. itd., ale lubią także gotowce doremi, bobovity, hipp. Nie widzę w tym nic złego. Poza tym nie zna się Pani na technologii produkcji jedzenia, gotowane jest ono na parze, podlego ścisłej kontroli, "surowce i technologie produkcji muszą zapewnić właściwą wartość odżywczą produktów. Podczas produkcji posiłków gotowych kładzie się nacisk na maksymalne ograniczenie substancji dodatkowych oraz zminimalizowanie ilości zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych do poziomu niestwarzającego ryzyka dla zdrowia. "
            Ja już napisałam o sposobie rozwiązania tego problemu; niech Pani mnie posłucha, niciskając na dziecko wychowa Pani niejadka.
            Pierwsze danie warzywne - podajemy,to co my mamy na obiad- proszę spróbować z zupami, poczawszy od pomidorowej- dzieci je zazwyczaj lubią,
            drugie danie- domowe (robione w domu na wzór gotowców) lub kupne słoiczki
            • yumemi Re: zjada tylko sloiczkowe obiady 22.09.13, 14:46
              Gość portalu: joanna napisał(a):

              > Proszę przeczytać, co napisałam wyżej, tłuszcze owszem, dodawane do posiłku, al
              > e organizm roczniaka nie jest gotowy na potrawy smażone np. na głębokim tłuszcz
              > u. Lekkie- mam na myśli nie obciążające nerek, wątroby.

              Troche w tym mitow, dziecku rocznemu w niczym nie zaszkodzi kurczak czy ryba delikatnie przysmazona na oliwce z oliwek, wrecz przeciwnie.
              Podawanie sloikow aby dziecko nie jadlo z rodzicami w wieku kiedy powinno, nic nikomu nie daje, jesli majac 2-3 lata i tak zacznie jesc to co jedza rodzice. Jesli nie gotujemy zdrowo ( i nie oznacza to bladego kurczaka w folii codziennie), to lepiej wczesniej zrobic drobne zmiany. I od poczatku dawac dziecku domowe jedzenie


              > Nie rozumiem też nagonki na jedzenie tkz. słoiczkowe; we wszystkim trzeba zacho
              > wać umiar-to prawda, ale też trzeba dzieciom dac wybór.
              Nagonki? To chyba oczywiste ze jedzenie przerobione fabryczne ma sporo brakow odzywczych. Kwestia przyjecia faktow i tyle. Sloiczki to cos co jest super przydatne w sytuacjach awaryjnych - tak samo jak czasem zdarza sie nam kupic 'gotowca' w sklepie bo nie mamy czasu.

              Poza tym nie zna się Pani na tech
              > nologii produkcji jedzenia, gotowane jest ono na parze, podlego ścisłej kontrol
              > i, "surowce i technologie produkcji muszą zapewnić właściwą wartość odżywczą pr
              > oduktów. Podczas produkcji posiłków gotowych kładzie się nacisk na maksymalne o
              > graniczenie substancji dodatkowych oraz zminimalizowanie ilości zanieczyszczeń
              > chemicznych i biologicznych do poziomu niestwarzającego ryzyka dla zdrowia. "
              A to z reklamy rozumiem, tak?:) Czy ze strony danej firmy?
              Bo zadne niezalezne badania czegos takiego nie pisza.
              Produkcja na skale fabryczna oznacza ze nie da sie gotowac tak jak w domu, a produkt ktory ma stac na polce 2 lata musi byc maksymalnie wygotowany, niewiele witamin przy tym zostaje. Dlatego np dodaja sztuczna wit C.
              Przyklady z etykietek:
              mieso: 8%, warzywa 31%, ryz 26%, razem 65% - reszta to mieszanka nie wiadomo za bardzo czego. W domu w ten sposob posilku bym nie przygotowala...plus sol, plus bulion warzywny z sola??
              Tak samo nie dodalabym skrobii ryzowej, proszku jajecznego i skrobii. To sa przyklady z pierwszych lepszych etykietek.

              • Gość: niochy Re: zjada tylko sloiczkowe obiady IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.13, 20:51
                Roczne dziecko może jeść praktycznie wszytsko o ile jest na to gotowe i rodzice jedzą zdrowo, na parze gotowane w folii czy delikatnie smażone np. rozprowadzic tłuszcze pędzelkiem i tylko obsmażyć przez chwilkę, natomiast 3 latka nie karmiłabym słoiczkami. Ja mam słoiczek w razie awarii dziecko 10,5m-ca dostaje raz na jakiś czas. Po za tym rozmawiałam z kilkoma osobami (niezależnie) które pracowału akurat w nutricii - producent m.in bobovity ( w moim mieście) i nikt nie potwierdza tej super kontroli i zdrowotności jedna z pracujących tam mam nawet nie karmi tym swojego dziecko a to o czymś świadczy, owszem normy są ale jak to normy ( to samo tyczy się np. chemii polskiej i w innych krajach) norma jest od 10do 25% czegos tam u nas jest min. 10 a gdzie indziej 20. Poza tym dokładnie stoi to na półce ( ja jak gotuję to potem idzie do lodówki a nie stoi nie schowane) nie iwadmo ile i to ma być zdrowe? Słoiczki z jogurtem bez lodówki itp. itd.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka