Dodaj do ulubionych

ocena schematu 10 miesięcy

IP: *.com.pl 15.09.14, 08:04
śniadanie:kasza jaglana z owocami
2 śniadanie owoce albo kasza co została po śniadaniu
pytanie: czy mogę tutaj wprowadzić już nabiał???

obiad zupa z zmielonym miesiem warzywna

popołudniu nie wiem co mu dać bo pierś chce tylko w nocy???? owoce?

kolacja kasza na mleku owocowa

w nocy cyc bardzo często

pije wode i słabą herbatę

je flipsiki

staram się przemycać już jedzenie z naszego obiadu

może ma ktoś fajne przepisy na ten miesiac
Obserwuj wątek
    • ilianna Re: ocena schematu 10 miesięcy 15.09.14, 08:51
      Dużo owoców, mało warzyw. Nabiał możesz wprowadzić - jogurt naturalny, biały ser, bielucha itp. Ja bym już poszła w bardziej dorosłe jedzenie na śniadania i kolacje, kanapki, jajecznica, naleśniki, co tam sami jecie. Możesz też rozbić obiad na 2 dania, zupę i klasyczne drugie.
      • Gość: passoa Re: ocena schematu 10 miesięcy IP: *.com.pl 15.09.14, 10:26
        dzięki za praktyczne wskazówki, tylko czym zastąpić wieczorną flachę 200ml mleka z kaszą czy wogóle czymś zastąpić bo taki maluch powinien jeść flachę długo przecie

• biankao Re: ocena schematu 10 miesięcy 18.09.14, 10:44
          A po co flacha z kasza? Żeby zapchać dziecko? Przecież ma cyca w nocy;) ja daje synkowi 10 i pół 4 posiłki plus 3 kp i do woli kp w nocy:
          Śniadanie: płatki owsiane/orkiszowy z suszonymi owocami, placki w borówkami, naleśniki z bananem, kanapki z serkiem i ze szczypiorkiem
          Lunch: zupka (mój sloiczkowy - zjada polowe słoika)
          Obiad: danie (pół słoika)
          Kolacja/deser: owoce do ręki, kanapki z pasta z żółtka i avocado, z pasta z indyka i żółtka, muffinek z jagodami bez cukru, ciasto bananowe bez cukru, sałatka caprese to rączki itp.
          • biankao Re: ocena schematu 10 miesięcy 18.09.14, 10:49
            Ja juz od 2 miesięcy daje jogurt a od miesiąca ser biały. Spróbuj jeśli dziecko dobrze zareaguje to nie ma po co sie wstrzymywać. W innych potrawach typu naleśniki używam mleka roślinnego.
    • agnieszka.lelen Re: ocena schematu 10 miesięcy 18.09.14, 19:48
      Może Pani wprowadzić nabiał. Po południu np.: druga porcja warzyw (czyli jakieś danie obiadowe). Na kolację można próbować przyrządzać różne wersje zup mlecznych, ale także próbować wprowadzać dania z "dorosłej" kuchni.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka