Dodaj do ulubionych

Jak wprowadzić gluten, jeśli dziecko jest KP?

IP: *.sikornik.net 16.07.15, 11:13
Moja córka ma skończone 6 miesięcy i jest karmiona piersią. Od kilku dni zaczynamy marchewkowe eksperymenty, ale maksymalny sukces to 2-3 łyżeczki.
Problem polega na tym, że mała nie chce w ogóle pić z butelki i zastanawiam się jak w tej sytuacji mogę wprowadzić gluten? Wszędzie jest napisane, że powinno się podawać ok. pół łyżeczki kaszki na 100ml mleka/wody/zupki. A co w sytuacji, gdy mała nie przyjmuje takich ilości płynu w innej postaci niż z piersi?
Obserwuj wątek
    • jak-kania-dzdzu Re: Jak wprowadzić gluten, jeśli dziecko jest KP? 16.07.15, 11:25
      Nie czytaj tabelek co, gdzie kiedy i ile 'powinno' dziecko jeść. Bo to jakaś prehistoria jest.
      Rodzic/opiekun decyduje, CO dziecko zje, KIEDY I JAK jedzenie będzie podane.. Dziecko decyduje CZY posiłek zje i ILE zje.
      Jak dziecko usiądzie daj mu kromkę chleba do łapki i po kłopocie. Nie baw się w żadne odmierzanie śladowych ilości.
    • nik.a80 Re: Jak wprowadzić gluten, jeśli dziecko jest KP? 18.01.16, 03:46
      Poprzednie wskazania określały ilości wprowadzanego glutenu następująco: Gluten zaleca się wprowadzać w procesie ?ekspozycji? 1 łyżeczka raz dziennie przez dwa miesiące do posiłku.

      Nie ma dowodów naukowych na to, że jest różnica między pół łyżeczki a 1 łyżeczką w procesie ekspozycji. Obecnie najnowsze zalecenia mówią o tym, żeby tak jak już pisałam zrobić to z głową i stopniowo. Racjonowanie porcji nowości na gramy i łyżeczki nie ma obecnie żadnego naukowego uzasadnienia. Zalecenia współczesne mówią o ?niewielkiej ilości glutenu? ? dokładna interpretacja jest pozostawiona rodzicom i naszemu zdrowemu rozsądkowi oraz umiarowi.

      www.hafija.pl/2015/01/wprowadzanie-glutenu-do-diety-dziecka-najnowsze-wytyczne-zalecenia-i-badania-2015.html
    • nik.a80 Re: Jak wprowadzić gluten, jeśli dziecko jest KP? 18.01.16, 03:53
      Wprowadzanie glutenu do diety dziecka

      Jeśli wiec Twoje dziecko przez 2 tygodnie otrzymywało pojedyncze warzywa, a później owoce, teraz możecie rozpocząć przygodę z kaszkami. Gdy niewielkie ilości pierwszych produktów glutenowych trafiają do menu dziecka zadaniem rodziców jest obserwacja reakcji na nowo wprowadzony pokarm. Tak jak w przypadku innych produktów, na początku wystarczy kilka łyżeczek kaszki. Z czasem będziesz mogła podawać całą porcje.

      Należy wprowadzać go początkowo 1x dziennie, w bardzo niewielkiej ilości, pół łyżeczki, czyli ok. 2 - 3 g na 100 ml pokarmu. Takie stopniowe wprowadzanie małych ilości glutenu do diety dziecka sprawia, że układ odpornościowy ?uczy się? nie odpowiadać na tę substancję. Takie rozwiązanie zmniejsza ryzyko choroby trzewnej we wczesnym i prawdopodobnie w późniejszym dzieciństwie.

      U dzieci dodatkowym ryzykiem obciążenia alergią warto by pierwsza ekspozycja na gluten wystąpiła poprzez podanie kaszki glutenowej lub kleiku zbożowego glutenowego wymieszanego w 100 ml mleka kobiecego, zamiast przecieru jarzynowego. Pokarm matki z dodatkiem kaszki glutenowej najlepiej podawać łyżeczką. Po rozpoczęciu wprowadzania glutenu zaleca się kontynuowanie karmienia piersią minimum przez okres 2?3 miesięcy. Po 2 miesiącach podawania małej ilości glutenu można zwiększyć jego dawkę do ok. 2 łyżeczek (ok. 6 g) na 100 ml posiłku, a następnie można podać jeden posiłek z kaszki lub kleiku glutenowego

      gdyby ktoś jeszcze szukał:trzy stopniowe wprowadzanie glutenu

      Gluten w diecie dziecka

      Zdaniem ekspertów, wczesne wprowadzanie glutenu do diety niemowlęcia ma na celu zapobiegnięcie wystąpienia w przyszłości choroby trzewnej, tzw. celiakii. Gluten to białko roślinne występujące w zbożach: pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie. Wprowadzanie produktów glutenowych do jadłospisu dziecka należy podzielić na trzy etapy.

      Etap I ? ekspozycja na gluten, czyli stopniowe wprowadzanie glutenu w małych dawkach.

      Gdy karmisz piersią, w piątym miesiącu życia dziecka możesz podawać pierwsze przeciery owocowe i warzywne oraz zupkę jarzynową w ilości 100 ml jeden raz dziennie. Do zupki dodawaj 2-3 g produktu glutenowego, np. około półtorej łyżki stołowej kaszki ryżowo-pszennej lub kaszki manny.
      Gdy karmisz mlekiem modyfikowanym, w piątym miesiącu życia dziecka możesz podawać pierwsze posiłki uzupełniające, np. soczki, zupki, przeciery owocowe i warzywne. W szóstym miesiącu życia wprowadź do diety niemowlęcia pierwsze produkty glutenowe w ilości 2-3 g na 100 ml posiłku.

      Pamiętaj, że należy podawać tylko jeden posiłek w ciągu dnia z dodatkiem produktu glutenowego. Jeśli dodasz kaszkę manną do zupki, nie podawaj jej już do mleka czy do deserku. Produkty glutenowe na tym etapie wprowadzania glutenu do diety mogą być podawane wyłącznie jako dodatek do posiłków.

      Etap II ? zwiększenie ilości glutenu po dwóch miesiącach ekspozycji.

      Gdy karmisz piersią, po dwóch pełnych miesiącach ekspozycji możesz już podawać dziecku dowolną ilość produktu glutenowego. Dietę niemowlaka można urozmaicać kaszkami mlecznymi i bezmlecznymi, zupkami, deserami, musami owocowymi, posiłkami z mięsem. Do picia można podawać soczki klarowne owocowe i owocowe z ziołami oraz herbatki.
      Gdy karmisz mlekiem modyfikowanym, w ósmym miesiącu życia dziecka możesz zwiększyć dawkę produktu glutenowego do 6 g na 100 ml posiłku. Reszta posiłków ? tak jak w przypadku niemowląt karmionych piersią.


      Etap III ? po dziewiątym miesiącu życia dziecka, niezależnie od tego, czy maluch jest karmiony mlekiem modyfikowanym czy piersią, gluten można podawać bez ograniczeń.

      Ważną zasadą jest to, że ekspozycja na gluten, a więc pierwszy etap wprowadzania glutenu do diety dziecka, powinna trwać pełne dwa miesiące. Pierwsze podanie dziecku posiłków z dodatkiem produktu glutenowego można zacząć od czwartego lub piątego miesiąca życia, nie wcześniej.
      2. Posiłki z glutenem

      Posiłki z glutenem należy wprowadzać stopniowo. Jest to bardzo ważna zasada, ponieważ pozwala bacznie obserwować reakcje dziecka na poszczególne produkty i wcześnie zauważyć wystąpienie ewentualnych objawów alergii pokarmowej, takich jak ból brzucha, biegunka, zaparcia, nudności, wymioty, senność, płaczliwość, wysypka skórna itp.

      W przypadku wystąpienia u dziecka niepokojących objawów po ekspozycji na gluten, należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. Nietolerancja glutenu u niemowląt wymaga stosowania specjalnej diety bezglutenowej. Nie należy martwić się na zapas. W przypadku alergii pokarmowej u niemowlaka lekarz zaleci odpowiednie postępowanie. Uczulenie na gluten u dziecka mija z reguły po ukończeniu przez nie drugiego roku życia.
    • nik.a80 Re: Jak wprowadzić gluten, jeśli dziecko jest KP? 18.01.16, 03:57
      Dodajemy pół łyżeczki dziennie kaszy manny (ugotowanej osobno) np. do zupki jarzynowej albo do odciągniętego mleka mamy lub mleka modyfikowanego. Proszę przy tym pamiętać, że produkty zbożowe w większych ilościach zaczynamy podawać dopiero w 10. miesiącu. Wiele gotowych zup jarzynowych dla niemowląt obecnie także zawiera gluten w odpowiedniej dawce.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka