Dodaj do ulubionych

nie przybiera na wadze wprowadzić kaszki?

IP: *.play-internet.pl 18.07.15, 14:16
Witam, jestem mamą wcześniaczka, który ma 4 miesiące i jeden tydzień i waży 5.800 kg, czyli nie za dużo. Apetyt mu dopisuje, jada 5, ale najczęściej 6 razy dziennie. Wydaje mi się, że jada dużo, bo między 850 a 1100 ml dziennie, a nie ma to odzwierciedlenia na wadze. Dotychczas wyłącznie moje mleko, które przez cały czas odciągam /mały miał problem ze ssaniem piersi jako noworodek/ a od jakiś dwóch tygodni w związku z moim powrotem do pracy raz na dobę dostaje Nan, który dobrze toleruje. W pierwszym i drugim miesiącu przybrał po 1.200kg, w trzecim 700g, a w czwartym 600g i pediatra powiedział żeby zacząć wprowadzać mu kaszki, a następnie warzywa. Co o tym sądzicie? Nie za wcześnie jeszcze? Jeśli podawać to jakie? Ryżową, jaglaną? Mleczne czy bezmleczne?Dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • ilianna Re: nie przybiera na wadze wprowadzić kaszki? 22.07.15, 10:20
      To normalne, że dzieci z wiekiem zmniejszają przyrosty. Nie może cały czas przybierać po kilogramie. Ja bym poczekała z rozszerzaniem diety do 6 miesiąca.
      • Gość: alicja Re: nie przybiera na wadze wprowadzić kaszki? IP: *.play-internet.pl 22.07.15, 23:00
        Też mi się wydawało, że przyrost 600g na miesiąc to nie najgorzej, ale pediatra powiedział, że za mało i powinnam dokarmiać. Nie mam co do tego przekonania i na razie wstrzymałam się z kaszkami, chociaż zakupiłam pokaźną ilość. Dzięki
        • babayagapatrzy Re: nie przybiera na wadze wprowadzić kaszki? 23.07.15, 11:21
          jeśli je sporo i jest zdrowy.... według mnie nie ma potrzeby
          • gala_dali83 Re: nie przybiera na wadze wprowadzić kaszki? 23.07.15, 21:36
            tak tak, pediatrzy. Dziecko powinno już jeść 3 słoiczki dziennie. Ble, ble, ble. Mały przybiera ładnie.Jest wcześniakiem. Więc startował zdaje się z innej wagi niż dzieci donoszone.
            • Gość: alicja Re: nie przybiera na wadze wprowadzić kaszki? IP: *.play-internet.pl 24.07.15, 13:27
              Dzięki dziewczyny. Wstrzymuję się do 6 m - ca.
              • gala_dali83 Re: nie przybiera na wadze wprowadzić kaszki? 24.07.15, 13:56
                Spojrzałam w książeczkę Młodszaka. Na 3,5 miesiąca ważył 6,5 kilo. ALE urodził się 3800g, spadkowa 3690g. I na Boga, nikt mi nie kazał go dokarmiać. Wychodzi mi, że Twój Maluch urodził się 2100g. Dobrze liczę? Przecież on prawie potroił swoją wagę :) Poza tym, sorry, ale marchewka czy inne warzywo, nie są tak kaloryczne jak mleko. A i dziecko na początku nie zje więcej, niż kilka łyżeczek. Poczekaj miesiąc. Zważ. Zobaczysz, jak przytył. Wtedy ewentualnie wprowadzisz coś innego.
                • Gość: alicja Re: nie przybiera na wadze wprowadzić kaszki? IP: *.play-internet.pl 27.07.15, 08:47
                  Urodził się 1970kg, spadł do 1840 kg. Czytałam i faktycznie przyjmuje się, że w pół roku waga powinna się potroić, także pediatrę chyba trochę poniosło z tymi kaszkami. Dzięki.
                  • gala_dali83 Re: nie przybiera na wadze wprowadzić kaszki? 27.07.15, 09:33
                    Potroić to do roku :) Inaczej mój na pół roku wa żyłby 12 kilo :D Ale może z wcześniakami inaczej, tego nie wiem.
                • Gość: Paula Re: nie przybiera na wadze wprowadzić kaszki? IP: *.play-internet.pl 10.08.15, 20:41
                  Witam . Mój Filip ma 4,5 i waży 6600 . Każe Wprowadzić Posiłki Obiadek I deserek .
                  • karat32 Re: nie przybiera na wadze wprowadzić kaszki? 11.08.15, 04:03
                    Ale twój był wcześniakiem czy donoszonym? Mój skończył 5 m-cy i waży 6.400. Przemyślałam sprawę i jest cały czas tylko na mleku.
                    • eowen Re: nie przybiera na wadze wprowadzić kaszki? 12.08.15, 10:23
                      Przede wszystkim weźcie pod uwagę, że dla dziecka w tym wieku nie ma nic zdrowszego i bardziej kalorycznego niż mleko matki. Żadna kaszka temu nie dorówna ;)

Ja mojej wcześniaczce zaczęłam rozszerzać dietę, gdy skończyła 7 miesięcy.
                    • Gość: kaśka Re: nie przybiera na wadze wprowadzić kaszki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.15, 09:35
                      Witam! Moja Zosia byłą wcześniekiem z 32tc (maj) ważyła 2180 i 47cm, po 4 miesiącach (wrzesień) ważyła 7600 i 65cm. Jeszcze na dodatek przez miesiąc w szpitalu z powodu sepsy w 4 dniu.Też miałąm problem z ssaniem dokarmiara mm. Neonatolog, nie pediatra kazał podawać stopniowo od 4 miesiąca pierwsze posiłki i tak robiłam zaczełam marchewka, jabłko, dynia -ile zjadła a dodatkowo mleko potym. Według schematu żywienia, na kasze to za wcześnie. Teraz ma prawie 2,5 lata i nie nażekam zjada wszystko. Od początku uważana była za dużego wcześniaka ma teraz 95cm :-)
                      • paulina-dietetyka-medyczna.pl Re: nie przybiera na wadze wprowadzić kaszki? 21.10.15, 20:11
                        Kochane mamy i tatusiowie, jeżeli macie problemy z dietą swojej pociechy zapraszam na dietetyka-medyczna.pl/ Chętnie odpowiem na wszystkie pytania. Pozdrawiam serdecznie, Paulina

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka