Dodaj do ulubionych

PRZEPISY - ZUPY

12.01.10, 11:44
W tytule proszę podac nazwę zupy ;)
Obserwuj wątek
    • ancia2007 Krem warzywny (Faza II) 13.01.10, 10:51
      Składniki:
      -Pierś z kurczaka/indyka lub inne mięso
      -Cebula
      -Kostka rosołowa
      -Przyprawy do smaku

      Do wyboru:
      -Brokuły
      -Pieczarki
      -Por
      -Cebula (więcej)

      Mięso gotujemy z pieprzem. W osobnym naczyniu dusimy posiekaną
      cebulę w odrobinie wody i z kostką rosołową, następnie wkładamy
      różyczki brokuła / pokrojone pieczarki / por / cebulę dolewamy wody,
      na tyle żeby dusić ( nie gotować) doprawiamy do smaku. Gdy będzie
      miękkie miksujemy. Mięso kroimy w większą kostkę, zalewamy kremem i
      dekorujemy łyżką serka homogenizowanego.
    • ancia2007 Creme a la Pieczarka (Faza II) 13.01.10, 10:52
      Składniki:
      -pieczarki
      -kostka rosołowa
      -cebulka
      -jogurt 0%

      Gotujemy pieczarki pokrojone w plasterki w odpowiedniej ilości wody
      z kostką rosołową, doprawiamy pieprzem, po ugotowaniu pieczarki
      odcedzone miksujemy razem z połwą surowej cebulki i kilkoma
      łyżeczkami jogurtu. Zmiksowaną masę dodajemy do wody, tak aby
      uzyskać gęstą ciecz.
    • ancia2007 Kurak pławiący się w porach na gęsto (Faza II) 13.01.10, 10:55
      Składniki:
      - pierś z kurczaka
      - por
      -przyprawy

      Gotujemy kurczaka, kiedy się zagotuje do małego garka odlewamy 2
      szklanki chudego wywaru. Do wywaru wrzucamy cieńko pokrojonego pora,
      a jak będzie miękki to wyjmujemy pierś kurczaka, kroimy je na
      cienkie paski i wrzucamy do zupki. Dodajemy sól, pieprz i szczyptę
      vegety.
    • ancia2007 Flaki Dukanki (Faza II) 13.01.10, 10:57
      Składniki:
      -1 kg flaków wołowych(najlepiej parzone,krojone)
      -włoszczyzna
      -2 kostki rosołowe
      -pieprz
      -papryka ostra
      -papryka słodka
      -gałka muszkatołowa
      -majeranek
      -ew.3 łyżeczki mąki kukurydzianej

      Flaki dokładnie płuczemy, wrzucamy na wrzątek, gotujemy10 min,
      odlewamy, płuczemy flaki pod bieżącą wodą. Powtarzamy 3-4 razy. W
      międzyczasie gotujemy wywar z włoszczyzny na kostkach rosołowych.
      Wyjmujemy warzywa. Wrzucamy flaki do wywaru i gotujemy do miękkości
      (ja gotowałam 3 godziny) uzupełniając wodę. Na pół godziny przed
      końcem gotowania doprawiamy przyprawami (bez majeranku, majeranek
      wrzucamy na koniec). Można zagęścić 3 łyżeczkami mąki kukurydzianej
      rozmieszanej w zimnej wodzie.
    • ancia2007 Cebulowa (Faza II) 13.01.10, 10:58
      Skłądniki:
      -1kg cebuli
      -kostka rosołowa
      -pieprz
      -jogurt naturalny 0%

      Cebulkę siekamy drobno i gotujemy w garnuszku z niedużą ilością wody
      i kostką rosołową. Jak się cebulka ugotuje wyławiamy ją i miksujemy
      mikserem na papkę. Potem dodajemy do wody w której się dotąd
      gotowała i zabielamy jogurtem. Dokładnie mieszamy, doprawiamy.
      • ka_enigma Pomidorówka z pulpecikami (Faza II PW) 10.02.10, 11:22
        Zupka:
        - warzywa na rosołek
        - 1/3 kostki rosołowej
        - koncentrat pomidorowy albo pomidory albo (w moim przypadku) słoik przecieru
        pomidorowego robionego w domu bez żadnych dodatków.

        Wsad - pulpeciki z indyka
        - mięso mielone indycze (najlepiej w sklepie wybrać sobie chudą część i poprosić
        o zmielenie - wtedy wiesz co masz)
        - jajko
        - przyprawy wg uznania
        - cebula
        - pieczarki

        Robimy zupkę normalnie z dozwolonych składników. Potem możemy warzywa pokroić w
        kosteczkę i dodać do zupy. Dolewamy pomidory (koncentrat), przyprawiamy. Zupa
        jest pyszna bez zagęszczania ale jeżeli nie wytrzymacie to oczywiście jogurtem 0%.

        Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy jajka, podsmażoną cebulkę (na
        odrobinie oliwy), przyprawy. Formujemy pulpeciki i podsmażamy na patelence (na
        odrobinie oliwy). Bez bułki tartej mięsko jest dość płynne i trudno uformować z
        nich pulpety dlatego jaki kształt wyjdzie takie wyjdzie (w moim przypadku było
        to ufo).
        Jak już pulpeciki będą podsmażone wrzucamy je do zupki i dodajemy pokrojone
        pieczarki.

        Zupę można zrobić na dwa sposoby
        1. Płynna zupa z pulpecikami
        2. Pulpeciki z gęstym sosem pomidorowym

        Wszystko zależy od gęstości zupy.
        • maman3 pomidorowa- II faza 13.03.10, 10:41
          Jest przepyszna, robię ją na maśle dzieciom(dla nas oczywiście bez)-
          marchewka, pietruszka, srednia cebula,maly ząbek czosnku, kawałek
          selera, por- jasna częśc-kawałek. Cebulę pokroic w
          kosteczkę,zeszklić na odrobinie wody, dodac utarte na najmniejszych
          oczkach warzywa, wycisnąć czosnek-poddusić w małej ilości wody do
          miękkości,posolic, popieprzyc, dodac odrobinę papryki słodkiej w
          proszku, wlać przetarte pomidory-zmiksować.Dolac dwa kubki wody-
          zagotować.Mozna dodac jogurtu- pycha!
    • ka_enigma Krem brokułowy 10.02.10, 11:25
      Robimy rosołek tak jak w przepisie o pomidorowej z pulpetami.

      Do rosołku dodajemy pokrojone (wtedy szybciej się gotują) brokuły. Jak już
      będzie wszystko gotowe to "blenderujemy" przestudzoną zupę (bo w gorącej blender
      może się stopić).

      Aby zupę zagęścić dodajemy jogurtu 0%.
      • monjan Rosołek z kluseczkami(II faza) 13.03.10, 15:44
        gotuję wywar na mięsie, włoszczyzna, trochę marchewki, por, seler, pietruszka
        doprawić do smaku czym kto lubi(liście laurowe, lubczyk, ziele ang, spalona cebulka)
        jak rosół jest gotowy robię kluseczki lane-2 jajka rozbełtać w misce z łyżka
        jogurtu naturalnego, 2 łyżki mączki kukurydzianej)
        wlewać po troszkę na wrzący rosół
        mniam...smacznego
      • kaisa Zupa łososiowa - cud miód!:) 19.04.10, 10:53
        Do rosolku (jak z pomidorowej) dodac listek laurowy, porojonego drobno pora
        (dosc sporego) i pokrojona cebule. Gotowac pod przykryciem 25 minut, az warzywa
        zmiekna.
        Usunac listek laurowy.
        Dodac pokrojego wczesniej w kostkę i posolonego i posypanego pieprzem łososia.
        Calosc gotowac na wolnym ogniu ok. 5 minut, az ryba zacznie sie rozpadac, od
        czasu do czasu mieszajac.
    • wioletku Pikantna zupa rybno-krewetkowa (Faza I i II) 29.04.10, 10:47
      Składniki:
      dwa filety białej ryby (ja biorę limandę)
      20 krewetek - tych wielkich (mrożonych ugotowanych)
      5cm kawałek pora
      mała dymka ze szczypiorkiem
      pół kostki warzywnej
      pieprz świeżo mielony
      łyżka soku z cytryny
      1/4 łyżeczki ostrej papryki (może być mniej)
      czubata łyżka przecieru pomidorowego
      ząbek czosnku rozgnieciony widelcem

      Kostkę, por i dymkę pokrojoną w piórka, pieprz, paprykę i czosnek zalewamy ok
      500 ml wrzątku. Po 5 min bulgotania przelewamy przez sitko jeśli jesteśmy na
      fazie I, lub nie jeśli na drugiej i dodajemy przecier pomidorowy oraz zamrożone
      filety (w całości) i krewetki. Gotujemy całość aż ryba się rozpadnie na kilka
      kawałków, ok 5-7 min. Dodajemy sok z cytryny, ewentualnie trochę soli do smaku.
      Można udekorować posiekaną natką i kleksem jogurtu. Z podanych składników
      wychodzą dwie sycące porcje, idealne na proteinową kolację.
      • imasumak Re: Pikantna zupa rybno-krewetkowa (Faza I i II) 30.04.10, 14:23
        Świetny przepis :). A por jest dozwolony w pierwszej fazie?
        • wioletku Re: Pikantna zupa rybno-krewetkowa (Faza I i II) 30.04.10, 22:14
          Dlatego napisałam, żeby wywar przecedzić, jeśli jest się na pierwszej fazie, na
          drugiej można jeść zupę z wszystkimi farfoclami :)
          • imasumak Re: Pikantna zupa rybno-krewetkowa (Faza I i II) 01.05.10, 00:39
            Zrobiłam dzisiaj na kolację tę zupkę :). Zjadłyśmy ją na spółkę z moją starszą
            córką :). Była pyszna.

            P.S. Czyli wywar warzywny jest dopuszczalny?
    • imasumak Zupa brokułowa - faza II P+W 05.05.10, 17:13
      Do 3 szklanek bulionu dodajemy pół kilo brokułów, gotujemy razem aż brokuły
      zmiękną, miksujemy, dodajemy 3 łyżki soku z cytryny, trochę pieprzu, zabielamy
      jogurtem lub maślanką, podajemy z ugotowanym jajkiem i posiekanym koperkiem.
      • dolmadakia Re: Zupa brokułowa - faza II P+W 08.05.10, 22:44
        A u mnie tę zupę podaje się z pokrojonym wędzonym łososiem-zupa musi
        być b.gorąca,żeby ścięlo sie białko w łososiu.W wersji
        wykwintnej /niestety,nie dukanowej/posypuję uprazonymi płatkami
        mgdałowymi.w wersji mniej wykwintnej/tez niestety,nie
        dukanowej/startym serem. A! i musi być dodana gałka muszkatołowa.
    • donnaanna francuska czosnkowa - moze byc na faze 2 p+w 02.06.10, 18:52
      plaster chudej wolowiny
      kawal piersi z kury/indyka
      cielecina jak jest pod reka
      kalarepa
      kalafior
      marchew
      fasolka szparagowa
      czosnek - co najmniej ze 4 zabki

      - gotujemy miecho w malej ilosci wody, czesto zbieramy szumy z
      wierzchu lyzka cedzakowa, przy okazji zbierajac plywajacy tluszczyk
      - jak ugotowane wyjmujemy, cedzimy rosolek, wrzucamy pokrojone w
      kostke warzywa, dolewamy wody zeby bylo zupy ile chcemy, gotujemy ok
      15-20 minut, zeby warzywka zmiekly.
      - przed podaniem kroimy miesko w paski, wrzucamy do zupy,
      podgrzewamy.
      - rozgniatamy czosnek z sola dodajemy do zupy, mieszamy i wylaczamy.
      - na talerze, posypujemy pietruszka i voila pysza zupa
    • matya zupa kalafiorowo-jarzynowa "zabielana" 20.06.10, 03:12
      przygotowanie "zabielacza":
      piers z kurczaka, pol kalafiora, przyprawy (mozna dodac seler naciowy) gotowac w
      malej ilosci wody tyle, zeby kalafior byl bardzo miekki. zmiksowac na krem,
      podzielic na porcje, zamrozic.

      zupa:
      dwie piersi z kurczaka pokroic w kostke, wrzucic do garnka razem z lisciem
      laurowym, zielem angielskim i pieprzem, gotowac do miekkosci. dodac pokrojony na
      drobno kalafior, pokrojone w kostke papryke, seler naciowy i cebule, brukselke.
      gotowac kilka minut. dodac przygotowana wczesniej "baze", ktora spowoduje ze
      zupa bedzie bardziej gesta i bedzie wygladac jak zabielana. kiedy warzywa w
      garnku beda prawie dobre dodac podzielonego na male kawalki brokula, pokrojone w
      kostke dwa polmidory, pokrojony na krazki por. gotowac kilka minut, nie za dlugo
      bo brokul sie rozgotuje na miazge. przyprawic w razie koniecznosci.

      smacznego
    • matya zupa z soczewicy (III faza - porcja skrobi) 21.06.10, 23:51
      ja jeszcze w fazie II ale juz sie szykuje na moja najukochansza zupe z soczewicy:

      skladniki (zupe mozna gotowac na miesie albo wegetariansko, jak kto woli)
      1. 3/4 - 1 szklanki soczewicy
      2. duza papryka czerwona, zolta lub pomaracznowa (pokrojona w duza koste)
      3. duza cebula (duza kostka)
      4. kilka patykow selera naciowego (plasterki)
      5. duza puszka pomidorow bez skory (jesli w calosci to pokroic), jesli zupa wyglada ze jest za malo czerwona to dodaje jeszcze sosu pomidorowego (nie przecieru).
      6. por (poszatkowac)
      7. czosnek (ilosc wedle poziomu tolerancji na czosnek, my lubimy duuuuuzo, moze byc w proszku)
      8. ewentualnie ulubione warzywa. najwazniejsza jest soczewica i pomidory, reszta zalezy od upodoban
      9. przyprawy: kostka rosolowa grzybowa, kilka suszonych grzybow, lisc laurowy, kilka kulek pieprzu czarnego, kilka kulek ziela angielskiego, sos sojowy, papryka wedzona w proszku (daje fajny posmak i zapach), pieprz cayenne (bardzo ostry!), jak kto lubi to kilka kropli tabasco, generalnie co wpadnie w rece.

      wykonanie:
      cebule i soczewice podsmarzyc na patelni na lyzce oleju/oliwy, chwile tylko zeby sie lekko podprazyla. wrzucic do gara razem z reszta skladnikow, dodac wody (chyba ze dwa litry dodaje, szczerze mowiac nie mierzylam nigdy:) ) i gotowac. zielona soczewica potrzebuje jakies 45min, zolta i czerwona na pewno mniej. zupa bedzie przejrzysta do pewnego czasu a potem sie szybko zrobi metna i zgestnieje a soczewica zmieknie, znaczy ze jest gotowa.
      • yog-gga zupa z otrębami owsianymi SUPER smaczna 02.07.10, 15:04
        super smaczna Polecam
        więc tak ugotowałam rosół na udku
        do tego warzywa marchewka, cebula, pietruszka i brokuły ( lub kalafior )
        gdy wszystko było supr miękkie dodałam 3łyski otrąb owsianych i zaczekałam jak
        się rozmiękną
        aha jeszcze sporo koperku i na koniec zabieliłam jogurtem naturalnym
        dla mnie zupa była super polecam
        jogurt dodałam już na talerzu, żeby się nie zważył
        a jeśli mamy więcej zupy żeby można ja potem odgrzać ( z jogurtem się waży )
    • ven.to ogórkowa 16.09.10, 20:27
      - kurczak (pewnie moze byc kawałek chudego innego mięsa)
      - słoik ogórków kiszonych - zetrzec na tarce kilka sztuk ogórasów, resztę zjeśc :)
      - cukinia
      - cebula
      - marchewka, pietruszka, seler - starte na tarce w grubsze paski
      - sól, pieprz, ziele, listek laurowy, czosnek
      - jogurt 0%

      wrzucam na patelnię pokrojone mięso i drobno posiekaną cebulę. Duszę pod przykryciem. Gdy zmięknie dokładam do tego marchewkę, pietruszkę, seler i duszę dalej. Gdy dobrze podduszone przekładam do garnka, dodaję wszystkie przyprawy, zalewam wodą i gotuję. Jak się zagotuje dorzucam starte ogórki. Gdy miękną pokrojoną w kostkę cukinię (zamiast ziemniaków) ale może byc też dobre z soją. Chwilę pogotowac żeby cuknia się nie rozmiękła. Zabielic jogurtem. Pyyyycha
      • ven.to ogórkowa - zapomniany składnik 16.09.10, 21:15
        zapomniałam oczywiscie o podstawowym składniku - dolac kwas z ogórków do zupy - gdzieś tam w trakcie przygotowania.
    • nancy_callahan ZAKWAS na żurek 17.09.10, 09:33
      6 łyżek otrąb owsianych, 3 pszennych, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, 4 przepołowione ząbki czosnku i wszystko zalac wodą niegazowaną do pełna. Dodac odrobinę zwykłego zakwasu, chociażby łyżkę. Wymieszac, przykryc wieczkiem (nie zakręcać!) i odstawic na tydzień w miarę ciepłe miejsce. Przynajmniej raz dziennie przemieszac wszystko.
      Porcja na 3 dni (potrójna porcja otrąb) żarcia

      Pomysł Nomyi:) Kopiuję dla potomności...
      • nomya Re: ZAKWAS na żurek 17.09.10, 09:57
        Zalać do pełna w słoiku 0,9 L ;)
    • nancy_callahan ŻUREK 17.09.10, 09:34
      "Jak robiłam żurek:
      Zrobiłam wywar w niewielkiej ilości wody (ok.litr) na 3 kurzych udźcach z zielem angielskim i liściem laurowym, gotowałam to 40 min, po tym czasie wyciągnęłam udźce i obrałam je z kości. W międzyczasie podsmażyłam 1 cebulę z chudą szynką na teflonie- wszystko pokrojone w kostkę i wrzuciłam do wywaru, podgotowałam ok.10 min. Acha, wrzuciłam jeszcze kostkę rosołową Winiar "na żeberkach"- moim zdaniem zupełnie niepotrzebnie, bo zapachu żadnego w moim odczuciu nie dała. Po tym czasie wlałam zakwas do wywaru, przyprawiłam wszystko solą i majerankiem, wrzuciłam mięso z udźców. Doprowadziłam do wrzenia i po wyłączeniu gazu 1 ząbek czosnku wycisnęłam. Żurek gotowy n Na talerzu można go ewentualnie zabielić jogurtem czy serkiem, dodać jajco
      Powiem szczerze, że żurek mnie naprawdę zachwycił "
      Pomysł Nomyi, ja kopiuję dla potomności:)
      • fajnynatka000 Re: ŻUREK 19.11.10, 19:15
        cześć
        a czy mogę ten żurek na 1 fazie? i jaki zakwas dalaś?
        • fajnynatka000 Re: ŻUREK 19.11.10, 19:19
          post wyżej znalazlam sorki
    • magdula602 ZUPA brokułowa pychotka 17.09.10, 19:11
      mniam!!!!! mniam!!!!! mniam!!!!!!!!!!
      zrobiłam i wyszła cudenko jutro też będę gotować he he he i można pysznie i jak zdrowo
    • malenstfo84 Re: PRZEPISY - ZUPY 21.10.10, 14:23
      Czy te zupy można gotować na mrożonkach hortexu? Czy te mrożonki są jakoś wcześniej w niedozwolony sposób przygotowywane do mrożenia?
      • lillysunny Re: PRZEPISY - ZUPY 04.11.10, 16:01
        Też mam fajny przepis: zpierwszegotloczenia.pl/przepisy/owsianka-po-wlosku/ Znalazłam na facebooku sante. Tylko że zamiast płatków dodaję otręby.
    • bilbao07 krem pomidorowy z pulpetami 29.03.11, 21:13
      do wrzącej wody (około 2 litrów) dodajemy bulion ( bez tłuszczu i glutaminianu) marchewkę i korzeń selera pokrojone w większe kawałki, wrzucamy dwie puszki pomidoorów i gotujemy
      w międzyczasie przygotowujemy pulpeciki:
      pół kg mięsa mielonego (indyk, wołowina) jedno jajko, sól, pieprz i bazylia - mieszamy i formujemy małe pulpeciki wielkości max. orzecha włoskiego i podsmażamy na teflonie bez tłuszczu
      wracamy do zupy - warzywa już miękkie - całość blendujemy i dodajemy świeżą bazylię, doprawiamy do smaku i podajemy:
      w talerzu układamy trochę pulpecików i troche mozarelli light pokrojonej w kostkę, zalewamy gorącym kremem pomidorowo-selerowym i wcinamy
      smacznego
    • ven.to Flaki 29.03.11, 21:38
      nie wiem jak się je robi ale na pewno dukańska to łatwizna :)
      • lucjola Re: Flaki 29.03.11, 22:22
        Pewnie, ja ostatnio robiłam tradycyjne flaki wołowe oraz flaczki drobiowe z żołądków indyczych i piersi z kurczaka :)
    • labea Chołojec (P/PW) 23.06.11, 13:11
      Idealna zupa na upały. Przygotowanie trwa chwilę, niestety trzeba trochę odczekać, żeby się przegryzła. Ja ją jem też w fazie P, bo ilość składników nieproteinowych w jednej porcji jest minimalna (nie podaję dokładnych proporcji i czasu oczekiwania, bo zaletą tej zupy jest to, że robi się ją "na oko", biorąc pod uwagę liczbę "konsumentów":)). Warunek konieczny - zupa musi być naprawdę zimna.
      Składniki:
      - duży pęczek grubego szczypioru lub dymki - wtedy kroimy tylko zielone części
      - mała cebulka
      - mleko
      - jogurt
      - sól
      - pieprz

      Cebulę i szczypiorek drobno pokroić, posolić, delikatnie rozetrzeć, odstawić na jakiś czas, żeby puściły sok. Zalać mlekiem, dodać jogurt, tyle, aby osiągnąć taką gęstość jak chcemy. Wstawić do lodówki i odczekać min. 2 godz.
      Nie jest raczej potrawa, którą jemy przed randką lub ważnym spotkaniem ;). Zapach cebuli i szczypioru można zminimalizować przegryzając kilka listków pietruszki.

      (do chołojca idealnie pasują bardzo gorące ziemniaki z masłem i koperkiem - to na wypadek, gdyby ktoś chciał podzielić się posiłkiem z kimś niedietowym).
      • ejot48 okroszka (PW) 23.06.11, 14:40
        Okroszka
        Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.
        1 l kwasu chlebowego
        125 g wędzonej, gotowanej szynki (może być indyk, kurczak)
        125 g pieczeni cielęcej /wołowej/ z indyka
        3 jaja ugotowane na twardo,
        2 ogórki świeże,
        1 ogórek małosolny,
        80 g szczypioru,
        1/2 pęczka rzodkiewki,
        1 pęczek koperku,
        4 łyżeczki ostrej musztardy,
        3 łyżki jogurtu,
        1 łyżeczka octu (balsamiczny, jabłkowy lub zwykły)
        sól, pieprz.

        1. Jaja obrać, oddzielić białka, żółtka utrzeć dokładnie z musztarda i śmietaną, na jednolita masę.
        2. Szynkę i pieczeń cielęcą pokroić w drobna kostkę. Ogórki obrać, wypestkować
        i pokroić w drobna kostkę. Rzodkiewkę umyć i pokroić w cienkie plasterki.
        Szczypior opłukać, drobno posiekać i rozetrzeć z łyżeczką soli (wtedy mięknie i łagodnieje w smaku). Koperek przebrać, opłukać i drobno posiekać.
        3. Roztarte żółtka rozprowadzić starannie kwasem chlebowym, schłodzonym do
        temp. 10 C. Dodać cukier, szynkę, pieczeń, ogórki, rzodkiewkę i szczypior.
        Doprawić pieprzem i dobrze wymieszać.
        4. Posypać siekanym koperkiem i podawać mocno schłodzoną.

        Bardzo sycąca!
        Zamiast kwasu chlebowego można po prostu użyć jogurtu, będzie chłodnik .
    • zajola Re: PRZEPISY - ZUPY 06.07.11, 21:38
      tego mi brakowało - zupy!
      • ladyann77 Cukiniowy mus 07.07.11, 16:03
        4 cukinie
        pół cebuli
        kropla (dosłownie) oliwy z oliwek
        ząbek czosnku
        kostka rosołowa
        mleko/jogurt naturalny
        skórka z połowy cytryny
        sól
        pieprz

        dla "niewierzących" garść prażonych pestek z dyni

        Teflonowy gar smarujemy oliwą (ja to robię pędzlem), rozgrzewamy, wrzucamy posiekaną cebulę, którą smażymy na złoto. Do cebuli dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cukinię (nie obieramy jej ze skórki!), podsmażamy chwilę z cebulą i zalewamy wrzątkiem z dodatkiem kostki rosołowej. Warzywa dusimy 15 minut, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, otartą skórkę z połówki cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę miksujemy na gładko, zabielamy mlekiem lub jogurtem.

        Dla "niedukających": do zupy można dodać garść prażonych pestek dyni.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka